Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

500 - Άγιος Ευστάθιος ο Α΄ Αρχιεπίσκοπος των Σέρβων

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 4 Ιανουαρίου

......Γεννήθηκε στην περιοχή του Μαυροβουνίου (1230) από γονείς θεοφοβούμενους. Εκάρη μοναχός σε νεαρή ηλικία στη Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Ζέτα. Αργότερα ήλθε για μεγαλύτερη άσκηση στη Μονή του Χιλανδαρίου, όπου παρέμεινε αρκετό διάστημα. Για την αρετή του εξελέγη ηγούμενος της Μονής. Η φήμη του, σαν διαδόθηκε, τον έφερε ποιμένα της επισκοπής Ζέτας (1270). Κυβέρνησε την ποίμνη του Χριστού με αξιοζήλευτη αγάπη, κοιμήθηκε ειρηνικά σε βαθειά γεράματα στη Μονή Ζίτσας αναφωνώντας προ του θανάτου του «Εις χείρας σου, Κύριε, παραδίδω το πνεύμα μου».
.......Ετάφη στη κρύπτη που ο ίδιος ο άγιος είχε ετοιμάσει για τον εαυτό του. Στην κρύπτη αυτή συχνά άκουγαν φωνές προσευχών κι έβλεπαν ένα υπέροχο ουράνιο φως. Ο τάφος έγινε πηγή πολλών θαυμάτων. Κατά την εκταφή του το λείψανο του αγίου βρέθηκε άφθορο και ευωδιάζον. Λόγω εμπολέμου καταστάσεως, το τίμιο λείψανο μεταφέρθηκε στο Πέκιο. Το 1737 επεστράφη στη Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.
.......Τον βίο του έγραψε ο αρχιεπίσκοπος Δανιήλ ο Β΄ και ακολουθίες προς τιμή του γράφηκαν όχι αργά μετά την κοίμησή του. Τοιχογραφίες του βρίσκονται στις Μονές Οραχόβιτσα και Αρίλιε.

Πηγή: Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου