Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

7141 - «Άξιον εστίν» ή «Επί σοι χαίρει»;

Η Υπεραγία Θεοτόκος φανερώνεται συχνά σε αγί­ους ανθρώπους σε στιγμές ανάγκης. Άλλοτε για να τους ενθαρρύνει κατά την άσκηση, άλλοτε για να τους θεραπεύσει από ασθένειες, ή για να τους αποκαλύψει κάποιο μυστήριο.
Δύο θαυμαστά τέτοια περιστατικά έλαβαν χώρα στην Ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας, στο Άγιον Όρος. Ήταν κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, όταν έψαλλαν τον Ακάθιστο Ύμνο: κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ο όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης, αποκαμωμένος, έγειρε αντίκρυ στην εικόνα της Θεοτόκου. Έτσι καθισμένος, αποκοιμήθηκε. Τότε ακριβώς εμφανίστηκε σ’ αυτόν η Πανάμωμος και Υπεραγία Θεοτόκος, περιβεβλημένη ουράνιο φως και είπε: «Χαίροις, Ιωάννη! Ψάλλε μοι και εγώ δεν θέλω σε εγκαταλείψει». Ύστερα έβαλε μέσα στο χέρι του αγίου ένα χρυσό φλουρί. Όταν εκείνος ξύπνησε, το χρυσό φλουρί ήταν ακόμη μέσα στο χέρι του. Ακολούθησαν πολλά και εξαίσια θαυμαστά γεγονότα, τα οποία ενεργήθηκαν από την εικόνα της Θεο­τόκου αλλά και από το χρυσό νόμισμα.

7140 - Όσιος Παΐσιος Αγιορείτης: Είναι σκάνδαλο να υπάρχουν τσέπες γεμάτες λεφτά και να είναι ραμμένες.

Είδες ποτέ σάβανο με τσέπες; Όλα εδώ μένουν. Μόνο οι αγαθοεργίες πηγαίνουν στον ουρανό. Ξέρεις γιατί γίνονται οι πόλεμοι; Για το χρήμα...

Κάποτε ήλθε εδώ ένας πολύ γνωστός γιατρός για να μιλήσουμε. Ήταν και η γυναίκα του γιατρός, θρησκευόμενοι άνθρωποι και οι δύο. Παραπονιόταν ότι τα παιδιά του ζούσαν κοσμική ζωή και όχι μόνο δεν τηρούσαν τις εκκλησιαστικές παραδόσεις της οικογένειας τους, αλλά και τις ειρωνεύονταν.
Χαρακτήριζαν τους χριστιανούς καθυστερημένους, βολεμένους, ανειλικρινείς, υποκριτές και θεομπαίχτες, επειδή η ζωή τους -έλεγαν- δεν συμβαδίζει με τα λόγια τους και τα έργα τους δεν είναι χριστιανικά.

7139 - Επαναπροσδιορίζοντας το ρόλο των αγιορείτικων μετοχίων και τη σχέση τους με τις τοπικές κοινωνίες


Η Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Virginia Δρ Φωτεινή Κονδύλη μιλάει στο Θ' Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας για τα αγιορείτικα μετόχια, με τίτλο εισήγησης: «Ενάντια στην κρίση. Ο ρόλος των αγιορείτικων μετοχίων στο ύστερο Βυζάντιο».

7138 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες τον Οκτώβριο




Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
... Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών... (Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης) 

Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Οκτώβριο:

7137 - Μοναχός Ζαχαρίας Διονυσιάτης (1909 – 2000)

μοναχού Ιωσήφ Διονυσιάτου
Στην πολυετή πορεία της μοναχικής μου ζωής (1964-2015), γνώρισα πλήθος μοναχών, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στην εν ουρανοίς Εκκλησία των πρωτοτόκων. Απ’ αυτούς, πολλοί εγκατέλειψαν τα εγκόσμια στο άνθος της ηλικίας τους, άλλοι μεσήλικες και άλλοι σε γεροντική ηλικία. Απ’ όλες αυτές τις ηλικίες γνωρίσαμε αγίους ανθρώπους. Μάλιστα ένα μέρος εξ αυτών ήσαν εξ εγγάμων. Δεν έχει σημασία τι ζωή έκαναν πρωτύτερα, σημασία έχει τι ζωή έκαναν αφ’ ότου άκουσαν και υπάκουσαν στη φωνή της ουράνιας κλήσεως. Και ο Απόστολος Πέτρος ήταν εξ εγγάμων, όμως άμα τη κλήσει ακολούθησε τη φωνή του Διδασκάλου Χριστού, σε βαθμό να έχει παρρησία να λέγει προς το Σωτήρα «Ιδού ημείς αφήκαμεν πάντα και ηκολουθήσαμέν σε» (Ματθ. ιθ΄27). Αλλά αν εξε­τάσουμε και τη Χριστιανική τους διαγωγή προτού μονάσουν, διαπιστώνουμε, ότι ήδη από τον κόσμο ασκούσαν αρετή και τηρούσαν πιστά τις εντολές του Ευαγγελίου.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

7136 - Στιγμές από την πανήγυρη της Παναγίας Παντάνασσας στο μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος.

7135 - Ομιλία για τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη στην Ι.Μ. Πρεβέζης (βίντεο)

Ομιλία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης για τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη με θέμα: «Η προσωπικότης τοῦ Οσίου Παϊσίου τοῦ Αγιορείτου».
Την κεντρική ομιλία έκανε ο ὁ Πανοσ. Αρχιμ. Αρσένιος Κατερέλλος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Δίβρης Φθιώτιδος ο οποίος είχε γνωρίσει τον Άγιο Παΐσιο.
Την εκδήλωση προλόγισε ο πατ. Ιωαννίκιος ενώ μίλησε και ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος.
Πλήθος πιστών παραβρέθηκε στην εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.
Δείτε βίντεο με ολόκληρη την εκδήλωση:

7134 - Τα εργαστήρια και η αγορά των Καρυών Αγίου Όρους στον 19ο αιώνα


Χατζηφώτης Ιωάννης,
Τα εργαστήρια και η αγορά των Καρυών Αγίου Όρους στον 19ο αιώνα
Άγιον Όρος 1985

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

7133 - Το διακόνημα της αγιογραφίας στο Άγιον Όρος

Ο Γέροντας της Καλύβης 
Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Σκήτης, 
Γαβριήλ, μιλάει για το διακόνημα της αγιογραφίας 
και τη σημασία του εργόχειρου στη μοναχική ζωή.

7132 - Ιερομόναχος Ιωακείμ Νεοσκητιώτης (1858 - 29 Σεπτεμβρίου 1943)

Γεννήθηκε στο χωριό Κοντογουράτα της Κεφαλλονιάς από ευσεβή οικογένεια. Ο παππούς του και ο πατέρας του προείδαν το τέλος τους. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γεράσιμος Σπετσιέρης και η μητέρα του Διαμαντούλα Φαραντάτου. Ο πατέρας του πατέρα του ήταν ο ιερεύς Ιωάννης (1859), ο οποίος προείπε την ιερατική εξέλιξη του εγγονού του. Στην αγία κολυμβήθρα, κατά τη θέληση εκείνου, έλαβε τ’ όνομα του παππού του. Όταν ήταν παιδί, όλοι τον φώναζαν παπά. Πολλές φορές κινδύνεψε να πεθάνει από διάφορες ασθένειες, αλλά η σωστική βοήθεια της Παναγίας τον προφύλαξε. Καθώς γράφει ο ίδιος στ’ Απομνημονεύματά του, «εκ της μικράς ηλικίας μου εις έρως κατέτρωγε την καρδίαν μου, να γίνω μοναχός».
Υποτάχθηκε με αφοσίωση σ’ ενάρετους και αυστηρούς Γέροντες, τον Χριστόφορο, και τον ιερομόναχο Συνέσιο (†1920), που ήσαν Κεφαλλονίτες, στη Νέα Σκήτη, στην ταπεινή Καλύβη της Συνάξεως των Εικοσάριθμων Αγίων Αναργύρων, το 1877.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

7131 - Τα προπύλαια της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους

7130 - Ιερομόναχος Χρυσόστομος Διονυσιάτης (1860 - 28 Σεπτ/ρίου 1933)

Η καταγωγή του ήταν από τη Βάρνα της Βουλγαρίας. Ήταν τελειόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και του Πανεπιστημίου Ερλάγγης της Γερμανίας. Ήταν γνώστης της βουλγαρικής, λατινικής, γερμανικής, γαλλικής, ρωσικής, αγγλικής και τουρκικής γλώσσας.
Το 1909 προσήλθε στη μονή Διονυσίου κι εκάρη μοναχός. Μετά διετία προσκλήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος κι εστάλη στη Βουλγαρία ως ιεροκήρυκας. Εκεί περιέπεσε σε μεγάλες δυσκολίες, περιπέτειες και πειρασμούς. Επανήλθε στη μονή του και ανέλαβε προϊσταμενικά και γραμματειακά καθήκοντα. Κατά την αγγλογαλλική κατοχή (1916-1917) χρημάτισε αρχιγραμματέας της Ιεράς Κοινότητος και λόγω της μορφώσεως και πολυγλωσσίας του φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμος για το Άγιον Όρος. Διετέλεσε καθηγητής στη Σχολή του Τιμίου Σταυρού Ιεροσολύμων, γυμνασιάρχης Σύμης, καθηγητής στην Ιερατική Σχολή Αγίας Αναστασίας Βασιλικών Θεσσαλονίκης, κατόπιν προσκλήσεως του μητροπολίτου Κασσανδρείας Ειρηναίου (†1945), και της Αθωνιάδος Ακαδημίας.

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

7129 - Στο Άγιο Όρος, Σεπτέμβριος 2015 (φωτογραφίες)


Οι φωτογραφίες είναι από το τελευταίο ταξίδι μου στο Άγιο Όρος (19-23 Σεπτεμβρίου 2015).

7128 - Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης: Όπου και αν κοιτάξεις, όποιον και αν ερωτήσεις, όλοι ως εξ ενός στόματος θα ομολογήσουν ότι κάποιο αγκάθι τους κεντά και πονούν

Ας μη λησμονώμεν, τέκνον μου, ότι όλοι οι άγιοι διήλθον αυτό το καμίνι των θλίψεων υπό διαφόρους μορφάς, συμφώνως έκαστος προς ο εκλήθη επάγγελμα. Εάν ρίψωμε μία ματιά εις τον πολυθρύλητον βίον και πολιτείαν της αγίας Αυγούστης Θεοφανούς, θα ίδωμεν συσσωρευμένας τας θλίψεις, την μίαν κατόπιν της άλλης, καθ’ όλην την πολυβασανισμένην ζωήν της. Έπασχε πολύ, παντοιοτρόπως προσεπάθει, ίνα δια μέσου νουθεσιών και προσευχών και δακρύων και παραδειγμάτων επιστρέψη τον εξοκείλαντα εις την αμαρτίαν αυτοκράτορα, τον σοφόν Λέοντα, τον νόμιμον σύζυγόν της. Αυτός ήτο καθ’ ολοκληρίαν ο σταυρός της αγίας αυτής ψυχής, καθ’ όλην την ζωήν της. Και αυτά τα βάσανα με τα καλά έργα της, την αγίασαν. Κάνε λοιπόν υπομονήν, προσεύχου, νουθέτει, ελπίζοντας εις τον Κύριον, « Μακάριος ανήρ ος ελπίζει επ’ αυτόν» ( Ψαλμ. 33,8 ). Ούτως εχαράχθη του ανθρώπου ο βίος επί της γης, εφ’ όσον εξέπεσεν από την αθανασίαν, τρυγά τώρα τους καρπούς, ους εγέννησεν η παρακοή.

7127 - Ομιλία περί υπακοής [Αρχιμ. Εφραίμ Ξηροποταμηνού (†1984)]

Αποσπάσματα από απομαγνητοφωνημένη ομιλία προς τους πατέρες της μονής.
Όταν ενθυμούμαι τα πρώτα μου βήματα στην μοναχική ζωή και αναπολώ εκείνη την ευλογημένη περίοδο, σκέπτομαι τις μικρές συμβουλές του γέροντός μου, εκείνες τις απλές νουθεσίες, που ήταν γεμάτες από δυνατά νοήματα, βγαλμένα από την πείρα και τα βιώματά του. Όταν τα φέρνω στο νου μου, βλέπω πόσο δυνατό θεμέλιο έγιναν για την μοναχική μου πορεία. Ήταν απλές συμβουλές γύρω από βασικά θέματα της μοναχικής ζωής και ιδία της υπακοής, όπως το «Ανέπαυσες τον Γέροντά σου, ανέπαυσες τον Θεό. Δεν ανέπαυσες τον Γέροντά σου, μήτε τον Θεόν ανέπαυσες», ή το «Ό,τι αρχή έβαλες, αυτή θα ακολουθήσης: καλή αρχή, κάλλιστον τέλος. Κακή αρχή, κάκιστον τέλος» και άλλες πολλές τέτοιες πνευματικές νουθεσίες, που για μας ήταν, στην πρώτη φάσι της μοναχικής μας ζωής, αλλά και στην μετέπειτα, δύναμις πνευματική, πυξίδα που μας ωδηγούσε ασφαλώς στην πορεία την μοναχική, την ισόβια αυτή πορεία. Και πράγματι, στην μετέπειτα ζωή είδαμε πόσο αλήθεια είχαν τα απλά αυτά λόγια.

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

7126 - Υπακοή, η εφαρμοσμένη αγάπη. (Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός)

Ο μακαριστός Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (†2009) παρουσιάζει την υπακοή ως υπόδειγμα εφαρμοσμένης αγάπης.

7125 - Το βαγεναριό (κρασαριό) της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα (Σεράϊ) στο Άγιον Όρος



7124 - Τους φυλάσσοντας κείνο π’ αυγάζει

Τους φυλάσσοντας κείνο π’ αυγάζει
Του Βασίλη Χαραλάμπους
Κι από τη Μεγίστη Λαύρα
το μεγαλομονάστηρο τ’ Άθωνα
για της Αγίας Τριάδος τη Σκήτη
στα Καυσοκαλύβια της ικεσίας
διαπερνώντας τη Σάρα
την απόκρημνη κι ερημική πλαγιά.

Τανάπαλιν θ’ αρχινίσει το σύναγμα
σαν το σήμαντρο σημάνει
στον μικρό ναΐσκο της Σκήτης
κι ούτε θ’ ακούς στον αυλόγυρο
των Αίνων το ψάλσιμο.

Κι η Παναγιά θα παραστέκει σιωπηλά
τους φυλάσσοντας κείνο π’ αυγάζει
της αληθείας το φως. 

*Αυγάζει – φωτίζει

7123 - Σήμερα η συλλογή σταφυλιών από το αιωνόβιο κλήμα του τάφου του Αγίου Συμεών στο Χιλιανδάρι


Σήμερα, παραμονή της εορτής του Τιμίου Σταυρού στο Άγιο Όρος, οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου συλλέγουν τα σταφύλια από το αιωνόβιο κλήμα που φύτρωσε στον τάφο του Αγίου Συμεών. Αύριο, μετά την Θεία Λειτουργία, ο Ηγούμενος θα τα ευλογίσει και θα μοιράσει από δύο ρόγες στους πιστούς. Είναι η μόνη ημέρα του έτους που κάποιος μπορεί να φάει από τα θαυματουργά σταφύλια. Στη συνέχεια τα συλλεχθέντα σταφύλια θα αποξηρανθούν και και θα χορηγούνται σε άτεκνα ζευγάρια.

7122 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος






Απόψε τελείται Αγρυπνία σε όλα τα Μοναστήρια του Αγίου Όρους για την αυριανή εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14/27 Σεπτεμβρίου).

Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Ξηροποτάμου.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

7121 - Το Άγιον Όρος του Jan Paul ten Bruggencate



Στο τελευταίο ταξίδι μου στο Άγιο Όρος είχα την χαρά να γνωρίσω τον κ. Jan Paul ten Bruggencate, Ολλανδό φιλαγιορείτη, ηλικίας 84 ετών. Ο Jan Paul επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Άγιο Όρος τον Αύγουστο του 1967. Σ΄εκείνο το ταξίδι αποβιβάσθηκε στη Δάφνη από καΐκι που μετέφερε και τον Μητροπολίτη του Λένινγκραντ Νικόδημο, μια από τις σημαντικότερες, αλλά και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Εκκλησίας της Ρωσίας(*). Κατάφερε να τον φωτογραφίσει τόσο στη Δάφνη όσο και στις Καρυές.

7120 - Περιήγησις στον Άθωνα









Πρέπης Ευθύμιος προηγ. Παντοκρατορινός,
Περιήγησις στον Άθωνα
Αθήνα 1969

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

7119 - Στην Ιερά Μονή Ομπλού Πατρών εικόνα της Παναγίας Παραμυθίας του Βατοπαιδίου

Η Ιερά Μονή Ομπλού Πατρών σας προσκαλεί στις λατρευτικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ιερά Μονή Ομπλού επί τη ευκαιρία της υποδοχής μεγάλου αντιγράφου της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Περισσότερα για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγία Παραμυθίας μπορείτε να διαβάσετε πατόντας εδώ.
Η άφιξη της ιεράς εικόνας θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης 1 Οκτωβρίου 2015 στην Μονή Ομπλού.
Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015 στις 7 το απόγευμα ο Γέροντας Εφραίμ, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου θα μιλήσει στο Συνεδριακό χώρο του Ξανοδοχείου Patras Palace. 
Ο τίτλος της ομιλίας του Γέροντα είναι: «Η παρουσία του Αγίου όρους σήμερα».

7118 - Τι ελκύει τους ανθρώπους στην Εκκλησία και το Μοναχισμό σήμερα (Γέροντας Ελισαίος Σιμωνοπετρίτης)

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας 
Αρχιμ. Ελισαίος μας μιλάει για τη σχέση των νέων
με το μοναχισμό σήμερα.

7117- Ο Χερουβικός ύμνος από το βατοπαιδινό χορό

Ο Χερουβικός ύμνος ψάλλεται προ της Μεγάλης Εισόδου κατά τη Θεία Λειτουργία. Στη Θεία Λειτουργία του Αγίου Χρυσοστόμου και Μεγάλου Βασιλείου ψάλλεται ως Χερουβικό ο ύμνος «Οι τα Χερουβίμ μυστικώς εικονίζοντες…». Εξαίρεση μόνο αποτελούν η Μεγάλη Πέμπτη κατά την οποία ψάλλεται ως χερουβικό ο ύμνος «Του δείπνου σου του μυστικού…» και το Μεγάλο Σάββατο που ψάλλεται ο αρχαίος ύμνος «Σιγησάτω πάσα σαρξ…». Επίσης στη Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής  ψάλλεται ως Χερουβικό ο ύμνος «Νυν αι δυνάμεις των ουρανών». Περισσότερα

7116 - Για τον Όσιο Σιλουανό τον Αθωνίτη


Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Σαχάρωφ,
Ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης 
(επιλογή)
Έσσεξ 1999
Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
Saint Silouan the Athonite.
Personal Reflections on the Life
of Saint Silouan the Athonite 
(1866-1938)
Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
Sophrony Archimandrita,
San Silouan el Athonita
Madrid 1996
Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

7115 - Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης (†1938)














Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 24 Σεπτεμβρίου

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

7114 - Фотографије са славе келије Маруда




7113 - В афонской келлии Маруда отметили престольный праздник (+ВИДЕО)




7112 - Κτιτορικό Μνημόσυνο (2015) στο Ιερό Κελλί Μαρουδά - βίντεο

Στα Αγιορειτικά καθιδρύματα η ετήσια πανήγυρη κλείνει με την τέλεση μεγάλου Κτιτορικού μνημοσύνου στο οποίο μνημονεύεται το όνομα του Κτίτορα και όλων όσων συνέτρεξαν για την ίδρυση και συντήρησή του. Το μνημόσυνο τελείται κατά τον μεθεόρτιο Εσπερινό και ακολουθεί η Κτιτορική Τράπεζα.
Στα βίντεο που ακολουθούν παρακολουθείτε στιγμές από το Κτιτορικό Μνημόσυνο στο Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Γέννησης της Θεοτόκου, Μαρουδά, στις 8/21 Σεπτεμβρίου 2015.


Φωτογραφία:
Προηγούμενος Βίκτωρ Χιλιανδαρινός,
ο κτίτωρ του Ιερού Κελλιού Μαρουδά (1653)
(σύγχρονη τοιχογραφία)

7111 - Σιγούρλιο η τοιχογραφία π’ απόμεινε

Σιγούρλιο η τοιχογραφία π’ απόμεινε
Του Βασίλη Χαραλάμπους
_____________
Σιμά στου Άδειν τον Λάκκο είν’ η Πατερίτσα
Κελλίον Χιλανδαρινόν
της του Χριστού Μεταμόρφωσης
μ’ απομεινάρια από το βυζαντινόν κάλλος
στου Ιερού Βήματος τις κόγχες.

Σιγούρλιο η τοιχογραφία π’ απόμεινε
με την  Παναγιά Βρεφοκρατούσα ένθρονο
κι ολοτρίγυρα Άγγελοι
«οι εφεστώτες των ψυχών ημών».
* Σιγούρλιο – με την έννοια της καταφυγής και παρηγοριάς

7110 - Κυκλοφορησε ο Α΄ Τόμος (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος) από το τετράτομο έργο «Βατοπαιδινόν Δοξαστικάριον»

Κυκλοφόρησε ο Α΄ τόμος (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος) από το τετράτομο «ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΝ ΔΟΞΑΣΤΙΚΑΡΙΟΝ» στον οποίο περιέχονται Δοξαστικά των Δεσποτικών και Θεομητορικών εορτών, των εορταζομένων Αγίων του όλου ενιαυτού, του Τριωδίου, του Πεντηκοσταρίου, καθώς και τα Εωθινά, τα Δογματικά Θεοτοκία, και ορισμένα Απολυτίκια και Ιδιόμελα. Η μελοποίησή του από τον ιερομόναχο Θεοφάνη Βατοπαιδινό ήταν καθαρά λόγος λειτουργικός: η χρονική διάρκεια, η διατήρηση των μουσικών θέσεων και φράσεων των παλαιοτέρων και ο εμπλουτισμός των υπαρχόντων μελοποιημένων ακολουθιών με αυτές της Θεοτόκου, των Βατοπαιδινών και άλλων Αγίων που τιμώνται με την τέλεση αγρυπνιών ή πανηγύρεων στο Άγιον Όρος.
Στηρίχθηκε στις μεθόδους εκείνες που προηγήθηκαν στην μακραίωνη ψαλτική παράδοση, χωρίς την επιδίωξη νεωτερισμών και αλλοίωσης των παραδεδομένων, με την προσαρμογή τους στις παρουσιαζόμενες κυρίως λειτουργικές ανάγκες τόσο στο Άγιον Όρος όσο και στον κόσμο.

7109 - Μοναχός Ησαΐας Προδρομίτης (1807 – 23 Σεπτεμβρίου 1902)

Γεννήθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη του 1807 σ’ ένα άσημο χωριό, την Ανυνοάσα της Ρουμανίας. Κατά κόσμον ονομαζόταν Ιωάννης Ντραγκιτσέσκου. Νέος μόνασε στη μονή Χωράιτσα της Μολδαβίας.
Το 1845 ήλθε στην Καλύβη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη σκήτη της Αγίας Άννης. Το 1857 μετοίκησε στη ρουμανική σκήτη του Τιμίου Προδρόμου. Ήταν και αυτός άριστος φοιτητής του πανεπιστημίου της ερήμου. Δεν είχε κοσμική σοφία αλλά χάρη Θεού κι έτσι έγινε σοφός διδάσκαλος και πνευματικός οδηγός πολλών. Ο λόγος του είχε βιωματικότητα και ιλαρότητα και γι’ αυτό επηρέαζε. Ο προσιτός τρόπος των ψυχωφελών του λόγων στήριζε τους συζητητές του πολύ.

7108 - Εσφιγμενίτικο μετόχι στα Φάρσαλα

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

7107 - Φωτογραφίες από την πανήγυρη στο Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Μαρουδά





    Σήμερα στο Άγιο Όρος εορτάστηκε η Γέννηση της Θεοτόκου (8/21 Σεπτεμβρίου). 
     Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και κατά το Αγιορειτικό Τυπικό και τάξη πραγματοποιήθηκε η Πανήγυρις του Ιερού Χιλιανδαρινού Κελλιού Γέννησης της Θεοτόκου, Μαρουδά.
        Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προέστη ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος. Ακολούθησε η πανηγυρική Τράπεζα και κέρασμα στο Αρχονταρίκι του Κελλιού. 
     Το απόγευμα, στον μεθεόρτιο Εσπερινό τελέσθηκε το Κτιτορικό Μνημόσυνο.

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

7106 - Πανηγυρικός Εσπερινός για την Γέννηση της Θεοτόκου στο Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Μαρουδά



.......Σύμφωνα με το Αγιορειτικό τυπικό έγινε απόψε ο Εσπερινός της Πανηγύρεως του Γενεσίου της Θεοτόκου στο Κελλί «Μαρουδά.» Παρέστησαν ο Πρωτεπιστάτης της Ιεράς Κοινότητος, Γέρων Παύλος Λαυρεώτης. Προεξήρχε ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Χιλιανδαρίου Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος. Εφημέριος ήταν ο Ιερομόναχος Παλαμάς από την Ιερά Κουτλουμουσιανή Σκήτη και έλαβαν μέρος οι Ιερομόναχοι: Μακάριος και  Παύλος του Κελλιού Μαρουδά,  Δοσίθεος Χιλανδαρινός, Γαβριήλ Εσφιγμενίτης, Συμεών Σταυρονικητιανός. Στον Εσπερινό παρέστησαν και πολλοί προσκυνητές φίλοι του Κελλιού από όλη την Ελλάδα. Έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης του Πρωτάτου Μοναχός Ιάκωβος Ιβηρίτης συνοδευόμενος από χορό Σέρβων προσκυνητών από το Κόσοβο.

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

7105 - Νεοσκητιώτες Γέροντες του 19ου και 20ού αιώνα


7104 - Μοναχός Ισίδωρος Καυσοκαλυβίτης (1885 – 19 Σεπτεμβρίου 1968)

Η Ανδρούσα της Μεσσηνίας ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του, στην οποία γεννήθηκε το 1885, ο κατά κόσμον Θεόδωρος Παντελόπουλος. Προσήλθε στο Άγιον Όρος το 1904. Εκάρη μοναχός το 1905 από τον Γέροντα Χαράλαμπο της Καλύβης του Αγίου Χαραλάμπους της ιεράς σκήτης Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων.
Επρόκειτο περί ευλαβέστατου και φιλομαθέστατου μοναχού. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή, την ποίηση, την αντιγραφή σπουδαίων κειμένων, την ιατρική, τη φαρμακολογία, τη βοτανολογία, την ιχνογραφία, την ξυλογλυπτική και τη διακόσμηση κολλυβών. Ο συγγραφέας ’Άλκης Αγγέλου, όταν τον πρωτοείδε, έγραψε: Ανοίγει η πόρτα και μπαίνει αθόρυβα ένας καλόγηρος. Είχα την εντύπωση πως κατέβηκε σιωπηλός απ’ τους τοίχους, από καμμιά παλαιάν εικόνα βυζαντινή και πήρε άξαφνα σάρκα και οστά, εκεί μέσα στο σπίτι…». Συνδεόταν με φιλία με τον σπουδαίο αγιογράφο και πεζογράφο Φώτη Κόντογλου.

7103 - Το Ησυχαστήριο της Σουρωτής βιογραφεί τον Όσιο Παΐσιο

Το Ιερόν Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης είναι ευρέως γνωστό για την πνευματική σχέση που απέκτησε με την Οσιακή μορφή του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου. Στο χώρο αυτό έζησε τις τελευταίες μέρες της ασθένειάς του και εδώ βρί­σκε­ται ο τάφος του, τον οποίο επισκέπτονται με βαθιά πίστη χιλιά­δες χριστιανοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εδώ και χρόνια, οι αδελφές, εμπνευσμένες και από την  πατρική διά­θε­ση προσφοράς του Οσίου προς το Ιερό Ησυχαστήριο, χαρίζουν απλόχερα στους πιστούς τους καρπούς αυτού του μοναδικού συνδέσμου. Οι εκδοτικοί θησαυροί που προσφέρουν εκτείνονται από συγγράμματα του ίδιου του Αγίου, τις καταγεγραμμένες διδαχές του, την επιστο­λο­γρα­φία του, την Ασματική Ακολουθία εις την μνήμην του κ.ά. Και το ση­μα­ντι­κότερο, με τη σφραγίδα της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας, αφού ό­πως είναι γνωστό, η ευλογία του Οσίου για την έκδοση των λόγων του δό­θηκε στο ιερό αυτό καθίδρυμα.

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

7102 - Εκοιμήθη η Αδελφή Συγκλητική μεγαλόσχημη μοναχή της Ι. Μ. Παναγίας Θεοσκεπάστου Σοχού, μετοχίου της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους

Στην  Ιερά Μονή Παναγίας Θεσκεπάστου στο  Σοχό  Θεσσαλονίκης σήμερα στις  11π.μ., σε κατανυκτική ατμόσφαιρα,   τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία της  αδελφής Συγκλητικής χοροστατούντος  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά Λιτής και  Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, του Καθηγουμένου της  Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου  Όρους  κ.κ. Γρηγορίου, του  Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως  του Σωτήρος  κ.κ. Ιωαννικίου και  πλειάδος Ιερέων Μοναχών και Μοναζουσών κατά το  μοναχικό τυπικό.
Επίσης  παρευρέθησαν τα  αδέλφια  της και  πλήθος  κόσμου.
Κατά  την  σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος και  ο Γέροντας Γρηγόριος  αναφέρθηκαν στην  αγάπη και αφοσίωση της αδελφής Συγκλητικής για  την  μοναχική ζωή την  οποία έδειξε  έμπρακτα. Ήταν από τα  ιδρυτικά μέλη της αδελφότητος.

7101 - Εκλογές και Άγιο Όρος

Αναδημοσιεύω άρθρο του Βασίλη Παπαναστασούλη στην Ελευθεροτυπία, παραμονές των Ευροεκλογών του 2014, επίκαιρο και σήμερα.
 Προσευχή και... αποχή στο Άγιον Όρος
Δεν διαταράσσουν οι εκλογές των 18ης και 25ης Μαΐου την ιερά ησυχία και την πατροπαράδοτη μοναστική ζωή στο Άγιον Όρος. Στο αυτοδιοίκητο τμήμα του ελληνικού κράτους, στη Χερσόνησο του Άθω, το εκλογικό κλίμα δεν επηρεάζει την κατάνυξη και την προσευχή των μοναχών που παραδοσιακά, κατά κανόνα, απέχουν από την ψηφοφορία.
Κάλπες δεν στήνονται στην Αθωνική Πολιτεία, που περιλαμβάνει 20 Ιερές Μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα, με περίπου 1.650 μοναχούς.

7100 - Στιγμές στο Άγιο Όρος