Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

10921 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες τον Αύγουστο

Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
... Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών... (Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης) 

Ακολουθούν οι Αγιορείτες Άγιοι των οποίων η Μνήμη τιμάται τον Αύγουστο.
5 Αυγούστου

10920 - Ο Οσιομάρτυρας Διονύσιος









Αγιορείτης Άγιος

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

10919 - Ανωτέρα επισκίασις επί του Άθω, ήτοι διηγήσεις περί των θαυματουργών εικόνων της Θεοτόκου

 

10918 - Απάνθισμα σοφίας Αγίου Παϊσίου

«Εκείνος που αγωνίζεται πολύ καιρό και δεν βλέπει πνευματική πρόοδο έχει υπερηφάνεια και εγωισμό. Πνευματική πρόοδος υπάρχει εκεί που υπάρχει  πολύ ταπείνωση». 
***
«Να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να κερδίσουμε τον παράδεισο. Είναι πολύ στενή η πύλη και μην ακούτε αυτούς που σας λένε ότι όλοι θα σωθούμε». 
***
«Συνετός και μυαλωμένος άνθρωπος είναι εκείνος που αντελήφθη καλώς ότι υπάρχει τέρμα της παρούσης ζωής και σπεύδει και αυτός να θέσει τέρμα εις τα σφάλματα και ελαττώματά του».
***

10917 - Αντίγραφο της Εικόνας της Παναγίας Παραμυθίας από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, θα βρίσκεται μόνιμα στη Λευκάδα


Με κάθε τιμή, λαμπρότητα  και χριστιανική κατάνυξη η Λευκάδα υποδέχτηκε το ακριβές αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας,  που βρίσκεται  στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.
Την ιερά εικόνα, την οποία μετέφερε ο Πανοσιολογιότατος  Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μεγίστης Μονής  του Αγίου Όρους κ.κ. Εφραίμ, υποδέχθηκαν  το βράδυ της περα-σμένης Παρασκευής  27  Ιουλίου στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά  ο Σεβασμιώτατος

10916 - Το ταπεινό φρόνημα του Γέροντα Μωυσή του Αγιορείτη


Ομιλία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ στην βιβλιοπαρουσίαση του τόμου προς τιμήν του μακαριστού γέροντος Μωϋσή Αγιορείτη με τίτλο «Μωσέως Ωδή», που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Ιουνίου στον Χώρο Τεχνών του Δήμου Βεροίας στο πλαίσιο των ΚΔ΄ Παυλείων της Ι. Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

10915 - Ο Γέρων Μωϋσής: ένα πρόσωπο υπομονής και αγάπης


Ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου στην βιβλιοπαρουσίαση του τόμου προς τιμήν του μακαριστού γέροντος Μωϋσή Αγιορείτη με τίτλο «Μωσέως Ωδή», που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Ιουνίου στον Χώρο Τεχνών του Δήμου Βεροίας στο πλαίσιο των ΚΔ΄ Παυλείων της Ι. Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

10914 - Νέο βιβλίο: Αγιορείτικα σχήματα και χρώματα



Γιάννης Μενεσίδης, Αγιορείτικα σχήματα και χρώματα. 
Κομοτηνή 2018 (επιμ. Γιώργος Τσιγάρας)
Ο καλλιτέχνης βλέπει τις μορφές μετωπικά και τις εικόνες σχηματοποιημένες και απλοποιημένες για να μπορεί ο θεατής να τις αναπλάθει και να διευρύνει την οπτική του αντίληψη. Επίσης, η όρασή του είναι μνημική, δεν επηρεάζεται από τον χρόνο, δεν είναι στατική από ένα σημείο, αλλά είναι μετακινούμενη. Είναι όραση ψυχής που καταθέτει καημούς και μεράκια και βλέπει από ψηλά, καταργώντας κάθε φυσικό εμπόδιο. Κινείται αγαπητικά και δεν διστάζει να μεταφρέρει οπτικές εκπλήξεις και παραμορφώσεις μεγαθών. Είναι κάτι ανάλογο με την αντίληψη των παιδιών που ό,τι αγαπούν το μεγεθύνουν. (Από τα κείμενα του βιβλίου)

10913 - Ιερομόναχος Γαβριήλ Αγιαννανίτης (1877 - 29 Ιουλίου 1956)


Ο κατά κόσμον Γεώργιος Κάρτσωνας του Διονυσίου και της Ελένης γεννήθηκε στα Αρφαρά της Μεσσηνίας το 1877 από πολύτεκνους και ευσεβείς γονείς. Ο πατέρας του ήταν ο τελευταίος δήμαρχος φουστανελάς της πόλης τους. […]

[…]Όταν στη σκήτη σκέφθηκαν ορισμένοι ν’ ανοίξουν κάποιους δρόμους, ο Γέροντας Γαβριήλ είπε στη Γεροντική Σύναξη: «Πατέρες, αυτά τα σκληρά και ανηφορικά και δύσβατα δρομάκια της σκήτης μας εβοήθησαν τους προ ημών πατέρας να φθάσουν και μέχρις αγιότητος ακόμη, χάρις στους τους σκληρούς αγώνας. Μη ζητάμε λοιπόν ευκολίες, αν θέλουμε ν’ ακολουθήσουμε τα ίχνη τους». Τότε όλοι οι Αγιαννανίτες πατέρες συμφώνησαν απόλυτα μαζί του. […] Περισσότερα 

Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

10912 - Φωτογραφίες και ήχος από την Πανήγυρη της Παναγίας της Τριχερούσας, στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου Αγίου Όρους


10911 - Ο Γέρων Θεοφυλάκτος Νεοσκητιώτης (1897 - 28 Ιουλίου 1986)

[...] Στην Νέα Σκήτη συνάντησα τον Γερο-Θεοφύλακτο, έναν ευλαβέστατο μοναχό, φορέα της ησυχαστικής παραδόσεως, ο οποίος ήταν υποτακτικός του περίφημου Αρχιμ. Ιωακείμ Σπετσιέρη, ο οποίος έζησε στην Νέα Σκήτη στο τέλος της ζωής του, έγραψε ως άλλος αββάς Ζωσιμάς το βιβλίο για την ερημίτισσα Φωτεινή  και εξέδωσε τα ασκητικά έργα του αγίου Ισαάκ του Σύρου.
Επίσης ο Γερο-Θεοφύλακτος είχε συνδεθή με τον Γερο-Ιωσήφ Σπηλαιώτη-ησυχαστή και με την συνοδεία του, ασκούμενος και αυτός στην νοερά προσευχή. Είχε μεγάλη ευλάβεια στους αγίους Αναργύρους, την εικόνα των οποίων είχε στο κελλί του και στους οποίους προσευχόταν να του στείλουν λίγο λαδάκι, γιατί διαφορετικά δεν θα άναβε τα κανδήλια τους, ή «θα τους άφηνε έξω στο κρύο να παγώσουν» και οι άγιοι Ανάργυροι πραγματοποιούσαν την επιθυμία του. [...]
Εκτενή βιογραφικά στοιχεία του Γέροντα Θεοφύλακτου διαβάστε εδώ

10910 - Όσιος Παύλος Ξηροποταμηνός (10ος αι.)








Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 28 Ιουλίου

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

10909 - Μέσα από την αδυναμία φανερώνεται η δύναμη! (Ιερά Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους)

Στάχτη, δάκρυ, αγωνία, απόγνωση, φόβος, οργή, θυμός... Όλα ανάμεικτα. Πόνος χωρίς όρια. Οσμή θανάτου έχει καλύψει τα πάντα. «Κόλαση» θα πει κάποιος, άσχετα αν πιστεύει ή όχι στην ύπαρξή της. Την ζει έντονα.
Οι νεκροί έδωσαν το χρώμα και το μέγεθος στην τραγωδία. Οι αγνοούμενοι έρχονται να μεγαλώσουν την αγωνία. Οι τραυματίες αμέτρητοι, παλεύουν για την ζωή και την υγεία τους. Οι άστεγοι αποκαμωμένοι, αδυνατούν να πιστέψουν αυτό που τους συνέβη. Ο κόσμος εκφράζει με κάθε τρόπο την συμπαράστασή του.

10908 - Ο Άγιος Παντελεήμων και ο συνεχής αγών για την ίαση των ψυχικών αρρωστημάτων (†Προηγουμένου Γεωργίου Γρηγοριάτη)

Ες τό πολυτικιο το γίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος το ποίου σήμερα πιτελομε τήν μνήμην, παρακαλομε τόν γιον νά πρεσβεύ στόν Κύριο, διά τήν φεσιν τν μαρτιν μας. Θά περίμενε κανείς τι, πό να τόσο μεγάλο ατρό, πως εναι γιος Παντελεήμων, νά ζητούσαμε τήν ατρεία τν σωματικν σθενειν, λλά κκλησία ζητάει τήν ασι τν ψυχικν σθενειν, τν παθν, ο ποες πολλές φορές εναι ατία τν σωματικν σθενειν, λλά καί ο ποες εναι καί ο χειρότερες, διότι ο μέν σωματικές σθένειες μπορε νά κάνουν καί καλό στόν νθρωπο, ψυχικό καλό, νά τόν δηγήσουν σέ μετάνοια, λλά ο σθένεις τς ψυχς τά πάθη δηλαδή, ατά δηγον στόν αώνιο θάνατο.

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

10907 - Εγωϊσμός, ίσως η πιο φονική αρρώστια (Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης)

Συνήθως φοβόμαστε αυτά που φοβούνται και οι άλλοι γύρω μας ή αυτά που μας λένε κάποιοι ειδικοί ότι πρέπει να φοβόμαστε: τους σεισμούς, τις πυρκαγιές, την ανεργία, τον καρκίνο, το AIDS, τη νόσο των τρελών αγελάδων, και ό,τι άλλο καινούριο μπορεί να προκύψει στις μέρες μας. Φυλαγόμαστε και καλά κάνουμε.
Όμως δεν είναι σίγουρο ότι ξέρουμε καλά ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος, η πραγματική απειλή γύρω μας και μέσα μας, τι είναι αυτό που χρειάζεται να στρέψουμε την προσοχή μας, γιατί η απειλή είναι άμεση, καθημερινή και η κατάληξη πραγματικά οδυνηρή.
Tον μεγάλο κίνδυνο τον κουβαλάμε επάνω μας, ο μεγάλος μας εχθρός βρίσκεται μέσα μας και λέγεται εγωισμός. Εγωισμός με όλα του τα παρακλάδια: φιλαυτία, υπερηφάνεια, έπαρση, προβολή κλπ.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για τον άνθρωπο και την ψυχή του, δεν

10906 - Ο εργάτης του Χριστού, μακαριστός Γέρ. Μωυσής ο Αγιορείτης



       Ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ στην βιβλιοπαρουσίαση του τόμου προς τιμήν του μακαριστού γέροντος Μωϋσή Αγιορείτη με τίτλο «Μωσέως Ωδή», που

10905 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 26η Ιουλίου

Svetog Savu trećeg arhiepiskopa srpskog


Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

10904 - Το τροπάριο της Τριχερούσας από Βατοπαιδινούς (Εορτάζει 12/25 Ιουλίου)

Η εικόνα της Παναγίας 
της Τρχερούσας,
 χωρίς την επένδυση
Η σεπτή Σου Εικόνα Τριχερούσα Πανάχραντε,
κρήνη ιαμάτων ποικίλων ανεδείχθη τοις χρήζουσι,
και παύει νοσήματα δεινά, κινδύνους τε και θλίψεις χαλεπάς,
και λαμβάνομεν ιάσεις παντοδαπάς οι ευλαβώς βοώμεν Σοι,
Χαίρε Πανάσπιλε Αγνή, χαίρε ιατρέ άμισθε,
χαίρε η φρουρούσα εκτενώς Μονήν Σου ταύτην Πάναγνε.

10903 - Φιλότιμο, αρχοντιά και λεβεντιά: οι τρεις λέξεις του Οσίου Παϊσίου

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος κηρύττει τον θείο λόγο στον πανηγυρικό εσπερινό εις μνήμην του οσίου Παϊσίου που τελέστηκε στον ι.ν. αγ. Κοσμά του Αιτωλού στη Κόνιτσα.

10902 - Πανήγυρις των οσίων Διονυσίου του Ρήτορος και Μητροφάνους του Πνευματικού στη Μικρά Αγία Άννα

       Με τη δέουσα λαμπρότητα, κατά το διήμερο 21 και 22 Ιουλίου (8 και 9 με το παλ. ημερολόγιο), πανηγυρίστηκε στην Μικρά Αγία Άννα στο Άγιο Όρος η μνήμη των αγίων Διονυσίου του Ρήτορος και Μητροφάνους του Πνευματικού, που είναι οι προστάτες της περιοχής.
Η αγρυπνία τελέστηκε στον ομώνυμο ιερό ναό στο σπήλαιο των αγίων Πατέρων προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, ενώ πολλοί αγιορείτες μοναχοί και φιλάγιοι προσκυνητές συμμετείχαν με κατάνυξη στην ιερά πανήγυρη.
Ο όσιος Διονύσιος κατοίκησε στην σκήτη των Καρυών, έπειτα στη σκήτη της Αγίας Άννης και τέλος στην ερημική περιοχή, στη σημερινή σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης. Εκεί, μαζί με το μαθητή του όσιο Μητροφάνη, ασκήθηκαν μέσα στο σπήλαιο, στο οποίο από το 1956 ανοικοδομήθηκε ωραίος ναός, αφιερωμένος στο όνομα των

10901 - Μοναχός Αββακούμ Ιβηρίτης (1892 - 25 Ιουλίου 1943)

Η Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα, 
όπου βρήκε μαρτυρικό θάνατο
[…]Βοηθούσε ο φιλόπονος και φιλάγαθος μοναχός όλους τους αναγκεμένους. Στην κατοχή έσωσε με κίνδυνο της ζωής του πολλούς Άγγλους στρατιώτες. Με τις εμπειρικές ιατρικές του γνώσεις γιάτρευε πολλούς -γνώριζε τρεις χιλιάδες βότανα- πάντα αφιλοκερδώς, πάντα ακούραστος, φιλότιμος και πρόσχαρος. Διακρινόταν, ο καλοκάγαθος αυτός μοναχός, για τη μεγάλη, σταθερή και συνεχή ευσπλαχνία του.
Περί το 1940 πήγε στη μονή των Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα. Δεν έτρωγε ποτέ κρέας. Αρκούνταν σε λίγα χόρτα. Ήταν φιλότιμος, φίλεργος κι ευχάριστος στις συζητήσεις του.[…] 

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

10900 - Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική

Δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου
για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική
και άλλες περιοχές της Ελλάδος.
«Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή τις δραματικές εξελίξεις στην περιοχή της Αττικής εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών που καταστρέφουν ανθρώπινες ζωές, τις περιουσίες των κατοίκων και κατακαίουν τον ζωτικό δασικό της πλούτο. Οι προσευχές μας, αυτές τις δύσκολες ώρες, εντείνονται και ενώνονται με εκείνες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, των Μητροπολιτών των πληγεισών περιοχών και όλων όσοι συμπάσχουν. Ευχόμαστε να βοηθήσει ο Θεός ώστε να σταματήσει αυτή η τεράστια ανθρώπινη και οικολογική καταστροφή, που αναμφίβολα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, και να ενδυναμώσει τους συγγενείς των θυμάτων, τους τραυματίες και όλους τους πληγέντες. Παράλληλα, μετέχουμε στην αγωνία των επίσης δοκιμαζομένων από τις πυρκαγιές κατοίκων της Κρήτης και άλλων περιοχών της Ελλάδος, εκφράζοντας την βαθειά συμπάθεια και συμπαράσταση της Μητρός Εκκλησίας».

10899 - Μοναχός Κοσμάς Καυσοκαλυβίτης (1874 - 24 Ιουλίου 1952)



Γεννήθηκε στο Πλωμάρι της Μυτιλήνης. Ήλθε στην Καλύβη του Αγίου Μεθοδίου της σκήτης των Καυσοκαλυβίων το 1899. Μόναζε επί μισό αιώνα δίχως ποτέ να εξέλθει στον κόσμο. Ακολουθούσε την αυστηρή άσκηση του περιβόητου ασκητού Χατζη-Γιώργη, που είχε ισόβια νηστεία. Τον ονόμαζαν «αλάδωτο».
Κατά τον έκδοτη Σ. Σχοινά: «Ήτο από τους νηπτικούς γέροντας, το σέμνωμα των Καυσοκαλυβίων. Την κηδείαν του γενομένην την 25ην Ιουλίου, ημέραν της εορτής της Αγίας Άννης, παρηκολούθησαν πολλοί πατέρες, εκ συμπτώσεως δε και πολλοί πατέρες εξ άλλων Σκητών ελθόντες εις την πανηγυρίζουσαν Καλύβην της Αγίας Άννης του Γέροντος πατρός Ιωακείμ Παπαπαύλου, μεταξύ των οποίων και ο γράφων». Ανεπαύθη στις 24.7.1952.

10898 - Λαμπρά εορτάστηκε η Σύναξη των Αγίων Βατοπαιδινών Πατέρων

Ρεπορτάζ: Romfea.gr
Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Σύναξη των Αγίων Βατοπαιδινών Πατέρων στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.
Των λατρευτικών Ακολουθιών προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος της Εκκλησία της Κύπρου, ενώ συλλειτούργησαν ο Καθηγούμενος της Μονής Καρακάλου Γέροντας Φιλόθεος και ο Καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ.

