Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

11103 - Το μονοπάτι από το Κελλί Μολυβοκκλησιά μέχρι το Κελλί Μαρουδά (βίντεο)


       
Μισή ώρα περίπου από τις Καρυές και μέσα σε ένα πυκνό δάσος από καστανιές, βρίσκονται δυο Χιλιανδαρινά Κελλιά κτισμένα τον 16ο και 17ο αιώνα. Το πρώτο, η Μολυβοκκλησιά, τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ενώ το δεύτερο, το Κελλί Μαρουδά, τιμάται στη Γέννηση της Θεοτόκου.
     Το ανηφορικό μονοπάτι που τα ενώνει καλύπτεται σε λιγότερο από 5 λεπτά της ώρας. Δείτε το σχετικό βίντεο

11102 - Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Οκτώβριο

Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών ... (Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης) 
Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Οκτώβριο:

11101 - Οι λογισμοί (Γέροντας Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Το πλοίο, όταν ξεκινά από το λιμάνι, έχει χαράξει την πορεία, που θα ακολουθήσει, ώστε να φθάσει με ασφάλεια στον προορισμό του. Η πορεία, που έχει χαράξει, χρησιμεύει, ώστε να γνωρίζει ποια κατεύθυνση στον ορίζοντα να ακολουθήσει, όταν βρεθεί μεσοπέλαγα, για να μην χαθεί.
Όταν το πλοίο βρεθεί μεσοπέλαγα και πέσει σε κακοκαιρία και φουρτούνα, ο καπετάνιος κάνει ελιγμούς, ξεφεύγοντας από τα ορμητικά κύματα, που προσπαθούν να βουλιάξουν το πλοίο. Υπάρχει ακόμη και περίπτωση, όταν είναι μεγάλος ο κίνδυνος, να βγει και από την πορεία του προς στιγμήν, ψάχνοντας εναλλακτικούς τρόπους να διαφύγει τον κίνδυνο και να ξαναβρεί την πορεία του, οδηγώντας με ασφάλεια το πλοίο στο λιμάνι.
Ο άνθρωπος λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο, όπως το πλοίο. Είναι πλασμένος από τον Θεό να ζει κοντά Του, ο Θεός είναι «το λιμάνι» του. Με την πτώση του και την

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

11100 - Ιερομόναχος Ιωακείμ Νεοσκητιώτης (1858 - 29 Σεπτεμβρίου 1943)

Ιωακείμ αρχιμ. Σπετσιέρης (1858-1943)
(Φωτ.: Κ. Ταμπακόπουλος, Αθήνα)
 Γεννήθηκε στο χωριό Κοντογουράτα της Κεφαλλονιάς από ευσεβή οικογένεια. Ο παππούς του και ο πατέρας του προείδαν το τέλος τους. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γεράσιμος Σπετσιέρης και η μητέρα του Διαμαντούλα Φαραντάτου. Ο πατέρας του πατέρα του ήταν ο ιερεύς Ιωάννης (†1859), ο οποίος προείπε την ιερατική εξέλιξη του εγγονού του. Στην αγία κολυμβήθρα, κατά τη θέληση εκείνου, έλαβε τ’ όνομα του παππού του. Όταν ήταν παιδί, όλοι τον φώναζαν παπά. Πολλές φορές κινδύνεψε να πεθάνει από διάφορες ασθένειες, αλλά η σωστική βοήθεια της Παναγίας τον προφύλαξε. Καθώς γράφει ο ίδιος στ’ Απομνημονεύματά του, «εκ της μικράς ηλικίας μου εις έρως κατέτρωγε την καρδίαν μου, να γίνω μοναχός».
Υποτάχθηκε με αφοσίωση σ’ ενάρετους και αυστηρούς Γέροντες, τον Χριστόφορο, και τον ιερομόναχο Συνέσιο (†1920), που ήσαν Κεφαλλονίτες, στη Νέα Σκήτη, στην ταπεινή Καλύβη της Συνάξεως των Εικοσάριθμων Αγίων Αναργύρων, το 1877.

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

11099 - Αγιογραφίες από το Άγιο Όρος στο Προξενείο Νέας Υόρκης (φωτογραφίες & βίντεο)

Της Γιάννας Κατσαγεώργη
Φωτογραφίες Κώστα Μπέη
ΜΑΝΧΑΤΑΝ. Με έργα Βυζαντινής Αγιογραφίας των αποφοίτων της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του Αγίου Ορους γέμισε, την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, το βράδυ, η Αίθουσα Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Μανχάταν.
Η Ιερά Μονή της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου είχε την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την Αθωνιάδα και την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου, να φέρουν από τις Καρυές του Αγίου Ορους 44 έργα Βυζαντινής Αγιογραφίας με θέμα «Θεοτόκος: η Ελπίς του Κόσμου», των οποίων η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

11098 - Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο Ολλανδός φιλαγιορείτης Jan Paul ten Bruggencate

Την περασμένη Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο Jan Paul ten Bruggencate, Ολλανδός φιλαγιορείτης, ο οποίος επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Άγιο Όρος τον Αύγουστο του 1967! Για μισό αιώνα πραγματοποίησε πολλές προσκυνηματικές επισκέψεις, έχοντας τα τελευταία χρόνια συνήθη προορισμό την Ιερά Μονή Καρακάλλου και το Ιερό Κελλί Μαρουδά.
Τον γνώρισα τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν συνπανηγυρίσαμε στο κελλί Μαρουδά την εορτή της Γέννησης της Θεοτόκου, ημέρα που φέτος έφυγε από τη ζωή.
Πολλές από τις φωτογραφίες του, ειδικά τα πρώτα χρόνια των επισκέψεων στο Άγιο Όρος έχουν σημαντική ιστορική αξία. Τις περισσότερες έχει χαρίσει στους αδελφούς Voogd, διαχειριστές της σελίδας https://athosweblog.com/
Καλό Παράδεισο να έχει!
Παλαιότερη ανάρτησή μας: (7121 - Το Άγιον Όρος του Jan Paul ten Bruggencate)

11097 - Ιερομόναχος Χρυσόστομος Διονυσιάτης (1860 - 28 /9/ 1933)


       […] Κατά τον μακαριστό ηγούμενο Γαβριήλ Διονυσιάτη (†1983): «ούτος ο μακάριος εις τόσον ύψος ταπεινώσεως ήρθη, ώστε να ερωτά πάντοτε τους αδελφούς και διά τα μηδαμινά πράγματα, η δε απάθειά του κατέστη παροιμιώδης εν τη αδελφότητι της Μονής μας και εν Αγίω Όρει γενικώς. Ουδέποτε τον είδε τις εν Καρυαίς ως αρχιγραμματέα της Ιεράς Κοινότητος ή καθηγητήν εν τη Αθωνιάδι οργιζόμενον, πολύ δε περισσότερον αξιούντα έστω και παραμικράν τιμήν και ότε τω απενεμήθη υπό της γαλλικής κυβερνήσεως το παράσημον της λεγεώνος, αμέσως το αφιέρωσεν εις την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, το “Άξιόν έστιν”, προειπών ότι “πάντα όσα έχει ο αγιορείτης μοναχός ανήκουν εις την μεγάλην Μητέρα του την Παναγίαν”[…] Περισσότερα

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

11096 - Έκθεση για την επικρατούσα κατάσταση στο Άγιο Όρος

του Νεοκλή Καζάζη (*)
Την 23η Ιουνίου 1901 επισκέφθηκε το Άγιον Όρος ο Πρόεδρος της εταιρείας «του Ελληνισμού» και Πρύτανης του εθνικού Ελληνικού Πανεπιστημίου, Νεοκλής Καζάζης. Παρέμεινε ως τις 7 Ιουλίου, επισκέφθηκε όλες σχεδόν τις Μονές και τις Σκήτες αποκομίζοντας πλήθος ευγενών ιδεών περί του Αγίου Όρους. Τις κρίσεις του για την εν γένει κατάσταση του ιερού Τόπου και τους μελλοντικούς κινδύνους από την σλαβική επιδρομή, κατέγραψε ως εξής:
Ιδιαιτέρως επέστησα την προσοχήν μου εις το άγιον Όρος, επειδή ήκουον άλλοτε μεν ότι η ελληνική επιρροή εξέλιπεν εντελώς, άλλοτε δε ότι ουδείς φόβος υπάρχει εκ της σλαυϊκής επιδρομής.
Επί πολλάς ημέρας παρέμεινα εις το άγιον Όρος, προσπαθών να μελετήσω όσον το δυνατόν λεπτομερέστερον την εκεί κατάστασιν και ν΄αντιληφθώ οποίους κινδύνους

11095 - Η ευωδία του Σταυρού (Γέρων Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Σήμερα στο Άγιο Όρος εορτάζεται η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.
«Σταυρός η ωραιότης της Εκκλησίας», αναφωνούμε, προσκυνώντας το Τίμιο Ξύλο.
Ο Σταυρός του Χριστού, ο οποίος είναι γεμάτος χάρη και ευλογία, σκορπίζει παντού το ουράνιο άρωμα, που ευωδίασε επάνω Του από τον Ίδιο τον Χριστό. Η ευωδία του Σταυρού, άρωμα ουράνιο, θεϊκό, μείγμα πόνου, αδικίας και θρήνου, αίματος και δακρύων, που τα καλύπτει και τα ανατρέπει η αγάπη. Τα μετατρέπει σε ζωή και χαρά, σε παράδεισο.
Τι δεν ένιωσε και τι δεν άκουσε αυτό το Τίμιο Ξύλο! Ένιωσε επάνω Του αυτό το άχραντο σώμα του Χριστού. Ποτίστηκε από το αίμα και τον ιδρώτα Του, που

11094 - Ξενάγηση στην πατρική οικία του οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου


        Η Μαρία Εζνεπίδου, συγγενής του οσ. Παϊσίου του Αγιορείτου μας ξεναγεί στην πατρική οικία του οσ. Παϊσίου στη Κόνιτσα στην οποία φυλάσσονται ξυλόγλυπτα που έχει κατασκευάσει ο όσιος, χειρόγραφα και βιβλία του, καθώς και πολλά άλλα οικογενειακά κειμήλια.

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

11091 - Πρόσκληση σε εκδήλωση για το Άγιο Όρος


       Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους σας προσκαλεί, την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου και ώρα 18.00, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, σε εκδήλωση με θέμα

«Η απελευθέρωση του Αγίου Όρους 
και οι ρωσικές διεκδικήσεις την περίοδο 1912-1913».

Στην εκδήλωση ο νομικός κ. Διογένης Καραγιαννακίδης θα παρουσιάσει το σχετικό με το θέμα βιβλίο του.
Επίσης, θα ομιλήσει ο προηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Γοντικάκης, ο οποίος θα αναπτύξει την ιστορική και διαχρονική διάσταση του θέματος.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν οι Ιερές Μονές Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων και Εσφιγμένου Αγίου Όρους, οι καθηγούμενοι των οποίων θα παραβρεθούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό.
Η εκδήλωση διεξάγεται με την φροντίδα του Συλλόγου Φίλων της Ι.Μ.Εσφιγμένου. 

11090 - Άγιος Σιλουανός, η μεγάλη πνευματική μορφή του 20ού αι.

Ο όσιος Σιλουανός —κατά κόσμον Συμεών Ιβάνοβιτς Αντόνωφ— γεννήθηκε το 1866 σε οικογένεια χωρικών της περιφερείας Ταμπώβ της Ρωσίας. Από την ηλικία των τεσσάρων ετών αναρωτιόταν: «Πού είναι αυτός ο Θεός; Όταν μεγαλώσω, θα γυρίσω όλη την γη αναζητώντας τον!» Στη νεανική του ηλικία όταν άκουσε το βίο ενός αγίου εγκλείστου ασκητού και τα θαύματα που γίνονταν στον τάφο του σκέφτηκε: «Αν αυτός είναι άγιος, άρα ο Θεός είναι μαζί μας και δεν υπάρχει λόγος να γυρίσω όλο τον κόσμο για να τον βρω». Με αυτή τη σκέψη η καρδιά του πυρώθηκε από αγάπη προς το Θεό.

11089 - Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης (†1938)









Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 24 Σεπτεμβρίου
Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης (†1938)

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

11088 - Διατύπωσις Τυπικών Διατάξεων του Αγίου Όρους



11087 - Μοναχός Ανατόλιος Καυσοκαλυβίτης (1862 - 20 Σεπτ/ρίου 1938)

Στο χωριό Παγκράτι Καλαβρύτων γεννήθηκε το 1862. Το 1890 ήλθε στο Περιβόλι της Παναγίας. Το 1892 εκάρη μοναχός στην Καλύβη του Τιμίου Σταυρού των Καυσοκαλυβίων. Ήταν πάμφτωχος, ακτήμων, ευλαβέστατος, ένθερμα θεοτοκοφιλής και φιλόθεος. Ούτε νερό δεν είχε στην Καλύβη του. Με το σταμνί κουβάλαγε νερό από το Κυριακό. Από τον μύλο έπαιρνε το πρώτο άλεσμα του σιταριού, επειδή αυτό είχε λίγο χώμα και ήταν πιο φθηνό. Περνούσε με ξηροφαγία. Αν είχε κανέ­να φιλοξενούμενο, μαγείρευε κάτι. Με χόρτα και λαχανίδες περνούσε, πάντα λίγα, πάντα φτωχά. Άκρος νηστευτής, ο πιο πλούσιος πένης των Καυσοκαλυβίων.
Μάζευε τσάι του βουνού από τον Άθωνα, λεβάντα και αμάραντα και τα έδινε στους Ρώσους να τα στέλνουν ευλογία στην πατρίδα τους ή πήγαινε στις Καρυές να τα δώσει. Πάντα πήγαινε στον λάκκο του Άδειν στην Καψάλα, στο Κελλί του «Άξιόν Έστι», εκεί που πρωτοψάλθηκε το 980 ο αρχαγγελικός ύμνος προς τη Θεοτόκο. Με όλη τη δύ­ναμη της ψυχής

11086 - Μοναχός Σάββας Λαυριώτης (1837 - 20 Σεπτεμβρίου 1902)

Από την Αλεξάνδρεια της Ρουμανίας, την πατρίδα του, όπου γεννή­θηκε στις 29.8.1837, από Βούλγαρους γονείς, τον Χρήστο και τη Νόννα, ήλθε στη δεύτερη πατρίδα του, το Άγιον Όρος, το 1859. Πρωτοεγκαταστάθηκε στη ρουμανική σκήτη του Τιμίου Προδρόμου. Ως δόκι­μος διεκρίθη για την άκρα υπακοή του και την καθαρή του ταπείνωση. Το 1863 εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός. Το 1867 εξήλθε της σκήτης για μεγαλύτερη ησυχία. Μόνασε για 35 έτη στο Λαυριώτικο Κελλί που ονομάζεται «Τουρλωτή» και είναι πλησίον του Αγιάσματος του οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου.

11085 - Ο Άγιος οσιομάρτυς Ιλαρίων από την Κρήτη









Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 20 Σεπτεμβρίου

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

11084 - Η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου απαντά σε ανυπόγραφο ανεύθυνο κείμενο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ
Προσφάτως κοινοποιήθηκε στήν Ἱερά Μονή μας κείμενο ἀνυπόγραφο, ἀτεκμηρίωτο, νεφελῶδες καί παραπειστικό. Θέμα ἦταν ἡ ἐπικειμένη "ἐκδίωξη" τοῦ ἐξαρτηματικοῦ μοναχοῦ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Γέροντος Γαβριήλ, ὁ ὁποῖος ἀπό το 1995 ἐγκαταβιοῖ σέ Κελλί τῆς Μονῆς. 
Ἐπειδή ἡ Ἱερά Μονή εἶχε πλήρη ἄγνοια γιά τό ὅτι ἐπρόκειτο νά διώξει τόν ἐν λόγω ἀδελφό, καί μολονότι δέν εἶχε καμία ἠθική ὑποχρέωση νά ἀνταποκριθεῖ σέ 
ἀνυπόγραφο "κίτρινο" κείμενο, ἀντιπροσωπεία προϊσταμένων ἐπισκέφθηκε τόν 
ἴδιο τόν γέροντα, γιά νά ἐνημερώσει καί νά ἐνημερωθεῖ σχετικῶς.

11083 - Μοναχός Ισίδωρος Καυσοκαλυβίτης (1885 - 19 Σεπτεμβρίου 1968)

Η Ανδρούσα της Μεσσηνίας ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του, στην οποία γεννήθηκε το 1885, ο κατά κόσμον Θεόδωρος Παντελόπουλος. Προσήλθε στο Άγιον Όρος το 1904. Εκάρη μοναχός το 1905 από τον Γέροντα Χαράλαμπο της Καλύβης του Αγίου Χαραλάμπους της ιεράς σκήτης Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων.
Επρόκειτο περί ευλαβέστατου και φιλομαθέστατου μοναχού. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή, την ποίηση, την αντιγραφή σπουδαίων κειμένων, την ιατρική, τη φαρμακολογία, τη βοτανολογία, την ιχνογραφία, την ξυλογλυπτική και τη διακόσμηση κολλυβών. Ο συγγραφέας ’Άλκης Αγγέλου, όταν τον πρωτοείδε, έγραψε: Ανοίγει η πόρτα και μπαίνει αθόρυβα ένας καλόγηρος. Είχα την εντύπωση πως κατέβηκε σιωπηλός απ’ τους τοίχους, από καμμιά παλαιάν εικόνα βυζαντινή και πήρε άξαφνα σάρκα και οστά, εκεί μέσα στο σπίτι…». Συνδεόταν με φιλία με τον σπουδαίο αγιογράφο και πεζογράφο Φώτη Κόντογλου. Περισσότερα

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

11082 - Αι Κανονιστικαί Διατάξεις του Αγίου Όρους (1930-2014)










Άγιον Όρος 2018

11081 - Μοναχός Ονούφριος Αγιαννανίτης (1845 - 18 Σεπτεμβρίου 1935)

Καταγόταν από την αρχιερατική επαρχία Μέτρων της Α. Θράκης και ήταν υιός πλούσιου βοσκού πολλών προβάτων. Βόσκοντας τα πρόβατα ο ίδιος δεν παρέλειπε να προσεύχεται. Νέος αποφάσισε τη μοναχική του αφιέρωση. Με μία κάπα μόνο ξεκίνησε, δίχως χρήματα και πράγματα μαζί του, για το Άγιον Όρος. Μετά από πολλές περιπέ­τειες έφθασε στον αθωνικό λιμένα της σωτηρίας το 1888.
Πήγε στη μονή Ιβήρων να προσκυνήσει την Παναγία την Πορταΐτισσα. Κάποιος τον πλησίασε, και όταν πληροφορήθηκε ότι ήλθε για να μονάσει, του είπε να πάει στον παπα-Μηνά τον Μαυροβούνιο στη σκήτη της Αγίας Άννης. Πήγε, κτύπησε τη θύρα, εξήλθε ο παπα-Μηνάς και τον υποδέχθηκε μετά χαράς, λέγοντάς του ότι η Παναγία τον έφερε από την Πόλη.  Διαβάστε περισσότερα »

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

11080 - Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης. Η ανακομιδή των λειψάνων του


 Δείτε το λεύκωμα εδώ:

11079 - Η παιδαγωγική μέθοδος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού μέσω των Διδαχών

Στην εποχή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού δεν υπήρχε συστηματική παιδεία. Ο φωτιστής του Γένους αντιλήφθηκε από νωρίς, πως έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στην παιδεία με σκοπό να αφυπνίσει το Γένος. Η ελληνική γλώσσα σε πολλές οθωμανοκρατούμενες περιοχές κινδύνεψε να πάψει να ακούγεται. Τα γράμματα και η παιδεία έπεσαν σε αφάνταστη παρακμή. Συχνά έλεγε: «Δεν βλέπετε ότι αγρίεψε το Γένος μας από την αμάθεια και εγίναμεν ωσάν τα θηρία;». Η ρεαλιστικότητα και η διορατικότητά που είχε τον οδήγησαν, ώστε να προτρέπει τους Ορθοδόξους του Γένους μας να φτιάξουν ελληνικό σχολείο. «Να μανθάνουν τα παιδιά ελληνικά», διατί «η Εκκλησία μας, αδελφέ, είναι εις την ελληνικήν

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

11078 - Το Άγιον Όρος στα χρόνια της Απελευθέρωσης


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Χρυσοχοΐδης Κρίτων, Το Άγιον Όρος στα χρόνια της Απελευθέρωσης (δοκίμιο για την έρευνα της περιόδου)

Μουζάκης Δημήτριος, Το Άγιον Όρος από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο Ελληνικό Βασίλειο: η θεσμική οργάνωση

Παπουλίδης Κωνσταντίνος, Το Άγιον Όρος στο επίκεντρο των Διεθνών Ανταγωνισμών

11077 - Άγιος Κυπριανός, μητροπολίτης Κιέβου (†1406)







Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 16 Σεπτεμβρίου

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

11076 - Για πρώτη φορά στην Αττική η Τιμία Κάρα του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη, από το ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα Αγίου Όρους



       Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, στις 5 μμ, θα γίνει η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης, όπου θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου.
Το ίδιο χρονικό διάστημα, το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών διοργανώνει Συνέδριο με τίτλο «Ο Οικουμενικός Άγιος Σιλουανός».

Ακολουθεί το πρόγραμμα 
τόσο των λατρευτικών εκδηλώσεων όσο και του συνεδρίου

11075 - Γέρων Αρσένιος Σπηλαιώτης (1886 - 2/15 Σεπτεμβρίου 1983)

11074 - Άγιος Ιωσήφ ο Νέος (†1656)







Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 15 Σεπτεμβρίου

Ο βίος του Αγίου:

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

11073 - Ο Τίμιος Σταυρός!

Βοήθειά μας ο Τίμιος Σταυρός!
Το Τίμιο Ξύλο, που ποτίστηκε από το αίμα του Χριστού, υψώθηκε για να το βλέπουμε εμείς οι Χριστιανοί και να νιώθουμε ασφάλεια, ανάπαυση και θεραπεία από κάθε προσβολή του πειρασμού. Ας σηκώσουμε το βλέμμα μας αντικρίζοντάς Το! 
Θα Το δούμε αιματοβαμμένο, τρύπιο από τα καρφιά. 
Επάνω Του κράτησε τον Βασιλέα της δόξης!
Επάνω Του δέχθηκε όλο το φορτίο του πόνου, που ένιωσε ο Χριστός!
Επάνω Του έσβησε η αμαρτία!
Επάνω Του έληξε η δυναστεία του θανάτου!
Αυτό το Ξύλο έγινε σύμβολο νίκης για τους Χριστιανούς.
Έληξε ο φόβος που τυραννεί τον άνθρωπο, αδελφοί μου. Το βροντοφωνάζει η θέα του Σταυρού. Ας νιώσουμε αυτήν την βεβαιότητα και την ασφάλεια που μας χαρίζει η θέα Του!

