Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

528 - Mount Athos του Andrei Oprescu (υπέροχο video)

http://debergathos.blogspot.com/2012/01/97-een-roemeen-op-de-agion-oros.html

527 - Φωτογραφίες του Gerard Gascuel, Γάλλου φωτορεπόρτερ, σημερινού Ιερομονάχου Γερασίμου.

.........Ο φωτογράφος Gerard Gascuel ο οποίος εργάστηκε με τον Marcel Marceau και τον Salvador Dali και νυν ιερομόναχος Γεράσιμος διηγείται πως αποφάσισε να γίνει ορθόδοξος μοναχός.


.........«Ήμουν 33 ετών όταν ο εκδότης μου με έστειλε στην Ελλάδα για να κάνω ένα ρεπορτάζ σχετικά με τη ζωή των αγιορειτών»
.........Τριγυρίζοντας στα διάφορα μοναστήρια βρέθηκε σ' ένα μοναστήρι όπου έχουν την αρχαία παράδοση να διατηρούν τα οστά των κεκοιμημένων μοναχών.


.........«Μπήκα σ' εκείνην την κρύπτη και από τη στιγμή εκείνη η ζωή μου χωρίστηκε σε ''πριν'' και ''μετά''. Όταν γύρισα πίσω βρήκα έναν Έλληνα μοναχό και τον ρώτησα ποιός τελικά είναι ο σκοπός της ζωής. Τα αγγλικά του ήταν πολύ φτωχά... Ξαφνικά ο μοναχός άρχισε να ψάλλει».
.........Ο π. Γεράσιμος ξαναθυμάται τις στιγμές εκείνες. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του τη στιγμή εκείνη πήρε την απόφαση να γίνει ορθόδοξος μοναχός.
.........«Πήρα την απόφαση σε λίγα δευτερόλεπτα. Γύρισα στη Γαλλία, παρέδωσα το ρεπορτάζ στο περιοδικό. Πούλησα ότι ακίνητα είχα και έγινα μοναχός στο Άγιον Όρος. Έμεινα πολλά χρόνια στους Άγιους Τόπους στο μοναστήρι του Αγ. Σάββα. Εκεί συνάντησα τον πνευματικό μου πατέρα και κατάλαβα ότι ο θάνατος δεν είναι το τέλος»
.........Μπορεί να έγινε μοναχός αλλά είναι ακόμη και φωτογράφος. Τώρα ζει στο ορθόδοξο μοναστήρι της γαλλικής πόλης Cevennes.

Δείτε την ιστοσελίδα του ΕΔΩ526 - Χειρόγραφο του Γέροντα Παΐσιου


Βρέθηκε στο κελλί του «Παναγούδα», μετά την κοίμησή του.
Δημοσιεύεται στο βιβλίο του Ιερομονάχου Ισαάκ, Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου, Άγιον Όρος 2004, σ. 716-717.

525 - Στη Λάρισα, φωτογραφική ξενάγηση σε Μονές και Σκήτες του Αγίου Όρους

.........Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο και στις 7:30 το απόγευμα ο Όμιλος Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Επιστημών Λάρισας παρουσιάζουν στο κοινό της Λάρισας το θαυμάσιο έργο του φωτογράφου κ. Μπάμπη Ιωαννίδη.
.........Η υπέροχη φωτογραφική ξενάγηση θα γίνει σε μονές και σκήτες του Αγίου Όρους, ντυμένη – η φωτογραφική ξενάγηση – με κείμενα του προέδρου της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης κ. Γιώργου Ξεινού, τα οποία αφηγείται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Παναγιώτης Μιχαηλίδης με μουσική επένδυση του ίδιου του φωτογράφου.
.........Καταπράσινοι περίβολοι, σήμαντρα, ειδυλλιακά τοπία, περίτεχνα κτίσματα, ιστορικά κειμήλια, σεβάσμιες μορφές γερόντων, ξυλόγλυπτα τέμπλα... παραστάσεις από το Άγιον Όρος. Οι φωτογραφίες παρουσιάζονται μέσω βίντεο στο «Περιβόλι της Παναγιάς» όπου όλα ζωντανεύουν χρώματα, λουλούδια, μορφές Αγίων.
.........Εκεί όπου η ανθρώπινη δημιουργία και η ομορφιά του τοπίου «αιχμαλωτίζονται» στο φως των κεριών και σε καλούν σε μια άλλη διάσταση.
.........Μια ξενάγηση εκπληκτική που θα δώσει την ευκαιρία και στο γυναικείο φιλότεχνο κοινό να ζήσει μια μοναδική εμπειρία που λόγω του «Άβατου» είναι απαγορευμένος χώρος γι’ αυτές.
.........Ταυτόχρονα έξω από το χώρο της αίθουσας του «Χατζηγιάννειου», θα υπάρχει και έκθεση φωτογραφίας του ίδιου φωτογράφου με καταπληκτικές εικόνες του Αγίου Όρους.


524 - Τα φετινά Χριστούγεννα στο Βατοπαίδι


Χριστούγεννα χαρμολύπης στο Βατοπαίδι

.........Σήμερα (χθες, 7.1/25.12) στο Αγιώνυμο Όρος είναι η γιορτή των Χριστουγέννων. Έτσι με την ευκαιρία της εορτής επισκεφθήκαμε και φέτος το Βατοπαίδι για να συνεορτάσουμε και να συμπανηγυρίσουμε μαζί με τους πατέρες και επισκέπτες αυτό το γεγονός, την ενανθρώπηση του Θεού Λόγου.
.........Με όλα αυτά τα γεγονότα που προηγήθηκαν τις τελευταίες μέρες, εννοώ την προφυλάκιση του Ηγούμενου της μονής, του γέροντα Εφραίμ, δεν σας κρύβω την αγωνία που είχα ως επισκέπτης, πώς άραγε θα είναι τα πράγματα στο μοναστήρι.
.........Την Πέμπτη το πρωί μόλις μπήκαμε στο μοναστήρι μάς καλοδέχτηκαν με αγάπη και φιλόξενη διάθεση οι Πατέρες. Πάντα με σκλάβωνε η ανιδιοτελής και «επιθετική» τους αγάπη στο να διακονούν οποιονδήποτε. Πληροφορηθήκαμε ότι βρισκόταν εκεί από την Τετάρτη ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. Βρισκόταν στη μονή για να συμπαρασταθεί στους πατέρες στη δύσκολη αυτή περίοδο της δοκιμασίας. Από ότι κατάλαβα τις μέρες που βρέθηκα στο μοναστήρι, οι πατέρες αντιμετωπίζουν αυτήν τη θλίψη, αυτόν τον πειρασμό που επέτρεψε ο Θεός, με πνευματική αρχοντιά ενωμένοι και αγαπημένοι.
.........Το απόγευμα μετά τον Εσπερινό έγινε το Μυστήριο του Ευχελαίου «εις ίασιν ψυχής τε και σώματος», όπως συνηθίζεται πριν τις μεγάλες Δεσποτικές και Θεομητορικές εορτές.
.........Μετά το πέρας της Λειτουργίας περίπου στις 1:00 μ.μ. είχαμε την «αλάδωτη» τράπεζα όπως γίνεται συνήθως την παραμονή των Χριστουγέννων. Όμως από την κούραση και την πείνα που είχαμε, μόνο αλάδωτο δεν μάς φάνηκε το φαγητό. Μετά ξεκουραστήκαμε αρκετά για την πολύωρη αγρυπνία των Χριστουγέννων.


.........Είμασταν 150 προσκυνητές αν και περίμεναν όπως μου είπαν οι πατέρες στο Αρχονταρίκι πάνω από 300 προσκυνητές. Όμως εξαιτίας της κακοκαιρίας και του απαγορευτικού που είχε την Παρασκευή και το Σάββατο και από τις δύο πλευρές εισόδου στο Άγιο Όρος, δεν μπόρεσαν να έρθουν οι προσκυνητές στην εορτή.
.........Η αγρυπνία άρχισε στις 9 το βράδυ με το Μεγάλο Απόδειπνο, ακολούθησε η Λιτή όπου οι πατέρες έψαλλαν πολύ ωραία χορωδιακά το μάθημα «Ο ουρανός και η γη». Μέσα στην εκκλησία επικρατούσε ηρεμία, γαλήνη και ακατάπαυστη προσευχή από μοναχούς και λαϊκούς.


