Κυριακή, 5 Αυγούστου 2018

10941 - Ένα παιδί μιλάει στον πατέρα του, στον γέροντά του

Αρχιμ. Χρυσόστομος Εσφιγμενίτης
1936 - 2013
Γέροντά μου, αν και πέρασαν πέντε έτη από την κοίμησή σου, νιώθω την ανάγκη να σου μιλήσω, όπως σου μιλούσα καθημερινά και όπως σου μιλάω σε άλλη διάσταση τώρα.
Γέροντα, εσύ είσαι αυτός, που μου μίλησε για τον Θεό.
Εσύ είσαι αυτός, που μου έδειξε τον Θεό.
Εσύ μου έμαθες να αγαπώ, με την αγάπη σου.
Εσύ μου έδειξες πώς να θυσιάζομαι, με την θυσία σου.
Εσύ μου δίδαξες τον πόνο, με τον πόνο σου.
Εσύ μου δίδαξες την υπέρβαση.
Εσύ μου δίδαξες πως να σηκώνομαι, γιατί με σήκωνες από τις πτώσεις μου.
Εσύ μου έμαθες να αγκαλιάζω, με την αγκαλιά σου.
Γέροντά μου, εσύ μου έδωσες έναν ανεκτίμητο θησαυρό, την καρδιά σου! Μου ζήτησες, όμως, να μην την κρατήσω για τον εαυτό μου, αλλά να την μοιράσω παντού. Βαριά η παρακαταθήκη, μεγάλη η ευθύνη.
Γέροντά μου, όλα αυτά, μου τα έδωσες μέσα από την μοναδική επικοινωνία, που γοήτευε κάθε ανθρώπινη καρδιά: την σιωπή σου.
Γέροντα, προτιμούσες να μιλάς με την ζωή σου και η σιωπή σου κυρίευε τα πάντα.
Γέροντά μου, θέλω να σου μιλήσω και να σου πω ότι τώρα κατάλαβα απολύτως την σιωπή σου εμπρός σε κάθε αδικία, που έχεις υποστεί! Αυτό ήταν μάθημα ακλόνητης πίστης στον Θεό.

10940 - Μη φοβάσαι, δεν θα πεθάνης· θα νικήσης τον θάνατο!

Το 1985 επισκέφθηκε τον Πατέρα Παΐσιο στο Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου μία καρκινοπαθής γυναίκα τριαντά έξι ετών από την Θάσο. Ήταν σε κακή κατάσταση, και οι γιατροί της είχαν δώσει ελάχιστο χρόνο ζωής.
Ο Γέροντας την σταύρωσε με τον Σταυρό του, προσευχήθηκε για λίγη ώρα και αμέσως της είπε:
– Μη φοβάσαι, έχεις να κάνης πολλή δουλειά ακόμη. Είναι και ο Άγιος Παντελεήμων.
Μαζί με την ευχή του της έδωσε και έναν ξύλινο Σταυρό λέγοντας:

10939 - Μοναχός Αλέξιος Νεοσκητιώτης (1886 - 5 Αυγούστου 1963)[…] Στην εξόδιο ακολουθία του ζήτησε να παρίσταται και ο από την ίδια Καλύβη μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Κύριλλος. Τον ειδοποίησαν τηλεγραφικώς και κατέφθασε, για να προστεί της εξοδίου ακολουθίας, στην οποία προσήλθαν όλοι οι πατέρες της σκήτης αλλά και πολλοί άλλοι, δίχως να έχουν ειδοποιηθεί. Τρεις ημέρες μετά την κηδεία του ήλθαν αναζητώντάς τον τα πέντε αδέλφια του, που είχαν πάρα πολλά χρόνια να τον δουν. Προσκύνησαν με δάκρυα τον σταυρό του φρεσκοσκαμένου τάφου του. 
Ο μακάριος Γέροντας Αλέξιος είχε πενήντα χρόνια να βγει στον κόσμο […] 
Περισσότερα

10938 - Ιερομόναχος Γεράσιμος Διονυσιάτης (1875 - 5 Αυγούστου 1955)       […] Επί πολλά χρόνια στη μονή του σαν μοναχός διακονητής, διάκος και παπάς έγινε σε όλους αξιαγάπητος για την καλοσύνη, την ευγένεια και την αρετή του. Συνήθιζε κάθε ήμερα ν’ αφήνει λίγο από το ψωμί του, για τον φύλακα άγγελό του, και κάθε ημέρα το αύξανε, μέχρι που δεν έτρωγε καθόλου. Ο ηγούμενος Ευλόγιος τον επανέφερε στη μέση οδό. […] 
[…] Μεταμορφωμένος με την πολύχρονη άσκηση, ανεβασμένος στην κορυφή του όρους των αρετών, κατέβαινε στη γη. Συνήθιζε ο απλός Γέροντας να μη φτύνει στη γη κι έλεγε: «Τη γη πρέπει να τη σεβόμαστε. από αυτή πλασθήκαμε και σε αυτή πάλι θα πάμε». Περισσότερα

10937 - Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός (†1682)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 5 Αυγούστου