Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

10700 - Ο Άγιος Παΐσιος φανέρωσε το πρόσωπο του Χριστού

Ομιλία από τον κ. Αθανάσιο Ρακοβαλή, Εκπαιδευτικό – Συγγραφέα, με θέμα «Ο Άγιος Παΐσιος φανέρωσε το πρόσωπο του Χριστού μπροστά στα έκπληκτα μάτια μου» στο Πολιτιστικό Κέντρο της μητροπολεως Κυδωνίας και Αποκορώνου. 
Πραγματοποιηθηκε το Σάββατο 12 Μαΐου 2018.  (πηγή:  http://www.agiazoni.gr)

10699 - Έξι αντιπλημμυρικά έργα στο Άγιον Όρος εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με 3,5 εκ. ευρώ

Εκβολές ρέματος «Βαγενοκαμάρες»

Έξι έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Άγιον Όρος εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή των σχετικών εισηγήσεων από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ξεπερνά τα 3,5 εκ. ευρώ και δικαιούχος είναι η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους Άθω.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «στο πλαίσιο των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης όλης της Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίναμε ένα σημαντικό ποσό για την υλοποίηση παρεμβάσεων και στο Άγιον Όρος, όπου οι ανάγκες αντιπλημμυρικής προστασίας

10698 - Αγάπη! (Γέροντας Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)


Αγάπη είναι ο Θεός και ο Θεός είναι η αγάπη. Διά της αγάπης και με την αγάπη ο Θεός αγκαλιάζει όλη την δημιουργία Του!
Η αγάπη δόθηκε από τον Θεό στον άνθρωπο ως κύριο συστατικό της φύσης του.
Ο άνθρωπος: 
Με την αγάπη μπορεί να πλησιάσει τον συνάνθρωπο.
Με την αγάπη μπορεί να συμβιώσει με την άλογη φύση, τα ζώα.
Με την αγάπη μπορεί να φροντίσει την φύση και το περιβάλλον, στο οποίο ζει.
Με την αγάπη μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του, καταπολεμώντας τον εγωισμό του.
Με την αγάπη μπορεί να αγκαλιάσει όλη την δημιουργία του Θεού, όπως ο Θεός.
Βγάζοντας την αγάπη από την ζωή του, ο άνθρωπος καταστρέφει και καταστρέφεται. Τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, γιατί όλα είναι φτιαγμένα και προσαρμοσμένα από τον Θεό για τον άνθρωπο.

10697 - Μοναχός Τιμόθεος Ξενοφωντινός (1887 - 31 Μαΐου 1973)

Κατά κόσμον ονομαζόταν Γεώργιος Ονούφριος του Ονουφρίου και της Κυριακής. Γεννήθηκε στο Πάνορμο της Τήνου το 1887. 
Στη μονή Ξενοφώντος προσήλθε το 1911. Μοναχός εκάρη το 1913.
Αναφέρουν γι’ αυτόν πως ήταν μεγάλος αγωνιστής του πνεύματος. Τα καλοκαίρια κοιμόταν έξω στα πεζούλια και στις πλάκες της αυλής. Ήταν άνθρωπος προσευχής. Αγαπούσε τις αναγνώσεις της τραπέζης του κοινοβίου. Ήταν φιλόπονος κι εργατικός. Διαβάστε περισσότερα »

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

10696 - Το Καινούριο Αγρινίου υποδέχθηκε απότμημα της Τίμιας Κάρας του Αγίου Παντελεήμονα από την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους (φωτογραφίες- βίντεο)

Χαρμόσυνα χτύπησαν οι καμπάνες του Ι.Ν Αγίου Νικολάου λίγο πριν τις 19:00 και πλήθος Πιστών υποδέχθηκαν σε κλίμα κατάνυξης την Τίμια Κάρα του Αγίου Παντελεήμονα εκ’του Αγίου Όρους.
Την συνόδευαν δύο ντόπιοι Αγιορείτες μοναχοί, ο π.Χερουβείμ Γρίβας,καταγόμενος από τον Βλοχό και ο π.Μητροφάνης Παλιούρας με καταγωγή από το Περιστέρι, ο οποίος είναι αδερφός του Εφημέριου του Ι.Ν Αγίου Νικολάου π.Νεκτάριου Παλιούρα.

10695 - Το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο 2018. (Αίτηση, όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής)

Η Αγιορειτική Εστία, διοργανώνει τον Δεκέμβριο του 2018 το Τρίτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο.
Η Αγιορειτική Εστία, στην πορεία της πρώτης δεκαπενταετίας της (2001-2015), οργάνωσε δέκα διεθνή επιστημονικά συνέδρια, τα οποία κάλυψαν μίαν ευρύτατη θεματολογία αναφερόμενη στην υπερχιλιετή ιστορία και πνευματικότητα του Αθωνικού μοναχισμού, αλλά και σε ειδικότερα θέματα, όπως π. χ., η Αρχιτεκτονική, το Περιηγητικό φαινόμενο, η Αγιορειτική Λογιοσύνη, τα Αγιορείτικα Μετόχια και άλλα. 
Στα συνέδρια αυτά παρουσιάστηκαν περισσότερες από 300 επιστημονικές

10694 - Μοναχός Ιωσήφ Κουτλουμουσιανοσκητιώτης (1886 - 30 /5/ 1992)

Ο επί επταετία γείτονας μου Γερο-Ιωσήφ ο Κύπριος έχει μία ωραία ιστορία, γεμάτη περιπέτειες, απλότητα και ταπεινότητα. Κατά κόσμον ονομαζόταν Ιωάννης Χατζηπαναγιώτου. Τους ευλαβείς, καλοσυνάτους, απλούς και φτωχούς γονείς του τους έλεγαν Νικόλαο και Παναγιώτα. 
   Γεννήθηκε στο χωριό Ριζοκάρπασο, της σήμερα κατεχόμενης από τους Τούρκους Καρπασίας, το 1886. 
       Το 1902 ήλθε στο Άγιον Όρος. 
     Στην Κύπρο δεν ξαναπήγε ποτέ. Την αγαπούσε όμως, προσευχόταν γι’ αυτή, και τη θυμόταν. Έλεγε: «Ποτέ δεν έχω βγάλει την Κύπρο από την καρδιά μου, γιατί γέννησε αγίους». Θυμόταν τις πολλές εκκλησιές του χωριού του με τα ωραία ήθη κι έθιμα. Διαβάστε περισσότερα »

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

10693 - Αγιορειτική αγρυπνία απόψε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Νέας Κηφισιάς, ενώπιον της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Φοβεράς Προστασίας.


       Ιερά Αγρυπνία τελείται αυτή την ώρα, από τις 8:30 έως και τη 1 μετά τα μεσάνυκτα στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Νέας Κηφισιάς, ενώπιον της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Φοβεράς Προστασίας, την οποία υποδέχθηκε ,με κάθε λαμπρότητα η Μητρόπολη Κηφισιάς χθες από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους. (Συγκίνηση στην υποδοχή της Ιεράς Εικόνας Παναγίας Φοβεράς Προστασίας από το Άγιο Όρος).

10692 - Ιερομόναχος Χρύσανθος Αγιαννανίτης (1894 - 29 Μαΐου 1981)


Γεννήθηκε ο κατά κόσμον Χρηστός Βρέτταρος, στον Πειραιά από ευσεβείς γονείς το 1894. Η μητέρα του τελείωσε τον βίο της ως Μελάνη μοναχή.
Βαπτίσθηκε από τον άγιο Νικόλαο τον Πλανά. Στην αγία κολυμβήθρα, κατά την ώρα της βαπτίσεώς του, σχηματίσθηκε σταυρός και ο άγιος εκείνος ιερεύς είπε πως ο βαπτιζόμενος θα ιερωθεί και θα ευαρεστήσει τον Θεό. 
Μεγάλωσε «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Η ασκήτρια, κανδηλανάφτισσα προγιαγιά του συχνά τον πήγαινε στο εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου στο Μοναστηράκι Αθηνών, για ν’ αγρυπνήσουν με το ευλαβές και αλησμόνητο εκείνο εκκλησίασμα. 
Επίσης συνδέθηκε με το μετόχι της Αναλήψεως του Βύρωνος των Αθηνών και κυρίως με τον λίαν ενάρετο Γέροντα Ιερώνυμο Σιμωνοπετρίτη († 1957), τον οποίο υπεραγαπούσε.

