Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

9772 - Δηλώσεις από την Εκδήλωση Παρουσίασης του αφιερωματικού τόμου «Μωυσέως Ωδή»

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις σημαντικών εκπροσώπων της Εκκλησίας, της θεολογίας και της διανόησης, που έγιναν στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Μωυσέως ωδή» που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Παλλάς στην Αθήνα, στις 4 Οκτωβρίου 2017. (http://www.pemptousia.gr)

9771 - Δάκρυα σταλάζει ο Άθως. Άγιο Όρος 2017 / Μέρος 3

Τον Γαβριήλ τον ασκητή τίποτα δεν βυθίζει
Εκεί  που πάτησε η Αγνή  Αγίασμα αναβλύζει.
Σταυροί  με αλμύρα πάνω τους, κυματοθραύστες πίστης,
κι  άψυχα ακόμα ψέλνουνε  το Δόξα εν υψίστοις!

Κυρά μου σε παρακαλώ, την πόρτα να μην κλείσεις
Ψίθυρος δίπλα στις καρδιές  μάνας Πορταϊτίσσης 
Καντηλοφώτιστο θρονί, ήλιος μες στο σκοτάδι.
Ένα παράθυρο ανοιχτό, καρτέρι για σημάδι!

Μετά την πρωινή τράπεζα με τις άλαδες φακές, μπαίνουμε στο καθολικό της Ιβήρων. Ο πανύψηλος πατήρ Λ. μας μιλά για το ιστορικό της Μονής ξανά. Μαζί μας πολλοί περαστικοί προσκυνητές. Ανάμεσά τους και ο… Ρωμνιός αδελφός μας ο Σπύρος από την Ενωμένη Ρωμιοσύνη! Χαρήκαμε τόσο που ανταμώσαμε εδώ στον ομφαλό της Ιβήρων, πάνω στο ψηφιδωτό δάπεδο με την τεράστια ιστορία. Έργο δέκα αιώνων ασύλληπτης έμπνευσης και τέχνης. Τάλαντα που υπερπολλαπλασιάστηκαν και φανερώνονται σε ψηφίδες μπροστά μας.

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

9770 - Επιστημονική Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Ο Παΐσιος Χιλανδαρινός και τα Βαλκάνια κατά τον 18ο αιώνα»














Η Αγιορειτική Εστία με αφορμή τη νέα έκδοση για τη Σλαβοβουλγαρική ιστορία του πατρός Παϊσίου Χιλανδαρινού, διοργανώνει σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Ζωγράφουκαι το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., επιστημονική συνάντηση την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017, στις 18:00, στην αίθουσα Διαλέξεων της Δημοτικής Κεντρικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27). 
Στη επιστημονική συνάντηση συμμετέχουν η Επίκουρη Καθηγήτρια της Μεσαιωνικής Ιστορίας των Σλαβικών Λαών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Αγγελική Δεληκάρη, ο βιβλιοθηκάριος της Ιεράς Μονής Ζωγράφου, Ιεροδιάκονος Αθανάσιος Ζωγραφίτης, ο καθηγητής του πανεπιστήμιου της Σόφιας και του Ινστιτούτου Σλαβικών Σπουδών του πανεπιστήμιου Humboldt του Βερολίνου, Dimitar Peev και ο Απεσταλμένος Λέκτορας του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Γκέντσο Μπάνεβ. 

9769 - Ιερομόναχος Γαλακτίων Σιμωνοπετρίτης (†30 Οκτωβρίου 2014)





















Ιερομόναχος Γαλακτίων Σιμωνοπετρίτης 
(†30 Οκτωβρίου 2014)

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

9768 - Ιεροδιάκονος Κορνήλιος Γρηγοριάτης (1924-29 Οκτωβρίου 1951)


Ο κατά κόσμον Χαράλαμπος Θεοδώρου Καραμαντζάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Γόνος πολύτεκνης και φτωχής οικογένειας. Αδελφό είχε τον ιερομόναχο Αθηναγόρα Ολυμπίτη.
Το 1944 έφυγε κρυφά από το σπίτι του για το Άγιον Όρος. Στις 17.8.1945 προσήλθε στην ιερά μονή Γρηγορίου. Το 1946 εκάρη μοναχός και στις 29.10.1946 χειροτονήθηκε διάκονος από τον μητροπολίτη Μιλητουπόλεως Ιερόθεο. Ήταν πολύ αγαπητός απ’ όλη την αδελφότητα και περισσότερο από τον ηγούμενό του Βησσαρίωνα (†1974). Ήταν και καλός ιερορράπτης.
Από μικρός είχε αρκετά φιλάσθενη κράση. Έπασχε από οξεία μυοκαρδίτιδα και ρευματισμούς. Το τέλος του ήταν οσιακό. Είχε ετοιμασθεί με το μυστήριο του θείου και ιερού Ευχελαίου και τη συχνή θεία Κοινωνία. Συνέχεια

9767 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Τιμόθεος ο Εσφιγμενίτης












Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 29 Οκτωβρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου:

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

9766 - Δοξολογία για την 28η Οκτωβρίου στο Πρωτάτον

Επίσημη Δοξολογία τελέστηκε σήμερα επί του εορτασμού της επετείου του Ιστορικού Έπους του 1940, στον πάνσεπτο ναό του Πρωτάτου, παρουσία του πολιτικού Διοικητού του Αγίου Όρους Αρίστου Κασμίρογλου, των μελών της Ιεράς Επιστασίας, των αντιπροσώπων των Ιερών Μονών, των τοπικών αρχών και ευλαβών προσκυνητών, όπου ανέπεμψαν και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ηρωϊκώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων κατά τον εν Βορείω Ηπείρω πολέμω του 1940.

9765 - «Ο δικός μας Παΐσιος» Αντ. Μακατούνη - Κ. Παππά

Οι Άγιοι και οι Αγίες της Εκκλησίας μας δεν είναι «μεταφυσικά όντα». Υπήρξαν άνθρωποι, άντρες και γυναίκες που με την αγιότητα του βίου τους ενέπνευσαν όσο ζούσαν τα πνευματικά τους παιδιά και τους άλλους ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά τους.
Μια τέτοια μορφή είναι και ο όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης.
Στο παρόν βιβλίο άνθρωποι που τον γνώρισαν στην καθημερινότητά του μιλούν για συγκεκριμένα στιγμιότυπα της ζωής του, στα οποία η Θεία Χάρη ήταν πάντοτε παρούσα, σε ένα αστείο, ένα «πείραγμα», μία συζήτηση, ακόμη και στη δύσκολη ώρα του πόνου.
Μέσα από μία δημοσιογραφική έρευνα, που κράτησε σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο, έγινε προσπάθεια να αποδοθούν πτυχές της προσωπικότητας του Αγίου και να καταγραφούν άγνωστα περιστατικά για τον γέροντα που άφησε ανεξίτηλα χαραγμένο το εγκόσμιο «πέρασμά» του στη μνήμη και στις ψυχές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Συμμετέχουν οι: Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριος Ιερώνυμος  Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ  π. Φιλόθεος Θεοδωρόπουλος  π. Νεκτάριος Κιούλος  Γεώργιος Μπλάτζας  Γεώργιος Αρβανίτης  Κωνσταντίνος Ξενόπουλος

9764 - Μοναχός Πανάρετος Παντοκρατορινός (1901 - 28 Οκτωβρίου 1969)

Ο κατά κόσμον Παντελεήμων Βασιλειάδης γεννήθηκε στην Προύσα της Μ. Ασίας το 1901. Στην ιερά μονή Παντοκράτορος προσήλθε το 1938 κι εκάρη μοναχός το επόμενο έτος. Ανεπαύθη εν Κυρίω στις 28.10.1969. Αυτά τα λίγα αναφέρει το μοναχολόγιο της μονής του γι’ αυτόν.
Οι άνθρωποι που τον γνώρισαν τον περιγράφουν ψηλό, λιπόσαρκο, ρυτιδωμένο, σκληραγωγημένο, του οποίου το βλέμμα, η ιλαρότητα του προσώπου και τα μετρημένα λόγια του, τους προβλημάτιζαν. Τον είχαν για ελαφρόμυαλο οι παλαιοί Παντοκρατορινοί και μόνο για θελήματα. Τον θεωρούσαν υπαίτιο της φωτιάς, που έκαψε το 1948 μία ωραία πτέρυγα της μονής. Δεν χρησιμοποιούσε ποτέ ζώο. Καθημερινά πήγαινε κι ερχόταν φορτωμένος στις Καρυές, μεταφέροντας την αλληλογραφία και ό,τι άλλο του ζητούσαν οι πατέρες, κάνοντας σε όλους υπακοή. Το δρομολόγιο αυτό το επιτελούσε για χρόνια χειμώνα-καλοκαίρι, με παγωνιές και με καύσωνα. Συνέχεια

9763 - Άγιος Αθανάσιος ο Α΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως











Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 28 Οκτωβρίου

9762 - Η εορτή της αγίας Σκέπης και ο εορτασμός της στο Άγιον Όρος

[…] Στό Ἅγιον Ὄρος ὑπάρχουν ἀρκετοί ναοί πού τιμοῦνται στήν ἑορτή αὐτή. Ὁ γνωστότερος εἶναι τό παρεκκλήσιο τῆς Ἁγίας Σκέπης, πού βρίσκεται στή μονή Ἁγίου Παντελεήμονος. Ὁ ἐγκαινιασμός τοῦ παρεκκλησίου αὐτοῦ ἑορτάστηκε μέ λαμπρότητα στή μονή αὐτή, στίς 10 Ἰανουαρίου τοῦ 1853. 
     Τήν ἐποχή ἐκείνη ἦταν ὁ πρῶτος μεγάλος ναός πού ἀφιερώθηκε στή θεομητορική αὐτή ἑορτή στό Ἅγιον Ὄρος. Μέχρι τότε ὑπῆρχαν τά παρεκκλήσια τῆς Ἁγίας Σκέπης στή μονή Χιλανδαρίου καί στή βατοπαιδινή Σκήτη Ἁγίου Ἀνδρέου στίς Καρυές καθώς καί ὁ κοιμητηριακός ναός στή ἁγιοπαυλίτικη σκήτη Ἁγίου Δημητρίου (Λακκοσκήτη), πού οἰκοδομήθηκε ἀπό τό Μολδαβό μοναχό Ἰάκωβο τό 1849. Θά πρέπει ἐπίσης νά σημειωθεῖ ὅτι πρίν ἀπό τό προαναφερόμενο παρεκκλήσι τῆς Ἁγίας Σκέπης τῆς μονῆς Ἁγίου Παντελεήμονος, εἶχε ἀναγερθεῖ  ὁμώνυμο παρεκκλήσι στίς Καρυές, στό βατοπαιδινό κελλί τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέα, τήν μετέπειτα Σκήτη Ἁγίου Ἄνδρέα, πού θεμελιώθηκε τό 1845 ἀπό τό ρώσο μέγα δούκα Κωνσταντίνο (1827-1892), δευτερότοκο γυιό τοῦ τσάρου Νικολάου Α΄.[…] Περισσότερα

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

9761 - Αγρυπνία απόψε στο Βατοπαίδι για την Παναγία την Παντάνασσα


Εορτάζει αύριο 28/15 Οκτωβρίου η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου την Παναγία την Παντάνασσα. Απόψε στο μοναστήρι τελείται Αγρυπνία.
Η θαυματουργός εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παντανάσσης είναι φορητή του 17ου αιώνα. Βρίσκεται στο αριστερό προσκυνητάριο του βορειανατολικού κίονα του Καθολικού της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου.
Μια ημέρα ένας νέος, που ήταν από την Κύπρο, μπήκε στο ναό και πήγε να προσκυνήσει την εικόνα. Ο Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός είδε να αστράφτει ξαφνικά το πρόσωπο της Παναγίας, και μια αόρατη δύναμη έρριξε τον νεαρό καταγής. Μόλις συνήλθε εξομολογήθηκε με δάκρυα στους πατέρες ότι ζούσε με απιστία καταφρονώντας τις εντολές του Θεού και επιδιδόταν στην μαγεία. Έτσι η θαυματουργική επέμβαση της Θεοτόκου έπεισε το νέο να αλλάξει ζωή και να γίνει πιστός άνθρωπος.
Η εικόνα αυτή έχει επίσης την ειδική χάρη από το Θεό να θεραπεύει την φοβερή ασθένεια του καρκίνου. Είναι γνωστές πάρα πολλές περιπτώσεις καρκινοπαθών, που έχουν θεραπευθεί στις ημέρες μας, μετά από ανάγνωση του Παρακλητικού Κανόνα της Παναγίας της Παντανάσσης.

9760 - Πέθανε ο θρύλος των Νεοζηλανδών και ήρωας στη μάχη της Κρήτης Sandy Thomas σε ηλικία 98 ετών. Το 1941 τον περιέθαλψαν κρυφά οι Αγιορείτες για 4 μήνες και τον φυγάδευσαν με βάρκα στη Μικρά Ασία.

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, ο συνταξιούχος στρατηγός Walter Babington 'Sandy' Thomas πέθανε στην ηλικία των 98 ετών. Γεννήθηκε στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, αλλά το τελευταίο του σπίτι ήταν στην αυστραλιανή χώρα του Beaudesert, 70 χιλιόμετρα νότια του Brisbane.
Ο Sandy ήταν διοικητής των βρετανικών δυνάμεων ξηράς της Άπω Ανατολής. Το τάγμα του ήταν στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Κρήτη το 1941 καθώς ο στρατός της Γερμανίας πίεζε νότια. Τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της σκληρής γερμανικής εισβολής των αλεξιπτωτιστών της Κρήτης, αιχμαλωτίστηκε στο Γαλατά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο φυλακών στην Ελλάδα.
Έγινε γνωστός για την απόδρασή του. Ορισμένες αναφορές λένε ότι τελικά απομακρύνθηκε μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες. άλλοι λένε ως επτά. Μια ιστορία τον έχει να προσπαθεί να δραπετεύσει κρυμένος  μέσα σε ένα φέρετρο (αποτυχημένα). Όταν διέφυγε για πάντα, έκανε το δρόμο του από τον καταυλισμό φυλακισμένων στη Θεσσαλονίκη, στα βουνά της κατεχόμενης Ελλάδας και από εκεί στα απομακρυσμένα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Σε αυτό το άγριο βουνό, οι ορθόδοξοι μοναχοί τον έκρυψαν από τους γερμανούς στρατιώτες.

9759 - Η άσκηση του μοναχού και οι καρποί της

(Ομιλία από τον Πανοσιολογιώτατο αγιορείτη
 Ιερομόναχο π. Λουκά Γρηγοριάτη)

Εὐχαριστῶ τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ἱερισσοῦ, Ἁγίου Ὄρους καί Ἀρδαμερίου κ. κ. Θεόκλητο, τόσο γιά τήν ὁλόθυμη ἀρχιερατική του εὐλογία νά ὁμιλήσω στήν ἀποψινή ἐκδήλωση τοῦ Σωματείου «Ἑνωμένη Ρωμηοσύνη» ὅσο καί γιά τήν τιμητική παρουσία του σέ αὐτήν. Τόν εὐχαριστῶ γιά τήν καρδιακή ἀναφορά του στό πρόσωπο τοῦ μακαριστοῦ Γέροντος καί Καθηγουμένου μας, Ἀρχιμανδρίτου Γεωργίου Καψάνη, τοῦ ὁποίου τήν πνευματική παρακαταθήκη ἡ Ἱερά Μονή μας αἰσθάνεται ὡς μεγάλη εὐλογία. Ἡ τιμή πού ἀφειδώλευτα ὁ Σεβασμιώτατος ἐξέφρασε πρός τό πρόσωπο τοῦ ὁμιλοῦντος ἀντανακλᾶ τήν μεγάλη του ἀγάπη καί τόν εὐχαριστῶ.

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

9758 - Η Αδελφότητα των Ιωασαφαίων στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους



9757 - 40νθήμερο μνημόσυνο Γέροντος Ανδρέα Αβραμαίων-Νεοσκητιώτου

Το Σάββατο 8/21 Οκτωβρίου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε στην Ιερά Καλύβη του Αποστόλου Ανδρέου – Αβραμαίων της Νέας Σκήτης· το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού μοναχού Ανδρέου, ο οποίος υπήρξε Γέροντας της Ιεράς Καλύβης.
Τον μακαριστό διαδέχθηκε ως Γέροντας της Καλύβης ο ιερομόναχος Αβράμιος.

9756 - Από το Βατοπαίδι στην Αθήνα και σε τρεις ακόμη πόλεις η Αγία Ζώνη το Νοέμβριο

Στην πρωτεύουσα και τρεις ακόμη πόλεις οι πιστοί θα έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν το πολυτιμότερο κειμήλιο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, την Αγία Ζώνη της Παναγίας.
Η παρουσία της Τιμιωτάτης Ζώνης της Υπεραγίας ημών Θεοτόκου θα γίνει πρόξενος μεγάλης πνευματικής ωφέλειας στους χριστιανούς των περιοχών, οι οποίοι θα σπεύσουν με πόθο να υποδεχθούν και να προσκυνήσουν το μοναδικό αυτό θεομητορικό κειμήλιο.
Η Αγία Ζώνη στη Νέα Ιωνία Αττικής (3 – 13 Νοεμβρίου 2017)
Η Αγία ζώνη στη Λάρισα (14 – 19 Νοεμβρίου 2017)
Η Αγία Ζώνη στο Μεσολόγγι (19 – 22 Νοεμβρίου 2017)
και η Αγία Ζώνη στο Αγρίνιο (22 – 25 Νοεμβρίου 2017)

9755 - Άγιο Όρος. Τοιχογραφίες σε σκήτη και παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου












9754 - Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους

Συμεών Πασχαλίδης, Τίτος Παπαμαστοράκης, 
Νικ. Παζαράς, Αντ. Αλυγιζάκης, Κων. Βαφειάδης, 
Ευγ. Κυριακούδης, Αθαν. Σέμογλου
φωτογράφιση: Δημήτρης Δεσποινούδης
Έκδοση B' 2005,
222 σελίδες,
δερματόδετο εξώφυλλο,
διαστάσεις: 29,7 Χ 23,3,
ISBN: 960-87150-4-0
Πρόκειται για ένα πλούσιο λεύκωμα με πάνω από 150 απεικονίσεις του Αγίου Δημητρίου σε τοιχογραφίες, φορητές εικόνες και έργα μικροτεχνίας (κεντητά, ξυλόγλυπτα, ανάγλυφα) από τα όλα τα μοναστικά Καθιδρύματα της Αθωνικής Πολιτείας. Μέσα από την έκδοση αυτή παρουσιάζεται για πρώτη φορά ένα αντιπροσωπευτικό πανόραμα της ζωγραφικής του Αγίου Όρους. Προτάσσονται σχετικά επιστημονικά κείμενα.
Η συμπλήρωση 1700 ετών από το μαρτύριο του αγίου Δημητρίου αποτελεί μια ξεχωριστή επέτειο για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η Αγιορειτική Εστία, με βάση διπλή αναφορά της στην πόλη του αγίου Δημητρίου και τον Άθωνα, θεώρησε υποχρέωσή της να τιμήσει την επέτειο με ένα λεύκωμα στην παρουσία του αγίου Δημητρίου στην τέχνη του Αγίου Όρους. [...] Ξεκινώντας μία προσπάθεια να συνάξουμε τις απεικονίσεις του αγίου στον Άθωνα, ήταν αναμενόμενο ότι θα προέκυπτε ένα ιδιαίτερα εκτενές υλικό. Πράγματι, η απεικόνιση του μεγαλομάρτυρα της Θεσσαλονίκης δεν λείπει ακόμη και από το πιο μικρό αθωνικό ναό. Δεκάδες εικόνες έφιππου, ολόσωμου ή στηθαίου, μόνου ή μαζί με τους συναθλητές του, με περιβολή μάρτυρα ή στρατιωτικού. Πάντοτε νέος, ευγενής με μία γαλήνια σταθερότητα, προστάτης και αντιλήπτωρ για τους αγωνιζομένους. Ναοί, Σκήτες, κελλιά και καλύβες φέρουν το όνομα του Μυροβλήτη που συνειρμικά παραπέμπει στην πόλη που προστατεύει. [...] (από την πρόλογο του βιβλίου)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Ευλογία της Α. Θ. Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου 5
Χαιρετισμός Πρωθυπουργού - Υπουργού Πολιτισμού κ. Κ. Καραμανλή 7
Χαιρετισμός του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. κ. Ανθίμου 9
Χαιρετισμός της Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους 11

9753 - Η κατάσταση που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη κατά τις ημέρες γύρω στην 26η Οκτωβρίου 1912 (Επιστολή του Ιεροδιακόνου Κοσμά Αγιοπαυλίτη)

Κοσμάς ιεροδιάκονος Βλάχος (1863-1930)
Πηγή Αγιορειτική Προσωπογραφία
Του Ιωακείμ Αθ. Παπάγγελου
Δρ. Αρχαιολόγου
Το 1912 Επίτροπος του Αγίου Όρους στην Θεσσαλονίκη ήταν ο Αγιοπαυλίτης ιεροδιάκονος Κοσμάς Βλάχος (1863-1930), ο οποίος, σύμφωνα με γνωστούς λογίους της εποχής του (Χριστόφ. Κτενάς και Μαν. Γεδεών) «Εχειρίζετο Την Γραφίδα Όσον Ουδείς Άλλος Λόγιος Αγιορείτης Ει Και Μόλις Την Δευτέραν Τάξιν Του Γυμνασίου Είχε Τελειώσει (…). Υπήρξε Συνεργάτης Ιδεώδης Της “Νέας Αλήθειας” Γράψας Εν Αυτή Μέν Πλείστα Άρθρα Κοινωνικής Και Πολιτικής Φύσεως, Εν Φιλολογικοίς Δε Ημερολογίοις Κομψότατα Και Θαυμάσια Λογοτεχνήματα (…). Απηλλαγμένος “Πατριωτικής” Ασυνεσίας, Αναγνούς Πολλά, Σεβόμενος Τάς Των Άλλων Γνώμας, Ούτε Λογοκλοπών, Απέδειξεν Εαυτόν Εμβριθή Του Αγιορειτικού Καθεστώτος Μελετητήν».
Η έναρξη του Ελληνοτουρκικού πολέμου (5 Οκτωβρίου 1912) τον βρήκε στην Θεσσαλονίκη, όπου και έζησε την χαρά της Απελευθερώσεως. 
Στις 2 Νοεμβρίου μπόρεσε και έστειλε την ακολουθούσα επιστολή προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, με την οποία την ενημέρωσε για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την κρατούσα κατάσταση στην πόλη. 
Η επιστολή αυτή, της οποίας το πρωτότυπο φυλάσσεται στο Αρχείο της Ιεράς Κοινότητος, είναι μνημείο γραπτού λόγου, επιβεβαιώνει την τότε κρατούσα άποψη για την δεινότητα της γραφίδος του Κοσμά και μας μεταφέρει μία σαφή εικόνα της καταστάσεως που επικρατούσε στην πόλη κατά τις ημέρες γύρω στην 26η Οκτωβρίου 1912.  Συνέχεια

9752 - Ιερομόναχος Παύλος Ξηροποταμηνός (1881-26 Οκτωβρίου 1920)

Στην Αγιάσο της Μυτιλήνης γεννήθηκε το 1882 ο κατά κόσμον Βασίλειος Προκοπίου. Έλαβε καλή παιδεία και γνώριζε καλά λατινικά, γαλλικά και ρωσικά. Προσήλθε στη μονή Ξηροποτάμου την 1.8.1901. Εκάρη μοναχός στις 29.6.1904 και μετονομάσθηκε Παύλος. Διάκονος χειροτονήθηκε κατά την πανήγυρη του Τιμίου Σταυρού στις 14.9.1907 και πρεσβύτερος στις 12.5.1913. Το 1914 μετέφρασε από τα λατινικά τον Κανονισμόν του Ορθοδόξου μοναχικού βίου του αγίου Βενεδίκτου, με εισαγωγή και σχόλια δικά του. Τον Ιούνιο του 1916 αυτοβούλως και εφιεμένος πιο ασκητικής ζωής αναχώρησε για την έρημο. Έζησε στο σπήλαιο του οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου στη Βίγλα. Ασχολήθηκε με τη μετάφραση και έκδοση βιβλίων. Μετέφρασε από τα λατινικά έργα του ιερού Αυγουστίνου, Περί της πολιτείας του Θεού και Εξομολογήσεις. Συνέχεια

9751 - Ιερομόναχος Θεοδόσιος Καψαλιώτης (1893-26 Οκτωβρίου 1975)


Ο κατά κόσμον Θεόδωρος Πάνος του Βασιλείου και της Δαρείας γεννήθηκε στο Σολοπώφ της Ρουμανίας το έτος 1893. Μετά τις σπουδές του εισήλθε προς μονασμό σε μονή της πατρίδος του. Κατό­πιν αναχώρησε για τα Ιεροσόλυμα και κοινοβίασε σε ρωσική μονή με 150 μοναχούς το 1923. Γνώριζε και τη ρωσική γλώσσα. Η μη ακριβής τήρηση των νηστειών και η συχνή κατάλυση ελαίου τον σκανδάλισε κι έφυγε για το Άγιον Όρος το 1925. Στην αρχή μόνασε στη σκήτη του Αγίου Δημητρίου-Λάκκου.
Εγκαταστάθηκε στο ερημητήριο του Αγίου Σάββα της Καψάλας και είχε μεγάλη ασκητική ζωή. Συνέχεια

9750 - Οσιομάρτυς Ιωάσαφ













Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 26 Οκτωβρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου:

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

9749 - Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, το μετερίζι της Ορθοδοξίας και του Πολιτισμού δια μέσω των αιώνων

«Εθνικός Κήρυξ»

Η ιστορία λέει ότι η Μονή Βατοπαιδίου ιδρύθηκε το διάστημα μεταξύ του 972 και 985 μ.Χ. από τρεις πλούσιους άρχοντες, τους Αθανάσιο, Νικόλαο και Αντώνιο, μαθητές του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, ο οποίος θεωρείται και θεμελιωτής της Αθωνικής Πολιτείας.
Η αρχή για την οικοδόμηση της Μονής σε αυτήν τη συγκεκριμένη τοποθεσία έγινε τον 4ο αιώνα μ.Χ., όταν ο Αρκάδιος, γιός του αυτοκράτορα του βυζαντίου Θεοδοσίου του Μέγα, διασώθηκε ως εκ θαύματος από τη φουρτουνιασμένη θάλασσα που κατάπιε το πλεούμενό του.

9748 - Φωτογραφίες από τα εγκαίνια του Μνημείου του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη στο Γομάτι Χαλκιδικής






















Κυριακή 08-10-2017 Με την ευλογία του Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αδραμερίου κ. Θεοκλήτου, το Πανελλήνιο Πολιτιστικό Κέντρο «Ρωσικό σπίτι» και με την συνεργασία της Τ.Κ. Γοματίου του Δήμου Αριστοτέλη έγιναν τα εγκαίνια του Μνημείου του Αγίου Σιλουανού του Αγιορείτη και ο Αγιασμός της εικόνας του, στον Ιερό Ναό Παναγίας Γοργοεπήκοου Γοματίου. Εφημέριος π. Αναστάσιος ιερομόναχος.

