Κυριακή 31 Μαΐου 2015

6549 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες τον Ιούνιο

Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
...Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών....
Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης
Δείτε τους Αγιορείτες Αγίους, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Ιούνιο, στον πίνακα που ακολουθεί:

6548 - Το Μήνυμα του Άθω (Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους)

…Και ήδη, μετά μιαν άλυσον εθνικών περιπετειών, πολιτιστικών εξελίξεων μεγαλείου και καταπτώσεως, υπάρχομεν ως εν έθνος ναρκισσευόμενον, ότι ανήκομεν εις την οικογένειαν των ευρωπαϊκών λαών, μιμούμενοι τους προσανατολισμούς των, τρυγώντες τους καρπούς των εις τον τεχνολογικόν και οικονομικόν τομέα και έχοντες εναποθέσει την πάσα ελπίδα μας εις την Αμερικήν και τας συμμαχίας μας. Ζώντες με την ψευδαίσθησιν, ότι ορθώς σκεπτόμεθα, ακλινώς πορευόμεθα προς τα πεπρωμένα της φυλής μας και ότι τελούμεν εν ασφαλεία, εξυπνήσαμεν μιαν αυγήν από την πλανήσασαν την ψυχήν του έθνους ευάρεστον υπνοβασίαν μας και ευρέθημεν ενώπιον αληθούς ελληνικής τραγωδίας, την οποίαν ζώμεν δι όλων των αισθήσεων της ψυχής και με προοπτικήν εις την εικόνα την αδιαφορίαν, αν μη χαρεκακίαν των «φίλων» μας. Που είναι αι αισιόδοξοι ελπίδες μας; Που αι πισταί συμμαχίαι; Που η ισχύς των παντοειδών όπλων; Που η λαμπρά τεχνολογία μας και η ευρωπαϊκή κουλτούρα μας; Που η προστάτις Αμερική και οι αδελφοί χριστιανικοί λαοί της Ευρώπης; Απεδείχθησαν «πάντα σκιάς ασθενέστερα και ονείρου απατηλότερα»…

6547 - Βίντεο από την υποδοχή του Τιμίου Ξύλου της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους στη Λήμνο


Πηγή:  limnosreport.gr

6546 - Με τιμές αρχηγού κράτους έφτασε στη Λήμνο το Τίμιο Ξύλο από το Άγιο Όρος

Με τιμές αρχηγού κράτους, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα (Σάββατο 30 Μαΐου 2015) στο Λιμάνι της Μύρινας, η άφιξη του Τιμίου Ξύλου από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους.
Το τεμάχιο ήρθε για πρώτη φορά στη Λήμνο με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Μύρινας (1865-2015), με τη συγκατάθεση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας και την έγκριση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και της Ιεράς Μονής  Κουτλουμουσίου.

6545 - Πεντηκοστή. Φορητή εικόνα Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα (1546)













έτος 1546
Mονή Σταυρονικήτα
Ξύλο, αυγοτέμπερα, 54 x 39 εκ.
Kρητική σχολή. Θεοφάνης ο Kρής

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

6544 - Ακούσματα από την ψαλτική παράδοση του Αγίου Όρους. Ψάλει ο Πρωτοψάλτης του Πρωτάτου Μοναχός Ιάκωβος







Ο Πρωτοψάλτης του Πρωτάτου Μοναχός Ιάκωβος, ψάλει μέλη της αγιορείτικης παραδόσεως σε συναυλία βυζαντινών χορωδιών που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

6543 - Αγιορείτικα μετόχια και εξαρτήματα: «Ομοιότητες και διαφορές»

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορικής Γεωγραφίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γεώργιος Σιδηρόπουλος μιλάει στο Θ' Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας με τίτλο εισήγησης: «Αγιορείτικα μετόχια και εξαρτήματα: Ομοιότητες και διαφορές».

6542 - Από το περιοδικό ΠΡΩΤΑΤΟΝ, 33 χρόνια πριν: Η εκδημία του Προηγουμένου Ματθαίου Βατοπαιδινού

Ματθαίος προηγούμενος Βατοπαιδινός 
(1928-1982)
(Φωτογραφία: John Julius Norwich, 1964)

Ματθαίος προηγούμενος Βατοπαιδινός
 (1928-1982)
(Φωτογραφία: Emanuele Grassi, 1980)
Πηγές:

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

6541 - Γέρων Γελάσιος Σιμωνοπετρίτης

6540 - Το Όρος της Παναγιάς όπως το έζησα…

Άρθρο του Σεβ. Μητροπολίτου Πτολεμαΐδος Εμμανουήλ στην Romfea.gr
Χρόνια πολλά πριν η Χάρις της Παναγίας οδήγησε τα νεανικά τότε βήματά μου στο δικό της χώρο - στο δικό της λεγόμενο «Περιβόλι» - στο Άγιο Όρος.
Δεν επιθυμώ να προβάλλω τίποτε από τη δίχρονη παραμονή μου σ’ αυτό. Και όταν γράφω τίποτε, εννοώ τίποτε από το δικό μου μηδενικό πέρασμα σ’ αυτό.
Μόνο συναισθήματα και ελάχιστες εμπειρίες από τη συναναστροφή μου με τους τότε και τους «νυν» αγίους του Θεού ασκητές.
Τότε που η καρδιά μου δεν είχε υποστεί τις «αλλοιώσεις» και το «πουρί» της εγωκεντρικής αμαρτίας, όπως θα έλεγε ο άγιος του Θεού Παΐσιος.
Ήδη οι μορφές που ελάχιστα θα επιχειρήσω να σκιαγραφήσω «έφυγαν» από την ματαιότητα του κόσμου τούτου!...

6539 - Πλήθη πιστών υποδέχθηκαν την Γερόντισσα του Αγίου Όρους στη Λάρισα (φωτογραφίες)




ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ 
ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ 
ΑΠΟ ΤΗΝ Ι.Μ.ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ 
ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ

ΠΛΗΘΗ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑ.
ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι.Μ.ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΝΕΟΔΜΗΤΗ ΚΑΙ ΥΠΟ ΑΝΕΓΕΡΣΙΝ ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΛΑΡΙΣΗΣ 

6538 - Η Πόλις εάλω, αλλά και ζή

…Μετά την άλωση της Πόλης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέπτυξε μεγάλη δράση, ο δέ Οικουμενικός Πατριάρχης έγινε ο εθνάρχης και μάρτυρας του Γένους μας. Μέσα στην οργάνωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, παρά τα προβλήματα που ανεφύησαν, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποδείχθηκε ο συνεκτικός δεσμός όλων των άλλων Πατριαρχείων και κράτησε αναμμένη την φλόγα της πίστεως, της θεολογίας και της κοινοτικής ζωής. Η Εκκλησία ως μαρτυρική ανέδειξε νεομάρτυρες και πολλοί Πατριάρχες και Επίσκοποι ανεδείχθησαν μάρτυρες στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας. Τό πνεύμα του ρωμαίϊκου πολιτισμού επέζησε και επιζή. Καί το σημαντικότερο είναι ότι ακόμη και σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η πρωτόθρονη Εκκλησία, που προεδρεύει και αναλαμβάνει υπεύθυνες αποστολές και πρωτοβουλίες για την διατήρηση της ενότητος των Ορθοδόξων Εκκλησιών, και με αυτόν τον τρόπο μάς υπενθυμίζει ζωντανά και δυναμικά την για χίλια χρόνια λάμψασα Χριστιανική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Επειδή δέ διαθέτει τεράστια πείρα σε όλους τούς τομείς, γι’ αυτό και οι κατά τόπους αυτοκέφαλες Εκκλησίες πρέπει να συνεργάζονται στενώτατα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στόν θεσμό και την διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του οποίου η ζωή και η δράση απλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Αμερική μέχρι την Ασία, και το οποίο εκφράζει το οικουμενικό πνεύμα της Ρωμηοσύνης, αλλά και την ησυχαστική ζωή της Ορθοδόξου Παραδόσεως με την ευλογημένη παρουσία του Αγίου Όρους, διασώζεται όχι μόνον η Βασιλεύουσα, αλλά και ολόκληρο το πνεύμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αυτού που ονομάζουμε Βυζάντιο.
Γι’ αυτό η «Πόλις εάλω» αλλά και ζή.

6537 - Η ομιλία του Αγιορείτη αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Βούτσκοβιτς, Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Λέπαβινα στο «1ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακών Μέσων και Ορθόδοξης Ποιμαντικής»

Η χρήση του διαδικτύου στην ποιμαντική διακονία, 09 Μαΐου 2015

Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς, σεβαστοί Πατέρες, αξιότιμοι διοργανωτές του Συνεδρίου, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, Χριστός Ανέστη!
Ομολογώ πως στην αρχή ήμουν πολύ σκεπτικός απέναντι στους υπολογιστές. Είχα μια δυσπιστία προς τους υπολογιστές και το Διαδίκτυο. Στην Ι.Μ. Λέπαβινα ζούσα μια τυπική ζωή του μοναχού, αφιερωμένη αποκλειστικά στην προσευχή και ακολουθίες. Κάνοντας υπάκουη στον αρμόδιο Μητροπολίτη μου,  στα τέλη της δεκαετίας του '90 του περασμένου αιώνα, άρχισα να μαθαίνω να χρησιμοποιώ τον υπολογιστή.

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

6536 - Μοναδική προσφορά της Αγιορειτικής Βιβλιοθήκης: Τα 13 πρώτα τεύχη του περιοδικού ΠΡΩΤΑΤΟΝ σε ψηφιακή μορφή!











ΠΡΩΤΑΤΟΝ
Διμηναίο Αγιορειτικό Δελτίο.
Τεύχη 1-13 (1982-1984)

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6535 - Άβατον Αγίου Όρους. The Mount Athos Avaton

Κονιδάρης Ιωάννης,
Άβατον Αγίου Όρους
Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
Konidaris Ioannis,
The Mount Athos Avaton
Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6534 - Η Αγία Άννα ως τόπος άσκησης και αγιασμού

Ο Αρχιμ. Χερουβείμ, Πνευματικός της Αδελφότητας Θεοφιλαίων Αγίας Άννας αναφέρεται σε αγιασμένες μορφές Αγιαννανιτών Πατέρων και στην μοναχική παράδοση της συνοδείας των Θεοφιλαίων.

6533 - Τα αγιορειτικά μετόχια ως χώρος πνευματικής δημιουργίας

Ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Συμεών Πασχαλίδης μιλάει στο Θ' Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας με θέμα εισήγησης: ''Τα Αγιορειτικά μετόχια ως χώρος πνευματικής δημιουργίας''.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

6532 - Γελάσιος μοναχός Σιμωνοπετρίτης (1904-1987)

Στις Φώκιες της Μικρασίας, πρωτοείδε τον ήλιο ο γέρων Γελάσιος. Γεννήθηκε το 1904 και μέχρι τον φρικτό διωγμό του 1922 γαλουχήθηκε με τα νάματα και τις παραδόσεις της μικρασιατικής ευσέβειας. Μικρός πήγαινε στα εξωκκλήσια των νησιών που ήταν μπροστά στο λιμάνι κι' όταν γύριζε ρωτούσε τη μητέρα του: - Μάννα, ποια είναι η γυναίκα που κρατάει το παιδί στην αγκαλιά της μέσα στην εκκλησία;
- Η κυρά Παναγιά, απαντούσε εκείνη γλυκά, με τον αφέντη τον Χριστό.
Από μικρός ο Γέροντας έβλεπε χειροπιαστή στη ζωή του την προστασία της Παναγίας και την καθοδήγησή Της. Σε ηλικία 15 χρόνων κατατάσσεται εθελοντής στον συμμαχικό στρατό, φλεγόμενος από ζήλο για την μεγάλη Ελλάδα. Τότε, σε ένα ναυάγιο στη Μεσόγειο σώθηκε θαυματουργικά από την Παναγία και τον Άγιο Νικόλαο, αφού πάλεψε τρία μερόνυχτα στο ανοιχτό πέλαγος.

6531 - Προσκυνητάριον του Αγίου Όρους του Άθωνος (1698!)

















Κομνηνός Ιωάννης,
Προσκυνητάριον του Αγίου Όρους του Άθωνος

Πηγή: Αγιορειτική βιβλιοθήκη

6530 - Χιλιανδαρινοί μοναχοί σε ασκήσεις πυρόσβεσης

Οι νεότεροι με στολή πυροσβέστη στην πρώτη γραμμή, οι ηλικιωμένοι σε βοηθητικές εργασίες!

