Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

9376 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες τον Δεκέμβριο

Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
... Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών... (Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης) 

Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Δεκέμβριο:

9375 - Αγρυπνία απόψε στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές


Σήμερα, Τετάρτη 30/17 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 21.00, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους Καρυές, θα τελεσθεί πανηγυρική αγρυπνία επί τη ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Οσιομάρτυρος Κοσμά του Πρώτου.
Η ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του αγίου Πρώτου Κοσμά έγινε την 18 Νοεμβρίου 1981 επί Πρωτεπιστάτου Προηγουμένου Ματθαίου Βατοπαιδινού.
Στο Πρακτικό των Συνάξεων της Ιεράς Κοινότητος του Άγιου Όρους της 28 Νοεμβρίου 1981 σημειώνεται: Συνέχεια

9374 - Ο Πατριάρχης της Σερβίας κ. Ειρηναίος στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου. Θα προεξάρχει των εορταστικών εκδηλώσεων στην πανήγυρη του μοναστηριού.

        Ο Πατριάρχης της Σερβίας κ. Ειρηναίος θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου στο Άγιο Όρος και θα προεξάρχει των εορταστικών εκδηλώσεων για την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 3 και 4 Δεκεμβρίου (20 και 21 Νοεμβρίου στο Άγιο Όρος).
Ο Πατριάρχης Ειρηναίος με την ιδιότητα του Πατριάρχη Σερβίας έχει ήδη επισκεφθεί τη μονή Χιλανδαρίου τον Οκτώβριο του 2014, αλλά και αρκετές φορές όταν ήταν Επίσκοπος. Ωστόσο αυτή τη φορά η επίσκεψή του λαμβάνει ιδιαίτερο χαρακτήρα αφού για πρώτη φορά Πατριάρχης της Σερβίας θα συνεορτάσει με την αδελφότητα της Μονής τα Εισόδια της Θεοτόκου, στα οποία τιμάται το Καθολικό του ιστορικού μοναστηριού.
Οι φωτογραφίες είναι από την επίσκεψη του Πατριάρχη τον Οκτώβριο του 2014.
Πηγή είδησης: http://svetogorac.blogspot.gr
Πηγή φωτογραφιών: https://www.hilandar.org

9373 - Μοναχός Νέστωρ Γρηγοριάτης (1886 - 30 Νοεμβρίου 1965)

[…] Ο Γέροντας Νέστωρ την ελεήμονα συνήθεια της αγαπώσης Θεό και άνθρωπο καρδίας του συνέχισε και τα επίσης δύσκολα χρόνια του ανταρτοπολέμου. Πολλούς έσωσε ως καλός Σαμαρείτης ανεξάρτητα του φρονήματος και της καταστάσεως που είχαν. Όλους τους έβλεπε ως εικόνες Θεού. Δεν ανεχόταν την αδικία και με κίνδυνο της ζωής του υπεράσπιζε τους άδικα διωκόμενους. Κατάφερνε με μύριους τρόπους να μη μείνουν οι πατέρες της μονής του δίχως τις απαραίτητες προμήθειες για τη συντήρησή τους. Έσωσε κρατούμενους από το απόσπασμα με τη μεσολάβησή του. Χαιρόταν να βοηθά. Δεν φοβόταν να υποστηρίζει πάντα το δίκαιο. Όσοι είχαν με διάφορους τρόπους βοηθηθεί μετά το πέρας του εμφυλίου δεν φείδονταν εγκωμίων κι επαίνων για τον προ­στάτη, ευεργέτη και σωτήρα τους Γέροντα Νέστορα, τον οποίο χαρα­κτήριζαν καλό Σαμαρείτη, άνθρωπο του Θεού, παρηγορητή των θλιβομένων, παρηγορία των αδικουμένων, άξιο μοναχό. Οι άγιοι της μονής Νικόλαος και Γρηγόριος πολλές φορές τον συνέδραμαν σωστικά στις ανάγκες του. […] Περισσότερα

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

9372 - Όσοι επιλέγουν την ειρήνη, επιλέγουν την αγάπη! (Αρχιμ. Βαρθολομαίος, Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου)

Η ελεύθερη επιλογή του ανθρώπου
Αυτό που λείπει σήμερα από όλους τους ανθρώπους είναι η ηρεμία, επικρατεί πανικός! Όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο. Μέσα στον πανικό του ο άνθρωπος δεν μπορεί να βρει την ηρεμία να σκεφτεί τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσει, ψάχνει αιτίες και ενόχους, τα βάζει με όλους και με όλα, τα βάζει με τον ίδιο τον Θεό, λύση όμως δεν βρίσκει, ούτε πρόκειται να βρει μένοντας σ’ αυτήν την κατάσταση!
Ο πανικός οδηγεί σε αδιέξοδα και απελπισία. Καταφέρνει ο πειρασμός να τον εγκλωβίσει και να τον αποθαρρύνει από την προσπάθεια. Απελπισία σημαίνει κατάσταση χωρίς ελπίδα. Είναι δυνατόν εμείς, ως Ορθόδοξοι χριστιανοί, να μην έχουμε ελπίδα; Η Ελπίδα μας είναι ο Χριστός. Αυτός είναι ο Οδηγός μας, του Οποίου τα βήματα οδηγούν στην σωτηρία.

9371 - Οι περιλήψεις των 15 εισηγήσεων που περιλαμβάνει το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας (9-10 Δεκεμβρίου 2016)

Το Πρώτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας, θα διεξαχθεί την Παρασκευή 9 – Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη. (βλ. αναρτήσεις 9366 και 9368 ). 
Κάθε εισήγηση θα έχει διάρκεια 20 λεπτών και αμέσως μετά την παρουσίασή της θα ακολουθεί 10λεπτη συζήτηση για αυτήν. Δεκαπέντε είναι το σύνολο των εισηγήσεων που θα περιληφθούν στο Πρώτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστή-ριο. Ακολουθούν οι περιλήψεις τους:

9370 - Η ιστορία του Αγίου Όρους (ιερομ. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης)


Ομιλητής είναι ο πολύ γνωστός στο Πανελλήνιο ιερομόναχος και Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού εκκλησίας π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης ο οποίος είναι από τους πιο παλιούς Αγιορείτες, καθώς ήλθε στο Άγιον Όρος μαζί με την σημερινή Αδελφότητα της Μονής Σίμωνος Πέτρας προερχόμενος από τα Μετέωρα εν έτει 1973, και έζησε τόσο την παρακμή του Αγίου Όρους όσο και την άνθιση που ξεκινούσε εκείνη την περίοδο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα…
Το θέμα της ομιλίας του είναι «Η Ιστορία του Αγίου Όρους». Ο π. Αθανάσιος με την εκπληκτική του αφήγηση καθηλώνει για άλλη μια φορά τους φίλους της Σχολής Γονέων αφού θα αναφερθεί σε όλο το ιστορικό χρονικό του Αγίου Όρους μέσα από την υπέρ χιλιόχρονη πορεία του.

9369 - «Ησυχίας καρποί»: το νέο βιβλίο του καθηγητή Γ. Μαντζαρίδη

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου το νέο βιβλίο του πολιού Ομότιμου Καθηγητή του Τμ. Θεολογίας του Α.Π.Θ., Γεωργίου Μαντζαρίδη. Το νέο πόνημα του ακάματου εργάτη της Θεολογίας μας φέρει τον τίτλο «Ησυχίας καρποί» και μέσα σε 10 συνολικά κείμενα περιγράφει τους πλούσιους και εύχυμους καρπούς που κομίζει στον άνθρωπο η σπουδή στην ησυχαστική διδασκαλία της Ορθόδοξης Παράδοσης.
Όπως σημειώνει ο Ηγούμενος της Μονής, Αρχιμ. Εφραίμ, στον Πρόλογο του βιβλίου, τον οποίο υπογράφει, «Η ησυχία κατά το Μ. Βασίλειο είναι η αρχή της καθάρσεως της ψυχής.Κανείς δεν μπορεί να γνωρίσει τον εαυτό του, να δει τα ελαττώματά του, τις αδυναμίες του, τις αμαρτίες του, ούτε να έχει μετάνοια, αν δεν ησυχάσει… Καρποί της ησυχίας είναι το θαύμα, η θεολογία, η υπέρ φύση ζωή, οι Άγιοι. Σε αυτούς αναφέρεται το νέο βιβλίο του σεβαστού και αγαπητού μας καθηγητού, το οποίο αποπνέει το άρωμα της ησυχαστικής παραδόσεως».

9368 - Το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου της Αγιορειτικής Εστίας

1ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο
Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Στρατού 2, 54621 Θεσσαλονίκη)
9 και 10 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016
ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ
17:30 – 18:00 ΥΠΟΔΟΧΗ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ
18:00 - 19:00 Χαιρετισμοί - Έναρξη του Συνεδρίου

9367 - Ιερομόναχος Αρσένιος Μπόκα (1910 - 29 Νοεμβρίου 1989)

Γεννήθηκε στο χωριό Βάτσα Ντε Σους της Ρουμανίας το 1910, ο Ιωάννης, ο υιός του Ιωσήφ Μπόκα και της Χριστίνας. Το «παρατσούκλι» του στο σχολείο από τους συμμαθητές του ήταν «άγιος», για την ωραία και καθαρή ζωή του. Το σχολείο τελείωσε το 1929 αριστεύοντας. Κατόπιν σπούδασε στη Θεολογική Ακαδημία Σιμπίου. Επίσης έμαθε εκκλησιαστική μουσική, αγιογραφία και ιατρική. Το 1939 εκάρη μοναχός στο μοναστήρι Σίμπαντα Ντε Σιούς και στη συνέχεια χειροτονήθηκε ιερεύς από τον μητροπολίτη Νικόλαο.

Το 1940 ήλθε στο Άγιον Όρος για να εμβαθύνει στον μοναχισμό. Μη γνωρίζοντας κανένα, περιδιάβαινε τα δάση και προσευχόταν να του φανερώσει ο Κύριος πνευματικό οδηγό. Μη βρίσκοντας απάντηση στις προσευχές του, παρακαλούσε θερμά και μετά δακρύων την Παναγία, η οποία του παρουσιάσθηκε και τον ανέβασε στον Άθωνα. Εκεί του φανερώθηκε ένας έμπειρος, άγνωστος, γηραιός ασκητής, ο οποίος του δίδαξε τα της μοναχικής πολιτείας. Η Παναγία τον ενίσχυσε κι έμεινε εκεί επί σαράντα ήμερες νηστικός. Περισσότερα

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

9366 - Πρώτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας (9-10 Δεκεμβρίου 2016)

Η Αγιορειτική Εστία, στην πορεία της πρώτης δεκαπενταετίας της, οργάνωσε δέκα διεθνή επιστημονικά συνέδρια, τα οποία εκάλυψαν μίαν ευρύτατη θεματολογία αναφερόμενη στην υπερχιλιετή ιστορία και πνευματικότητα του Αθωνικού μοναχισμού, αλλά και σε ειδικότερα θέματα, όπως π. χ., η Αρχιτεκτονική, το Περιηγητικό φαινόμενο, η Αγιορειτική Λογιοσύνη, τα Αγιορείτικα Μετόχια και άλλα. Στα συνέδρια αυτά παρουσιάστηκαν περισσότερες από 300 επιστημονικές ανακοινώσεις από Έλληνες και ξένους ομιλητές, οι οποίες προσέθεσαν πολύτιμη νέα γνώση και ανέδειξαν σημαντικές πτυχές της ιστορίας και του βίου της Αθωνικής μοναστικής Πολιτείας.

9365 - Βίος και Λόγοι Οσίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 11ο)


Βίος και Λόγοι του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, μέρος 11ο.

Ανάγνωση από το ομώνυμο βιβλίο εκδόσεως Ι.Μ. Χρυσοπηγής Χανίων. Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Λεμεσού. Διαβάζει η κυρία Όλγα Κοκκίνου. Περισσότερα   

Προηγούμενα: 1ο2ο3ο4ο5ο6ο7ο 8ο9ο, 10ο

9364 - Ιερά Μονή Προυσού και Άγιον Όρος

Πατάπιος μοναχός Καυσοκαλυβίτης
Ἱερά Μονή Προυσοῦ καί Ἅγιον Ὄρος: 
Μία ἀμφίδρομη πνευματική σχέση στό πέρασμα τῶν αἰώνων    

Οἱ ἁγιοτρόφοι περιοχές τῆς Εὐρυτανίας καί τῆς Αἰτωλοακαρνανίας, ἀπό αἰῶνες διατηροῦν, μέσα ἀπό μία ἀμφίδρομη σχέση, ἰσχυρούς πνευματικούς δεσμούς μέ τό Ἅγιον Ὄρος. Στό ἁγιορειτικό Ἁγιολόγιο καί στήν ἐν γένει ἁγιορειτική Ἱστορία, καταγράφονται, ἰδίως κατά τόν 18ο καί 19ο αἰώνα, ὁσιακές μορφές Ἀγραφιωτῶν ἀλλά καί Αἰτωλῶν καί Ἀκαρνάνων, πού ἀσκήθηκαν, ἔδρασαν καί μεγαλούργησαν στό εὐωδιαστό Περιβόλι τῆς Παναγίας. Ἀνάμεσά τους, τήν ἐποχή ἐκείνη, διακρίνονται οἱ ὅσιοι Ἀκάκιος ὁ Καυσοκαλυβίτης ὁ ἐκ Γολίτζης (†1730), οἱ ὁσιομάρτυρες Ρωμανός ὁ Καυσοκαλυβίτης ὁ ἐξ Ἀσπροπύργου (†1694), Γεράσιμος ὁ Μεγαλοχωρίτης τῆς σκήτης Ἁγίου Παντελεήμονος (†1812), Κυπριανός ὁ ἐξ Ἀγράφων ὁ Κουτλουμουσιανός  (†1679) καί ὁ ἱερομάρτυς Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός (+1779).

9363 - Εξόδιος ακολουθία του Ιερομονάχου Ιωακείμ Βραχνιώτη


Η Εξόδιος ακολουθία του Ιερομονάχου Ιωακείμ, Γέροντα του Χιλανδαρινού Κελλίου Αγ. Νικολάου Βραχνιώτη στις Καριές στο Άγιον Όρος, εψάλη τη 17η Νοεμβρίου στο ομώνυμο αγιορειτικό κελλί.
Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ, Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας κ. Θεολόγος και συμπροσευχήθηκαν οι Καθηγούμενοι Σταυρονικήτα Γέρ. Τύχων Εσφιγμένου Γέρ. Βαρθολομαίος, Γρηγορίου Γέρ. Χριστοφόρος, αγιορείτες ιερομόναχοι και μοναχοί, ευσεβείς προσκυνητές.

9362 - Το Πρωτάτο ως κομβικό μνημείο της ύστερης βυζαντινής ζωγραφικής











Βαφειάδης Κωνσταντίνος,
«Το Πρωτάτο ως κομβικό μνημείο της ύστερης βυζαντινής ζωγραφικής», 
Αθωνικά τετράδια 2 (2015), σ. 171-192.
Θεσσαλονίκη 2015

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

9361 - Ποιος είναι ο περιούσιος λαός; (Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου)


Εάν έχουμε μια αμυδρή γνώση για τον Θεό, είναι διότι ο Ίδιος παρεμβαίνει προσωπικά στην ιστορία και συνάπτει διαθήκη με τους ανθρώπους. Αρχικά «δημιουργεί» ένα έθνος, το εκλέγει και το καλεί από αγάπη και μόνο, το κάνει περιουσία του, ποίμνιο και άμπελό Του, συνάπτει διαθήκη μαζί του. Αυτός είναι ο Ισραήλ. Η ιερή αυτή συμφωνία αποτελεί ένα προσωρινό στάδιο. Ο Ισραήλ παραμένει δεμένος στις εγκόσμιες δομές και στον ορίζοντα μιας φυλής, αλλά ο Θεός στην Παλαιά Διαθήκη δίνει υπόσχεση για τη σωτηρία όλου του κόσμου.

9360 - Ιερομονάχου Ισαάκ: Βίος και Λόγοι Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 59ο)

Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου μέρος 59ο.
Ανάγνωση από το ομώνυμο βιβλίο του Ιερομονάχου Ισαάκ, εκδ. Iερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Μεταμορφώσεως Χαλκιδικής. 
Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού. Διαβάζει η Νάταλι Αμάν. Περισσότερα

Προηγούμενα:  
  1ο,  2ο,   3ο,   4ο,   5ο,  6ο,   7ο,   8ο,  9ο,  10ο11ο12ο13ο14ο15ο
16ο17ο, 18ο19ο20ό21ο, 22ο23ο, 24ο25ο26ο27ο28ο29ο30ό
31ο32ο33ο34ο35ο36ο37ο38ο39ο40ό41ο42ο43ο44ο45ο
46ο47ο48ο49ο50ό51ο52ο53ο 54ο55ο56ο57ο, 58ο

9359 - Τα Τρίκαλα υποδέχθηκαν πριν λίγο την εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου (φωτογραφίες)



9358 - Αποκαλυπτήρια ψηφιδωτών Αρχαγγέλων στην Ι.Μ. Δοχειαρίου (φωτογραφίες και βίντεο)


του Ηλία Προύφα ilproufas@gmail.com
Αποκαλυπτήρια ψηφι-δωτών εικόνων των Αρχαγγέ-λων στην είσοδο της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου πραγμα-τοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες στα πλαίσια του εορτασμού του Αγιορείτικου κοινοβίου για τους προστά-τες Αρχαγγέλους.
Με δαπάνη εξ ολοκλή-ρου των πιστών κατασκευά-στηκαν  δύο υπέροχα ψηφι-δωτά που απεικονίζουν τους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ, τα οποία και κο-σμούν πλέον την κεντρική είσοδο του μοναστηριού.

9357 - Η προσφορά του Γέροντος Γεωργίου Καψάνη στην Εκκλησία και την Ορθοδοξία

του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου
Στο Ενοριακό Αρχονταρίκι του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», o Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Τσιμούρης συζήτησε το θέμα «Η προσφορά του Γέροντος Γεωργίου Καψάνη στην Εκκλησία και την Ορθοδοξία», με τον Ιερομόναχο Λουκά Γρηγοριάτη, τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου.
Προλογίζοντας ο π. Σπυρίδων χαρακτήρισε τον μακαριστό Γέροντα πρόσωπο αγαπητό και πρόσωπο – σταθμός. Έναν άνθρωπο λεβέντη γεμάτο από αγάπη, θεολογική γνώση, κρυστάλλινη εμμονή στην αλήθεια.

9356 - Κυκλοφόρησε η 4η σειρά γραμματοσήμων, του 2016, για το Άγιο Όρος



Τα ΕΛ.ΤΑ. έθεσαν σε κυκλοφορία την 4η, και τελευταία σειρά γραμματοσήμων για το 2016, με τίτλο ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΑΘΩ - ΛΙΘΑΝΑΓΛΥΦΑ. (βλ. σχετικό: 7846 - Τα μαρμάρινα γλυπτά του Αγίου Όρους είναι το θέμα της φετινής συλλεκτικής σειράς γραμματοσήμων των ΕΛ.ΤΑ.)
Η σειρά περιλαμβάνει γραμματόσημα από τις Ιερές Μονές Ξενοφώντος, Οσίου Γρηγορίου, Εσφιγμένου, Αγίου Παντελεήμονος και Κωνσταμονίτου.

Τα γραμματόσημα:

9355 - Νέο βιβλίο για το Άγιο Όρος

ΣΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΘΩ
ΤΑΧΙΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΑΙΜΙΛΙΟΣ
Το "Άγιον Όρος Άθω" είναι ένα απέραντο μουσείο, πλουτισμένο με θρησκευτικά, καλλιτεχνικά, αρχιτεκτονικά και άλλα πολύτιμα και σπάνια πολιτιστικά εκθέματα. Η ηλικία των εκθεμάτων αυτών ποικίλει από λίγες δεκάδες χρόνια έως δέκα ολόκληρους αιώνες. Η διαφορά μεταξύ αυτού του μουσείου, που είναι ο Άθως, και των υπολοίπων που υπάρχουν στον κόσμο, έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι εδώ υπάρχουν και άνθρωποι, οι οποίοι εξακολουθούν να ζουν με την ίδια πίστη, τις ίδιες εμπνεύσεις και πεποιθήσεις που είχαν εκείνοι οι οποίοι δέκα αιώνες νωρίτερα είχαν αρχίσει να δημιουργούν τα εκθέματα αυτού του απέραντου μουσείου. Ο Άθως είναι ένα μουσείο ζωντανό, το οποίο αναπνέει και σκέπτεται, και αυτό ακριβώς το στοιχείο δημιουργεί την διαφορά με οποιοδήποτε άλλο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
       Περιεχόμενα:

9354 - Όσιος Θεοδόσιος Τυρνόβου (†1362/3)







Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 27 Νοεμβρίου

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

9353 - Οι Αγιορείτες είχαν αποστείλει διαμονητήριο – προσωπική πρόσκληση – στον Φιντέλ Κάστρο

Μετά την επιθυμία που εξέφρασε ο Φιντέλ Κάστρο στον Οικουμενικό Πατριάρχη να επισκεφθεί το Άγιο Όρος (εδώ), η εφημερίδα «Καθημερινή» αποκάλυψε σε δημοσίευμά της (9 Οκτωβρίου 2004) πως η Αθωνική Πολιτεία προσκάλεσε επίσημα, μέσω του στενού συνεργάτη του Ευσέβιου Λεάλ, τον Κουβανό ηγέτη. Διαβάζουμε στο δημοσίευμα της εφημερίδας: 
Ένα ξυλόγλυπτο σταυρό και ένα διαμονητήριο - προσωπική πρόσκληση για φιλοξενία στο Αγιον Ορος απέστειλαν οι μοναχοί της Αθωνικής Πολιτείας στον Φιντέλ Κάστρο με τον στενό συνεργάτη του Ευσέβιο Λεάλ, ο οποίος το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στην κιβωτό της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης.

9352 - Το Άγιον Όρος πρέπει όχι απλώς να το έχουμε βαθιά μέσα στην ψυχή μας αλλά και να το καθιστούμε γνωστό και σε όσους δεν το γνωρίσαν.

Συνέντευξη του συγγραφέα Αντώνιου-Αιμίλιου Ν. Ταχιάου
στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη, εφημερίδα ΜΑΧΗΤΗΣ ΑΡΤΑΣ, 17/11/2016

Ερ. Πώς ξεκίνησε η ιδέα της συγγραφής του βιβλίου «Στην σκιά του Άθω», εκδόσεις Κυριακίδη;
Απ. Εδώ και χρόνια σκεπτόμουν να δημοσιεύσω ένα βιβλίο για το Ἀγιον Όρος το οποίο έχει δημιουργήσει βαθιές συγκινήσεις μέσα στην καρδιά μου. Όλα όσα καταγράφηκαν σ’ αυτό το βιβλίο προήλθαν από μία εσωτερική ώθηση για μία έκφρασή τους, και ήρθε η στιγμή που αποφάσισα να τα καταστήσω γνωστά.

Ερ. Πότε επισκεφτήκατε για πρώτη φορά το Άγιον Όρος;

9351 - Το ενδιαφέρον του Φιντέλ Κάστρο για το Άγιο Όρος


9350 - Τα Τρίκαλα υποδέχονται την Παναγία Παραμυθία της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου

Πιστό αντίγραφο της Ιεράς και θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Παραμυθίας από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, υποδέχονται την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 τα Τρίκαλα
Η υποδοχή της εικόνας, την οποία θα κομίσει ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, θα γίνει στις 5 το απόγευμα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο, τον Κλήρο και τους πιστους στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων απ’ όπου και θα εκκινήσει η Λιτανευτική πομπή με κατεύθυνση τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

9349 - Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ ο Μεγαλοπρεπής (18 Ιανουαρίου 1834 - 26/13 Νοεμβρίου 1912)

Βίος 
Ὁ οἰκουμενικὸς πατριάρχης Ἰωακεὶμ Γ´ ἐγεννήθη τὴν 18ην Ἰανουαρίου 1834 ἐκ γονέων Δημητρίου καὶ Θεοδώρας Δεβετζῆ εἰς τὸ Βαφεοχώριον τοῦ Βοσπόρου καὶ ἐβαπτίσθη εἰς τὸ ὄνομα Χρῆστος. Τὰ πρῶτα γράμματα ἐξέμαθεν ἐκ τοῦ πατρός του Δημητρίου, ἠκολούθησε δὲ τακτικῶς τὰς προκαταρκτικὰς αὐτοῦ σπουδὰς μέχρι τῆς β´ τάξεως τοῦ σχολαρχείου εἰς τὴν ἐκεῖ σχολὴν μὲ τὸν διδάσκαλον τοῦ χωρίου Μιχαλάκην. Ὑπηρέτει ἐν τῷ ναῷ τοὺς ἱερεῖς καὶ ἐγένετο ἀναγνώστης ἐν τῇ ἐκκλησίᾳ τοῦ χωρίου του.
Ὁ τότε προϊστάμενος τοῦ χωρίου Χρύσανθος ὁ Ρύσιος (1844-45/6) τὸν προσέλαβεν ὑπὸ τὴν προστασίαν του. Μετέβησαν ὁμοῦ κατ᾽ ἀρχὰς εἰς τὸ Ρύσιον, καὶ ἀκολούθως τὸ Ἅγιον Ὄρος, τὴν Μονὴν Παντοκράτορος, ἔνθα διέμειναν ὑπὲρ τὸ ἔτος. Ἐκεῖ ὁ Χρῆστος Δεβετζῆς (ἢ Δημητριάδης) ἔλαβεν ἱκανὰ μαθήματα παρὰ τοῦ διδασκάλου Πάμβου τοῦ Λεσβίου. 

9348 - Μοναχός Αβέρκιος Καρυώτης (1882 - 26 Νοεμβρίου 1954)

Ο κατά κόσμον Ευστάθιος Καραγιάς του Γεωργίου και της Μαρίας γεννήθηκε στο νησί της Μεγαλόχαρης Ευαγγελίστριας Παναγίας, στον Πύργο της Τήνου, από ευσεβείς γονείς το 1882. Νέος ήλθε και μόνασε στο Κουτλουμουσιανό Κελλί των Καρύων του Προφήτου Ηλιού το 1900. Πήρε από τους Γεροντάδες του αυστηρή καλογερική σειρά και τη μετέδωσε αργότερα στη συνοδεία του. 
Ήταν από τα ηγετικά μέλη του λεγομένου Κελλιωτικού Ζητήματος, το οποίο είχε δημιουργηθεί λόγω διαφορών των Κελλιών με τις μονές. Το θέμα ελύθη διά πατριαρχικού σιγιλλίου του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ’, της 7.6.1909. Ήταν ακριβοδίκαιος και φιλοδίκαιος, άριστος γλύπτης, κατά την παράδοση του νησιού του, καλογερικός και ελεήμων.

9347 - Ιερομόναχος Αθανάσιος Ιβηρίτης (1885 - 26 Νοεμβρίου 1973)

[…] Ως βιβλιοθηκάριος εξυπηρέτησε πολλούς πολύ. Πάντοτε επιθυμούσε να δει τη μονή του κοινόβιο. Ο χαριτωμένος λόγος του και η αγάπη του σκλάβωναν τις καρδιές των πολλών προσκυνητών της μεγάλης μονής του. Μοναδική του ασχολία η αναπόληση τ’ ουρανού. Η μυστική του αρετή τον ήθελε ν’ ασχολείται με όσα υπάρχουν μετά τον τάφο. Τα παρόντα θεωρούσε παγίδες και απάτες. «Ο αόρατος κόσμος», έγραφε, «είναι ο πραγματικός κόσμος, ο κατ’ εξοχήν κόσμος, ο κυρίως κόσμος. Ο αισθητός κόσμος είναι η έρημος, η εξορία με πάσαν αθλιότητα. Κατατείνομεν εις τούτον ή εις εκείνον αναλόγως της ψυχικής μας υγείας. Ναι, και της πίστεως εις Χριστόν». […] Περισσότερα

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

9346 - Φωτογραφίες από την Πανηγυρική Αγρυπνία για τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο στο Βατοπαίδι


9345 - Φωτογραφίες από τον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό στο πανηγυρίζον Κελλί του Γέροντα Μωυσή του Αγιορείτη




9344 - Η εξασφάλιση της ευστάθειας της ιεράς μονής Σταυρονικήτα




Ριζόπουλος Γεώργιος,
Η εξασφάλιση της ευστάθειας της ιεράς μονής Σταυρονικήτα.
Αθήνα 1999

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

9343 - Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου

Αγρυπνία τελείται απόψε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου για την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (13/26 Νοεμβρίου). Στη Μονή φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου. Της Ιεράς Αγρυπνίας καθώς και αύριο στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής, μαζί με τον Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο, κατά την άφιξή τους, το μεσημέρι, στο μοναστήρι. (φωτογραφίες εδώ).

9342 - Δασοπονία και Περιβάλλον Αγίου Όρους


       Επιστημονική διημερίδα με θέμα «Δασοπονία και Περιβάλλον Αγίου Όρους», διοργάνωσε το Περιφερειακό παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στην Ουρανούπολη, στις 4-5 Ιουνίου 1991.
Σε δέκα εισηγήσεις αναπτύχθηκαν ενδιαφέροντα θέματα, ενώ υπήρξε και μία τοποθέτηση για τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας στα δάση του Αγίου Όρους.

       Οι εισηγήσεις:
Ορθοδοξία και οικολογική κρίση, Μαντζαρίδης Γ.Ι.

Η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος ως προϋπόθεση για τη συνέχεια της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αγίου Όρους, Αθανασιάδης Σωτ. - Κανέλλης Γ.