Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

10580 - Προσκύνημα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο Άγιον Όρος

Την επιθυμία του να προσευχηθεί στην προστάτιδα και Έφορο του Αγιωνύμου Όρους Κυρία Θεοτόκο αλλά και να επισκεφθεί τις Ιερές Μονές Διονυσίου και Γρηγορίου στο Άγιον Όρος, στις οποίες ηγουμενεύουν Κύπριοι ιερομόναχοι, έχει προγραμματίσει να εκπληρώσει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στις αρχές του Μαΐου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Μακαριώτατος θα μεταβεί προσκυνηματικώς στο Άγιον Όρος στις 7 Μαΐου 2018, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, τον ιεροδ. Τριφύλλιο Ονησιφόρου, τον φιλόλογο Ιωάννη Γιά-

10579 - Ο αυθεντικός διδάσκαλος της υπακοής και προσευχής παπα-Εφραίμ

Στην παιδική μου ηλικία, είχα τη συνήθεια να στέκομαι μπροστά στις εικόνες των Αγίων, για να διαβάζω και αποστηθίζω τα ρητά που αναγράφονταν στα ειλητάρια που κρατούσαν στα χέρια τους.
Εκείνο που μου άρεσε περισσότερο και το αποστήθισα αμέσως, ήταν το εξής: «Μοναχός εστίν αληθινός, ο μηδέν έχων εν τω παρόντι βίω, ει μη τον Χριστόν μόνον».
Αν, Σεβασμιώτατε, μου ζητούσατε να σκιαγραφήσω με δύο λόγια την οσιακή μορφή του Γέροντος Εφραίμ Κατουνακιώτη, για τον οποίον με καλέσατε να μιλήσω σ’ αυτή τη σύναξή σας, και σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό, αυτό το ρητό θα

Κυριακή 29 Απριλίου 2018

10578 - Άνθρωπον ουκ έχω!

Ο παράλυτος του ευαγγελίου επί 38 έτη πάλευε με την ασθένειά του και ίαση δεν μπορούσε να βρει. 
«Άνθρωπο δεν έχω», λέει στον Ιησού,  «να με βοηθήσει να μπω στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ώστε να λάβω την ίαση».
Διπλός ο πόνος του παραλύτου: Η ασθένεια και η μοναξιά. 
Η υπομονή του, όμως, ανταμείφθηκε από τον ίδιο τον Χριστό, ο οποίος του χάρισε την υγεία του.
Μέγα παράδειγμα υπομονής ο παράλυτος.
Ο σημερινός άνθρωπος, σαν παράλυτος άλλος, χωρίς υπομονή και δυνάμεις να αντισταθεί στα προβλήματά του και τον εγωισμό του, πάσχει από μοναξιά. 
Άνθρωπο δεν έχει για να βοηθηθεί, γιατί δεν θέλει βοήθεια. 
Άνθρωπο δεν έχει για έχει συμπαράσταση, γιατί τους έδιωξε όλους από κοντά του.

10577 - Ο Άγιος Βασίλειος του Όστρογκ (†1671)








Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 29 Απριλίου

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

10576 - Το Άγιον Όρος στα χρόνια της απελευθέρωσης

(Δοκίμιο για την έρευνα της περιόδου)
Το κείμενο αποτελεί εισαγωγή στην επετειακή έκδοση της Αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης, «Το Άγιον Όρος στα χρόνια της Απελευθέρωσης, αφιέρωμα στην εκατονταετηρίδα της απελευθέρωσης (2/15 Νοεμβρίου 1912)».

Η ιστορία του Αγίου Όρους στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και ως μετά την απελευθέρωσή του το 1912 μας είναι ως τώρα περισσότερο γνωστή κυρίως από γενικές προσεγγίσεις οι οποίες αποτελούν κεφάλαια έργων που διαπραγματεύονται συνολικά την ιστορία του Αθωνικού μοναχισμού1.

10575 - Η προσωπικότητα του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη

Ο ομ. Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κ. Γεώργιος Κρουσταλάκης στην αποκλειστική του συνέντευξη στη Πεμπτουσία μιλάει για τη ζωή και τις εμπειρίες του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη. Στο έβδομο μέρος της συνέντευξης ο ομ. Καθηγητής σκιαγραφεί τη προσωπικότητα του Γέροντα Εφραίμ.

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

10574 - Παρουσίαση του τόμου «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (1.7.1921 – 1.7.2009)». Το βίντεο της εκδήλωσης


Την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, πολλών Ιεραρχών, κληρικών, μοναχών και πλήθους κόσμου, η παρουσίαση του τόμου «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (1.7.1921 – 1.7.2009)», τον οποίο συνέγραψε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ.

10573 - «Κινδύνοις εν ψευδαδέλφοις» (Αρσένιος μοναχός, Σκήτη Κουτλουμουσίου - Άγιον Όρος)

Ὁ Ἅγιος Ἀπόστολος Παῦλος στὴν Β΄ Πρὸς Κορινθίους Ἐπιστολή του, στὸ κεφάλαιο ἴα΄ 26, ἀπαριθμεῖ τοὺς κινδύνους τῶν Ἀποστόλων. Οἱ κίνδυνοι εἶναι ὀκτὼ(8).O ὄγδοος κίνδυνος εἶναι: «κινδύνοις ἐν ψευδαδέλφοις». Μία σύντομη ἑρμηνεία ποὺ δίνει ὁ μακαριστὸς Παναγιώτης Τρεμπέλας λέει: «μὲ κινδύνους ἀπὸ ἀνθρώπους, ποὺ ἤσαν ψευδάδελφοι καὶ ἔφεραν ὑποκριτικῶς τὸ ὄνομα τοῦ Χριστιανοῦ». Καὶ πολὺ σωστά μᾶς τὸ λέει ὁ μακαριστός, διότι ψευδάδελφος σημαίνει αὐτὸν ποὺ ἔρχεται κοντά μᾶς ὡς ἀδελφός, ἐνῶ στὴν πραγματικότητα δὲν εἶναι, διότι ἔχει ἄλλα φρονήματα, ἐχθρικὰ ἐναντίον μας.

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

10572 - Το άφθαρτο χέρι της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής από το Άγιον Όρος στην Αθήνα

Το άφθαρτο χέρι,της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής της Ισαποστόλου και και Ευαγγελίστριας, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας του Aγίου Όρους θα βρίσκεται στο Ιερό μετόχι της Αναλήψεως Βύρωνα στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα τις εξής ημερομηνίες:
Τρίτη 1 Μαΐου 2018:
06:00 μ.μ. Υποδοχή Τιμίου Λειψάνου, Παράκληση
08:00 μ.μ.-01:30 π.μ. Αγρυπνία για την εορτή της Μεσοπεντηκοστής
Τετάρτη 2 Μαΐου 2018:

10571 - Παπά Εφραιμ Κατουνακιώτης – εμπειρία αγιότητος


Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Βασιλάκος, θεολόγος και εφημέριος του Ι. Προσκυνηματικού Ναού Αγίου Λουκά Θηβών, μιλάει για τον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη με θέμα: «Ο Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης 1912-1998» στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Παναγίας Λαοδηγήτριας, Θεσσαλονίκη 23 Απριλίου 2017.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

10570 - Γέρων Ιερόθεος Καρεώτης (1933 - 25 Απριλίου 2015)

[...]Σήμερα η έννοια της Αγιότητας αποτελεί προνόμιο των λίγων! Στην φιλοσοφία του γερο -Ιεροθέου, η αγιότητα υπήρξε πάντοτε καρπός του αγώνα εκείνων που δεν θέλησαν να δουν τον Θεό σαν δεδομένο, τον παράδεισο, σαν ένα κλειστό κλαμπ προνομιούχων δήθεν θρησκευομένων, πέραν των οποίων δεν χωρά κανείς άλλος μέσα σε αυτό... Για τον γράφοντα, ο γέρων Ιερόθεος υπήρξε ένας αληθινός καλός άνθρωπος και αυτό ταυτόχρονα τον έκανε καλό μοναχό! Τον παρακαλώ θερμά, από εκεί που βρίσκεται,στην αγκαλιά του Θεού, να θυμάται όσους έγιναν αποδέκτες της αγάπης του. Υπήρξε μια αληθινή ψυχή που αναζήτησε μέσα από την αγάπη προς τον άνθρωπο την σωτηρία! Είμαι βέβαιος ότι τελικά την βρήκε... 
 π. Θωμάς Ανδρέου 

10569 - Με τιμές υποδέχθηκαν στα Χανιά το άφθαρτο χέρι της Αγίας Μυροφόρου Μαρίας της Μαγδαληνής (φωτογραφίες)

Με τιμητικό άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας και υπό τους ήχους της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, τα Χανιά υποδέχθηκαν σήμερα (χθες) στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων το άφθαρτο χέρι της Αγίας Μυροφόρου Μαρίας της Μαγδαληνής.
Το άφθαρτο χέρι, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας του Aγίου Όρους, έφτασε στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας συνοδεία μοναχών από τη μονή του Αγίου Όρους, ενώ το υποδέχθηκε υπό τους ήχους της καμπάνας του μοναστηριού ο μητροπολίτης Κυδωνίας-Αποκορώνου, Δαμασκηνός, πλαισιωμένος από ιερείς της μητρόπολης.

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

10568 - Πανήγυρις Ιεράς Καλύβης Αγίου Ακακίου στα Καυσοκαλύβια

Του μοναχού Παταπίου Καυσοκαλυβίτου
Δημοσιεύτηκε στη Ρομφαία
Ὁ ὅσιος Ἀκάκιος ὁ Καυσοκαλυβίτης (1630-1730) κατέχει μία ἀπό τίς δεσπόζουσες θέσεις στό ὑπερχιλιετές ἁγιορειτικό ἁγιολόγιο, ὄχι μόνο λόγω τῆς ἄκρας ἀσκήσεως καί τῶν πολλαπλῶν χαρισμάτων, τῶν πολλῶν θαυμάτων καί τῆς νεοησυχαστικῆς διδασκαλίας του ἤ ἐπειδή ἀναδείχθηκε ἱδρυτής τῆς δεύτερης στή τάξη Σκήτης τοῦ Ἄθω, τῆς Σκήτης Ἁγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων, ἀλλά καί λόγω τῆς διακονίας του ὡς ἀλείπτου νεομαρτύρων, ἡ ὁποία θεωρεῖται ἀπό ὅλους τούς ἱστορικούς, ἐξίσου σημαντική.
Ἀγωνιζόμενος ὁ ὅσιος Ἀκάκιος μέ θαυμαστό τρόπο στό ὁμώνυμό του Σπήλαιο Ἁγίου Ἀκακίου, κάτω ἀπό δύσκολες συνθῆκες διαβίωσης, εἵλκυσε τή χάρη τοῦ Θεοῦ, ὁ ὁποῖος τόν ἀντάμειψε μέ πολλές ἀρετές καί χαρίσματα, ὅπως τό διορατικό καί ἐκεῖνο τῆς νοερᾶς προσευχῆς, καθώς καί θεῖες ἀποκαλύψεις.

10567 - Παπά Εφραίμ Κατουνακιώτης: «Ο Γέρων της Πνευματικής Πληροφορίας»

Στο έκτο μέρος της αποκλειστικής συνεντεύξεώς του στην Πεμπτουσία, ο Ιερομόναχος π. Εφραίμ Σιμωνοπετρίτης, ομιλεί για τον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη, την καθημε-ρινότητα του και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, τα θαυμάσια τα οποία έζησε καθώς και την παρρησία που είχε ενώπιον του Θεού, της Κυρίας Θεοτόκου και των Αγίων.

10566 - Θαύματα της Αγίας Ζώνης στις ΗΠΑ

Ο Παναγιώτης Κάλλας που μένει στην Φλώριντα των ΗΠΑ κατά την επίσκεψή του στην Μονή μας [Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου] κατέθεσε εγγράφως τα παρακάτω περιστατικά.
1. Τον Σεπτέμβριο του 2001 έτρωγα με μερικούς φίλους. Ένας άνδρας ανέφερε ότι η κόρη του ήταν άρρωστη με καρκινικό όγκο πάνω στην καρδιά της και ήταν και έγκυος. Οι γιατροί ήθελαν να βγάλουν τον όγκο, αλλά θα έχανε το μωρό. Αν αυτό γεννιόταν στον ένατο μήνα, η κόρη του θα μπορούσε να πεθάνει από τον όγκο.

10565 - Όσιος Ξενοφών ο κτήτορας








Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 24 Απριλίου

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

10564 - Ηχηρό μήνυμα των Αγιορειτών κατά της νομοθέτησης της αναδοχής παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Η επιστολή της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους προς την Υπουργό Εργασίας και όλους τους βουλευτές αναφέρει ότι με το προς ψήφιση νομοσχέδιο, μετά τον νόμο για το «σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων», η κυβέρνηση προωθεί πλέον την αναδοχὴ καὶ μελλοντικώς και την υιοθεσία παιδιών ἀπὸ «ομόφυλα ζεύγη».
Μάλιστα καλεί τους βουλευτές να αποτρέψουν την ψήφιση της παραγρ. 1 του άρθρου 8 με τις αντίστοιχες προσθήκες στον σημερινό νόμο. Περιμένουμε την ανταπόκριση των κομμάτων στις εκκλήσεις του Αγίου Όρους, αλλά και όλης σχεδόν της Ελληνικής Κοινωνίας.

10563 - Ντοκιμαντέρ «Στα βήματα του Αγίου Παϊσίου» – Πρώτη επίσημη προβολή

Η «Πεμπτουσία» την Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018, ώρα 7:30 μ.μ., θα παρουσιάσει στο θέατρο Παλλάς Αθηνών, σε πρώτη επίσημη προβολή την ταινία/ντοκιμαντέρ «Στα βήματα του Αγίου Παϊσίου». Μία παραγωγή του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» και της Πεμπτουσίας, με την ευγενική χορηγία της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.
O Άγιος Παΐσιος γεννήθηκε το 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά την Μικρασιατική Καταστροφή μεταφέρθηκε η οικογένειά του αρχικά στην Κέρκυρα και τελικά στην Κόνιτσα, όπου εκεί έζησε ως το 1949. Είχε από νεαρός τον πόθο να γίνει μοναχός, ειδικά μετά την εμπειρία της εμφάνισης του Χριστού που είχε σε ηλικία 15 ετών. Το 1953 αναχωρεί για το προσφιλές του Άγιον Όρος για να γίνει εκεί μοναχός. Κοιμήθηκε στις 12 Ιουλίου 1994 στο Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή. Μολονότι ο ίδιος φιλάσθενος, επέδειξε έναν άμετρο ζήλο για τη μοναστική ζωή.

10562 - Μοναχός Χριστόδουλος Κατουνακιώτης (1894 - 23 Απριλίου 1982)

Γεννήθηκε στη Λαμία το 1894 ο κατά κόσμον Χρηστός Κοντονικολός. Νέο τον βρίσκουμε τσαγκάρη στη Χαλκίδα. Δεκάχρονος είχε μείνει ορφανός από πατέρα. Η καλή του μητέρα τον πότισε τα νάματα της ευσέβειας. Κατέληξε τον βίο της ως μεγαλόσχημη μοναχή Μαγδαληνή. 
Το 1923 εισέρχεται με ένθεο πόθο στον αγιορείτικο στίβο. Η φιλέρημη ψυχή του αγκιστρώνεται στα πάντερπνα, πανέρημα και ησυχία Κατουνάκια. 
Εδώ δεν έχει πράσινο, δέντρα, πουλιά, μόνο βράχους απαράκλητους. Η αγριότητα του τόπου δίνει αγιότητα στις ψυχές των τετρωμένων στρουθιών τ’ ουρανού. Παρά τους πόδες του νηπτικού- ήσυχαστή Γέροντος Καλλινίκου (†1930) βρίσκει διδάσκαλο έμπειρο στην υπακοή και τη νοερά προσευχή. Οι ανθρώπινες παρηγοριές απουσιάζουν από εδώ. Διαβάστε περισσότερα »

Κυριακή 22 Απριλίου 2018

10561 - Η σελίδα της Ιεράς Παντοκρατορινής Καλύβης του Αγίου Βασιλείου, στην Καψάλα του Αγίου Όρους

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία της Καλύβης, η οποία έχει αναδείξει δυο λογίους αγίους, τον Όσιο Θεόφιλο τον Μυροβλύτη  (16ο αιώνα) και τον Όσιο Νικόδημο τον Αγιορείτη (18ο αιώνα), ενώ από εδώ ξεκίνησε την πνευματική του πορεία και ένας άλλος μεγάλος Άγιος της Ορθοδοξἰας ο Όσιος Γεράσιμος ο εν Κεφαλληνία (16ο αιώνα), μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

10560 - Οι μυροφόρες διδάσκουν και εμπνέουν

Γράφει ο μοναχός Μωυσής, αγιορείτης
Ενας ιδεολόγος εκκλησιομάχος είναι ελεύθερος φυσικά να εκφράζει τη γνώμη του. Ένας πιστός μπορεί; Είναι της μόδας η αθεΐα και νοσηρή παρελθοντολογία η πίστη, λέγουν.
Όσοι χτυπούν αλύπητα την Εκκλησία νομίζουμε πως δεν έχουν το δικαίωμα να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την έξαρση της διαφθοράς. Η Εκκλησία πάντοτε μιλούσε για ήθος, ηθική, ειλικρίνεια, τιμιότητα και γνησιότητα. Το άθλιο τσουνάμι που επικρατεί παρασύρει και ισοπεδώνει τα πάντα. Οι προφητικές φωνές έχουν σιγήσει από καιρό. Οι εξεγερτικές σάλπιγγες έχουν εξαφανιστεί. Η έρημος σιωπά. Κήρυγμα μετανοίας δεν ακούγεται. Σαν να είναι ντροπή κάτι τέτοιο.

10559 - «Η εορτή των Μυροφόρων». Αρχιμ. Βασιλείου Γοντικάκη, Προηγουμένου Ιεράς Μονής Ιβήρων






Ο Προηγούμενος της Ι.Μ.Ιβήρων του Αγίου Όρους, π. Βασίλειος Γοντικάκης, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια Θείας Λειτουργίας μιλάει για το γεγονός και την ερμηνεία της εορτής των Μυροφόρων και για τον συμβολισμό της. Περισσότερα

10558 - Επέτειος ενθρόνισης Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινού

 6370 - Σαν σήμερα, Κυριακή των Μυροφόρων, η ενθρόνιση του Γέροντα Εφραίμ ως πρώτου Ηγουμένου της κοινοβιακής πλέον Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου

10557 - Μοναχός Παχώμιος Παντοκρατορινός (1880 - 22 Απριλίου 1974)

