Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

257 - Ο Βεροιώτης ιερομόναχος Μελέτιος Κωνσταμονίτης και η περιοδεία του στη Ρωσία (1862 – 1869)


Κυκλοφόρησε από την Ε.Μ.Ι.Π.Η. (Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού ν. Ημαθείας), στην εκδοτική σειρά «Πηγές και Μελέτες Ιστορίας και Πολιτισμού της Ημαθίας», η μελέτη του δ. Αθανασίου Γ. Βουδούρη, με τίτλο «Ο Βεροιώτης ιερομόναχος Μελέτιος Κωνσταμονίτης και η περιοδεία του σ τη Ρωσία (1862 – 1869)».

Το έργο αποτελείται από 260 σελίδες και πραγματεύεται ζητήματα της ζωής και δράσης του μεγάλου αυτού ευεργέτη της Βέροιας και της μονής Κωνσταμονίτου του Αγίου Όρους. Περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό υλικό, σχεδιαγράμματα, πίνακες, ευρετήρια και εικόνες.

Επίσης, στο παράρτημα της μελέτης αναδημοσιεύεται ύστερα από 130 περίπου χρόνια το βιβλίο του ιερομόναχου Μελετίου με τίτλο «Περιήγησις Μελετίου Κωνσταμονίτου εις Ρωσσίαν από του έτους 1862 – 1869» το οποίο εκδόθηκε για πρώτη και μοναδική φορά στην Αθήνα, κατά το έτος 1882.

Διατίθεται από την Ε.Μ.Ι.Π.Η., από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και κατόπιν παραγγελίας στο τηλ. 6946.901.531, στην τιμή των 15 ευρώ.

http://emiph.blogspot.com/2011/11/1862-1869.html

256 - Πανηγυρική Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου

Πανηγυρική Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου για την αυριανή (8/21 Νοεμβρίου) εορτή της Σύναξης των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων, στους οποίους τιμάται το Καθολικό της Μονής.


.

.


H πανήγυρη των Aρχαγγέλων στη μονή Δοχειαρίου.

Χρονολογία: 1927-28

Φωτογράφος: Αλή Σάμη Βέη

Πηγή: http://www.athosmemory.com

255 - Η σκιά του Άθω

Αντιγράφω από το βιβλίο του Γερ. Σμυρνάκη ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ (1903):


Ο Άθως κατά την δύσιν του Ηλίου παρουσιάζει τω παρατηρητή και έτερον εξαίσιον θέαμα τόδε:


Η σκιά του Όρους προβαλλομένη επί της επιφανείας της θαλάσσης κατά διεύθυνσιν ανατολικήν σχηματίζει πυραμιδοειδή μορφήν, ης η κορυφή κατά πάσαν στιγμήν καθίσταται αιχμηρά, προσπλησιάζουσα τω ορίζοντι. Και ενώ τείνει προς διχασμόν, η αιχμηρά κορυφή ανέρχεται προς τον ουρανόν, πειρωμένη ούτως ειπείν να εισδύση εις τα ουράνια μυστήρια, αφού ήδη ανεμέτρησε τα επί της γης ασθενή έργα των μερόπων.

Τινές υπέθεσαν ότι η σκιά του Όρους προβαλλομένη επί της επιφανείας της θαλάσσης αντανακλάται επί του ουρανίου θόλου ένεκα της διαθλάσεως του φωτός και της σφαιρικότητος της γηΐνου σφαίρας. Αλλά το τοιούτον δεν είναι δυνατόν, διότι το αιχμηρόν της κορυφής της σκιάς θα εξηφανίζετο τότε παντελώς.

254 - Επαγγέλματα Αγιορειτών Αγίων.......Στον πίνακα που ακολουθεί, αναφέρεται το επάγγελμα το οποίο εξασκούσαν κάποιοι Αγιορείτες Άγιοι στη κοσμική τους ζωή.

Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο του Μωυσέως Μοναχού, Αγιορείτου