.........Μια κατάσταση χαρμολύπης με διακατείχε, από την μία πλευρά χαιρόμουν όλη αυτήν την πανδαισία την πνευματική των Χριστουγέννων και την μοναδική ομορφιά της κατανυκτικής ακολουθίας με τις ψαλμωδίες των πατέρων και από την άλλη πλευρά η απουσία του Ηγουμένου της μονής που άδικα βρίσκεται στην φυλακή. Η δοκιμασία αυτή του γέροντα Εφραίμ πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει τον ίδιο σε υψηλότερα πνευματικά μέτρα και θα δώσει μεγάλη ευλογία στη μονή. Από τον ίδιο τον Χριστό μακαρίζονται όσοι διώκονται για την αγάπη Του, «μακάριοι οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης» (Ματθ. 5,10).
.........Η αγρυπνία συνεχίστηκε πανηγυρικά με ψαλμωδίες, με κατσία και φωταψίες. Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προΐστατο ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος άρχισε περίπου στις 3:00 π.μ. και μαζί με την Τράπεζα τελείωσε στις 6:00 π.μ.
.........«Ο Λόγος σαρξ εγένετο» για να αναγεννήσει όλο τον κόσμο. Εμείς ζώντας σε εποχή αλλότρια, που χαρακτηρίζεται από τον ευδαιμονισμό και τον παραλογισμό, άραγε αποδεχόμαστε πρακτικά το μήνυμα των Χριστουγέννων;
Κώστας Στυλιανού

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.


πηγή: http://www.pemptousia.gr
523 - Όσιος Μακάριος ο Μακρής (+1431)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 8 Ιανουαρίου


.........Γεννήθηκε περί το 1383 από ευσεβείς κι επιφανείς γονείς στή Θεσσαλονίκη. Διακρινόταν για την παιδεία του, την αρετή και τη σύνεση του. Είχε το προσωνύμιο Ασπρόφρυς. Νέος ήλθε στο Άγιον Όρος (1401) κι έγινε μοναχός στη Μονή Βατοπεδίου υπό τον ενάρετο Γέροντα Αρμενόπουλο επί διετία και αργότερα τον ασκητή Δαβίδ και χειροτονήθηκε διάκονος και ιερεύς. Με τον Δαβίδ πήγε στην Κωνσταντινούπολη, υστέρα από πρόσκληση του αυτοκράτορα Μανουήλ Β' του Παλαιολόγου. Ο αυτοκράτορας δεν κατάφερε να τους κρατήσει για πολύ κοντά του ως πνευματικούς συμβούλους. Επέστρεψαν στο Άγιον Όρος, όπου ο Δαβίδ ανεπαύθη (+1422).
.........Αργότερα, ο όσιος Μακάριος πήγε ξανά στην Κωνσταντινούπολη κι έγινε ηγούμενος και ανακαινιστής της σε παρακμή ιεράς Μονής Παντοκράτορος. Στάλθηκε από τον αυτοκράτορα Ιωάννη Η' Παλαιολόγο ως αντιπρόσωπος του στη Ρώμη και διακρίθηκε για την άκαμπτη στάση του και το γνήσιο ορθόδοξο φρόνημα (1429). Υπήρξε πρωτοσύγκελλος του πατριάρχη και πνευματικός πατέρας του αυτοκράτορα.
.........Εκοιμήθη από τη λοιμική ασθένεια της πανώλης στη Χάλκη. Τον λάτρευαν οι πάντες. Ετάφη στη μονή Παντοκράτορος Κωνσταντινουπόλεως στις 7.1.1431.
.........Έγραψε τους βίους των αγίων Ανδρέου αρχιεπισκόπου Κρήτης, Μαξίμου του Καυσοκαλύβη, Δαβίδ του εν Θεσσαλονίκη, λόγο στην ανακομιδή των λειψάνων της αγίας Ευφημίας και άλλους. Επίσης λόγο κατά της «και εκ του Υιού» εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος και άλλους, όπου τονίζει τις σοβαρές διαφορές μεταξύ Ορθοδόξων και Λατίνων. Ο όσιος Μακάριος ήταν πιστός ακόλουθος του αυστηρού ησυχαστικού βίου και αξιώθηκε της θέας του άκτιστου φωτός, κατά τον ανώνυμο βιογράφο του.
.........Ακολουθία συνέθεσε ό Χ. Μ. Μπούσιας, η όποια υπάρχει ανέκδοτη στη Μονή Βατοπεδίου.

Πηγή: Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