Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2019

12796 - Η Ιερά Κοινότητα τίμησε τον κτίτορα της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου και χορηγό πολλών Μονών του Αγίου Όρους, Άγιο Σάββα τον Χιλανδαρινό

Συμπληρώνονται εφέτος 800 χρόνια από τότε που Αγιορείτης άγιος Σάββας, ο κτίτορας της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, χειροτονήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Μανουήλ Α΄ Σαραντινό ως πρώτος Αρχιεπίσκοπος της Σερβίας.
Η χειροτονία πραγματοποιήθηκε το έτος 1219 στη Νίκαια της Βιθυνίας, επειδή η Κωνσταντινούπολη είχε τότε καταληφθεί από τους Λατίνους.
Με την πράξη αυτήν ιδρύθηκε η Εκκλησία της Σερβίας.
Η επέτειος έχει ιδιαίτερη σημασία για την Εκκλησία και τον λαό της Σερβίας, αλλά είναι εξίσου σημαντική και για το Άγιον Όρος, καθώς ο Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός υπήρξε μία λαμπρή πνευματική φυσιογνωμία του Αγίου Όρους.

12795 - Φωτογραφίες από το συλλείτουργο των Ηγουμένων στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου

Οι φωτογραφίες είναι από το σημερινό συλλείτουργο των Ηγουμένων του Αγίου Όρους στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου για τον εορτασμό των 800 χρόνων από την χειροτονία του Αγίου Σάββα του Χιλανδαρινού ως πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας. Τις δανείστηκα από τη σελίδα του φίλου Ηλια Κατσικλη

12794 - Αγίου Σάββα του Χιλανδαρινού. Βίος και Πολιτεία (Μέρος 2ο)

800 χρόνια ἀπό τήν χειροτονία τοῦ Ἁγίου Σάββα ὡς πρώτου Ἀρχιεπισκόπου Σερβίας 
ἀπό τόν Οἰκουμενικό Πατριάρχη
Κατά τήν Θεία Λειτουργία (Κυριακή 24/11/2019) εἰς τόν πάνσεπτο Ναό τοῦ Πρωτάτου στίς Καρυές τοῦ Ἁγίου Ὄρους θά τελεστεῖ εἰς τιμήν καί μνήμην τοῦ ἐν Ἁγίοις Πατρός ἡμῶν Σάββα, Πρώτου Ἀρχιεπισκόπου Σερβίας, παναγιορειτική Θεία Λειτουργία. 
Θα συμμετέχουν οἱ ἡγούμενοι τῶν εἴκοσι Ιερών Μονών τοῦ Ἁγίου Ὄρους - Ἄθω μετά τῶν πανοσιολογιωτάτων ἀντιπροσώπων Αὐτῶν ἐπί τῇ 800η ἐπετείῳ (1219 - 2019) τῆς χειροτονίας τοῦ Ἁγίου Σάββα ὐπό τοῦ Οἰκονομικοῦ Πατριάρχου Μανουήλ Α᾽Σαραντινοῦ. Ταῖς Αὐτοῦ ἁγίαις πρεσβείες, ὁ Θεός, ἐλέησον ἡμᾶς.

12793 - Μοναχός Αμβρόσιος Λαυριώτης (1884 - 24 Νοεμβρίου 1977)

 […] Άκρος νηστευτής και πάντα εγκρατής στο φαγητό του. Δεν επέτρεπε φλυαρίες και γέλια. Ο επίσκοπος Μιλητουπόλεως Ναθαναήλ, μετέπειτα Κώου και σχολάρχης της Αθωνιάδος, υποτακτικός του και αυτός, ως και ο Καρπάθου Αμβρόσιος, μεσολαβούσε για να μειώσει την αυστηρότητά του στα καλογέρια του, για ν’ ακούσει: «Δεν μπορώ τώρα στα γερά­ματά μου ν’ αλλάξω συμπεριφορά και τακτική, έχω όμως μέσα μου την βεβαιότητα πως δεν αστοχώ· αγωνιώ για την πορεία τους και δεν παύω να προσεύχωμαι στον Θεό για την χαρίτωσί τους.  […]