Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2018

11027 - Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την ημέρα προσευχής υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, σύμφωνα με την μακραίωνη εκκλησιαστική τάξη και παράδοση, εορτάστηκε χθες, Σάββατο, 1η Σεπτεμβρίου, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η αρχή της Ινδίκτου – η εκκλησιαστική πρωτοχρονιά – και η Σύναξη προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παμμακαρίστου, της οποίας η πανίερη εικόνα φυλάσσεται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό. Η χθεσινή ημέρα είναι αφιερωμένη, από το 1989, και στην προσευχή υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο του Πατριαρχικού μηνύματος εδώ

11026 - Χαιρετισμός του Εσφιγμενίτη Καθηγουμένου προς τον Πολιτικό Διοικητή Αγίου Όρους

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ Ι Μ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ
ΑΡΧ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ
ΕΠΙ ΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗ TOY ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
κ. ΚΩΝ/ΝΟΥ ΔΗΜΤΣΑ
19.8 / 1.9.2018
Εξοχώτατε Κύριε διοικητά,
Σας υποδεχόμαστε σήμερα σε έναν χώρο, ο οποίος, δυστυχώς, δεν ανταποκρίνεται στο ύψος του λειτουργήματός  σας. Η υποδοχή του πολιτικού διοικητού Αγίου Όρους, του εκπροσώπου της ελληνικής πολιτείας στον ιερό τόπο του Περιβολιού της Κυρίας Θεοτόκου, έπρεπε να γίνει στο ιστορικό κτήριο της Μονής του Εσφιγμένου και εντός του καθολικού αυτής και όχι στο αντιπροσωπείο, όπου κατά ανάγκην και λόγω της συνεχιζόμενης (όχι με δική μας ευθύνη ) καταλήψεως,  βρίσκεται σήμερα η διοικητική έδρα και το προσωρινό κατάλυμα της αδελφότητος που την επάνδρωσε από το 2005.
Ο διορισμός σας, κύριε Διοικητά, αποτελεί ελπίδα για το Άγιον Όρος, το οποίο προσβλέπει στο πρόσωπο σας για την έξοδο από μια λυπηρή κατάσταση στην οποία από καιρό βρίσκεται ο Ιερός Τόπος, με την τελμάτωση των θεμάτων που τον απασχολούν. Πρόκειται για θέματα της αρμοδιότητός σας, βασικά και

11025 - Η παρουσία της Παναγίας στο Άγιο Όρος (Γέρων Χριστοφόρος Γρηγοριάτης)

Πανοσιολογιώτατος γούμενος τς ερς Μονς Γρηγορίου γίου ρους κ. Χριστοφόρος, μιλε γιά τν παρουσία τς Παναγίας στ γιο ρος σέ κδήλωση τς νορίας γίου Νικολάου γκωμης τς Κύπρου πο πραγματοποιήθηκε στς 26 Νοεμβρίου 2017 ες τήν Κατασκήνωσιν τς νορίας στ Φιλάνι.