Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

12089 - Μοναχός Τιμόθεος Ξενοφωντινός (1887 - 31 Μαΐου 1973)

Κατά κόσμον ονομαζόταν Γεώργιος Ονούφριος του Ονουφρίου και της Κυριακής. Γεννήθηκε στο Πάνορμο της Τήνου το 1887. Στη μονή Ξενοφώντος προσήλθε το 1911. Μοναχός εκάρη το 1913.
Αναφέρουν γι’ αυτόν πως ήταν μεγάλος αγωνιστής του πνεύματος. Τα καλοκαίρια κοιμόταν έξω στα πεζούλια και στις πλάκες της αυλής. Ήταν άνθρωπος προσευχής. Αγαπούσε τις αναγνώσεις της τραπέζης του κοινοβίου. Ήταν φιλόπονος κι εργατικός. Διαβάστε περισσότερα »

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

12088 - Φωτογραφίες από το Ιερό Κελλί του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

Δείτε τις φωτογραφίες εδώ

12087 - Μοναχός Ιωσήφ Κουτλουμουσιανοσκητιώτης (1886 - 30 /5/ 1992)

Ο επί επταετία γείτονας μου Γερο-Ιωσήφ ο Κύπριος έχει μία ωραία ιστορία, γεμάτη περιπέτειες, απλότητα και ταπεινότητα. Κατά κόσμον ονομαζόταν Ιωάννης Χατζηπαναγιώτου. Τους ευλαβείς, καλοσυνάτους, απλούς και φτωχούς γονείς του τους έλεγαν Νικόλαο και Παναγιώτα. 
Γεννήθηκε στο χωριό Ριζοκάρπασο, της σήμερα κατεχόμενης από τους Τούρκους Καρπασίας, το 1886. Το 1902 ήλθε στο Άγιον Όρος. Στην Κύπρο δεν ξαναπήγε ποτέ. Την αγαπούσε όμως, προσευχόταν γι’ αυτή, και τη θυμόταν. Έλεγε: «Ποτέ δεν έχω βγάλει την Κύπρο από την καρδιά μου, γιατί γέννησε αγίους». Θυμόταν τις πολλές εκκλησιές του χωριού του με τα ωραία ήθη κι έθιμα. Διαβάστε περισσότερα »

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

12086 - Η εμπιστοσύνη στον πνευματικό (Αρχιμ. Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Ο διάβολος, στην προσπάθειά του να σε αποτρέψει από την προσπάθεια και τον αγώνα, χρησιμοποιεί τεχνάσματα, για να σε πείσει να παραιτηθείς. Σου σπέρνει διάφορους λογισμούς, σου ζαλίζει το μυαλό και την σκέψη, σου δυσκολεύει την ζωή.
Ένας λογισμός που σπέρνει συχνά, αλλά είναι πνευματικά θανάσιμος, αν υποκύψεις και τον δεχθείς, είναι εναντίον του

12085 - Ιερομόναχος Χρύσανθος Αγιαννανίτης (1894 - 29 Μαΐου 1981)

Γεννήθηκε ο κατά κόσμον Χρηστός Βρέτταρος, στον Πειραιά από ευσεβείς γονείς το 1894. Η μητέρα του τελείωσε τον βίο της ως Μελάνη μοναχή.
Βαπτίσθηκε από τον άγιο Νικόλαο τον Πλανά. Στην αγία κολυμβήθρα, κατά την ώρα της βαπτίσεώς του, σχηματίσθηκε σταυρός και ο άγιος εκείνος ιερεύς είπε πως ο βαπτιζόμενος θα ιερωθεί και θα ευαρεστήσει τον Θεό. 
Μεγάλωσε «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Η ασκήτρια, κανδηλανάφτισσα προγιαγιά του συχνά τον πήγαινε στο εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου στο Μοναστηράκι Αθηνών, για ν’ αγρυπνήσουν με το ευλαβές και αλησμόνητο εκείνο εκκλησίασμα. 

12084 - «Η Πόλις εάλω», αλλά και ζή













Τρίτη 28 Μαΐου 2019

12083 - Ο προφητικός Άγιος Πορφύριος

Γράφει ο Αρχιμ. Αρσένιος Κωτσόπουλος | Romfea.gr
Το κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης στο Δήλεσι
«Ο Άγιος Πορφύριος» και το όραμά του
Όλοι οι επίσημοι του έθνους και της Εκκλησίας μας στο Δήλεσι Αττικής. Για λίγο η καρδιά της ελλαδικής πνευματικότητας χτυπά εκεί.
Στο κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Ο άγιος Πορφύριος». Διαβάστε περισσότερα »

Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

12082 - Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος μετά την πυρκαγιά στο χώρο της γεννήτριας

Στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους, κατάφεραν εν μέρει να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση της Μονής. Έτσι, από τις 25 Μαΐου 2019, το μοναστήρι είναι πάλι σε θέση να υποδεχτεί τους προσκυνητές, αναφέρει η διαδικτυακή πύλη «AFONIT.info» με παραπομπή σε πηγές από τον Άγιο Παντελέημονα.

В Пантелеимоновом монастыре на Афоне возобновляют прием паломников
В Афонском Свято-Пантелеимоновом монастыре удалось частично восстановить

12081 - Αίσιο τέλος για τον Λετονό προσκυνητή στο Άγιο Όρος

Αίσιο τέλος είχε η αναζήτηση του Λετονού προσκυνητή Marius Raudsepp που είχαν χαθεί από χθες τα ίχνη του στην περιοχή μεταξύ  της Μονής Αγίου Παύλου και του Άθω που θεωρήθηκε από πολλούς ότι έχασε την ζωή του πέφτοντας σε χαράδρα.
Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι βρέθηκε περιπλανώμενος στην κορυφή του Άθω και είναι καλά στην υγεία του με κάποιο τραύμα στο κεφάλι από την πτώση του στη χαράδρα.
Χθες Κυριακή 26/5 τηλεφωνικά ειδοποίησε μετά την πτώση του γνωστούς του, ότι έπεσε σε χαράδρα και χτύπησε το κεφάλι του. Στη συνέχεια μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, γνωστών του προσώπων, στο κινητό του, δεν υπήρξε ανταπόκριση από μέρους του δείχνοντας το κινητό του απενεργοποιημένο.
Να ευχηθούμε καλή επάνοδο στον προσκυνητή Marius Raudsepp.
Τέλος και τω Θεώ Δόξα.

12080 - Αγιορείτης Γέροντας π. Απολλώ Δοχειαρίτης: Ένας σύγχρονος ησυχαστής και ιεραπόστολος των ραδιοκυμάτων. Αιωνία σου η μνήμη αδελφέ SV2ASP! [†5 Μαΐου 2019]

Ο Γέρων π. Απολλώ Δοχειαρίτης, έφυγε από κοντά μας. Εκοιμήθη εν Κυρίω στις 5 Μαΐου 2019,  Κυριακή του Θωμά. Υπήρξε άνθρωπος γεμάτος πλούσια αγάπη, ακέραιος αγωνιστής της Πίστεως, ακριβής στα μοναχικά του καθήκοντα, ακάματος σε όλες τις χειρωνακτικές εργασίες και μέγας Ιεραπόστολος.
Αξιοποίησε ένα ειδικό χάρισμα που του έδωσε ο Θεός:  να είναι ένας από τους πρώτους και καλά καταρτισμένους ραδιοερασιτέχνες στην Ελλάδα. Μετά τις απαιτούμενες Κρατικές εξετάσεις, του αποδόθηκε το διεθνές χαρακτηριστικό κλήσεως SV2ASP.

Κυριακή 26 Μαΐου 2019

12079 - Σαμαρείτιδα: Μια αμαρτωλή που έγινε αγία

Γράφει ο μοναχός Μωυσής, αγιορείτης
Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή του ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου ακούσαμε στις εκκλησίες μας τη συνάντηση του Ιησού με τη Σαμαρείτιδα δίπλα σε ένα πηγάδι. Η συνάντηση αυτή είναι ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας όχι μόνο για την ταλαιπωρημένη γυναίκα.
Ο Χριστός συναντάται με όλο τον ξεπεσμένο κόσμο, ακόμη και τον σημερινό. Δεν ξεσυνερίζεται, δεν απορρίπτει και αποδιώχνει κανένα. Θέλει να επικοινωνήσει με όλους, ακόμη και τους πιο παρακατιανούς. Ο Χριστός, το είπε, κυρίως ήλθε για τους αμαρτωλούς. Αρκεί να τον δεχθούν, να του

12078 - Ιερομ. Διονύσιος Μικραγιαννανίτης (1930 - 13/26 Μαΐου 1998)


Τον γνωρίσαμε ως άνθρωπο χαριτωμένο, γλυκύ, φιλόξενο και νηφάλιο. Ήταν αφιλόδοξος, αγαπούσε το «λάθρα βιώσας», τη συναναστροφή μετά σεβασμίων Γερόντων. Με τον ωραίο του τρόπο επιθυμούσε «πάντας σωθήναι και εις επίγνωσιν αλήθειας ελθείν». Κατά τον πνευματικό του υιό μητροπολίτη Βέροιας κ. Παντελεήμονα: «Άσκηση, προσευχή, αγώνας αδιάκοπος και εντατικός, αλλά πάνω απ’ όλα η πανσθενουργός χάρη του Θεού που πλημμύριζε την ψυχή του π. Διονυσίου, τον έκανε διακριτικό πνευματικό, στοργικό πατέρα, σοφό και απλανή οδηγό των ψυχών που προσέφευγαν σ αυτόν».

12077 - Ιερομόναχος Αλέξανδρος Βελανιδιώτης (1914 - 26 Μαΐου 1966)

Ο κατά κόσμον Παναγιώτης Ιωάννου Θεοφιλόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Αρφαρά της Καλαμάτας το 1914, απ’ όπου ήταν και άλλοι Αγιορείτες πατέρες, από ευσεβείς και πολύτεκνους γονείς. Για ένα διάστημα εργάσθηκε ως αρτοποιός. Αν και απόφοιτος μόνο του Δημοτικού Σχολείου με τη συνεχή μελέτη κατόρθωσε ν’ αποκτήσει πολλές γνώσεις και να συνομιλεί άνετα και με τους μορφωμένους.
Νέος ήλθε να μονάσει στο Άγιον Όρος. Εκάρη εδώ μοναχός και ασκήθηκε για έτη. Συνέχεια

Σάββατο 25 Μαΐου 2019

12076 - Για κείνο που χρυσίζει στο δίκτυ


                                                  Του Β. Χαραλάμπους
Τα παμπάλαια εκείνα χρόνια
στο πελαγίσιο ξάγναντο
τα καλογέρια στου Σταυρονικήτα
διαπορούν για κείνο που ξεπροβάλλει παρεμπρός
από του βυθού τ’ απόβαθα
διαπορούν για κείνο που χρυσίζει στο δίκτυ.
Ψηφιδωτή τ’ Άη Νικόλα η εικόνα
κι όστρεον στο μέτωπο
από τότε που Καταλάνοι πειρατές
την πέταξαν στο βαθύ γαλάζιο
της Αθωνικής θάλασσας.
Κι εκεί όπου το όστρεο εκείνο
αιμάτινο απομενάρι
ετούτο το ιστόρημα να ξετυλίγει
στην ασίγαστη λήθη του πελάγους
πως τον Άη Νικόλα Στρειδά τον είπαν.

12075 - Ιερομόναχος Γαβριήλ Αγιορείτης (1818 - 25 Μαΐου 1911)

Γεννήθηκε στο χωριό Άγιος Γεώργιος Νηλείας του Πηλίου το 1818, ο κατά κόσμον Γεώργιος Γαμβρέλης. Ο πατέρας του Ιωάννης μετέβη στο Άγιον Όρος κι εκάρη μοναχός με τ’ όνομα Ιωάσαφ, στο παρά τις Καρυές Ιβηρίτικο Κελλί της Αγίας Άννης. Η αδελφή του Γέροντος Ιωάσαφ Ασήμω είχε έναν υιό, ο οποίος ακολούθησε τον θείο του, εκάρη μοναχός και ονομάσθηκε Ακάκιος. Τον πατέρα του μιμήθηκε στη μοναχική αφιέρωση και ο υιός του Γεώργιος, ο οποίος στην κουρά του κλήθηκε Γαβριήλ.
Το 1869, υστέρα από εύρεση ενός θησαυρού στο κτήμα τους, ανακαίνισαν το Κελλί τους. Συνέχεια

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

12074 - Ο Γέροντας Ιερόθεος ο Καρεώτης

Μετά το 2008, ήταν πάντα μέσα στην σκέψη μου, αναζητούσα τρόπους να μάθω νέα του, να μιλήσω μαζί του. Με ανάπαυε η συνομιλία μαζί του, η πολύμορφη θρησκευτική ανεξαρτησία του, το ατίθασο πνεύμα του, ο αυθεντικός χριστιανικός ανθρωπισμός του, ο βαθύς του ορθόδοξος στοχασμός. Έμοιαζε πραγματικά, σαν αρχαίος έλληνας σοφιστής που έρχονταν από τα απώτατα βάθη της ελληνικής φιλοσοφικής παράδοσης. Που διατηρώντας την ανεξαρτησία της σκέψης του ασπάσθηκε οικειοθελώς τον ορθόδοξο μοναχισμό-όταν τον γνώρισε και τον βίωσε από κοντά-για να ολοκληρώσει πνευματικά την προσωπικότητά του και ψυχικά τον χαρακτήρα του. Ένα ορθολογικό πνεύμα μέσα σε μια ορθόδοξη πίστη και μοναστική εγρήγορση.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

12073 - Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο: «Άγιον Όρος, χώρα ζώντων»

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του εμπορικού κέντρου Άτριουμ, όπου στεγάζεται το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Εν Πλω, παρουσιάστηκε χθες Τετάρτη 22 Μαϊου το βιβλίο του ιατρού και αναγνώστου Στέφανου Δημόπουλου με τίτλο «Άγιον Όρος, χώρα ζώντων» και υπότιτλο «Σύγχρονες μορφές της ορθοδοξίας, όπως τις έζησα».
Για το βιβλίο μίλησαν εκτός από τον συγγραφέα και τον εκδότη ο Ιερομόναχος Μύρων Σιμωνοπετρίτης και ο φιλόλογος Νίκος Ορφανίδης.

12072 - Εγκαινιάστηκε το Πολιτιστικό Κέντρο Ουρανούπολης με παρουσίαση έργων της Αγιορειτικής Φωτοθήκης και του Ευθ. Βαρλάμη

Δικαιώνεται πλήρως κάθε προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Ουρανοπούπολης να διεκδικήσει ένα αξιόλογο και μοναδικό για την περιοχή Πολιτιστικό Κέντρο που εγκαινιάστηκε μαζί με τις εκθέσεις που φιλοξενεί το απόγευμα της Τρίτης 21 Μαΐου.
Ένας φιλόξενος χώρος που όλοι ευελπιστούν να γίνει ο πνευματικός πυρήνας της Ουρανούπολης και της ευρύτερης περιοχής.

12071 - Ιερομόναχος Χαραλάμπης Σιμωνοπετρίτης (1891 - 23 Μαΐου 1973)

Ο καλοκάγαθος, σεμνός, ήπιος, απλός, ταπεινός και ησύχιος Σιμωνοπετρίτης ηγούμενος Χαραλάμπης ήταν και αυτός Μικρασιάτης, όπως οι περισσότεροι παλαιότεροι πατέρες της ιεράς μονής Σίμωνος Πέτρας. 
Γεννήθηκε από ευσεβείς γονείς, τον Παναγιώτη και την Ευαγγελία Καφαδάκη, στα Βουρλά της Σμύρνης το 1891. Μικρός ασχολήθηκε με τη γεωργία.
Το 1925 χειροτονήθηκε διάκονος στην Ελασσώνα από τον μητροπολίτη Ελασσώνος Καλλίνικο († 1957). 
Το 1928 προσήλθε στην αιθέρια Σιμωνόπετρα. Στις 6.4.1930, ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου, εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός, μετά του μοναχού Ιωακείμ, υπό του ονομαστού ηγουμένου Ιερωνύμου († 1957). Διαβάστε περισσότερα »

12070 - Ιερομόναχος Νικηφόρος Σιμωνοπετρίτης (1880 - 23 Μαΐου 1958)

Ο κατά κόσμον Θεόδωρος Παντζαρέλας του Παναγιώτη και της Ευανθίας γεννήθηκε στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής το 1880. 
Προσήλθε προς μονασμό στο Κελλί του Άγιου Ιωάννου του Θεολόγου, που βρίσκεται προς τον αρσανά της μονής Σίμωνος Πέτρας, το 1897. 
Το 1899 εκάρη μοναχός και ονομάσθηκε Νικηφόρος. 
Το 1905 προσήλθε και ο κατά σάρκα αδελφός του Αστέριος, που εκάρη μοναχός το 1908 και ονομάσθηκε Αρσένιος. 
Γέροντάς τους ήταν ο Μικρασιάτης Νικηφόρος (1868-1934), ο οποίος από τη μονή του Αγίου Μάρκου της Χίου πήγε στην Καλύβη της Αγίας Τριάδος της σκήτης της Αγίας Άννης και από εκεί στο Σιμωνοπετρίτικο Κελλί του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Διαβάστε περισσότερα »

12069 - Σαν σήμερα, στις 23/10 Μαΐου 1875, κοιμήθηκε ο τελευταίος Έλληνας Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος, ο από Δράμας Γεράσιμος.

...Μετά την αποχώρηση των τούρκων η Μονή (του Αγίου Παντελεήμονος) αρχίζει να ανασυγκροτείται. Ηγούμενος ψηφίζεται ο από Δράμας Γεράσιμος, τον οποίο υπέδειξε στο αξίωμα ο προηγούμενος Σάββας. Ο Γεράσιμος «άνδρας σεμνός το ήθος και πράος και αρετή κεκοσμημένος», είναι ο πιο γνωστός ηγούμενος της Μονής. Επί ηγουμενίας του έγιναν στη Μονή μεγάλες ανακατατάξεις, λόγω της εμφάνισης του ρωσικού στοιχείου, ύστερα από αιώνα απουσίας. Οι πρώτοι Ρώσοι που καταφθάνουν εδώ το 1835 είναι, οι επιφανέστεροι: ο πρίγκιπας Σιρίνσκι-Σιγκμάτωφ και ο γιός ενός πλούσιου εμπόρου, ο Ιωάννης Σολομένκωφ. Αργότερα χειροτονούνται ιερομόναχοι, ο πρώτος Ανίκητος και ο δεύτερος Ιερώνυμος. Οι ραγδαίες αφίξεις στη Μονή Ρώσων μοναχών είναι αποφασιστικής σημασίας για την κατάσταση που θα επακολουθήσει.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

12068 - Βατοπαιδινά λειτουργικά χειρόγραφα


Ο Ιεροδιάκονος Θεοδόχος Βατοπαιδινός μιλάει για τα «Βατοπαιδινά λειτουργικά χειρόγραφα» στην παρουσίαση της νέας έκδοσης Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου «Διατάξεις της Θείας Λειτουργίας κατά τα Βατοπαιδινά χειρόγραφα του 14ου αιώνα» στην 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης  την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019.

12067 - Ιερομόναχος Ιωάσαφ Καυσοκαλυβίτης (1870 - 22 Μαΐου 1938)


      Γεννήθηκε, ο κατά κόσμον Λάζαρος Παναρίνης του Σπυρίδωνος και της Αγγελίνας, το 1870 στην Κορυτσά της Β. Ηπείρου. Ήταν απόφοιτος του Σχολαρχείου. Μόλις το τελείωσε, ακολούθησε τον πατέρα του στο Άγιον Όρος, όπου εργαζόταν από ετών με άλλους συμπατριώτες του. Πήγανε στη μονή Γρηγορίου, όπου φόρεσε τα μοναχικά ενδύματα. Μουσικά έμαθε από ένα Γέροντα ιεροψάλτη της Νέας Σκήτης, τον Ιωάσαφ. Το 1888 προσήλθε στην πολυμελή αγιογραφική αδελφότητα των Ιωσαφαίων, στην Καλύβη του Αγίου Γεωργίου της σκήτης των Καυσοκαλυβίων. Διαβάστε περισσότερα »

12066 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Παύλος ο Πελοποννήσιος (†1818)










Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 22 Μαΐου

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

12065 - Οι Ηγούμενοι Ξενοφώντος και Παντοκράτορος στη Μεγαλόχαρη της Τήνου

12064 - Ο Άγιος Σιλουανός και ο Γέρων Σωφρόνιος




       Ο Αρχιμανδρίτης Ζαχαρίας Ζάχαρου της Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας μιλάει για την πνευματική σχέση και τα κοινά βιώματα του αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου και του Γέροντος Σωφρονίου Σαχάρωφ, οι οποίοι έδωσαν με τον βίο και τη διδασκαλία τους απάντηση στις αναζητήσεις του ανθρώπου της εποχής μας.
Ακούστε την ομιλία εδώ.

Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος (Σαχάροφ) (1896-1993), ως ιεροδιάκονος, 
και άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης (†1938) στη μονή Αγίου Παντελεήμονος 
(Φωτογραφία: εργαστήριο μονής Αγίου Παντελεήμονος, 1933)

12063 - Μοναχός Ισαάκ Διονυσιάτης (1850 - 21 Μαΐου 1932)

Ο λαμπρός ηγούμενος της ιεράς μονής Διονυσίου αρχιμανδρίτης Γαβριήλ γράφει περί του εναρέτου παραδελφού του: «Ήτο τύπος απλότητος, ακρίβειας και ευλαβείας, σιωπηλός και απερίσπαστος εν παντί, υπόδειγμα εις όλους τους πατέρας».
Γεννήθηκε στο Καβακλί Αδριανουπόλεως από ευσεβείς γονείς το 1850, ο κατά κόσμον Ιωάννης Γεωργίου. Από μικρός φύλαγε τα πρόβατα του πατέρα του και με τα λίγα γράμματα που έμαθε διάβαζε τους βίους των αγίων. Νέος ήλθε προσκυνητής στο Άγιον Όρος. Έμεινε για λίγο σ’ ένα Κελλί της Βίγλας. Τον σαγήνευσε η μονή Διονυσίου. Εκάρη σε αυτή μοναχός το 1872. Εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως το τέκνο της απερίεργης υπακοής και της πρόθυμης και πρόσχαρης διακονίας.
Περισσότερα εδώ

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

12062 - Μοναχός Νικήτας Καρυώτης (1902 - 20 Μαΐου 1971)

Ο κατά κόσμον Ευστράτιος Γεωργιάδης του Σταύρου και της Ελισάβετ γεννήθηκε στην Προύσα της Μ. Ασίας το 1902. Το 1923 ήλθε στο Διονυσιάτικο Κελλί του Αγίου Νικολάου των Καρύων. Εκάρη μοναχός το 1925. Έμαθε την τέχνη του οδοντοτεχνίτη κοντά στον οδοντίατρο Γέροντα Παΐσιο. Κατόπιν, κάνοντας υπακοή, πήγε στον κόσμο για να τελειοποιήσει τις γνώσεις του. Επί σαράντα περίπου χρόνια εξυπηρέτησε τους πατέρες του Άγιου Όρους, που τότε δεν έβγαιναν εύκολα έξω. Διακρινόταν για την ελεημοσύνη του. Μετά την κοίμησή του, πολλοί ελεημένοι από αυτόν, μοναχοί και λαϊκοί, μίλησαν με κατάνυξη για την κρυφή αυτή του τέχνη.
Κατά την εκταφή των λειψάνων του, όπως αναφέρει ο σημερινός Γέροντας του Κελλιού παπα-Αρτέμιος, η κάρα του ευωδίαζε. «Όλοι μας όσοι βρεθήκαμε τις στιγμές εκείνες εκεί, νιώσαμε μεγάλο δέος και μεγάλη συγκίνηση. Μάλιστα ο Γέροντας Αρτέμιος Διαβάστε περισσότερα »

Κυριακή 19 Μαΐου 2019

12061 - Αφίχθη στον Βόλο η ιερά Εικόνα της Παναγίας Φοβεράς Προστασίας από το Άγιον Όρος

Ένα από τα σπουδαιότερα Θεομητορικά προσκυνήματα του Αγίου Όρους κατέφθασε απόψε στην πόλη μας, εγκαινιάζοντας με τον τρόπο αυτό, την σειρά των λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, επί τη μνήμη των Αγίων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, που διοργανώνει ο ομώνυμος περικαλλής Ναός του Βόλου.
Πρόκειται για την ιερά και θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Φοβεράς Προστασίας, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους και εκόμισε στην πόλη μας ο Ιερομόναχος Φιλόθεος Κουτλουμουσιανός.

12060 - Άνθρωπον ουκ έχω

Ο παράλυτος του Ευαγγελίου παραδειγματίζει και μπορεί να διδάξει τον σύγχρονο άνθρωπο.
«Άνθρωπον ουκ έχω», φώναζε ο παράλυτος, δείχνοντας την μοναξιά του, αντιμετωπίζοντας υπομονετικά την ασθένειά του.

12059 - Μια σπάνια φωτογραφία του Γέροντα Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου

Ο Γέροντας Αιμιλιανός ανάμεσα σε παιδιά των πνευματικών του τέκνων.
Η φωτογραφία είναι του 1989 και έχει βγει στην οικία του Πάνου Γρηγορίου στην Ορμύλια Χαλκιδικής.

Σάββατο 18 Μαΐου 2019

12058 - Άγιον Όρος, χώρα ζώντων. Σύγχρονες μορφές της ορθοδοξίας όπως τις έζησα

       Την Τετάρτη 22 Μαΐου στις 7:30μμ πραγματοποιείται η παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου Δημόπουλου «Άγιον Όρος, χώρα ζώντων. Σύγχρονες μορφές της ορθοδοξίας όπως τις έζησα»στο Βιβλιοπωλείο Εν Πλω στην Αθήνα (Χαρ.Τρικούπη 6-10)
Για το βιβλίο, εκτός από τον συγγραφέα, θα μιλήσουν οι:
Ιερομόναχος Μύρων Σιμωνοπετρίτης, Οικονόμος του Ι.Μετοχίου της Αναλήψεως της Ι.Μ.Σίμωνος Πέτρας στον Βύρωνα Αττικής
Νίκος Ορφανίδης, Συγγραφέας-εκδότης
Είσοδος Ελεύθερη

Το βιβλίο περιλαμβάνει βιωματικές αφηγήσεις από καθημερινές στιγμές και περιστατικά ζωής σύγχρονων μορφών του Αγίου Όρους, όπως ο Άγιος Γέροντας

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

12057 - Φωτογρφίες από την Ιερά Πανήγυρη του Αγίου Ακακίου του Καυσοκαλυβίτου στην ομώνυμη Καλύβη


Μέ αναστάσιμη κατάνυξη καί σύμφωνα μέ τό αγιορειτικό λατρευτικό Τυπικό πραγματοποιήθηκε κατά τήν Κυριακή τών Μυροφόρων 12 Μαΐου 2019 η Πανήγυρις τής Ιεράς Καλύβης Αγίου Ακακίου επί τή μνήμη τού κτήτορος τής Καλύβης καί ιδρυτού τής Σκήτης Αγίας Τριάδος τών Καυσοκαλυβίων, Οσίου καί Θεοφόρου πατρός Ακακίου τού Καυσοκαλυβίτου († 12 Απρλίου 1730). 
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ήταν τριήμερες, μέ πάνδημη συμμετοχή Αγιορειτών πατέρων καί πολυπληθών προσκυνητών, προεξάρχοντος τού καθηγουμένου τής Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας αρχιμανδρίτου Προδρόμου. 

12056 - Τι εννοούσε ο Άγιος Πορφύριος όταν έλεγε πως «μέσα μας κουβαλάμε τους αιώνες»

Σαν μεγαλώνουμε με θαυμαστή αγωνία ανακαλύπτουμε ότι φόβοι, ενοχές, άγχος και μια βαθιά ντροπή για τον εαυτό μας, δεν μας ανήκουν απόλυτα.
Πως τα αποκτήσαμε άραγε;
Από που έρχονται και τι ζητάνε από εμάς;
Έμεινα εκστατικός όταν διάβασα στον Άγιο Πορφύριο ότι μέσα μας κουβαλάμε τους αιώνες. «Είναι ένα μυστήριο ο άνθρωπος. Φέρομε μέσα μας κληρονομιά αιώνων….».

12055 - Ιερομόναχος Νικάνωρ Καυσοκαλυβίτης (1913 - 17 Μαΐου 1998)

Θα προσυπέγραφα άνετα τα παρακάτω λόγια του αγαπητού ιερομονάχου Ιωαννικίου Κοτσώνη για τον αείμνηστο παπα-Νικάνορα, τον οποίο γνωρίσαμε από κοντά, όπως ακριβώς τον περιγράφει: 
«Ο παπα-Νικάνωρ υπήρξε η δεσπόζουσα των τελευταίων ετών μορφή στα Καυσοκαλύβια. Τον ενθυμούμαι με ευγνωμοσύνη για την αγάπη και τη φιλοξενία του. Ήταν χαρακτηριστικός τύπος και εικών Αγιορείτου ασκητού. Μακρυγένης, υψηλός, άδολος στην ομιλία, στη συμπεριφορά, παιδική καρδιά, εργατικός (ησχολείτο με την κατασκευή μάλλινων φανελλών). Διαβάστε περισσότερα

12054 - Όσιοι Νεκτάριος (†1550) και Θεοφάνης (†1544), οι Αψαράδες








Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 17 Μαΐου

12053 - Σαν σήμερα κηρύσσεται η Επανάσταση στο Άγιο Όρος

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

12052 - Φωτογραφίες της Ιεράς Μονής Ζωγράφου και της διαδρομής Βατοπαίδι - Ζωγράφου, από το μονοπάτι.

Aπόσταση: 6.6 km. Διάρκεια: 2½ ώρες
Περνώντας αρχικά μέσα από τους ελαιώνες της ΙΜΜ Βατοπαιδίου, αυτή η διαδρομή κινείται βαθιά μέσα στην καρδιά του δάσους του Άθωνα, μακριά από κάθε σημάδι ανθρώπινης εγκατάστασης. Η ανάβαση κυρίως από στενά μονοπάτια μέσα στο δάσος, οδηγεί στη Χέρα, μια σημαντική διασταύρωση τεσσάρων μονοπατιών. Μετά τη Χέρα, η διαδρομή ακολουθεί φαρδείς δασικούς δρόμους πριν κατηφορίσει απότομα από καλντερίμι στην ΙΜ Ζωγράφου. (Λεπτομερής περιγραφή της διαδρομής: http://www.athosfriends.org/footpathsGR)
Δείτε τις φωτογραφίες εδώ: https://asceticexperience.com

12051 - Βίντεο από τα εγκαίνια της έκθεσης «Από την Βενετία στον Άθω - Το Ταξίδι των Χάρτινων Εικόνων»


Σχετικά:

12050 - Γέροντας Βαρνάβας Βατοπαιδινός: «Με απεριόριστη αγάπη και συμπαράσταση στην πολύτεκνη οικογένεια»

Ο Γέροντας Βαρνάβας Βατοπαιδινός μιλάει σε εκδήλωση του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Χαλκιδικής που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρναίας, τη Κυριακή 5 Μαΐου 2019, μεταφέροντας την ευλογία του Γέροντα Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου.

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

12049 - Η διαδρομή Βατοπαίδι - Παντοκράτορος από το μονοπάτι (φωτογραφίες)

Απόσταση: 8.6 km.
Διάρκεια: 2½ – 3 ώρες
Είναι μια ενδιαφέρουσα διαδρομή, που διασχίζει μερικά πολύ όμορφα τοπία και έχει σημεία με εξαιρετική θέα. Το μεγαλύτερο μέρος της ταυτίζεται με παλιά παραδοσιακά καλντερίμια. Το αρχικό σκέλος περιλαμβάνει μια συνεχή ανάβαση μέσα στο δάσος από την ΙΜΜ Βατοπαιδίου, σχεδόν στο επίπεδο της θάλασσας, προς την κορυφογραμμή στα περίπου 400 μέτρα. Η διαδρομή μετά κατηφορίζει ξανά στο επίπεδο της θάλασσας, προς την ΙΜ Παντοκράτορος, προσφέροντας

12048 - Αναφορά εις τους Λόγους του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου – Μέρος Β΄

Σε ομιλία του στο Ιερό Μετόχιο της Αναλήψεως της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, στον Βύρωνα της Αττικής, ο σεβαστός ιερομόναχος π. Μύρων αναφέρεται στο πρόσωπο και την διδασκαλία του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου. Με αναφορές στον Γέροντα Σωφρόνιο Σαχάρωφ, βιογράφο του Αγίου Σιλουανού, ο π. Μύρων λέγει ότι ο Άγιος Σιλουανός αποτελεί συνέχεια της ασκητικής παράδοσης των μεγάλων ασκητών της ερήμου των πρώτων αιώνων. Στη συνέχεια της ομιλίας του με παρεμβάσεις αναδεικνύει τα σημαντικότερα σημεία της ζωής αυτού του μεγάλου και σύγχρονου Αγίου και προβάλλει τον τρόπο με τον οποίον ο σύγχρο-