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

10897 - Ολιγοήμερη προσκυνηματική επίσκεψη στην Αθωνική πολιτεία του Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Ιωάννη

Ολιγοήμερη προσκυνηματική επίσκεψη στην Αθωνική πολιτεία πραγματοποίησε κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης συνοδευόμενος από Ιερείς και λαϊκά στελέχη της Μητροπόλεως.
Κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Περιβόλι της Παναγίας, ο Σεβασμιώτατος, προεξήρχε της Αγρυπνίας, που ετελέσθη στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Ιβήρων, επί τη ευκαιρία της εορτής των Αγίων Αποστόλων, στο τέλος της οποίας πραγματοποιήθηκε

10896 - «Των Θεοφόρων ημών Πατέρων ο χορός», 23/10 Ιουλίου, Δοξαστικό Βατοπαιδινών αγίων (Ξενοφωντινός Χορός)

       
       Η Σύναξη των Βατοπαιδινών αγίων τιμάται πανηγυρικά κατ’ έτος στις 10 Ιουλίου (π.η. 23 Ιουλίου) στην Μονή τους  με αγρυπνία. Στην ηχογράφηση που ακολουθεί πατέρες της Ι.Μ. Ξενοφώντος αποδίδουν το δοξαστικό των αίνων με λαμπρότητα και μελωδική χάρη, τιμώντας τη μνήμη των θεοφόρων βατοπαιδινών αγίων. Πρόκειται για ηχογράφηση που πραγματοποιήθηκε στην πανήγυρη του 2013, όταν παράλληλα με τους βατοπαιδινούς αγίους εορτάστηκε η Παναγία η Οδηγήτρια, που έφτασε από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος, όπου φυλάσσεται εδώ και αιώνες.

Δόξα. χος πλ. δ.
Τν Θεοφόρων μν Πατέρων χορός, κ διαφόρων μέν πατρίδων

10895 - Μοναχός Γεώργιος Αγιοπαυλίτης (1910 - 23 Ιουλίου 1998)

[...]Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής φυγάδευσε αρκετούς καταδιωκομένους και τους έσωσε. Για τη δράση του αυτή είχε την ευλογία του ηγουμένου του, συνελήφθη όμως από τις γερμανικές αρχές και οδηγήθηκε για να δικαστεί στο στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης. Απολογούμενος κι ερωτώμενος είπε ότι ό,τι έκανε το έκανε κατά τον ευαγγελικό λόγο περί υπερασπίσεως των αδικουμένων και όχι των αδικούντων. Καταδικάσθηκε σε θάνατο. Αναμένοντας την εκτέλεση στις φυλακές είδε τους προστάτες άγιους της μονής Γεώργιο και Παύλο και συνομίλησε μαζί τους. Μάλιστα τη συνομιλία άκουσαν και οι συγκρατούμενοί του, τη θεώρησαν όμως παραλήρημα του πυρετού του.[...] 
Περισσότερα

Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

10894 - Ο Αγιορείτης Μητροπολίτης Κώου Ιεζεκιήλ (1913 - 22/ 7/ 1987)



       […]Υπήρξε φιλομόναχος κι ένθερμος φιλοαθωνίτης. Επισκεπτόταν συχνά για πολλά χρόνια τις μονές και τις σκήτες του Αγίου Όρους. Λάμπρυνε τις πανηγύρεις, χειροτονούσε ιερείς, αποσυρόταν σε Κελλιά προς μελέτη και προσευχή. Τον διέκρινε πραότητα και καλοκαγαθία. Τα προβλήματά του εναπέθετε στα χέρια του Θεού προς καλύτερη επίλυση. Στις μακρές αγιορείτικες αγρυπνίες παρέμενε στύλος ακλόνητος. Ανακαίνισε το Ξενοφωντινό Κελλί του Αγίου Τρύφωνος, αλλά δεν πρόλαβε να το χαρεί πολύ. Όταν πάντα καταδεκτικός, με καρδιά μικρού παιδιού, πρόθυμος να συνδράμει κάθε αναξιοπαθούντα συνάνθρωπο. […]
[…]Το 1984 παρητήθη για λόγους υγείας και αποσύρθηκε στο Άγιον Όρος.[…]
Βιογραφικά του στοιχεία εδώ

10893 - Ο Γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης μιλάει για την Αγία Μαρία τη Μαγδαληνή









Ο Γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης μιλάει για το έργο της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στη διάδοση του Ευαγγελίου και τη μαρτυρία της Αναστάσεως: Η μάρτυρας της Αναστάσεως Αγία Μαρία η Μαγδαληνή

Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

10892 - Η Σύναξη των Αγίων του Άθω. Τοιχογραφία Μονής Ορμύλιας (Σιμωνοπετρίτικο μετόχι)





Η Σύναξη των Αγίων του Άθω.