Ο κατά κόσμον Νικόλαος Τριαντάφυλλου ήταν από το χωριό Καλύβια της Β. Εύβοιας. Υπήρξε μετανάστης στην Αμερική, έγγαμος και πατέρας ενός παιδιού. Μετά τον θάνατο του παιδιού του, επέστρεψε στην Ελλάδα κι εγκατέλειψε τα εγκόσμια, υστέρα και από άλλες πικρές περιπέτειες της ζωής του. Κατευθύνθηκε πρώτα στη μονή Κουτλουμουσίου, όπου μόναζε ένας ενάρετος συμπατριώτης του, ο μοναχός Ιωάσαφ († 1928). Εκεί ασθένησε και τον επισκέφθηκε ο Γέροντας Ευλόγιος από το Κελλί του Φανερωμένου, ως πρακτικός ιατρός, για να τον συνδράμει. Έτσι γνωρίσθηκαν και συνδέθηκαν και αργότερα τον ακολούθησε στο Κελλί του Αγίου Γεωργίου του Φανερωμένου, το 1908. Εκάρη μοναχός το 1912. Διαβάστε περισσότερα »

10556 - Όσιος Γρηγόριος ο Γραβανός (†1812)








Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 22 Απριλίου

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

10555 - Οι σχέσεις της Ρωσίας με το Άγιον Όρος μέχρι τον 14ο αιώνα

Αναδημοσίευση από το βιβλίο του πρόσφατα αποβιώσαντα μεγάλου έλληνα σλαβολόγου Αντωνίου-Αιμιλίου Ταχιάου, “Βυζάντιο και Ρωσία, Θέματα πνευματικών και πολιτιστικών σχέσεων”, των εκδόσεων University Studio Press. Το κείμενο δημοσιεύεται χωρίς τις παραπομπές.

Είναι δύσκολο να καθοριστεί επακριβώς πότε άρχισαν οι σχέσεις της Ρωσίας με το Άγιον Όρος. Οι δυσκολίες στην έρευνα του θέματος προέρχονται όχι μόνο από την έλλειψη επαρκών ιστορικών μαρτυριών, αλλά και από την ασάφεια των λίγων που διασώθηκαν. Εκείνο που μπορεί με θετικότητα να λεχθεί για την αρχή των πνευματικών σχέσεων της Ρωσίας με την χερσόνησο του Άθω είναι ότι αυτή συμπίπτει σχεδόν με την εποχή του πλήρους εκχριστιανισμού της Ρωσίας και της οργάνωσης σ’ αυτήν μοναχικού βίου, δηλαδή ανάγεται στον 10ο αιώνα.

10554 - Ο απλούς, σοφός και χαριτωμένος Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης

Ο Δρ. Στέφανος Δημόπουλος, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, στην αποκλειστική του συνέντευξη στη Πεμπτουσία μιλάει για τη γνωριμία του με τον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη.

10553 - Ιερομόναχος Ιερόθεος Αγιοπαυλίτης (1869 - 21 Απριλίου 1947)

Ο κατά κόσμον Γεώργιος Ίδομενέως γεννήθηκε στα Πεζά Πεδιάδος Ηρακλείου Κρήτης το 1869 από πολύτεκνους και ευσεβείς γονείς. Σπούδασε φυσικομαθηματικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών και ιατρική στο Μόναχο. Εκεί, κατά τον βιογράφο του, «άστραψε φως μέσα του που άνοιξε τα μάτια της ψυχής του προς ό,τι αιώνιο κι έριξε στη σκιά ό,τι πρόσκαιρο. Το κάλεσμα του Θεού τον βρήκε ξαφνικά κι αναπάντεχα και ο Γεώργιος υπήκουσε αμέσως…».
Το 1891 προσήλθε στη μονή Αγίου Παύλου κι εκάρη μοναχός. Το 1893 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1903 πρεσβύτερος. Η ευφυΐα του, η γλωσσομάθειά του, η μόρφωση του έδωσαν λογιότητα, δυναμισμό, γνώση κι εμπειρία. Όμως δεν του έλειπε ο ένθεος ζήλος, το γνήσιο, αθωνικό, μοναχικό ήθος και η ορθόδοξη πνευματικότητα. Διακόνησε τη μονή του ως εφημέριος, Πνευματικός, γραμματεύς και αντιπρόσωπος στην Ιερά Κοινότητα. Διετέλεσε και γραμματεύς του Μακεδονικού Αγώνα.

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

10552 - Υιικώς τω πνευματικώ ημών Πατρί…

«Είναι αναγκαίο και έχει ξεχωριστή πνευματική αξία, ιδιαίτερα σήμερα, να παρουσιάζεται η ζωή των εναρέτων και αγίων ανδρών της Εκκλησίας μας. Η βιογραφία και η ενάρετη ζωή του Γέροντός μας Ιωσήφ του Βατοπαιδινού,… αποτελεί μία έκφραση της αγάπης μας προς το πρόσωπό του», σημειώνει μεταξύ άλλων στην εισαγωγή του πονήματός του για τον μακάριο Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό ο καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου αρχιμανδρίτης Εφραίμ, το οποίο παρουσιάσθηκε την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής.

10551 - Ο Άγιος Αρσένιος σώζει τον πατέρα του Αγίου Παϊσίου και το χωριό από τους Τούρκους

Επίσης διηγήθηκε ο ίδιος [ο Πρόδρομος Εζνεπίδης, πατέρας του Αγίου Παϊσίου και πρόεδρος του χωριού] ότι μια άλλη φορά είχαν πάει πολλοί Τούρκοι (Τσέτες), για να πατήσουν τα Φάρασα. Στο χωριό οι άνδρες έλειπαν, άλλοι στα μακρινά κτήματα και άλλοι στα ταξίδια.
Αναγκάστηκε τότε να μαζέψη τα μικρά παιδιά, μόνο για να δείξουν στόχο γύρω από το Κάστρο ότι είναι πολλοί, και μετά τα έδιωξε, για να κρυφθούν.
Μερικοί γέροι που ήταν, και αυτοί σκόρπισαν, και τελικά έμεινε μόνος του με την απόφαση να σκοτωθή καλύτερα παρά να δη του Τούρκους στο χωριό. Είχαν τελειώσει όμως οι σφαίρες του και μετά τον έπιασαν ζωντανό οι Τούρκοι.
Αφού τον έδεσαν γερά, τον πήγαν στο σπίτι του και τον ανέβασαν στο δώμα (ταράτσα), όπου είχαν στήσει τη κρεμάλα του. Εκεί τον βασάνιζαν, για να τους δώση ότι είχε και μετά να τον τελειώσουν.

10550 - Μοναχός Νεκτάριος Αγιαννανίτης (1887 - 20 Απριλίου 1982)

Η καταγωγή του ήταν από τη Ρουμανία. Νέος ήλθε στο Άγιον ’Όρος με τον αδελφό του. Εκάρη μοναχός από τον Γέροντα Ναθαναήλ στην Καλύβη του Αγίου Αρτεμίου, που είναι η πιο απόμακρη της σκήτης της Αγίας Άννης, πλησίον της Καλύβης του Αγίου Παντελεήμονος.
Ήταν πολύ φτωχός. Ζούσε μεταφέροντας ξύλα για τους φούρνους των Καλυβών, φασουλόβεργες για τους κήπους των πατέρων, τα πρόσφορα του Δικαίου από την παραλία. Κατά τις μεταφορές του έλεγε τις Παρακλήσεις και τους Χαιρετισμούς της Παναγίας. Έζησε μία αυστηρή και ασκητική ζωή. Ποτέ δεν βγήκε από το Άγιον Όρος, παρότι είχε πολλές υλικές ανάγκες. Εργαζόταν πολύ σκληρά για τα λίγα αναγκαία.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αδύναμος από τα βαθιά γεράματα, έμενε στο φτωχοκάλυβό του, σχεδόν έγκλειστος, καταγινόμενος μόνο με την προσευχή κι εντρυφώντας στην ιερή ήσυχία.

10549 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 20ήν Απριλίου









Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

10548 - Η Παιδαγωγική της ερήμου


Ο ομ. Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κ. Γεώργιος Κρουσταλάκης στην αποκλειστική του συνέντευξη στη Πεμπτουσία μιλάει για τη ζωή και τις εμπειρίες του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη.

10547 - Οι Κολλυβάδες του Άθωνα και η ελληνική φιλοκαλία

† Γέροντας Πλακίδας Ντεσέιγ,
Καθηγούμενος Ι.Μ. Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου στη Γαλλία
Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης (1453), οι ανθρωπιστές του Βυζαντίου, που αντιπροσώπευαν την αντίθεση προς το παλαμικό ρεύμα, μετανάστευσαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στη Δύση, όπου πήραν ενεργό μέρος στην Αναγέννηση. Κάτω από την τουρκική κυριαρχία, οι ορθόδοξοι χριστιανοί συσπειρώθηκαν γύρω από την Εκκλησία τους, που είχε αρχίσει να αναζωογονείται κατά τους τελευταίους αιώνες της αυτοκρατορίας με την ανανέωση του ησυχασμού.
Περιορισμένοι στις συνθήκες των δήμων, ταπεινωμένοι, καταπονημένοι από φόρους, υποταγμένοι στις άδικες φορολογήσεις και καταδιώξεις των Οθωμανών υπαλλήλων, εξασθενημένοι από πολλούς εξισλαμισμούς, βρέθηκαν ξαφνικά βυθισμένοι σε μεγάλη κοινωνική και πολιτιστική αθλιότητα.

10546 - «Ο δρόμος για τον Θεό περνά μέσα από τον αδερφό»: Αναφορά στην διδασκαλία του Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου

Δημήτρης Ιωάννου
Ο πατήρ Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης υπήρξε μια από τις βασικότερες μορφές που κρύβονται πίσω από την αναγέννηση του αγιορείτικου μοναχισμού των ημερών μας. Χωρίς καμιά αμφιβολία, αν και δεν είναι ευρύτερα γνωστό, υπήρξε με το πνευματικό του έργο (μέρος του οποίου είναι και οι συγγραφές του, για την ακρίβεια οι καταγεγραμμένες «ομιλίες» του) ένας μεγάλος σύγχρονος νηπτικός θεολόγος, που επικαιροποιεί το γνήσιο φιλοκαλικό πνεύμα, και μάλιστα με εντελώς πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο. Στο παρόν κείμενο θα ήθελα να αναφερθώ ακροθιγώς στη διδασκαλία του. Η παρούσα απόπειρα δεν έχει ως σκοπό την επιστημονικά θεολογική προσέγγιση, αλλά μία ανάδειξη πτυχών της σκέψης του Γέροντος ιδιαιτέρως σημαντικών για τον σύγχρονο άνθρωπο. Για τον λόγο αυτό δεν θα προβώ σε αναλυτικές παραπομπές στο έργο του, αλλά θα προσπαθήσω να αποδώσω την γενικότερη αίσθηση που μου δημιούργησε η προσέγγισή του[1].

10545 - Ο νέος Οσιομάρτυς του Χριστού Αγαθάγγελος Εσφιγμενίτης

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 19 Απριλίου

Ποιός θα ακούσει χωρίς να δακρύσει και να συγκινηθεί το ένδοξο και κατανυκτικό μαρτύριο του Οσιομάρτυρα και Νεομάρτυρα Αγαθαγγέλου, με το οποίο δοξάσθηκε ο Θεός, η Ορθοδοξία και το Γένος μας, ιδιαίτερα δε η Σεβασμία Μονή μας (σημ. Ι.Μ. Εσφιγμένου), η οποία τον προετοίμασε γιά τον δοξασμένο θρίαμβο;
Ο Άγιος καταγόταν από την πόλη της Θράκης Αίνο από γονείς φτωχούς αλλά ευσεβείς και ονομάσθηκε στο άγιο Βάπτισμα Αθανάσιος.
Εξαιτίας της φτώχειας του ανέλαβε υπηρεσία στο πλοίο κάποιου Τούρκου, για να εξοικονομεί τα αναγκαία προς το ζην. Η συνέχεια

10544 - Όσιος Συμεών ο Μονοχίτων και Ανυπόδητος (†1594)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 19 Απριλίου

Ο όσιος Συμεών ο Μονοχίτων και Ανυπόδητος (+1594), γεννήθηκε στο χωριό Βαθύρεμα Αγιάς από πατέρα ιερέα-τον παπά Ανδρέα, δάσκαλο του κρυφού σχολειού και την Αικατερίνη. Από μικρό παιδί έδειχνε σημεία αρετής και αγιότητος. Έμαθε τα ιερά βιβλία και βοηθούσε τον πατέρα του, ψέλνοντας στις ιερές ακολουθίες.
Ο φιλότουρκος κοτσαμπάσης του χωριού θέλησε να τον παντρέψει με την κόρη του Τριανταφυλλιά, απειλώντας τον πατέρα του πως, αν δε συναινέσει ο γιος του, θα τον πάρει το παιδομάζωμα. Έτσι με τη βία, μια βραδιά στο σπίτι του, παντρεύει το Συμεών με την κόρη του, με ξένο παπά. Στο χρόνο επάνω γέννησε η γυναίκα του ένα αγοράκι, το οποίο ονόμασαν Δημήτρη. H συνέχεια

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

10543 - Η πνευματική ελεημοσύνη του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη

Ο Δημήτριος Τσελεγγίδης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ καταθέτει την προσωπική εμπειρία του από τη γνωριμία και πνευματική συναναστροφή με τον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη.
Προηγούμενα:

10542 - Μοναχός Θεόφιλος Λαυριώτης (1885 - 18 Απριλίου 1975)

Κατά κόσμον ονομαζόταν Θωμάς Καψής του Παναγιώτη και της Μαργαρώς. Ο εγνωσμένης αρετής αυτός Λαυριώτης Γέροντας γεννήθηκε στην Κανιάνη Λαμίας το 1885 και προσήλθε στη Μ. Λαύρα το 1910. Η σύνεσή του τον εκανε προϊστάμενο της μονής το 1945. Πρόθυμος πάντοτε διακονητής, αξιοθαύμαστος, φιλακόλουθος, με φωτισμένη σκέψη και μόνιμα αδιάφθορη συνείδηση.
Κατά τον επίσκοπο Ροδοστόλου Χρυσόστομο, «δεν βάστηξε για πολύ η ευθυνοτριβής ιδιότητά του ως προϊσταμένου. Σύντομα ανακάλυψε πως ησυχία κέλλας, νηφάλια ένθεη θεωρία και έμπονη προσπάθεια αδιαλείπτου νοεράς προσευχής για μυστικές χαριτώσεις δεν μπορούσαν να συμβιβαστούν και να συνυπάρξουν με διοικητικές ευθύνες, οικονομικές διαχειρίσεις, αντιμετωπίσεις αντιξοοτήτων, δημόσιες σχέσεις, ντυσίματα και στησίματα για υποδοχές, συντρο-φεύσεις και συζητήσεις με επισήμους και λοιπά και λοιπά. Διαβάστε περισσότερα »

10541 - Μοναχός Μακάριος Αγιαννανίτης (1832 - 18 Απριλίου 1918)

Ο κατά κόσμον Εμμανουήλ του Ευστρατίου από την Τούσλα της Νικομήδειας ήλθε στην Καλύβη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της σκήτης της Άγιας Άννης στην υπακοή του μακαρίου Γέροντος Μακαρίου, που ήταν από τη Χίο. Μαζί του είχε τον συμπατριώτη του Θεόκτιστο. Ήταν ιδιαίτερα εγκρατείς, ασκητικοί, αυστηροί και παραδοσιακοί πατέρες. Είχαν σαράντα χρόνια να φάνε ψάρια. Όταν ασθένησε βαριά και ήταν προς θάνατο, του είπε ο Πνευματικός να καταλύσει ψάρι. Πήγε τότε ο Θεόκτιστος στη θάλασσα και δίχως αγγίστρι έπιασε ένα μεγάλο ψάρι, με την ευχή του Γέροντος, το οποίο μαγείρευσε για εκείνον και παράτεινε κάπως τη ζωή του…
Σε αυτό το ασκητικό περιβάλλον ήλθε το 1866 και μεγάλωσε πνευματικά και ο νεώτερος Μακάριος. Μαζί του ειχε στις πνευματικές αναβάσεις και τον παραδελφό του Φιλόθεο (1828-1918), που ήταν και πρώτος εξάδελφός του. Ο Φιλόθεος ήταν απόφοιτος της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, λόγιος, δραστήριος και πολύ εργατικός. Διαβάστε περισσότερα »

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

10540 - Η επίσημη υποδοχή του Αμερικανού Πρέσβη στις Καρυές του Αγίου Όρους, με το φακό του Κώστα Τζιβανίδη


Με κάθε επισημότητα έγινε δεκτός από τους αγιορείτες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ κατά την διήμερη επίσκεψή του στο περιβόλι της Παναγιάς. Ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης επισκέφθηκε το Άγιο Όρος και έγινε κοινωνός και θαυμαστής της ορθόδοξης μοναστικής παράδοσης. Διαβάστε τη συνέχεια και δείτε τις φωτογραφίες

10539 - Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ι. Επιστασία και στη Σιμωνόπετρα

Του Αιμίλιου Πολυγένη
Εντυπωσιασμένος από τον ιστορικό και πολιτισμικό πλούτο των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους συνεχίζει την επίσκεψή του ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Τζέφρι Πάιατ.
Σε μία επίσκεψη γεμάτη συμβολισμούς και στέλνοντας εμμέσως το μήνυμα ότι η πνευματικότητα και το μήνυμα της χριστιανικής Εκκλησίας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την θεμελίωση της ειρήνης στον κόσμο, ο Αμερικανός Πρέσβης εύχεται μέσω του twitter «Καλό Πάσχα» από τη Μονή της Σιμωνόπετρας, το μοναστήρι όπως λέει «με την επιβλητική θέα και την θαυματουργή κατασκευή του».
Δηλώνει δε «πολύ ευγνώμων που είδε από κοντά τα χειρόγραφα που φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη της Μονής και τον ανακαινισμένο καθεδρικό ναό».
Ο Αμερικανός Πρέσβης τόνισε πως του δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσει με τους αγιορείτες πατέρες για τις κοινές αξίες που τους ενώνουν όπως «η ανοχή και η

10538 - Ιλαρίων Κασταμονίτης, ιδρυτής της Μονής Κασταμονίτου

Ο Ομότιμος Καθηγητής της Μεσαιωνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, μιλάει στο Γ΄ Επιστημονικό Συμπόσιο, που οργάνωσε στην Θεσσαλονίκη από 14-15 Μαΐου 2016 η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και είχε γενικό τίτλο: ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Θεολογία – Ιστορία -Φιλολογία – Δίκαιο – Αρχαιολογία – Τέχνη. Το Συμπόσιο έλαβε χώρα στην Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρείας (Εθνικής Αμύνης 4). 
Θέμα της ομιλίας του είναι: «Ιλαρίων Κασταμονίτης, ιδρυτής της Μονής Κασταμονίτου».