Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

7346 - Ψυχή Ορθρία (Ημερολόγιο Όρους 2015). Μέρος 2ο

Γλαρόπουλα ουρανοδρομούν, άγγελοι φτερακίζουν,
κάστρο δοχειαρίτικο τα μάτια  αντικρίζουν!
Είκοσι χρόνια ονείρατο, να  που ο  αρσανάς ζυγώνει!
κι ο Αη Νικόλας στοργικά όλους μας αξιώνει!

Το μονοπάτι οδηγεί στην πέτρα αθανάτων
καλόφιδο στη φυλλωσιά, ξεκίνημα θαυμάτων!
Εκάρη νέος μοναχός, τέλη αγαθά να έχει
του ευχόμαστε από καρδιάς, τους πειρασμούς να αντέχει…

7345 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες το Νοέμβριο



Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
... Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών... (Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης) 

Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται το Νοέμβριο:

7344 - Τα τεύχη 21-30 του περιοδικού «ΠΡΩΤΑΤΟΝ» σε ψηφιακή μορφή


Συνεχίζοντας η Αγιορειτική Βιβλιοθήκη την ψηφιοποίηση του περιοδικού «ΠΡΩΤΑΤΟΝ», δημοσίευσε τα τεύχη 21-30.
Μπορείτε να διαβάσετε τα πρώτα 30 τεύχη στη διεύθυνση: http://athoslibrary.blogspot.gr

7343 - Αγιορειτικές μοναχικές μορφές



Φωτογραφίες του διακεκριμένου Σέρβου φωτογράφου Zoran Purger

7342 - Συνέντευξη του Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινού στο ραδιόφωνο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος



Συνέντευξη την οποία παραχώρησε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, στο ραδιόφωνο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, μπορούμε να παρακολουθήσουμε σήμερα το μεσημέρι στις 12.00 και αύριο, Κυριακή 1η Νοεμβρίου στις 13.00
Την συνέντευξη μπορούμε ν' ακούσουμε εδώ:

7341 - Η γλώσσα των κειμένων του Γέροντος Αιμιλιανού

Ο πρώτος τόμος με ομιλίες του Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου εκδόθηκε από το Ιερό Κοινόβιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Ορμύλιας Χαλκιδικής με τον τίτλο «Σφραγίς Γνησία». Πέραν του μεστού πνευματικών νοημάτων και βιωμάτων περιεχομένου αυτού του βιβλίου, μεγάλη αίσθηση προκαλεί στον αναγνώστη το εισαγωγικό σημείωμα. Πρόκειται για ένα κείμενο του γνωστότερου ίσως στις μέρες μας Έλληνα Γλωσσολόγου, καθηγητή Γεωργίου Μπαμπινιώτη, το οποίο επιγράφεται ως: «Η γλώσσα των κειμένων του Γέροντος Αιμιλιανού» (Αρχιμ. Αιμιλιανού, Κατηχήσεις και Λόγοι 1, Σφραγίς Γνησία, εκδ. Ορμύλια, Ορμύλια 1995, σ. 11-19.). 
Στο εξαίρετο αυτό κείμενο δίνεται η δυνατότητα στον αναγνώστη να κατανοήσει τη σημασία της γλώσσας ως μέσου επι-κοινωνίας της βιωμένης Αγιοπνευματικής εμπειρίας. Η Πεμπτουσία δημοσίευσε το εισαγωγικό αυτό σημείωμα με την ευχή να αποτελέσει μία αφορμή για τους επισκέπτες της να εντρυφήσουν στις διδαχές του Γέροντος Αιμιλιανού προς ωφέλεια πνευματική.

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

7340 - Ομιλία Γέρ. Εφραίμ κατά την επίσκεψη της Αγίας Ζώνης στην Κατερίνη

Σεβασμιώτατοι αρχιερείς, εξοχώτατε κ. Νομάρχα, εξοχώτατε κ. Δήμαρχε, σεβαστοί Πατέρες και αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί…
Μετά από πρόσκλησή σας και δι’ ευχών σας, Σεβασμιώτατε, ερχόμαστε από την Θεοτοκοφρούρητη Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, για να φέρουμε εδώ στην Κατερίνη τον πολυτιμότερο θησαυρό της Μονής μας, την Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Η παρουσία της Τιμιωτάτης Ζώνης της Υπεραγίας ημών Θεοτόκου πιστεύουμε ότι θα γίνει πρόξενος μεγάλης πνευματικής ωφέλειας στους χριστιανούς της περιοχής, οι οποίοι έσπευσαν σήμερα με τόσο πόθο να υποδεχθούν και να προσκυνήσουν το μοναδικό αυτό θεομητορικό κειμήλιο.

7339 - Ιβηρίτες λόγιοι μοναχοί και ελληνική αρχαιότητα

Θεολόγου μοναχού Ιβηρίτου
Βιβλιοθηκαρίου της μονής Ιβήρων
«Εις χρήσιν των αξιωθέντων κυκλοπαιδείας ευμοιρήσαι»
Η σχέση των Ιβηριτών λογίων τής περιόδου 1500-1820 με την ελληνική αρχαιότητα κατά τις μαρτυρίες των βιβλίων της ι. Μονής Ιβήρων
Τα ίχνη των προγενεστέρων
Την ιστορία της Ιεράς Μονής Ιβήρων (κυρίως αυτήν των μεταβυζαντινών και νεώτερων χρόνων) μπορούμε εκ μέρους να την ανιχνεύσουμε στο περιεχόμενο της πλουσιότατης βιβλιοθήκης της. Εκ μέρους, διότι κάποια βιβλία χάθηκαν η λανθάνουν σήμερα· αλλά και διότι πολλοί εμπλεκόμενοι και πολλά μοχθήσαντες για τη συγκρότηση και διαφύλαξη αυτής της πανάγιας και πολύτιμης κληρονομιάς έζησαν αφανώς, ζητώντας το έλεος του Θεού κι όχι τη δόξα των ανθρώπων. Τους είμαστε ευγνώμονες για τη χάρη που μας μεταδίδουν με όσα φιλοκάλησαν η απλώς άγγιξαν. Άλλοι όμως άφησαν ίχνη.  Είμαστε και σ’ αυτούς ευγνώμονες για όσα μας μεταδίδουν και για τη χαρά της αισθητής κοινωνίας.

7338 - Ιερομόναχος Ιωσήφ Παντοκρατορινός (1869 – Οκτώβριος 1922)

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Κουκουτός γεννήθηκε στις Κυδωνιές της Μ. Ασίας το 1862. Το 1894 προσήλθε και εγκαταβίωσε στη μονή Παντοκράτορος, υποτασσόμενος στον Γέροντα Πνευματικό Παΐσιο. Εκάρη μοναχός το 1898 και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος το 1899. Το 1909 κατεστάθη προϊστάμενος της μονής του.
Το 1911 εστάλη στο μετόχι της μονής του Αγίου Νικολάου στη γενέ­τειρά του, που η μονή το είχε από τις αρχές του 18ου αιώνος. Έμελλε να είναι ο τελευταίος οικονόμος του μετοχιού. Εργάσθηκε εκεί φιλότι­μα, φιλόπονα και φιλάνθρωπα με ιδιαίτερη επιτυχία.

7337 - Το Άγιον Όρος μια ιδανική μορφή κοινωνίας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος ομιλεί για το Άγιον Όρος ως ιδανική μορφή Εκκλησίας και κοινωνίας προσώπων.

7336 - Εορτάσθηκε στο Άγιο Όρος η 28η Οκτωβρίου


7335 - Ο παπα-Άνθιμος ο Αγιαννανίτης, ο Πνευματικός

Ο παπα-Άνθιμος ο Αγιαννανίτης, ο Πνευματικός, συμβούλευε:
Πρόσεχε, παιδί μου, διότι η κακία υποβιβάζει τον άνθρωπο στην κτηνώδη κατάσταση των θηρίων, στα οποία επικρατεί το δίκαιο του ισχυρότερου, ενώ η αγάπη μας οικοδομεί και μας ανεβάζει στο ύψος της ολοκλήρωσης όλων των αρετών προς μίμηση των αγγελικών δυνάμεων.
Η ταπείνωση είναι το θεμέλιο, πάνω στο οποίο οικοδομούνται όλες οι αρετές, έχοντας ως επισφράγισμα την αγάπη.
Το πάθος του θυμού είναι η φωτιά, η οποία καίει τους νέους βλαστούς των αρετών και δεν επιτρέπει την ανάπτυξή τους. Ο θυμός είναι ένα από τα τέκνα του καταραμένου πάθους της υπερηφανίας.
Η προσευχή μας ενώνει με τον Θεό, όταν προσφέρεται από ψυχή καθαρή από πάθη, και όταν ο νους μας έχει περιορίσει τον περισπασμό από τις μέριμνες του βίου.

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

7334 - Ένα περιστατικό με το γέροντα Παΐσιο

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
Σε μία επίσκεψή μου στον Γέροντα Παΐσιο, ο γέροντας καθόταν στο υπαίθριο αρχονταρίκι του, στο Ιερόν Κελλίον Παναγούδα, κι έπλεκε σιωπηλός κομποσχοίνι.  Εμείς  ολοτρίγυρα αρκετοί θα έλεγα προσκυνητές καθισμένοι στους κομμένους κορμούς των δένδρων, παρακολουθούσαμε σιωπηλοί.  Για μια στιγμή ο γέροντας έσπασε τη σιωπή του αστειευόμενος με δυό παιδιά δέκα με δώδεκα χρονών.
«Εσένα πως σε λένε;»  ρώτησε ο γέροντας.
«Γιώργο» απαντά ο μικρός.
«Πω, πω και ήθελα έναν υποτακτικό να τον λένε Γιώργο»  του απάντησε ο γέροντας αστειευόμενος, κι ύστερα τον πλησίασε συνεχίζοντας «Μα εγώ δε τον θέλω έτσι, τον θέλω να έχει βγάλει πανεπιστήμια, να ξέρει ξένες γλώσσες».
Στο τέλος φεύγοντας ο μικρός με τον πατέρα του, πήγε να πάρει την ευχή του.

7333 - Της ησυχίας ο κανών

Της ησυχίας ο κανών
Του Βασίλη Χαραλάμπους

Ξακολουθεί τ’ αντιμίλημα του γραιγολεβάντε
στην μικρή  πολίχνη των Καρυών
κι ακόμα οδοιπορώ ανάμεσα  στα πάμπολλα κυπαρίσσια
στη σιωπηλή διαδρομή
από τις  Καρυές στο Χιλανδάρι.

7332 - Χωρίς λόγια…













Από το εξαιρετικό 
blog 

7331 - Αγιορειτικά κειμήλια στη Χαλκιδική. Η περίπτωση της Αγίας Ζώνης

Χιούτης Κωνσταντίνος,

Αγιορειτικά κειμήλια στη Χαλκιδική. Η περίπτωση της Αγίας Ζώνης

Χρονικά της Χαλκιδικής 56-57 (2011-2012), σ. 183-206
Θεσσαλονίκη 2012

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
Σε ψηφιακή μορφή:

7330 - Κρασιά Μυλοποτάμου. Συνέντευξη του Γέροντα Επιφάνιου


       Ο Μυλοπόταμος, το μεγαλύτερο μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, βρίσκεται σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία. Η φωτογραφία που κοιτάζω αποτυπώνει τον πύργο και το ναό, πάνω από μια απόκρημνη και άγρια ακτή. Πίσω του αρχίζει ένας καταπράσινος λόφος με ήρεμη κλίση και πάνω, μακριά, ο προστάτης όγκος του Αγίου Όρους. Στον Μυλοπόταμο παράγονταν κρασί πριν από 1.000 χρόνια! Αυτή την παράδοση αποφάσισε να αναβιώσει, με μεγάλη φροντίδα και τεράστια προσπάθεια, ο πατέρας Επιφάνιος. Στη συζήτηση που ακολουθεί, μου μίλησε για τα βήματα, τις δυσκολίες, αλλά και τις χαρές της πορείας. Συνέχεια

7329 - Ιεροδιάκονος Κορνήλιος Γρηγοριάτης (1924-29 Οκτωβρίου 1951)

Ο κατά κόσμον Χαράλαμπος Θεοδώρου Καραμαντζάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Γόνος πολύτεκνης και φτωχής οικογένειας. Αδελφό είχε τον ιερομόναχο Αθηναγόρα Ολυμπίτη.
Το 1944 έφυγε κρυφά από το σπίτι του για το Άγιον Όρος. Στις 17.8.1945 προσήλθε στην ιερά μονή Γρηγορίου. Το 1946 εκάρη μοναχός και στις 29.10.1946 χειροτονήθηκε διάκονος από τον μητροπολίτη Μιλητουπόλεως Ιερόθεο. Ήταν πολύ αγαπητός απ’ όλη την αδελφότητα και περισσότερο από τον ηγούμενό του Βησσαρίωνα (†1974). Ήταν και καλός ιερορράπτης.
Από μικρός είχε αρκετά φιλάσθενη κράση. Έπασχε από οξεία μυοκαρδίτιδα και ρευματισμούς. Το τέλος του ήταν οσιακό. Είχε ετοιμασθεί με το μυστήριο του θείου και ιερού Ευχελαίου και τη συχνή θεία Κοινωνία.
Ανεπαύθη κατά την αγρυπνία της δεύτερης πανηγύρεως της μονής, της αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, όπου εκεί φυλάγεται μεγάλο μέρος των τίμιων και χαριτόβρυτων λειψάνων της, στις 29.10.1951, ημερομηνία κατά την οποία προ πενταετίας είχε χειροτονηθεί.

7328 - Ιερομόναχοι Γρηγόριος (1912-2007) και Καλλίνικος (1917-2009) Κρανιάδες (3ο μέρος)

Το ξακουστό για τη λατρευτική ζωή του Κελλί Παναγίας Κρανιάς (Προβάτας)
Οι Λειτουργίες που γίνονταν στο κελλί της Παναγίας Κρανιάς ήταν γνωστές σε όλους τους Αγιορείτες, όχι μόνον για την πνευματικότητα αλλά και για την πλουσιοπάροχη Τράπεζα με τα καλύτερα εδέσματα. Όπως συνήθιζε να λέει ο Γέροντας: «Μας έδωσαν οι Άγιοι πλούσια τα αγαθά, έτσι και εμείς πλουσιοπάροχα να τους δοξάζουμε».
Ο παπα-Ν.Γ., που συχνά ερχόταν στο κελλί μας και τον αγαπούσαν πολύ οι Γεροντάδες, αναφέρει γι’ αυτούς:

7327 - Ιερομονάχου Ισαάκ: Βίος και Λόγοι Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 4ο)


       Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου μέρος 4ο.

       Ανάγνωση απο το ομώνυμο βιβλίο του Ιερομονάχου Ισαάκ, εκδ. I.Ησυχ. Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου Μεταμορφώσεως Χαλκιδικής. Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Λεμεσού. Διαβάζει η Νάταλι Αμάν. Περισσότερα

7326 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Τιμόθεος ο Εσφιγμενίτης




Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 29 Οκτωβρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου:

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

7325 - Ο γερω-Άνθιμος του Κελλίου της Πατερίτσας

Ο υποτακτικός παπα-Τρύφων
Τον παπα-Τρύφωνα από το Κελλί Πατερίτσα, ο Γέροντάς του Άνθιμος μία μέρα του είπε:
-Κάθησε, μην φύγεις σήμερα, γιατί θὰ πεθάνω.
Ματαίωσε την Λειτουργία που είχε κανονίσει να κάνει σε κάποιο Κελλί, και κάθησε κοντά του. 
Εκοιμήθη ο Γέροντάς του Άνθιμος σε ηλικία 103 ετών και του έκλεισε τα μάτια. Δεν είχε αρρωστήσει ποτέ στην ζωή του.

7324 - Μοναχός Πανάρετος Παντοκρατορινός (1901 - 28 Οκτωβρίου 1969)

Ο κατά κόσμον Παντελεήμων Βασιλειάδης γεννήθηκε στην Προύσα της Μ. Ασίας το 1901. Στην ιερά μονή Παντοκράτορος προσήλθε το 1938 κι εκάρη μοναχός το επόμενο έτος. Ανεπαύθη εν Κυρίω στις 28.10.1969. Αυτά τα λίγα αναφέρει το μοναχολόγιο της μονής του γι’ αυτόν.
Οι άνθρωποι που τον γνώρισαν τον περιγράφουν ψηλό, λιπόσαρκο, ρυτιδωμένο, σκληραγωγημένο, του οποίου το βλέμμα, η ιλαρότητα του προσώπου και τα μετρημένα λόγια του, τους προβλημάτιζαν. Τον είχαν για ελαφρόμυαλο οι παλαιοί Παντοκρατορινοί και μόνο για θελήματα. Τον θεωρούσαν υπαίτιο της φωτιάς, που έκαψε το 1948 μία ωραία πτέρυγα της μονής. Δεν χρησιμοποιούσε ποτέ ζώο. Καθημερινά πήγαινε κι ερχόταν φορτωμένος στις Καρυές, μεταφέροντας την αλληλογραφία και ό,τι άλλο του ζητούσαν οι πατέρες, κάνοντας σε όλους υπακοή. Το δρομολόγιο αυτό το επιτελούσε για χρόνια χειμώνα-καλοκαίρι, με παγωνιές και με καύσωνα.

7323 - Φθινόπωρο στο Βατοπαίδι (φωτογραφίες)



Μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες από το Βατοπαίδι, την ώρα που το φθινόπωρο κάνει για τα καλά αισθητή την παρουσία του. (Φωτ.: Νίκος Λουπάκης) Περισσότερα

7322 - Γιορτάζουν σήμερα



Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 28 Οκτωβρίου




Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

7321 - Το Μετοχιακό ζήτημα του Αγίου Όρους. Μια αποσιωπημένη εθνική προσφορά των αγιορειτικών μονών και η φορολογική μεταχείρισή τους

Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος - Αποστολίδης Χρήστος,

Το Μετοχιακό ζήτημα του Αγίου Όρους. Μια αποσιωπημένη εθνική προσφορά των αγιορειτικών μονών και η φορολογική μεταχείρισή τους

Κιβωτός της Ορθοδοξίας, Σεπτέμβριος 2015.
Αθήνα 2015


Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
http://athoslibrary.blogspot.gr

7320 - Άγνωστες εικόνες του Ιερομονάχου Πανάρετου Καυσοκαλυβίτου του Κρητός



       Η εικόνα της Θεοτόκου Πορταΐτισσας (αριστερά) ιστορήθηκε το 1906 και φυλάσσεται στην ιερά μονή Αγίας Τριάδος της Αίγινας που ίδρυσε ο άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως.

Η εικόνα της Θεοτόκου Γλυκοφιλούσας (δεξιά), της ίδιας εποχής, βρίσκεται σε προσκυνητάρι στον μητροπολιτικό ναό του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά της Θεσσαλονίκης.

Οι εικόνες αυτές είναι έργα του εργαστηρίου της καλύβης Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Σκήτης Καυσοκαλυβίων του Αγίου Όρους.

7319 - Αγρυπνία απόψε στο Βατοπαίδι

Εορτάζει αύριο 28/15 Οκτωβρίου η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου την Παναγία την Παντάνασσα. Απόψε στο μοναστήρι τελείται Αγρυπνία.
Η θαυματουργός εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παντανάσσης είναι φορητή του 17ου αιώνα. Βρίσκεται στο αριστερό προσκυνητάριο του βορειανατολικού κίονα του Καθολικού της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου.
Μια ημέρα ένας νέος, που ήταν από την Κύπρο, μπήκε στο ναό και πήγε να προσκυνήσει την εικόνα. Ο Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός είδε να αστράφτει ξαφνικά το πρόσωπο της Παναγίας, και μια αόρατη δύναμη έρριξε τον νεαρό καταγής. Μόλις συνήλθε εξομολογήθηκε με δάκρυα στους πατέρες ότι ζούσε με απιστία καταφρονώντας τις εντολές του Θεού και επιδιδόταν στην μαγεία. Έτσι η θαυματουργική επέμβαση της Θεοτόκου έπεισε το νέο να αλλάξει ζωή και να γίνει πιστός άνθρωπος.
Η εικόνα αυτή έχει επίσης την ειδική χάρη από το Θεό να θεραπεύει την φοβερή ασθένεια του καρκίνου. Είναι γνωστές πάρα πολλές περιπτώσεις καρκινοπαθών, που έχουν θεραπευθεί στις ημέρες μας, μετά από ανάγνωση του Παρακλητικού Κανόνα της Παναγίας της Παντανάσσης.

7318 - Υποδοχή της Αγίας Ζώνης στο Βασιλικό Χαλκίδος (βίντεο)

Παρακολουθούμε στιγμές από την υποδοχή της Αγίας Ζώνης στο Βαισιλικό Χαλκίδος κατά τη 24η Οκτωβρίου. Την Αγία Ζώνη συνόδευε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ και την υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος ο Β. Συγκινητικές ήταν οι στιγμές όταν ο πιστός λαός παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες παρέμενε στην ουρά να προσκυνήσει τη Τιμία Ζώνη.

7317 - Ψυχή Ορθρία (Ημερολόγιο Όρους 2015). Μέρος 1ο

Ορθρίες ψυχές στα σκοτεινά αναζητούν την λάμψη
Μαύρα φορούν, όλο αγρυπνούν το έλεος να μην πάψει
Στασίδι τρίζει, στέκομαι, την κεφαλή μου κλίνω
Στον Κύριο των δυνάμεων κάθε μου ελπίδα αφήνω…

Πύλη βαριά διάπλατα άνοιξε νέα μέρα
Να την διαβώ παρακαλώ τον σπλαχνικό Πατέρα
Μάνα μου Πορταΐτισσα αξίωσε με πάλι
λέξεις να ρθούν  που να οδηγούν στου Υιού Σου την αγκάλη…

Απ το θρονί σου ευλόγησε οι μνήμες  να γραφτούνε
Χάρη να λάβουν από σε, να μυροβοληθούνε…

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

7316 - Φως Ανατολής και φως Δύσης στην περιοχή των Καρυών του Αγίου Όρους

…και φως Δύσης
Φως Ανατολής…












Σήμερα, στην περιοχή των Καρυών του Αγίου Όρους
Φωτογραφίες: Σάββας Βασιλειάδης

7315 - Άγιον Όρος - Οι τοιχογραφίες στο παρεκκλήσι του αγίου Δημητρίου της Μονής Βατοπαιδίου


Το παρεκκλήσιο του αγίου Δημητρίου που βρίσκεται βορείως της λιτής του Καθολικού της Μονής Βατοπαιδίου, αποτελεί μεταβυζαντινή προσθήκη στο βυζαντινό οικοδόμημα του Καθολικού με απαράμιλλου κάλλους τοιχογραφίες. 
Το παρεκκλήσιο ιστόρησε ο Κοσμάς Λήμνιος το 1721

7314 - Εόρτιαι προσφωνήσεις επί τη εκατονταετηρίδι της απελευθερώσεως της Θεσσαλονίκης, του Πολυγύρου, της Αρναίας, της Ιερισσού, της Ουρανουπόλεως και του Αγίου Όρους



Μάξιμος μον. Ιβηρίτης,
Εόρτιαι προσφωνήσεις επί τη εκατονταετηρίδι της απελευθερώσεως της Θεσσαλονίκης, του Πολυγύρου, της Αρναίας, της Ιερισσού, της Ουρανουπόλεως και του Αγίου Όρους
Θεσσαλονίκη 2012

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

7313 - Κρίση και επιβίωση των αθωνικών μοναστηριών κατά τους 17ο και 18ο αιώνες

Φωκίων Κοντζαγεώργης
Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του ΑΠΘ


       Ο Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του ΑΠΑΘ Φωκίων Κοντζαγεώργης μιλάει στο Ι' Επιστημονικό Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης με τίτλο: «Το Άγιον Όρος στον 17ο και 18ο αι. Από τους μεταβυζαντινούς στους νεότερους χρόνους» με θέμα εισήγησης: «Κρίση και επιβίωση των αθωνικών μοναστηριών κατά τους 17ο και 18ο αιώνες».

7312 - Ιερομόναχος Θεοδόσιος Καψαλιώτης (1893-26 Οκτωβρίου 1975)

Ο κατά κόσμον Θεόδωρος Πάνος του Βασιλείου και της Δαρείας γεννήθηκε στο Σολοπώφ της Ρουμανίας το έτος 1893. Μετά τις σπουδές του εισήλθε προς μονασμό σε μονή της πατρίδος του. Κατό­πιν αναχώρησε για τα Ιεροσόλυμα και κοινοβίασε σε ρωσική μονή με 150 μοναχούς το 1923. Γνώριζε και τη ρωσική γλώσσα. Η μη ακριβής τήρηση των νηστειών και η συχνή κατάλυση ελαίου τον σκανδάλισε κι έφυγε για το Άγιον Όρος το 1925. Στην αρχή μόνασε στη σκήτη του Αγίου Δημητρίου-Λάκκου.
Εγκαταστάθηκε στο ερημητήριο του Αγίου Σάββα της Καψάλας και είχε μεγάλη ασκητική ζωή.

7311 - Βατοπαιδινή Σκήτη Αγίου Δημητρίου. Τοιχογραφίες του Κυριακού