Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

949 - Κυκλοφόρησε η 2η σειρά γραμματοσήμων 2012 «Άγιον Όρος Άθω - ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ ΙI»


Μια νέα ειδική αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων με τίτλο «Άγιον Όρος Αθω - Καθολικά Ιερών Μονών ΙΙ» κυκλοφόρησε από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ).
Στη σειρά παρουσιάζονται τα καθολικά των Ιερών Μονών Κουτλουμουσίου, Παντοκράτορος, Ξηροποτάμου, Ζωγράφου και Δοχειαρίου, που προσάρμοσε σε γραμματόσημα η Μυρσίνη Βαρδοπούλου.

Ι.Μ. Κουτλουμουσίου:

Ι.Μ. Παντοκράτορος:

Ι.Μ. Ξηροποτάμου:

Ι.Μ. Ζωγράφου:

Ι.Μ. Δοχειαρίου:

948 - Ένα περιστατικό με το γέροντα Παΐσιο


Σε μία επίσκεψή μου στον Γέροντα Παΐσιο, ο γέροντας καθόταν στο υπαίθριο αρχονταρίκι του, στο Ιερόν Κελλίον Παναγούδα, κι έπλεκε σιωπηλός κομποσχοίνι.  Εμείς  ολοτρίγυρα αρκετοί θα έλεγα προσκυνητές καθισμένοι στους κομμένους κορμούς των δένδρων, παρακολουθούσαμε σιωπηλοί.  Για μια στιγμή ο γέροντας έσπασε τη σιωπή του αστειευόμενος με δυό παιδιά δέκα με δώδεκα χρονών.
«Εσένα πως σε λένε;»  ρώτησε ο γέροντας.
«Γιώργο» απαντά ο μικρός.
«Πω, πω και ήθελα έναν υποτακτικό να τον λένε Γιώργο»  του απάντησε ο γέροντας αστειευόμενος, κι ύστερα τον πλησίασε συνεχίζοντας
«Μα εγώ δε τον θέλω έτσι, τον θέλω να έχει βγάλει πανεπιστήμια, να ξέρει ξένες γλώσσες»
Στο τέλος φεύγοντας ο μικρός με τον πατέρα του, πήγε να πάρει την ευχή του.  Ο γέροντας, του έδωσε το κομποσχοίνι που έπλεκε, τον έβαλε στην αγκαλιά του και του είπε:
«Έλα μωρέ, εγώ τον Χριστό θέλω ν΄αγαπάς» καταδεικνύοντας τόσο απλά ο γέροντας, την ορθόδοξη ομορφιά της ελεύθερης επιλογής οδού προς σωτηρίαν.

Vasilis Charalambous

947 - Ιερά Σκήτη Αγίου Ανδρέα (φωτογραφίες)Ανατολή του ηλίου:

και χαμένη στην ομίχλη:

 φωτογραφίες keliotis, Μάρτιος 2012

946 - Κυκλοφόρησε το 125ο τεύχος του περιοδικού ΠΡΩΤΑΤΟΝ


Κυκλοφόρησε, πλούσιο και αυτή τη φορά σε ύλη Αγιορειτικού ενδιαφέροντος, το αριθ. 125 τεύχος του περιοδικού ΠΡΩΤΑΤΟΝ (Ιανουάριος-Μάρτιος 2012).


Για όσους ενδιαφέρονται να γίνουν συνδρομητές:

945 - Νέα ιστοσελίδα με ιστορικές φωτογραφίες Αγιορειτών Γερόντων


Μια νέα ιστοσελίδα, την οποία επιμελούνται ο Ιερομόναχος Ιουστίνος Σιμωνοπετρίτης και ο κ. Αντώνιος Βασιλειάδης (υπεύθυνος διαχειριστής), προβάλλει ένα μέρος της ανεκτίμητης προσφοράς της Αγιορειτικής Φωτοθήκης η οποία από το 1991 συλλέγει, διασώζει, αποκαθιστά, συντηρεί και δημοσιοποιεί φωτογραφικό υλικό που αφορά στο Άγιον Όρος.


Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ (1886-1983), 
ηγούμενος της μονής Διονυσίου
(Φωτογραφία: Chrysostomus Dahm, 1957)
Στο εισαγωγικό σημείωμα αναφέρεται:
Η αγιορειτική προσωπογραφία, η προσπάθεια συγκέντρωσης βιογραφικών και οπτικών τεκμηρίων για τους μοναχούς που εγκαταβίωσαν στο Άγιον Όρος, αποτελεί διαρκές μέλημα πολλών επιστημόνων. Όσα περισσότερα γνωρίζουμε για τους ίδιους τους μοναχούς, τόσο πληθαίνουν και εξειδικεύονται οι γνώσεις μας για τα ιερά καθιδρύματα του Άθω.
Στην έρευνα για την αθωνική προσωπογραφία, τα φωτογραφικά πορτρέτα συνιστούν αναντικατάστατο στοιχείο, αφού συμβάλλουν στην αναγνώριση, την περιγραφή και την ταυτοποίηση του προσώπου. Η δημιουργία φωτογραφικών πορτρέτων είναι τεκμήριο που ενίσχυε την ανάγκη για επικοινωνία με τους οικείους και τους πνευματικούς αδελφούς, μεταδίδοντας τη μοναχική εικόνα του. Είναι επίσης το αποτέλεσμα της ανάγκης κατάρτισης μοναχολογίων και έκδοσης επίσημων πιστοποιητικών, ταυτοτήτων και διαβατηρίων.
Η Αγιορειτική Φωτοθήκη, στο τεράστιο φωτογραφικό υλικό που έχει συγκεντρώσει, διαθέτει αναρίθμητα πορτρέτα μοναχών, που εγκαταβίωσαν στα ιερά καθιδρύματα. Πολλά από αυτά συνιστούν έργα τέχνης, εφάμιλλα των ευρωπαϊκών φωτογραφικών πορτρέτων της εποχής.
Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζονται εκατοντάδες πορτρέτα αγιορειτών μοναχών, με τις συναφείς βιογραφικές πληροφορίες που αναδεικνύει η έρευνα.

Σημ. keliotis: Χρέος όλων μας, όσων αντιγράψουμε και μεταφέρουμε υλικό στις ιστοσελίδες μας, να προβάλλουμε πέραν της πηγής προέλευσης και τα πλήρη στοιχεία της φωτογραφίας (δημιουργός, χρονολογία κλπ πληροφορίες), ώστε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης της Αγιορειτικής Κληρονομιάς.

944 - Αφιέρωμα στο Άγιον Όρος. Το σημερινό πρόγραμμα
 
 

ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ
Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012
Αφιέρωμα στο Άγιον Όρος


08.20 ΑΘΩΝΑΣ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ, ΜΕΛΛΟΝ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζουν η Κατερίνα Χουζούρη και ο Μάκης Αδαμόπουλος, επιχειρεί να φωτίσει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Αθωνικής Πολιτείας.
11.01 ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, αναφέρεται στην ιστορία και στη πνευματική πορεία της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου. Καλεσμένος είναι ο π. Φίλιππος, από τη συνοδεία της Σκήτης Θωμάδων της Αγίας Άννης.

12.01 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας, επιχειρεί να αναδείξει την καθημερινότητα στην Αθωνική Πολιτεία.

13.00 ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Ριζούλης αναφέρεται στην ιστορία και στις αγιογραφίες του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου. Καλεσμένος είναι ο κ. Μίλτος Πολυβίου, Αρχιτέκτων του ΚΕΔΑΚ.

14.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
Ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης διαβάζει το βιβλίο «Μονές του Αγίου Όρους» του Ιωάννη Χατζηφώτη. Εκδόσεις Χελάνδιον.

15.00 ΤΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Αδαμαντία Μπούρτζινου, επιχειρεί να παρουσιάσει τα Ιερά Κειμήλια της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου.

17.01 ΧΟΡΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΟΣΙΩΝ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, επιχειρεί να παρουσιάσει οσιακές μορφές Αγιορειτών Πατέρων. Σήμερα το θέμα είναι: «Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς». Καλεσμένος είναι ο κ. Δημήτριος Τσελεγγίδης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

20.05 ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ, ΗΣΥΧΑΣΜΟΣ, ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΩΝΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Στυλιανή Χριστοδούλου, αναφέρεται στον μοναχισμό, στον ησυχασμό και στην φιλοκαλία στον Άθωνα. Σήμερα, το θέμα είναι: «Ησυχασμός». Καλεσμένος είναι ο π. Ανδριανός Βατοπεδινός.

21:00 ΑΘΩΝΙΚΕΣ ΣΚΗΤΕΣ, ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣΜΑΤΑ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, η Σμαραγδή Καράγιωργα, αναφέρεται στις Αθωνικές Σκήτες, στα Καθίσματα και στα Αγιάσματα του Αγίου Όρους. Σήμερα το θέμα είναι: «Η Σκήτη της Αγίας Άννης. Μέρος Δ΄». Καλεσμένος είναι ο Αγιορείτης π. Σπυρίδων Αγιαννανίτης.

22.01 ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Κώστας Παππάς, αναφέρεται στη σχέση του Αγίου Όρους με τα γράμματα και τις τέχνες. Σήμερα, το θέμα είναι: «Η ιστορία της Αγιογραφίας στο Άγιον Όρος».

23:00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
Ο Φάνης Μουρατίδης διαβάζει από το «Ημερολόγιο» του π. Alexander Schmemann. Εκδόσεις Ακρίτας.