Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2011

449 - Παρέμβαση του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ

.
.
http://hellas-orthodoxy.blogspot.com/2011/12/blog-post_1600.html

448 - Αν ο Εφραίμ ήταν Μουφτής, πιστεύετε ότι…

Αν ο Εφραίμ ήταν Μουφτής, πιστεύετε ότι…
θα τον συνελάμβαναν παραμονή Ραμαζανιού;
ΝΑΙ
ΟΧΙ

Poll hosted at tadPoll.ws

447 - Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης: Ο χριστουγεννιάτικος Παπαδιαμάντης

.......Είναι ένας εξαιρετικός ηθογράφος, που από νωρίς δήλωσε απερίφραστα: "Το επ' εμοί, ενόσω ζω και αναπνέω και σωφρονώ, δεν θα παύσω πάντοτε, ιδίως δε κατά τας πανεκλάμπρους ταύτας ημέρας, να υμνώ μετά λατρείας τον Χριστόν μου, να περιγράφω μετ' έρωτος την φύσιν και να ζωγραφώ μετά στοργής τα γνήσια ελληνικά ήθη".
.......Χαρακτηρίστηκε εύστοχα ως ο "άγιος των νεοελληνικών γραμμάτων" μας. Ο έξοχος διηγηματογράφος μας συχνά θεολογεί και κηρύττει αλήθειες της πίστεώς μας μ' έναν ωραίο τρόπο. Στις σελίδες των έργων του κυκλοφορεί ένα πλήθος ανθρώπων που έκαναν κακή χρήση της ελευθερίας τους, αμάρτησαν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Τους συμπαθούμε γιατί τους βρίσκουμε πονεμένους και γιατί στα πρόσωπά τους συναντούμε τους εαυτούς μας. Περιδιαβαίνουν υψηλόφρονες άθεοι, ταραγμένοι μηδενιστές, δυστυχείς αυτόχειρες, βλάσφημοι, ιερόσυλοι, τοκογλύφοι, μέθυσοι, λαίμαργοι, πλουτοκράτες, παιδοκτόνοι, άρπαγες, άδικοι, υποκριτές, φθονεροί, ζηλότυποι, υλιστές και σκανδαλοποιοί. Τους αγαπάμε τους αμαρτωλούς ήρωές του γιατί συνήθως είναι μετανοημένοι. Ο Χριστός ήλθε στον κόσμο για τους ασθενείς, τους αμαρτωλούς, τους πονεμένους.
.......Ο Παπαδιαμάντης κρίνει τους λαθεμένους εκφραστές της Εκκλησίας για τον σκανδαλισμό που προκαλούν, αλλά καταλήγει: "Εγώ είμαι τέκνον γνήσιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εκπροσωπουμένης υπό των επισκόπων της". Ο Παπαδιαμάντης βρίσκει ότι η πατρίδα μας κινδυνεύει από την εισβολή του δυτικού τρόπου ζωής, με την αλλοίωση των ηθών, την υποτονικότητα της ευσέβειας του λαού και τη νόθευση της γλώσσας μας. Γι' αυτό φωνάζει: "Κηρύττεται πλέον φανερά η αγραμματοσύνη και το ανωφελές του ορθώς γράφειν ή ομιλείν". Γι' αυτό γράφει ωραιότατα χριστουγεννιάτικα διηγήματα.
.......Στον Παπαδιαμάντη οφείλουμε πολλά οι Νεοέλληνες. Διέσωσε τη λαϊκή ευσέβεια στ' αριστοτεχνικά του διηγήματα. Συνετέλεσε στην ορθή ανακαίνιση του κόσμου. Μπορεί να χαίρεται για την προσφορά του, αλλά και να λυπάται για τη μη εκμετάλλευσή του. Σαν τον Χριστό που ήλθε, και τα Χριστούγεννα εορτάζονται ξανά και ξανά δίχως Χριστό. Ο παπα-Φραγκούλης με κίνδυνο της ζωής του πήγε να λειτουργήσει στον Χριστό στο Κάστρο τα Χριστούγεννα για λίγες ψυχές. Ο εξαίσιος Παπαδιαμάντης περιγράφει:
......."Έλαμψε τότε ο ναός όλος, και ήστραψεν επάνω εις τον θόλον ο Παντοκράτωρ με την μεγάλην κ' επιβλητικήν μορφήν, και ηκτινοβόλησε το επίχρυσον και λεπτουργημένον με μυρίας γλυφάς τέμπλον, με τας περικαλλείς της αρίστης βυζαντινής τέχνης εικόνας του, με την μεγάλην εικόνα της Γεννήσεως, όπου 'Παρθένος καθέζεται τα Χερουβείμ μιμουμένη', όπου θεσπεσίως μαρμαίρουσιν αι μορφαί του θείου βρέφους και της αμώμου Λεχούς, όπου ζωνταναί παρίστανται αι όψεις των αγγέλων, των μάγων και των ποιμένων και βαλσαμώνει η σμύρνα, και όπου, ως εάν η γραφική ελάλει, φαντάζεταί τις επί μίαν στιγμήν ότι ακούει το, Δόξα εν υψίστοις Θεώ!".
.......Ο Παπαδιαμάντης είναι ένας γνήσιος και ατόφιος άνθρωπος, πιστός χριστιανός, αληθινός Έλληνας, εξαιρετικός λογοτέχνης, χριστουγεννιάτικος διηγηματογράφος, νατουραλιστής ηθογράφος, εκλεκτός πεζογράφος, που παρότι πέρασαν εκατό έτη από τη θανή του παραμένει αγαπητός, ζωντανός, γιατί μιλά στη διψασμένη καρδιά μας για ήθος, τιμιότητα, ειλικρίνεια, πίστη και απλότητα. Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη είναι ορθόδοξα, είναι ελληνικά, είναι αληθινά.
.......Τα Χριστούγεννα σήμερα είναι αργία, γαλοπούλα, εκδρομή, "Χρόνια πολλά" και "του χρόνου". Αχ, κυρ Αλέξανδρε, αναπαύσου εν ειρήνη εν Σκιάθω, εν Ιησού Χριστώ Γεννηθέντι, Σαρκωθέντι εκ Παρθένου Μαρίας διά την του κόσμου ζωήν και σωτηρίαν ...

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 20/12/2009

446 - Μετωπική επίθεση της Ελληνικής Πολιτείας κατά του Αγίου Όρους

.......Ένα σκηνικό τρόμου και τελετουργικού αστυνομικού θεάματος στήθηκε γύρω από το Άγιον Όρος για να προφυλακιστεί ο γέροντας Εφραίμ και να διασυρθεί το κάστρο της Ορθοδοξίας: Το Άγιον Όρος!!!
.......Αυτά τα τεχνάσματα των χολιγουντιανών τρόμο-θεαμάτων αποτελούν το στρατηγικό εφεύρημα της Νέας Τάξης και των σκηνοθετών της βαρβαρότητάς της: Των κρατών, των διεθνών μυστικών υπηρεσιών, των πολιτικών ανδρεικέλων τους και των ποικίλων προπαγανδιστικών «ιερατείων» τους με κυρίαρχο τα ΜΜΕ…
.......Η τελετουργία αυτή του σκηνοθετημένου τρόμο-θεάματος αποσκοπεί στη δαιμονοποίηση του «εχθρού»: Του πραγματικού εχθρού της Νέας Τάξης ή του κατασκευασμένου «εχθρού» (τα «σκιάχτρα»), ο οποίος και αυτός ο κατασκευασμένος «εχθρός» χρησιμοποιείται για να διασύρει και να συκοφαντήσει τον πραγματικό εχθρό της πλανητικής κακουργίας: Τις κοινωνικές αντιστάσεις, τα λαϊκά κινήματα, τους εθνικούς ιμάντες-μετερίζια αγωνιστικά και κάθε «ενοχλητικό» αγωνιστή…
.......Με την προφυλάκιση του γέροντα Εφραίμ και με το σκηνικό του τρόμο-θεάματος που «κύκλωσε» το Άγιον Όρος σηματοδοτείται η εξής «κατασκευή»: Το Άγιον Όρος αποτελεί το «άντρο» του εγκλήματος, το μεγάλο ρασοφόρο «δαίμονα τρομοκράτη» που απειλεί την κοινωνία!!!!
.......Αυτό παίρνει ακόμα πιο ορατές, αλλά και μακάβριες διαστάσεις αν συνυπολογιστεί και η μέρα της στημένης και σκηνοθετημένης τρόμο-επιχείρησης: Παραμονές Χριστουγέννων, ημέρες έξαρσης και ανάτασης του Ορθόδοξου φρονήματος του ελληνικού λαού. Και μόνο η επιλογή της ημέρας αποδεικνύει περίτρανα και τελεσίδικα ότι όλη αυτή η βδελυρή πράξη της «Δικαιοσύνης» και το συνακόλουθο τελετουργικό τρόμο-θέαμα, ήταν ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ και σκηνοθετημένα από τους μηχανισμούς της Νέας Τάξης και το πολιτικό παρακράτος των ανδρεικέλων της…
.......Στο πρόσωπο του μοναχού Εφραίμ «κατασκευάστηκε» η «αφορμή» για να στηθεί όλη αυτή η χοντροκομμένη και ελεεινή τρομοκρατική επιχείρηση εναντίον του Αγίου Όρους και της Ορθοδοξίας.
.......Αυτή η υπόθεση ξεπερνάει το πρόσωπο του γέροντα Εφραίμ. Είναι μια υπόθεση ΕΘΝΙΚΩΝ και πανανθρώπινων διαστάσεων, διότι καταλύει ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ κάθε ανθρώπινη αξία και κάθε δημοκρατικό δικαίωμα, καταλύει το ίδιο το Δίκαιο και τους δικούς τους κανόνες του Ποινικού Κώδικα, επιβάλλοντας το φαιό δικτατορικό πρόσταγμα: «Αποφασίζουμε και διατάζουμε»…
.......Και όλα αυτά με το δόλιο και πολιτικά ιδιοτελή στόχο: Να διασυρθεί και να συκοφαντηθεί, στο πρόσωπο ενός μοναχού, ο μοναχισμός και η Ορθοδοξία, δηλαδή ο εθνικός ιστός της ελληνικής κοινωνίας.
.......Εδώ πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ανοικτό ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ της φασιστικής, νεοταξικής κακουργίας και των ανδρεικέλων της, εναντίον του μοναχισμού και της Ορθοδοξίας, συνακόλουθα εναντίον ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας η οποία θεμελιώνει την εθνική της υπόσταση στη ΣΥΝΟΧΗ του Ορθόδοξου φρονήματος…
.......Η επίθεση εναντίον του μοναχού Εφραίμ μάς αφορά ΟΛΟΥΣ, διότι δεν είναι στενά προσωπική.
.......Στο πρόσωπο του Εφραίμ διασύρεται και κτυπιέται βάναυσα ο μοναχισμός και η Ορθοδοξία, συνακόλουθα η ελληνική κοινωνία και το Ορθόδοξο φρόνημα (εθνική συνείδηση) του ελληνικού λαού.
.......Με πρόσχημα τον γέροντα Εφραίμ (κατασκευασμένη «αφορμή») κλιμακώνεται η δικτατορική αυθάδεια των «οργάνων» της πλανητικής χούντας, καθώς και η πραξικοπηματική κατάλυση των πάντων: κάθε εθνικού μετεριζιού ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και κάθε έννοιας Δικαίου και Ηθικής…
.......Εδώ έχουμε μια αλυσιδωτή συνέχεια του νεοταξικού, κατοχικού ολοκληρωτισμού της χώρας μας, μια συνέχεια της δικτατορικής αυθάδειας του κατεστημένου των ανδρεικέλων και του παρακράτους.
.......Εδώ έχουμε τη «συνέχεια» των συναινετικών ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΩΝ, τη «συνέχεια» της συναινετικής κατοχής μας, συνακόλουθα της συναινετικής δικτατορίας της ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
.......Έχουμε υπογραμμίσει, στο παρελθόν, πολλές φορές: «Σε ένα κατοχικό καθεστώς-αποικία των τραπεζιτών και των τοκογλύφων, οι «θεσμοί» του (το κοινοβούλιο, τα κόμματα, το Δίκαιο κ.λπ…) είναι και αυτοί υπό ΚΑΤΟΧΗ: Ανδρείκελα των ισχυρών…».
.......Τα ανδρείκελα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αφού εκτέλεσαν, με την αναισθησία του πωρωμένου εγκληματία, ένα μεγάλο πλήθος «συμβολαίων θανάτου» των δημίων-αφεντικών κατά της ελληνικής κοινωνίας και του λαού της, άνοιξαν συνειδητά και το δρόμο στα ανοικτά πραξικοπήματα της νεοταξικής κακουργίας.
.......Αυτά, όμως, τα «ανοικτά πραξικοπήματα» δεν μπορούσε μόνο του το ΠΑΣΟΚ να τα ολοκληρώσει. Έτσι διετάχθη από τα μεγάλα αφεντικά (διεθνείς και εγχώριοι «νταβάδες») η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ, η οποία μορφοποιήθηκε στην παπαδήμια συγκυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ).
.......Η ίδια η συγκρότηση αυτής της κυβερνητικής τρόικας ήταν από μόνη της ένα ΑΝΟΙΚΤΟ κοινοβουλευτικό πραξικόπημα (έχουμε γράψει πάνω σ’ αυτό πολλά άρθρα).
.......Αυτό το ανοικτό κοινοβουλευτικό πραξικόπημα άνοιξε διάπλατα τις πόρτες αλυσιδωτών πραξικοπημάτων σε όλο το εύρος του εποικοδομήματος…
.......Η προφυλάκιση του γέροντα Εφραίμ και όλο αυτό το θεατρικό σκηνικό του τρόμο-θεάματος αποτελεί την κλιμάκωση της πραξικοπηματικής τρομοκρατίας: Είναι ένα νέο πραξικόπημα που καταλύει («αποφασίζουμε και διατάζουμε») και τους κανόνες του ποινικού κώδικα, καθώς και κάθε αίσθημα Δικαίου και Ηθικής.
Είναι τερατώδες να κατασκευάζεται ένας μοναχός όχι μόνο «ένοχος», αλλά και «επικίνδυνος εγκληματίας» όταν ακόμα δεν υπάρχει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ κατηγορητήριο των «εγκλημάτων» και το σπουδαιότερο: Όταν για το ΠΟΛΙΤΙΚΟ σκάνδαλο του Βατοπεδίου η κυβερνητική εξουσία (η πρώτη «ένοχη» αν είναι υπαρκτό το σκάνδαλο) έχει απαλλαχτεί!!!!
.......Είναι τερατώδες σε ένα «έγκλημα» κατεξοχήν ΠΟΛΙΤΙΚΟ (αν είναι υπαρκτό και όχι κατασκευασμένο) να ευθύνεται ΕΝΑΣ και ΜΟΝΟΣ και μάλιστα, ΕΚΤΟΣ κυβερνητικής εξουσίας, ένας μοναχός!!!
.......Είναι επίσης πολλαπλά τερατώδες να «κατασκευάζεται» ένας μοναχός σαν «ύποπτος φυγής», όταν ολόκληρη η ιστορία του και το ήθος του, αλλά και η χρόνια και σταθερή του διαμονή και συμπεριφορά δεν ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΝ, στο ελάχιστο, προς την κατεύθυνση του «ύποπτου φυγής».
.......Και μόνο αυτό το κατασκευασμένο και αύθαδες τέχνασμα του «υπόπτου φυγής» αποκαλύπτει την υστερική μοχθηρία της διατεταγμένης και σκηνοθετημένης «επιχείρησης»…
.......Μια στημένη «επιχείρηση» σκανδαλώδους πρόκλησης του ελληνικού λαού και ακραίας ηλιθιότητας, αν σκεφτεί κανείς ότι τα πιο γνωστά «λαμόγια» της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, διαβόητοι κλεφταράδες, ακόμα και αποτρόπαιοι έμποροι ναρκωτικών ή στυγνοί δολοφόνοι δεν προφυλακίζονται ή αποφυλακίζονται με «ανακριτικές εντολές»!!!!
.......Είναι σκανδαλώδες, τέλος, να μη μιλάει κανείς πολιτικός φορέας γι αυτό το πραξικόπημα της ποινικής αυθάδειας: «Συναίνεση ΣΙΩΠΗΣ»…
.......Η κυβερνητική, παπαδήμια τρόικα των ανδρεικέλων μοχθεί να μας …σώσει, με τέτοιου είδους πραξικοπήματα θα ασχολείται; Εξ άλλου προϊόν συνταγματικού πραξικοπήματος είναι και αυτή…
.......Η ηγεσία της Εκκλησίας, όμως, τι πράττει; Θα έπρεπε να έχει ξεσηκώσει τον κόσμο μπροστά σε αυτήν την προκλητική και αποτρόπαια δικτατορική επίθεση κατά του γέροντα Εφραίμ και του Αγίου Όρους.
ΟΣΟΙ σιωπούν μπροστά σε αυτήν την τρόμο-επιχείρηση ουσιαστικά συναινούν στους δόλιους σκοπούς και στα δικτατορικά μέσα της εξουσίας των κατοχικών ανδρεικέλων: Αποτελούν τα στηρίγματα (στην καλύτερη περίπτωση τους «χρήσιμους ηλιθίους») της Νέας Τάξης και είναι συνυπεύθυνοι στο έργο που παίζεται για την ολοκληρωτική διάλυση της εθνικής μας υπόστασης…
Βεβαίως, οι νέοι αποικιοκράτες και το αλαζονικό υπηρετικό τους προσωπικό δεν υπολογίζουν, μέσα στο δικτατορικό τους οίστρο, τη δύναμη της Ορθοδοξίας και τις αγωνιστικές παραδόσεις του ελληνικού λαού…
.......Με αυτή την τρομοκρατική και σκηνοθετημένη επιχείρηση κατά του Αγίου Όρους, σκάβουν πιο βαθιά το δικό τους λάκκο…
.......Σύντομα θα το διαπιστώσουν…

http://resaltomag.blogspot.com/2011/12/blog-post_1155.html#more

445 - Χριστούγεννα στο Βατοπαίδι

.......Το ακόλουθο άρθρο με τίτλο "Χριστούγεννα στο Βατοπαίδι", αφιερώνεται σ'όλους τους μοναχούς της Ιεράς Μονής και ιδιαίτερα στον Γέροντά της Εφραίμ, που αυτές τις άγιες μέρες σηκώνει τον δικό του σταυρό του μαρτυρίου. Περιγράφει στο ελάχιστο, τον τρόπο εορτασμό της Γεννήσεως του Χριστού στο αγιορείτικο μοναστήρι και εμπεριέχεται στο βιβλίο "Αγιορείτικο Προσκύνημα" του Δημήτρη Σωτηρόπουλου, που κυκλοφορεί:

Χριστούγεννα στο Βατοπαίδι


.......Φτάσαμε στο Μοναστήρι παραμονή Χριστουγέννων. Ο κόσμος πάρα πολύς, σε σημείο να δημιουργούνται εκνευρισμοί και εντάσεις για τα δωμάτια και την τακτοποίησή μας.
.......Οι μοναχοί μας ανέχονταν, εμάς τους "τουρίστες", που μαλώναμε για το ποιος θα πάρει το καλύτερο δωμάτιο! Οι κακές συνήθειες, δύσκολα κόβονται...
.......Καταλάβαμε πως ήταν παραμονή μιας μεγάλης Εορτής όταν άρχισε ο Εσπερινός. Παρά την πολυκοσμία και την απουσία Τράπεζας, δεν καταλαβαίναμε κούραση. Μας ειδοποίησαν πως στις 9 αρχίζει η Αγρυπνία, που θα διαρκέσει μέχρι το επόμενο πρωί. Οι ύμνοι της Λιτής, μας μετέδωσαν το κατανυκτικό κλίμα που επικρατούσε.
......."Να πάμε να ξαπλώσουμε 2-3 ώρες", ακούστηκε η προτροπή κάποιων από την παρέα.
.......Μας φάνηκε απόλυτα λογική, άσχετα αν οι μοναχοί παρέμεναν στις θέσεις τους, την ώρα που εμείς την...κοπανάγαμε, θεωρώντας αδιανόητο να πιέσουμε λίγο τον εαυτό μας και να μην κοιμηθούμε, έστω για μια ημέρα όπως αυτή.
.......Την ίδια ώρα, ο μάγειρας με τους βοηθούς του ετοίμαζαν το γεύμα της Εορταστικής Τράπεζας: Πολύ κουραστικό το διακόνημά του, ειδικά αν υπολογίσει κανείς τις εκατοντάδες των ατόμων, μοναχών και λαικών, που έπρεπε να φάνε. Χαρά στο κουράγιο του!
.......Τελικά, ύπνος δεν μας κόλλαγε εύκολα. Σηκωθήκαμε κατά τις 3 και πήγαμε ξανά στην Εκκλησία. Το εορταστικό κλίμα έδινε και με το παραπάνω ο πολυέλαιος που κουνιόταν ή "χόρευε", όπως λένε οι μοναχοί. Μεγάλο το πανηγύρι, ακόμα κι αν δεν υπήρχαν φωταψίες, επίσημα ενδύματα και πολυτέλειες. Εδώ, ίσως και να προσέξεις τα τροπάρια. Μπορεί να δώσεις ένα άλλο νόημα στο "Χριστός Γεννάται Δοξάσαται" και το "Η Παρθένος Σήμερον". Στην πόλη,μάλλον ο νους ταξιδεύει αλλού...
.......Με το τέλος της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ακολουθεί κέρασμα στο Συνοδικό.
.......Κατόπιν, η εορταστική Τράπεζα που περιλαμβάνει ψαρόσουπα, τυρί και φρέσκα λαχανικά. Υπεραρκετά και πολύ πιο νόστιμα, από τις παραφουσκωμένες γαλοπούλες.
.......Το μεσημέρι, ο πανηγυρικός Χριστουγεννιάτικος Εσπερινός μας βρίσκει να ψέλνουμε μαζί με τους μοναχούς τους εορταστικούς ύμνους. Η χαρά είναι έκδηλη στα πρόσωπα όλων.
.......Εδώ, καταλαβαίνεις πως ο Χριστός γεννήθηκε και βρίσκεις το πραγματικό νόημα της Εορτής, μακριά από κάθε υλική κατάχρηση.


http://hellas-orthodoxy.blogspot.com/2011/12/blog-post_7009.html

444 - Ι. Μ. Κονιδάρης: «Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου καλείται να ασκήσει αναίρεση για τον Εφραίμ»


δήλωση στον Νίκο Παπαχρήστου

O Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ι. Μ. Κονιδάρης κληθείς από το Amen.gr και τον Νίκο Παπαχρήστου, να σχολιάσει την απόφαση για την προφυλάκιση του Ηγουμένου Εφραίμ δήλωσε τα ακόλουθα:
«Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με την οποία ήρθη η διαφωνία μεταξύ Ανακριτού και Εισαγγελέα για την προσωρινή κράτηση του Αρχιμανδρίτη κυρίου Εφραίμ, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, υπέρ της απόψεως της Ανακρίτριας εξήντλησε κάθε όριο αυστηρότητας.

Η επιβολή της προσωρινής κρατήσεως αποτελεί το πλέον επαχθές από τα προβλεπόμενα στο νόμο μέτρα (λόγου χάριν χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από την χώρα, εμφάνιση στις Αστυνομικές Αρχές) που μπορούν να επιβληθούν σε πρόσωπο που κατηγορείται για διάπραξη κακουργηματικών πράξεων και για το οποίο μέχρι την οριστική και τελεσίδικη απόφαση επί της υποθέσεως του, ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας.

Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, όπως κάθε δικαστική απόφαση, οφείλει να είναι και είναι απολύτως σεβαστή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπόκειται σε αμφισβήτηση και κριτική. Διότι και οι κρίνοντες, κρίνονται. Είναι δε καθήκον της Θεωρίας να προβαίνει στην επιστημονική κριτική των δικαστικών αποφάσεων.

Η επιβολή της προσωρινής κρατήσεως γίνεται για λόγους που αναφέρονται περιοριστικώς στον νόμο. Κανένας από τους λόγους αυτούς δεν συνέτρεχε στο πρόσωπο του Αρχιμανδρίτου κυρίου Εφραίμ, πολλώ μάλλον ο λόγος, τον οποίον φαίνεται να επικαλείται η απόφαση του Συμβουλίου, ότι δηλαδή αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανόν να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την έως τώρα βιωτή του Σεβάσμιου Γέροντά, ακριβέστερα ανήκει στον χώρο της φαντασίας.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου καλείται να ασκήσει αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών. Είναι δικαίωμα του.

Ο Αρχιμανδρίτης κύριος Εφραίμ καλείται να ανέλθει τον Γολγοθά του καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι την Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση. Είναι χρέος του και θα το πράξει, ακριβώς σήμερα που η Χριστιανοσύνη εορτάζει την Γέννηση του Θεανθρώπου, τη Γέννηση δηλαδή της Αγάπης και της Ελπίδας».

http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=7899

443 - Γιατί Εσαρκώθη ο Χριστός μας

Ομιλία του Δικαίου της Ιεράς Σκήτης του Αγίου Ανδρέα (Σεράϊ)
του Αγίου Όρους,
Αρχιμανδρίτου π. Εφραίμ.