Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

12822 - Αγρυπνία απόψε στο Πρωτάτο επί τη ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Οσιομάρτυρος Κοσμά του Πρώτου


Σήμερα, Σάββατο 30/17 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 8 μ.μ, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους Καρυές, θα τελεσθεί πανηγυρική αγρυπνία επί τη ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Οσιομάρτυρος Κοσμά του Πρώτου.
Η ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του αγίου Πρώτου Κοσμά έγινε την 18 Νοεμβρίου 1981 επί Πρωτεπιστάτου Προηγουμένου Ματθαίου Βατοπαιδινού.

12821 - Μοναχός Νέστωρ Γρηγοριάτης (1886 - 30 Νοεμβρίου 1965)

[…] Ο Γέροντας Νέστωρ την ελεήμονα συνήθεια της αγαπώσης Θεό και άνθρωπο καρδίας του συνέχισε και τα επίσης δύσκολα χρόνια του ανταρτοπολέμου. Πολλούς έσωσε ως καλός Σαμαρείτης ανεξάρτητα του φρονήματος και της καταστάσεως που είχαν. Όλους τους έβλεπε ως εικόνες Θεού. Δεν ανεχόταν την αδικία και με κίνδυνο της ζωής του υπεράσπιζε τους άδικα διωκόμενους. Κατάφερνε με μύριους τρόπους να μη μείνουν οι πατέρες της μονής του δίχως τις απαραίτητες προμήθειες για τη συντήρησή τους. Έσωσε κρατούμενους από το απόσπασμα με τη μεσολάβησή του. Χαιρόταν να βοηθά.  […] Περισσότερα

12820 - Ανακοίνωση του Ιερού Σιμωνοπετρίτικου Μετοχίου Αναλήψεως Βύρωνα

Με αισθήματα ιερής συγκίνησης και χαράς γίνεται γνωστή, μετά την πρόσφατη κανονική απόφαση του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου μας, η αναγραφή στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας του πολυσεβάστου σε όλους μας ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΙΤΟΥ γνωστού ως «ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ».
Η ιερά μνήμη του καθιερώθηκε την 9η Μαίου εκάστου έτους.
Το Ιερόν Μετόχιόν μας έχει την ιδιαίτερη ευλογία να κατέχει τον τάφο του Αγίου, καθώς και τμήμα των ιερών λειψάνων του.
Κατά παράκληση των πιστών αυτά τίθενται σε προσκύνημα κατά τις ημέρες

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

12819 - Άγιος Ιερώνυμος ο Σιμωνοπετρίτης, «Ο Γέρων της Αναλήψεως». Η πρώτη τιμή του ως αγίου στη Μονή του

Με Συνοδική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο γνωστός Όσιος Γέρων της Αναλήψεως, Ἁγιορειτικού Μετοχίου στον Βύρωνα Αθηνών, ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Ο ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΙΤΗΣ ανεγράφη πρόσφατα στις αγιολογικές δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Η ιερά μνήμη του καθιερώθηκε την 9η Μαΐου εκάστου έτους.
Ο Άγιος προσήλθε στην Σιμωνόπετρα σε ηλικία δεκαεπτά ετών και εγκαταβίωσε σ’ αυτήνγια 43 ολόκληρα χρόνια, διετέλεσε δε Ηγούμενος της Μονής κατά τα έτη 1920-1931. Στην συνέχεια και μέχρι την οσιακή κοίμησή του, το 1957, χρημάτισε Οικονόμος και πνευματικός στο γνωστό Σιμωνοπετρίτικο Μετόχιο της Αναλήψεως στους πρόποδες του Υμηττού, υφιστάμενου από εκατονταετίας και πλέον, προτού καν σχηματιστεί ο οικισμόςτων προσφύγων και αργότερα ο πολεοδομικός ιστός του Βύρωνα και της Καισαριανής,

12818 - Είπε ο Γέροντας Γρηγόριος Δοχειαρίτης (†2018)


12817 - Αγίου Σάββα του Χιλανδαρινού. Βίος και Πολιτεία (Μέρος 3ο)

800 χρόνια ἀπό τήν χειροτονία τοῦ Ἁγίου Σάββα ὡς πρώτου Ἀρχιεπισκόπου Σερβίας 
ἀπό τόν Οἰκουμενικό Πατριάρχη

12816 - Ιερομόναχος Αρσένιος Μπόκα (1910 - 29 Νοεμβρίου 1989)

Γεννήθηκε στο χωριό Βάτσα Ντε Σους της Ρουμανίας το 1910, ο Ιωάννης, ο υιός του Ιωσήφ Μπόκα και της Χριστίνας. Το «παρατσούκλι» του στο σχολείο από τους συμμαθητές του ήταν «άγιος», για την ωραία και καθαρή ζωή του. Το σχολείο τελείωσε το 1929 αριστεύοντας. Κατόπιν σπούδασε στη Θεολογική Ακαδημία Σιμπίου. Επίσης έμαθε εκκλησιαστική μουσική, αγιογραφία και ιατρική.  Περισσότερα

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

12815 - Βιβλίο του μοναχού Μωυσή Σιμωνοπετρίτη: Γέρων Ιερώνυμος, ο Γέρων της «Αναλήψεως» (1871-1957). Άγιον Όρος 1982






Διαβάστε το βιβλίο εδώ:

12814 - Όσιος Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης: Πνευματικό τέκνο του Αγίου Νεκταρίου

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος Σουλιμιώτης 
Ο Άγιος Ιερώνυμος γεννήθηκε από ευλαβείς γονείς στην αγιοτόκο και μαρτυρική γη της Ιωνίας στην Μικρά Ασία το 1871. Από την μικρή του ηλικία αγάπησε με όλη την καρδιά του τον Χριστό. Μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του Μαρίας, η οποία αργότερα έγινε μοναχή με το όνομα Μελάνη όπως και τα αδέλφια του, έμαθε τους βίους των Αγίων, έμαθε να νηστεύει και να προσεύχεται . Το Άγιον Όρος έγινε το πνευματικό του καταφύγιο. Ήταν μόλις 17 ετών όταν προσήλθε στο Περιβόλι της Παναγίας για να καταστεί αργότερα μέσα από την άσκηση, την υπακοή και την υπομονή του ένα από τα ευωδιαστά λουλούδια Της.

12813 - Σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο του Αγίου Σωφρονίου με τον Γέροντα Εφραίμ τον Βατοπαιδινό (20/9/1992 στο Έσσεξ της Αγγλίας)


12812 - Απίστευτη περιπέτεια του Μητροπολίτη Τρίκκης στο Άγιο Όρος: «Παναγία μου σώσε μας»

Στο μάτι σφοδρής καταιγίδας έπεσε ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών, Χρυσόστομος, κατά την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος.
Όπως φαίνεται και σε βίντεο που μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών υποχρεώθηκε να περάσει μέσα από αγριεμένο χείμαρρο λίγο μετά τον αρσανά της Ιεράς

12811 - Εκοιμήθη ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους μετά βαθυτάτης θλίψεως ανακοινώνει την προς Κύριον εκδημίαν του Διευθυντή του, ιατρού Σταύρου Κιλάρογλου, ο οποίος επί σειρά ετών φιλότιμα και άοκνα εργάσθηκε για την εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας στο Περιβόλι της Παναγίας.
Το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του

12810 - Ετέχθησαν άγιοι! Χορού αγίων, χαράν χαρείτε!

Πώς να υποδεχθείς έναν νέο άγιο που καταγράφηκε στις μέρες σου στο σύνταγμα της αγιότητος! Στις πιο αναστάσιμες σελίδες της Εκκλησίας!
Αυτές οι πρώτες ώρες και μέρες μοιάζουν σαν να τέλειωσε αιφνίδια μια Σαρακοστή, μια Μεγάλη Εβδομάδα και ένα Πάσχα ανέτειλε!
Ναι, «έαρ μυρίζει σήμερον»! Και τα Χριστός Ανέστη που αναδύονται εκ τάφου ζώντων, φέρνουν στις καρδιές

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

12809 - Επίσημη αναγραφή στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας των οσίων Ιερωνύμου του Σιμωνοπετρίτη και Σωφρονίου του Έσσεξ

Ἀρχιμανδρίτης
Σωφρόνιος Σαχάρωφ
Ἱερομόναχος
Ἱερώνυμος Σιμωνοπετρίτης
Τήν Τετάρτην, 27ην τ. μ. Νοεμβρίου 2019, συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρείαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τάς προγραμματισθείσας δι᾿ ἕν τριήμερον ἐργασίας αὐτῆς.
Μετά τήν ἀνάγνωσιν τῶν Πρακτικῶν προγενομένων συνεδριῶν, ἤρξατο ἡ θεώρησις τῶν ἀναγεγραμμένων ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει θεμάτων.
Εἰδικώτερον, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, ἀποδεχθεῖσα εἰσήγησιν τῆς Κανονικῆς Ἐπιτροπῆς ἀνέγραψεν εἰς τό Ἁγιολόγιον τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τούς ἐγνωσμένης ὁσιακῆς βιοτῆς καί πολιτείας Ἱερομόναχον Ἱερώνυμον Σιμωνοπετρίτην, Καθηγούμενον χρηματίσαντα τῆς ἐν Ἁγίῳ Ὄρει Ἱερᾶς Βασιλικῆς, Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Σίμωνος Πέτρας, καί ἀκολούθως Οἰκονόμον καί Πνευματικόν τοῦ Μετοχίου Ἀναλήψεως Βύρωνος Ἀττικῆς, καί Ἀρχιμανδρίτην Σωφρόνιον Σαχάρωφ, Καθηγούμενον χρηματίσαντα καί κτίτορα τῆς ἐν Ἔσσεξ Ἀγγλίας Ἱερᾶς Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Τιμίου Προδρόμου.


12808 - Ευαγγέλιο του αγίου Ιωάννου του Καλυβίτου, κειμήλιο του 11ου αιώνα. Η κλοπή και η ευτυχής κατάληξη

Πρόκειται για τον περγαμηνό κώδ. 234, τον γνωστό ως «Ευαγγέλιο του αγίου Ιωάννου του Καλυβίτου» (μέσα του 11ου αιώνος), της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, ένα εξαιρετικής ποιότητας εικονογραφημένο χειρόγραφο με ποικίλη ύλη και μοναδικές μικρογραφίες με παραστάσεις των Ευαγγελιστών και διαφόρων αγίων.

12807 - Όσιος Θεοδόσιος Τυρνόβου (†1362/3)






Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 27 Νοεμβρίου

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

12806 - Από την παναγιορειτική Θεία Λειτουργία στο Πρωτάτο, βίντεο - ήχος και φωτογραφίες (Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019)


      Συλλείτουργο των Ηγουμένων του Αγίου Όρους στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου για τον εορτασμό των 800 χρόνων από την χειροτονία του Αγίου Σάββα του Χιλανδαρινού ως πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας

12805 - Η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου (φωτογραφίες)

Την ιερά μνήμη του Αγίου Ιωάννου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινου-πόλεως, του Χρυσοστόμου τίμησαν σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.
Των ιερών ακολουθίων προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ενώ στη Θεία Λειτουργία συλλειτούργησε και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας

12804 - Όρος ασύνορο. Ημερολόγιο Άθωνος 2019. Μέρος 2

Στάμνες παντού θυμίζουνε  Κυρία  Μανναδόχο,  
Γοργοϋπήκοη στοργή,  Πηγή την Ζωοδόχο.
Ο Διογένης άσβηστο κρατάει το λυχνάρι
άνθρωπο όλο αναζητά, σοφίας το συναξάρι.

Του Καλλινίκου  η άβυσσος έλαιον αναβλύζει
Το άψυχο διάλεξε ο Θεός θαυμάσια να σαλπίζει.

12803 - Μοναχός Αβέρκιος Καρυώτης (1882 - 26 Νοεμβρίου 1954)

Ο κατά κόσμον Ευστάθιος Καραγιάς του Γεωργίου και της Μαρίας γεννήθηκε στο νησί της Μεγαλόχαρης Ευαγγελίστριας Παναγίας, στον Πύργο της Τήνου, από ευσεβείς γονείς το 1882. 
Νέος ήλθε και μόνασε στο Κουτλουμουσιανό Κελλί των Καρύων του Προφήτου Ηλιού το 1900. Πήρε από τους Γεροντάδες του αυστηρή καλογερική σειρά και τη μετέδωσε αργότερα στη συνοδεία του. 
Ήταν από τα ηγετικά μέλη του λεγομένου Κελλιωτικού Ζητήματος,  
Συνέχεια

12802 - Ιερομόναχος Αθανάσιος Ιβηρίτης (1885 - 26 Νοεμβρίου 1973)

[…] Ως βιβλιοθηκάριος εξυπηρέτησε πολλούς πολύ. Πάντοτε επιθυμούσε να δει τη μονή του κοινόβιο. Ο χαριτωμένος λόγος του και η αγάπη του σκλάβωναν τις καρδιές των πολλών προσκυνητών της μεγάλης μονής του. Μοναδική του ασχολία η αναπόληση τ’ ουρανού. Η μυστική του αρετή τον ήθελε ν’ ασχολείται με όσα υπάρχουν μετά τον τάφο. Τα παρόντα θεωρούσε παγίδες και απάτες. «Ο αόρατος κόσμος», έγραφε, «είναι ο πραγματικός κόσμος, ο κατ’ εξοχήν κόσμος, ο κυρίως κόσμος. Ο αισθητός κόσμος είναι η έρημος, η εξορία με πάσαν αθλιότητα. […] Περισσότερα

12801 - Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ ο Μεγαλοπρεπής (18 Ιανουαρίου 1834 - 26/13 Νοεμβρίου 1912)

[...] Ο μονάζων Πατριάρχης, ο οποίος δεν ήλπιζε ότι θα επανεξελέγετο, ζούσε κατά τα συνήθη τον βίο του. Λίγες ημέρες μάλιστα πριν από την εκλογή του επισκέφθηκε τα Καυσοκαλύβια και ακολούθως τις Μονές Σίμωνος Πέτρας, Γρηγορίου και Διονυσίου. Κατόπιν, γύρισε στον Μυλοπόταμο και έκανε εν συνεχεία μια εκδρομή στην αγαπημένη του Λαύρα. Εκεί ετέλεσε τον εσπερινό, τη νυχτερινή αγρυπνία και την επομένη, της Πεντηκοστής, τη θεία λειτουργία. Αυτή η διαδρομή θα ήταν και η τελευταία του στο αγιασμένο Όρος. [...] Περισσότερα

12800 - «Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου, σκέψεις και διδαχές για την σύγχρονη οικογένεια»

Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 7:00’ το απόγευμα, στο Παπαστράτειο Μέγαρο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεώς Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Ομιλητής θα είναι ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους Γέροντας Ελισαίος.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

12799 - Πανηγυρικός εσπερινός στο Κελλί του Γέροντος Μωυσέως


Πανηγυρικός εσπερινός του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου τελέστηκε σήμερα, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, στο Κελλί του μακαριστού λόγιου και πολυγραφότατου Γέροντος Μωυσέως του Αγιορείτου.

12798 - Μονές και Επίσκοποι στο παρελθόν και σήμερα

Του Ιερομονάχου Χρυσοστόμου Κουτλουμουσιανού
Όπως πολλά πράγματα στις ανθρώπινες κοινωνίες, έτσι και η σχέση μονών και οικείων επισκόπων περιέχει εντάσεις. Αιτία (ενίοτε αφορμή) η διαφορετική απάντηση στο ερώτημα: πού τελειώνει η αρμοδιότητα του επισκόπου και που η ελευθερία της μονής; Ή διαφορετικά, με ποιο τρόπο χωρά το «εκτός του κόσμου» στην εν τω κόσμω οργανωμένη εκκλησία;

12797 - Φωτογραφικό οδοιπορικό στην Ξενοφωντινή Ιερά Σκήτη Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

12796 - Η Ιερά Κοινότητα τίμησε τον κτίτορα της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου και χορηγό πολλών Μονών του Αγίου Όρους, Άγιο Σάββα τον Χιλανδαρινό

Συμπληρώνονται εφέτος 800 χρόνια από τότε που Αγιορείτης άγιος Σάββας, ο κτίτορας της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, χειροτονήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Μανουήλ Α΄ Σαραντινό ως πρώτος Αρχιεπίσκοπος της Σερβίας.
Η χειροτονία πραγματοποιήθηκε το έτος 1219 στη Νίκαια της Βιθυνίας, επειδή η Κωνσταντινούπολη είχε τότε καταληφθεί από τους Λατίνους.
Με την πράξη αυτήν ιδρύθηκε η Εκκλησία της Σερβίας.
Η επέτειος έχει ιδιαίτερη σημασία για την Εκκλησία και τον λαό της Σερβίας, αλλά είναι εξίσου σημαντική και για το Άγιον Όρος, καθώς ο Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός υπήρξε μία λαμπρή πνευματική φυσιογνωμία του Αγίου Όρους.

12795 - Φωτογραφίες από το συλλείτουργο των Ηγουμένων στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου

Οι φωτογραφίες είναι από το σημερινό συλλείτουργο των Ηγουμένων του Αγίου Όρους στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου για τον εορτασμό των 800 χρόνων από την χειροτονία του Αγίου Σάββα του Χιλανδαρινού ως πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας. Τις δανείστηκα από τη σελίδα του φίλου Ηλια Κατσικλη

12794 - Αγίου Σάββα του Χιλανδαρινού. Βίος και Πολιτεία (Μέρος 2ο)

800 χρόνια ἀπό τήν χειροτονία τοῦ Ἁγίου Σάββα ὡς πρώτου Ἀρχιεπισκόπου Σερβίας 
ἀπό τόν Οἰκουμενικό Πατριάρχη
Κατά τήν Θεία Λειτουργία (Κυριακή 24/11/2019) εἰς τόν πάνσεπτο Ναό τοῦ Πρωτάτου στίς Καρυές τοῦ Ἁγίου Ὄρους θά τελεστεῖ εἰς τιμήν καί μνήμην τοῦ ἐν Ἁγίοις Πατρός ἡμῶν Σάββα, Πρώτου Ἀρχιεπισκόπου Σερβίας, παναγιορειτική Θεία Λειτουργία. 
Θα συμμετέχουν οἱ ἡγούμενοι τῶν εἴκοσι Ιερών Μονών τοῦ Ἁγίου Ὄρους - Ἄθω μετά τῶν πανοσιολογιωτάτων ἀντιπροσώπων Αὐτῶν ἐπί τῇ 800η ἐπετείῳ (1219 - 2019) τῆς χειροτονίας τοῦ Ἁγίου Σάββα ὐπό τοῦ Οἰκονομικοῦ Πατριάρχου Μανουήλ Α᾽Σαραντινοῦ. Ταῖς Αὐτοῦ ἁγίαις πρεσβείες, ὁ Θεός, ἐλέησον ἡμᾶς.

