Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

7279 - Ιερά κειμήλια της Ορθοδοξίας από τη Σιμωνόπετρα στη Μητρόπολη Λαγκαδά (φωτογραφίες)

Με την πρέπουσα λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της  τιμίας και άφθαρτης χειρός της Αγίας, Ενδόξου, Μυροφόρου και Ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής και τεμαχίου του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου, το απόγευμα της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου 2015, εις το Ιερόν Ησυχαστήριον της «Παναγίας Άξιον Εστί» της περιοχής του Μεσαίο Θεσσαλονίκης.
Τα Ιερά αυτά κειμήλια της Ορθοδοξίας τα οποία εκόμισαν Πατέρες της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, υποδέχτηκαν έμπροσθεν του Ησυχαστηρίου οι Σεβασμιωτάτοι Μητροπολίτες Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης και Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενοι από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου Πενταλόφου Γουμενίσσης, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Χρυσόστομον Τσαβδαρίδην, την Ηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου, Γερόντισσας Ευφυμίας Μοναχής, του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αρίστου Κασμίρογλου, πλειάδος Ιερέων καθώς και πλήθους Πιστών.

7278 - Ο π. Δανιήλ Κατουνακιώτης θεραπεύεται από νεφρίτιδα. Θαύμα της Αγίας Ζώνης

Στο βιβλίο του μακαριστού Αρχ. Χερουβείμ της σειράς, «Σύγχρονες Αγιορείτικες μορφές», τ. 4, περιγράφεται η θαυματουργική θεραπεία του π. Δανιήλ Κατουνακιώτη από οξεία προσβολή της νεφρίτιδος. Παραθέτουμε την περιγραφή: «Δεν πρόλαβε καλά-καλά να φθάσει (στο Βατοπαίδι) και έπαθε οξεία προσβολή της νεφρίτιδος. Ο «σκόλωψ τη σαρκί» τον εκέντησε αυτή την φορά πολύ οδυνηρά και τον καθήλωσε για εβδομάδες στο κρεβάτι.
Οι Προϊστάμενοι της Μονής τον ενοσήλευσαν με περισσή αγάπη. Περισσότερη όμως στοργή του έδειξε ο μεγάλος γιατρός του Όρους, η Θεοτόκος.
Ο π. Δανιήλ έτρεφε ιδιαίτερη ευλάβεια στην Κυρία Θεοτόκο. Την ίδια ευλάβεια, την ίδια εμπιστοσύνη και την ίδια τιμή, που έχουν απέναντί της όλοι οι άγιοι. Την ικέτευσε με δάκρυα και θέρμη, και ήταν βέβαιος για την απάντηση. Ήξερε τις υποσχέσεις της. Ήταν δυνατό να μην τις εκπληρώσει; Και πράγματι. Την ημέρα που το μοναστήρι γιόρταζε την εορτή της Αγίας Ζώνης (31 Αυγούστου), ο ασθενής γιατρεύθηκε ξαφνικά και η θεραπεία του ήταν οριστική! Ποτέ πια δεν τον ενώχλησε η φοβερή αυτή αρρώστια, που τον ταλαιπώρησε δέκα ολόκληρα χρόνια».
Πηγή: Θαύματα Αγίας Ζώνης, Έκδοσις Β΄ επαυξημένη, Έκδοσις Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Άγιον Όρος 2008.

7277 - Ιερομόναχοι Γρηγόριος (1912-2007) και Καλλίνικος (1917-2009) Κρανιάδες

Συνηθίζεται στο Όρος μετά την κοίμηση τινός αδελφού, να γράφονται ολίγα για την ζωή του, τον αγώνα του και για τα έργα του, εις ανάμνηση και μνημόσυνον αυτού.
Μετά την αποδημίαν εις Κύριον των μακαριστών Γερόντων μου, ιερομονάχων Γρηγορίου και Καλλινίκου, έλαχε σε μένα τον ελάχιστο η υποχρέωση αυτή, μη υπάρχοντος άλλου μονάχου στο Κελλί μας. Δεν ήθελα να επιχειρήσω τέτοιου είδους πόνημα για κανένα λόγο, καθόσον είμαι παντελώς απαίδευτος στην έξω σοφία, και μάλιστα είμαι ένας απλός και ολιγογράμματος μοναχός.

7276 - Ιερά Μονή Χιλανδαρίου. Πνευματική γέφυρα μεταξύ Ελλήνων και Σέρβων


Ίδρυμα Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου.
Ι. Μ. Χιλανδαρίου, Πνευματική γέφυρα μεταξύ Ελλήνων και Σέρβων

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
Σε ψηφιακή μορφή:

7275 - Μοναχός Αβράμιος Κουτλουμουσιανοσκητιώτης (21 Οκτ/ρίου 1915)

Από την Καισαρεία της Καππαδοκίας όπου γεννήθηκε, νέος ήλθε στο Κελλί του Αγίου Μηνά της Κερασιάς, υπό τον περιβόητο Γέροντα Χατζη-Γιώργη (†1886), του οποίου είναι γνωστή η μεγάλη ασκητικότατα, την οποία είχε μεταδώσει και στους πολλούς υποτακτικούς του. Μετά την εξορία του Γέροντός του, το 1882, ο μοναχός Αβράμιος προσήλθε στην ιερά σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος της μονής Κουτλουμουσίου, στην Καλύβη του Αγίου Γερασίμου του Νέου του εν Κεφαλληνία, την οποία ανακαίνισε εκ βάθρων.
Υπήρξε εξαίρετος αγιογράφος, καλός ιεροψάλτης, δίκαιος, δραστήριος, φιλόκαλος και φιλακόλουθος. Ως Δικαίος της σκήτης εργάσθηκε πολύ υπέρ αυτής και την κόσμησε με πολλά αφιερώματα. Απέκτησε καλή κι ευλογημένη συνοδεία, τρεις κατά σάρκα αδελφούς από το χωριό Ράχωβα Ερσέκας Β. Ηπείρου: τον Γεράσιμο (†1917), τον Γεώργιο (†1938), τον Λουκά (†1944).

7274 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 21η Οκτωβρίου