11072 - Φωτογραφίες από την Πανήγυρη του Ιερού Κελλίου Τιμίου Προδρόμου στις Καρυές του Αγίου Όρους

Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, στο Άγιο Όρος εορτάστηκε η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (29 Αυγούστου/11 Σεπτεμβρίου). Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και κατά το Αγιορειτικό Τυπικό και τάξη πραγματοποιήθηκε η Πανήγυρις του Ιερού Κουτλουμουσιανού Κελλίου του Τμίου Προδρόμου (Διονυσίου εκ Φουρνά) στις Καρυές.
Ιδιαίτερη λαμπρότητα εις την ιεράν πανήγυριν προσέδω-σε ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αμορίου κ. Νικηφόρος, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής των Βλατάδων ο οποίος προεξήρχε των Ιερών Ακολουθιών.

11071 - Μοναχός Νεόφυτος Λαυριώτης (1908 - 14 Σεπτεμβρίου 1983)

Γεννήθηκε στη Ζάτουνα Αρκαδίας το 1908. Προσήλθε στο Άγιον Όρος το 1936 κι εκάρη μοναχός στη Μεγίστη Λαύρα το 1938. Έζησε στο σπήλαιο του οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου, στα Κατουνάκια, στη σκήτη της Αγίας Άννης, στην Καψάλα. Πάντοτε ακτήμων, παντού εγκρατής σε όλα και αυστηρός νηστευτής, μονοχίτων και ανυ­πόδητος.
Ένα διάστημα διετέλεσε θυρωρός κι επιμελητής της Αθωνιάδος Σχολής. Ο σχολάρχης της Χρυσόστομος Λαυριώτης λέγει ότι προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στους σπουδαστές με τις πατρικές νουθεσίες του και κυρίως το καλογερικό του παράδειγμα. Υπόμενε πάντοτε ατάραχα δοκιμασίες κι ενοχλήσεις διάφορες. Τον μικρό μισθό του την ίδια μέρα που τον λάβαινε, τον μοίραζε ελεημοσύνες στους φτωχούς. Το Κελλί του στα Κατουνάκια μισογκρεμισμένο και απλησίαστο. Κοινωνούσε πάντα με κατάνυξη. Πριν τη θεία Κοινωνία από ταπείνωση φιλούσε και τα χέρια των δοκίμων.

11070 - Μοναχός Βιτάλιος Καρακαλλινός (1891 - 14 Σεπτεμβρίου 1945)

Γεννήθηκε στον νομό Μποντοσάνι της Ρουμανίας το 1891. Νέος αφοσιώθηκε στ’ ασκητικά παλαίσματα της μοναχικής ζωής, νηστεία, αγρυπνία, προσευχή, στη μονή Νεάμτς.
Το 1938 ήλθε στο Άγιον Όρος για υψηλότερες πνευματικές αναβάσεις. Έφτιαξε ένα μικρό καλυβάκι στην ησυχία των δασών της μονής Καρακάλλου. Αγάπησε την αφάνεια, την αδοξία, την πενία, την ησυχία και την άσκηση υπέρμετρα. 
Κανείς δεν γνώριζε την κατοικία του και τον αγώνα του. Μερικές φορές πέρναγαν μήνες για να τον δουν στη μονή. Τα καλοκαίρια κατέβαινε στη μονή για

11069 - Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού






11068 - Οσιομάρτυς Μακάριος (†1507)









Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 14 Σεπτεμβρίου

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

11067 - Στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις (π. Παύλος Ιωσηφίδης Μικραγιαννανίτης)

Γράφτηκε για την Romfea.gr
Πόσο στα αλήθεια δυσκολεύτηκα να πάρω την απόφαση, εδώ και πολύ καιρό, για να αναφερθώ σε φαινόμενα, τα οποία έχουν εμφανιστεί από χρόνων, θα έλεγα, μέσα στο χώρο της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας, απάδοντα στην κρατούσα από αιώνων ιεράν παράδοσιν τεθησαυρισμένην υπό των Αγίων Πατέρων. Δόξα τω Αγίω Θεώ ελήλυθεν ο καιρός δια ταύτην.
Θα αναφερθώ ιδιαίτερα στην παράδοσιν των εν τη εκκλησία τελουμένων Ιερών Ακολουθιών υπό των λειτουργών και διακόνων αυτών, ιερέων και δη ιεροψαλτών.