Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

403 - Εύγε σου, πάτερ Ιωσήφ


Εύγε σου, πάτερ Ιωσήφ, για τις σημαίες, που έστησες και ύψωσες στις κορυφές σου. Την Ελληνική και την Βυζαντινή. «Διάβασες», ως φαίνεται, τη χρόνια σκέψη μου, αντέγραψες τους σχεδιασμούς μου, μούκλεψες τα πρωτεία. Εμένα με καθυστέρησαν σε τούτο, όπως και σε πολλά άλλα, οι άλλες έγνοιες. Έκαμψε, ως μη ώφειλε, τους ενθουσιασμούς μου η ηλικία, ατόνισε στην ψυχή μου η ζωηρότης των συμβόλων του Γένους μας και δεν σφυροκοπούν όπως πρώτα στην καρδιά μου της υπερχιλιόχρονης αγιορείτικης Ιστορίας οι επιταγές. Ανεξόφλητα, λοιπόν, αφήνονται τα χρέη μου προς τούτη την ανόθευτη, βαρύτιμη και άγια Βυζαντινογωνιά μας. Να όψωνται οι εξ ανθρώπων περισπασμοί και οι πολλές απασχολήσεις και των ασθενειών μου ο σκόλοψ και σκυλμός.


Σε κατασπάζομαι γι΄ αυτή σου την πρωτοβουλία και συγχαίρω και συγκινούμαι καθώς ρίγη πατριωτισμού διαπερνούν την ύπαρξί μου, βλέποντάς τες να κυματίζουν στην πνοή του ανέμου και να ελληνοχρωματίζουν και χρεωστικά βυζαντιώνουν τον Τόπο, τον αέρα, το Αιγαίο. Σε διαβεβαιώ ότι φρέσκαρες την σιγασμένη επιθυμία μου και όπου νάναι μάλλον θα τα καταφέρω να υψώσω κι εγώ τις δικές μου στα δικά μου ραχώνια.


Και αν τυχόν σου έρθουν άλλοι σαν κι εκείνους, που σαχλόχασκαν για το θέαμα και περιγελούσαν τον πατριωτισμό και την ελληνοφροσύνη σου, σε προτρέπω και σε παρακαλώ, απόστρεψε το πρόσωπό σου απ΄ αυτούς και οικτίρησέ τους. Παράτα τους και κοίτα τη δουλειά σου, μολονότι τους αξίζει να τους ελεεινολογήσης, αν μη και τους «μουτζώσης», μπας και προβληματήση τον εγωϊσμό και τον...προοδευτισμό τους ο στολισμός τους με το παράσημο μιας ανοιχτής μοναχικής παλάμης. Δυστυχείς, αδίδακτοι, αριβίστες. Της ηδονής και της ραστώνης θηρευταί, ανιστόρητοι και ανεύρωτοι διεθνισταί. Δεν τους αγγίζουν τέτοια ιδεώδη, δεν μπορούν να τους συγκινήσουν τέτοια σύμβολα.


Και καθώς έχουμε άκαπνους, αμπαρουτομύριστους και πατριωτικώς αθέρμαστους και ασυγκίνητους κυβερνήτας και ταγούς, είναι επόμενο να έχουμε μιμητάς των τους νέους κυρίως, που πλειοδοτούντες σε πολλαπλό αμοραλισμό, θα ασελγούν περί τα ιερά σύμβολα και θα φθάνουν μέχρι να τα καίνε στας επετείους του Πολυτεχνείου. Το είδε κι αυτό ο σύγχρονος Ελληνικός λαός μας. Και θα δικαιολογούνται οι ιερόσυλες πράξεις τους απ΄ τους πλαδαρούς και ασπόνδυλους «προοδευτικούς» Αθηναίους κουλτουριάρηδες, θα «γλείφωνται» και οι μεν και οι δε από πληρωμένες εφημερίδες και «καλολαδωμένες» κάμερες και απάτριδες δημοσιογράφους, και θα αμνηστεύωνται απ΄ τους ψοφοειδείς και επτοημένους απ΄ όλα και απ΄ όλους μικρούς και μεγάλους δικαστικούς μας ...Από το βιβλίο

Ωδή στα αμάραντα, στον Άθωνα

του Επισκόπου Ροδοστόλου κ. Χρυσοστόμου402 - Πρωτότυπος τρόπος επικοινωνίας του αρσανάρη με την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας


Έναν πρωτότυπο τρόπο συνεννόησης με τους Μοναχούς που βρισκόταν στον αρσανά, είχαν εφεύρει οι Μοναχοί της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας. Χρησιμοποιούσαν τηλεβόα, εκμεταλλευόμενοι την απόκρημνη χαράδρα η οποία ξεκινά από το μοναστήρι και φτάνει ως τη θάλασσα.

Διαβάζουμε στο βιβλίο του Γεράσιμου Σμυρνάκη ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ:

Οι εν τω νεωρίω (αρσανάς) της Μονής, όπερ ανεκαινίσθη τω 1862 και αφίσταται ταύτης 45΄, διαμένοντες Μοναχοί συνεννοούνται μετά των εν τη Μονή δια «τηλεβόα» ήτοι «φωνοβόλου σάλπιγγος», ήτις συνίσταται εκ κωνικού μεταλλίνου σωλήνος εντός του όλμου του οποίου φωνεί τις στρέφων αυτόν προς την Μονήν εις ην θέλει να γίνη ακουστός δια μέσου της μέχρι της Μονής διηκούσης φάραγγος.

401 - Παράταση της Έκθεσης «Το Άγιον Όρος» του Βαρλάμη

Ήταν μεγάλη η ανταπόκριση του κοινού της Αθήνας στην έκθεση του Βαρλάμη με θέμα το Άγιον Όρος στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν με ένα μοναδικό τρόπο την μυσταγωγία και την κατάνυξη της Αθωνικής Πολιτείας.

Η πρωτότυπη και πολύμορφη αυτή έκθεση λειτουργεί ως ένας μυστικός τόπος στο κέντρο της Αθήνας, ένας τόπος της ειρήνευσης και της εσωτερικής αγαλλίασης.

Ιδιαίτερα για τις γυναίκες είναι μία ξεχωριστή βιωματική εμπειρία στο άβατο γι αυτές Άγιο Όρος.

Ύστερα από την μεγάλη αυτή επιτυχία η διάρκεια της έκθεσης παρατείνεται έως τις 8 Ιανουαρίου 2012 δίνοντας με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία να την επισκεφθεί το κοινό της πρωτεύουσας.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι καθημερινά (εκτός Δευτέρας) και Σαβατοκύριακα από τις 08.30 μέχρι τις 15.00.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη και πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από την υπεύθυνη κυρία Μαίρη Ναζλίδου στο τηλέφωνο 6978009081.


http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10178:---l--r--&catid=25:2009-12-18-08-37-46


124 - Έκθεση ζωγραφικής «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» του Ευθ. Βαρλάμη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο