Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

12340 - Ιερό Βατοπαιδινό Κελλί Αγίου Προκοπίου. H γιορτή του Αγίου Προκοπίου και φωτογραφίες των τοιχογραφιών (14ου αι.) στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου


Νότια της Ιεράς Βατοπαιδινής Σκήτης του Αγίου Δημητρίου συναντάμε το Ιερό Κελλί του Αγίου Προκοπίου. Στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Θελόγου, το οποίο βρίσκεται μέσα στο κελλί, σώζονται τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.
Ο Γεράσιμος Σμυρνάκης στο βιβλίο του ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ (1903) σημειώνει:

12339 - Διδαχές από τον Άθωνα – Η αντιμετώπιση της αδικίας


Συνέντευξη του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ στον ομ. Καθηγητή Νικόλαο Νικολαΐδη με θέμα: «Η αντιμετώπιση της αδικίας», η οποία μεταδόθηκε στην εκπομπή Διδαχές από τον Άθωνα την Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 στη συχνότητα του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας.

12338 - «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός 1.7.1921 - 1.7.2009». Ηχητική απόδοση του βιβλίου. Μέρος 7ο

Σχετικά:

12337 - Ο Οσιομάρτυρας Διονύσιος









Αγιορείτης Άγιος

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

12336 - Βίντεο από τη διαδρομή Παντοκράτορος - Προφήτη Ηλία


Το μονοπάτι από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος μέχρι την Ιερά Σκήτη Προφήτη Ηλία είναι σε καλή κατάσταση και προσφέρει μια ευχάριστη και σύντομη διαδρομή (30-45΄). Ένα τμήμα του μονοπατιού βρίσκεται δίπλα σε ρέμα και χρειάζεται προσοχή τις ημέρες που αυτό «κατεβάζει» νερό. Μια τέτοια βροχερή ημέρα του περασμένου Απριλίου ο φίλος Herman Voogd κατέγραψε τη μικρή περιπέτεια κατά τη διάβαση του ρέματος, στο βίντεο που ακολουθεί.

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

12335 - Θύματα και ύποπτοι (Ιερομ. Χρυσόστομος Κουτλουμουσιανός)

Η εποχή μας διαπνἐεται από κοινωνική ευαισθησία. Η ευαισθησία αυτή φαίνεται ότι δεν αναγνωρίζει πρόσωπα αλλά κοινωνικές ομάδες. Οι οποίες θεωρούνται a priori καλές ή κακές, χρήζουν υπερασπίσεως ή καταδίκης. Μάλιστα, με περισσή ευκολία τα πρόσωπα κατατάσσονται στις αντίστοιχες ομάδες, δεχόμενα την υπεράσπιση ή την καταδίκη αδιακρίτως.
Μέσα σε τούτο τον μανιχαϊσμό καλού και κακού αξιοποιείται και η ιδιότητα του «αδικημένου». Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια ομάδα ώστε να λάβει την ταυτότητα του αδικημένου – και επομένως του καλού – είναι τα ακόλουθα:

12334 - Μοναχός Ιωάννης Χιλιανδαρινός (1907 - 29 Ιουλίου 2012)


Ο π. Ιωάννης γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1907. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο μετανάστευσε στην Αγγλία όπου έμεινε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν μετά τον θάνατο της γυναίκας του ήρθε στο Χιλιανδάρι. Από την ημέρα εκείνη δεν ξαναβγήκε από το Άγιο Όρος.

12333 - Φωτογραφίες από τον εορτασμό της Μνήμης του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στο Ιερό Κελλί Αγίου Γεωργίου Σκουρταίων

    Στις 14-27/7/2019 ημέρα μνήμης του οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, πανηγύριζε το Ι. Κ. Αγ. Γεωργίου Σκουρταίων στις Καρυές του Αγ. Όρους, όπου έζησε τα τελευταία του χρόνια μέχρι και την οσιακή κοίμησή του ο Άγιος Νικόδημος.
Στην Ιερά αγρυπνία που τελέστηκε στον νέο περικαλλή ναό του Αγ. Νικοδήμου προεξήρχε ο Καθηγ. της Ι. Μ. του Εσφιγμένου Αρχ. Βαρθολομαίος, πολλοί πατέρες από άλλες Ιερές Μονές και Ιερά Κελλιά πέριξ των Καρυών.
Μετά την αγρυπνία ακολούθησε και πανηγυρική τράπεζα κατά την οποία ο Καθηγούμενος ευχήθηκε στον Γέροντα του Κελλίου, π. Θεωνά, τα έτη πολλά διά την εορτή, καθώς και τον θαυμασμό για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλλε μόνος του, ώστε να ανοικοδομηθεί εκ βάθρων ο περικαλλής ναός του Αγ. Νικοδήμου του Αγιορείτου.

12332 - Ιερομόναχος Γαβριήλ Αγιαννανίτης (1877 - 29 Ιουλίου 1956)

Ο κατά κόσμον Γεώργιος Κάρτσωνας του Διονυσίου και της Ελένης γεννήθηκε στα Αρφαρά της Μεσσηνίας το 1877 από πολύτεκνους και ευσεβείς γονείς. Ο πατέρας του ήταν ο τελευταίος δήμαρχος φουστανελάς της πόλης τους. […]
[…] Όταν στη σκήτη σκέφθηκαν ορισμένοι ν’ ανοίξουν κάποιους δρόμους, ο Γέροντας Γαβριήλ είπε στη Γεροντική Σύναξη: «Πατέρες, αυτά τα σκληρά και ανηφορικά και δύσβατα δρομάκια της σκήτης μας εβοήθησαν τους προ ημών πατέρας να φθάσουν και μέχρις αγιότητος ακόμη, χάρις στους τους σκληρούς αγώνας. Μη ζητάμε λοιπόν ευκολίες, αν θέλουμε ν’ ακολουθήσουμε τα ίχνη τους». Τότε όλοι οι Αγιαννανίτες πατέρες συμφώνησαν απόλυτα μαζί του. […] 

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

12331 - Στην Ιερά Καλύβη του Αγίου Ακακίου στα Καυσοκαλύβια εορτάσθηκε η Μνήμη του Αγιορείτη Οσιομάρτυρα Νικοδήμου (†1722)

Μέ τίς πρέπουσες λειτουργικές τιμές ορτάστηκε καί φέτος στήν ερά καλύβη γίου κακίου τς Σκήτης Καυσοκαλυβίων μνήμη το γίου νέου σιομάρτυρος Νικοδήμου πού μαρτύρησε στό λβασάν τς λβανίας στίς 11 /24 ουλίου 1722.
τσι, στόν τόπο τς σκήσεως το Γέροντα καί λείπτη το γίου Νικοδήμου, σίου κακίου το Καυσοκαλυβίτου, που γιος νεομάρτυς λαβε τή ράβδο καί τήν εχή το σίου κακίου γιά τό Μαρτύριο, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία ν ψάλη καί Παρακλητικός Κανόνας πρός τόν γιο Νικόδημο, παρουσί πολλν ελαβν προσκυνητν.
Μετά τό πέρας τς κολουθίας τελέστηκε Μνημόσυνο στή μνήμη το προσφάτως σιακς κοιμηθέντος ρχιμανδρίτου Νεκταρίου Μαρμαρινο ( 21 ουλίου 2019), δρυτο τς ερς Μονς σίου Παταπίου Κορινθίας, ποος πρξε πί σειρά τν Πνευματικός το Γέροντος τς Καλύβης γίου κακίου, Παταπίου μοναχο.

12330 - «Κύριε, εγώ τελείωσα!»

Στο μικρό λεωφορείο από Καρυές προς Ιβήρων:
«Πρώτη φορά στο Όρος;»
«Εικοστή, τα τελευταία 20 χρόνια».
«Δεν το βαρέθηκες έ;»
«Το ξέρω πως θα ΄πρεπε, αλλά κάθε φορά είναι σαν να ‘ναι η πρώτη. Και να φανταστείς, κάθε φορά το ίδιο σενάριο».
«Δηλαδή;»
«Αδελφέ μου, τι να σου πω! Ξεκινώ πάντα απ΄ την Ουρανούπολη σαν ένας

12329 - Ο Γέρων Θεοφυλάκτος Νεοσκητιώτης (1897 - 28 Ιουλίου 1986)

[...] Στην Νέα Σκήτη συνάντησα τον Γερο-Θεοφύλακτο, έναν ευλαβέστατο μοναχό, φορέα της ησυχαστικής παραδόσεως, ο οποίος ήταν υποτακτικός του περίφημου Αρχιμ. Ιωακείμ Σπετσιέρη, ο οποίος έζησε στην Νέα Σκήτη στο τέλος της ζωής του, έγραψε ως άλλος αββάς Ζωσιμάς το βιβλίο για την ερημίτισσα Φωτεινή  και εξέδωσε τα ασκητικά έργα του αγίου Ισαάκ του Σύρου.
Επίσης ο Γερο-Θεοφύλακτος είχε συνδεθή με τον Γερο-Ιωσήφ Σπηλαιώτη-ησυχαστή και με την συνοδεία του, ασκούμενος και αυτός στην νοερά προσευχή. Είχε μεγάλη ευλάβεια στους αγίους Αναργύρους, την εικόνα των οποίων είχε στο κελλί του και στους οποίους προσευχόταν να του στείλουν λίγο λαδάκι, γιατί διαφορετικά δεν θα άναβε τα κανδήλια τους, ή «θα τους άφηνε έξω στο κρύο να παγώσουν» και οι άγιοι Ανάργυροι πραγματοποιούσαν την επιθυμία του. [...]
Εκτενή βιογραφικά στοιχεία του Γέροντα Θεοφύλακτου διαβάστε εδώ

12328 - Όσιος Παύλος Ξηροποταμηνός (10ος αι.)







Αγιορείτης Άγιος

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

12327 - Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων: «Μεγάλη ευλογία να έχω κοντά μου το Άγιον Όρος»

ΛΟΝΔΙΝΟ | ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ
Ολοκληρώθηκε το επίσημο γεύμα της ενθρονίσεως του νέου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα.
Στο γεύμα παρέστη πλήθος κόσμου οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους τον νέο Αρχιεπίσκοπο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας κατά τη διάρκεια του γεύματος ύψωσε το ποτήρι και ευχήθηκε υπέρ υγεία του Οικουμενικού Πατριάρχου, με την ευχή ο Κύριος να του χαρίζει χρόνια στον θρόνο της Ορθοδοξίας.
Επίσης τόνισε την ιδιαίτερη παρουσία των Καθηγουμένων του Αγίου Όρους,

12326 - Φωτογραφίες από την Πανήγυρη της Παναγίας της Τριχερούσας στο Χιλιανδάρι

Στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου εορτάσθηκε στις 12/ 25 Ιουλίου η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Τριχερούσας. Μετά από πρόσκληση του Ηγουμένου της Μονής Αρχιμ. Μεθοδίου των λατρευτικών εκδηλώσεων προεξήρχε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κωνσταμονίτου Αρχιμ. Χαράλαμπος
 Συλλητούργησαν ο Ηγούμενος Αρχιμ. Μεθόδιος και πολλοί ιερείς από το Άγιο Όρος και την Σερβία. Έψαλλαν οι χορωδίες του Γέροντα Δαμασκηνού από τη Νέα Σκήτη και μοναχοί από το Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί του Αγίου Νικολάου (Μπουραζέρι).

12325 - Στιγμές από την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κατά την Πανήγυρη της Συνάξεως πάντων των Βατοπαιδινών Αγίων


Στιγμές από την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κατά την Πανήγυρη της Συνάξεως πάντων των Βατοπαιδινών Αγίων στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, Άγιον Όρος,  22- 23 Ιούλιος 2019.
Σχετικά:

12324 - «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός 1.7.1921 - 1.7.2009». Ηχητική απόδοση του βιβλίου. Μέρος 6ο


Σχετικά:

12323 - Ο Άγιος Παντελεήμων και ο συνεχής αγών για την ίαση των ψυχικών αρρωστημάτων (†Προηγουμένου Γεωργίου Γρηγοριάτη)

Ες τό πολυτικιο το γίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος το ποίου σήμερα πιτελομε τήν μνήμην, παρακαλομε τόν γιον νά πρεσβεύ στόν Κύριο, διά τήν φεσιν τν μαρτιν μας. Θά περίμενε κανείς τι, πό να τόσο μεγάλο ατρό, πως εναι  γιος Παντελεήμων, νά ζητούσαμε τήν ατρεία τν σωματικν σθενειν, λλά  κκλησία ζητάει τήν ασι τν ψυχικν σθενειν, τν παθν, ο ποες πολλές φορές εναι  ατία τν σωματικν σθενειν, λλά καί ο ποες εναι καί ο χειρότερες, διότι ο μέν σωματικές σθένειες μπορε νά κάνουν καί καλό στόν νθρωπο, ψυχικό καλό, νά τόν δηγήσουν σέ μετάνοια, λλά οἱἀσθένεις τς ψυχς τά πάθη δηλαδή, ατά δηγον στόν αώνιο

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

12322 - Νικόδημος Αγιοπαυλίτης: «Καμία κυβέρνηση δεν συμπεριφέρθηκε εχθρικά στο Άγιον Όρος»

Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τις δηλώσεις του Ιερομόναχου Νικόδημου Λαυριώτη στη συνάντηση που είχαν οι αγιορείτες, την Τετάρτη 24 Ιουλίου με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, ο Μοναχός Νικόδημος Αγιοπαυλίτης μιλάει αποκλειστικά στο ethnos.gr και βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
Να θυμίσουμε ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση της Ιεροκοινοτικής Επιτροπής του Αγίου Όρους μετείχαν οι Πατέρες Νικόδημος από την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου, Νικόδημος από την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας και Αντώνιος από την Ιερά Μονή Ιβήρων.
Όπως τονίζει ο π. Νικόδημος, «λέχθηκαν εν τη ρύμη του λόγου διάφορα εκεί, αλλά κάποια πράγματα απομονώθηκαν. Ως Άγιον Όρος είμαστε ευγνώμονες στην ελληνική Πολιτεία γιατί, λίγο πολύ, όλοι έχουν δείξει ενδιαφέρον. Δεν ξεκινάει το

12321 - Ηγούμενος Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα: «Ο γηραιός Άθως είναι πάντοτε Οικουμενικός»


Του Αρχιμ. Τύχων στην Romfea.gr
Καθηγουμένου της Ι.Μ. Σταυρονικήτα
Τὸ Ἅγιον Ὄρος, «τὸ Περιβόλι τῆς Παναγίας», ἦταν καὶ παραμένει τόπος ἱερὸς ὅπου πραγματοποιεῖται καὶ βιώνεται ἡ ἀλήθεια τοῦ Εὐαγγελικοῦ λόγου καὶ ἡ, κατὰ τὸ δυνατόν, τελείωση τοῦ ἀνθρώπου.
Τὸ ἐργαστήρι αὐτὸ τῆς ἀρετῆς ἔχει πλαισιωθεῖ σὺν τῷ χρόνῳ μὲ θαυμάσια μνημεῖα ἀρχιτεκτονικῆς, εἰκονογραφίας καὶ λοιπῶν πολιτιστικῶν ἀγαθῶν.

12320 - Το Άγιον Όρος στον σύγχρονο κόσμο

Ιερομόναχος Νικόδημος
Λαυριώτης
Η ομιλία, που ακολουθεί, έγινε στις 14 Μαρτίου 2006 από τον Ιερομόναχο Νικόδημο Λαυριώτη σε εκδήλωση του IΣΤΑΜΕ (Iνστιτούτο Στρατηγικών και Aναπτυξιακών Mελετών)
Πανοσιολογιότατε, εκπρόσωπε της αυτού Μακαριότητος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και κυριάρχου Επισκόπου κυρίου Χριστοδούλου, κύριοι Υπουργοί, κύριε Πρέσβη, κυρίες και κύριοι, θερμές εκφράζω τις ευχαριστίες προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΤΑΜΕ για την ευγενή πρόσκληση να μιλήσω από το βήμα αυτό προς την αγάπη σας.
Το θέμα επιγράφεται «το Άγιον Όρος στο σύγχρονο κόσμο». Η διατύπωση ίσως δεν βοηθάει απολύτως στην αυτοτελή ανάπτυξή του και τούτο γιατί το Άγιον Όρος ως μοναστική πολιτεία έχει ενιαία διαδρομή από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, η οποία δύσκολα μπορεί να κατατμηθεί σε χρονικές περιόδους.
Θα μου επιτρέψετε να παρομοιάσω την πορεία αυτή του Αγίου Όρους με

12319 - Βίντεο από την υποδοχή του Επισκόπου Αλικαρνασσού στο Βατοπαίδι


Υποδοχή του Επισκόπου Αλικαρνασσού κ. Αδριανού στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου κατά τον εορτασμό της Συνάξεως πάντων των Βατοπαιδινών Αγίων, 22 – 23 Ιουλίου 2019.

12318 - Άγιον Όρος. Το Περιβόλι της Παναγίας


Καταγραφή και σκηνοθεσία: Νέστορας Μάτσας

12317 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 26η Ιουλίου

Svetog Savu trećeg arhiepiskopa srpskog

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

12316 - Γέρων Εφραίμ Βατοπαιδινός: Οι Βατοπαιδινοί Άγιοι με τη πολιτεία τους εδόξασαν την Εκκλησία


Oμιλία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Mονής Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ κατά τον εορτασμό της Συνάξεως  πάντων των Βατοπαιδινών Αγίων στο Συνοδικό της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, στις 22 προς 23 Ιουλίου 2019.
Σχετικά:

12315 - Η Μυκητοχλωρίδα του Αγίου Όρους


Ένα φιλμ του Δρ. Στέφανου Διαμαντή για τα μανιτάρια του Αγίου Όρους.
Συντελεστές:

12314 - Μοναχός Αββακούμ Ιβηρίτης (1892 - 25 Ιουλίου 1943)

Η Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα, 
όπου βρήκε μαρτυρικό θάνατο
[…]Βοηθούσε ο φιλόπονος και φιλάγαθος μοναχός όλους τους αναγκεμένους. Στην κατοχή έσωσε με κίνδυνο της ζωής του πολλούς Άγγλους στρατιώτες. Με τις εμπειρικές ιατρικές του γνώσεις γιάτρευε πολλούς -γνώριζε τρεις χιλιάδες βότανα- πάντα αφιλοκερδώς, πάντα ακούραστος, φιλότιμος και πρόσχαρος. Διακρινόταν, ο καλοκάγαθος αυτός μοναχός, για τη μεγάλη, σταθερή και συνεχή ευσπλαχνία του.
Περί το 1940 πήγε στη μονή των Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα. Δεν έτρωγε ποτέ κρέας. Αρκούνταν σε λίγα χόρτα. Ήταν φιλότιμος, φίλεργος κι ευχάριστος στις συζητήσεις του.[…] 

12313 - Αγρυπνία για τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους

Εἰς τήν ἱεράν μονήν τῆς μετανοίας μας τήν Πατριαρχική καί Σταυροπηγιακή Μονή τοῦ Κουτλουμουσίου καί μονή τῆς μετανοίας τοῦ Ὁσίου Πατρός ἡμῶν Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου, ἐκ μεταθέσεως τελεῖται ἀπόψε ἱερά ἀγρυπνία εἰς τήν μνἠμη τοῦ Ὁσίου.
Προσκεκλημένοι στην εράν γρυπνίαν Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης καί Καλαμαριάς κ. ουστίνος ποίος χοροστατε ες τήν εράν κολουθίαν μέ ποκορύφωμα τήν τέλεση τς Θείας Λειτουργίας καί Καθηγούμενος τς ερς Μονς το σφιγμένου ρχιμανδρίτης Βαρθολομαος μετά τς συνοδείας του.
Σεβαστός μν Καθηγούμενος το Κουτλουμουσίου ρχιμανδρίτης Χριστόδουλος καί πλήθος πατέρων κ τν Καρεν καί τν πέριξ προσευχόμενοι ες τήν μνήμη το σίου Πατρός.
Ο καλλίφωνοι ψάλτες προσδίδουν τήν δέουσα εράν κατάνυξη ες τήν γρυπνίαν.
σιος Πατήρ μν Παΐσιος γιορείτης εναι ατός ποίος συγκάλεσε μς