10691 - Η Άλωση της Πόλης: Ανάμνησις και Αυτοκριτική


Από τό περιοδικό «Ο ΟΣΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ»
της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους,
αριθμ. 23 του 1998
.
Σημείωσις εκδότου: Με αυτό το θέμα εκφωνήθηκε ομιλία υπό του ιερομ. Λ.Γ. της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου εις τον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Βόλου την 29ην Μαΐου 1998. Από την αξιοπρόσεκτη και επίκαιρη αυτή ομιλία αναδημοσιεύουμε το μεγαλύτερο μέρος της προς σωφρονισμό μας.
...Όταν προσεγγίζουμε την ιστορία εκκλησιαστικά, στην πραγματικότητα θεολογούμε. Ψηλαφούμε τα ίχνη της παρουσίας του Θεού μέσα στην ιστορία. Ο Κύριος είναι παρών στην ιστορία δια των ακτίστων ενεργειών του, προνοών και ρυθμίζων τα πάντα προς το συμφέρον και την σωτηρία μας: «Κύριος πτωχίζει και πλουτίζει, ταπεινοί και ανυψοί» (Α' Βασιλ. 2, 7). Διαβάστε περισσότερα »

10690 - «Η Πόλις εάλω», αλλά και ζή [Σεβασμ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος Βλάχος (ομιλία)]

Διαβάστε για το ‘σωστό’ όνομα της αυτοκρατορίας, γιατί η ημέρα της πτώσεως εκτός από αποφράδα είναι και ένδοξη, ποια ήταν τα αίτια αυτής της πτώσης, ιστορικές λεπτομέρειες κατά την πολιορκία, το πνεύμα και το όνειρο της Ρωμηοσύνης.
Πολλές φορές ομίλησα και έγραψα για την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αυτό που μάς συνήθισαν να ονομάζουμε Βυζάντιο, αλλά για πρώτη φορά ομιλώ για την Τρίτη 29 Μαΐου 1453, που είναι ημέρα πτώσεως της Κωνσταντινουπόλεως και

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

10689 - Γραμματόσημα με θέμα την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου





      Κατά καιρούς τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν γραμματόσημα με θέματα που αφορούσαν το Άγιον Όρος. Στην παρούσα ανάρτηση δημοσιεύω τα γραμματόσημα που απεικονίζουν παραστάσεις σχετικές με την ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ 

10688 - Μόνο η βυζαντινή μουσική μεταμορφώνει τα πάθη (Νεόφυτος Μοναχός Γρηγοριάτης)


Η θέωση του ανθρώπου δια της Βυζαντινής Μουσικής και η μουσική της φιλαυτίας*
Η σωτηρία του ανθρώπου εξαρτάται από δύο παράγοντες: Από τον θείο και τον ανθρώπινο. Ο Θεός μας ανοίγεται αγαπητικά και ελεύθερα και μας καλεί να ανοιχθούμε κι εμείς σ’ Αυτόν. Ο Θεός προσφέρεται μόνιμα, διότι γνωρίζει πως η σωτηρία μας χρειάζεται αγώνα καθημερινό και συνεχή και πως έχουμε ανάγκη της βοηθείας Του ανά πάσαν στιγμήν. Του Θεού το άνοιγμα δεν κλείνει ποτέ.

10687 - Το Άγιο Πνεύμα

 «....Καὶ εἰς τὸ πνεῦμα τὸ ἅγιον, τὸ κύριον, το ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν πατρὶ καὶ υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν....»
Την Δευτέρα μετά την Πεντηκοστή, η Εκκλησία μας εορτάζει το Άγιο Πνεύμα. Το Άγιο Πνεύμα είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, το οποίο εκπορεύεται εκ του Πατρός. Είναι ομοούσιο με τα πρόσωπα του Πατρός και του Υιού και κατά το Σύμβολο της Πίστεως «συνπροσκυνείται και συνδοξάζεται» με τον Πατέρα και με τον Υιό, ίσο κατά τη λατρεία και την τιμή.

Κυριακή 27 Μαΐου 2018

10686 - Η Πεντηκοστή (Γέροντας Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)


Ο Χριστός ήρθε στην γη για να δείξει την αγάπη στον άνθρωπο, να κηρύξει σ' αυτόν την αγάπη και να αποδείξει την αγάπη Του γι' αυτόν! Η σταυρική Του θυσία και η ανάστασή Του απέδειξαν σε όλο το μεγαλείο της την αγάπη Του για τον άνθρωπο.
Η Ανάληψη ήταν το συμβόλαιο αγάπης με τον άνθρωπο, η υπόσχεση του παραδείσου. Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος ήταν η επιβεβαίωση της συμφιλίωσης του Θεού με τον άνθρωπο!
Το Πανάγιο Πνεύμα ήρθε στην γη, για να μείνει κοντά στον άνθρωπο.

10685 - Τα αγιορειτικά μοναστήρια δια χειρός παπα Αναστάση (ΙΙ)







«Έρχεστε στο Άγιον Όρος και παίρνετε τους χάρτες και ψάχνετε να βρείτε τα μοναστήρια και ρωτάτε που είναι τα κειμήλια, οι βιβλιοθήκες και οι τοιχογραφίες. Το Άγιον Όρος δεν είναι τα κειμήλια, δεν είναι οι τοιχογραφίες. Το Άγιον Όρος είναι αυτό το βιβλίο του παπα-Αναστάση. Μέσα του έχει την καρδιά του Αγίου Όρους, έχει την καρδιά των Οσίων πατέρων».
Ιερομόναχος Ιωακείμ Βραχνιώτης ( 2016)


10684 - Κυριακή της Πεντηκοστής



Σάββατο 26 Μαΐου 2018

10683 - Ιερομόναχος Διονύσιος Μικραγιαννανίτης 1930-13/26 Μαΐου 1998




10682 - Ιερομόναχος Αλέξανδρος Βελανιδιώτης (1914 - 26 Μαΐου 1966)


Ο κατά κόσμον Παναγιώτης Ιωάννου Θεοφιλόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Αρφαρά της Καλαμάτας το 1914, απ’ όπου ήταν και άλλοι Αγιορείτες πατέρες, από ευσεβείς και πολύτεκνους γονείς. Για ένα διάστημα εργάσθηκε ως αρτοποιός. Αν και απόφοιτος μόνο του Δημοτικού Σχολείου με τη συνεχή μελέτη κατόρθωσε ν’ αποκτήσει πολλές γνώσεις και να συνομιλεί άνετα και με τους μορφωμένους.
Νέος ήλθε να μονάσει στο Άγιον Όρος. Εκάρη εδώ μοναχός και ασκήθηκε για έτη. Συνέχεια

10681 - Νέα έκδοση της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου Αγίου Όρους


ΤΟ ΜΕΤΟΧΙ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
ΣΤΟ ΣΩΤΗΡΟΣ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ (19ος-20ός ΑΙΩΝΕΣ)
Το Σωτήρος (σήμερα Σωτήρας) είναι το νεότερο από τα χωριά της Θάσου και αποτελεί την κοιτίδα των οικογενειών, οι οποίες σήμερα βρίσκονται στην Σκάλα Σωτήρος. Περί το 1818 το χωριό μαστιζόταν από μια θανατηφόρο επιδημία, η οποία αποδεκάτιζε τους κατοίκους και τους ώθησε να στραφούν προς τη Μονή Αγίου Παύλου, ώστε να τους παραχωρήσει ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τα Δώρα των Μάγων, τα οποία αφιερώθηκαν στον νεογέννητο Χριστό, στη Βηθλεέμ, για να μπορέσουν να λυτρωθούν από το θανατικό.
Το ιερό κειμήλιο διατέθηκε στο Σωτήρος για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι κάτοικοι από ευγνωμοσύνη και ευλάβεια δώρισαν στη Μονή Αγίου Παύλου ελαιόδεντρα και ακίνητα, τα οποία αποτέλεσαν για τη Μονή τον πυρήνα ενός παραγωγικού χώρου (μετόχι) με

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

10680 - Νέα έκδοση της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους


ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΕΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΚΥΡΙΑΚΕΣ
Ὁμιλίες τοῦ μακαριστοῦ Καθηγουμένου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς μας Ἀρχιμ. Γεωργίου 
στήν Τράπεζα τῆς Ἱερᾶς Μονῆς τήν δεκαετία 1981-1991.

Σχῆμα: 14 x 20. 
Σελ. 272. 
Τιμή: 7,00€



10679 - Γέρων Εφραίμ Βατοπαιδινός: Ο Άγιος Παΐσιος απέδειξε ότι ζει Κύριος ο Θεός




Ομιλία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ κατά την πρώτη επίσημη προβολή της ταινίας/ντοκιμαντέρ «Στα βήματα του Αγίου Παϊσίου», η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2018 στο θέατρο «Παλλάς» Αθήνα, και αποτελεί μία παραγωγή του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» και της Πεμπτουσίας, με την ευγενική χορηγία της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου. 
Ο Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός αναφέρθηκε σε πτυχές της προσωπικότητας του Αγίου Παϊσίου με αφορμή προσωπικές του συναντήσεις και συζητήσεις με τον Άγιο.

10678 - Ιερομόναχος Γαβριήλ Αγιορείτης (1818 - 25 Μαΐου 1911)

Γεννήθηκε στο χωριό Άγιος Γεώργιος Νηλείας του Πηλίου το 1818, ο κατά κόσμον Γεώργιος Γαμβρέλης. Ο πατέρας του Ιωάννης μετέβη στο Άγιον Όρος κι εκάρη μοναχός με τ’ όνομα Ιωάσαφ, στο παρά τις Καρυές Ιβηρίτικο Κελλί της Αγίας Άννης. Η αδελφή του Γέροντος Ιωάσαφ Ασήμω είχε έναν υιό, ο οποίος ακολούθησε τον θείο του, εκάρη μοναχός και ονομάσθηκε Ακάκιος. Τον πατέρα του μιμήθηκε στη μοναχική αφιέρωση και ο υιός του Γεώργιος, ο οποίος στην κουρά του κλήθηκε Γαβριήλ.
Το 1869, υστέρα από εύρεση ενός θησαυρού στο κτήμα τους, ανακαίνισαν το Κελλί τους. Το 1864 αναχώρησαν και οι τρεις για την ιδιαίτερη πατρίδα τους κι εγκαταστάθηκαν στο παρακείμενο μοναστήρι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, το οποίο ανακαίνισαν, εξωράϊσαν και καλλώπισαν. Ο Γέροντας Γαβριήλ φρόντισε για τις εκκλησίες του χωριού του και για την καλή λειτουργία του σχολείου, το οποίο συντηρούσε με τακτικές και πλούσιες δωρεές έως της κοιμήσεώς του. Συνέχεια

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

10677 - Στα βήματα του Αγίου Παϊσίου


Την Δευτέρα 7 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Παλλάς» στην Αθήνα η πρώτη επίσημη προβολή της ταινίας/ντοκιμαντέρ «Στα βήματα του Αγίου Παϊσίου», η οποία αποτελεί παραγωγή του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» και της Πεμπτουσίας, με την ευγενική χορηγία της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου. 
Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος. Ακολούθησε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» και Διευθυντής της Πεμπτουσίας κ. Νικόλαος Γκουράρος. 
Στην εκδήλωση η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία με χοράρχη τον κ. Γεώργιο Ν. Κωνσταντίνου απέδωσε ύμνους από την Ακολουθία του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου.

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

10676 - Τα αγιορειτικά μοναστήρια δια χειρός παπα Αναστάση (Ι)




Οι ζωγραφιές των Ιερών μοναστηριών είναι από το βιβλίο του Ιερομονάχου Αναστασίου «Αθωνικά Δίπτυχα».
Τα Αθωνικά Δίπτυχα κατά τον μοναχό Μωυσή είναι η με λίγα λόγια ζωγραφική ή φωτογράφιση στιγμών και γεγονότων της μακαρίας ζωής ταπεινών γερόντων του Άθω.
Για τον συνήθως πολύ μετρημένο στα λόγια του Αρχιμανδρίτη Βασίλειο προηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων, τα Αθωνικά Δίπτυχα είναι το αγιορείτικο βιβλίο της χρονιάς. (Ν. Πλατή, Αθωνικό Λεξικό, σελ.64-65, Αθήνα 2000)

10675 - Ιερομόναχος Χαραλάμπης Σιμωνοπετρίτης (1891 - 23 Μαΐου 1973)

Ο καλοκάγαθος, σεμνός, ήπιος, απλός, ταπεινός και ησύχιος Σιμωνοπετρίτης ηγούμενος Χαραλάμπης ήταν και αυτός Μικρασιάτης, όπως οι περισσότεροι παλαιότεροι πατέρες της ιεράς μονής Σίμωνος Πέτρας. 
Γεννήθηκε από ευσεβείς γονείς, τον Παναγιώτη και την Ευαγγελία Καφαδάκη, στα Βουρλά της Σμύρνης το 1891. Μικρός ασχολήθηκε με τη γεωργία.
Το 1925 χειροτονήθηκε διάκονος στην Ελασσώνα από τον μητροπολίτη Ελασσώνος Καλλίνικο († 1957). 
Το 1928 προσήλθε στην αιθέρια Σιμωνόπετρα. Στις 6.4.1930, ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου, εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός, μετά του μοναχού Ιωακείμ, υπό του ονομαστού ηγουμένου Ιερωνύμου († 1957). Το επόμενο έτος χειροτονήθηκε πρεσβύτερος υπό του μητροπολίτου Μιλητουπόλεως Ιεροθέου († 1956). 

10674 - Ιερομόναχος Νικηφόρος Σιμωνοπετρίτης (1880 - 23 Μαΐου 1958)


Ο κατά κόσμον Θεόδωρος Παντζαρέλας του Παναγιώτη και της Ευανθίας γεννήθηκε στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής το 1880. 
Προσήλθε προς μονασμό στο Κελλί του Άγιου Ιωάννου του Θεολόγου, που βρίσκεται προς τον αρσανά της μονής Σίμωνος Πέτρας, το 1897. 
Το 1899 εκάρη μοναχός και ονομάσθηκε Νικηφόρος. 
Το 1905 προσήλθε και ο κατά σάρκα αδελφός του Αστέριος, που εκάρη μοναχός το 1908 και ονομάσθηκε Αρσένιος. 
Γέροντάς τους ήταν ο Μικρασιάτης Νικηφόρος (1868-1934), ο οποίος από τη μονή του Αγίου Μάρκου της Χίου πήγε στην Καλύβη της Αγίας Τριάδος της σκήτης της Αγίας Άννης και από εκεί στο Σιμωνοπετρίτικο Κελλί του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

10673 - Σαν σήμερα, στις 23/10 Μαΐου 1875, κοιμήθηκε ο τελευταίος Έλληνας Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος, ο από Δράμας Γεράσιμος.

...Μετά την αποχώρηση των τούρκων η Μονή (του Αγίου Παντελεήμονος) αρχίζει να ανασυγκροτείται. Ηγούμενος ψηφίζεται ο από Δράμας Γεράσιμος, τον οποίο υπέδειξε στο αξίωμα ο προηγούμενος Σάββας. Ο Γεράσιμος «άνδρας σεμνός το ήθος και πράος και αρετή κεκοσμημένος», είναι ο πιο γνωστός ηγούμενος της Μονής. Επί ηγουμενίας του έγιναν στη Μονή μεγάλες ανακατατάξεις, λόγω της εμφάνισης του ρωσικού στοιχείου, ύστερα από αιώνα απουσίας. Οι πρώτοι Ρώσοι που καταφθάνουν εδώ το 1835 είναι, οι επιφανέστεροι: ο πρίγκιπας Σιρίνσκι-Σιγκμάτωφ και ο γιός ενός πλούσιου εμπόρου, ο Ιωάννης Σολομένκωφ. Αργότερα χειροτονούνται ιερομόναχοι, ο πρώτος Ανίκητος και ο δεύτερος Ιερώνυμος. Οι ραγδαίες αφίξεις στη Μονή Ρώσων μοναχών είναι αποφασιστικής σημασίας για την κατάσταση που θα επακολουθήσει.

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

10672 - Ιερομόναχος Ιωάσαφ Καυσοκαλυβίτης (1870 - 22 Μαΐου 1938)

Γεννήθηκε, ο κατά κόσμον Λάζαρος Παναρίνης του Σπυρίδωνος και της Αγγελίνας, το 1870 στην Κορυτσά της Β. Ηπείρου. Ήταν απόφοιτος του Σχολαρχείου. 
Μόλις το τελείωσε, ακολούθησε τον πατέρα του στο Άγιον Όρος, όπου εργαζόταν από ετών με άλλους συμπατριώτες του. Πήγανε στη μονή Γρηγορίου, όπου φόρεσε τα μοναχικά ενδύματα. Μουσικά έμαθε από ένα Γέροντα ιεροψάλτη της Νέας Σκήτης, τον Ιωάσαφ.
Το 1888 προσήλθε στην πολυμελή αγιογραφική αδελφότητα των Ιωσαφαίων, στην Καλύβη του Αγίου Γεωργίου της σκήτης των Καυσοκαλυβίων. 
Το 1889 εκάρη μοναχός κι έλαβε τ’ όνομα του ιδρυτού της συνοδείας εναρέτου Γέροντος Ιωάσαφ του Καππαδόκη († 1880), από τον Γέροντα ιεροδιάκονο Χρυσόστομο († 1897). 

10671 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Παύλος ο Πελοποννήσιος (†1818)








Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 22 Μαΐου

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

10670 - Ο ιερομόναχος Γεώργιος νέος Δικαίος στην Ιερά Σκήτη Αγίας Τριάδος (Καυσοκαλύβια)






10669 - Το ανθρώπινο χώμα του Αγίου Όρους. Ο Άγνωστος μοναχός - στρατιώτης του Θεού

Ένας νέος άνθρωπος επισκέφτηκε το Άγιο Όρος και μας περιγράφει το βίωμά του:
Η μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους αποτελεί το δέρμα στο οποίο περικλείεται το κορμί της Ορθοδοξίας, μια οφθαλμαπάτη της Ουράνιας Βασιλείας στα μετα-πτωτικά πρότυπα και μέτρα των πρωτόπλαστων απογόνων. Ένα επίγειο καθαρτήριο όπου δίνει παρηγοριά στον άνθρωπο όσο υπομένει την αναμονή στο κατώφλι της φθοράς.
Το μυθολογικό πεδίο της γιγαντομαχίας και αργότερα ιερός τόπος των θεών, για αιώνες φιλοξένησε την υπαρξιακή αγωνία για τα σιωπηρά επέκεινα, έως

10668 - Γραμματόσημα με θέμα την Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου





Κατά καιρούς τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν γραμματόσημα με θέματα που αφορούσαν το Άγιον Όρος. Στην παρούσα ανάρτηση δημοσιεύω τα γραμματόσημα που απεικονίζουν παραστάσεις σχετικές με την ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ

10667 - Μοναχός Ισαάκ Διονυσιάτης (1850 - 21 Μαΐου 1932)


Ο λαμπρός ηγούμενος της ιεράς μονής Διονυσίου αρχιμανδρίτης Γαβριήλ γράφει περί του εναρέτου παραδελφού του: «Ήτο τύπος απλότητος, ακρίβειας και ευλαβείας, σιωπηλός και απερίσπαστος εν παντί, υπόδειγμα εις όλους τους πατέρας».
Γεννήθηκε στο Καβακλί Αδριανουπόλεως από ευσεβείς γονείς το 1850, ο κατά κόσμον Ιωάννης Γεωργίου. Από μικρός φύλαγε τα πρόβατα του πατέρα του και με τα λίγα γράμματα που έμαθε διάβαζε τους βίους των αγίων. Νέος ήλθε προσκυνητής στο Άγιον Όρος. Έμεινε για λίγο σ’ ένα Κελλί της Βίγλας. Τον σαγήνευσε η μονή Διονυσίου. Εκάρη σε αυτή μοναχός το 1872. Εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως το τέκνο της απερίεργης υπακοής και της πρόθυμης και πρόσχαρης διακονίας.

Περισσότερα εδώ

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

10666 - Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός (1772-1851)










10665 - Το οικοδομικό συγκρότημα της Αθωνιάδος Ακαδημίας. Η αρχιτεκτονική του μνημείου και μερικές σκέψεις για την αποκατάστασή του


10664 - Μοναχός Νικήτας Καρυώτης (1902 - 20 Μαΐου 1971)

Ο κατά κόσμον Ευστράτιος Γεωργιάδης του Σταύρου και της Ελισάβετ γεννήθηκε στην Προύσα της Μ. Ασίας το 1902. Το 1923 ήλθε στο Διονυσιάτικο Κελλί του Αγίου Νικολάου των Καρύων. Εκάρη μοναχός το 1925. Έμαθε την τέχνη του οδοντοτεχνίτη κοντά στον οδοντίατρο Γέροντα Παΐσιο. Κατόπιν, κάνοντας υπακοή, πήγε στον κόσμο για να τελειοποιήσει τις γνώσεις του. Επί σαράντα περίπου χρόνια εξυπηρέτησε τους πατέρες του Άγιου Όρους, που τότε δεν έβγαιναν εύκολα έξω. Διακρινόταν για την ελεημοσύνη του. Μετά την κοίμησή του, πολλοί ελεημένοι από αυτόν, μοναχοί και λαϊκοί, μίλησαν με κατάνυξη για την κρυφή αυτή του τέχνη.
Κατά την εκταφή των λειψάνων του, όπως αναφέρει ο σημερινός Γέροντας του Κελλιού παπα-Αρτέμιος, η κάρα του ευωδίαζε. «Όλοι μας όσοι βρεθήκαμε τις στιγμές εκείνες εκεί, νιώσαμε μεγάλο δέος και μεγάλη συγκίνηση. Μάλιστα ο Γέροντας Αρτέμιος Διαβάστε περισσότερα »

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

10663 - Ο Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης και η παρηγορία του συγχρόνου ανθρώπου

Ο Ανέστης Κεσελόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ και Καθηγητής Πανεπιστημίου Λευκωσίας μιλάει στην Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο: «Αγιοκατατάξεις και σύγχρονοι Άγιοι της Εκκλησίας». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο

10662 - Τα δυο πρόσωπα της χαράς και της λύπης (Ιερομόναχος Χρυσόστομος Κουτλουμουσιανός)

Γνωρίζεις πολλούς που θα ήθελαν να τους αναγνωρίζει ο κόσμος από το λυπημένο τους πρόσωπο;

Καθώς επικράτησε σιγά σιγά και ύπουλα η φιλοσοφία της διαφήμισης, μετατοπίζοντας το νόημα από το σημαντικό στο ασήμαντο, από το βαθύ στο επιφανειακό κι από τη φιλότιμη προσπάθεια στη φυγόπονη ευκολία, αισθάνθηκα να πνίγομαι στο βούρκο της ασάφειας. (Σαλβαδόρ δελ Πόθο, 60 Μαθήματα Ζωής από τον Δον Κιχώτη)
Βούρκος ασάφειας. Οι Πατέρες της Εκκλησίας διακριτικά την αξιοποιούν ως

10661 - Τα μοναστήρια του Αγίου Όρους σε κεραμικά του Πάνου Βαλσαμάκη. Μια άγνωστη και πρωτότυπη συλλογή της Αγιορειτικής Πινακοθήκης


Ο Πάνος Βαλσαμάκης (12 Οκτωβρίου 1900 - 29 Οκτωβρίου 1986) υπήρξε Έλληνας εικαστικός- κεραμιστής. Είναι ο θεμελιωτής της έντεχνης κεραμικής στην Ελλάδα.
Γεννιέται στο Αϊβαλί το 1900 από εύπορη οικογένεια. Αφού ολοκληρώνει τις σπουδές του στην Ακαδημία Κυδωνιών, παίρνει μέρος στην Μικρασιατική εκστρατεία.

10660 - Ο μακαριστός Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης συμβουλεύει και νουθετεί (μέρος 2ο)

Ο μακαριστός γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης απαντά σε ερωτήσεις του ομ. Καθηγητή Παιδαγωγικών κ. Γεωργίου Κρουσταλάκη γύρω από θέματα πνευματικής ζωής και ορθόδοξης πνευματικότητας.

10659 - Οι Άγιοι 13 μάρτυρες της Καντάρας (†1231)


Αγιορείτες Άγιοι (*)
Μνήμη 19 Μαΐου


 * Οι δεκατρείς αυτοί Άγιοι μοναχοί έφυγαν από το Άγιον Όρος από άγνωστη αιτία, για να συνεχίσουν τους ασκητικούς αγώνες τους στην Κύπρο.