Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

11235 - Εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας από την Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου Αγίου Όρους στο Γιοχάνεσμπουργκ


Αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Τριχερούσας από την Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου του Αγίου Όρους μετέφερε σήμερα ο ιερομόναχος Δοσίθεος Χιλιανδαρινός στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Θωμά στο Γιοχάνεσμπουργκ. Το γεγονός αυτό συνέβη με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πατριάρχη των Σέρβων κ.κ. Ειρηναίου σε Σερβικές ενορίες της Νότιας Αφρικής.
Ακολουθούν φωτογραφίες από την παράδοση της εικόνας και από την Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Πατριάρχης στον Ι. Ναό του Αποστόλου Θωμά.

11234 - Όσο ανασαίνω θα διψώ! (Άγιο Όρος 2018). Μέρος 2

Βοή και Αποκάλυψη για να θαυμάσεις στάσου!
Στο θόλο τον Ακάθιστο σύρε τα βήματα σου!
Ένας ληστής με εφύμνια Παράδεισο ανοίγει
Άλλη μια μέρα τον χαμό μπόρεσε να αποφύγει!
Διαπορθμεύει η Παναγιά ανάγκες και αιτήσεις!
Στον θρόνο του Μονογενούς δάκρυα και ερωτήσεις!
Διονυσιάτης σαν μιλά το παρελθόν προβάλει!
Να σε ευλογήσουν φτάνουνε Ηγούμενοι μεγάλοι!
Παπάς έγινε αόρατος από ανθρώπων μάτια
Στους ασκητές του Άθωνα, σε άφαντα μονοπάτια!
Αγωνιά πνευματικός μετάνοια να σπείρει!
Φωτίζει τα αγνοήματα στο εξομολογητήρι!

11233 - Αγιορείτες Άγιοι η Μνήμη των οποίων τιμάται το Νοέμβριο. Ποια μοναστήρια και σκήτη πανηγυρίζουν

Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
... Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών... (Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης) 

Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται το Νοέμβριο:

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

11232 - Δεν θα πανηγυρίσει φέτος η Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους. Η ανακοίνωση που εξέδωσε

Πανήγυρις 2014
Πανήγυρις 2016
Πανήγυρις 2015

 Η ανακοίνωση του μοναστηριού:

11231 - Ιερομόναχος Γαλακτίων Σιμωνοπετρίτης (1919 - 30 Οκτ. 2014)

ερομόναχος μέ τήν πλατιά καρδιά καί τήν ερύχωρη ψυχή
το κ. Γεωργίου Θ. Μηλίτση, διδασκάλου

Η γία του βιωτή γινε γνωστή πέρα πό τά ρια τς Αθωνικς πολιτείας καί ποτέλεσε πρότυπο γιά τούς συμμοναστές του καί πόδειγμα γιά τούς ποθοντας τή μοναχική πολιτεία. Η γγελική καί σκητική μορφή του κοσμε κάθε κδοση, που κι ν γίνεται στόν πλανήτη μας κι ναφέρεται στό Περιβόλι τς Παναγίας. Ο νουθεσίες του δήγησαν πολλούς στή μάνδρα τς Εκκλησίας. Στό πετραχήλι του πολλοί κατέθεσαν τίς πτώσεις τους καί πραν ς ντάλλαγμα τήν φεση τν μαρτιν τους καί τή γαλήνη τς ψυχς τους. Τά ργα τν χεριν του, τά καλάθια πού πλεκε, τά κομποσχοίνια πού δώριζε καί τά σταυρουδάκια πού χάριζε ποτελον πολύτιμο κειμήλιο λων σων τά δέχτηκαν. Τέλος, δολη καί πέραντη γάπη του σκλάβωσε λους σοι τόν γνώρισαν.