9747 - Ένας Παράδεισος σε μία κολόνα

Ένας νεαρός οδηγούσε τη μεγάλου κυβισμού μηχανή του, όταν παρατήρησε σε κεντρικό σημείο της Θήβας μία αφίσα με τη μορφή του μακαρίου Γέροντος Εφραίμ του Κατουνακιώτη.
Ήταν αρκετά χρόνια μετά την κοίμηση του Γέροντα, ώστε είχαν επικολληθεί αφίσες, σε σημεία της πόλεως, λόγω ενός αφιερώματος των επομένων ημερών, προς τιμήν του.   
Ο νεαρός είχε σταματήσει με τη μηχανή, ενώ κάπως φαινόταν από μακριά να επεξεργάζεται με το βλέμμα του, ή ακόμη και με τα χέρια του, την επικολλημένη αφίσα του παπά Εφραίμ.
Τον άνθρωπο πλησίασε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Βασιλάκος, ο οποίος μάς μεταφέρει το περιστατικό όπως το βίωσε στην πόλη της Θήβας.

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

9746 - Η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου από το Άγιον Όρος στη Νέα Ιωνία

Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος στα πλαίσια των 90 ετών από την θεμελίωση του Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας έχει την ιδιαίτερη τιμή και την ξεχωριστή ευλογία να υποδεχθεί από την Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου Αγίου Όρους την θαυματουργό και πάνσεπτη Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου, το μοναδικό κειμήλιο από την επίγειο ζωή της Παναγίας μας.
Η επίσημος υποδοχή της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου, την οποία θα προσκομίσει ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος Γέροντας Εφραίμ, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 5.30μ.μ. μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας (Λεωφ. Ηρακλείου & Κώστα Βάρναλη) από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, τον ιερό κλήρο, τις αρχές του τόπου και όλο τον ευσεβή λαό.
Η Αγία Ζώνη θα παραμείνει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αναργύρων στη Νέα Ιωνία από τις 3 – 13 Νοεμβρίου και καθημερινώς θα τελείται η Θεία Λειτουργία, Ιερές Παρακλήσεις, Εσπερινός και κάθε βράδυ Ιερά Αγρυπνία.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως


9745 - Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός: «Η παρουσία της χάριτος στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας»

Ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής Λεμεσού αναφέρθηκε στην παρουσία της θείας χάριτος στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και στην ευαγγελική περικοπή της ιάσεως του δαιμονισμένου των Γαδαρηνών.

9744 - Γέροντας Αλέξιος Ξενοφωντινός: «Διηκόνησα και θα διακονώ ως δούλος Θεού»

Ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Ξενοφώντος Αρχιμ. Αλέξιος κατακλείει με το λόγο του την Ημερίδα με θέμα: «Η Ορθόδοξη Παράδοση και η Πολιτισμική μας Κληρονομιά». Η Ημερίδα έλαβε χώρα στα πλαίσια εκδηλώσεων, κατά το το διήμερο 21-22 Οκτωβρίου 2017, στο Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου Σιδηροκάστρου, προς τιμήν του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους Αρχιμ. Αλεξίου που συμπληρώνει 50 έτη Ιερωσύνης.

9743 - Επιτέλους καθέλκεται ο κάραβος του Κώστου (Γέροντας Γρηγόριος, Ηγούμενος Δοχειαρίτης)


Ὁ Κῶστος εἶναι ἕνα πανέμορφο χωριὸ τῆς Πάρου. Στέκεται σὰν στέμμα στὴν κορυφὴ ἑνὸς λοφίσκου. Εἶναι τὸ μόνο χωριὸ ποὺ ἡ ἐκκλησιά του καὶ τὰ σπίτια του ἔχουν τὴν ἴδια ἀρχιτεκτονική. Μὲ πετρίτσες εἶναι δομημένο ὅλο τὸ χωριὸ καὶ ἡ ἐκκλησιὰ τοῦ ἁγίου Παντελεήμονος. Τὰ γύρω χωριὰ εἶχαν νὰ λένε γιὰ τὴν ἀφέλεια, ἁπλότητα καὶ ἀγαθότητα τῶν κατοίκων αὐτοῦ τοῦ οἰκισμοῦ. Ὅταν εἶδαν πὼς ὅλα τὰ παραλιακὰ χωριὰ ἔχουν καρνάγια καὶ καΐκια, ἔβαλαν στὸν νοῦ τους νὰ σκαλίσουν μία πέτρα, ποὺ πήγαινε νὰ σχηματίση καράβι. Ἄρχισαν μέρα-νύχτα νὰ σμιλεύουν τὸν βράχο, νὰ τοῦ δώσουν μορφὴ καραβιοῦ, μὲ σκοπό, ὅταν τὸ τελειώσουν, νὰ τὸ ρίξουν στὴν θάλασσα.

9742 - Ιερομόναχος Γαβριήλ Διονυσιάτης (1886 - 24 Οκτωβρίου 1983)



[…] Ο Καθηγούμενος της ιεράς μονής Γρηγορίου αρχιμανδρίτης Γεώργιος (†2014) έγραφε περί αυτού: 
«Η ενασχόλησίς του με την γεωγραφία και την ιστορία έδειχνε την αγάπη του για την πατρίδα μας. Ενεσάρκωνε την εθναρχική παράδοση των ορθοδόξων κληρικών. Ήταν απαράμιλλος πατριώτης, ενώ συγχρόνως αγαπούσε κάθε ξένο άνθρωπο και τον υπεδέχετο και ανέπαυε με πολλή αγάπη στο Μοναστήρι του. Κάθε άνθρωπο ημπορούσε να δεχθή και να αναπαύση. Κάτω από τον πλατύ ίσκιό του κάθε ψυχή ημπορούσε να χωρέση και να εύρη καταφύγιο. Την αγάπη του μακαριστού Γέροντος εγνωρίσαμε και εμείς, αφ’ ότου, χάριτι Θεού, ήλθαμε στο Αγιώνυμον Όρος. Με την αγάπη αυτή μάς εστήριξε και επτέρωσε. Με το αγιορειτικό ήθος του, την ιεροπρέπεια, την ασκητικότατα, την εκκλησιαστικότητα, την διαλλακτικότητα, την αγωνιστικότητα μάς ενέπνευσε και εδίδαξε. Η φωνή του ήταν η φωνή των αιώνων, του Αγίου Όρους, της Ορθοδοξίας, της πονεμένης Ρωμιοσύνης …». […] Περισσότερα

9741 - Ιερομόναχος Συμεών Φιλοθεΐτης (1907 - 24 Οκτωβρίου 1972)




Ο κατά κόσμον Γεώργιος Παλακτσόγλου του Προδρόμου και της Ευτυχίας γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας το 1907. Βαπτίσθηκε στην αγία κολυμβήθρα από τον όσιο Αρσένιο τον Φαρασιώτη (†1924), ο οποίος βάπτισε και τον Όσιο Παΐσιο (†1994), που διετέλεσε υποτακτικός και του ιερομονάχου Συμεώνος. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ήλθε στην Ελλάδα και το 1924 προσήλθε στην ιερά μονή Φιλοθέου. Το επόμενο έτος εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1927 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Το 1947 εξελέγη προϊστάμενος της μονής του. Στις 24.10.1972 ανεπαύθη εν Κυρίω. Μέσα στις λίγες αυτές γραμμές του μοναχολογίου της μονής του κρύβεται όλη η ζωή του Φιλοθεΐτη ιερομονάχου.
Επί έτη μελετούσε κι έγραφε, μιλούσε και δημοσίευε κείμενα προς ωφέλεια των αγαπητών αδελφών του. Κατά τον ιεροδιάκονο Διονύσιο (†1999), Γέροντα του Κουτλουμουσιανού Κελλιού του Προφήτου Ηλιού, που επανέκδωσε το διδακτικό βιβλίο του Οδηγός Ζωής: Συνέχεια

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

9740 - Η μονούλα μας

Φθάσαμε στη Μονή Καρακάλλου. Καθίσαμε έξω στην πηγή. Το νερό ήταν παχύ με βιταμίνες σύννεφου απ’ το χώμα.
Μπαίνοντας μέσα, ήρθε ο αρχοντάρης να μάς βάλει για ξεκούραση. Ο ύπνος που πήραμε εκεί ήταν μωρού τριάντα ημερών.
Ξυπνώντας για τον Εσπερινό, βγήκαμε πρώτα προς τα έξω να ξαναπιούμε το νερό με βιταμίνη σύννεφου απ’ το χώμα.
Ύστερα, στο μικρό Καθολικό, στριμωχτήκαμε σαν κόκκοι ρυζιού μέσα σε γυάλινο βαζάκι του Θεού. Η φωνή του Ηγουμένου ήταν βαθιά, παχιά, όπως το νερό της έξω πηγής.

9739 - Η στάση των αγίων απέναντι στα δεινά της εποχής τους (Γέροντας Χριστόδουλος, Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου), 2ο


Προηγούμενο:

Ας γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι. Οι Πατέρες της Εκκλησίας γνωρίζουν ότι το κακό προκαλείται, μεγεθύνεται και διαιωνίζεται από κοινωνικούς μηχανισμούς. Γνωρίζουν όμως ακόμη ότι όλα αυτά είναι τελικώς καρποί δύο μεγάλων παθών: της πλεονεξίας και της φιλαυτίας. Η πλεονεξία καταργεί την ισονομία. Επινοεί κάθε μέσο κερδοσκοπίας και επιβάλλει το νόμο της ανισότητας, ώστε, καθώς λέει κάποιος Άγιος, «άλλοι παθαίνουν ναυτία από τον κορεσμό, κι άλλοι πεθαίνουν από την πείνα και τη στέρηση».
Το άλλο αδελφό πάθος, η φιλαυτία -δηλαδή η παράλογη αγάπη προς το σώμα μας- ξεριζώνει τη φιλανθρωπία. Ενισχύει και εξαγιάζει την πλεονεξία. Κατατεμαχίζει την ίδια την ανθρώπινη φύση, αφού ο καθένας ασχολείται και μεριμνά μόνο για τον εαυτό του.

9738 - Το μέγεθος της αγιότητας του οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη

Ο Γεώργιος  Αγγελινάρας καταθέτει τις προσωπικές του εμπειρίες από τον όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, τον οποίο είχε την ευλογία να γνωρίσει και να διακονήσει ως ψάλτης.

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

9737 - Εγκαινιάσθηκε η Έκθεση Χαλκογραφιών «Άθως - Το Άγιον Όρος» στην πόλη Σότσι της Ρωσίας (φωτογραφίες)


Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην αίθουσα του Μουσείο Τέχνης του Σότσι της Ρωσίας τα εγκαίνια της Έκθεσης Χαλκογραφιών: Άθως - Το Άγιον Όρος.
Την έκθεση συνδιοργανώνουν η ΔΣΟ (Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας), η Αγιορειτική Πινακοθήκη (της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας) και το Μουσείο Τέχνης του Σότσι.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2017.

9736 - Δάκρυα σταλάζει ο Άθως. Άγιο Όρος 2017 / Μέρος 2

Πετραχηλάκι πορφυρό δίνει παραμυθία 
Αντίδωρο μοιράζεται η θεία μεσιτεία! 
Χαρίτωνος οι συνταγές από αρετές γεμάτες. 
Φεύγει το τρένο για ουρανούς, ελέω Θεού επιβάτες.

Μύρα της γης και προσευχές πριν το κατευθυνθήτω
Του παπά Μάξιμου η εκκλησιά στο κέλευσμα το τρίτο.
Πετροχελίδονα πετούν, μελλισουργοί υμνούνε.
Φυτίλι καίει ακοίμητο ψυχές να μην χαθούνε.

8η περίπου πρωινή. Η Δάφνη πλέον ευδιάκριτη μπροστά μας και εμείς λίγο πριν πατήσουμε γη Αθωνική, περιμένουμε με λαχτάρα ακόμα ένα θαυμάσιο από την βιωτή του παπά Νικόλα του Πέττα. Ξεκίνησε πάλι ο κύριος Χαράλαμπος να θυμάται: 
Ένα πρωί, τι πρωί δηλαδή νύχτα ήταν ακόμα κατά τις 5, χτυπά το τηλέφωνό μου… Ήταν εκείνος, καλοκαίρι του 1997 3 χρόνια πριν κοιμηθεί οσιακά στα 59 του. Η αδελφή μου η Βασιλικούλα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο στο Μεσολόγγι με προχωρημένο καρκίνο. Οι γιατροί είχαν δώσει κάποιους λίγους μήνες ακόμα, μα ελπίζαμε στο θαύμα.

9735 - Συγκινητική εκδήλωση για τον Καθηγούμενο της Ι.Μ. Ξενοφώντος


Του Αιμίλιου Πολυγένη
Συνεχίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, 21 Οκτωβρίου οι εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια Ιερωσύνης του Ηγουμένου Γέροντα Αλεξίου Ξενοφωντινού στο Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι.
Στο Καθολικό τελέστηκε εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, ενώ έψαλλαν Μοναχές του Ησυχαστηρίου αλλά και της Ορμύλιας.
Μετά το πέρας του Εσπερινού στον αύλειο χώρο του Ιερού Ησυχαστηρίου, ακολούθησε μουσική εκδήλωση προς τιμήν του Γέροντα Αλεξίου, από Βυζαντινή χορωδία και νέους της Ι.Μ. Σιδηροκάστρου.
Στην εκδήλωση παρέστη πλειάδα Ιεραρχών, Κληρικών, Μοναχών, Καθηγητών και πλήθος πιστών, οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν με την παρουσία τους τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος.
Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του Γέροντα Αλεξίου, ο οποίος φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε τους Αρχιερείς αλλά και όλους που τον τίμησαν με την παρουσία τους.

9734 - Ιερομόναχος Κοσμάς Λαυριώτης (1828 - 22 Οκτωβρίου 1903)



Γεννήθηκε στο χωριό Δρέσνα (Μυρτόφυτον) της Ελευθερούπολης από ευσεβέστατους και τιμιώτατους γονείς. Τα πρώτα γράμματα έμαθε στο χωριό του. Πολύ νέος ήλθε στο Άγιον Όρος. Αναπαύθηκε στην ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας του οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου. Υποτάχθηκε στον ενάρετο Γέροντα Καισάριο. Μετά από κανονική δοκιμή εκάρη μοναχός.
Βλέποντας ο Γέροντάς του την κοσμιότητα, τη σωφροσύνη, την ταπεινοφροσύνη και πραότητα του βίου του έχαιρε. Λόγω της καλλιφωνίας του τον παρέδωσε στον εξαίρετο δάσκαλο των μουσικών Γέροντα Νεκτάριο Προδρομίτη (†1903), ο οποίος τον ανέδειξε σ’ ένα από τους καλύτερους ψάλτες του Αγίου Όρους. Παρακολουθώντας την πρόοδό του ο Γέροντάς του και τη φιλομάθειά του, τον έστειλε στην Αθήνα να σπουδάσει. Μετά το Γυμνάσιο εισήλθε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Διετέλεσε πρωτοψάλτης του ναού του Αγίου Γεωργίου Καρύτση. Συνέχεια

9733 - Μοναχός Παχώμιος Ιβηροσκητιώτης (1896 - 22 Οκτωβρίου 1967)

Το μοναχολόγιο της ιεράς μονής Ιβήρων φειδωλά, ως συνήθως, αναφέρει περί αυτού: «Μοναχός Παχώμιος της Καλύβης των Αγίων Αποστόλων της Ιεράς Σκήτης Τίμιου Προδρόμου Ιβήρων. Κατά κόσμον Νικόλαος Ασημής του Παναγιώτου και της Μαρίας. Εγεννήθη το 1896 εις Ταϋφόριον Καλλιπόλεως Α. Θράκης. Τόπος διαμονής Αραβησσός Γιαννιτσών. Ημερομηνία προσελεύσεως 20.5.1929. Ημερομηνία κουράς 30.11.1932. Ημερομηνία κοιμήσεως 22.10.1967».
Από τα εβδομήντα έτη της ζωής του τα σαράντα τα διήλθε στη σκήτη. Συνέχεια

9732 - Όσιος Κούξα της Οδησσού (†1964)













Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 22 Οκτωβρίου

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

9731 - Έκθεση Χαρακτικών της Αγιορειτικής Πινακοθήκης στο Σότσι (Сочи) της Μαύρης Θάλασσας (Ρωσία)



Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, στις 15,30 μ.μ. στην αίθουσα του Μουσείο Τέχνης του Σότσι της Ρωσίας θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Έκθεσης Χαλκογραφιών: Άθως - Το Άγιον Όρος.
Η έκθεση φιλοξενήθηκε ήδη την περασμένη χρονιά σε 5 μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Διοργανωτές της είναι η ΔΣΟ (Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας), η Αγιορειτική Πινακοθήκη και το Μουσείο Τέχνης του Σότσι..

                                     
               Φωτογραφίες του Σότσι της Ρωσίας:

9730 - Ο μοναχός Μιχαήλ Καυσοκαλυβίτης και ο υποτακτικός του μοναχός Γαβριήλ Καυσοκαλυβίτης

Μιχαήλ μοναχός Καυσοκαλυβίτης (1905-1979)
με τον υποτακτικό του μοναχό Γαβριήλ (1916-2010)