Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

876 - Ο εορτασμός της Χιλιετούς πορείας του Κοινοβιακού Μοναστηριακού πολιτεύματος στο Άγιο Όρος (ΙV)

Από το Βιβλίο ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ,
του Σιμωνοπετρίτη Μοναχού Ανδρέα,
τ. Γραμματέα της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους



ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ   
      (4/17 - 12/25 Απριλίου 1963)

.......Στην Αθήνα ο εορτασμός αρχικά είχε ορισθεί να γίνει την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών - της Σταυροπροσκυνήσεως - 17η Μαρτίου του ιδίου έτους, αλλά μετά από εκδηλωθείσα επιθυμία ολοκλήρου του Ιερού Τόπου, όπως στον εορτασμό αυτό μετάσχει σύσσωμη η Ιερά Κοινότητα, για να επιδώσει και τα προς τον Βασιλέα Παύλο και λοιπούς επισήμους, εικοσασφράγιστα αυτής προσκλητήρια Γράμματα, έχοντας επικεφαλής την ιστορική πάνσεπτη και θαυματουργή εικόνα της Θεομήτορος «Αξιον εστίν», (η οποία για πρώτη φορά εξήρχετο -η Αγία εικόνα- από το Αγιο Όρος, ακόμη και από τα όρια των Καρυών), αποφασίστηκε η αναβολή του εορτασμού στην Αθήνα για την εβδομάδα της Διακαινησίμου, οπότε θα ήταν και ιδιαίτερα χαρμόσυνες εκείνες οι ημέρες.
Έτσι την 3/16 Απριλίου έφθασαν στο λιμάνι της Δάφνης, με το Πολεμικό πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού «ΑΣΠΙΣ», οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ρόδου Σπυρίδων Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Χιλιετηρίδος Αγίου Όρους, Καρπάθου-Κάσου κ. Απόστολος μέλος της αυτής Επιτροπής και ο Στυλιανός Κούνδουρος, Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης. Οι ανωτέρω προσκληθέντες, μαζί με τον Θεοφιλέστατο, κατόπιν Μητροπολίτη Μιλητουπόλεως Ναθαναήλ, τον Διοικητή του Αγίου Όρους Κωνστ. Κωνσταντόπουλο, τον Πλοίαρχο του Βασιλικού Σκάφους «ΑΣΠΙΣ» Γ. Ζορμπά και τις ακολουθίες τους, παρακάθησαν στην συγκληθείσα έκτακτη Συνεδρία της Ιεράς Κοινότητας, με στοιχεία ΙΑ΄, της 3.4.1963 Τρίτης Διακαινησίμου.
Η Ιερά Κοινότητα χαιρέτησε την άφιξη των επισήμων και κυρίως του Υφυπουργού, σαν εκπρόσωπο της Βασιλικής Κυβέρνησης, ενώ στη συνέχεια ο Σεβ. Πρόεδρος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Σπυρίδων αναφέρθηκε στο σκοπό της ενταύθα άφιξής του  μαζί με τον Σεβ. Καρπαθοκάσου κ. Απόστολο και τον Υφυπουργό κ. Κούνδουρο, ο οποίος, όπως είπε, είναι ότι ορίσθηκαν σαν τιμητική Συνοδεία της Ιερής εικόνας της Θεομήτορος «Αξιον εστίν» και της Ιεράς Κοινότητας, κατά την μετάβαση αυτής, με το Β. Πλοίο «ΑΣΠΙΣ» στον Πειραιά και από κει στην Αθήνα, για τις λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις της Χιλιετηρίδας του θεοδοξάστου Όρους, σύμφωνα πάντα με το εγκριθέν, από την Ιερά Κοινότητα, Πρόγραμμα.
Η Βασιλική Εθνική Κυβέρνηση έδωσε εξαιρετική σημασία στο ιστορικό γεγονός, της καθόδου στην Πρωτεύουσα της Ιεράς Κοινότητος με την εφέστιο εικόνα του Αγίου Όρους «Αξιον εστιν», και διέθεσε Βασιλικό Πολεμικό πλοίο λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την υποδοχή με όλως εξαιρετικές τιμές.
Στη συνέχεια ο Υφυπουργός κ. Κούνδουρος, πρόσθεσε, ότι, «η παρουσία μου εν τω Αγίω Όρει, σεβαστοί Πατέρες, είναι τρανή απόδειξις του ενδιαφέροντος της Βασιλικής Κυβερνήσεως, ήτις επιθυμεί, όπως ο εορτασμός ούτος γίνη όσον το δυνατόν λαμπρότερος. Ευχαριστώ τον Θεόν, ότι μου έδωκε την εξαιρετικήν αυτήν τιμήν και ευκαιρίαν, ίνα εκπληρωθή εν αυτώ και ο διακαής πόθος μου, ως τέκνου πιστού της Αγίας μας Εκκλησίας, να επισκεφθώ το Αγιον Όρος και να προσκυνήσω τα εν αυτώ ιερά και όσια της Πίστεως και της Πατρίδος ημών. Ευχαριστώ και την Ιερά Κοινότητα διά τε την υποδοχήν και τα όσα περί εμού ελάλησεν. Αι ένοπλοι Δυνάμεις της Χώρας θα τιμήσουν μετ' ευλαβείας πολλής, την Παντάνασσαν και Υπέρμαχον Στρατηγόν, καθώς και την Ανωτάτην Διοικητικήν Αρχήν του Αγίου Όρους, την Ιεράν Κοινότητα. Ως προς τούτο έχουν ληφθή αι δέουσαι αποφάσεις».
Μετά απ όλα αυτά έγινε δεκτό απ' όλους, όπως το Ιερό Σώμα της Ιεράς Κοινότητος, με επικεφαλής την πάνσεπτη εικόνα «Αξιον εστιν», κατέβη στην Δάφνη το επόμενο πρωί, με επίσημη πομπή και από κει να γίνει επιβίβαση στο Βασιλικό πλοίο «ΑΣΠΙΣ», για τα περαιτέρω, Θεού θέλοντος. (Συνεδρίαση ΙΑ΄ 3.4.1963, ημέρα Τρίτη).

Τετάρτη 4/17 Απριλίου 1963
Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση της Ιεράς Κοινότητας, στις 3.30΄ το πρωί έγινε η εκκίνηση του Ιερού Σώματος της Κοινότητος, το οποίο απαρτίζονταν από τους Πανοσιολογιώτατους: Πρωτοεπιστάτη Ιβηρίτη Γέροντα Δαμιανό, τους Αντιπροσώπους των Ιερών Μονών Βατοπεδίου Προηγουμένου Κωνσταντίνου, Ιβήρων Γέροντος Κλεονίκου, Χιλιανδαρίου Προηγουμένου Νικάνορος, Διονυσίου Γέροντος Βενεδίκτου, Κουτλουμουσίου Ιερομονάχου Σωφρονίου, Παντοκράτορος Προηγουμένου Ευθυμίου, Ξηροποτάμου Γέροντος Κωνσταντίνου, Ζωγράφου Γέροντος Ιερομονάχου Ακακίου, Δοχειαρίου Γέροντος Ιεροθέου, Καρακάλλου Καθηγουμένου Αρχιμανδρίτου Παύλου, Φιλοθέου Γέροντος Ευκοκίμου, Σίμωνος Πέτρας Γέροντος Γελασίου, Αγίου Παύλου Γέροντος Δημητρίου, Ξενοφώντος Γέροντος Ιωακείμ, Γρηγορίου Γέροντος Ανδρέου, Εσφιγμένου Γέροντος Ισιδώρου, Αγίου Παντελεήμονος Ιερομονάχου Αββακούμ, Κασταμονίτου Γέροντος Δαυΐδ και των Γραμματέων Αρχιμανδρίτου Παντελεήμονος, Εξαρτηματικού αδελφού της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και Γέροντος Ανδρέου Μοναχού Θεοφιλοπούλου, Εξαρτηματικού αδελφού της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας. Φρουροί της πάνσεπτης εικόνας ακολούθησαν από τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, ο Τυπικάρης Διακο-Διονύσιος από το Κουτλουμουσιανό Κελλί «Προφήτης Ηλίας» και ο Β΄Ψάλτης Διακο-Χρυσόστομος από το Βατοπεδινό Κελλί «Η Ανάληψις», ο Πολιτάρχης και δυο Σεϋμένηδες-Πολιτοφύλακες-Φουστανελλοφόροι.
Όλοι αυτοί, αφού κατέβηκαν στον αρχαίο και ιστορικό Ιερό Ναό του Πρωτάτου και ευλόγησαν τον Θεόν, έψαλλαν παράκληση προ της αγίας εικόνας του «Αξιον εστί». Στη συνέχεια με πολλή κατάνυξη, «αίροντες επί των ώμων την πάνσεπτον αυτήν εικόνα» και βαδίζοντας σε λιτανευτική πομπή μέχρι τα Κελλιά που βρίσκονται έξω από τις Καρυές, ανέβηκαν στις 4.30΄ το πρωί σε αυτοκίνητα, με προορισμό το λιμάνι της Δάφνης, όπου τους ανέμεναν, ένστολοι, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ρόδου Σπυρίδων, Καρπαθοκάσου Απόστολος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αχαΐας Παντελεήμων και Μιλητουπόλεως Ναθαναήλ. Στις 7 η ώρα περίπου, έγινε η επιβίβαση στο αναμένον Πολεμικό σκάφος «ΑΣΠΙΣ». Το πλοίο χαιρέτησε την πάνσεπτη εικόνα και την Ιερά Κοινότητα με 21 κανονιοβολισμούς. Πάνω στο πλοίο υποδέχτηκαν τους Αγιορείτες και τους χαιρέτησαν, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Κούνδουρος, ο Κυβερνήτης του Σκάφους Υποπλοίαρχος κ. Ζορμπάς με τους αξιωματικούς και το πλήρωμα, παρατεταγμένους σε στάση προσοχής.
Στις 7.30΄ το πολεμικό «ΑΣΠΙΣ» απέπλευσε από το λιμάνι της Δάφνης και με μικρή ταχύτητα παρέπλευσε, παραλιακά τον Αθω, μέχρι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας. Οι Ιερές Μονές, μπροστά από τις οποίες περνούσε, χαιρετούσαν με παρατεταμένες κωδωνοκρουσίες το σκάφος, το οποίο ανταπέδιδε τον χαιρετισμό με κανονικά συρίγματα. Πραγματικά συγκινητική αλλά και χαρμόσυνη η ιερή αυτή πορεία!!
Πάνω στο πλοίο, με την ευγενική φροντίδα του αγίου Προέδρου -Ρόδου Σπυρίδωνος- και του Κυβερνήτη του Σκάφους, η ιερή εικόνα, τοποθετήθηκε σε καθέδρα που γι αυτόν τον λόγο ετοιμάστηκε σε κατάλληλη τοποθεσία και ακολούθησε ευλαβές προσκύνημα της Υπερμάχου Παντάνασσας από όλους και από το πλήρωμα. Την 9η πρωινή παρατέθηκε πρωινό πάνω στο Βασιλικό πλοίο και την 12η επίσημο γεύμα.
Την 5η μ.μ. και ενώ διαρκούσε ο πλους, έγινε γενική συγκέντρωση και εψάλη προ της αγίας εικόνος παράκληση, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρόδου Σπυρίδωνος και επακολούθησε δέηση υπέρ των ευσεβάστων Βασιλέων ημών, των Βασιλικών ενόπλων Δυνάμεων και υπέρ πάσης Αρχής και Εξουσίας του ευσεβούς ημών Έθνους. Με την ευκαιρία ο άγιος Πρωτεπιστάτης προσέφερε σε όλο το πλήρωμα του Βασιλικού πλοίου από ένα αντίτυπο της αγίας εικόνας «Αξιον εστί» σαν ευλογία και ενθύμιο.
Όταν, περίπου στις 6 μ.μ. πλησιάζαμε στο λιμάνι του Πειραιά, μας χαιρέτησε η Σχολή Δοκίμων Αξιωματικών με 21 βολές, κατά την διέλευση του Βασιλικού πλοίου.
Στις 6.20΄μ.μ. το Σκάφος εισήλθε στο λιμάνι και κατευθύνθηκε στον όρμο μπροστά από το Ωρολόγι, όπου και αγκυροβόλησε. Το Βασιλικό πλοίο «ΑΣΠΙΣ» εχαιρέτισε δια συρίγματος τρεις φορές για να ανταποδώσουν αμέσως τον χαιρετισμό όλα τα ευρισκόμενα εκεί ελλιμενισμένα πλοία, τα οποία έφεραν μέγα σημαιοστολισμό, όπως και το Πολεμικό και ήταν φωταγωγημένα. Το θέαμα ήταν εξαιρετικό, η χαρά και ο ενθουσιασμός όλων απερίγραπτη, μέχρι παραληρήματος, ενώ οι καμπάνες όλων των γύρω Ιερών Ναών του Πειραιά εκρούονταν χαρμόσυνα, καθ' όλη τη διάρκεια της αποβίβασης. Στην προκυμαία είχαν παραταχθεί, από την παραλία μέχρι τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, αγήματα του Βασιλικού Ναυτικού.
Στις 6.30΄ ανέβηκαν στο αντιτορπιλικό ο Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Πειραιώς, Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και  Προκόπιος και ο εκπρόσωπος του Βασιλέως Συνταγματάρχης Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι αφού ασπάσθηκαν την αγία εικόνα χαιρέτησαν τους παραβρισκόμενους οι οποίοι έψαλλαν Αναστάσιμους ύμνους.
Την 7η μ.μ. περίπου εξήλθαν από το πλοίο, πρώτα τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας με τον Γραμματέα Ανδρέα Μοναχό (είναι ο συγγραφέας του παρόντος χρονικού), στη συνέχεια τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας με τον Αρχιγραμματέα και ακολούθησε η αγία εικόνα του «Αξιον εστίν», βασταζόμενη από τους Μητροπολίτες Ρόδου Σπυρίδωνος και Καρπαθοκάσου Αποστόλου.
Εις τον προ του λιμένος χώρο της πόλης του Πειραιά, ήταν παρατεταγμένοι εκατέρωθεν Κληρικοί, προς απόδοση τιμών, καθώς και τμήματα του Εθνικού Στρατού Ξηράς και Θαλάσσης με τα μουσικά τους όργανα να παιανίζουν.
Την Ιερά πομπή υποδέχτηκε προ του Ναού της Αγίας Τριάδας ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Ντεντιδάκης με το Δημοτικό Συμβούλιο, οι Βουλευτές του Πειραιά Ανδριανόπουλος, Βοβολίνης και Σαββόπουλος, Ανώτεροι Υπάλληλοι του Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως και εκπρόσωποι των λοιπών  αρχών του Πειραιά.
Ο Δήμαρχος Πειραιώς προσεφώνησε την Ιερά Κοινότητα λέγοντας τα εξής:
«Πανοσιολογιώτατε άγιε Πρωτεπιστάτα του Αγίου Όρους και λοιπή των Αγιορειτών Πατέρων Χορεία, ο ευσεβής λαός του Πειραιώς προσέρχεται, δι εμού, κατά την ιεράν και επίσημον ταύτην στιγμήν, δια να υποδεχθή μετά βαθυτάτης ευλαβείας και συγκινήσεως, το, δια των οσίων χειρών υμών, κομιζόμενον μέγα και ιερώτατον Κειμήλιον του Αγιωνύμου Όρους, την πάνσεπτον και σεβασμίαν εικόνα του «Αξιον εστίν». Η Δημοτική Αρχή και σύμπας ο Πειραϊκός Λαός, αισθάνεται βαθύτατα την ιερότητα αλλά και την ιστορικότητα των τιμών τούτων.
Η Χιλιετηρίς του Αγίου Όρους, η τόσον λαμπρώς αγομένη κατά το τρέχον έτος χαρίζει την σπανίαν ταύτην ευκαιρίαν εις τον ορθόδοξον Ελληνικόν λαόν μας. Και η πόλις του Πειραιώς αισθάνεται όλως ιδιαιτέρως την υψίστην τιμήν και την μεγίστην ευλογίαν, η οποία προσγίνεται εις τα πλήθη, διότι καταξιούται να υποδεχθή, πρώτη αύτη, την άχραντον εικόνα της Θεομήτορος και προστάτιδος του Αγίου Όρους.
Η πάνδημος προσέλευσις και θερμή υποδοχή του ευσεβούς Πειραϊκού λαού, ταύτην την έννοιαν έχει και τον σκοπόν τούτον διατηρεί. Και με εσχάτην και βαθείαν τιμήν και τον υιικόν σεβασμόν των ορθοδόξων Ελλήνων προς την Θεοτόκον, την Αειμακάριστον και Παναμώμητον και Μητέρα του Θεού ημών να εκφράση την ευγνωμοσύνην του προς Εκείνην, ήτις εκεί εις την Βασιλίδα των πόλεων, επί του Αυτοκράτορος Ηρακλείου, κατά τον αγώνα έπειτα της Εθνικής Παλιγγενεσίας, εις τα βουνά, τέλος, της Αλβανίας τα άγρια, αλλά και καθ'; όλον το διάστημα της μακραίωνος Εθνικής ιστορίας μας, ανεδείχθη η Προστάτις και Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους ημών.
Εν ταυτώ δε, να διατρανώση και τα αισθήματα αγάπης και τιμής, τα οποία ο Ορθόδοξος λαός τρέφει έναντι της Γεραράς Αγιορειτικής Μοναστικής Πολιτείας, η οποία απετέλεσε και αποτελεί και σήμερον ακόμη, την ζωντανήν Βυζαντινήν κληρονομίαν μας και το προπύργιον της Ορθοδόξου Πίστεως. Ως ευ παρέστητε λοιπόν, σεβαστοί Πατέρες, εις την φιλόξενον πόλιν του Πειραιώς.
Ο λαός μας θα διατηρή εσαεί ζωντανήν την χαράν και την ψυχικήν ανάτασιν των στιγμών αυτών και θα επικαλήται πάντοτε την προστασίαν της Θεοτόκου, επί την Πόλιν ημών, αλλά και επί το Αγιον Όρος, δια να το αξιώση, να εορτάση και την δευτέραν χιλιετηρίδα Του. Αμήν».
Στην προσφώνηση του Δημάρχου Πειραιά, αντεφώνησε ο άγιος Πρωτεπιστάτης εξ ονόματος του Αγίου Όρους, λέγοντας τα εξής:
«Κύριε Δήμαρχε, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. Εκφράζομεν προς Υμάς και προς πάντας τους παρισταμένους αξιοτίμους κυρίους, τας θερμάς ευχαριστίας ημών, δια την ευλαβικήν και τιμητικήν υποδοχήν της ιεράς εικόνος της Θεομήτορος «Αξιον εστίν» και της καθ' ημάς Ιεράς Κοινότητος. Ευχαριστούμεν και τον περιεστώτα λαόν και απευθύνομεν εγκάρδιον χαιρετισμόν προς άπαν το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, ευχόμενοι αυτώ υγείαν και πρόοδον, χάριτι του Αναστάντος Κυρίου, δια πρεσβειών της Πανυμνήτου Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας και των Οσίων και θεοφόρων Πατέρων του Αγίου Όρους Αθω».
Στη συνέχεια, στην εξέδρα προ του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος, εψάλησαν τροπάρια και έγινε εκτενής δέηση προ της Ιεράς εικόνος της Θεομήτορος, υπέρ της πόλεως του Πειραιώς και των κατοίκων αυτής.
Κατόπιν και ενώ η μουσική ανέκρουε τον Αναστάσιμο ιερό Ύμνο «Χριστός Ανέστη» και το αναρίθμητο πλήθος των πιστών γονατιστό προσεύχονταν στη Θεομήτορα, ξεκίνησε η ιερά πομπή.
Μητέρες εν αγκάλαις φέρουσαι τα εαυτών τέκνα έκλιναν ευλαβικόν γόνυ, νέοι, γέροι, παιδία και πάσης φύσεως και ηλικίας άνθρωποι και ευλαβείς πιστοί εθρήνουν έμπλεοι χαράς και εδέοντο δακρυρροούντες, διερχομένης της θείας εικόνος της Θεομήτορος. Ομολογούμεν ότι πλέον συγκινητικόν, αλλά και χαρμόσυνον θέαμα, ουδέποτε είδομεν. Η χαρά και αγαλλίασις του πλήθους ήτο διάχυτος, μέχρι παραληρήματος, εκ της επισκέψεως της εικόνος της Θεομήτορος, ήτις διάχυτον επεδαψίλευε την θείαν Χάριν του Υιού και Θεού της, αλλά και αυτής της Παναγίας μας, εις τους προσελθόντας πιστούς.
Στη συνέχεια, ενώ η μουσική του Λιμενικού Σώματος ανέκρουε το «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ», η πομπή κατηυθήνθηκε προς την οδό Βασιλέως Γεωργίου, για την άνοδο προς την Αθήνα. Η θεία εικόνα την οποία έφεραν στα χέρια τους ιερείς και επλαισίωναν άνδρες της Εθνοφυλακής του Αγίου Όρους - Σεϋμένηδες με ευζωνική στολή - και άνδρες του Βασιλικού Ναυτικού εναπετέθη σε αυτοκίνητο, στο κέντρο της πομπής. Εκατέρωθεν του αυτοκινήτου συνεπορεύοντο μοτοσυκλετισταί της τροχαίας Πειραιώς και μετά την επιβίβαση όλων των μελών εδόθη το σύνθημα της εκκίνησης.
Της ιεράς πομπής προηγείτο δύναμις μοτοσυκλετιστών και ακολουθούσε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ο Βοηθός Επίσκοπος Αχαΐας Παντελεήμων και ο Διευθυντής Αστυνομίας Πειραιώς Νικητάκης. Στο δεύτερο επέβαιναν οι Μητροπολίτες Ρόδου και Καρπάθου και ο Πρωτοεπιστάτης του Αγίου Όρους. Ακολουθούσε το αυτοκίνητο το φέρον την σεπτή εικόνα και στη συνέχεια το φέρον τον Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Κούνδουρο, τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Αλιμπράντη και τέλος τα φέροντα τους Αγιορείτες Πατέρες, τους βουλευτές Πειραιώς και άλλους αξιωματούχους.
Η πομπή κινήθηκε προς την Αθήνα μέσω Νέου Φαλήρου και λεωφόρου Συγγρού. Καθ'; όλη τη διάρκεια της διαδρομής της ιεράς πομπής, τόσον οι Αγιορείτες, όσο και τα συρρέοντα αναρίθμητα πλήθη των πιστών, αισθάνονταν διαρκώς ρίγη συγκινήσεως από το πρωτοφανές σε μεγαλείο θέαμα. Τα πλήθη των πιστών, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, είχαν καταλάβει επίκαιρες θέσεις καθ'; όλο το μήκος και εύρος των οδών, κυριολεκτικά συνοστιζόμενο.
Στο σημείο συμβολής Νέας Σμύρνης και Καλλιθέας η πομπή εσταμάτησε επειδή ανέμενε εκεί ο Κλήρος, εκπρόσωποι των Αρχών Νέας Σμύρνης και πλήθη λαού, όπου σε ατμόσφαιρα ευλαβείας και βαθυτάτης κατανύξεως ανεπέμφθη δέηση προς τον Ύψιστο, μετά την οποία η πομπή συνέχισε την προς Αθήνα άνοδο, προκαλούσα κατά την διάβαση ιερό δέος στους ευλαβείς χριστιανούς.
Την 8η εσπερινή της ίδιας ημέρας φθάσαμε στην Αθήνα και αμέσως, μόλις διήλθαμε την Πύλη του Αδριανού, τα πυροβολεία του Λυκαβητού έρριψαν 21 χαιρετηστήριους βολές, ενώ οι κώδωνες των εκκλησιών ηχούσαν χαρμόσυνα και μαζί τους εδονείτο όλη η πόλη των Αθηνών.
Εις τον προ του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη χώρο ανέμενε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος, ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως Κανελλόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Ροδόπουλος, ο Υφυπουργός Γεωργίας Βουρδουμπάς, ο Δήμαρχος Αθηναίων Τσουκαλάς με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αντωνόπουλο, πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, κλιμάκιο της Κεντρικής Επιτροπής Εορτασμού Χιλιετηρίδας Αγίου Όρους και άλλοι επίσημοι.
Αμέσως μετά την άφιξη της πομπής, ο Δήμαρχος Αθηναίων Τσουκαλάς εξέφρασε την συγκίνηση ολοκλήρου του λαού της Πρωτεύουσας, προσθέσας μεταξύ των άλλων και τα εξής:
«Πανοσιολογιώτατοι Αγιοι Πατέρες, συμβολισμόν βαθύτατον περικλείει η εν μέσω όλων ημών παρουσία της σεπτής εικόνος, διότι δραματικάς στιγμάς διέρχεται σήμερον ο κόσμος ολόκληρος και σείονται καθημερινώς τα θεμέλια των κοινωνιών υπό τα ανηλεή πλήγματα της ανηθικότητος, του σπαραγμού και του μίσους.
Θρησκευόμενος εκ παραδόσεως και εκ πεποιθήσεως ο Ελληνικός Λαός διατηρεί αμετακίνητον την πίστην του και τρέφει ακλόνητον την ελπίδα, ότι η Παναγία Θεοτόκος θα φωτίση την ανθρωπότητα δια να πρυτανεύση εις τον κόσμον το θείον κήρυγμα της αγάπης και της ειρήνης και ανατείλουν ημέραι αληθούς ανατάσεως ψυχών τε και σωμάτων.
Ιστορική πράγματι είναι η απόφασις, την οποίαν έλαβε η Ιερά υμών Κοινότης, ίνα, με την ευκαιρίαν της χιλιοστής επετείου του Μοναχικού βίου επί του Αθω, κατέλθητε εις την παναρχαίαν και ένδοξον αυτήν πόλιν, μεταφέροντες ως ιερόν Κειμήλιον την σεπτήν εικόνα, προ της οποίας σήμερον ο Ελληνισμός ολόκληρος μετά σεβασμού και κατανύξεως δέεται.
Χαιρετίζων την παρουσίαν Σας εν μέσω ημών, άξιοι εκπρόσωποι της Αγιορειτικής Πολιτείας, ευχαριστώ τον Θεόν, διότι με ηξίωσεν ως εκπρόσωπον της πόλεως των Αθηνών, να σας υποδεχθώ κατά την μεγάλην και ιστορικήν αυτήν στιγμήν. Διερμηνεύων δε και μεταφέρων τον βαθύτατον σεβασμόν του λαού της Ελληνικής Πρωτευούσης προς τον αιωνόβιον και ιερόν θεσμόν, τον οποίον εκπροσωπείτε και προς ένα έκαστον εξ υμών ατομικώς, σας ευχόμεθα το ευ παρέστητε».
Στον Δήμαρχο Αθηναίων απήντησε εκ μέρους του Σώματος της Ιεράς Κοινότητος ο Πανοσιολογιώτατος αντιπρόσωπος της Ι.Μ. Βατοπεδίου Προηγ. Κωνσταντίνος, ως εξής:
«Κύριε Δήμαρχε, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! Σας ευχαριστούμεν πολύ, δια την συγκινητικήν και ενθουσιώδη υποδοχήν και δια τα όσα μετά πολλής ευσεβείας και ευλαβείας είπατε.
Αι προς την σεπτήν εικόνα της Θεομήτορος «Αξιον εστιν», αποδιδόμεναι τιμαί και παντοίαι ευλαβικαί εκδηλώσεις του λαού σας, ανάγονται οφειλομένως εις την Μητέρα του Αναστάντος Κυρίου, την Προστάτιδα και ακοίμητον φρουρόν της τε πόλεως των Αθηνών και ολοκλήρου του Έθνους ημών.
Αι δε προς το Σώμα της Ιεράς Κοινότητος, ανάγονται προς το Αγιον Όρος και πάντας τους εν αυτώ, οσίως και θεαρέστως ενασκομένους, οίτινες θερμοί πάντοτε ευχέται, πάντων υμών εισίν. Δι'; ο συγχαίρομεν και ευχαριστούμεν άπαντας υμάς τε και τους παρισταμένους.
Παρακαλούμεν δε, όπως διαβιβάσητε προς τον ευσεβή και φιλόθεον Αθηναϊκόν λαόν τον εγκάρδιον ένθερμον χαιρετισμόν του Αγιωνύμου Όρους Αθω, δια την μεγαλειώδη συμμετοχήν αυτού εις τον εορτασμόν της Χιλιετηρίδος.
Ωσαύτως και τας ευχάς μας, δια την κατά Χριστόν και παντοίαν πρόοδον και προκοπήν αυτού, εν τω πνεύματι πάντοτε του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού.
Αυτό που με συγκίνησιν βλέπομεν γύρω μας, Κύριε Δήμαρχε, δίδει εις ημάς ζωήν και ελπίδα, ότι το Αγιον Όρος, θα συνεχίση την Εθνικοθρησκευτικήν πορείαν και δράσιν αυτού και κατά την δευτέραν χιλιετηρίδα, ενισχυόμενον πάντοτε από εκλεκτούς πολίτας των Δήμων και Κοινοτήτων της Χώρας μας, οίτινες θείω ζήλω κινούμενοι θα εγκαταλείπουν τα εγκόσμια, και ως έλαφοι διψώσαι τα νάματα της ευσεβείας και της αρετής, θα τρέχουν επί τας πηγάς των υδάτων, προς το Όρος του Αθω και εις τα εν αυτώ αγαπητά του Κυρίου Σκηνώματα, άτινα καθηγίασαν οι πατέρες ημών, οι εκ διαφόρων πόλεων και χωρίων ορμηθέντες.
Η ζωντάνια του Ορθοδόξου Μοναχισμού και δη του Αγιορειτικού είναι απόρροια της καλλιεργημένης πνευματικότητος της Φυλής μας.
Ο Θεός, δια πρεσβειών της Αγίας Αυτού Μητρός και πάντων των οσίων Πατέρων του Αθω, να ευλογή την πόλιν Σας. Υμάς κ. Δήμαρχε, τους συνεργάτας Υμών και άπαντα τον Αθηναϊκόν λαόν».
(Σημ. Όλοι οι λόγοι που αντιφωνούσαν οι αντιπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητος εσυντάσσοντο από την Γραμματεία την υπό τον Σιμωνοπετρίτη Μοναχό Ανδρέα, συντάκτη του παρόντος Χρονικού. Πολλές φορές μάλιστα, καθ' οδόν εις τα αυτοκίνητα που μετέβαινον στις διάφορες Αρχές του Ελληνικού μας Έθνους.)

Στη συνέχεια έγινε εκτενής δέηση και ακολούθως σχηματίσθηκε η μεγάλη πομπή, το μήκος της οποίας υπερέβαινε το ένα χιλιόμετρο. Προηγούντο μοτοσυκλετιστές και άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας και ακολουθούσαν η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, τα εξαπτέρυγα, Βυζαντινή χορωδία και ολόκληρος ο Κλήρος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εν συνεχεία ήρχετο η αγία εικόνα, την οποία έφερον στα χέρια τους Αρχιμανδρίτες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και οι Πατέρες του Αγίου Όρους μετά των φουστανελλοφόρων Σεϋμένηδων. Κατόπιν επορεύοντο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, οι Έξαρχοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σεβ. Μητροπολίται Ρόδου και Καρπαθοκάσου, τα μέλη της Κυβερνήσεως, ο Δήμαρχος, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνών και άλλοι επίσημοι. Τέλος την ιεράν  πομπήν έκλειον Στρατιωτικά Τμήματα και πλήθος λαού.
Καθ' όλο το μήκος διαδρομής της ιεράς πομπής απέδιδαν τιμές παρατεταγμένα τμήματα των ενόπλων Δυνάμεων, ενώ στην πλατεία Μητροπόλεως είχε παραταχθή η Ανακτορική Φρουρά με την μουσική της και η Ανακτορική ίλη. Στα πεζοδρόμια απ' όπου διήρχετο η πομπή, συνωστίζοντο κατά εκατοντάδες χιλιάδων τα πλήθη.
Στις 8.45΄μ.μ. η πομπή έφθασε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό, ο οποίος τιμάται επ' ονόματι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Εις τα προπύλαια, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος υπεδέχθη την αγία εικόνα, η οποία τοποθετήθηκε πάνω σε ειδικό βάθρο, στο κέντρο του Ναού, προ της Ωραίας Πύλης.  Κατόπιν εψάλη παράκληση και δοξολογία, μετά την οποία ο από Καβάλας Μακαρ. Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έπλεξε το εγκώμιο της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους και αναφέρθηκε δια μακρών στην συμβολή του Μοναχικού βίου του Αθω προς τους ιερούς αγώνες της Ορθοδοξίας κατά των αιρετικών, δια την ακριβή τήρηση των Παραδόσεων και της Πίστεως ημών της Αμωμήτου.
Στον Αρχιεπίσκοπο απήντησε ο άγιος Πρωτεπιστάτης δι' ολίγων, ευχαριστήσας αυτόν για την μεγαλειώδη υποδοχή, και τα ωραία αλλά και γλαφυρά λόγια του, καθώς και τα ιερά εγκώμια υπέρ του Μοναχισμού και της υψηλής ιδέας αυτού, αλλά και της πολυτίμου συμβολής του τόσο στην Εκκλησία όσο και στην Πολιτεία.
Η τελετή τερματίστηκε στις 9.15΄ μ.μ. οπότε τα μέλη της Ιεράς Κοινότητος επεβιβάσθηκαν αυτοκινήτων και μετέβησαν στο Ξενοδοχείο φαγητού και ύπνου «CECIL», στο Κεφαλάρι Κηφησιάς, όπου και κατέλυσαν περί ώραν 10.30΄.

Πέμπτη 5/18 Απριλίου 1963
Την 7η πρωινή μεταφέρθηκε η αγία εικόνα «Αξιον εστιν», από τον Μητροπολιτικό Ναό στον παρακείμενο Ιερό Ναό του αγίου Ελευθερίου και ετέθη σε ευλαβικό προσκύνημα των πιστών, οι οποίοι κατά δεκάδες χιλιάδες, με αξιέπαινη υπομονή και καρτερικότητα, περίμεναν από το πρωί, όλη την ημέρα και μέχρι βαθείας νυκτός, μέχρι να προσκυνήσουν την αγία εικόνα και να λάβουν την ευλογία της Παναγίας μας.
Περίπου στις 9 το πρωί η Ιερά Κοινότης με την Ιερά Επιστασία, μετέβησαν στο ιερό παρεκκλήσι. Αφού προσκύνησαν, κανόνισαν τα του ιερού προσκυνήματος και τοποθέτησαν εκατέρωθεν της αγίας εικόνας, τιμητική φρουρά, την οποία αποτελούσαν οι αγιορείτες διάκονοι Διονύσιος και Χρυσόστομος και δύο Σεϋμένηδες φουστανελοφόροι.
Κατά την ώρα της προσκυνήσεως της αγίας εικόνας από το Ιερό Σώμα, με εντολή της Ιεράς Κοινότητας, ο Γραμματέας αυτής Μοναχός Γέρων Ανδρέας (σημ. keliotis είναι αυτός που συνέταξε το παρόν χρονικό), μίλησε προς τα έξω, κάτω από τον καυτό ήλιο της Αττικής, στα αναμένοντα με πολλή καρτερικότητα για ευλαβικό προσκύνημα της πανσέπτου ιεράς εικόνας της Παναγίας «Αξιον εστιν», κατανενυγμένα πλήθη των πιστών, αναφερθείς, δι ολίγων, στο ιστορικό της αγίας εικόνας αφ' ενός και την προέλευση αυτής, τονίζοντας αφ' ετέρου, ότι απόφαση και επιθυμία της Ιεράς Κοινότητος είναι να προσέρχονται οι πιστοί εις ευλαβική προσκύνηση χωρίς καμμία υποχρέωση και ότι η Παναγία Μητέρα των Χριστιανών Κυρία και Δέσποινα ημών Θεοτόκος και Αειπάρθενος Μαρία ηυδόκησε και ήλθε, δια της χάριτος της αγίας εικόνος Αυτής, εις την Πρωτεύουσαν του Ελληνικού και παρά Κυρίου ευλογημένου Κράτους, για να χαρίσει την θεία Αυτής ευλογία δωρεάν. Γι' αυτό και παρακαλεί όπως μη προσφέρονται χρήματα.
Παρ' όλα αυτά όμως, επειδή όλοι σχεδόν οι ευλαβείς χριστιανοί έρριπτον χρήματα, προ της αγίας εικόνος και αφού δεν ήτο δυνατόν να ανακοπεί η ευλαβική προσφορά των πιστών, από ανάγκη έγινε δεκτό, όπως η Αρχιεπισκοπή Αθηνών τοποθετήσει δίπλα σφραγισμένο κιβώτιο, όπου θα ερρίπτοντο τα προσφερόμενα με την προϋπόθεση ότι όλα τα χρήματα που θα μαζεύονταν θα διανέμονταν σε απόρους και φιλανθρωπικά Ιδρύματα, πράγμα που έγινε από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Μετά την αναχώρηση από την Πρωτεύουσα και σύμφωνα με κατάσταση που απεστάλει στο Αγιον Όρος, διενεμήθη χρηματικό ποσό μεγαλύτερο των 75.000 δραχμών.
Μετά από αυτά μεταβήκαμε στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου μας εδέχθησαν οι Δ/ντές Μπάιζος και Μαυρομιχάλης και κατόπιν επισκεφθήκαμε τον Εξοχώτατο επί των Εξωτερικών Υπουργό Αβέρωφ Τοσίτσα, προς τον οποίον επεδώσαμε το ιεροσφράγιστο προσκλητήριο Γράμμα της Ιεράς Κοινότητος, το οποίο ανέγνωσε ευκρινώς ο ημέτερος Αρχιγραμματέας της Ιεράς Κοινότητος. Ο κ. Υπουργός αποδεχθείς την πρόσκληση, μας βεβαίωσε ότι, αν και επιτακτική ανάγκη και λόγοι υπηρεσιακοί τον εμποδίζουν, εν τούτοις επειδή τρέφει ευλάβεια προς τον Ιερόν Τόπον, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθεί στην επιθυμία μας. Αυτόν με κατάλληλη προσλαλιά ευχαρίστησε ο Αγιος Ρόδου, για τα όσα υπέρ του Ιερού ημών Τόπου έκανε. Επίσης και εκ μέρους της Ιεράς Κοινότητος ευχαριστήσαμεν αυτόν καταλλήλως.
Από εκεί αναχωρήσαντες μεταβήκαμε προς επίσκεψη του Εξοχωτάτου Προέδρου της Κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, στο Γραφείο του στη Βουλή. Εκεί μας εδέχθη, με πολλή χαρά, ο αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως Παν. Κανελλόπουλος, ο οποίος μας ανακοίνωσε ότι ο κ. Πρόεδρος ασθένησε εκτάκτως και παρακαλεί, αν είναι δυνατόν, να μας δει αργότερα. Τότε ο άγιος Πρωτεπιστάτης επέδωσε σ'; αυτόν το προς τον κ. Πρόεδρο της Κυβερνήσεως ολοσφράγιστο προσκλητήριο Γράμμα του Ιερού ημών Τόπου, το οποίο με μεγάλη προσοχή και σαφήνεια ανέγνωσε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Κοινότητος. Μετά απ'; αυτό ο Αντιπρόεδρος, δια γλαφυρού και ωραίου λόγου, ευχαρίστησε ημάς και όλους τους Πατέρες του Αγίου Όρους. Κατόπιν έλαβε τον λόγο ο Πρόεδρος της Πατριαρχικής Εξαρχίας Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου, ο οποίος απήντησε καταλλήλως και όλως ιδιαιτέρως εξήρε την αυθόρμητη συμβολή τόσο του Εξοχωτάτου Προέδρου της Κυβερνήσεως, όσο και του παρισταμένου Αντιπροέδρου, για την όσο το δυνατό αρτιώτερη εκδήλωση και προβολή των εορτών της Χιλιετηρίδος του Αγίου Όρους, μη φεισθέντων κόπων, μόχθων, αλλά προθύμως παρασχόντων την ηθική και υλική συμπαράστασή τους. Στη συνέχεια ο άγιος Πρωτεπιστάτης ευχαρίστησε θερμώς τον Αντιπρόεδρον και αναχωρήσαντες μεταβήκαμε προς επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής Κ. Ροδοπούλου, στο γραφείο του στη Βουλή.
Τον Πρόεδρο της Βουλής ευχαρίστησαν με ωραία λόγια ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου, ως Πρόεδρος της Πατριαρχικής Εξαρχίας και ο άγιος Πρωτεπιστάτης.
Ακολούθως μεταβήκαμε στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, στον Εξοχώτατο Υπουργό Γρηγ. Κασιμάτη, ο οποίος περιχαρής μας δέχτηκε και με ωραιότατο λόγο προσεφώνησε την Ιερά ημών Κοινότητα. Με μεγάλη προθυμία εδεξιώθη όλους ημάς και μύριες ευχαριστίες ανταπέδωσε για την προς αυτόν επίσκεψή μας, υποσχεθείς ότι θέλει ν'; ανταποκριθεί στην δοθείσα σ'; αυτόν πρόσκληση του Ιερού ημών Τόπου.
Την 1ην μ.μ. μεταβήκαμε όλοι στο Μέγαρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής όπου ο Μακαριώτατος, προς τιμήν του Αγίου Όρους παρέθεσε γεύμα, στο οποίο παρακαθήσαμε με πολλούς επισήμους, Αρχιερείς, Υπουργούς, Ανωτάτους Αξιωματικούς όλων των Σωμάτων των Ελληνικών Δυνάμεων και Ασφαλείας και άλλων πολιτικών Αρχόντων του Κράτους, με τους οποίους αντηλλάγησαν πολλές σκέψεις και γνώμες γύρω από το Αγιον Όρος και το μέλλον αυτού.
Κατά το γεύμα ήγειρε πρόποσιν ο Μακαριώτατος και με γλαφυρώτατο λόγο εξήρε και πάλι το μεγαλείο και την αποστολή του Αγίου Όρους, ευλόγησε και ευχήθηκε όλους με την ευκαιρία του ιστορικού γεγονότος του εορτασμού της Χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους, το οποίο, ετόνισε, πολλά προσέφερε στην Εκκλησία και το Γένος μας.
Την απάντηση στην πρόποση αυτή έδωσε δι' ολίγων ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτεπιστάτης της Ιεράς Κοινότητος. Κατόπιν ο Πρόεδρος της Πατριαρχικής Εξαρχίας Σεβ/τος Ρόδου κ. Σπυρίδων δια ωραίας και καταλλήλου προσλαλιάς αναφέρθηκε και αυτός στις πολύτιμες υπηρεσίες του Αγίου Όρους. Ο δε άγιος Πρωτεπιστάτης Γέρων Δαμιανός Ιβηρίτης επέδωσε στον Μακαριώτατο το εικοσασφράγιστο προσκλητήριο Γράμμα της Ιεράς Κοινότητος, το οποίο ευκρινώς ανέγνωσε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Κοινότητας, Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Μ. Ντάβος. Μετά την ανάγνωση δευτερολογιών ο Αρχιεπίσκοπος απεδέχθη «μετά πάσης χαράς» την πρόσκληση, ευχαρίστησε την Ιερά Κοινότητα και υποσχέθηκε ότι, με την βοήθεια του Θεού, θα εκπληρώσει την επιθυμία αυτής, που είναι και επιθυμία δική του.
Την 19ην εσπερινήν της ίδιας ημέρας μεταβήκαμε στο Δημαρχείο Αθηνών, στην Μεγάλη αίθουσα των τελετών του οποίου μας δεξιώθηκε πανηγυρικά ο Δήμαρχος κ. Τσουκαλάς με το Δημοτικό Συμβούλιο, προσφωνήσας την Ιερά Κοινότητα δια μακράς, ωραιοτάτης και καταλλήλου ομιλίας, με την οποία έπλεξε ύμνους και εγκώμια στο Αγιο Όρος και στους Μοναχούς, τονίσας, μεταξύ των άλλων ότι ήταν Θεού φώτιση να λάβει ο Ιερός Τόπος μια τέτοια ιστορική όντως απόφαση και να επισκεφθεί με την ευκαιρία αυτή την Πρωτεύουσα του Ελληνισμού, σε κρισιμώτατη στιγμή. Η επίσκεψη αυτή, πρόσθεσε, θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αναζωπύρωση του θρησκευτικού συναισθήματος του λαού και θα τονώσει τους πιστούς χριστιανούς έναντι των υλοφρονούντων της εποχής μας και των διαφόρων υλιστικών και αθέων θεωριών.
Αμέσως δε επέδωκε ενεπίγραφη αργυρά πλάκα με το εξής περιεχόμενο¨
«Έδοξε τοις των Αθηναίων Δήμον άρχουσι, τη Ιερά του Αγιωνύμου Όρους Κοινότητι χιλιοστήν αμφιετηρίδα αγούση σεβάσματα προσιέναι και την των Αθηναίων απάντων ευλάβειάν τε και ευφροσύνην δηλώσαι τεκμηρίοις εγκεχαραγμένοις τήδε εξ αργύρου πλακί, εις μνημόσυνον αιώνιον, τιμήν τε και μνήμην αγαθήν τηρούντες τοις οσίοις Πατράσι, τοις εν Αγίω Όρει πίστει και αρετή και ασκήσει θεοπρεπώς διαλάμψασι. Τούτων τοις ίχνεσι στοιχούντες προσκαρτερούμεν εν τη πίστει, τη των Πατέρων ημών, Ορθοδοξίαν γεραίροντες και υπέρ ταύτης μαρτυρούμενοι αγιάσαι την βιοτήν ημών επιθυμούντες, μεγαλύνοντες δε και γηθοσύνως πανηγυρίζοντες την του Αγιωνύμου Όρους χιλιετή λάμψιν και ως λύχνον επό λυχνίαν τούτο τη οικουμένη δεικνύμενοι, τεκμηρίοις απτοίς την ημών χαράν πιστοποιούντες, τήνδε την ενεπίγραφον δήλωσιν του των Αθηναίων Δήμου επεδώκαμεν τοις του Αγίου Όρους Επιτρόποις εν τω της πόλεως Δημαρχείω πανήγυριν, επί τούτω προτιθέντες, τη δεκάτη και ογδόη Απριλίου μηνός έτει σωτηρίω χιλιοστώ και ενεακοσιοστώ και εξηκοστώ τρίτω.
Αγγέλου Κ. Τσουκαλά Δημαρχούντος.
Αχιλλέως Αντωνοπούλου προεδρεύοντος του Δημοτικού Συμβουλίου συν πάσι τοις Αθηναίων Δήμου Αντιπροσώποις».
Στον κ. Δήμαρχο εκ μέρους των Αγιορειτών Πατέρων αντεφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ι.Μ. Καρακάλλου Παύλος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε αυτόν, για όσα υπέρ του Αγίου Όρους εγκώμια και ύμνους έπλεξε, εξέφρασε την ευχή, όπως ο Πανάγαθος Θεός, «δια πρεσβειών της Θεομήτορος και των Αγιορειτών Πατέρων, σκέπη από παντός κακού και διαφυλάττη την ευσέβειαν και αμείωτον το θρησκευτικόν αίσθημα του Αθηναϊκού λαού, ως και πασών των πόλεων του ευσεβούς ημών Έθνους, εκ των επιλέκτων τέκνων των οποίων ελπίζομεν και ημείς, ότι θα δυνηθώμεν με την δύναμιν και βοήθειαν του Πανάγαθου Θεού, να συνεχίσωμεν την πορείαν και δράσιν του Αγίου Όρους, δια να διατηρηθή τούτο και εορτάση και την δευτέραν χιλιετή αμφιετηρίδα αυτού, επ'; ωφελεία της Εκκλησίας και του Γένους ημών, ου μην αλλά και ολοκλήρου της Ανθρωπότητος».
Μετά το πέρας της δεξιώσεως αυτής οι επισκέψεις της ημέρας έκλεισαν.