11230 - Οσιομάρτυς Αββακούμ (†1628)






Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 6 Αυγούστου και
30 Οκτωβρίου (ημέρα του Μαρτυρίου του)

Διαβάστε τον βίο του Αγίου εδώ (σελ. 51 – 69)

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

11229 - Ομολογία ορθοδόξου πίστεως αγίου Μαξίμου Γραικού

Λόγος A΄: Ομολογία ορθοδόξου πίστεως, με την οποία ο όσιος Μάξιμος πληροφορεί περί του Ιησού Χριστού κάθε ορθόδοξο ιερέα και ηγεμόνα ότι ο ίδιος είναι όντως ορθόδοξος μοναχός και τηρεί στο ακέραιο την ορθόδοξη πίστη χωρίς την παραμικρή αλλοίωση.
«Απρόσκοποι γίνεσθε και Ιουδαίοις και Έλλησι και τη εκκλησία του Θεού» [1], λέγει ο θείος και αληθής λόγος του αποστόλου. Πως κατορθώνουμε όμως κάτι τέτοιο, αν όχι με την αληθινή ορθόδοξη πίστη, τον τίμιο και θεάρεστο βίο και την επιμελή τήρηση των θείων εντολών του Κυρίου και Σωτήρα ημών Ιησού Χριστού; Όπως λέγει δε ο άγιος Ιακώβος ο

11228 - Η Παναγία μας ενισχύει την πίστη του λαού του Θεού και αποκαλύπτει τη δύναμη της Εκκλησίας (Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός)

Ομιλία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ κατά τον Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου επί τη ελεύσει της Αγίας Ζώνης προς προσκύνηση και αγιασμό των Χριστιανών στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. 
       O Καθηγούμενος Γέρων Εφραίμ αναφέρθηκε σε θαύματα που επιτέλεσε η Τιμία Ζώνη σε όσους με πίστη προσέτρεξαν στην Ιερά Μονή και ζήτησαν τη βοήθεια της Θεοτόκου, σημειώνοντας πως η Παναγία ενισχύει την πίστη του λαού

11227 - Σύναξις Νεαπολιτών Αγίων και υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Τριχερούσας από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης

Με την υποδοχή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως εικόνας της Παναγίας της Τριχερούσας από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους θα λαμπρυνθεί φέτος η καθιερωμένη Σύναξη των τοπικών αγίων της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως: Γεωργίου του Νεαπολίτου, Θεοχάρους του Νεαπολίτου, Αθανασίου του Κουλακιώτου και Ακακίου του Ασβεστοχωρίτου. Την εικόνα θα συνοδεύει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος με τη συμμετοχή κλήρου και λαού.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 στις 6 μ.μ. στην είσοδο του Ιερού Ναού θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή της Εικόνας και των ιερών Λειψάνων των Αγίων και ακολούθως θα ψαλεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.
Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 (7.30 π.μ.) θα τελεστεί Αρχιερατικό Συλλείτουρ-

11226 - Ιεροδιάκονος Κορνήλιος Γρηγοριάτης (1924-29 Οκτωβρίου 1951)


      Ο κατά κόσμον Χαράλαμπος Θεοδώρου Καραμαντζάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Γόνος πολύτεκνης και φτωχής οικογένειας. Αδελφό είχε τον ιερομόναχο Αθηναγόρα Ολυμπίτη.
Το 1944 έφυγε κρυφά από το σπίτι του για το Άγιον Όρος. Στις 17.8.1945 προσήλθε στην ιερά μονή Γρηγορίου. Το 1946 εκάρη μοναχός και στις 29.10.1946 χειροτονήθηκε διάκονος από τον μητροπολίτη Μιλητουπόλεως Ιερόθεο. Ήταν πολύ αγαπητός απ’ όλη την αδελφότητα και περισσότερο από τον ηγούμενό του Βησσαρίωνα (†1974). Ήταν και καλός ιερορράπτης. Συνέχεια

11225 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Τιμόθεος ο Εσφιγμενίτης






Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 29 Οκτωβρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου:

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

11224 - Το Άγιον Όρος τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

       Την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου τίμησαν σήμερα στις Καρυές του Αγίου Όρους, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της Μοναστικής Κοινότητας στην μεγαλειώδη εθνική προσπάθεια άμυνας και αντίστασης.
Παρουσία μελών της Ιεράς Επιστασίας και της Ιεράς Κοινότητας, του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους κ. Κωνσταντίνου Δήμτσα, μοναχών, σπουδαστών της Αθωνιάδας Σχολής και προσκυνητών τελέστηκε στον Ι. Ναό του Πρωτάτου η επίσημη Δοξολογία για την εθνική επέτειο. 
Περισσότερα

11223 - Η εορτή της αγίας Σκέπης και ο εορτασμός της στο Άγιον Όρος

[…] Στό γιον ρος πάρχουν ρκετοί ναοί πού τιμονται στήν ορτή ατή.  γνωστότερος εναι τό παρεκκλήσιο τς γίας Σκέπης, πού βρίσκεται στή μονή γίου Παντελεήμονος.  γκαινιασμός το παρεκκλησίου ατο ορτάστηκε μέ λαμπρότητα στή μονή ατή, στίς 10 ανουαρίου το 1853. Τήν ποχή κείνη ταν  πρτος μεγάλος ναός πού φιερώθηκε στή θεομητορική ατή ορτή στό γιον ρος. Μέχρι τότε πρχαν τά παρεκκλήσια τς γίας Σκέπης στή μονή Χιλανδαρίου καί στή βατοπαιδινή Σκήτη γίου νδρέου στίς Καρυές καθώς καί  κοιμητηριακός ναός στή γιοπαυλίτικη σκήτη γίου Δημητρίου (Λακκοσκήτη), πού οκοδομήθηκε πό τό Μολδαβό μοναχό άκωβο τό 1849. Θά πρέπει πίσης νά σημειωθε τι πρίν πό τό προαναφερόμενο παρεκκλήσι τς γίας Σκέπης τς μονς γίου Παντελεήμονος, εχε ναγερθε  μώνυμο παρεκκλήσι στίς Καρυές, στό βατοπαιδινό κελλί το γίου νδρέα, τήν μετέπειτα Σκήτη γίου νδρέα, πού θεμελιώθηκε τό 1845 πό τό ρώσο μέγα δούκα Κωνσταντίνο (1827-1892), δευτερότοκο γυιό το τσάρου Νικολάου Α΄.[…] Περισσότερα

11222 - 28η Οκτωβρίου

28η Οκτωβρίου 1940:
Ημέρα ορόσημο για την ιστορία της Ελλάδος.
Ημέρα μνήμης για τα παιδιά της Ελλάδος, που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά τους.
Στο μεγαλείο αυτό, των ηρώων, εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, οφείλουμε να γονατίσουμε και με δέος να φέρουμε στην μνήμη μας τον άνισο αγώνα τους, ο οποίος μετετράπη σε νίκη, γιατί δεν δείλιασαν ποτέ, αλλά όρθωσαν το ανάστημά τους εμπρός στον κατακτητή.

11221 - Μοναχός Πανάρετος Παντοκρατορινός (1901-28 Οκτωβρίου 1969)

Ο κατά κόσμον Παντελεήμων Βασιλειάδης γεννήθηκε στην Προύσα της Μ. Ασίας το 1901. Στην ιερά μονή Παντοκράτορος προσήλθε το 1938 κι εκάρη μοναχός το επόμενο έτος. Ανεπαύθη εν Κυρίω στις 28.10.1969. Αυτά τα λίγα αναφέρει το μοναχολόγιο της μονής του γι’ αυτόν.
Οι άνθρωποι που τον γνώρισαν τον περιγράφουν ψηλό, λιπόσαρκο, ρυτιδωμένο, σκληραγωγημένο, του οποίου το βλέμμα, η ιλαρότητα του προσώπου και τα μετρημένα λόγια του, τους προβλημάτιζαν. Τον είχαν για ελαφρόμυαλο οι παλαιοί Παντοκρατορινοί και μόνο για θελήματα. Τον θεωρούσαν υπαίτιο της φωτιάς, που έκαψε το 1948 μία ωραία πτέρυγα της μονής. Δεν χρησιμοποιούσε ποτέ ζώο. Καθημερινά πήγαινε κι ερχόταν φορτωμένος στις Καρυές, μεταφέροντας την αλληλογραφία και ό,τι άλλο του ζητούσαν οι πατέρες, κάνοντας σε όλους υπακοή. Το δρομολόγιο αυτό το επιτελούσε για χρόνια χειμώνα-καλοκαίρι, με παγωνιές και με καύσωνα. Συνέχεια

11220 - Άγιος Αθανάσιος ο Α΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως









Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 28 Οκτωβρίου

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

11219 - Αναμνήσεις από τον αείμνηστο ηγούμενο της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Γρηγόριο

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος (Θεολόγος-Νομικός)
Πριν αρκετά χρόνια, ως φοιτητής, επισκεπτόμουν μόνος, χωρίς παρέες, συχνά το Άγιο Όρος. Συνολικά την περίοδο εκείνη είχα ξεπεράσει τις 20 επισκέψεις. Μάλιστα, πάντα μία διανυκτέρευση οπωσδήποτε ήταν στη Μονή Δοχειαρίου. Εκεί γνώρισα μια ξεχωριστή μορφή της Ορθοδοξίας και έναν διαλεχτό εργάτη στον αμπελώνα του Κυρίου, τον αοίδιμο ηγούμενο της Μονής Γρηγόριο, που με μια ματιά πάνω του και κυρίως με μια σύντομη ανίχνευση του βλέμματός

11218 - Αγιορειτική Μεταλλοτεχνία από τον 18ο στον 20ό αιώνα


Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

11217 - Όταν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Γέροντας Γρηγόριος (†2018) συνάντησε τον παπα Εφραίμ Κατουνακιώτη (†1998)

Τό 1967, με τις ευλογίες του γέροντα Άμφιλοχίου του Πατμίου, τρεις αδελφοί έπισκεφθήκαμε το Αγιον ’Όρος. Μια παλιά γνωριμία μάς έφερε στην κέλλα του μοναχού Παϊσίου. Του ζητήσαμε να μάς υπόδειξη κάποιους πνευματικούς ανθρώπους να ακροασθούμε λόγον αγαθόν. Αποκρίθηκε:
– Ό λόγος πού βρισκόμαστε σ’ αυτήν την έρημο είναι ή ησυχία καί ή αφάνεια.
Αλήθεια είναι πώς δεν είχε αρχίσει ακόμη ό αλληλοθαυμασμός μεταξύ των Γεροντάδων, πού είναι καθαρό προϊόν ευσεβισμού: «Εκεί

11216 - Άγιο Όρος. Τοιχογραφίες σε σκήτη και παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου


11215 - Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους

Πρόκειται για ένα πλούσιο λεύκωμα με πάνω από 150 απεικονίσεις του Αγίου Δημητρίου σε τοιχογραφίες, φορητές εικόνες και έργα μικροτεχνίας (κεντητά, ξυλόγλυπτα, ανάγλυφα) από τα όλα τα μοναστικά Καθιδρύματα της Αθωνικής Πολιτείας. Μέσα από την έκδοση αυτή παρουσιάζεται για πρώτη φορά ένα αντιπροσωπευτικό πανόραμα της ζωγραφικής του Αγίου Όρους. Προτάσσονται σχετικά επιστημονικά κείμενα.
Η συμπλήρωση 1700 ετών από το μαρτύριο του αγίου Δημητρίου αποτελεί μια ξεχωριστή επέτειο για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η Αγιορειτική Εστία, με βάση διπλή αναφορά της στην πόλη του αγίου Δημητρίου και τον Άθωνα, θεώρησε υποχρέωσή της να τιμήσει την επέτειο με ένα λεύκωμα στην παρουσία του αγίου Δημητρίου στην τέχνη του Αγίου Όρους. 
Συνέχεια

11214 - Η κατάσταση που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη κατά τις ημέρες γύρω στην 26η Οκτωβρίου 1912 (Επιστολή του Ιεροδιακόνου Κοσμά Αγιοπαυλίτη)

Του Ιωακείμ Αθ. Παπάγγελου
Δρ. Αρχαιολόγου
Το 1912 Επίτροπος του Αγίου Όρους στην Θεσσαλονίκη ήταν ο Αγιοπαυλίτης ιεροδιάκονος Κοσμάς Βλάχος (1863-1930), ο οποίος, σύμφωνα με γνωστούς λογίους της εποχής του (Χριστόφ. Κτενάς και Μαν. Γεδεών) «Εχειρίζετο Την Γραφίδα Όσον Ουδείς Άλλος Λόγιος Αγιορείτης Ει Και Μόλις Την Δευτέραν Τάξιν Του Γυμνασίου Είχε Τελειώσει (…). Υπήρξε Συνεργάτης Ιδεώδης Της “Νέας Αλήθειας” Γράψας Εν Αυτή Μέν Πλείστα Άρθρα Κοινωνικής Και Πολιτικής Φύσεως, Εν Φιλολογικοίς Δε Ημερολογίοις Κομψότατα Και Θαυμάσια Λογοτεχνήματα (…). Απηλλαγμένος “Πατριωτικής” Ασυνεσίας, Αναγνούς Πολλά, Σεβόμενος Τάς Των Άλλων Γνώμας, Ούτε Λογοκλοπών, Απέδειξεν Εαυτόν Εμβριθή Του Αγιορειτικού Καθεστώτος Μελετητήν».

11213 - Ιερομόναχος Παύλος Ξηροποταμηνός (1881-26 Οκτωβρίου 1920)

Στην Αγιάσο της Μυτιλήνης γεννήθηκε το 1882 ο κατά κόσμον Βασίλειος Προκοπίου. Έλαβε καλή παιδεία και γνώριζε καλά λατινικά, γαλλικά και ρωσικά. Προσήλθε στη μονή Ξηροποτάμου την 1.8.1901. Εκάρη μοναχός στις 29.6.1904 και μετονομάσθηκε Παύλος. Διάκονος χειροτονήθηκε κατά την πανήγυρη του Τιμίου Σταυρού στις 14.9.1907 και πρεσβύτερος στις 12.5.1913. Το 1914 μετέφρασε από τα λατινικά τον Κανονισμόν του Ορθοδόξου μοναχικού βίου του αγίου Βενεδίκτου, με εισαγωγή και σχόλια δικά του. Τον Ιούνιο του 1916 αυτοβούλως και εφιεμένος πιο ασκητικής ζωής αναχώρησε για την έρημο. Έζησε στο σπήλαιο του οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου στη Βίγλα. Ασχολήθηκε με τη μετάφραση και έκδοση βιβλίων. Συνέχεια

11212 - Ιερομόναχος Θεοδόσιος Καψαλιώτης (1893-26 Οκτωβρίου 1975)

Ο κατά κόσμον Θεόδωρος Πάνος του Βασιλείου και της Δαρείας γεννήθηκε στο Σολοπώφ της Ρουμανίας το έτος 1893. Μετά τις σπουδές του εισήλθε προς μονασμό σε μονή της πατρίδος του. Κατό­πιν αναχώρησε για τα Ιεροσόλυμα και κοινοβίασε σε ρωσική μονή με 150 μοναχούς το 1923. Γνώριζε και τη ρωσική γλώσσα. Η μη ακριβής τήρηση των νηστειών και η συχνή κατάλυση ελαίου τον σκανδάλισε κι έφυγε για το Άγιον Όρος το 1925. Στην αρχή μόνασε στη σκήτη του Αγίου Δημητρίου-Λάκκου.
Εγκαταστάθηκε στο ερημητήριο του Αγίου Σάββα της Καψάλας και είχε μεγάλη ασκητική ζωή. Συνέχεια

11211 - Οσιομάρτυς Ιωάσαφ







Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 26 Οκτωβρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου:

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

11210 - Η πυρκαγιά στη Σιθωνία από το Άγιο Όρος

Η πυρκαγιά στη Σιθωνία, όπως φαίνεται από το Άγιο Όρος.

11209 - Αρχείο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου. 105 ελληνικά μεταβυζαντινά έγγραφα που χρονολογούνται από το 1527 ως το 1801









11208 - Γραμματόσημα με θέμα την Ιερά Μονή Φιλοθέου



Κατά καιρούς τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν γραμματόσημα με θέματα που αφορούσαν το Άγιον Όρος. Στην παρούσα ανάρτηση δημοσιεύω τα γραμματόσημα που απεικονίζουν παραστάσεις σχετικές με την ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΘΕΟΥ

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

11207 - Δημήτρια 2018. Ομιλία και Ενοριακό Αρχονταρίκι με τον ιερομόναχο Νίκωνα τον Αγιορείτη


      Τον Πανοσιολογιώτατο Ιερομόναχο π. Νίκωνα Αγιορείτη, Γέροντα της Ιεράς Καλύβης Αγίων Αποστόλων, Σκήτης Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους, φιλοξένησε ο Ιερός Ναός μας, όπου λαμβάνουν χώρα οι ενοριακές εορταστικές εκδηλώσεις “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018”. Ο π. Νίκων ανέπτυξε το θέμα: «Η ελεημοσύνη», στο πολυπληθές ακροατήριο εντός του Ιερού Ναού.

11206 - Βίντεο από την Εξόδιο Ακολουθία του Γέροντα Γρηγορίου Δοχειαρίτη (23 Οκτωβρίου 2018)



11205 - Για τον Γέροντα Ιωσὴφ τον Ησυχαστή

Ἀναγνωστόπουλος Στέφανος (Πρεσβύτερος)
Το Άγιον Όρος χριστιανοί μου είναι αυτό, που με το έμψυχο υλικό του συνεχίζει την παράδοση της νοεράς ησυχίας, της νοεράς καρδιακής προσευχής. Είναι αυτό που ανέδειξε στα χίλια χρόνια της ιστορικής πορείας του, αναρίθμητες οσιακές μορφές. Και πιστεύω πως όλοι αυτοί υπήρξαν η μεγαλυτέρα προσφορά στη ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όχι μόνον στην πατρίδα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πολλοί απ’ αυτούς τους οσίους μοναχούς, αναχωρητάς, ερημίτας και ησυχαστάς, έγιναν γνωστοί και ευμενώς αποδεκτοί ως άγιοι, και από μας που ζούμε ως λαϊκοί μέσα στον κόσμο, και γενικά από το πλήρωμα της Εκκλησίας. Πολλοί από αυτούς ανεγνωρίσθησαν και ως Άγιοι.
Άλλοι πάλι, και αυτοί ήσαν οι περισσότεροι, θέλησαν να παραμείνουν στην αφάνεια, ακόμα και μετά τον οσιακό θάνατό τους. Και αυτό το κατόρθωσαν με πολύ κόπο και με την

11204 - Έντυπα προσκυνητάρια Αγίου Όρους - 18ος αιώνας

11203 - Ιερομόναχος Γαβριήλ Διονυσιάτης (1886 - 24 Οκτωβρίου 1983)

«… Η φωνή του ήταν η φωνή των αιώνων, 
του Αγίου Όρους, της Ορθοδοξίας, 
της πονεμένης Ρωμιοσύνης …» 
Μία εξέχουσα μορφή ηγουμένου που με το κύρος, τη γνώση, τη διάκριση και την πνευματικότητά του κυριάρχησε στον αθωνικό εικοστό αιώνα. Υπήρξε ηγετική μορφή του Αγίου Όρους, χαρισματούχος Γέροντας, διακριτικός Πνευματικός, γλαφυρός συγγραφέας, ελκυστικός ομιλητής, εξαίρετος αρθρογράφος κι επιστολογράφος, ακούραστος άνθρωπος, υπομονετικός μοναχός, ονομαστός Διονυσιάτης, υποδειγματικός Αγιορείτης.
Η δράση του αξιόλογη, η αγάπη του στον ιερό τόπο μεγάλη, η γνώση της ιστορίας καταπληκτική, η μέριμνά του για την ιδιαιτερότητα του υπερχιλιόχρονου αθωνικού μοναχισμού και των δικαίων των υπερχιλίων αζύγων σημαντική. Η ευφυΐα του, η

11202 - Ιερομόναχος Συμεών Φιλοθεΐτης (1907 - 24 Οκτωβρίου 1972)

Ο κατά κόσμον Γεώργιος Παλακτσόγλου του Προδρόμου και της Ευτυχίας γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας το 1907. Βαπτίσθηκε στην αγία κολυμβήθρα από τον όσιο Αρσένιο τον Φαρασιώτη (†1924), ο οποίος βάπτισε και τον μακαριστό Γέροντα Παΐσιο (†1994), που διετέλεσε υποτακτικός και του ιερομονάχου Συμεώνος. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ήλθε στην Ελλάδα και το 1924 προσήλθε στην ιερά μονή Φιλοθέου. Το επόμενο έτος εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1927 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Το 1947 εξελέγη προϊστάμενος της μονής του. Στις 24.10.1972 ανεπαύθη εν Κυρίω. Μέσα στις λίγες αυτές γραμμές του μοναχολογίου της μονής του κρύβεται όλη η ζωή του Φιλοθεΐτη ιερομονάχου.
       Επί έτη μελετούσε κι έγραφε, μιλούσε και δημοσίευε κείμενα προς ωφέλεια των αγαπητών αδελφών του. Κατά τον ιεροδιάκονο Διονύσιο (†1999), Γέροντα του Κουτλουμουσιανού Κελλιού του Προφήτου Ηλιού, που επανέκδωσε το διδακτικό βιβλίο του

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

11201 - Πάνδημη υποδοχή της Αγίας Ζώνης στον Εύοσμο

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και έντονης συγκίνησης πλήθος κλήρου και λαού υποδέχθηκαν στον Εύοσμο την Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.
Το Ιερό κειμήλιο της Ορθοδοξίας κόμισε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ και το υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.
Την ίδια ώρα πομπή από την Μητρόπολη Νεαπόλεως μετέφερε την εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας η οποία υποδέχθηκε την Αγία Ζώνη και συνέχισαν

11200 - Σαν σήμερα κάηκε το Ρωσικό Μοναστήρι στο Άγιο Όρος




Σαν σήμερα, στις 23 Οκτωβρίου 1968, φοβερή πυρκαγιά κατέστρεψε το 70% της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος.

Къ довершенію всѣхъ невзгодъ 23 октября 1968 года монастырь постигло еще болѣе страшное бѣдствіе: разрушительный пожаръ, уничтожившій 70% ветхихъ монастырскихъ построекъ.

11199 - Ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους για την κοίμηση του Ηγουμένου της Μονής Δοχειαρίου

      Ακολουθεί δήλωση του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Κωνσταντίνου Δήμτσα με αφορμή την κοίμηση του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Γέροντος Γρηγορίου.
Με θλίψη πληροφορήθηκα την οσιακή κοίμηση του Αρχιμανδρίτου Γέροντος Γρηγορίου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου.
Ο αείμνηστος Γέρων Γρηγόριος υπήρξε χαρακτηριστική πνευματική φυσιογνωμία του Αγίου Όρους, η οποία επεσφράγισε κατά τρόπο ιδιαίτερο και ανεξίτηλο τόσον την Αγιώνυμο Πολιτεία, όσο και τη Μονή του. Συνέχεια