Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

9416 - Ο Χαιρετισμός της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους για το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής ΕστίαςΤο Πρώτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας, θα διεξαχθεί την Παρασκευή 9 – Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη. (βλ. αναρτήσεις 93669368 και 9371)

Ο Χαιρετισμός της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους για το Πρώτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας:

9415 - Ο Χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου για το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας


Το Πρώτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας, θα διεξαχθεί την Παρασκευή 9 – Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη. (βλ. αναρτήσεις 93669368 και 9371)

Ο Χαιρετισμός της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου για το Πρώτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας:

9414 - Εις τον Όσιον Γρηγόριον και τους εν τη Ιερά ημών Μονή βιώσαντας Οσίους πατέρας [Γέροντας Γεώργιος Καψάνης, Προηγούμενος Ι.Μ. Οσίου Γρηγορίου († 2014)]

Σήμερα εορτάζουμε την μνήμη του όσιου Γρηγορίου και όλων των οσίων Πατέρων που επί τι διάστημα εμόνασαν εδώ στην Μονή μας[1]. Έχουμε μάλιστα την ευλογία από τους οκτώ Οσίους να έχουμε των τεσσάρων και ιερά Λείψανα, τα οποία κατά την διάρκεια της ιεράς αγρυπνίας με ευλάβεια προσκυνήσαμε. Είναι μεγάλη ευλογία για μας τους Ορθοδόξους, ότι μέσα στην οικογένεια της Εκκλησίας έχουμε τους Αγίους, οι οποίοι είναι οι μεγαλύτεροι και ώριμοι αδελφοί μας, και έτσι αυτοί μας δίνουν χείρα βοήθειας σε όλες τις ανάγκες της ζωής μας. Μας δείχνουν τον δρόμο προς τον Χριστό. Μας βοηθούν να βαδίσουμε αυτόν τον δρόμο. Όταν μας καταλάβουν πειρασμοί και δοκιμασίες και θλίψεις, μας συμπαρίστανται αδελφικά, γίνονται ιατροί στις ασθένειές μας, γίνονται παρηγορηταί στις δοκιμασίες μας, γίνονται φως στον δρόμο της ζωής μας.Αυτά δε τα επιτυγχάνουν οι άγιοι Πατέρες, και οι σήμερα εορταζόμενοι αλλά και όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, διότι εκπλήρωσαν τις εντολές του Χριστού. 

9413 - Μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης (1903 - 7 Δεκεμβρίου 1991)

Κατά τον ηγούμενο της ιεράς μονής Γρηγορίου αρχιμανδρίτη Γεώργιο, ο Γέροντας Γεράσιμος υπήρξε «μοναχός ταπεινός, βιαστής της βασιλείας των ουρανών, υπερορών σαρκός και των της σαρκός, προσευχητικός, πράος, γλυκύς, προσηνής, φιλόθεος και φιλάνθρωπος, διδακτικός, συγχωρητικός, ευκατάνυκτος, άγρυπνον έχων το όμμα της ψυχής, αυστηρός στον εαυτό του και συγκαταβατικός στους συνανθρώπους του».
 Γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1903(*) στη Δρόβιανη της Β. Ηπείρου. Από τον πα­τέρα του πήρε την αυστηρότητα προς τον εαυτό του και από τη μητέρα του τη βαθιά, άδολη και ανυπόκριτη θρησκευτική ευλάβεια. Σύχναζε στην εκκλησία του χωριού του και στα εξωκλήσια των βουνών. Είχε επίδοση στα γράμματα, γιατί ήταν ευφυής και είχε καλή μνήμη. Τη βασική του μόρφωση έλαβε στον Πειραιά και την Αθήνα, όπου γνώρισε και τον άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως. 
Από τον Πειραιά έφυγε με πλοίο για το Άγιον Όρος το 1922.

9412 - Μοναχός Γουρίας Παντοκρατορινός (1885 - 7 Δεκεμβρίου 1975)

Ο κατά κόσμον Γεώργιος Πασκάς του Στεφάνου και της Κασσάνδρας γεννήθηκε στο Στανέν της Ρουμανίας. Στο Άγιον Όρος προσήλθε το 1903. Το 1908 εκάρη μοναχός. Έζησε στη ρουμανική σκή­τη του Τιμίου Προδρόμου και σε άλλα μέρη του ιερού Άθωνα.
Επί περίπου σαράντα χρόνια έζησε στην Καλύβη της Παντοκρατορινής Κάτω Καψάλας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Συνέχεια

9411 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 7η Δεκεμβρίου