Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

689 - Υψηλός κλήρος, ιερή ευθύνη και αποστολή μας η προστασία του Αγίου Όρους


Υψηλός κλήρος και ιερή ευθύνη, αποτελεί η προστασία του Αγίου Όρους, του «Περιβολιού της Παναγίας», όπως τόσο χαρακτηριστικά το αποκαλεί ο λαός μας. Στον ευρύτερο χώρο της Ελλάδος και στον ευρύτατο της Οικουμενικής Χριστιανικής Σκέψης, το Άγιον Όρος είναι η εσχάτη κιβωτός των παραδόσεων και των ηθικών αξιών. 
Σε καιρούς κατ’ εξοχήν καταλυτικούς, όπως είναι αυτοί που ζούμε, όπου οι ανθρώπινες αξίες βάλλονται από ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες, το Άγιον Όρος αντιστέκεται με γενναιότητα στην ύψιστη έπαλξή του. Ο ωραίος αυτός λαϊκός χαρακτηρισμός «Το Περιβόλι της Παναγίας» θα μπορούσε να διευρυνθεί σε «Περιβόλι των τελευταίων αξιών της ανθρώπινης πίστης και αγάπης» και ίσως ακόμη να προστεθεί και το «Περιβόλι της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού». Ξέρουμε πράγματι καλά, ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και ανατρεπτικοί. Όχι μόνον για τους ανθρώπους, αλλά και για τις ακατάλυτες αξίες της ζωής. Αν δεν μείνουμε άγρυπνοι σ’ αυτή την κοσμογονική αλλαγή που συντελείται γύρω μας και μάλιστα κάτω από την σκιά των άθλιων οικονομικών συγκυριών που διερχόμαστε, είμαστε καταδικασμένοι να υποστούμε πολλές και οδυνηρές εκπλήξεις. Ας συνεχίσουμε να το τονίζουμε πάντα, ότι είναι και κλήρος και ευθύνη και αποστολή η προστασία της χερσονήσου του Άθω. 
Όλοι μας έχουμε χρέος να ανταποκριθούμε στο ύψιστο κάλεσμα και να γίνουμε ιδεατοί στρατιώτες στην Πύλη του Ουρανού. Ωστόσο, ας μην αυταπατόμαστε. Δεν είναι πάντα φίλοι, όσοι μας παρουσιάζονται σαν φίλοι. Το Άγιον Όρος πολλοί το εποφθαλμιούν σαν δική τους πνευματική κληρονομιά. Και είναι βέβαια κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας, αλλά, πάνω απ’ όλα, είναι ένας κατ’ εξοχήν ελληνορθόδοξος χώρος. Και άλλωστε, ας μη μας διαφεύγει ότι εδώ ασκήτεψαν και μόνασαν πολλοί Δάσκαλοι του Γένους. Ανάμεσά τους, ο μέγας εθνεγέρτης και Πρόδρομος της Ελευθερίας, Κοσμάς ο Αιτωλός. Ο πατροκοσμάς, που πριν ξεκινήσει την αποστολή του, ασκήτεψε για πολλά χρόνια στο Άγιον Όρος, επισκέφθηκε τις Μονές, έζησε την κατάνυξη και το δέος τους, άντλησε δύναμη και αγωνιστικότητα και ξεκίνησε να διδάξει στους σκλαβωμένους Έλληνες την πίστη και την ελευθερία.
Με την ανατολή του Νέου Έτους, το μήνυμα που αποστέλλουμε δεν είναι παρά ένα πανανθρώπινο σάλπισμα για την επιστροφή, στο χώρο και στον χρόνο, στην ασυμβίβαστη ψυχή της ελληνορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς. Και ακόμη, ας επισημάνουμε, το πνεύμα που κυριαρχεί και διαχέεται στο Άγιον Όρος, στα μοναστήρια και στις ευλαβικές σκήτες, μέσα από την ιδέα της αγρυπνίας, της τόσο κατανυκτικής και ουσιαστικής: Να στεκόμαστε ακοίμητοι στις ηθικές αξίες που κρατούν ανοικτές τις πύλες του κόσμου. Χρέος μας, να βιώνουμε την καθημερινή αγρυπνία, για να μη χαθούν και οι τελευταίες ελπίδες της ανθρωπότητας. Ιδού λοιπόν το βαθύτερο δίδαγμα που μας προσφέρει το Άγιον Όρος, ο εσωτερικός πόλος γύρω από τον οποίο οφείλουμε να κινηθούμε όλοι μας. Δεχθήκαμε το κάλεσμα. Και είμαστε παρόντες. Εδώ στον χώρο. Παρόντες και άγρυπνοι…
Βασίλης Πάππας


Το αντέγραψα από το περιοδικό: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου