Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020

13302 - Η πρώτη εικόνα του Οσίου Δανιήλ του Κατουνακιώτη

Ανεκλάλητη χαρά και ευφροσύνη ενέπλησε την καρδιά μας, η είδηση της επίσημης αγιοκατατάξεως του Οσίου πατρός ημών Δανιήλ του Κατουνακιώτη, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Μετά την εντολή και την επιθυμία της Ιεράς Ησυχαστικής Αδελφότητος των Δανιηλαίων, το αγιογραφικό εργαστήριο της Ιεράς Μονής Παναγίας Οδηγήτριας Παρνασσού-Τιθορέα, φιλοτέχνησε την πρώτη και κτητορική εικόνα του Οσίου Δανιήλ, η οποία θα κοσμεί και θα ευλογεί τον τόπο που ασκήθηκε μοναστικά ο Όσιος, την Σκήτη των Κατουνακίων, στο Άγιον Όρος.
Παράκληση της Αδελφότητος των Δανιηλαίων είναι να γίνει ευρέως γνωστή αυτή η εικόνα, ώστε οι ευλαβείς χριστιανοί να επικαλούνται και να προσεύχονται στο νέο Όσιο Δανιήλ τον Κατουνακιώτη.
Ταις του Σου Οσίου Δανιήλ πρεσβείαις Χριστέ ο Θεός, ελέησον και σώσον ημας.

13301 - Ασματική Ακολουθία του Οσίου Πατρός ημών Εφραίμ του Κατουνακιώτου

Oι εκδόσεις ΑΘΩΣ παρουσιάζουν τη νέα έκδοση που επιμελήθηκε η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού. Πρόκειται για την ασματική ακολουθία του οσίου πατρός ημών Εφραίμ του Κατουνακιώτου, την μνήμη του οποίου η Εκκλησία μας τιμά στις 27 Φεβρουαρίου. Το βιβλίο περιλαμβάνει και συνοπτικό βίο του οσίου.
Οι συγγραφείς σημειώνουν:
     Η ευλάβειά του εκδηλωνόταν ιδιαίτερα στην θεία Λειτουργία. Λειτουργούσε καθημερινά ως τα γηρατειά του, όσο το επέτρεπαν οι δυνάμεις του. Συνεχώς σκεπτόταν την Λειτουργία της επομένης ημέρας και προσευχόταν για να έχει

13300 - Εξομολόγηση (Γέρων Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

- Τι είναι η εξομολόγηση;
Εξομολόγηση είναι το μυστήριο που συντελεί την εσωτερική κάθαρση του ανθρώπου.
Όπως έχει ανάγκη ο άνθρωπος να καθαρίζει το σώμα του, ακριβώς την ίδια ανάγκη έχει να καθαρίζει και την ψυχή του.
Αυτήν την καθαριότητα την κάνει μέσω της εξομολόγησης.
- Τι πρέπει να λέει στην εξομολόγηση;
Με ταπείνωση να εκθέτει επιγραμματικά τα σφάλματά του. Δεν χρειάζεται φλυαρίες και ατελείωτους μονολόγους.

13299 - Το όρος Άθως. 17 Μαΐου έως 19 Ιουνίου 1838
Lingenthal Karl Eduard Zachariä, 
Το όρος Άθως. 17 Μαΐου έως 19 Ιουνίου 1838


στο: Ταξίδι στην Ανατολή κατά τα έτη 1837 και 1838,
σ. 127-172. 


13298 - Στη χορεία των Αγίων ο αδάμας της υπακοής, της υπομονής, της προσευχής και της αγάπης.

Όταν νομίζεις πως ο Θεός σε έχει εγκαταλείψει αφήνοντάς σε στην ησυχία σου και την ελευθερία σου και αναρωτιέσαι πώς με τόσα προβλήματα θα ανταπεξέλθεις, για να βγεις νικητής από τόσες δυσκολίες που καθημερινά ξεπετάγονται μπροστά σου, έρχεται τούτος ο Θεός που νόμιζες πως σε άφησε μόνο σου και σου δείχνει το δρόμο.
Σου δείχνει ανθρώπους σαν κι εσένα, σου προβάλλει πρότυπα ζωντανά που κατάφεραν σε ακόμα πιο δύσκολες από τις σημερινές συνθήκες να καταστούν δοχεία του Παναγίου Πνεύματος. Πνευματοφόρες ψυχές πλημμυρισμένες από το Άγιο Πνεύμα, που απλόχερα σκορπούν ειρήνη και γαλήνη.

13297 - Ανακοίνωση του Φαναρίου: Οι 3 νέοι Αγιορείτες Άγιοι της Εκκλησίας μας

«Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου, η οποία συνέρχεται από χθες, στο πλαίσιο των τακτικών συνεδριών της για τον μήνα Μάρτιο, ανέγραψε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας τους μεγάλους πνευματικούς του Αγίου Όρους, Μοναχούς Δανιήλ Κατουνακιώτη και Ιωσήφ Ησυχαστή, και τον Ιερομόναχο Εφραίμ Κατουνακιώτη».

13296 - Οι επιστολές και τα ποιήματα του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού. Ηχητική απόδοση του βιβλίου. Μέρος 5ο


Προηγούμενα:

13295 - Το Όραμα και η Στρατηγική «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός»


Ομιλία του Κωνσταντίνου Πατσέα, Υπεύθυνου Σχεδιασμού -Συντονιστής Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού, για το Όραμα και τη Στρατηγική «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός» αναφορικά με τις προκλήσεις του σχεδιασμού και της υλοποίησης του έργου.
Σχετικά: