Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

1958 - Ότι θα συμπαθούσα τον ηγούμενο Εφραίμ ήταν κάτι που δεν περίμενα ποτέ να μου συμβεί



Ότι θα συμπαθούσα τον ηγούμενο Εφραίμ ήταν κάτι που δεν περίμενα ποτέ να μου συμβεί. Να τελικά που ποτέ δεν πρέπει να λέμε μεγάλα λόγια. Η μετάλλαξη των απόψεων μου δεν οφείλεται ούτε στην Ζώνη της Θεοτόκου την οποία προσκύνησα πριν από ένα χρόνο στη Μόσχα, αλλά στην πρόταση του Εισαγγελέα εφετών κ. Παναγιώτη Ματζούνη ο οποίος απαλλάσσει από τις κατηγορίες τους 20 από τους 32 εμπλεκόμενους στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και παραπέμπει 12 κατηγορούμενους σε δίκη, μεταξύ των οποίων είναι ο  ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος. 
Αντίθετα, ανάμεσα στα 20 πρόσωπα που δεν παραπέμπονται σε δίκη, εντελώς συμπτωματικά είναι και όλοι οι πολιτικοί που είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο φέρεται πως είχαν ανάμειξη στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Αρνούμαι να πιστέψω πως μαζί με κάθε αλλαγή κυβέρνησης αλλάζουν και οι κατηγορίες προς συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα της μίας ή της άλλης παράταξης. Επίσης δεν αμφισβητώ πως ο εφέτης εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Ματζούνης δεν μελέτησε ενδελεχώς και για μεγάλο χρονικό διάστημα τις χιλιάδες σελίδες της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου, οι οποίες όπως μαθαίνω γεμίζουν κάθε σπιθαμή ενός δωματίου 40τμ.
Η απορία μου είναι άλλη. Έχουμε έναν ηγούμενο που ομολογουμένως είναι ευφυής και ο οποίος σύμφωνα με τους πολιτικούς που εμπλέκονταν στην υπόθεση τους υπνώτισε όπως κάνουν οι ινδοί με τις κόμπρες.  Να δεχτώ και την άποψη της δικαιοσύνης πως τα πολιτικά εμπλεκόμενα πρόσωπα δεν είχαν ουδεμία ποινική ανάμειξη. Αυτό τι σημαίνει πως η ανοησία και η χαζομάρα πρέπει να μένουν ατιμώρητες σε αυτή την χώρα; Αν για παράδειγμα αύριο εμφανιστεί αντί για τον Εφραίμ ένα άλλο πρόσωπο και κάνει άνω κάτω μια ολόκληρη κυβέρνηση τι θα πούμε; Πως την «καημένη την κοκκινοσκουφίτσα την παρέσυρε ο κακός ο λύκος», επομένως «αθώα η κοκκινοσκουφίτσα που πήγε από το δάσος και όχι από τον δρόμο στην γιαγιά της».
Πριν από δυο περίπου μήνες έπεσε στο μάτι μου μια συνέντευξη του Εφραίμ (δεν θυμάμαι την ιστοσελίδα). Εκεί διέκρινα το πρώτο καλό στοιχείο στον ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου, το χιούμορ. Σε ερώτηση για το αν κάποιος που περιμένει στην ουρά για προσκυνήσει την «Ζώνη της Θεοτόκου» κλέψει μερικές θέσεις θα έχει λιγότερες πιθανότητες να κάνει η Παναγία την επιθυμία του πράξη, γελώντας είπε πως όχι. Στην περίπτωση των πολιτικών, γέροντα Εφραίμ, όπως θα καταλάβατε, φαίνεται πως δεν ισχύουν οι άτυποι νόμοι του Θεού, καθώς λίγο πριν την κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ως δια μαγείας έφυγαν από την ουρά και σας άφησαν να βγείτε μόνος σας μπροστά…
Αχιλλέας Πατσούκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου