Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

12689 - Ο Αγιορείτης Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός. Σύγχρονη εικαστική αποτύπωση

Η Αγιορειτική Εστία με την ευκαιρία συμπλήρωσης 800 ετών από την ενθρόνιση του Αγιορείτου Αγίου Σάββα του Χιλανδαρινού ως πρώτου αρχιεπισκόπου της Σερβίας (1219 – 2019) και στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων που δρομολογούνται από την ίδια, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στο Βελιγράδι, διοργανώνει με το Ίδρυμα της Μονής Χιλανδαρίου ομαδική έκθεση ζωγραφικής, σύγχρονων εικαστικών αποτυπώσεων με θέμα τον άγιο Σάββα.  Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τρίτη 5 Νοεμβρίου στις 19:00 από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ Κωνσταντίνο Ζέρβα στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας (Εγνατίας 109, Θεσσαλονίκη).
Η έκθεση εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της Αγιορειτικής Εστίας, το οποίο περιλαμβάνει την έκδοση αφιερωματικού τόμου για το βίο και το έργο του Αγίου Σάββα, την  μετάφραση και έκδοση της πρώτης βιογραφίας του Αγίου Σάββα από τον Δομεντιανό, καθώς και την διοργάνωση ημερίδας που θα

12688 - Στου Παπάγου ο Γέροντας Εφραίμ ο Βατοπαιδινός

 Στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου θα βρεθεί την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019, κατόπιν επίσημης προσκλήσεως του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και με αφορμή την εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου (3/11), ο Καθηγούμενος της Ιεράς

12687 - Στην Αρναία τα Τίμια Λείψανα από τη Νέα Σκήτη Αγίου Όρους

Με κάθε τιμή και σεμνομεγαλόπρεπα η παραδοσιακή Αρναία υποδέχθηκε τα Τίμια Λείψανα των Αγίων Αναργύρων, τα τεθησαυρισμένα στη Νέα Σκήτη Αγίου Όρους.
Τον τιμιώτερο λίθων πολυτελών θησαυρό προσεκόμισαν στα τίμια χέρια τους ο Δικαίος της Σκήτης Παν. Αρχ. Νικόδημος και ο Γέρων Παΐσιος οι Νεοσκητιώτες.
Η υποδοχή έγινε στο ύψος του Δημοτικού Σχολείου Αρναίας, επί ειδικής εξέδρας που εστήθη προς τούτο από τον Δήμο, ενώ τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική Αρναίας, με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη και Μουσικό κ. Βασίλειο Κοκκαλιάρη.

12686 - Αγιορείτες Άγιοι η Μνήμη των οποίων τιμάται το Νοέμβριο. Ποια μοναστήρια και ποιες σκήτες πανηγυρίζουν


      Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
... Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών... (Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης) 

Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται το Νοέμβριο:

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

12685 - Στο Άγιο Όρος οι άγνωστοι άγιοι είναι περισσότεροι από τους γνωστούς


Φωτογραφίες από ερειπωμένο κελλί μέσα στο αγιορείτικο δάσος
με τα λείψανα ασκητών που έζησαν σ’ αυτό στις αρχές του 20ού αιώνα.

12684 - Γέροντας Σωφρόνιος: Ο Γέροντας Πορφύριος είναι ένα ασκί γεμάτο από Άγιο Πνεύμα

Όταν ο Γέροντας [ο όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβί-της] αρρώστησε βαριά την τελευταία φορά με την γαστρορ-ραγία και ήταν πολύ άσχημα, σε κατάσταση φοβερή, συζητούσανε οι γιατροί να τον κατεβάσουνε στην Αθήνα να πάει σε νοσοκομείο.
Θυμάμαι μάλιστα χαρακτηριστικά ότι κάποιος καθηγητής είπε ότι δεν είναι σωστό να κάνετε ιατρική, στο βουνό, πρέπει οπωσδήποτε να κατεβεί, διότι αλλιώς θα αποθάνετε τον Γέροντα.
Εξ αυτού είμαστε όλοι σε πολύ μεγάλη συλλογή. Ο γέροντας Πορφύριος έλεγε να μη τον κατεβάσουμε γιατί θα πεθάνει απ’ το καυσαέριο κι απ’ την ταλαιπωρία την ψυχική

12683 - Ιερομόναχος Γαλακτίων Σιμωνοπετρίτης (1919 - 30 Οκτ. 2014)

 ερομόναχος μέ τήν πλατιά καρδιά καί τήν ερύχωρη ψυχή
το κ. Γεωργίου Θ. Μηλίτση, διδασκάλου
Η ἁγία του βιωτή ἔγινε γνωστή πέρα ἀπό τά ὅρια τῆς ᾽Αθωνικῆς πολιτείας καί ἀποτέλεσε πρότυπο γιά τούς συμμοναστές του καί ὑπόδειγμα γιά τούς ποθοῦντας τή μοναχική πολιτεία. ῾Η ἀγγελική καί ἀσκητική μορφή του κοσμεῖ κάθε ἔκδοση, ὅπου κι ἄν γίνεται στόν πλανήτη μας κι ἀναφέρεται στό Περιβόλι τῆς Παναγίας. Οἱ νουθεσίες του ὁδήγησαν πολλούς στή μάνδρα τῆς ᾽Εκκλησίας. Στό πετραχήλι του πολλοί κατέθεσαν τίς πτώσεις τους καί πῆραν ὡς ἀντάλλαγμα τήν ἀφεση τῶν ἁμαρτιῶν τους καί τή γαλήνη τῆς ψυχῆς τους. Τά ἔργα τῶν χεριῶν του, τά καλάθια πού ἔπλεκε, τά κομποσχοίνια πού δώριζε καί τά σταυρουδάκια πού χάριζε ἀποτελοῦν πολύτιμο κειμήλιο ὅλων ὅσων τά δέχτηκαν. Τέλος, ἡ ἄδολη καί ἀπέραντη ἀγάπη του σκλάβωσε ὅλους ὅσοι τόν γνώρισαν. Διαβάστε περισσότερα »

12682 - Οσιομάρτυς Αββακούμ (†1628)






Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 6 Αυγούστου και
30 Οκτωβρίου (ημέρα του Μαρτυρίου του)

Διαβάστε τον βίο του Αγίου εδώ (σελ. 51 – 69)

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

12681 - Ιεροδιάκονος Κορνήλιος Γρηγοριάτης (1924-29 Οκτωβρίου 1951)


      Ο κατά κόσμον Χαράλαμπος Θεοδώρου Καραμαντζάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Γόνος πολύτεκνης και φτωχής οικογένειας. Αδελφό είχε τον ιερομόναχο Αθηναγόρα Ολυμπίτη.
Το 1944 έφυγε κρυφά από το σπίτι του για το Άγιον Όρος. Στις 17.8.1945 προσήλθε στην ιερά μονή Γρηγορίου. Το 1946 εκάρη μοναχός και στις 29.10.1946 χειροτονήθηκε διάκονος από τον μητροπολίτη Μιλητουπόλεως Ιερόθεο. Ήταν πολύ αγαπητός απ’ όλη την αδελφότητα και περισσότερο από τον ηγούμενό του Βησσαρίωνα (†1974). Ήταν και καλός ιερορράπτης. Συνέχεια

12680 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Τιμόθεος ο Εσφιγμενίτης





Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 29 Οκτωβρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου:
Ο Άγιος Νεομάρτυς Τιμόθεος ο Εσφιγμενίτης

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

12679 - Έλλειψη αστυνόμευσης και όχι μόνο στο Άγιο Όρος

Γράφει ο Χρήστος Δρεκων
Μέσω του blog «αγιορείτικες μνήμες» πριν κάμποσα χρόνια γίνεται αναφορά στην ελλειπή αστυνόμευση του Αγίου Όρους καθώς και στην έλλειψη υλικοτεχνικής οργάνωσης της αστυνομίας στο Άγιο Όρος. Αναφέρει πως υπάρχει ένα αστυνομικό τμήμα και 9 αστυνομικοί σταθμοί. Πηγές του αναφέρουν ότι κάθε σταθμός αστυνομεύει τουλάχιστον δυο μοναστήρια ή Σκήτες και εκατοντάδες κελιά τα οποία είναι δύσβατα και χρειάζεται οι αστυνομικοί να φτάσουν με τα πόδια.
Χθες το «ekklisiaonline.gr» με παρέμβαση του επαναφέρει το ζήτημα αρκετά

12678 - Δοξολογία για την εορτή της 28ης Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους


Τελέστηκε σήμερα δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Παρόντες ήταν σύσσωμη η Ιερά Επιστασία και οι Αντιπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητος, ο Αναπληρωτής Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου, και εκπρόσωποι των Δημοσίων Υπηρεσιών του Αγίου Όρους, της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής.

12677 - Η περιοχή των Κατουνακίων με τα ιερά λείψανα (κρανία) των Αγίων Εφραίμ Κατουνακιώτη και Δανιήλ Κατουνακιώτη


Όχι πολύ μακριά και σε μεγαλύτερο υψόμετρο από τα Καρούλια, βρίσκεται το ησυχαστήριο των Κατουνακίων. Το τοπίο είναι πιο ήρεμο συγκριτικά με αυτό των Καρουλίων. 
Η περιοχή αποτελείται από μια ομάδα Καλυβών ανάμεσα στην Ιερά Σκήτη της Αγίας Άννης και των Καρουλίων.

12676 - Η εορτή της αγίας Σκέπης και ο εορτασμός της στο Άγιον Όρος

Παταπίου μοναχο Καυσοκαλυβίτου
Ἡ θεομητορική ἑορτή τῆς ἁγίας Σκέπης κατατάσσεται στίς ἑορτές πού ἔχουν θεσπιστεῖ πρός τιμήν  τῶν θεομητορικῶν ἀμφίων, δηλ. τῆς τιμίας Ἐσθῆτος (2 Ἰουλίου) καί τῆς τιμίας Ζώνης (31 Αὐγούστου). Τελεῖται σέ ἀνάμνηση τῆς ὀπτασίας πού εἶδε ὁ ὅσιος Ἀνδρέας ὁ διά Χριστόν Σαλός[1], τήν ὥρα πού ἐτελεῖτο ἀγρυπνία στό ναό τῆς Παναγίας τῶν Βλαχερνῶν στήν Κωνσταντινούπολη, ἐπί αὐτοκράτορος Λέοντος τοῦ Σοφοῦ (886-911)[2]. Ἡ Θεοτόκος ἐμφανίσθηκε στόν Ὅσιο νά βρίσκεται στήν πύλη τοῦ νάρθηκα τοῦ ναοῦ, δορυφορούμενη ἀπό ἀγγέλους, τόν Τίμιο Πρόδρομο καί τόν ἅγιο Ἰωάννη τό Θεολόγο. Ὅταν ἔφθασε στή μέση τοῦ ναοῦ, ὅπου βρισκόταν ὁ ἄμβωνας, προσευχήθηκε ὑπέρ τῆς σωτηρίας τοῦ κόσμου καί κατόπιν εἰσῆλθε στό ἱερό Βῆμα. Ἐκεῖ ἄνοιξε τήν ἁγία Σορό, στήν ὁποία φυλασσόταν τό ἱερό Μαφόριό της, καί ἀφοῦ τό ξεδίπλωσε, τό ἅπλωσε πάνω ἀπό τό ἐκκλησίασμα. Ἀργότερα ἡ Θεοτόκος ἀνῆλθε πρός τόν οὐρανό, περιβεβλημένη ἀπαστράπτον φῶς. Στά μάτια τοῦ

12675 - Ο Οικουμενικός Πατριάρχης των Αγίων...

Του Αρχιμ. Γεωργίου Αλευρά στην Romfea.gr
Στις 22 Οκτωβρίου 2019 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος λίγο πριν αναχωρήσει από το Περιβόλι της Παναγίας, επισκέφθηκε την Παντοκρατορινή Ιερά Κοινοβιακή Σκήτη του Προφήτη Ηλία.
Καθώς γινόταν η υποδοχή του Παναγιωτάτου, ενθυμήθηκα ότι σαν σήμερα το 1991 ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, μόλις ενημερώθηκε για την εκλογή του νέου Οικουμενικού Πατριάρχη χάρηκε...ενώ με την στάση του έδειξε σε όλους μας, ότι θα πρέπει να τον αγαπούμε και να τον προστατευούμε.
Σαν άλλος Συμέων Θεοδόχος ο Άγιος Πορφύριος περίμενε να μην φύγει από την ζωή αυτή, μέχρι να πληροφορηθεί την εκλογή και την ενθρόνιση αυτού του Πατριάρχη. Συνέχεια

12674 - Άγιον Όρος και χαρακτική

Ευθ. Παπαδημητρίου: 
Αγιορείτες μοναχοί.
Ι. Μ. ΧΑΤΖΗΦΩΤΗΣ | Χώρος κατ’ εξοχήν προσκυνηματικός, το Άγιον Όρος ευνόησε την ανάπτυξη της χαρακτικής τέχνης. Η μεγάλη παραγωγή χαλκογραφιών, με γενικές απεικονίσεις του Αθω, τα μοναστήρια και τους Αγίους τους σημειώνεται στον 19ο αι., οπότε λειτουργούν εκεί αξιόλογα εργαστήρια και διακρίνονται πολλοί μοναχοί χαράκτες. Ο χαράκτης δεν είναι πάντοτε κι ο σχεδιαστής, άλλος δε είναι ο «σταμπαδόρος», που τις τυπώνει και, συχνά, υπάρχει χορηγός. Τις «στάμπες» αυτές τις συναποκομίζουν οι προσκυνητές μαζί τους για ευλογία και σώζονται αντίγραφά τους σε πολλά αγιορείτικα μοναστήρια και εκτός Αγίου Όρους. Όπως σημειώνει η Ντόρη Παπαστράτου:
«Αν εξαιρέσουμε έναν περιορισμένο αριθμό λιθογραφιών, οι αγιορείτικες παραστάσεις είναι όλες χαλκογραφημένες. Ξυλογραφίες ανάλογες με τις σιναϊτικές του Που αιώνα δεν έχουν διασωθεί, όσο γνωρίζω, εκτός από δύο

12673 - Μοναχός Πανάρετος Παντοκρατορινός (1901-28 Οκτωβρίου 1969)

Ο κατά κόσμον Παντελεήμων Βασιλειάδης γεννήθηκε στην Προύσα της Μ. Ασίας το 1901. Στην ιερά μονή Παντοκράτορος προσήλθε το 1938 κι εκάρη μοναχός το επόμενο έτος. Ανεπαύθη εν Κυρίω στις 28.10.1969. Αυτά τα λίγα αναφέρει το μοναχολόγιο της μονής του γι’ αυτόν.
Οι άνθρωποι που τον γνώρισαν τον περιγράφουν ψηλό, λιπόσαρκο, ρυτιδωμένο, σκληραγωγημένο, του οποίου το βλέμμα, η ιλαρότητα του προσώπου και τα μετρημένα λόγια του, τους προβλημάτιζαν. Τον είχαν για ελαφρόμυαλο οι παλαιοί Παντοκρατορινοί και μόνο για θελήματα. Τον θεωρούσαν υπαίτιο της φωτιάς, που έκαψε το 1948 μία ωραία πτέρυγα της μονής. Δεν χρησιμοποιούσε ποτέ ζώο. Καθημερινά πήγαινε κι ερχόταν φορτωμένος στις Καρυές, μεταφέροντας την αλληλογραφία και ό,τι άλλο του ζητούσαν οι πατέρες, κάνοντας σε όλους υπακοή. Το δρομολόγιο αυτό το επιτελούσε για χρόνια χειμώνα-καλοκαίρι, με παγωνιές και με καύσωνα. Συνέχεια

12672 - Άγιος Αθανάσιος ο Α΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως









Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 28 Οκτωβρίου

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

12669 - Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους»

      
       Το Βυζάντιο διέσωσε την κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδας, διέσωσε τη θεσμική κληρονομία της Αρχαίας Ρώμης και έτσι φτάσαμε στην Αναγέννηση.
Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος  της Δημοκρατίας Προκόπης  Παυλόπουλος μιλώντας το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019 στα εγκαίνια της έκθεσης της Αγιορειτικής Εστίας με τίτλο «Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους», που έγιναν υπό την παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα στο δημαρχείο της πόλης.


12668 - Ο Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στην Κατερίνη

Η Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης διοργανώνει εκδήλωση με ομιλητή τον Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινό, Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονή Βατοπαιδίου.
Το θέμα της ομιλίας είναι: «Οι μαθητές του μακαρίου Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού· Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός».
 (60 χρόνια από την κοίμηση του)
Η εκδήλωση θα γίνει την Kυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 στις 6 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης σε Συνδιοργάνωση με την Ένωση Θεολόγων Πιερίας

12667 - Ιερομόναχος Παύλος Ξηροποταμηνός (1881-26 Οκτωβρίου 1920)

Στην Αγιάσο της Μυτιλήνης γεννήθηκε το 1882 ο κατά κόσμον Βασίλειος Προκοπίου. Έλαβε καλή παιδεία και γνώριζε καλά λατινικά, γαλλικά και ρωσικά. Προσήλθε στη μονή Ξηροποτάμου την 1.8.1901. Εκάρη μοναχός στις 29.6.1904 και μετονομάσθηκε Παύλος. Διάκονος χειροτονήθηκε κατά την πανήγυρη του Τιμίου Σταυρού στις 14.9.1907 και πρεσβύτερος στις 12.5.1913. Το 1914 μετέφρασε από τα λατινικά τον Κανονισμόν του Ορθοδόξου μοναχικού βίου του αγίου Βενεδίκτου, με εισαγωγή και σχόλια δικά του. Τον Ιούνιο του 1916 αυτοβούλως και εφιεμένος πιο ασκητικής ζωής αναχώρησε για την έρημο. Έζησε στο σπήλαιο του οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου στη Βίγλα. Ασχολήθηκε με τη μετάφραση και έκδοση βιβλίων.

12666 - Ιερομόναχος Θεοδόσιος Καψαλιώτης (1893-26 Οκτωβρίου 1975)

Ο κατά κόσμον Θεόδωρος Πάνος του Βασιλείου και της Δαρείας γεννήθηκε στο Σολοπώφ της Ρουμανίας το έτος 1893. Μετά τις σπουδές του εισήλθε προς μονασμό σε μονή της πατρίδος του. Κατό­πιν αναχώρησε για τα Ιεροσόλυμα και κοινοβίασε σε ρωσική μονή με 150 μοναχούς το 1923. Γνώριζε και τη ρωσική γλώσσα. Η μη ακριβής τήρηση των νηστειών και η συχνή κατάλυση ελαίου τον σκανδάλισε κι έφυγε για το Άγιον Όρος το 1925. Στην αρχή μόνασε στη σκήτη του Αγίου Δημητρίου-Λάκκου.
Εγκαταστάθηκε στο ερημητήριο του Αγίου Σάββα της Καψάλας και είχε μεγάλη ασκητική ζωή.

12665 - Αγιορείτης περιγράφει, σε επιστολή του, την κατάσταση που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη τις ημέρες γύρω από την 26η Οκτωβρίου 1912, ημέρα της απελευθέρωσής της

Κοσμάς ιεροδιάκονος Βλάχος
(1863-1930)
(Πηγή: Μανουήλ Γεδεών,
Μνεία των προ εμού γραψάντων,
Αθήνα 1934)
Πηγή Αγιορειτική Προσωπογραφία
Του Ιωακείμ Αθ. Παπάγγελου
Δρ. Αρχαιολόγου
Το 1912 Επίτροπος του Αγίου Όρους στην Θεσσαλονίκη ήταν ο Αγιοπαυλίτης ιεροδιάκονος Κοσμάς Βλάχος (1863-1930), ο οποίος, σύμφωνα με γνωστούς λογίους της εποχής του (Χριστόφ. Κτενάς και Μαν. Γεδεών) «Εχειρίζετο Την Γραφίδα Όσον Ουδείς Άλλος Λόγιος Αγιορείτης Ει Και Μόλις Την Δευτέραν Τάξιν Του Γυμνασίου Είχε Τελειώσει (…). Υπήρξε Συνεργάτης Ιδεώδης Της “Νέας Αλήθειας” Γράψας Εν Αυτή Μέν Πλείστα Άρθρα Κοινωνικής Και Πολιτικής Φύσεως, Εν Φιλολογικοίς Δε Ημερολογίοις Κομψότατα Και Θαυμάσια Λογοτεχνήματα (…). Απηλλαγμένος “Πατριωτικής” Ασυνεσίας, Αναγνούς Πολλά, Σεβόμενος Τάς Των Άλλων Γνώμας, Ούτε Λογοκλοπών, Απέδειξεν Εαυτόν Εμβριθή Του Αγιορειτικού Καθεστώτος Μελετητήν».
Η έναρξη του Ελληνοτουρκικού πολέμου (5 Οκτωβρίου 1912) τον βρήκε στην Θεσσαλονίκη, όπου και έζησε την χαρά της Απελευθερώσεως. 
Στις 2 Νοεμβρίου μπόρεσε και έστειλε την ακολουθούσα επιστολή προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, με την οποία την ενημέρωσε για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την κρατούσα κατάσταση στην πόλη. 
Η επιστολή αυτή, της οποίας το πρωτότυπο φυλάσσεται στο Αρχείο της Ιεράς Κοινότητος, είναι μνημείο γραπτού λόγου, επιβεβαιώνει την τότε κρατούσα άποψη για

12664 - Οσιομάρτυς Ιωάσαφ







Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 26 Οκτωβρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου:

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

12663 - Ακολουθία Οσίου Γέροντος Ιωσήφ Ησυχαστού

O Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής (1897-1959), υπήρξε ο πνευματικός Πατέρας τεσσάρων πνευματικών μορφών του Αγίου Όρους, των μακαριστών Γερόντων Εφραίμ του Κατουνακιώτου (1912-1998), Ιωσήφ του Βατοπαιδινού (1921-2009), Χαραλάμπους του Διονυσιάτου (1910-2001) και του Γέροντος Εφραίμ του Φιλοθεΐτου, ευρισκομένου σήμερα στην Αμερική.
Ο μακάριος Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής (1897-1959) έζησε σε μία περίοδο κρίσης και λειψανδρίας του Αγιορειτικού μοναχισμού. Επανέφερε με τον εμπειρικό τρόπο ζωής του ξανά την διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά περί

12662 - Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκύνησε τα λείψανα του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή

Του Αιμίλιου Πολυγένη
Την Κυριακή, 20 Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από το Πρωτάτο του Αγίου Όρους, ανήγγειλε την πρόθεση της Μήτρος Εκκλησίας να προβεί σύντομα στην Αγιοκατάταξη τεσσάρων νέων Αγιορειτών Πατέρων.
Μεταξύ των Αγιορειτών πατέρων, συμπεριλαμβάνεται και ο Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής.
Την επόμενη μέρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την ΙΜΜ Βατοπαιδίου, η οποία συνδέεται πνευματικά με τον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά την υποδοχή, εισήλθε στο ιερό του Καθολικού και αφού προσκύνησε την Παναγία την Βηματάρισσα, τον περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη.
Συγκεκριμένα ο Γέροντας Εφραίμ, ενημέρωσε τον Πατριάρχη ότι στο ιερό της Μονής, φυλλάσονται και τα ιερά λείψανα του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή.

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

12661 - Όσιος Σωφρόνιος του Έσσεξ! Και αίφνης συνενώθηκαν οι ουρανοί με την γη!

Μοιάζει να μην έχει τέλος αυτό το πανηγύρι -Πάσχα χαράς- που μας χάρισε ως “στόμα”, “φωνή” και έκφραση της Εκκλησίας ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης Βαρθολομαίος!
Με τις αγγελίες του αυτές μας επιτρέπει να δούμε και εμείς λίγο ουρανό μέσα από τα καθαρά μάτια και τις γλυκές καρδιές των νέων μας Αγίων!
Και αυτή η αγλαόκαρπη όραση δεν είναι ατομική!
Είναι κοινή, της Εκκλησίας!
Εις πολλά έτη Παναγιότατε!
Θερμές ευχαριστίες!
Ένας ακόμη πνευματικός μας πατέρας, ένας λαμπρός και γνήσιος αναζητητής της αλήθειας, ένας λεπτός και ευγενής χαρακτήρας, ένας καλλιτέχνης της πνευματικής ζωής, ένας ποιητής του Θείου Πνεύματος, Παγκόσμιος και οικουμενικός πρύτανης της διδασκαλίας της ορθόδοξης πνευματικότητας, ο Αγιορείτης (κοινοβιάτης, ασκητής,

12660 - Φωτογραφικό ταξίδι με τους Βατοπαιδινούς ψαράδες

12659 - Ιερομόναχος Γαβριήλ Διονυσιάτης (1886 - 24 Οκτωβρίου 1983)

«… Η φωνή του ήταν η φωνή των αιώνων, 
του Αγίου Όρους, της Ορθοδοξίας, 
της πονεμένης Ρωμιοσύνης …» 
Μία εξέχουσα μορφή ηγουμένου που με το κύρος, τη γνώση, τη διάκριση και την πνευματικότητά του κυριάρχησε στον αθωνικό εικοστό αιώνα. Υπήρξε ηγετική μορφή του Αγίου Όρους, χαρισματούχος Γέροντας, διακριτικός Πνευματικός, γλαφυρός συγγραφέας, ελκυστικός ομιλητής, εξαίρετος αρθρογράφος κι επιστολογράφος, ακούραστος άνθρωπος, υπομονετικός μοναχός, ονομαστός Διονυσιάτης, υποδειγματικός Αγιορείτης.
Η δράση του αξιόλογη, η αγάπη του στον ιερό τόπο μεγάλη, η γνώση της ιστορίας καταπληκτική, η μέριμνά του για την ιδιαιτερότητα του υπερχιλιόχρονου αθωνικού μοναχισμού και των δικαίων των υπερχιλίων αζύγων σημαντική.

12658 - Ιερομόναχος Συμεών Φιλοθεΐτης (1907 - 24 Οκτωβρίου 1972)

Ο κατά κόσμον Γεώργιος Παλακτσόγλου του Προδρόμου και της Ευτυχίας γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας το 1907. Βαπτίσθηκε στην αγία κολυμβήθρα από τον όσιο Αρσένιο τον Φαρασιώτη (†1924), ο οποίος βάπτισε και τον μακαριστό Γέροντα Παΐσιο (†1994), που διετέλεσε υποτακτικός και του ιερομονάχου Συμεώνος. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ήλθε στην Ελλάδα και το 1924 προσήλθε στην ιερά μονή Φιλοθέου. Το επόμενο έτος εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1927 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Το 1947 εξελέγη προϊστάμενος της μονής του. Στις 24.10.1972 ανεπαύθη εν Κυρίω. Μέσα στις λίγες αυτές γραμμές του μοναχολογίου της μονής του κρύβεται όλη η ζωή του Φιλοθεΐτη ιερομονάχου.
Επί έτη μελετούσε κι έγραφε, μιλούσε και δημοσίευε κείμενα προς ωφέλεια των αγαπητών αδελφών του. Κατά τον ιεροδιάκονο Διονύσιο (†1999), Γέροντα του Κουτλουμουσιανού Κελλιού του Προφήτου Ηλιού, που επανέκδωσε το διδακτικό βιβλίο του Διαβάστε περισσότερα »

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

12657 - Ομιλία του Ηγουμένου Αρχιμ. Εφραίμ Βατοπαιδινού στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι

«ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019» 18η ΜΕΡΑ
ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΟΣΙΟΛΙΓΙΩΤΑΤΟ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΝ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟ

Την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου στις 7.00 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα ομιλία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Γέροντα Εφραίμ, Ηγούμενου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους με θέμα: «Πσα πνο ανεσάτω τν Κύριον (Ψαλμ. 150, 6)» εντός του Ιερού Ναού.

12656 - Ο Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής και οι Γέροντες Δανιήλ Κατουνακιώτης και παπά Δανιήλ από τα Κρύα Νερά


      ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κείμενο αναφέρεται στον Γέροντα Δανιήλ Κατουνακιώτη πνευματικό ποδηγέτη του Γέροντα Ιωσήφ και τον παπά Δανιήλ  από τα Κρύα Νερά (Άγιον Όρος), ο οποίος υπήρξε πνευματικός του Γέροντα Ιωσήφ. Και οι δύο αγιορείτες πατέρες, και ο Γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης και ο παπα Δανιήλ κοιμήθηκαν εν Κυρίω το 1929.
Ο π. Αρσένιος έμενε τότε στα βόρεια μεσαία μέρη του Άθωνα. Σκεφτόταν να βρει κατάλληλο μέρος για να ασκήσει την ησυχία, αλλά δεν αποφάσιζε να ξεκινήσει μόνος του. Όταν άκουσε πως κάποιος νέος μοναχός, ζηλωτής αυτής της ζωής,

12655 - Ο Άγιος Δημήτριος στην Αγιορείτικη Τέχνη

Πολιούχος, κηδεμόνας της πόλης, ουρανοστεφής, αεικλεής, σω­σί­πατρις καί φιλόπολις, μυροβλύτης και ιαματικός ο Άγιος Δημήτριος λαμβάνει ανά τους αιώνες διαφορετικές μορφές και αγιογραφικούς τύπους καταδεικνύοντας τη συμβολική έκφραση του θριάμβου του μεγαλομάρτυρα εναντίον της φθοράς και του θανάτου, αλλά κυρίως τη μακροβιότητα μιας παράδοσης με βαθιές ρίζες που είχε αναπτυχθεί γύρω απο το μαρτυρικό θάνατο και τα θαύματά του.

12654 - Όσιος Σωφρόνιος του Έσσεξ: Ο Θεολόγος της Υποστατικής Αρχής στην χορεία των Αγίων της Εκκλησίας

Ως έσχατη έκπληξη, αναστάσιμον χαράν κομίζουσαν, άφησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος την αναγγελία του πέμπτου νέου Αγίου τον οποίον η Κωνσταντινουπολίτις Μητέρα Εκκλησία συγκατέλεξε στην χορεία των εκλεκτών του Θεού: πρόκειται για τον Γέροντα, Όσιο πλέον, Σωφρόνιο Σαχάρωφ, κτήτορα και ιδρυτή της εν τω Έσσεξ της Αγγλίας Ιεράς και Σταυροπηγιακής Μονής του Τιμίου Προδρόμου.
Σύντομο Βιογραφικό του Οσίου

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

12653 - Ομιλία του Γέροντα Λουκά Φιλοθεΐτη στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι


«ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019» 17η ΜΕΡΑ
ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΣΙΟΛΟΓΙΩΤΑΤΟ ΜΟΝΑΧΟ 
π. ΛΟΥΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
Με ομιλητή τον Οσιολογιώτατο μοναχό π. Λουκά από την Ιερά Μονή Φιλοθέου Αγίου Όρους, συνεχίστηκε η 17η ημέρα (Τρίτη 22 Οκτωβρίου), των ενοριακών εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019», που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό μας. Θέμα της ομιλίας του ήταν: “Ούτε μετάνοια χωρίς εξομολόγηση, ούτε ξομολόγηση χωρίς μετάνοια".

12652 - Γέροντας Γρηγόριος Ηγούμενος Ιεράς Μονής Δοχειαρίου (†22 Οκτωβρίου 2018)

Στίς 9/22 Ὀκτωβρίου τοῦ 2018, τήν 10.44μ.μ. περίπου, κοιμήθηκε ὁ γέροντας Γρηγόριος, ὁ ἐπί 38 ἔτη Καθηγούμενος τῆς Μονῆς Δοχειαρίου. Ἀγωνιστής μοναχός, χαρισματοῦχος ἡγέτης, φωτισμένος νοῦς μέ κριτικό πνεῦμα, στοργικός πνευματικός πατέρας, δόκιμος χειριστής τοῦ λόγου, ἀνακαινιστής καί νέος κτίτορας τῆς παλαίφατης Μονῆς του.
  γέροντας Γρηγόριος μαθήτευσε παρά τούς πόδας το σίου μφιλοχίου το Πατμίου λλά καί το σίου Φιλοθέου Ζερβάκου, γουμένου τς Μονς Λογγοβάρδας Πάρου. Στά 29 του χρόνια γινε γούμενος τς Μονς Μυρτις Ατωλοακαρνανίας καί κατόπιν τς Μονς Προυσο Ερυτανίας. πό τό 1980 νέλαβε τήν γουμενεία τς Μονς Δοχειαρίου, μετατρέποντάς την πό διόρρυθμη σέ κοινοβιακή Μονή. 
Καί ο τρες Μονές πού παρέλαβε βρίσκονταν σέ ρειπιώδη κατάσταση, διαίτερα  το Δοχειαρίου. Συνέχεια

12651 - Αφιέρωμα: Οικουμενικοί Πατριάρχες που επισκέφθηκαν, εγκαταβίωσαν ή εξορίστηκαν στο Άγιο Όρος

Δείτε το αφιέρωμα εδώ

12650 - Απέπλευσε από του Αγίου Όρους ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Κατευόδιον του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου, υπό του Πρωτεπιστάτου, την Ιερά Επιστασία και τους αντιπροσώπους των Ιερών αγιορείτικων Μονών έλαβε χώρα χώρα, κατά την 22α Οκτωβρίου 2019, στις Καρυές του Αγίου Όρους.
Ευχαριστήρια ομιλία απηύθυνε ο Πρωτεπιστατης Γερ. Συμεών Διονυσιάτης με την οποία ευχήθηκε «καλό κατευόδιο» στον Παναγιώτατο.
Αντιφώνησε ο Πατριάρχης.
«Είστε ο πεφιλημένος υιός, στηρίζεστε εις τον Κύριον, εις την

12649 - Στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος, στο Άγιο Όρος.
Τον Πατριάρχη υποδέχτηκαν ο Καθηγούμενος της Μονής Γέροντας Γαβριήλ με την Αδελφότητα. Παρόντες ήταν οι Καθηγούμενοι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ και της Ιεράς Μονής  Ξενοφώντος Γέροντας Αλέξιος.
Παρόντες ήταν επίσης o Υποδιοικητής του Αγίου Όρου, Αρίστος

12648 - Στην αδελφότητα της Ι.Μ. Εσφιγμένου ο Οικ. Πατριάρχης


      Στο Αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου όπου μένει προσωρινά η αδελφότητα της Μονής, βρέθηκε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Άγιον Ορος. Πρόκειται για μια επίσκεψη συμβολικού χαρακτήρα η οποία υποστηρίζει και ενδυναμώνει την αδελφότητα στον αγώνα της. Τον υποδέχτηκε ο Καθηγούμενος Αρχιμ. Βαρθολομαίος με όλη την αδελφότητα. Προσκύνησε στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ακολούθησε η προσφώνηση από τον Γέροντα Βαρθολομαίο.

12647 - Ιερομόναχος Κοσμάς Λαυριώτης (1828 - 22 Οκτωβρίου 1903)

Γεννήθηκε στο χωριό Δρέσνα (Μυρτόφυτον) της Ελευθερούπολης από ευσεβέστατους και τιμιώτατους γονείς. Τα πρώτα γράμματα έμαθε στο χωριό του. Πολύ νέος ήλθε στο Άγιον Όρος. Αναπαύθηκε στην ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας του οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου. Υποτάχθηκε στον ενάρετο Γέροντα Καισάριο. Μετά από κανονική δοκιμή εκάρη μοναχός.
Βλέποντας ο Γέροντάς του την κοσμιότητα, τη σωφροσύνη, την ταπεινοφροσύνη και πραότητα του βίου του έχαιρε. Λόγω της καλλιφωνίας του τον παρέδωσε στον εξαίρετο δάσκαλο των μουσικών Γέροντα Νεκτάριο Προδρομίτη (†1903), ο οποίος τον ανέδειξε σ’ ένα από τους καλύτερους ψάλτες του Αγίου Όρους. Παρακολουθώντας την πρόοδό του ο Γέροντάς του και τη φιλομάθειά του, τον έστειλε στην Αθήνα να σπουδάσει. Μετά το Γυμνάσιο εισήλθε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Διετέλεσε πρωτοψάλτης του ναού του Αγίου Γεωργίου Καρύτση. Συνέχεια

12646 - Μοναχός Παχώμιος Ιβηροσκητιώτης (1896 - 22 Οκτωβρίου 1967)

Το μοναχολόγιο της ιεράς μονής Ιβήρων φειδωλά, ως συνήθως, αναφέρει περί αυτού: «Μοναχός Παχώμιος της Καλύβης των Αγίων Αποστόλων της Ιεράς Σκήτης Τίμιου Προδρόμου Ιβήρων. Κατά κόσμον Νικόλαος Ασημής του Παναγιώτου και της Μαρίας. Εγεννήθη το 1896 εις Ταϋφόριον Καλλιπόλεως Α. Θράκης. Τόπος διαμονής Αραβησσός Γιαννιτσών. Ημερομηνία προσελεύσεως 20.5.1929. Ημερομηνία κουράς 30.11.1932. Ημερομηνία κοιμήσεως 22.10.1967».
Από τα εβδομήντα έτη της ζωής του τα σαράντα τα διήλθε στη σκήτη. Συνέχεια