Είναι έργο του εργαστηρίου των αδελφών της Ορμύλιας (Σιμωνοπετρίτικο μετόχι) στον εξωνάρθηκα του παλαιού παρεκκλησίου της μονής.
Το εργαστήριο παράλληλα με τις πολλές φορητές εικόνες ολοκλήρωσε πρόσφατα και την αγιογράφηση του μεγάλου καθολικού τους μαζί με τα παρεκκλήσιά του.

10891 - Οι χριστιανοί ως μιμητές Χριστού

- Γέροντα, βλέπω άτομα με πνευματικό αγώνα να λογομαχούν, ακόμη και να χωρίζουν επικαλούμενοι το καλό ή τον Θεό! Να μην δέχονται μια διαφορετική γνώμη πέραν της δικής τους. Δυστυχώς, πολλές διενέξεις γίνονται ακόμη και γύρω από το όνομα του Θεού.

10890 - Άγιον Όρος: Κελλίον Αγίου Γεωργίου στίς Καρυές. Κτητορικό Μνημόσυνο. Γέρων Μελίτων.


Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

10889 - Ο ένθεος ζήλος του Προφήτη Ηλία [Γέροντας Γεώργιος Καψάνης, Προηγούμενος Ι.Μ. Οσίου Γρηγορίου († 2014)]




       Ο μακαριστός Γέρων Γεώργιος Γρηγοριάτης τονίζει τον ένθεο ζήλο του αγίου και ενδόξου Προφήτη Ηλία, ο οποίος δεν συμπορεύθηκε με τους πολλούς ασεβείς αλλά κράτησε την πατρώα πίστη και ευσέβεια και ανεδείχθη όντως μέγας ενώπιον του Θεού, προσφέροντας και για την εποχή μας ένα παράδειγμα αντίστασης στην γενική αποστασία. Περισσότερα

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

10888 - Η κορυφή του Άθω. Πανέμορφο βίντεο

10887 - «Είμαι πολίτης Κονίτσης και συμπολίτης του μακαριστού Σεβαστιανού και του οσίου Παϊσίου»



Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος μιλάει σε εκδήλωση αφιερωμένη στον όσιο Παΐσιο που έλαβε χώρα στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου Κόνιτσας στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων (10-12 Ιουλίου 2018) προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου στην Κόνιτσα και διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κόνιτσης και ο Δήμος Κόνιτσας.

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

10886 - Ο Γέροντας Ταράσιος Λαυριώτης δημιουργός της πανηγυρικής Τράπεζας στη Μεγίστη Λαύρα


Σήμερα το Άγιο Όρος γιόρτασε τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη (5/18 Ιουλίου), τον ιδρυτή του Κοινοβιακού Μοναχισμού στον Άθω, πριν 1055 χρόνια. Επίκεντρο των πανηγυρικών εκδηλώσεων το μοναστήρι της Μεγίστης Λαύρας, που ίδρυσε ο Άγιος το 963.
Την πανηγυρική Τράπεζα ετοίμασε ο Γέροντας Ταράσιος, αγαπημένος αδελφός από παλιά του αγιορείτη αρχιμάγειρα Επιφάνιου Μυλοποταμινού, ο οποίος μας χάρισε και τις όμορφες φωτογραφίες που ακολουθούν.

10885 - Ο π. Παΐσιος και η πολιτική

Ἰσαάκ (†) Ἁγιορείτης
Βλέποντας τν π νατολς κίνδυνο γι τν Θράκη, μετέβη στν Κομοτην γι ν στηρίξη κχριστιανισθέντες Μουσουλμάνους. θελε ν παραμείνη μαζί τους γι να διάστημα γι ν βοηθήση.
Στ θέματα τς Πατρίδος δν θελε ο Χριστιανο ν εναι διάφοροι. Πολ λυπόταν πο βλεπε πνευματικος νθρώπους ν πιζητον ν βολευθον ο διοι κα ν μν νδιαφέρωνται γι τν Πατρίδα.