Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018

10451 - Άγιον Όρος, Ορθοδοξία και Έθνος


10450 - Κρίση: αίτια και αντιμετώπιση. Αρχιμ. Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης

Τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 το απόγευμα, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος ομίλησε με θέμα «Κρίση: αίτια και αντιμετώπιση» στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Θεσσαλονίκης.

10449 - Ολοκληρώθηκε το 70% του έργου της «Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού».

Στην ψηφιακή εποχή περνά σταδιακά το Άγιον Όρος, καθώς έχει ολοκληρωθεί το 70% του έργου της «Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού». Το έργο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη δημιουργία διαδραστικού portal, 3D αναπαραστάσεις, μοναστήρια σε virtual reality απεικονίσεις και περισσότερες από 2.000.000 λήψεις κειμηλίων του χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας που βρίσκονται στις μονές, στις σκήτες και στα κελιά του «Περιβολιού της Παναγιάς» για περισσότερο από μία χιλιετία.

10448 - Μοναχός Χριστόφορος Κουτλουμουσιανοσκητιώτης (1874 - 30 Μαρτίου 1953)

Το 1874 γεννήθηκε στο Χελυδόριο Κορινθίας. Μικρός έμεινε ορφανός. Νέος πήγε στην Αθήνα για να εργασθεί. Το Πάσχα του 1898 μετέβη στα Ιεροσόλυμα για προσκύνημα και κατόπιν ήλθε στο Άγιον ’Όρος. Το 1900 εκάρη μοναχός στη μονή Κουτλουμουσίου. Το επόμενο έτος τον κάλεσε ο Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ’ στα Πατριαρχεία για να βοηθήσει στη γραμματεία. Το 1911 ήλθε στη σκήτη μας, του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, στην Καλύβη του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου.
Διακρίθηκε για την ολοσχερή αφοσίωσή του στον μοναχισμό και στις παραδόσεις της Εκκλησίας μας. Ήταν πάντοτε συνεπής στα μοναχικά του καθήκοντα, φιλόθεος, φιλάγιος και φιλάρετος. Αναφέρει με συγκίνηση θαύματα που του έκανε ο Θεός διά των αγίων του κι εσώθη από βέβαιο θάνατο δύο φορές και από οδυνηρές ασθένειες. Είχε αγωνία για τη σωτηρία των συνανθρώπων του. Προς τούτο είχε τακτική αλληλογραφία με πολλούς. 

10447 - Μη αποστρέψης. Μοναχὸς Ιάκωβος Αγιορείτης

Ζωντανή ηχογράφηση από το ΙΑ' ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΥΜΝΩΝ ΑΘΩΝΙΚΑ ΑΣΜΑΤΑ στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Πυλαίας με ύμνους του Τριωδίου και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η εν λόγω εκδήλωση έλαβε χώρα την Δ' Κυριακή των Νηστειών, 18η Μαρτίου 2018.
Συμμετείχαν: 
Ο μοναχός Ιάκωβος Αγιορείτης, πρωτοψάλτης του πανσέπτου Ναού του Πρωτάτου και γέροντας του Ιερού Κελλίου της Θείας Αναλήψεως Αγίου Όρους.