Παρασκευή 6/19 Απριλίου 1963
Την 7η πρωινή μεταβήκαμε στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, όπου προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου, έγινε Αρχιερατική Συλλειτουργία με τη συμμετοχή των μελών της Πατριαρχικής Εξαρχίας, Σεβ. Μητροπολιτών Ρόδου και Καρπαθοκάσου, του Σεβ. Μιλητουπόλεως κ. Ναθαναήλ και μελών της Ιεράς Κοινότητος. Μετά τη λήξη της Αρχιερατικής Λειτουργίας έγινε δεξίωση στο επιτροπικό του Ναού.
Την 19η ώρα μεταβήκαμε στην αίθουσα του Επιμορφωτικού Ινστιτούτου (οδός Βουκουρεστίου), όπου έλαβε χώρα διάλεξη από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καρπάθου κ. Απόστολο, με θέμα «Το ιδεώδες του Μοναχισμού και αι σύγχρονοι αντιλήψεις». Μετά το πέρας της οποίας ακολούθησε προβολή φωτεινών εγχρώμων διαφανειών του Αγίου Όρους, με σύντομη περιληπτική ερμηνεία εκάστης από τον Καθηγητή Θεολόγο κ. Κωνσταντίνο Βαμβακά, η οποία ομολογουμένως είχε πολλή επιτυχία, με την καθαρότητα και φυσικότητα των διαφανειών. Επειδή όμως ο χώρος ήταν κατά πολύ στενός και τα 4/5 του προσελθόντος πλήθους έμειναν ανικανοποίητα, διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν επίμονα την επανάληψη της προβολής στο Στάδιο, για να την παρακολουθήσει όλο το πλήθος των συνελθόντων. Δυστυχώς αυτό δεν επετεύχθει και έτσι περί ώραν 22α επιστρέψαμε στο Ξενοδοχείο για ανάπαυση, η δε επιθυμία των αδελφών μας χριστιανών έμεινε προς το παρόν ανικανοποίητος, ίσως για να ικανοποιηθεί σε άλλη ευκαιρία.

Σάββατο 7/20 Απριλίου 1963
Στις 9 το πρωί ξεκινήσαμε από το Ξενοδοχείο και συγκεντρωθήκαμε στα Γραφεία της Επιτροπής Εορτασμού Χιλιετηρίδας που βρισκόταν κοντά στο Υπουργείο Εξωτερικών. Από κει με αυτοκίνητα μεταβήκαμε στον Στρτηγείο, στον Χολαργό, όπου έγινε επίσημη υποδοχή και απεδόθησαν τιμές από το παρατεταγμένο τμήμα του Στρατού και τους χαρμόσυνους ήχους της Μουσικής.
Περίπου στις 10.30΄ έγινε τελετή από τις ένοπλες Δυνάμεις όλων των Σωμάτων της Χώρας, κατά την οποία μίλησε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Στυλιανός Κούνδουρος, με γλαφυρώτατο λόγο, αναφερθείς στη σημασία του Εορτασμού της Χιλιετηρίδος και πλέξας εγκώμια και ύμνους για το Αγιο Όρος. Κατόπιν μίλησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χρυσόστομος, αναφερθείς και αυτός επί μακρόν στο βίωμα των Αγιορειτών Πατέρων και την συμβολή και δράση του Αγίου Όρους ανά τους αιώνες, δια των καλογήρων του, στην ζωή του Ελληνικού Έθνους και την απελευθέρωση αυτού, σε συνεργασία με τον Εθνικό Στρατό μας, προς επιβίωση της μεγάλης Ιδέας, της Φυλής και του Γένους μας. Προς τους ομιλητάς αυτούς απάντησε, εκ μέρους του Σώματος της Ιεράς Κοινότητας, ο Παν/τος Αντιπρόσωπος της Ι.Μ. Φιλοθέου δια καταλλήλου ομιλίας και στη συνέχεια εψάλη από τον Καθηγητή της Βυζαντινής Μουσικής και Γραμματέως της Ιεράς Κοινότητος Γέροντος Μοναχού Ανδρέου ο Πολυχρονισμός του Βασιλέως ημών Παύλου.
Μετά τη λήξη της τελετής αυτής, μεταβήκαμε στον Ναυτικό Όμιλο Φαλήρου, όπου παρετέθη επίσημο γεύμα, με τη συμμετοχή όλων των επισήμων, Αρχιερέων, Υπουργών, Στρατηγών, λοιπών Αρχόντων και της Αγιορειτικής Αντιπροσωπείας.

Περίπου την 19ην ώραν της αυτής ημέρας, μεταβήκαμε στην αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, όπου ετελέσθη πανηγυρική εκδήλωση, σε Συνεδρία του Σώματος της Ακαδημίας, προς τιμήν του εορταζομένου γεγονότος και της Ιεράς Κοινότητας.
Τον πανηγυρικόν εξεφώνησε, δια μακροσκελεστάτου υπομνήματος περί του Αγίου Όρους και των Μοναχών αυτού και κυρίως περί της ιδρύσεως της πρώτης μεγάλης Μονής αυτού, της Μεγίστης Λαύρας, ο εκ των Ακαδημαϊκών, καθηγητής της Θεολογίας Παν. Μπρατσιώτης. Το υπόμνημα αυτό αργότερα εξεδόθη έντυπο από τον ίδιο τον Καθηγητή.
Την ευχαριστίαν της Ιεράς Κοινότητος, με αντιφώνηση, απέδωσε ο Πανοσιολογιότατος Αντιπρόσωπος της Ιεράς Μονής Καρακάλλου και Καθηγούμενος αυτής Παύλος, ως εξής:
«Κύριε Πρόεδρε της Ακαδημίας Αθηνών, ελλόγιμα και σοφά μέλη του περιωνύμου τούτου πνευματικού Σώματος, οι εξ Αγίου Όρους αδελφοί και πατέρες, οι συγκροτούντες την Ιεράν αυτού Κοινότητα έναγχοι ενωτίσθημεν τον λόγον του σοφού Καθηγητού προς ημάς να απευθύνεται εις ύμνον της χιλιετούς ιστορικής πορείας του θεοδοξάστου τούτου τόπου ημών.
Μετά πολλής περινοίας και προσοχής ηκούσαμεν τον σοφόν της Θεολογικής Σχολής διδάσκαλον, ακαδημαϊκή εντολή, εκπονήσαντα τον προσήκοντα λόγον εις την παρούσαν περίπτωσιν. Ευχαριστούμεν Υμάς επί πάσι τούτοις και διαβεβαιούμεν, ότι συγκινητικήν θα διατηρήσωμεν ανάμνησιν των μεγάλων στιγμών τας οποίας ζώμεν μεταξύ Υμών. Μεγάλην όντως επεφύλαξεν εορτήν η Ακαδημία των Αθηνών, ήτις επιβραβεύει του Αθω την άθλησιν και η τιμή αύτη δημιουργεί δι' ημάς μεγάλας υποχρεώσεις, ας πάντοτε θα ενθυμώμεθα και προς τας οποίας, θεία συνάρσει, θα προσπαθήσωμεν ν' ανταποκριθώμεν.
Σεις αποτελείτε τον πνευματικόν της Χώρας μας Όλυμπον και καθοδηγείτε την Επιστήμην και την Σοφίαν. Αλλ'; εκείνο όπερ καθιστά το Σώμα Υμών αξιοσέβαστον, είναι ακριβώς το γεγονός ότι η υφ' υμών καλλιεργουμένη σοφία, δεν είναι η του κόσμου τούτου, αλλ' είναι η σοφία του Θεού, ος εγεννήθη ημίν Δικαιοσύνη, Αγιασμός και Απολύτρωσις. Ταύτην την σοφίαν μαρμαίρουσαν ευχόμεθα υμίν να εξακολουθήσητε καλλιεργούντες και διδάσκοντες εις αιώνα αιώνος θεωρούντες το Σώμα υμών αθάνατον, ως είναι και η υφ' υμών διδασκομένη σοφία αθάνατος. Εκ βαθέων ευχαριστούντες προσευχόμεθα, όπως ο Κύριος ο Θεός των Δυνάμεων ενισχύη και κατευθύνη υμάς εις οδούς σωτηρίους και εις γόνιμον υπέρ του Έθνους άφθιτον δόξα. Γένοιτο».
Στη συνέχεια από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας επεδόθη στον Αγιο Πρωτεπιστάτη το ακόλουθο ψήφισμα της Ακαδημίας Αθηνών:
«Τη Σεβασμία και Ιερά του Αγίου Όρους Κοινότητι η Ακαδημία Αθηνών μετέχουσα μετά θαυμασμού και ευγνωμοσύνης του Πανελληνίου και Πανορθοδόξου εορτασμού της Χιλιετηρίδος του Αγίου Όρους και εγκαρδίως συγχαίρουσα επί τω μεγάλω και ευτυχεί τούτω γεγονότι, εύχεται τη σεπτή ταύτη της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού εν τω κόσμω ορθοπόλει άμα δε και Κιβωτώ των γεραρών Παραδόσεων της Πίστεως και του Έθνους ημών αδιατάρακτον εις αιώνα αιώνων συνέχισιν της υψηλής και ευλογημένης εν τω κόσμω αποστολής αυτής, εις δόξαν του εν Τριάδι Θεού και τιμήν της Ορθοδοξίας και του Ελληνικού ονόματος.
Επεδόθη τη Ιερά Επιστασία εν τη Ακαδημία Αθηνών τη 20η μηνός Απριλίου έτους σωτηρίου 1963, ο Πρόεδρος - ο Γεν. Γραμματεύς».   
Αφού τερματίστηκε και αυτή η τελετή μεταβήκαμε στην συνέχεια στον εoρτάζοντα ιερό Ναό του Αποστόλου Θωμά στο Γουδί, όπου εψάλη Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντων των Αρχιερέων Ρόδου, Καρπάθου και Μιλητουπόλεως. Τον εσπερινόν έψαλλε, διευθύνων τον δεξιόν χορόν, ο Γραμματεύς της Ιεράς Κοινότητος και Μουσικός της Αθωνιάδος Γέρων Ανδρέας Μοναχός, μετά του καλλιφώνου Μουσικού κ. Γεωργίου Σίρκα και της χωροδίας αυτού.
Μετά την λήξη του Εσπερινού, περί ώρα 22.30΄ μεταβήκαμε στα ενδιαιτήματά μας προς ανάπαυση.

Κυριακή 8/21 Απριλίου 1963
Περίπου στις 7 π.μ. μεταβήκαμε στον Μητροπολιτικό Ναό και παραστήκαμε στην Ιερά Ακολουθία και Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ρόδου και Καρπάθου μετά του Θεοφιλ. Μιλητουπόλεως και εκ των ιερωμένων μελών της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους.
Μετά το ιερόν Ευαγγέλιον ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Κοινότητος Παν/τος Αρχιμ. Παντελεήμων, απηύθυνε προς το Χριστεπώνυμον  ευσεβές πλήρωμα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών το ακόλουθον μήνυμα του Αγίου Όρους:

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΘΩ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΕΠΩΝΥΜΟΝ ΠΛΗΡΩΜΑ
                ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Αγιοι αδελφοί
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
«Αδεία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Υμών και πάσης Ελλάδος Κου Κου ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, του και ημίν Σεβαστού Ποιμενάρχου, η καθ'; ημάς Ι. Κοινότης του Αγίου Όρους Αθω, επ'; ευκαιρία καθόδου αυτής, εν τη Θεοσώστω Πόλει Υμών και της σημερινής μεθ'; υμών συμπροσευχής και συμπανηγύρεως, επί τη ιστορική χιλιετηρίδι του Αγίου Όρους Αθω, απευθύνει προς το χριστεπώνυμον πλήρωμα της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Αθηνών το παρόν Μήνυμα, εκ της ερήμου του Αθω προερχόμενον και πλήρες αγάπης του Αναστάντος Σωτήρος Χριστού του Θεού ημών, προς πάντας Υμάς.
Αδελφοί αγαπητοί εν Χριστώ, το Αγιώνυμον Όρος του Αθω, χάριτι Θεού, κατά το παρόν σωτήριον έτος, άγει την χιλιοστήν επέτειον, από της  ιδρύσεως της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας υπό του Οσίου Πατρός ημών Αθανασίου του Αθωνίτου επικληθέντος και της υπ' αυτού οργανώσεως του Μοναστηριακού Μοναχικού Πολιτεύματος. Προς έξαρσιν του μεγάλου τούτου γεγονότος, δια τον Ορθόδοξον Μοναχισμόν και την Αγίαν ημών Εκκλησίαν, επινεύσει της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου και προσκυνητού ημών Πατρός και Δεσπότου Κου Κου ΑΘΗΝΑΓΟΡΟΥ, ευδοκία της Α.Μ. του Βασιλέως ημών Παύλου του Α΄, και ευσεβεί προθύμω διαθέσει, του Προέδρου της Βασιλικής Κυβερνήσεως ημών εξοχ. Κου Κου Κωνστ. Καραμανλή και παντοία Κρατική αρωγή, απεφασίσθησαν από κοινού μετά των είκοσιν Βασιλικών, Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Ιερών Μονών, όπως λάβουν χώραν μεγάλαι τελεταί και εορταί, εν τε Κωνσταντινουπόλει, Θεσσαλονίκη, Αθήναις και Αγίω Όρει.
Υπό των Ιερών ημών Μονών εκρίθη απαραίτητος η συμμετοχή, εις πάσας τας εορταστικάς εκδηλώσεις, δι' εξουσιοδοτημένων Αγιορειτών, εξαιρέτως δε, δια τας εορτάς των Αθηνών απεφασίσθη η συμμετοχή εν αυταίς ολοκλήρου του Σώματος της καθ' ημάς Ιεράς Κοινότητος. Αλλά τα αποφασισθέντα, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, θεία όντως επινεύσει, συνεπληρώθησαν, δια της όλως ιστορικής αποφάσεως, της καθ' ημάς Ι. Κοινότητος, εγκρίσει των Ιερών ημών Μονών, όπως, εις εκπλήρωσιν Υψηλής Βασιλικής επιθυμίας, συμπορευθή ημίν, κατά την ενταύθα κάθοδον, η Σεπτή και θαυματουργός Ιερά εικών της Πανυμνήτου Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας «Αξιον εστίν», εφέστιος του Ιερού ημών Τόπου, προ της οποίας το πρώτον εψάλη, ο Αρχαγγελικός ύμνος «Αξιον εστιν ως αληθώς μακαρίζειν Σε την Θεοτόκον την αειμακάριστον και Πανανώμητον και Μητέρα του Θεού ημών», και τούτο προς ευλογίαν του Βασιλείου ημών Οίκου και ολοκλήρου του Χριστεπωνύμου Πληρώματος της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Ιδού λοιπόν, αγαπητοί μας εν Κυρίω, έχετε εν τω μέσω και υπεράνω υμών το ιερόν Παλλάδιον, δεύτε τοίνυν πάντες προσκυνήσατε και ευλαβώς κατασπάσασθε την Ιεράν ταύτην εικόνα, αιτούμενοι εμμόνως, με πίστιν και ελπίδα, την εκπλήρωσιν των αγαθών πόθων σας, την πνευματικήν κυρίως και παντοίαν πρόοδόν σας και την ίασιν και θεραπείαν πάσης φθοροποιού νόσου και απαλλαγήν πάσης ανθρωπίνου αδυναμίας.
Έχετε μεθ'; υμών, άγιοι αδελφοί, δι' ολίγας ημέρας και την Ανωτάτην Διοικητικήν Αρχήν του Ιερού ημών Τόπου, την Ιεράν Κοινότητα του Αγίου Όρους Αθω, εν Σώματι, ήτις ανέλαβε, την ιεράν αποδημίαν ταύτην, εν φόβω Θεού, με ιστορικήν ευθύνην αλλά και με την βεβαιότητα, ότι τούτο θα χαροποιήση πάντας Υμάς και θ'; αποβή ευλογία Θεού, αφετηρία, αφ' ενός μεν περαιτέρω των πνευματικών δεσμών αναζωπύρωσιν, μεταξύ των εν τη Κοινωνία διαβιούντων τέκνων της Μητρός ημών Εκκλησίας και εκείνων που απεχώρησαν ταύτης, θείω ζήλω κινούμενοι, και εξέλεξαν την Μοναχικήν ζωήν, διαβιούντες εις τα Ιερά Σκηνώματα του Αγίου Όρους και αφ ετέρου δημιουργίας μιας νέας περιόδου πνευματικών παρορμήσεων και κατακτήσεων, απαραιτήτων δια πάντας και ωφελίμων.
Το Αγιον Όρος, αγαπητοί μας αδελφοί, είναι το μοναδικόν, εν τω κόσμω, μέγα Κέντρον του Ορθοδόξου Μοναχισμού, με οικουμενικήν ακτινοβολίαν. Το Αγιον Όρος είναι η σωστική Κιβωτός των Εθνικοθρησκευτικών μας Παραδόσεων.
Το Αγιον Όρος είναι το μέγα της Εκκλησίας και του Έθνους ημών Θησαυροφυλακείον εν ω φυλάσσονται τα ιερά και τα όσια της Πίστεως και του Γένους Κειμήλια. Επί τούτοις το Αγιον Όρος είναι «το Περιβόλι της Παναγίας μας», εις το οποίον ευρίσκονται ιερά Σκηνώματα, εις τα οποία, ως εν λειμώνι πνευματικώ, πλέον της χιλιετίας καταφεύγουν ψυχαί ποθούσαι, ως διψώσαι έλαφοι επί τας πηγάς των υδάτων, την ευαρέσκειαν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, δια της, ενθέου ζήλου πυρουμένης μοναχικής βιοτής. Μυριάδες πολλαί είναι οι εν Αθω ασκήσαντες και πολλοί εξ'; αυτών, δια σημείων θαυμαστών εκόσμησαν την Εκκλησίαν του Χριστού και το Έθνος εβοήθησαν και πρεσβευταί πάντων ημών ακοίμητοι εγένοντο.
Αυτού του Ιερού τούτου Τόπου, αγαπητοί μας ευσεβείς χριστιανοί, φρουρούς και φύλακας έταξεν άπαντας τους Αγιορείτας Πατέρας η θεία Πρόνοια και συνεχιστάς της Μοναχικής ζωής και τάξεως, ως οι όσιοι Πατέρες ημών ενομοθέτησαν με την υποχρέωσιν να παραδώσωμεν την Ιεράν Παρακαταθήκην, ασινή και αλώβητον εις τους διαδόχους ημών, ως την παρελάβομεν.
Και ημείς μεν, βοηθεία Θεού, με τας ασθενείς μας δυνάμεις, πράττομεν το καθήκον ημών. Αλλ΄ η ζωή και πνευματική δράσις, ως και η Εθνική τοιαύτη του Αγίου Όρους, έχει ανάγκην διαρκούς εισροής εν αυτώ νέων στελεχών, με πλήρη συναίσθησιν της Μοναχικής ζωής και των δια ταύτης επιδιωκομένων ιερών σκοπών.
Την πλήρωσιν της ανάγκης ταύτης καλείται πάντοτε ο ευσεβής και ορθόδοξος λαός του Κυρίου να καλύψη και εντεύθεν η υποχρέωσις υμών, δια την διατήρησιν εν πλήρη ζωή και δράσει του Αγίου Όρους.
Με τας σκέψεις αυτάς χαιρετίζομεν πάντας, εν αγάπη Χριστού, άνδρας τε και γυναίκας, νεωτέρους μετά πρεσβυτέρων, παν μέτρον ηλικίας και κυρίως τας ευσεβεστάτας και ευλαβείς μητέρας, αίτινες ανέθρεψαν άπαντας τους απ'; αιώνων πατέρας ημών, εν παιδεία, ευσεβεία και νουθεσία Κυρίου και προσέφερον, ως ευώδες θυμίαμα τα εαυτών τέκνα εις τον Θεόν, δια της Μοναχικής ζωής και Πολιτείας.
Μακαρίζομεν τους ευσεβείς Γονείς και Διδασκάλους ημών και όλων των Πατέρων ημών και το ευλογημένον Γένος ημών, ότι τοιούτους καρπούς ευκλεείς εχάρισαν τη Εκκλησία και τη Κοινωνία. Αι προσευχαί όλων ημών, απευθύνονται προς τον Ύψιστον υπέρ μακαρίας μνήμης των απ'; αιώνων κεκοιμημένων Πατέρων και αδελφών ημών, και υπέρ υγείας, μακροημερεύσεως και πάσης πνευματικής προόδου και κατά Θεόν προκοπής πάντων υμών και πάντων των ευσεβών και Ορθοδόξων Χριστιανών.
Επί τούτοις, ευσεβές, φιλόθεον και φιλομόναχον πλήρωμα της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επικαλούμεθα την χάριν και το πλούσιον έλεος του Αναστάντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, δια πρεσβειών της Πανυμνήτου Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας και πάντων των οσίων Πατέρων ημών των ασκήσει λαμψάντων εν Αυτώ».
Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, περίπου στις 12 το μεσημέρι, με αυτοκίνητα μετέβημεν στην Ιερά Μονή Πεντέλης, όπου στις 12.30΄ μας υποδέχτηκε ο Καθηγούμενός της. Στον Ιερό Ναό εψάλη δοξολογία και μετά παρακαθήσαμε σε γεύμα μαζί με τον Μακαριώτατο, τους λοιπούς Αρχιερείς και επισήμους. Ο Καθηγητής της Μονής, π. Γεώργιος, μας χαιρέτησε με θερμότατο λόγο και απήντησε εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής Εορτασμού ο Μητροπολίτης Ρόδου Σπυρίδων. 
Εκείθεν αναχωρήσαντες περί ώραν 17 μετέβημεν εις το Εθνικόν Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον, εις την μεγάλην αίθουσαν του οποίου ετελέσθη, υπό της Πρυτανείας και της Θεολογικής Σχολής, πανηγυρική τελετή, προς τιμήν της Ιεράς Κοινότητος. Ενταύθα από του βήματος εχαιρέτησεν ημάς ο Πρύτανις του Πανεπιστημίου κ. Χωραφάς, και εν συνεχεία έδωκε τον λόγον εις τον καθηγητήν της Εκκλησιαστικής Ιστορίας κ. Γερ. Κονιδάρην, όστις είπε τα εξής:
«Σεβασμιώτατοι αντιπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Άγιε Πρωτεπιστάτα και Πανοσιολογιώτατοι Αντιπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, κ. Πρόεδρε, κ. Πρύτανι, Κυρίαι και Κύριοι.
Πάνυ ευφροσύνως η πάνσεμνος των Θεολόγων Σχολή του Αθήνησιν Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ομοθύμως μετά του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Πνευματικού Ιδρύματος τούτου, συναγάλλεται και χαίρει σήμερον επί τη, ευδοκία και χάριτι του Πανάγαθου Θεού, συμπληρώσει χιλίων ενιαυτών, από καταβολής Ι.Μ. Μεγ. Λαύρας υπό του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου και ενάρξεως οργανωμένης Μοναστικής Πολιτείας εν Αγίω Όρει. Εάν δια πάντα χριστιανόν, Ορθόδοξον, το Αγιώνυμον Όρος αποτελή, μετά τους Αγίους Τόπους, έννοιαν ιεράν, ως χώρος συγκεντρώσεως ψυχών ευσεβών εν Θεώ δια της προσευχής και εγκρατείας πλήρως αφωσιωμένων και το άκρον χριστιανικώς δια της αρνήσεως του κόσμου επιδιωκουσών, αρετή και παντοία πνευματική ασκήσει, πολλώ μάλλον δια την ιεράν της Ορθοδόξου ημών Θεολογίας επιστήμην, το Αγιώνυμον Όρος αποτελεί καύχημα και εγκαλλώπισμα, ως Κιβωτός της Ορθοδόξου ημών Παραδόσεως, της Χριστιανικής Τέχνης, Θεολογικών Γραμμάτων, εν τοις χαλεποίς ιδία καιροίς του Ορθοδόξου Ελληνισμού και προπύργιον και ακρόπολιν. Προπύργιον οχυρόν, κατά των πάσης φύσεως πνευματικών και εθνικών εχθρών, των κατά καιρούς τολμησάντων διαφθείραι την γνησίαν Ορθόδοξον της Πίστεως ημών Παράδοσιν και δουλώσαι το Έθνος ημών. Μακράν της τύρβης του κόσμου και των του βίου μεριμνών, ο Αθωνίτης Μοναχός προσεύχεται σχεδόν διηνεκώς εις τον Θεόν, μοχθεί εργαζόμενος την γην, φιλοξενεί τους ευλαβείς προσκυνητάς των Ιερών Μονών, παραλλήλως δε, ως αντιγραφεύς, διασώζει εκ της φθοράς του χρόνου, παλαιά γραπτά μνημεία του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού ανεκτιμήτου αξίας, φυλάσσει αγρύπνως ιστορικά Κειμήλια, επιδίδεται εις την ζωγραφικήν Τέχνην και συνελόντ'; ειπείν είναι ο ακοίμητος φρουρός της Βυζαντινής ημών Παραδόσεως και της Ορθοδόξου ημών συνειδήσεως και Πίστεως, έστω και εάν η ενασχόλησις εις τα Θεολογικά Γράμματα δεν αποτελή καθολικόν φαινόμενον σήμερον εν ταις τάξεσι του Μοναχισμού.
Εν τη βαθεία συνειδήσει του θρησκεύοντος λαού ημών και γενικώτερον της Ελληνικής Ορθοδοξίας, το Αγιώνυμον Όρος του Αθω αποτελεί θρησκευτικόν και εθνικόν πνευματικόν Φάρον πρώτου μεγέθους και ιστορικόν μνημείον εγκλείον θησαυρούς ανυπολογίστου αξίας. Η Θεολογική μας Σχολή συνεορτάζουσα μετά της Εκκλησίας και του Έθνους ημών, την πανορθοδόξου σημασίας Χιλιετηρίδα του Αγίου Όρους, εύχεται εις τον Παντοδύναμον Θεόν, όπως διαφυλάττη εν υγεία και μακρότητι ημερών την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Αθηναγόραν, και τους οσιωτάτους Ηγουμένους, Μοναχούς και Ασκητάς του Αγίου Όρους. Ενισχύη δε και ενδυναμώνη αυτούς εν τοις πνευματικοίς αυτών αγώσιν. Επί δε τη σεμνή επετείω ταύτη η καθ'; ημάς Θεολογική Σχολή προήχθη εις την απόφασιν της επιδόσεως τη Ιερά Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως και τη σεπτή Αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, Ψήφισμα έχον ούτω:
 «Θεού Αγίου των Πατέρων ημών του εν Τριάδι, ευδοκία και συνάρσει, η Θεολογική Σχολή του Αθήνησιν Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου γηθοσύνως συνεορταζούση τω Πανελληνίω και τη Ορθοδοξία χιλιοστήν επέτειον από της συμπράξει του Αθωνίτου Μοναχού Αγίου Αθανασίου και του Μεγάλου Βυζαντινού Αυτοκράτορος Φωκά, του όντως Νικηφόρου, ιδρύσεως της εν τω Αγιωνύμω Όρει Αθωνι πρεσβυγενεστάτης Ιεράς Μονής της Λαύρας υπέρ των λοιπών έσπετο Ιερών Αθωνιάδων Μονών και Σκητών Ίδρυσις, αφ'; ων η διετεταγμένη υπέρ όλων συναρμοσθείσα Αγιορειτική Πολιτεία εν ιδιορρύθμω αυτοτελεία Κιβωτός σώτειρα των Εθνικών και Θρησκευτικών Παραδόσεων και Μοναστικών θεσμίων, συμπάσης τε της Ελλάδος και της κατά Ανατολάς Ορθοδοξίας, διατελεί, πρεσβείαις της Υπεραγίας Θεοτόκου, αμώμητον και άφθορον διαφυλάττουσα την θεοδίδακτον Πίστιν της Μιάς, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας και αγρύπνως περιφρουρούσα την Ορθόδοξον συνείδησιν των τέκνων αυτής, Φάρος ούτος αειλαμπής πνευματικής ανά την Οικουμένην πάσαν ακτινοβολίας και καταφύγιον πρότυπον θεοφιλούς ασκήσεως. Ταμείον ενθέου πυρίνης προσευχής, ενάρθρου τε και αλαλήτου και ψυχών ιατρείον, προς τον Θεόν βίου οσιότητι και αρετή πάσι μυστικώς συνανατεινουσών, αλλά και πρότυπον εργαστήριον της όντως αριστουργηματικής της Βυζαντινοτρόπου Αγιογραφικής τέχνης, της από τω επιγείων τας ψυχάς όλως ανιστώσης κα';πιταουράνια ανυψούσης, ομοφώνως έδοξε, τη Ορθοδόξω Πανελληνίω συνειδήσει, συναγαλλομένη επί τω μεγάλω Πανορθοδόξω γεγονότι και τη τούτου εορτείω αναμνήσει ψηφίσασθαι τάδε:
«Διερμηνεύσασθαι ανά τω Πανελληνίω και την χριστιανικήν Οικουμένην την άφατον χαράν Αυτής τε και του πρώτου Παιδευτικού Πνευματικού Ιδρύματος του Έθνους, επί τη εν τοις παγχαλέποις τουτοισί χρόνοις της δεινής δοκοιμασίας των Πνευματικών αξιών εορτίω εξάρσει της Χιλιετηρίδος, από της αφετηριακής υποστάσεως της εν αυτοίς διαλαμψάσης Αθωνίτιδος Πολιτείας, θερμήν αναπέμψαι, προς τον Θεόντων Πατέρων ημών τον εν Τριάδι, προσευχήν ευχαριστήριον, επί τη διαφυλάξει της πνευματικής ταύτης Κιβωτού, επί της κορυφής του νέου Αραράτ σώας και αβλαβούς από τον κατά καιρούς, ανά τον κόσμον κατακλυσμόν, συν πάσι τοις εν Αυτή θησαυροίς, υποβαλείν ευσεβάστως τη Αγιωτάτη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία τω επί του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου, Παναγιωτάτω Προκαθημένω Αυτής, κορυφαίω Ορθοδοξίας Αρχιεπισκόπω Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης Οικουμ. Πατριάρχη Κω Κω Αθηναγόρα, συν τη περί Αυτώ Αγία και Ιερά Συνόδω, τη Ιερά Συνάξει του Αγίου Όρους και τοις οσιωτάτοις Προεστώσι των Ιερών Μονών, έτι δε και τοις εν Αυτοίς εγκαταβιούσιν οσίοις πατράσι, θερμοτάτας αυτοίς συγχαρητικάς ευχάς και διαβεβαίωσιν της πλοψύχου συμμετοχής αυτής εις τας εορτίους επί τω μεγάλω γεγονότι εκδηλώσεσι, εκπροσωπηθήναι εν αυταίς, δια καθηγητών μελών Αυτής, τοις τε Φοιτηταίς δεξιοστορήσαι την σημασίαν του Αγίου Όρους δια την Ορθοδοξίαν και το Γένος. Τον δε Κοσμήτορα αυτής αναγνώναι δημοσία το παρόν Ψήφισμα και εν τη αιθούση μεγάλη των τελετών του Πανεπιστημίου κατά την επίσημον εν αυτή εόρτιον έξαρσιν των εν Αθήναις Αθωνιών, επιδούναί τε τούτο επί μεμβράνης πρωτογράφως τη Αντιπροσωπεία του Αγιωνύμου Όρους, εν αντιγράφω δε τη Σεβασμία Αντιπροσωπεία του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου και δημοσιεύσαι τούτο.
Εγένετο εν Αθήναις Μηνός Απριλίου πρώτη και εικοστή του τρίτου και εξηκοστού ενακοσιοστού και χιλιοστού έτους σωτηρίου από Χριστού Γεννήσεως.
Ο Κοσμήτωρ. Οι Καθηγηταί του Πανεπιστημίου Αθηνών».

Η αντιφώνηση έγινε από τον Πρόεδρο της Πατριαρχικής Εξαρχίας Σεβ. Μητροπολίτου Ρόδου Σπυρίδωνος, ο οποίος διεβίβασε ευχές και ευλογίες της Μητρός Εκκλησίας και του Προκαθημένου Αυτής, έπλεξε δια γλαφυρών λόγων και ρητορικής εξάρσεως, προσφυέστατα εγκώμια προς το Ανώτατο πνευματικό Ίδρυμα της Παλλάδος, εξήρε δε στη συνέχεια την σημασία και την συμβολή επί δέκα ολόκληρους αιώνες του Αγίου Όρους και την προσφορά αυτού εις την Εκκλησία και το Γένος.
Στη συνέχεια, εκ μέρους της Ιεράς Κοινότητος, μίλησε ο Πανοσιολογιώτατος Αντιπρόσωπος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, ο οποίος είπε τα εξής:
«Μακαριώτατε, Κύριε Πρύτανι, κύριοι Καθηγηταί και λοιπή των ειλέκτων ομήγυρις,
Μετά δεούσης προσοχής, άμα δε και ευλαβείας, ενωτίσθημεν των όσων ελέχθησαν εις ύμνον και έπαινον του Αγιωνύμου ημών Όρους, άγοντος χιλιετή πορείαν ζωής και δράσεως, από της ιδρύσεως της πρώτης μεγάλης Μονής Αυτού, εν τη Ιερά ταύτη αιθούση, της Θεοσώστου Πόλεως των Αθηνών, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, υφ'; Υμών ελλογιμιώτατε κ. Πρύτανι και του αξιοτίμου τακτικού Καθηγητού της Εκκλησιαστικής Ιστορίας κ. Γερ. Κονιδάρη, εντολή της Συγκλήτου Υμών, αναφωνήσαντες τον προσήκοντα λόγον, ως και του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής. Η καθ'; ημάς Ιερά Κοινότης, έχουσα την αξαίρετον τιμήν να παρίσταται εν σώματι, κατά την εορταστικήν εκδήλωσιν του Πανεπιστημίου Αθηνών, εις συμμετοχήν της κατ' εξοχήν ιστορικής εορτής του Αθω, ευχαριστεί πάντας Υμάς εσαεί επί πάσι τούτοις και διαβεβαιοί ότι θα διατηρήση αείποτε, εν αλήστω μνήμη, τας μεθ' Υμών συγκινητικάς στιγμάς ταύτας.
Αι προς ημάς αποδιδόμεναι τιμαί, ελλογιμώτατοι κ. Καθηγηταί, αποτελούν επιβράβευσιν των καμάτων και ατρήτων κόπων και ιδρώτων των αοιδίμων Πατέρων ημών, κατά την υπερχιλιετή ζωήν του Αγιορειτικού κόσμου και υποχρεούν ημάς εις περαιτέρω επίδοσιν προκοπής εν Κυρίω, προς ολοκλήρωσιν του ταχθέντος υπ'; αυτών και κληροδοτηθέντος ημίν βαρυτάτου έργου, της συνεχίσεως του ιερού σκοπού των ιδρυθέντων υπ' αυτών αγαπητών του Κυρίου σκηνωμάτων.
Της ευκαιρίας ταύτης επωφελούμενοι, αποτίομεν ευλαβώς φόρον τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους εν μακαρία τη λήξει γενομένους αοιδίμους προκατόχους Υμών Πατέρας και Διδασκάλους του Γένους ημών, Οίτινες δοχεία εκλεκτά της χάριτος του Αγίου Πνεύματος γενόμενοι, εφώτισαν το ημέτερον γένος και άπασαν την Οικουμένην δημιουργήσαντες τον αθάνατον και παρά Θεού ευλογημένον Ελληνοχριστιανικόν Πολιτισμόν. Εφ' Υμάς δε, τους ανταξίους συνεχιστάς του έργου εκείνων, επικαλούμεθα την χάριν και τον φωτισμόν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, όπως τη Αυτού βοηθεία, εν αμεταπτώτω υγεία, συνεχίσητε το πολύτιμον έργον Σας, προς δόξαν Θεού και δικαίαν καύχησιν του Γένους ημών. Γένοιτο».
Στη συνέχεια ο Αρχιγραμματεύς δι' ολίγων απέτισε φόρον τιμής από της θέσεώς του, προς το Εθνικόν Πανεπιστήμιον, ως απόφοιτος της Θεολογικής αυτού Σχολής.
Εν κατακλείδι της τελετής ταύτης, εψάλη υπό της χορωδίας Φοιτητών και Φοιτητριών του Εθνικού Πανεπιστημιακού Ωδείου, μετά πολλής ευλαβείας και ακριβούς εκτελέσεως, ο ύμνος «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ». Κατόπιν αναχωρήσαντες εκείθεν, μετέβημεν εις την αίθουσαν «Παρνασσός», εις την οποίαν, περί ώραν 20ην εσπερινήν, εδόθη συναυλία Βυζαντινής Μουσικής υπό της χορωδίας του Πανελληνίου Συλλόγου Ιεροψαλτών, «Αγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός και Ρωμανός ο Μελωδός», κατά την οποίαν εξετελέσθησαν διάφορα μουσικά μαθήματα κλασσικών διδασκάλων, αρχαίων μελών, ως το αργόν στιχηραρικόν εσπέριον «Τας εσπερινάς ημών ευχάς», εκ του αργού Αναστασιματαρίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, «Σε την υπέρ νουν», ο πολυέλεος Γρηγορίου του Πρωτοψάλτου «Δούλοι Κύριον» εις ήχον γ΄, «Δοξολογία» εις βαρύν εναρμόνιον του Χουρμουζίου κ.ά. θαυμάσια εις πλοκήν και περιεχόμενον τροπάρια της ιεράς Υμνολογίας της Εκκλησιαστικής Μουσικής μας.
Επηκολούθησε ομιλία από τον Διευθυντή της συναυλίας κ. Μπελούση, με την οποία μας εχαιρέτησε. Προς αυτόν εδόθη η προσήκουσα απάντηση από το Σώμα της Ιεράς Κοινότητος και εν συνεχεία επιστρέψαμε στο Ξενοδοχείο.


Δευτέρα 9/22 Απριλίου 1963
Περίπου την 10ην πρωινήν συγκεντρωθήκαμε προ του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου και μετά 15΄ της ώρας επιβιβαστήκαμε σε αυτοκίνητα με προορισμό τα Βασιλικά Ανάκτορα, όπου φτάσαμε την 10.30΄ και εισήλθαμε από την είσοδο Ηρώδου του Αττικού.
Την 10.40΄ κατέλαβον, στη μεγάλη αίθουσα των Ανακτόρων, όλοι τις θέσεις τους, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Την 11ην π.μ. προσήλθε στην αίθουσα τελετών η Α.Μ. ο Βασιλεύς Παύλος και ανήλθε στον θρόνο του.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χρυσόστομος, ως Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής εορτασμού της Χιλιετηρίδος, προσεφώνησε την Α.Μ. τον Βασιλέα και εν συνεχεία παρουσίασε εις τον Άνακτα, τα μέλη της Πατριαρχικής Εξαρχίας ως και τα μέλη της Ιεράς Κοινότητος μετά των Γραμματέων αυτής.
Ο Βασιλεύς δι' εγκαρδίου θερμής χειραψίας εχαιρέτησεν έναν έκαστον εξ ημών και επανήλθομεν εις τας τεταγμένας θέσεις ημών. Εν συνεχεία, ο Μητροπολίτης κ. Σπυρίδων προσεφώνησε δι' ολίγων τον Ανακτα και ακολούθως η Ιερά Κοινότης, δια του Αγίου Πρωτεπιστάτου επέδωσε στην Α. Μεγαλειότητα το ακόλουθο εικοσασφράγιστο προσκλητήριο Γράμμα του Ιερού Τόπου, το οποίο ανεγνώσθη υπό του Αρχιγραμματέως και ηκούσθη μετά της προσηκούσης ευλαβείας, έχον ως εξής:

Τω Θεοδοξάστω των Ελλήνων Βασιλεί  Παύλω Α΄

Η Ιερά Κοινότης των είκοσι Βασιλικών, Πατριαρχικών, Σταυροπηγιακών
Ιερών Μονών του Αγιωνύμου Όρους  Ά θ ω


Εις το όνομα της Αγίας Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος. Αμήν.

Μ ε γ α λ ε ι ό τ α τ ε,
Χίλια έτη, εν μεν οφθαλμοίς Κυρίου, ως ημέρα ή εχθές, ανθρώποισι δε αριθμούμενα, ως σειρά γεγονότων διήλθον, ότε Αθανάσιος, ο του Αθω επώνυμος, θείω έρωτι πυρπολούμενος και από αοράτου δυνάμεως ελαυνόμενος, τη φωνή της ερημίας αποκρινόμενος, ευνοία δε αυτοκρατορική καταξιούμενος, ελθών έστησε επί την υψηκάρινον κορυφήν του Αθω, τον Σταυρόν της Μοναστηριακής Μοναχικής Πολιτείας, την βασιλείαν του, ουτωσί, κατασφαλισάμενος επί την πέτραν της Πίστεως και δωρούμενος ταύτην εις κληρονομίαν Σοί τω ενδόξω των Ελλήνων Βασιλεί.
Προσέρχεται τοίνυν, η Ιερά Κοινότης, προ του θεοδοξάστου θρόνου Σου, επ' ώμων αίρουσα τα ιερά Αυτής Παλλάδια χιλιετούς δόξης και γούνασιν υποτρέμουσι τη λαχούση τιμή του συνδέσαι νήμα θεοφιλούς Βασιλείας Σου, σταθμώ εξαιρέτω ιστορικής πραγματικότητος, αδιακόπου πνευματικής διαδοχής και ασκήσεως, εν τη αλληλουχία των αιώνων και χείρας ικέτιδας αίρουσα, καλεί Σε, Βασιλεύ, του λαμπρύναι της χιλιετούς πορείας το πλήρωμα και ενώσαι την θεοφρούρητον βασιλείαν Σου και επ' αισίοις οιωνοίς εναρχομένη καινή αμφιετηρίδι, εγκαινιάσαι δε αφετηρίαν πνευματικών παρορμήσεων, στοιχών παραδόσει ίχνεσιν Ανάκτων ευσεβών, ων αι ψυχαί αγαλλόμεναι περιΐπτανται περιφρουρούσαι την Σην ασάλευτον Βασιλείαν και τη πορφυρίδι εκείνων κατακαλύπτουσαι και σκιάζουσαι Σε τον Βασιλέα ημών και τους ενδόξους Γόνους Σου.
Τανύν, Βασιλεύ ευσεβέστατε, επίνευσον επί την δέησιν ημών, και ενωτίσθητι της αοράτου φωνής της Κυρίας και Δεσποίμης ημών Θεοτόκου, Ήτις αναστάσα επορεύθη του επευλογήσαι Βασίλειον Οίκον και πιστόν Σου λαόν και καλεί Σε, περιζωσάμενον την Σην ρομφαίαν, του ελθείν επί τα Σκηνώματα τα Αγια.
Ζήθι, Βασιλεύ, και όρεξον Σην χείρα του λαβείν την δε την εικοσασφράγιστον παράκλησιν, δούλων ταπεινών της Κυρίας Θεοτόκου, υπηκόων δε πιστών της Βασιλείας Σου και μακροημέρευε εν τω ελέει του Υψίστου και μη σαλευθήτω η βασιλεία Σου, Βασιλεία αιώνος Δυναστείας ευκλεούς, υπέρ Ης, οι σήμερον συνεχισταί του έργου και της βιοτής, Πατέρων οικείων, νύκτωρ και μεθ' ημέραν αγρυπνούντες εύχονται και προσεύχονται την Σην βασιλείαν, γαλήνιον και αδιατάρακτον, επ' αγαθώ της Πατρίδος, της Μητρός ημών Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και της Μοναστικής ημών Αδελφότητος.
Άπαντες οι εν τη κοινή Συνάξει Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι
Των Είκοσιν Ιερών Μονών του Αγίου Όρους Αθω.

(Σημ. Το προς τον Ανακτα Γράμμα έφερεν εις την κορυφήν θαυμασίας μινιατούρας, φιλοτεχνηθείσας υπό του αγιογράφου π. Μελετίου Συκιώτη, αίτινες παρίστανον εις μεν τα άκρα τας Σημαίας Ελλάδος και Βυζαντίου, εις δε το κέντρον τον Δικέφαλον αετόν).

Παραλαβών εις χείρας την εικοσασφράγιστον αυτήν επιστολήν ο Βασιλεύς, ηυχαρίστησεν την Ιεράν Κοινότητα και ηυχήθη τω Παναγάθω Θεώ, όπως αξιώση ημάς και Αυτόν, ίνα συνεορτάσωμεν, κατά το θέλημά Του το Αγιον, το κοσμοϊστορικόν αυτό γεγονός και στη συνέχεια παρέδωσε την επιστολή στον επί των Εξωτερικών Υπουργό.
Μετά το τέλος της τελετής, η Α.Μ. ο Βασιλεύς απήλθε της αιθούσης και ημείς επιβιβασθέντες αυτοκινήτων επιστρέψαμε στο Ξενοδοχείο.
Την 17.30΄ της ίδιας ημέρας επισκεφθήκαμε το Βυζαντινό Μουσείο, ο Διευθυντής του οποίου κ. Εμμ. Χατζηδάκης, με πολύ προθυμία και σαφήνεια μας υπέδειξε τα επιμελώς φυλασσόμενα και θαυμασίως διατηρούμενα διάφορα αντικείμενα, καθώς και την ιστορική προέλευση του καθενός.
Από εκεί αναχωρήσαντες, μετέβημεν εις τον εορτάζοντα Ιερόν Ναόν του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, του επιλεγομένου Καρύτση, όπου την 19.30΄ ήρχισε ψαλλόμενος Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου, με συμμετοχή κάποιων μελών της Ιεράς Κοινότητος.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου