Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015

7444 - Αφανείς Αγιορείτες στον Μακεδονικό Αγώνα


     Ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Δρ Βασίλειος Πάπας παρουσιάζει περιληπτικά το θέμα της διάλεξης που θα δώσει τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με τίτλο: «Αφανείς Αγιορείτες στον Μακεδονικό Αγώνα».

7443 - Ιερομόναχος Ελπίδιος Νεοσκητιώτης (1913 - 18 Νοεμβρίου 1983)

     Γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου ο κατά κόσμον Αλέξανδρος Χασάπης από λίαν ευσεβείς γονείς. Ήταν αδελφός δίδυμος του οσίου νέου ιερομάρτυρος Φιλουμένου του Ιεροσολυμίτου (†1979). Από παιδί μαζί με τον αδελφό του αγάπησαν ένθερμα την αγιοπατερική μελέτη. Ήξερε όλους τους ψαλμούς απ’ έξω. Ο βίος του οσίου Ιωάννου του Καλυβίτη τους συγκίνησε και τους ενθουσίασε τόσο, που μόλις 14 ετών, τους οδήγησε στη μονή Σταυροβουνίου. Επί μία εξαετία οι νεαροί ζηλωτές αγωνίσθηκαν υπερθαύμαστα έχοντας εκεί εξαιρετικά ασκητικά παραδείγματα. Κατόπιν αναχώρησαν για τα Ιεροσόλυμα.
Εκεί ενετάχθησαν στην Αγιοταφιτική Αδελφότητα ως φύλακες των πανιέρων προσκυνημάτων. Το 1937 ο Ελπίδιος χειροτονήθηκε διάκο­νος και το 1940 πρεσβύτερος. Επί μία πενταετία διακόνησε και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.