Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

11840 - Ονομαστήρια Καθηγουμένου Γέροντος Αλεξίου Ξενοφωντινού (φωτογραφίες)

Σύμφωνα με την Αγιορετική τάξη εορτάστηκε σήμερα, Κυριακή 31 Μαρτίου με το παλαιό εορτολόγιο η μνήμη του Αγίου Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους. Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Ι.Μ. Παντοκράτορος Γέροντα Γαβριήλ και τον εορτάζοντα Καθηγούμενο Γέροντα Αλέξιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος προσκυνητών έσπευσαν στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος για να ευχηθούν στον εορτάζοντα Γέροντα Αλέξιο και να λάβουν την ευχή του. Διαβάστε περισσότερα »

11839 - Εσπερινός της Σταυροπροσκυνήσεως στη Νάουσα. Ομιλία από τον π. Γρηγόριο Γρηγοριάτη με θέμα: «Το μυστήριο του γάμου». (φωτογραφίες – βίντεο)

Το Σάββατο 30 Μαρτίου το απόγευμα o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, χοροστάτησε στον Αναστάσιμο Εσπερινό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης.
Στο τέλος του Εσπερινού ομίλησε ο ιερομόναχος π. Γρηγόριος Γρηγοριάτης με θέμα: «Το μυστήριο του γάμου».
Η προσφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας :
Σάββατο τς Γ´ βδομάδος τν Νηστειν καί κκλησία μας μς προετοίμασε δη μέ τούς μνους το σπερινο γιά τή μεγάλη ορ­τή τς Σταυροπροσκυνήσεως, τς προσκυνήσεως δηλαδή το τιμίου καί ζωοποιο Σταυρο το Κυρίου μας, τόν ποο θά ψώσει αριο στούς ναούς μας. 
Καί θά τόν ψώσει γιά δύο λό­γους, φενός γιά νά μς νθαρ­ρύνει καί νά μς νισχύσει στόν πνευματικό γώνα τόν ποο διε­ξά­γουμε, διαιτέρως κατά τήν πε­-

11838 - Κυριακή Γ΄ Νηστειών - Της Σταυροπροσκυνήσεως

Φθάσαμε στο μέσον της Σαρακοστής, στο μέσον του αγώνα και της προσπάθειας και η Εκκλησία μας, θέλοντας να τονώσει το ηθικό και να μας ενισχύσει από τον κόπο, προβάλλει τον Τίμιο Σταυρό για να Τον αντικρύσουμε και να Τον προσκυνήσουμε.
Η θέα Tου αναζωογονεί, ξεκουράζει, αναπαύει.
Η θέα Tου γεμίζει ασφάλεια.
Ο Σταυρός είναι το πολύτιμο στολίδι και η δόξα του χριστιανού.
Οφείλουμε σαν χριστιανοί ορθόδοξοι να σηκώνουμε τον σταυρό μας, διότι πρώτος
Τον σήκωσε ο Αρχηγός και Σωτήρας μας, ο Χριστός.
Ο Σταυρός είναι ποτισμένος με το Αίμα Του. Αυτό το αίμα που ξεπλένει την αμαρτία και χρωματίζει την ζωή μας.
Το αίμα στον σταυρό είναι η απόδειξη ότι ο σταυρικός δρόμος οδηγεί μέσω του Γολγοθά στην Ανάσταση.

Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Σχετικά:

11837 - Ιερομόναχος Σάββας Καρυώτης (1837 - 31 Μαρτίου 1923)

Ο κατά κόσμον Συμεών Σταμπολάκης γεννήθηκε στο Απέρειο της Καρπάθου στις 25.2.1837. Μικρός ακολούθησε τον εργολάβο οικοδομών πατέρα του στη Σμύρνη και στα Θείρα της Μικρασίας. Μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα του υιοθετήθηκε κατά κάποιο τρόπο «υπό του διαπρεπούς επ’ αρετή και πλούτω» Χατζή Παπαδάκη, κοντά στον οποίο έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Αργότερα στη Σμύρνη έμεινε στον μεγαλέμπορο Θωμά Κουρμπά, «όστις ηγάπησε αυτόν ως υιόν, εστερημένος ων τέκνων», αναχώρησε όμως γιατί ήθελε να τον παρασύρει στον προτεσταντισμό. Άφησε τα πλούτη για τη φίλη Ορθοδοξία.
      Στη Σμύρνη συνδέθηκε πνευματικά με τον ιατρό μοναχό Χριστόφορο Λαυριώτη, με τον οποίο ήλθε στο Άγιον Όρος. Μετά από εκεί μετέβη στην Κρήτη και κατόπιν στην Πάρο, όπου εκεί «ενέτυχεν εις την μονήν Λογγοβάρδας πνευματικώ τινι διαπρεπεί Ιεροθέω».  Διαβάστε περισσότερα »

11836 - Μοναχός Ιλαρίων Διονυσιάτης (1860 - 31 Μαρτίου 1933)

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Παναγιώτου Μπατλής ήταν από τη νήσο Σκιάθο των Σποράδων, όπου γεννήθηκε το 1860. Κοσμικός είχε καράβι ιστιοφόρο και ήταν καπετάνιος αναγνωρισμένος. Το 1916 κοινοβίασε στην αυστηρή μονή Διονυσίου και παρέδωσε όλη του την περιουσία, που ήταν 120 λίρες. Του δόθηκε το διακόνημα του βαρκάρη και του αρσανάρη. Ποτέ του δεν θέλησε να γευθεί κάτι εκτός του φαγητού της τραπέζης. Τα ψάρια τα είχε για τους άλλους και όχι για τον εαυτό του. Την κατά τον όσιο Ιωάννη της Κλίμακος, αχόρταγη δέσποινα γαστέρα την είχε υποτάξει πλήρως. Εκάρη μοναχός το 1918. Διαβάστε περισσότερα »

11835 - Όσιος Βλάσιος ο εξ Αμορίου (†909/912)









Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 31 Μαρτίου

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

11834 - Μοναχός Χριστόφορος Κουτλουμουσιανοσκητιώτης (1874 - 30 Μαρτίου 1953)

Το 1874 γεννήθηκε στο Χελυδόριο Κορινθίας. Μικρός έμεινε ορφανός. Νέος πήγε στην Αθήνα για να εργασθεί. Το Πάσχα του 1898 μετέβη στα Ιεροσόλυμα για προσκύνημα και κατόπιν ήλθε στο Άγιον ’Όρος. Το 1900 εκάρη μοναχός στη μονή Κουτλουμουσίου. Το επόμενο έτος τον κάλεσε ο Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ’ στα Πατριαρχεία για να βοηθήσει στη γραμματεία. Το 1911 ήλθε στη σκήτη μας, του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, στην Καλύβη του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου.
Διακρίθηκε για την ολοσχερή αφοσίωσή του στον μοναχισμό και στις παραδόσεις της Εκκλησίας μας. Ήταν πάντοτε συνεπής στα μοναχικά του καθήκοντα, φιλόθεος, φιλάγιος και φιλάρετος. Αναφέρει με συγκίνηση θαύματα που του έκανε ο Θεός διά των αγίων του κι εσώθη από βέβαιο θάνατο δύο φορές και από οδυνηρές ασθένειες. Είχε αγωνία για τη σωτηρία των συνανθρώπων του. Προς τούτο είχε τακτική αλληλογραφία με πολλούς. Διαβάστε περισσότερα »

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

11833 - Ο προχριστιανικός πολιτισμός στον Άθω. Παραστάσεις από τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Ι. Κελλί Μαρουδά

Οι τέσσερις βασιλείς της αρχαιότητας (των Ελλήνων Αλέξανδρος, των Ρωμαίων Αύγουστος, ο βασιλεύς Ναβουχοδονόσωρ και ο βασιλεύς Μήδων και Περσών) που απεικονίζονται ένθρονοι με παλαιολόγεια αυτοκρατορική στολή σε τοιχογραφία του 1568 δεν αφήνουν αδιάφορο το βλέμμα οποιουδήποτε προσκυνητή στο καθολικό της ιεράς μονής Δοχειαρίου του Αγίου Όρους. Πολλαπλάσια ερωτήματα γεννούν στον ανίδεο επισκέπτη της μοναστικής πολιτείας η παράσταση του ζωδιακού κύκλου των αστερισμών, στην ίδια μονή, και οι δώδεκα ολόσωμες μορφές φιλοσόφων (Πυθαγόρας, Σωκράτης, Όμηρος, Αριστοτέλης, Σίβυλλα, Πλάτων, Πλούταρχος κ.ά.) εκατέρωθεν του Ιεσσαί σε τοιχογραφία που φιλοτέχνησε μεταξύ 1535 και 1541 ο Κρητικός ζωγράφος Θεοφάνης στην τράπεζα της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας. Σ' ένα πιο εξειδικευμένο μάτι, επίσης, δεν περνούν απαρατήρητες οι κολόνες ιωνικού και δωρικού ρυθμού που

11832 - Ντοκιμαντέρ «Βελιτσκόφσκυ: πορεία πέρα από τον χρόνο»

       Το ντοκιμαντέρ «Βελιτσκόφσκυ: πορεία πέρα από τον χρόνο» ιστορεί για τον περίφημο γέροντα της εποχής του, ο οποίος έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αναγέννηση της πνευματικής ζωής της Ορθοδόξου Εκκλησίας τον XVIII-XIX αιων. – τον Όσιο Παΐσιο Βελιτσκόφσκυ.
Ο Άγιος Παΐσιος Βελιτσκόφσκυ (1722 – 1794) είναι γνωστός μεταφραστής των αγιοπατερικών συγγραμμάτων και της Φιλοκαλίας, αναγέννησε ξεχασμένες παραδόσεις της μοναχικής ζωής – τον ρόλο του στάρετς και κοινοβιακό καθεστώς.
Η ταινία ανοίγει την δραστηριότητα του Αγίου, ιδιαίτερα υπογραμμίζει τις σχέσεις του με το κολλυβάδικο κίνημα, γνωστό ως Φιλοκαλική αναγέννηση, επίσης διηγείται για την μεταφράσεις των αγιοπατερικών κειμένων, την οργάνωση κοινοβιακών μονών όσο στο Άγιον Όρος, τόσο στην Ρουμανία και για την μεταφραστική σχολή στην μοναστήρι Νεαμάτς. 

11831 - Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Ο άγιος της αγάπης και της διάκρισης

Γέροντας Μωυσής Αγιορείτης (†)
Ο Γέροντας ποτέ δεν απογοήτευε τους ανθρώπους. Με διάκριση και σαφήνεια τους καθοδηγούσε πάντοτε στην αλήθεια της Εκκλησίας και στη διδασκαλία της περί των εσχάτων. «Τα χρόνια μας είναι δύσκολα και θα χρειασθεί να ταλαιπωρηθούμε, ίσως και να μαρτυρήσουμε στη διάρκεια της μπόρας που θα ξεσπάσει. Μόνο με πνευματική ζωή θα τα βγάλει κανείς πέρα. Να μην απογοητευόμαστε. Αυτά τα δύσκολα χρόνια είναι μια ευλογία, γιατί μας αναγκάζουν να ζούμε πιο κοντά στον Χριστό. Είναι μια ευκαιρία για πιο πολύ αγώνα. Ο πόλεμος τώρα δεν θα είναι με όπλα, αλλά πνευματικός». Είχε διάκριση και μεγάλη προσοχή ο Γέροντας. Δεν τρομοκρατούσε και δεν ήθελε να πανικοβάλλει όπως κακώς ορισμένοι τον παρεξήγησαν. Ασθενής και πονεμένος με πόνο, αγάπη και πίστη έλεγε: «Είναι μεγάλη υπόθεση να έχεις κάτι, να υποφέρεις εσύ και να μην παρακαλείς γι’ αυτό τον Θεό, αλλά να παρακαλείς για τους άλλους. Στην περίπτωση αυτή ο Θεός ακούει

11830 - Μοναχός Θεόκτιστος Εσφιγμενίτης (1822 - 29 Μαρτίου 1917)

Ο Μικρασιάτης αναχωρητής Θεόκτιστος νέος έρχεται στον Άγιον Όρος. Η μονή Εσφιγμένου του δίνει ένα κελλί της για τις πρώτες ουράνιες αναβάσεις του. Ύστερα από μία πορεία μέσω Ιεροσολύμων και Σάμου προς ανεύρεση της ιερής ησυχίας καταλήγει στο ιερό νησί της Αποκαλύψεως. Οι πιο απαραμύθητοι τόποι της Πάτμου τον φιλοξενούν επί μισό περίπου αιώνα.
Ο Θεός ήταν παντοτεινή συντροφιά του. Δεν έπασχε ποτέ από μοναξιά και ας ήταν πάντα μόνος. Όταν του τέλειωσε κάποτε το νερό, η προσευχή του έφερε ένα σύννεφο να τον ξεδιψάσει και να γεμίσει τη στέρνα του. Τα φίδια ήταν φίλοι του, δεν τα φοβόταν, όπως ο Αδάμ πριν την πτώση. Τον έβλεπαν να μην πατά στη γη. Η προσευχή του θαυματουργούσε. Ο δαίμονας παρότι τον μετακινούσε από τόπο σε τόπο, δεν μπορούσε να τον νικήσει. Απλός, λιτός, καταδεκτικός, μεγάλος νηστευτής, εργατικός σε όλη του τη ζωή. Διαβάστε περισσότερα »

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

11829 - Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Αγιορείτικης Κουζίνας

Γνωριμία με την κουζίνα και συνταγές από το βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Όρους»
Η Αγιορείτικη Κουζίνα, περιβάλλεται από το κύρος και το θρύλο του ιερού βουνού της ορθοδοξίας, την υψηλή ποιότητα των υλικών, την απλότητα των εδεσμάτων και την αφοσίωση του μαγείρων μοναχών στο διακόνημα της μαγειρικής...
Μεγαλύτερος πρέσβης της σπουδαίας Αγιορείτικης Κουζίνας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός. Πρόκειται για μια

11828 - «Από την Πόλη στον Άθω» Έκθεση ζωγραφικής του Ιερομονάχου Αναστασίου στα Γρεβενά

Η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών, παρουσιάζει στα Γρεβενά την Έκθεση με ζωγραφικά έργα του Ιερομονάχου Αναστασίου με τίτλο «Από την Πόλη στον Άθω». Η Έκθεση εγκαινιάζεται την Κυριακή 31 Μαρτίου2019 στις 19:30 στο Πνευματικό Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών και θα έχει διάρκεια έως την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019. Στην Έκθεση παρουσιάζονται τα ιδιαίτερα έργα του παπά-Αναστάση από τη συλλογή του, δημιουργώντας ένα εικαστικό ταξίδι στον Αγιώνυμο Άθω, αλλά και στα μνημεία και στις γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. 

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

11827 - Ο Γέροντας Αιμιλιανός και οι άγιοι

Τ 1993 κουγότανε ντονα τι Γέροντας Σωφρόνιος το Essex, π τος τελευταίους μεγάλους Ρώσους Στάρετς, ταν στ τελευταα του.
Εχε τότε κυκλοφορήσει τ βιβλίο του γι τν Γέροντά του γιο Σιλουαν τν θωνίτη κα τν εχα πάρει σ ελάβεια.
ξερα τι εχαν σχέσεις πνευματικς μ τν Γέροντα Αμιλιανό τν Σιμωνοπετρίτη, εχα γνωρίσει κα στ Σιμωνόπετρα τν πατέρα Ζαχαρία, π τν δελφότητα το Γέροντα Σωφρονίου κα τσι βρέθηκα στ γουμενεο ν ζητάω ελογία, γι ν πάω στν Γέροντα Σωφρόνιο ν πάρω τν εχή του...
Γέροντας Αμιλιανς μ ξάφνιασε μ τν πάντησή του. Δν μ εχε συνηθίσει σ τέτοιες ποκαλύψεις.
«Ν πς», μο επε. «Δν ξέρω μονάχα, ν θ προλάβεις ν φιλήσεις τ χέρι του ζωνταν πεθαμένο. Διαβάστε περισσότερα »

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

11826 - Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Μαρουδά. Οι τοιχογραφίες στο Εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη

     Το Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Μαρουδά τιμάται στη Γέννηση της Θεοτόκου, στην οποία είναι αφιερωμένος ο κυρίως Ναός του με έτος ίδρυσης το 1653. Έχει επίσης δυο Παρεκκλήσια αφιερωμένα εις την Παναγία Τριχερούσα το ένα και στον Άγιο Νικόλαο Πλανά το δεύτερο, καθώς και δυο Εξωκκλήσια του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη και του Αγίου Ευγνώμονος Ληστού, ο οποίος ήταν ο ληστής που σταυρώθηκε στον Γολγοθά μαζί με τον Χριστό.
Ακολουθούν οι τοιχογραφίες με τις οποίες έχει αγιογραφηθεί το Εξωκ-κλήσι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη. 
        Αγιογράφος ο Ελευθέριος Σκαλιώτης, απόφοιτος της Αθωνιάδος.

11825 - Αγιορείτικη Αθωνική Βιωτή και Πολιτειακό Καθεστώς



11824 - «Η παρουσία του θεού στη ζωή μας». Ομιλία του Αρχιμ. Βαρθολομαίου Εσφιγμενίτη

Φωτογραφίες/Ρεπορτάζ: Ραφαήλ Γεωργιάδης
Με κατάνυξη και με την παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε το απόγευμα της Β’ Κυριακής των Νηστειών, 24 Μαρτίου, ο Γ’ Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η ακολουθία του εσπερινού πραγματοποιήθηκε στον περικαλλή Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Θεσσαλονίκης.
Μετά το πέρας του Εσπερινού ο προισταμενος του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Παπαγεωργίου καλέσε στο Ιερό βήμα τον ομιλητή Αρχιμ. 

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

11823 - Φωτογραφίες από τη σημερινή Δοξολογία στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους

Δοξολογία τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα 25 Μαρτίου στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους, με αφορμή την εθνική επέτειο αλλά και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Η Δοξολογία τελέστηκε παρουσία του Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους, Ιερομ. Γέροντος Στεφάνου Χιλανδαρινού και του Πολιτικού Διοικητή Κωνσταντίνου Δήμτσα. Διαβάστε περισσότερα »

11822 - Φωτογραφίες από τη σημερινή Δοξολογία στο Βατοπαίδι

Η Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου τιμά την Παναγιά και την Πατρίδα
Δοξολογία τελέστηκε σήμερα στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος, με αφορμή την εθνική επέτειο αλλά και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.  Την δοξολογία τέλεσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ.

11821 - Αιμιλίου Γάσπαρη, Έμψυχα κτίσματα. Ζωγραφική εμπνευσμένη και αφιερωμένη στο Άγιο Όρος.

       Η Φιλολογική Στέγη Πειραιά πραγματοποιεί έκθεση ζωγραφικής του Ρεθεμνιώτη Αιμίλιου Γάσπαρη με θέματα εμπνευσμένα από το Άγιο Όρος, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα πολιτισμού «Γιάννης Χατζημανωλάκης» (Κολοκοτρώνη 75), τη Δευτέρα 1 Απριλίου και ώρα 19.00.
Θα προλογίσει ο Τάσος Λέρτας, σκηνοθέτης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.
Διάρκεια έκθεσης: Από 1 έως 13 Απριλίου 2019.
Ώρες επισκέψεων: Δευτέρα ως Παρασκευή 18.30 ως

11820 - Βημόθυρα Ευαγγελισμού σε Σιμωνόπετρα και Σταυρονικήτα

11819 - Το Άγιον Όρος και η Επανάσταση του 1821

11818 - Ιερομόναχος Ιερόθεος Κερασιώτης (†25 Μαρτίου 1902)

       Ο σπουδαίος και μεγάλος αυτός Γέροντας γεννήθηκε στη Σκιάθο. Είχε Κολλυβαδικές ρίζες. Αναγεννήθηκε σ’ ένα άλλο νησί του Αιγαίου, στα Ψαρά. Στο εκεί μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εκάρη μοναχός το 1855. Λόγω κάποιων προβλημάτων αναχώρησε για τη Θάσο, όπου για ένα διάστημα ασκήτεψε μ’ ένα παραδελφό του. Κατόπιν πήγε στη Χίο και κατοίκησε σ ένα ερημητήριο μ έναν πνευματικό αδελφό του. Στη συνέχεια σ ένα μοναστηράκι της Παναγίας έμεινε για λίγο καιρό. Με την προσευχή του θεράπευσε μία γυναίκα δαιμονισμένη. Διαβάστε περισσότερα »

11817 - Ιερομόναχος Γεράσιμος Ιβηροσκητιώτης (1879 - 25 Μαρτίου 1914)

Ο κατά κόσμον Νικόλαος Σάλτης γεννήθηκε στο Βόθρη της νήσου Νάξου το 1879 από ευσεβείς γονείς. Μικρός ορφάνεψε από πατέρα και η χήρα μητέρα του μετοίκησε στη Σύρο με τα παιδιά της. Ο ένας αδελφός του ήταν ο ιερομόναχος Σεραφείμ, που έμεινε στη Σύρο. Στη Νάξο και στη Σύρο ο μικρός Νικόλαος έμαθε τα πρώτα του γράμματα.
Νέος ήλθε στο Άγιον ’Όρος «την μοναχικήν θαυμάζων πολιτείαν». Προσήλθε στην Ιβηριτική σκήτη του Τιμίου Προδρόμου, όπου, όπως έγραφε ο ίδιος αργότερα στο Προσκυνητάριον του Αγίου Όρους, «οι ασκούμενοι μοναχοί καταγίνονται εις  Συνέχεια

Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

11816 - Ξημερώνει διπλή γιορτή


11815 - Μνήμη Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στο Αντιπροσωπείο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου


       Πανηγύρισε σήμερα, Κυριακή 24 Μαρτίου, η νέα Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου την μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά αρχιεπίσκοπου Θεσσαλονίκης, ο οποίος διετέλεσε και ηγούμενος αυτής επί τρία έτη. Διαβάστε περισσότερα »

11814 - Γέρων Αρσένιος Σπηλαιώτης: Ένας μεγάλος αθόρυβος εργάτης

Για τον Γερο-Αρσένιον, ομολογουμένως, ισχύει το ευαγγελικόν «ίδε αληθής Ισραηλίτης, εν ω δόλος ουκ εστίν». Ήτο εκ φύσεως ευθύς, απλός, άκακος, πράος, υπήκοος, και κατ΄ εξοχήν ένας σπάνιος αγωνιστής, αλλά και ακτήμων. Για τον Γερο-Αρσένιον ίσχυε πάντα, το ναι, ναι, ου, ου.
Ποτέ του δεν μνησικακούσε, σε ό,τι και αν τον έβλαπτες, ποτέ δεν θύμωνε, ποτέ δεν έβλαψεν κανέναν.
Στην υπακοήν ζούσε με απόλυτον ακρίβειαν γι΄ αυτό και μέσω της υπακοής και της απολύτου πίστεως στο πρόσωπο του Γέροντα, εζούσε καθημερινώς υπεράνω των νόμων της φύσεως.
Όταν αγρυπνούσε ξεκινούσεν από βραδύς κοπιάζοντας υπερβολικά με χιλιάδες γονυκλισίες και ολονύκτιον ορθοστασίαν, μέχρι να ξημερώση.
Τόσο πολύ συγκεντρωνόταν στην εύχήν και τόσον προσηλωνόταν, ώστε, πολλές φο-

11813 - Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη

Σπάει το «άβατο» της Αγιορείτικης Κουζίνας για τους Θεσσαλονικείς, καθώς μέχρι την 1η Απριλίου θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν ειδικά μενού από την κουζίνα του Αγίου Όρους σε 17 από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης.
Καρπάτσιο αστακού με κρέμα μάραθου, χελιδονόψαρο με σπανακόρυζο, λαυράκι πρασοσέλινο και παντζαρόσουπα βελουτέ με καπνιστό χτένι και χαβιάρι, είναι μόνο τέσσερα από τα δεκάδες πιάτα που επέλεξαν να παρουσιάσουν τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στο «Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας».
Πρόκειται για μια γαστρονομική εκδήλωση, που εντάσσεται στο πλαίσιο του θεσμού «Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας». Στόχο έχει να αναδείξει τη μακεδονική κουζίνα, να κρατήσει ζωντανή τη γευστική της παράδοση, να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της και να την κάνει ευρύτερα γνωστή στους Έλληνες και ξέ-

11812 - Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 14 Νοεμβρίου
και
την Β΄ Κυριακή
της Μεγάλης Τεσσαρακοστής
Ορθοδοξίας ο φωστήρ,
Εκκλησίας το στήριγμα και διδάσκαλε,
των μοναστών η καλλονή,
ων θεολόγων υπέρμαχος απροσμάχητος,
Γρηγόριε θαυματουργέ,
Θεσσαλονίκης το καύχημα,
κήρυξ της χάριτος,
ικέτευε δια παντός, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

11811 - Μοναχός Γερμανός Διονυσιάτης (1840 - 24 Μαρτίου 1924)

Γεννήθηκε στην Καρδίτσα της Θεσσαλίας το 1840. 
Διακρινόταν για τη μεγάλη του ταπείνωση. Γράφει περί αυτού ο ευλαβέστατος μο­ναχός Λάζαρος Διονυσιάτης († 1974): «Ούτος ο μακάριος Γερμανός είχεν έμφυτον εν τη καρδία του την αγίαν ταπείνωσιν και τα εξ αυτής συνακόλουθα χαρίσματα και αρετάς: πραότητα, ακακία, σεμνότητα και το παιδικόν και άπλαστον του χαρακτήρος του. Εκ νεαράς ηλικίας έπασχεν ο μακαρίτης από κήλην, η οποία τόσον είχεν εξογκωθή, ώστε όταν ήλθεν εις το νοσκομείον, ήτο ως εν καρπούζιον, δύο κιλών περί­που. Όμως δεν εμεμψιμοίρει, δεν εγόγγυζεν, αλλά διαρκώς εδόξαζε τον Θεόν και Τον ευχαριστούσε, διότι, έλεγε, δικαίως επαιδεύετο διά τας αμαρτίας του».
Μάλιστα το τέλος του ήταν θαυμαστό. Διαβάστε περισσότερα »

Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

11810 - Το Τέταρτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας. Θα προηγηθεί Ημερίδα αφιερωμένη στον Άγιο Σάββα Χιλιανδαρινό για τα 800 έτη από την χειροτονία του ως πρώτου Αρχιεπισκόπου της εκκλησίας της Σερβίας (1219-2019)

Όπως είναι γνωστό, η Αγιορειτική Εστία, στο πλαίσιο των ετήσιων θεσμικών εκδηλώσεών της, από το 2016 και εξής, υιοθέτησε τον θεσμό των ετήσιων Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων.
Κύρια επιδίωξη των Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων είναι η ανάπτυξη ενός γόνιμου επιστημονικού διαλόγου, ο οποίος θα εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για τον Αγιορειτικό μοναχισμό και θα διευρύνει την προβληματική των αθωνικών ερευνών. Με τα Επιστημονικά Εργαστήρια δίνεται η δυνατότητα στην επιστημονική κοινότητα, μέσω ατομικών ή συλλογικών ανακοινώσεων, να δημοσιοποιήσει τα τελικά αποτελέσματα ερευνών, ή να γνωστοποιήσει πρώιμα ή εν εξελίξει αποτελέσματα εργασιών ή επιστημονικών προγραμμάτων, συμβάλλοντας έτσι στην αρτιότερη ολοκλήρωσή τους.
Είναι αυτονόητο ότι η θεματολογία των εισηγήσεων θα αφορά άμεσα το

11809 - Εκοιμήθη ο Γέροντας Χρυσόστομος Μολυβοκκλησιώτης

  


       Εκοιμήθη ο Μοναχός Χρυσόστομος, Γέροντας του Ιερού Χιλιανδαρινού Κελλιού Κοίμησης της Θεοτόκου (Μολυβοκκλησιά) σε ηλικία 87 ετών.
Υπήρξε κατά το παρελθόν κορυφαίος ψάλτης στο Πρωτάτο, αλλά τα τελευταία χρόνια επιζητούσε τη μοναξιά και έτσι ζούσε μόνος στο κελλί δεχόμενος ελάχιστες επισκέψεις.
Στο Άγιο Όρος προσήλθε το 1952 και ήταν Γέροντας του Κελλιού της Μολυβοκκλησιάς από το 1974.

11808 - Άγιος Νεομάρτυς Λουκάς (†1802)









Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 23 Μαρτίου

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

11807 - Φωτογραφίες από την εορτή του Αγίου Παύλου του Απλού στο Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Μαρουδά

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου (7 Μαρτίου με το Αγιορείτικο ημερολόγιο) εορτάσθηκε στο Άγιο Όρος η Μνήμη του Αγίου Παύλου του Απλού. Στο Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Γέννησης της Θεοτόκου (Μαρουδά) η εορτή έχει ξεχωριστή σημασία, αφού την ημέρα αυτή άγει τα ονομαστήριά του ο ιερομόναχος Παύλος.
Το πρωί ο π. Παύλος τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια ακολούθησε αγιορείτικο κέρασμα και τράπεζα, όπου Μοναχοί και προσκυνητές ευχήθηκαν στον εορτάζοντα Χρόνια Πολλά και Καλόν Παράδεισο.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τον εορτασμό του Αγίου Παύλου του Απλού.

11806 - Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου Αγίου Όρους

Οι Άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες οι εν Σεβαστεία
Τοιχογραφία στο εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη
(Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Μαρουδά)
















       Σήμερα στο Άγιο Όρος (9/22 Μαρτίου) τιμάται η Μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων των εν Σεβαστεία. Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Ξηροποτάμου, το Καθολικό της οποίας τιμάται στους Αγίους 40 Μάρτυρες. Λόγω της Μεγάλης Τεσσαρακοστής η Αγρυπνία θα τελεσθεί απόψε (αντί για χθες) και θα ακολουθήσει αύριο το πρωί η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

11805 - Δικαιολογημένα απών έως τις 22 Μαρτίου

11804 - Μοναχός Νήφων Κωνσταμονίτης (1896 - 19 Μαρτίου 1985)

Γεννήθηκε στο χωριό Μάριου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου Κρήτης το 1896 ο κατά κόσμον Εμμανουήλ Σπαντιδάκης. Νέος πήγε να υπηρετήσει την πατρίδα και να την υπερασπισθεί. Αργότερα στο μοναστήρι του, που τον πίεζαν να χειροτονηθεί ιερεύς, έλεγε πως πήρε όπλο και μπορεί στον πόλεμο να κτύπησε κάποιον και να τον σκότωσε. Από τον λόχο του, έλεγε, ήταν ο μόνος που σώθηκε. Έλεγε συνεχώς τους Χαιρετισμούς της Παναγίας.
Εισήλθε στην ήσυχη και απόμερη μονή του άγιου πρωτομάρτυρος Στεφάνου-Κωνσταμονίτου το 1926 κι εκάρη μοναχός το 1928. Από το 1945 ήταν προϊστάμενος της μονής του. Διετέλεσε και τοποτηρητής της. Στα 60 έτη της κοινοβιακής βιοτής του υπήρξε ασυμβίβαστος πλήρως με ότι το αντιμοναχικό. Είχε υψηλούς πνευματικούς στόχους και τους έφθασε. Η ασκητική του ζωή ήταν γεμάτη θυσίες. Υπήρξε μακάριος άνδρας, ο καλοκάγαθος αυτός Κρητικός, ο ήπιος, γλυκός και πάντοτε φιλήσυχος Κωνσταμονίτης. Τα παθήματα του

11803 - Όσιος Ιννοκέντιος Βολογκόντσκυ (†1521)










Αγιορείτης άγιος
Μνήμη 19 Μαρτίου

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

11802 - Ομιλία του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους στη Θεσσαλονίκη

Στον Β΄ Κατανυκτικό Εσπερινό, ο οποίος τελέστηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ηλιούπολης, χοροστάτησε, την Κυριακή 17  Μαρτίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.
 Κεντρικός ομιλητής ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστόδουλος. Ο  σεπτός καθηγούμενος μέσα από ένα λόγο βιωματικό  που ανέδιδε την ευωδία της αγιορείτικης ασκητικής παράδοσης και της αγιοπατερικής θεολογίας αναφέρθηκε στις ιερές εικόνες και

11801 - Στο νέο βιβλίο του Γ. Ανωμερίτη «Ορθοδοξία και Φιλοτελισμός» όλα τα γραμματόσημα του Αγίου Όρους

Ένα ακόμα βιβλίο του Γιώργου Ανωμερίτη κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ. Πρόκειται για ένα θεματικό φιλοτελικό βιβλίο με τίτλο «Ορθοδοξία και Φιλοτελισμός», το οποίο στις 200 έγχρωμες σελίδες του παρουσιάζει όλα τα γραμματόσημα, γενικών και ειδικών εκδόσεων, αναμνηστικές σφραγίδες κ.λ.π., τα οποία έχουν εκδοθεί με θέματα την Εκκλησία, την ορθοδοξία, τις Μονές, μορφές αγίων και έργα τέχνης και φυσικά όλα τα γραμματόσημα του Αγίου Όρους.
Συγγραφέας: Γιώργος Ανωμερίτης                               
Γλώσσα έκδοσης: Ελληνικά
Εκδότης: ΜΙΛΗΤΟΣ
Σελίδες: 200
ISBN: 978-618-5371-13-5
Τιμή: 25 ευρώ