Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

10824 - Απόπειρα συνάντησης Αθωνιτών ηγουμένων με τον αυτοκράτορα Βασίλειο Β´


Στο Βίο του οσίου Αθανασίου του Αθωνίτη περιγράφεται με αρκετές λεπτομέρειες η προσπάθεια ορισμένων Αγιορειτών ηγουμένων να συναντήσουν τον αυτοκράτορα Βασίλειο Β΄ (976-1025), προκειμένου να διαβάλουν και να συκοφαντήσουν σε αυτόν τον όσιο Αθανάσιο. Στην απόπειρά τους αυτή κατάφεραν και αρχικά πήραν με το μέρος τους τον πρώτο του Όρους Ιωάννη Φακηνό. 
      
        Ολόκληρη η δημοσίευση:

10823 - Μοναχός Αβράμιος Νεοσκητιώτης (1897 - 30 Ιουνίου 1989)

       [...]Στο εργαστήρι της αγιογραφίας, για να μη γίνονται άλλες συζητήσεις, διάβαζε τον βίο του αγίου της ημέρας. Το ίδιο έκανε και με τους φιλοξενού-μενους επισκέπτες. Για να μην απλώνονται σε μάταιες συζητήσεις, τους διάβαζε τα ψυχωφελή συναξάρια. Όταν κάποτε τον ρώτησαν αν βαριέται να διαβάζει συνέχεια τους βίους των αγίων, απάντησε πως «όλους τους αγίους πρέπει να τους τιμάμε, ιδιαίτερα όμως τους μάρτυρες, να τους μιμούμαστε, κι αν δεν μπορούμε να τους μιμηθούμε τουλάχιστον ας αποφεύγουμε την αργολογία. Με τη μελέτη του βίου τους χαίρονται και πρεσβεύουν για μας και μας βοηθούν να δούμε τα πάθη μας και να τα διορθώσουμε, όπως τα κατάφεραν εκείνοι»[...]
[...]Ήταν απλός και μυστικός αγωνιστής. Μισούσε φοβερά την κατάκριση. Ήταν καταδεκτικός, διακριτικός, πολύ φιλόξενος, Περισσότερα

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

10822 - Ετελέσθη σήμερα το 9ετές Μνημόσυνο του Γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού (βίντεο – φωτογραφίες)

Άγιον Όρος | Αιμίλιος Πολυγένης
Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, Παρασκευή 29 Ιουνίου το 9ετές μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού στο Καθολικό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.
Το μνημόσυνο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Γέροντα Εφραίμ και την Αδελφότητα. Περισσότερα

10821 - Έκθεση έργων ζωγραφικής με τίτλο «Tim Vyner: Μια εμπειρία ζωής στο Άγιον Όρος» στις Σέρρες


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών σε συνεργασία με την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν στην πόλη των Σερρών, την έκθεση ζωγραφικής του Βρετανού ζωγράφου Tim Vyner με τίτλο: «Tim Vyner: Μια εμπειρία ζωής στο Άγιον Όρος».
Ακουαρέλες, σχέδια με μελάνι και μολύβι, ψηφιακά έργα σε iPad, εντυπώσεις, βιώματα, παρουσιάζονται στην  Έκθεση που εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Ζιντζιρλί Τζαμί Σερρών, την Τρίτη 3 Ιουλίου 2018, στις 19:30.

10820 - Βίντεο από την υποδοχή της Παναγίας της Βηματάρισσας στη Μητρόπολη Βεροίας





Στιγμές από την υποδοχή της θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της «Βηματάρισσας» στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018 το απόγευμα στο πλαίσιο των ΚΔ΄ Παυλείων.

10819 - Προσευχή! (Γέροντας Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

-Γέροντα, έχουμε τόσα προβλήματα, οικονομικά, οικογενειακά, έλλειψη χρημάτων, ανεργία, γενικά αδιέξοδο. Θα μας πεις: «Κάντε προσευχή»! Εντάξει. Πες μας κάτι πιο πρακτικό, για να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο στην ζωή μας.
-Παιδί μου, το πιο πρακτικό που έχω να σου πω είναι η προσευχή!
Όλα ξεκινούν με προσευχή και τελειώνουν με προσευχή! Αυτό που διακρίνω επάνω σου είναι η ταραχή, το άγχος και η αγωνία για το αδιέξοδο της ζωής σου. Αυτή η ταραχή αποκαλύπτει την έλλειψη προσευχής. Αν προσευχόσουν συνεχώς, σίγουρα θα είχες γευθεί, έστω και προσωρινά, το αποτέλεσμα της προσευχής που είναι η ηρεμία, η ασφάλεια, η ενδυνάμωση της πίστης, η εμπιστοσύνη. Χωρίς αυτά

10818 - Η άγνωστη αγιορειτική υμνογαφία (Γέροντας Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης)

Ο Μοναχός Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης μιλάει για την χορεία των Αγιορειτών πατέρων που ασχολήθηκαν με την Υμνογραφία και την σημασία του έργου τους για την λειτουργική παράδοση. Στους περισσότερους από τους Αγιορείτες υμνογράφους, όπως τονίζει ο π. Πατάπιος, κατά το μέτρο του χαρίσματος που δόθηκε στον καθένα απ’ αυτούς, διακρίνει ο πλούτος και η πυκνότητα των νοημάτων, το εύρυθμον των ύμνων, η εκφραστικότητα και η ευχέρεια κατά την ποίηση, η κομψότητα του ποιητικού λόγου, η ευρηματικότητα των ιδεών και η εν συντομία περιεκτικότητα καθώς και η μεταφορά του ασκητικού πνεύματος, του

10817 - Ιερομόναχος Αρτέμιος Ιβηρίτης (1889 - 29 Ιουνίου 1957)

 […]Αγαπούσε πολύ και χαιρόταν να μονοιάζει τους ανθρώπους. Ειρηνικός ο ίδιος ήθελε να ειρηνεύει τους πάντες. Ήταν όμως και πιστός τηρητής των Ιερών Κανόνων της Εκκλησίας μας. Όταν σε μία μονή ο ηγούμενος δεν τήρησε αυτά που του είπε για ένα μοναχό του, που τον εξομολογούσε ο ίδιος, προτίμησε να μην ξαναπάει στη μονή αυτή ποτέ άλλοτε.
Δεν δεχόταν δώρα από τις μονές που εξυπηρετούσε. Ήταν τρομερά εχέμυθος, πάντοτε συμβουλευτικός, γλυκομίλητος, προσηνής, απλός και καταδεκτικός. Έγραφε ωραία, παρότι δεν ήξερε πολλά γράμματα. Τον καλούσε και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους για κάποια σοβαρά θέματα, για να καταθέσει τη γνώμη του. Όταν κάποτε τον ζήτησαν σ’ ένα γυναικείο μοναστήρι μόνιμο Πνευματικό, αρνήθηκε επίμονα. Όλοι οι μοναχοί τον εκτιμούσαν, ακόμη κι αν υπήρχαν και κάποιοι αμελείς […] Περισσότερα

10816 - Σαν σήμερα η θεμελίωση (29/6/1867) και τα εγκαίνια (29/6/1900) του Ιερού Ναού της Σκήτης Αγίου Ανδρέα

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

10815 - Έργα στο λιμάνι της Ουρανούπολης, την πύλη εισόδου του Αγίου Όρους

Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η συμπληρωματική εργολαβία για το λιμάνι της Ουρανούπολης, που θα δώσει οριστική λύση στα προβλήματα της σημαντικής αυτής υποδομής για τη Χαλκιδική και ειδικά για το Άγιον Όρος. Η Voria.gr είχε ενημερώσει από τον προηγούμενο μήνα για τις θετικές εξελίξεις για την επίλυση ενός χρονίζοντος ζητήματος, το οποίο επιδεινώθηκε από τη θεομηνία του Οκτωβρίου του 2014.
Τα συμπληρωματικά έργα και η αποκατάσταση των ζημιών στο «καταφύγιο τουριστικών σκαφών» στο λιμάνι της Ουρανούπολης εγκρίθηκαν, με προϋπολογισμό 1,3 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

10814 - Ιερομόναχος Άνθιμος Αγιαννανίτης (1913 - 28 Ιουνίου 1996)

[…]Ο μακαριστός Γέροντας Παΐσιος (†1994) έλεγε: «Όταν ομιλεί ο παπα-Άνθιμος, να κρατάς σημειώσεις. Τα λόγια του είναι σοφά, αγνά, μεστά θείας χάριτος».
Αφιέρωνε ώρες στην καθημερινή θεία λατρεία, την προσευχή και τη μελέτη. Επίσης στην αγιογραφία, την κηπουρική, τη μαγειρική, την επιστολογραφία. Δόξαζε ακατάπαυστα τον Παντοδύναμο και Πανάγαθο Θεό για τα μεγαλεία της φύσεως. ‘Υμνούσε συνέχεια τη λατρευτή του Υπεραγία Θεοτόκο, που κατοικούσε στο σπίτι της και φιλοξενούνταν στο θαυμάσιο Περιβόλι της. Ως λειτουργός έλαμπε ως άγγελος. Τον ναό είχε επίγειο Παράδεισο. Δεν τον κούραζε, πάντα τον χαιρόταν. Συνομιλούσε με τους αγίους. Για την ορθόδοξη πίστη μπορούσε να χύσει άνετα και το αίμα του.
Όπως συνηθίζουν να ζουν οι Αγιορείτες, κάθε πρωί ξυπνούσε σαν να είναι η πρώτη ημέρα της ζωής του και κάθε βράδυ πλάγιαζε σαν να ήταν η τελευταία του[…] Περισσότερα

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

10813 - Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους


10812 - Εκδήλωση προς τιμήν του Γέροντος Μωυσή Αγιορείτου και βράβευση της Πεμπτουσίας στην Μητρόπολη Βεροίας

Έγραφε Ο Γέρων Μωυσής:
«Κλείνει η πρώτη εικοσαετία της δεύτερης χιλιετίας του Αγίου Όρους, με τα είκοσι μοναστήρια, τίς δώδεκα σκήτες, τα εκατοντάδες κελλιά «ως η ημέρα η εχθς ήτις διήλθε και παρήλθε». Όλα στον Άθωνα παραμένουν νέα.  Σαν πρώτη φορά να χτυπά το τάλαντο, το σήμαντρο, η καμπάνα. Σαν πρώτη φορά ν’ ακούς το Μεσονυκτικό, τον Όρθρο, την Λειτουργία, τον Εσπερινό, το Απόδειπνο. Στέκεις στο ναό με τίς φαγωμένες πλάκες, τα στασίδια πού γούβωσαν, τίς εικόνες πού μαύρισαν απ’ τους μύριους ασπασμούς, το μοσχοθυμίαμα, τ’ ακοίμητα καντήλια, τα καθαρά κεριά, το τριμμένο κομποσχοίνι… Και λες… Τι να πεις; «Ευχαριστήσωμεν τω Κυρίῳ εκτενώς…».

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

10811 - Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους για την Συμφωνία των Πρεσπών


Αναδημοσίευση από: http://www.romfea.gr

Ανακοίνωση για την Συμφωνία των Πρεσπών περί της ονομασίας των Σκοπίων εξέδωσε σήμερα, Τρίτη 26 Ιουνίου η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, καλώντας την Κυβέρνηση να σεβασθεί την βούληση του ελληνικού λαού και την ιστορική αλήθεια.

Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση:

10810 - Ομολογία Χριστού προϋπόθεση σωτηρίας (Γέροντας Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Είπεν ο Κύριος: «Όποιος με ομολογήσει μπροστά στους ανθρώπους θα ομολογήσω κι Εγώ αυτόν μπροστά στον Πατέρα Μου τον ουράνιο».
Αποκαλυπτικός ο λόγος του Χριστού, ξεκάθαρος και απλός. Προϋπόθεση σωτηρίας του ανθρώπου είναι η ομολογία πίστεως σ' Αυτόν. Όταν, όμως, λέει «μπροστά στους ανθρώπους» τι εννοεί; Να βγούμε στους δρόμους και να φωνάζουμε ότι είμαστε Χριστιανοί; Όχι, βέβαια.
Οι άγιοι, οι μάρτυρες και οι ομολογητές ομολόγησαν Χριστό όταν κλήθηκαν, έκαστος εξ αυτών, είτε με την ζωή τους είτε με το αίμα τους και αξιώθηκαν της σωτηρίας. Δεν φοβήθηκαν ούτε τον δήμιο, ούτε τον όχλο, ούτε τον κριτή.

10809 - Η Βέροια υποδέχθηκε την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Βηματάρισσας από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου

Την Δευτέρα 25 Ιουνίου το απόγευμα, η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας υποδέχθηκε την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της «Βηματάρισσας» από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.
Το ακριβές αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας κόμισε από τον Άγιον Όρος ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ.
Την Ιερά Εικόνα της Παναγίας υποδέχθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων

10808 - Μοναχός Ησύχιος Σταυρονικητιανός και ο υποτακτικός του Θεοδόσιος (1929 - 26 Ιουνίου 2001)

Ο π. Θεοδόσιος γεννήθηκε το 1929 στη Σαμοθράκη. Υπήρχε τότε στο νησί του πολύ διαδεδομένος ο τύφος και πολλοί αρρώσταιναν και πέθαιναν. Η αρρώστια αυτή στον τότε Θεόδωρο άφησε σωματική καχεξία και κάποια διανοητική μικρή καθυστέρηση. Έμεινε έτσι αγράμματος, αμαθής και άπλαστος, για πάντα παιδί. Το 1952 ήλθε στο Άγιον Όρος, στη μονή Ιβήρων, που μόναζε ένας συμπατριώτης του, ο Γέροντας Αλέξιος. Εκεί εκάρη μοναχός το 1953. Μετά την κοίμηση του Γέροντός του αισθανόταν ορφανός. Το 1969 ήλθε στον Γέροντα Ησύχιο, που ήταν κι αυτός από τη Σαμοθράκη. Ο Γέροντας του έδειξε κατανόηση και αγάπη και τον βοήθησε να ξαναβρεί τον εαυτό του. Περισσότερα

10807 - Μοναχός Φιλόθεος Ξενοφωντινός (1895 - 26 Ιουνίου 1986)

Ζούσε μία απλή, λιτή, ταπεινή, αθόρυβη, κοινοβιακή ζωή. Πρόσεχε πολύ τη μοναχική του ζωή. Δεν λησμονούσε ποτέ το γιατί αναχώρησε του κόσμου. Απόφευγε συστηματικά την πολυλογία, τη φλυαρία, την περιττολογία. Για να μη συζητά άσκοπα, αν πήγαινες στο κελλί του, σού πρόσφερε ένα βιβλίο και σου έλεγε: Ας αναγνώσωμεν τώρα». Έτσι έκανε και σ’ εμένα, όταν νέος μοναχός τον επισκέφθηκα. Δεν ήθελε ν’ ακούει και να βλέπει αστεία. «Μη γελάτε, να κλαίτε», έλεγε, κατά το Ευαγγέλιο. Κάποτε ένας μοναχός επαίνεσε κάποιον καλό κληρικό. «Μην επαινείτε», του λέγει. «Μα δεν είναι παρών», του αντείπε. «Ακούει όμως ο διάβολος», του ανταπάντησε, «και μπορεί να τον πειράξει». Περισσότερα

10806 - Οσιομάρτυς Δαβίδ (†1813)









Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 26 Ιουνίου

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

10805 - Μοναχός Εφραίμ Λαυριώτης (1926 - 25 Ιουνίου 1999)

[...]Τα λόγια του ήταν ανεπιτήδευτα, ταπεινά και χαριτωμένα. Φιλότιμος, φιλόπονος, φιλακόλουθος, φιλάγαθος και φιλάρετος. Ακτήμων, ελεήμων, συμπαθής και πάντοτε καλοσυνάτος. Συνδεόταν κι εμπνεόταν από τον συμπατριώτη του, μεγάλο νηστευτή, ανυπόδητο, και ασκητή Γέροντα Αββακούμ († 1978). Κάποτε, το 1993, μου υπαγόρευε κι έγραφα: «Η Παναγία Θεοτόκος και Αειπάρθενος Μαρία βοήθειά μας. Έχω να σου εξιστορήσω με παράπονο για τη ζωή των παλαιών πατέρων και μοναχών, που έζησαν στο Άγιον Όρος. Όταν πρωτοήρθα το 1956 στο Άγιον Όρος, ο τόπος ήταν πράγματι όπως τον έγραφε ο εν Μικρά Αγία Άννη ασκήσας Αγάπιος ο εκ Κρήτης στο βιβλίο του Αμαρτωλών σωτηρία.  Περισσότερα

10804 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 25η Ιουνίου

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

10803 - Βαρυσήμαντο έγγραφο της Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους προς τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου (24 Ιουνίου 1972)


Βαρυσήμαντο έγγραφο της Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από 24/11 Ιουνίου 1972. 
       Σε αυτό διαπιστώνεται από τους Αγιορείτες η θλιβερή κατάσταση των εντός της ιεράς μονής Εσφιγμένου, οι οποίοι απέκοψαν εαυτούς από την κοινωνία με το Άγιον Όρος και την Εκκλησία συνολικά, ερχόμενοι σε θρησκευτική ένωση με συγκεκριμένη μερίδα εξωεκκλησιαστικών και παρασυνάγωγων παλαιοημερολο-γιτών.
Το έγγραφο:

10802 - Ραδιοφωνική συνέντευξη του γέροντα Παταπίου Καυσοκαλυβίτου στην πόλη Κλούζ (Cluj) της Ρουμανίας

Συνέντευξη πάνω σέ θέματα ρθόδοξης πνευματικότητας καί γιορειτικς παράδοσης παρεχώρησε γέροντας τς Καλύβης γίου κακίου τς Σκήτης Καυσοκαλυβίων το γίου ρους μοναχός Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης, δρ. Θεολογίας.
  συνέντευξη δόθηκε στή δημοσιογράφο Simona Vlasa, στόν ραδιοφωνικό σταθμό Radio Renasterea 91MHz τς . ρχιεπισκοπς Κλούζ, λμπα καί Μαραμούρες, πού χει δρα τήν πόλη ClujNapoca τς Ρουμανίας. κπομπή μεταδόθηκε στίς 11 ουνίου 2018 ρα 18.00 (μέ πανάληψη στίς 16 ουνίου 2018 ρα 14.00) καί –σύμφωνα μέ πληροφορίες- τυχε ψηλς κροαματικότητας. 

10801 - Βιβλιοπαρουσίαση τόμου προς τιμήν του γέροντος Μωϋσή Αγιορείτη

Την Δευτέρα 25 Ιουνίου στις 8:00 μ.μ. στο Χώρο Τεχνών Βέροιας στις 20:00 θα λάβει χώρα η  παρουσίαση Αφιερωματικού Τόμου προς τιμήν του μακαριστού γέροντος Μωϋσή Αγιορείτη. 
Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο συμμετέχουν 90 συγγραφείς, περιλαμβάνει χαιρετισμούς εκκλησιαστικών προσώπων, εργοβιογραφικά του μακαριστού αγιορείτη Γέροντα, θεολογικές και λοιπές επιστημονικές μελέτες.
Τέσσερα έτη μετά την προς Κύριον εκδημία του, που συνέβει την 1η Ιουνίου

10800 - Υποδοχή Παναγίας Βηματάρισσας στη Βέροια


Την Δευτέρα 25 Ιουνίου στις 6:00 μ.μ. μπροστά στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Βεροίας θα πραγματοποιηθεί υποδοχή αντιγράφου της Θαυματουργής Εικόνος της Παναγίας της Βημματαρίσσης από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους. Την Ιερά Εικόνα θα κομίσει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ.

10799 - Όσιος Αθανάσιος ο Πάριος (1721-1813)









Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 24 Ιουνίου

Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

10798 - Αγρυπνία απόψε στο Πρωτάτο. Οι κελλιώτες των Καρυών γιορτάζουν την Παναγία τους

Απόψε στις 9 θα τελεσθεί αγρυπνία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, σε ανάμνηση του θαύματος της παραδόσεως του Αρχαγγελικού προς την Υπεραγία Θεοτόκο Ύμνου «Άξιόν Εστιν». 
Των λατρευτικών εκδηλώσεων θα προε-ξάρχει ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος.

10797 - Ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας. Επισκόπηση της ιστορίας της πρώτης τη τάξει μονής του Αγίου Όρους


Παπαδόπουλος Αλέξανδρος, 

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

10796 - Άθως και οίνος (το νέο βιβλίο)




...Αν υπάρχει ένα μέρος στον κόσμο που το κρασί αυταπόδεικτα υφαίνεται στον πολιτισμό, στην κουλτούρα, στο πνεύμα και στην ψυχή, αυτό είναι το Άγιον Όρος. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως μόνο και μόνο το γεγονός πως το Άγιον Όρος αγκάλιασε τον οίνο με τον τρόπο που τον αγκάλιασε, αποδεικνύει τον πολύπλοκο χαρακτήρα, την πολυδιάστατη σημασία του κρασιού...

10795 - Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους


10794 - Άγιος Γρηγόριος ο Διδάσκαλος ο Βατοπαιδινός









Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 22 Ιουνίου

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

10793 - Ο παπα Εφραίμ ο Κατουνακιώτης υπήρξε ενσάρκωση της ταπείνωσης (Μέρος 2ο)

Ο Αρχιμ. Παύλος Ιωσηφίδης, Μικραγιαννανίτης σε αποκλειστική του συνέντευξη στην Πεμπτουσία καταθέτει τις προσωπικές του εμπειρίες από τον μακάριο Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη, τονίζοντας τη πνευματική προσφορά του Γέρ. Εφραίμ στο ανθρώπινο γένος και στον αγιορείτικο μοναχισμό. (Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα)

10792 - Ιερέας και Ιερωσύνη. Ομιλία καθηγούμενου Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στη Μητρόπολη Πρεβέζης

Στην κεντρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Πρεβέζης στις 18-06-2018 και ώρα 10:00 πραγματοποιήθηκε η μηνιαία Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Μητροπόλεως με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Βαρθολομαίο, Καθηγούμενο της Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους, με θέμα: «Ιερέας και Ιερωσύνη».
Στην ομιλία του είπε:
Είναι μεγάλη ευλογία για τον ιερέα να βρεθεί κοντά σε έναν άνθρωπο αρετής, τον πνευματικό πατέρα και καθοδηγητή του, ο οποίος με αγάπη θα τον διδάσκει εμπράκτως, με την ίδια του την ζωή, το πώς πρέπει να ζει ο ιερέας, το πώς πρέπει να κινείται σε όλες τις φάσεις της ιερατικής του διακονίας. Βιώνει πραγματικά, τότε μόνο, το μεγαλείο της Ιερωσύνης, νιώθοντας την αναξιότητά του, αλλά και το μέγεθος της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο.

10791 - Ο αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους προωθεί τα ελληνικά κρασιά στα Τίρανα

Είναι αυθεντικός, όπως και η μαγειρική του. Αυθόρμητος, χαμογελαστός, ο αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους, μοναχός Επιφάνιος, δεν υπερβάλλει, δεν ωραιοποιεί την «τέχνη του». Μέσα από αυτήν προσφέρει μαθήματα ζωής.
«Η μαγειρική είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δείξεις πόσο αγαπάς και πόσο εκτιμάς τον συνάνθρωπο σου» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που τον συνάντησε στα Τίρανα να στηρίζει την προώθηση των ελληνικών κρασιών στην αλβανική αγορά.
Φέτος, ο μοναχός Επιφάνιος συμπληρώνει 45 χρόνια στο Άγιο Όρος. Πήγε εκεί από το χωριό του, στην Καβάλα, το 1973, όταν τελείωσε το Λύκειο.

10790 - Στη Μακεδονία ακούς μέσα στη σιωπή φωνές

Η προπομπή του νεκρού λειψάνου
του Παύλου Μελά, στην Καστοριά
υπό του μ. Γερμανού Καραβαγγέλη
«Μεγαλώσαμε με την ελπίδα της παρηγοριάς, ήταν η παραμυθία μας και η χαρά μας, χαρά μέσα από τις λύπες μας!
Παράξενα πράγματα.
Στη Μακεδονία ακούς μέσα στη σιωπή φωνές, πολλές φωνές, που σε ξυπνούν, από στόματα νηπίων θηλαζόντων.
Είναι η σιωπή των Αγίων με τα φωτοστέφανα του μαρτυριού των.
Τα άνθη του κόσμου τούτου είναι αμάραντα και πανεύοσμα. Πράγματα χωρίς τη σοφία του κόσμου αλλά από τον κόσμο της ελπίδας.»
παπα  Αναστάσης
Γέροντας του Ι. Κουτλουμουσιανού Κελλιού Τιμίου Προδρόμου
(Διονυσίου του εκ Φουρνά)

10789 - Ανέγερση Ιερού Ναού Αγίων Πορφυρίου και Παϊσίου και επικείμενα θυρανοίξια αυτού. Ο πρώτος ναός στην Κρήτη, αφιερωμένος στους δυο Αγιορείτες Αγίους

Μια ιδιωτική πρωτοβουλία, που ξεκίνησε πριν δύο περίπου χρόνια και στην πορεία αγκαλιάστηκε από πλήθος πιστών Χριστιανών, φθάνει τις μέρες αυτές στο τέλος της. Πρόκειται για την ολοκλήρωση της κατασκευής ιερού ναού αφιερωμένου στους νέους αγίους της Ορθοδοξίας μας, Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη και Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη. 
Θα είναι ο πρώτος ναός  που κτίζεται στην Κρήτη αφιερωμένος στους εν λόγω Αγίους και ένας από τους πρώτους σε όλον τον Ορθόδοξο κόσμο.
Η αποπεράτωση του ναού θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και τα θυρανοίξια του θα τελεστούν την 11η Ιουλίου 2018 ημέρα Τετάρτη στις 7:00 μμ από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο. Η θεμελίωση του ναού έγινε από τον κ. Ευγένιο την 15η Μαΐου 2017 και η κατασκευή του προχώρησε γοργά.

10788 - Σημειώματα περί τις τοιχογραφίες του Πρωτάτου

Φωκᾶς Ανδρέας
Δν ξέρω ν εναι ερύτερα γνωστ τι ο Βυζαντινο θεωροσαν τν ραση σν τν ψηλότερη τν πέντε ασθήσεων, κυρίως μετ τν εκονομαχία (ν μέρει σως λόγω ατς) κα τι ξέχουσα θέση στς πιστμες δίναν στ γεωμετρία κα στς τέχνες στ ζωγραφικ («Σοφίας τι χρμα ζωγράφου χείρ»). σως πίσης ν μν εναι τόσο γνωστ τι κύριο διακριτικ χαρακτηριστικ νς ντικειμένου π να λλο θεωροσαν τ χρμα κι χι τ σχμα (1)
       Ατ ξηγε πιθανς τος διαφορετικος προπλασμος πο μετεχειρίζοντο στ ζωγραφικ πόδοση τν ντικειμένων, ντ το νιαίου προπλασμο λλων