Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2015

7171 - Τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη (φωτογραφίες)

Τα θυρανοίξια του πρώτου εν Ελλάδι Ιερού Ναού του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου τελέσθηκαν υπό της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, αμέσως μετά την λήξη της Πατριαρχικής Χοροστασίας η οποία έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής 4 Οκτωβρίου 2015 εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.
Κατά την διάρκεια των Θυρανοιξίων του νεοανεγερθέντος Ιερού Ναού παρέστη σύσσωμη η Τίμια Πατριαρχική Συνοδεία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος ως Εκπρόσωπος Του Μακαρωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πολλοί Αρχιερείς,  ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη κ. Orhan Yalman OKAN,  Οφικιούχοι της Μ.τ.Χ.Ε, οι Δήμαρχοι Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς, της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και των Πολιτιστικών Φορέων του Λαγκαδά, καθώς και πλήθος κόσμου.

7170 - Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Ζωγράφου του Αγίου Όρους

Η Ιερά Μονή Ζωγράφου γιορτάζει τη μνήμη του Οσίου Κοσμά (22.9/5.10), του μεγαλύτερου Ζωγραφίτη ασκητή. Απόψε στο μοναστήρι θα τελεσθεί Πανηγυρική Αγρυπνία.

7169 - Το σπήλαιο του Οσίου Κοσμά του Ζωγραφίτη (φωτογραφίες)

Το σπήλαιο του Οσίου Κοσμά του Ζωγραφίτη βρίσκεται στη τοποθεσία Γερακοφωλιά, μισή ώρα περίπου απόσταση από την Ιερά Μονή Ζωγράφου.
Ο αναχωρητής Όσιος είναι ο μεγαλύτερος Ζωγραφίτης ασκητής. Το φοβερό κελλί του έγινε ο τόπος πάλης με τους δαίμονες. Εκεί ετάφη και από εκεί αναχώρησε για τη χαρά του Κυρίου του. Η μνήμη του τιμάται στις 22 Σεπτεμβρίου/5 Οκτωβρίου. Σαράντα ημέρες μετά την ταφή αναζήτησαν το λείψανό του και δεν το βρήκαν.
Ο Γερ. Σμυρνάκης (1903) αναφέρει πως το σπήλαιο είχε χρησιμοποιηθεί και σαν παρατηρητήριο δασοφυλάκων.

7168 - Σήμερα τελούνται, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τα Θυρανοίξια του πρώτου εν Ελλάδι νεοανεγερθέντος Ιερού Ναού του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου.

Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Λαγκαδᾶ, Λητῆς καί Ρεντίνης μέ τήν εὐκαιρίαν τῆς εὐλογητῆς ἐπισκέψεως τῆς Α.Θ.Π., τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης καί Οἰκουμενικοῦ ἡμῶν Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ εἰς τήν κατά Λαγκαδᾶν Ἐκκλησίαν, ἀνακοινώνει ὅτι τήν Κυριακήν, 4ην τοῦ μηνός Ὀκτωβρίου 2015 θά τελεσθοῦν ἐν Ἡρακλείῳ Λαγκαδᾶ καί συμφώνως πρός τό ἐπισυναπτόμενον πρόγραμμα τά Θυρανοίξια τοῦ πρώτου ἐν Ἑλλάδι νεοανεγερθέντος Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ὁσίου καί Θεοφόρου πατρός ἡμῶν Πορφυρίου τοῦ Καυσοκαλυβίτου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ τῆς Α.Θ.Π. τοῦ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ εἰς τήν ΙΕΡΑΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΝ ΛΑΓΚΑΔΑ, ΛΗΤΗΣ & ΡΕΝΤΙΝΗΣ
Κυριακή, 04. 10. 2015
07:45:
Πατριαρχική χοροστασία ἐν τῷ Ἱερῷ Μητροπολιτικῷ Ναῷ Ἁγίας Παρασκευῆς-Λαγκαδᾶ.
12:00:
Τελετή Θυρανοιξίων Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ὁσίου Πορφυρίου τοῦ Καυσοκαλυβίτου ἐν Ἡρακλείῳ Λαγκαδᾶ

7167 - Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης: Δεν χρειάζεται ο Θεός ενημέρωση για τις διάφορες ανάγκες μας.

Εύκολα, ευκολότατα ο Χριστός μπορεί να μας δώσει ό,τι επιθυμούμε.
Και κοιτάξτε το μυστικό. 
Το μυστικό είναι να μην το έχετε στο νου σας καθόλου να ζητήσετε το συγκεκριμένο πράγμα. Το μυστικό είναι να ζητάτε την ένωσή σας με τον Χριστό ανιδιοτελώς, χωρίς να λέτε, «δώσ’ μου τούτο, εκείνο …». Είναι αρκετό να λέμε, «Κύριε Ιησού ελέησόν με». Δεν χρειάζεται ο Θεός ενημέρωση για τις διάφορες ανάγκες μας.
Εκείνος τα γνωρίζει όλα ασυγκρίτως καλύτερα από μας και μας παρέχει την αγάπη Του. Το θέμα είναι ν’ ανταποκριθούμε σ’ αυτή την αγάπη με την προσευχή και την τήρηση των εντολών Του.

7166 - Αγιορείτες ιεραπόστολοι, της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου, στο Κογκό

Ιεραποστολή στο Κογκό: Οι απαρχές
ΚΑΡΠΟΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΟ ΚΟΓΚΟ
Ιεραποστολή! Μία λέξις ιερή και μαρτυρική, που ιστορικά ξεκινά από τους αγίους Αποστόλους και Χάριτι Θεού φθάνει μέχρι τις ημέρες μας. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα δημιούργησε ένα τεράστιο οικοδόμημα, του οποίου θεμέλιο είναι οι διαχρονικοί λόγοι του Κυρίου: «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» (Ματθ. κη΄ 19). Σ’ αυτήν αφιέρωσαν την ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι του Θεού, που με αυτοθυσία και φιλότιμο εργάσθηκαν σκληρά για να εκπληρώσουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την θεία αυτή εντολή.
Στο οικοδόμημα αυτό ένα μικρό λίθο έχει θέσει και η Ιερά Μονή μας, που επί 37 περίπου έτη έχει υπό την πνευματική της ευθύνη την Ιεραποστολή στο Κολουέζι του Κογκό.