12793 - Μοναχός Αμβρόσιος Λαυριώτης (1884 - 24 Νοεμβρίου 1977)

 […] Άκρος νηστευτής και πάντα εγκρατής στο φαγητό του. Δεν επέτρεπε φλυαρίες και γέλια. Ο επίσκοπος Μιλητουπόλεως Ναθαναήλ, μετέπειτα Κώου και σχολάρχης της Αθωνιάδος, υποτακτικός του και αυτός, ως και ο Καρπάθου Αμβρόσιος, μεσολαβούσε για να μειώσει την αυστηρότητά του στα καλογέρια του, για ν’ ακούσει: «Δεν μπορώ τώρα στα γερά­ματά μου ν’ αλλάξω συμπεριφορά και τακτική, έχω όμως μέσα μου την βεβαιότητα πως δεν αστοχώ· αγωνιώ για την πορεία τους και δεν παύω να προσεύχωμαι στον Θεό για την χαρίτωσί τους.  […] 

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

12792 - Η υπόθεση της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου όπως την κατέγραψε ο τύπος της τότε εποχής

12791 - Μοναχός Ερμόλαος Λαυριώτης (1873 - 23 Νοεμβρίου 1960)

Αββακούμ μοναχός Λαυριώτης
(1894 - 1978)
Ο Γερο Ερμόλαος ο Λαυριώτης

Εφραίμ μοναχός Λαυριώτης
(1926 -1999)

 Ο Γερο-Ερμόλαος με την απλότητα και καλοκαγαθία του είχε κερδίσει τις καρδιές όλων των πατέρων. Λέγουν πως νέος στον κόσμο ήταν παλαιστής και αρσιβαρίστας. Τη δύναμη και την αντοχή του εδώ τη χρησιμοποιούσε στην άσκηση και την εξυπηρέτηση των αδελφών του.
Κατά τον Γέροντα Εφραίμ Λαυριώτη τον Ρόδιο (†1999), ο Ερμόλαος έφτιαχνε πρόχειρες καλύβες και ζούσε ησυχαστικά σε αυτές και μερικές φορές τους βαρείς χειμώνες τον πλάκωνε το πολύ χιόνι. Έκανε τον διά Χριστόν σαλό. Ήταν φίλος και με τον Γέροντα Αββακούμ (†1978). Μαζί έψαλλαν στο προσκυνητάρι της Παναγίας μέσα από την καρδιά τους και με πολλά δάκρυα το «Άξιόν Έστι». Μερικοί τους περιγελούσαν. Δεν τους πείραζε καθόλου. Ο Γερο-Εφραίμ λέγει: «Ήμουν πολύ τυχε­ρός που γηροκόμησα τον Γερο-Ερμόλαο».  Περισσότερα

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

12790 - Μοναχός Χρυσόστομος Λαυριώτης (1885 - 22 Νοεμβρίου 1964)

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Μακαρέας του Αθανασίου και της Μαρίας γεννήθηκε στη Δρέσνα (Μυρτόφυτο) Ελευθερούπολης το 1885. Στην ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας προσήλθε το 1909. Εκάρη μοναχός το 1912. Για πολλά χρόνια έμενε στο Κάθισμα της μονής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Συνέχεια

12789 - Άγιος Κάλλιστος ο Β΄, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (†1397)






Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 22 Νοεμβρίου 

12788 - Ονομαστήρια Καθηγουμένου Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Γέροντος Γαβριήλ (φωτογραφίες)

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα (χθες), Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 η Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους.
Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Γέροντας Αλέξιος, και συλλειτούργησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Γέροντας Γαβριήλ, ο οποίος  Συνέχεια

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

12787 - Η Θεοτόκος στην ζωή των μοναχών

Γέροντας Αιμιλιανός, Προηγούμενος 
Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας (†2019)
Η Θεοτόκος, έχοντας παρρησία ενώπιον του Θεού ως μητέρα του, είναι η μοναδική που μπορεί να χαρίση στον μοναχό την μετά παρρησίας κοινωνία με τον Θεόν. Αυτή διά μέσου αγίων, όπως ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και άλλοι, ανάγει το πνεύμα του μοναχού στον ουρανό, διανοίγει την καρδιά του και τον καθιστά ικανό να χωρή

12786 - Εισόδια της Θεοτόκου. Η καλογερική της Παναγίας

       Αυτήν την γιορτή στο Άγιο Όρος οι πατέρες μου την ονομάζουν «η καλογερική της Παναγίας». Ο Γερο Γελάσιος πολύ την αγαπούσε και έλεγε ότι ο παπαΘανάσης, ο Γέροντάς του, ο άγιος ηγούμενος της Γρηγορίου την τιμούσε πάρα πολύ. Και μία φορά, μία τέτοια ημέρα, ο γεροΓελάσιος, είδε τον Γέροντά μου να συλλειτουργεί με τον Άγιο Ιάκωβο, τον Αδελφόθεο. Συνέχεια »

12785 - Καθηγούμενος της Ι. Μ. Ξηροποτάμου αρχιμ. κυρός Εφραίμ (1940 - 21 Νοεμβρίου 1984)

       Στο λίγο διάστημα που νέος έμεινα στη μονή Φιλόθεου, άκουγε κάθε βράδυ τους λογισμούς μου με προσοχή, υπομονή, αγάπη, καλοσύνη κι ευγένεια. Είχε μία γλυκύτητα στην καρδιά του και μια χάρη στον λόγο του που σ’ αιχμαλώτιζε. Επρόκειτο πράγματι για σεβάσμιο κι ενάρετο Ιερομόναχο. Γεννήθηκε στον Βόλο το 1940 ο κατά κόσμον Απόστολος Γεωργίου Κουτσιμπός.
Το 1963 προσήλθε στη συνοδεία του Γέροντος Εφραίμ στο Λαυριώτικο Κελλί του Αγίου Αρτεμίου στην Προβάτα. Εκάρη μοναχός το 1964. Κατόπιν ακολούθησε τον Γέροντά του στη μονή Φιλόθεου. Συνέχεια

12784 - Ηγούμενος Ευθύμιος Ζωγραφίτης (1926 - 21 Νοεμβρίου 1994)

Ο Καθηγούμενος του Ζωγράφου Ευθύμιος γεννήθηκε στις 26-10-1926 στο χωριό Έντσεβτσι της επαρχίας Βελίκο Τίρνοβο της Βουλγαρίας. Στην βάπτιση του δόθηκε το όνομα Μπογκομίλ. Από μικρός διεκρίνετο για την εξυπνάδα και την σεμνότητά του. Τελείωσε αριστούχος το Γυμνάσιο.
Ο πατέράς του είχε σκοπό να τον αφήση διάδοχο στις δουλειές του, αλλά όταν ο Μπογκομίλ τελείωσε την στρατιωτική του θητεία ανακοίνωσε στους γονείς του ότι θέλει να γίνη ιερέας στο χωριό του. Συνέχεια

12783 - Προηγούμενος Δομέτιος Ζωγραφίτης (1909 - 21 Νοεμβρίου 1985)

       Γεννήθηκε ο κατά κόσμον Δημήτριος Τριχενέας του Δημητρίου και της Μαρίας στην Τιλίσκα Σιμπίου της Ρουμανίας στις 8.6.1909. Οι γονείς του ήταν ποιμένες προβάτων. Το 1915 οι γονείς του με τα ποίμνιά τους μετακινήθηκαν στα μέρη της Κριμαίας. Ο ίδιος έμεινε με την ευλαβέστατη γιαγιά του. Το 1922 είδε στον ύπνο του την Παναγία να τον ξεναγεί στα μοναστήρια του Αγίου Όρους.
Το ίδιο έτος, παρά τις πολλές αντιρρήσεις πολλών, για το ότι ήταν πολύ μικρός, αποφάσισε να έλθει στο θεομητροβάδιστο και θεομητροσκέπαστο Περιβόλι της Παναγίας. Συνέχεια

12782 - Μοναχός Βασσιανός Προδρομίτης (1888 - 21 Νοεμβρίου 1972)

       Γεννήθηκε στην κοινότητα Μπάχνα του νομού Ρόμαν της Ρουμα­νίας το 1888, ο κατά κόσμον Γεώργιος Οπρισάν. Το 1910 ήλθε στο Άγιον Όρος κρυφά, γιατί ο πατέρας του ήθελε να τον νυμφεύσει. Εισήλθε στη σκήτη του Τιμίου Προδρόμου όπου εκάρη μοναχός. 
Συνέχεια