Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017

9903 - Κρασί Αγίου Όρους, για τα Χριστούγεννα!

Γέροντας Μεθόδιος
Ηγούμενος Ι.Μ. Χιλιανδαρίου
Γέροντας Επιφάνιος
Μυλοποταμινός

9902 - Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος, αρ.42, του περιοδικού «Ο Όσιος Γρηγόριος», της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους

ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ 2017
Σχῆμα: 14 x 20.
Τιμή: 5,00€     
Ἐτησία περιοδική ἔκδοσις τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ὁσίου Γρηγορίου περιέχουσα κείμενα Ὀρθοδόξου δογματικῆς καί ἠθικῆς διδασκαλίας, καθώς καί κείμενα περί Ὀρθοδόξου Μοναχισμοῦ, νήψεως καί νοερᾶς προσευχῆς κατά τήν ἐν Ἁγίῳ Ὄρει παράδοσιν.

Περιεχόμενα τεύχους:
† Ἀρχιμ. Γεωργίου Γρηγοριάτου, Ἡ Ἐκκλησία καί ὁ Οἰκουμενισμός. 
Καθηγουμένου Ἱερᾶς Μονῆς Ὁσίου Γρηγορίου, Ἀρχιμ. Χριστοφό-ρου, «Εὐαγγελίζομαι ὑμῖν χαράν μεγάλην». Εἰς τούς ἁγίους Τρεῖς Ἱεράρχας. «Δι' ὑπομονῆς τρέχωμεν τόν προκείμενον ἡμῖν ἀγῶνα».
Ἱερομονάχου Λουκᾶ Γρηγοριάτου, Θεμελιώδη γνωρίσματα τοῦ Ὀρθοδόξου ἱεραποστολικοῦ φρονήματος. 
Ι.Α.Σ., Ἀρχιμανδρίτης Γαλακτίων Σιμωνοπετρίτης. 
Καθηγουμένου Ἱερᾶς Μονῆς Διονυσίου, Ἀρχιμ. Πέτρου, Μοναχός Παΐσιος Διονυσιάτης. 
Τρία ἀδέλφια πού εὐαρέστησαν στόν Χριστό:  
Ι.Θ.Σ., Γέρων Βαρλαάμ Σιμωνοπετρίτης. 
Μ.Δ.Γ., Μοναχός Ἰωσήφ Γρηγοριάτης. 
Καθηγουμένης Ἱ. Μονῆς Παναγίας Ἐλεούσης Πατρῶν, Μακαρίας Μοναχῆς, Γερόντισσα Μακρίνα Μπαλάσκα.
Ἐπίκαιρα γεγονότα καί θέματα. 
Ἐπίσημα κείμενα τοῦ Ἁγίου Ὄρους περί τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου.
Ἡ ἐποχή μας χρειάζεται προφητικό λόγο καί μετάνοια.
Πρωτοπρεσβύτερος π. Ἀντώνιος Ζούπης

9901 - Η μοναστηριακή διατροφή και οι Vegetarian (χορτοφάγοι)

Ο επιχειρηματίας και εκπρόσωπος
του Έτους Γαστρονομίας κ. Γεώργιος Χατζηγιαννάκης
μιλά για τη σχέση της μοναστηριακής διατροφής
με τις διεθνείς χορτοφαγικές τάσεις.

9900 - Το Άγιον Όρος όπως το ζωγράφισε ο Σπ. Παπαλουκάς

Υπήρξε εποχή, όχι μακρινή, που ο φιλοτε-λισμός ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα χόμπι παγκοσμίως. Ενα γραμματόσημο λέει πολύ περισ-σότερα για μία χώρα από ό,τι φαντάζεται κανείς, γιατί μεταφέρει ζητήματα ιεράρχησης, αισθητικής και συμβολισμού σε επίπεδο εθνικό και διεθνές. Δεν είναι απλή υπόθεση η επιλογή του θέματος και ο σχεδιασμός του. 
Η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση φιλοτελισμού και ιστορικά είχε τις καλές και τις κακές στιγμές της. Και οι δύο όχι τυχαίες. 
       Ιδιαιτερότητα για την Ελλάδα αποτελούν

9899 - Χειρόγραφα στο Άγιον Όρος. Ενεστώσα κατάσταση και καθ΄οδόν προς το μέλλον

Ο Ζήσης Μελισσάκης μιλάει στην Επιστημονική Ημερίδα για τα 20 χρόνια από την ίδρυση της ΕΛ.Π.Ε., αναπτύσσοντας το θέμα: «Χειρόγραφα στο Άγιον Όρος. Ενεστώσα κατάσταση και καθ΄οδόν προς το μέλλον». Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017 στο αμφιθέατρο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και είχε ως γενικό θέμα: «Βιβλιοθήκες και Συλλογές  χειρογράφων και εγγράφων στην Ελλάδα: Παρελθόν, παρόν και μέλλον».

9898 - Περιλήψεις των εισηγήσεων της Επιστημονικής Ημερίδας «Ο ναός του Πρωτάτου και ο ζωγράφος του: Έργα συντήρησης και νέα δεδομένα»

Η Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Ο ναός του Πρωτάτου και ο ζωγράφος του: Έργα συντήρησης και νέα δεδομένα» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και θα προηγηθεί του 2ου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου της Αγιορειτικής Εστίας (Σάββατο και Κυριακή 9-10 Δεκεμβρίου). Είναι αφιερωμένη στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές και στοχεύει στην πολυεπίπεδη επανεξέταση του ιερού μνημείου και στην παρουσίαση νέων στοιχείων και προβλημα-τισμών που προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντηρήσεως των τοιχογραφιών του.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα υπάρξουν 11 εισηγήσεις, οι περιλήψεις των οποίων ακολουθούν: