Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2018

11124 - Αγιοπαυλίτες Πατέρες στον Πρόεδρο της Μολδαβίας Ίγκορ Ντοντόν

Μολδαβία | Βαλέριος Καψαμούν
Δεκτοί από τον Πρόεδρο της Μολδαβίας Ίγκορ Ντοντόν έγιναν σήμερα, Τετάρτη 3 Οκτωβρίου πατέρες από την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους.
Να αναφερθεί ότι οι Αγιοπαυλίτες πατέρες με επικεφαλής τον Γέροντα Νικόδημο, μετέφεραν με ευλογία του Καθηγουμένου της Μονής Παρθενίου την Τιμία Κάρα του Αγίου Παντελεήμονα στην Μολδαβία.
Ο Πρόεδρος της χώρας αφού καλωσόρισε τους Αγιορείτες στο Προεδρικό Μέγαρο, τους ευχαρίστησε για την ευλογία να έρθει η Τιμία Κάρα στην Μολδαβία.
Επίσης ο Πρόεδρος Ντονόν, αναφέρθηκε στη σημασία της

11123 - Πανηγυρίζει σήμερα ο Μυλοπόταμος (βίντεο)

Μέ τό Ἁγιορείτικο ἐορτολόγιο σήμερα πανηγυρίζει τό Ἱερό κάθισμα τοῦ Ἁγίου Ἐυσταθίου στό Μυλοπόταμο τοῦ Ἁγίου Ὂρους. Κτισμένος από τά χρόνια τοῦ Ὁσίου πατρός ἡμῶν Ἀθανασίου τοῦ Ἀθωνίτη ἦταν ό τόπος τῶν ἀμπελώνων τῆς Ἱερᾶς Μονῆς τῆς Μεγίστης Λαύρας, (963). Μίας παράδοσης ἠ ὀποία συνεχίζεται ἐδώ καί 1000 χρόνια ἀπό τόν Ὁσιολογιώτατο γέροντα Ἐπιφάνιο καί τόν ὑποτακτικό του Μοναχό Ἱωακείμ.
σπερινός τελέστηκε μέ κάθε μεγαλοπρέπεια χοροσταντούντος το Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου. Παρίσταντο δέ Πανασιολόγιωτατος Καθηγούμενος τς ερς Μονς τν βήρων ρχιμ. Ναθαναήλ, κπρόσωπος τς ερς Μονς Μεγίστης Λαύρας γερον. Παύλος καί πολλοί πατέρες κ τν ερν Μονν,τν ερν Κελλίων καί τς ρήμου καθώς καί πλήθος αδερφών προσκυνητών κ το "κόσμου".
Καλλίφωνοι εροψάλτες ψαλλαν εροπρεπώς τούς μνους καί τά τροπάρια το

11122 - Αρχιμ. Χρυσόστομος Εσφιγμενίτης (1936 - 3 Οκτωβρίου 2013)

   Ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Εσφιγμένου Αρχιμανδρίτης κυρός Χρυσόστομος γεννήθηκε στο Χαλάνδρι το 1936.
Ήταν υιός του Στυλιανού Κατσουλιέρη και της Αικατερίνης Μπερτόλη.
Η οικογένειά του από την πλευρά του πατέρα του με καταγωγή την Νάξο (πιθανόν Ενετικός οίκος Lieri) είναι από τις παλαιότερες του Χαλανδρίου και ευτύχησε να έχει επιφανή μέλη στους κόλπους της, όπως επί παραδείγματι ο παππούς του Χρήστος Κατσουλιέρης, ο οποίος εχρημάτισε πρώτος πάρεδρος-πρόεδρος και ακολούθως Δήμαρχος Χαλανδρίου. Το ονομά του φέρει σήμερα οδός στο Χαλάνδρι στο σημείο που βρισκόταν η κατοικία του. Το όνομα Χρήστος δόθηκε στον π. Χρυστόστομο κατά την βάπτισή του.
Από την πλευρά της μητέρας του η οικογένειά του αποτελεί μια από τις ιδρυτικές οικογένειες των Σπάτων, μιάς και ο πάλαι ποτέ οίκος των Bertoli με καταγωγή από την

11121 - Ιστορική ημέρα η 3η Οκτωβρίου 1913, για την τύχη του Αγίου Όρους       ...θ) Διακηρύττει ενώπιον Θεού και ανθρώπων, ότι πάσα περί Αγίου Όρους διεθνής ή άλλου χαρακτήρος πράξις ή απόφασις αντιβαίνουσα προς τα εν τω παρόντι ψηφίσματι διατυπούμενα θέλει συναντήσει εν τη εφαρμογή αυτής ενασκούμενον το δικαίωμα της υπέρ Ιερών και Οσίων αμύνης, προσκαλεί δε από τούδε εν αγάπη Χριστού πάντας τους γνησίους Αγιορείτας Πατέρας και αδελφούς, ζηλωτάς της δόξης των Ομολογητών και Μαρτύρων του Αγίου τούτου τόπου να ετοιμασθώσι δια τον αμαράντινον του μαρτυρίου στέφανον…