6529 - Γραμματόσημα με θέμα την Ιερά Μονή Παντοκράτορος



Κατά καιρούς τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν γραμματόσημα με θέματα που αφορούσαν το Άγιον Όρος. Στην παρούσα ανάρτηση δημοσιεύω τα γραμματόσημα που απεικονίζουν παραστάσεις σχετικές με την ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ

6528 - Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου. Γιατί ονομάζεται έτσι;

Ιδρύθηκε κατά τα μέσα του 14ου αιώνα και είναι σύγχρονη των Μονών Διονυσίου, Παντοκράτορος, Σιμωνόπετρας. Ιδρυτής της είναι ένας όσιος ασκητής, ο Γρηγόριος. 
Ποιός όμως Γρηγόριος; Τρεις Γρηγόριοι προτάθηκαν: ο Άγιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης, Γρηγόριος ο μαθητής του και Γρηγόριος «ο από Συριάνων». Ο τελευταίος αποκλείεται, διότι είναι όψιμος. Σε έγγραφο του Οκτωβρίου 1400 ο «κύρις Γρηγόριος ο γέρων, ο από Συριάνων», που ασκήτευε, κοντά στη Μονή, καλείται μάρτυρας από τον Πρώτο Γεννάδιο και τη Σύναξη, να καταθέσει ότι γνωρίζει για τα όρια μεταξύ των Μονών Διονυσίου και Παύλου. 

6527 - Το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του Γέροντα Σπυρίδωνα Μικραγιαννανίτη


ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΑΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟΥ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΜΑΣ ΜΟΝΑΧΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΜΙΚΡΑΓΙΑΝΝΑΝΙΤΟΥ ΣΤΙΣ 07-06-2015 Π.ΗΜΕΡΟΛ 20-6-2015 Ν.ΗΜΕΡΟΛ ΚΑΙ ΩΡΑ 17.ΟΟ Μ.Μ. ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΘΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ.
ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ (18.30 Μ.Μ.) ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΡΑΠΕΖΑ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΓΡΥΠΝΙΑ.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΘΕΡΜΩΣ ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΤΕ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΣΤΟ 2377023321 ΔΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΚΑΡΑΒΙ...
Υ.Γ ΕΚΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΘΑ ΤΕΛΕΣΘΕΙ ΣΤΙΣ 28-6-2015 ΣΤΗΝ Ι.Μ.ΜΕΤ.ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΟΝ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΕΡΑΣΜΑ.
Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ  ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΥ 

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

6526 - Η Σύναξη Κληρικών και Μοναχών προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, περί του Δημάρχου Θεσσαλονίκης

14 Ιουνίου 2013. Οι Αγιορείτες απαγόρευσαν
στον Δήμαρχο να παραστεί στην τελετή
αλλαγής της Επιστασίας στο Ιεροκοινοτικό Μέγαρο.
Με το ακόλουθο κείμενό της η άτυπη «Σύναξη Ορθοδόξων Κληρικών και Μοναχών» παρακαλεί την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Θρους Άθω, η οποία έχει «εγνωσμένην αησυχίαν διά κραυγαλέα πνευματικά ολισθήματα εις τον πνευματικόν δίαυλον του δόγματος και του ήθους», να λάβει θέση για την πασίγνωστη και απροσχημάτιστη υποστήριξη του Δημάρχου της Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη προς τό θεομίσητο και επαίσχυντο αμάρτημα της ομοφυλοφιλίας και για την διοργάνωση από αυτόν του ετησίου “Gay Pride” στην αγιοτόκο Συμβασιλεύουσα. Επειδή η εν λόγω δραστηριότητα του Δημάρχου είναι εντελώς αντίθετη με τη θεσμική (μή αιρετή) ιδιότητά του ως Προέδρου της «Αγιορειτικής Εστίας», η «Σύναξη Κληρικών και Μοναχών» παρακαλεί την Ιερά Κοινότητα να εκφράσει εναργώς τη σχετική κατά το θέλημα του Θεού διαφωνία της στον κ. Μπουτάρη και, σε περίπτωση εμμονής του, να διακόψει – ει δυνατόν – κάθε θεσμική σχέση με αυτόν στο Άγιον Όρος καί εκτός αυτού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της αμαρτίας.

6525 - Ανακάλυψη αγνώστου Λειψάνου στην περιοχή της Μικρής Αγίας Άννας

Κατά καιρούς πολλοί Πατέρες και αδελφοί χριστιανοί, σε διάφορα μέρη του Αγίου Όρους έχουν δει θαυμαστά και υπερφυσικά πράγματα.
Πριν από τριάντα πέντε χρόνια, κοιμήθηκε και προς τις αιώνιες Μονές του Κυρίου αναπαύθηκε, ο Γέρο - Κυπριανός, από τη Μικρή Αγιάννα, στο σημερινό ησυχαστήριο των χρυσοχόων Θωμάδων, ο οποίος μας διηγήθηκε το ακόλουθο περιστατικό: «Θα έχουν περάσει πολλά χρόνια, δε θυμάμαι καλά πότε, κίνησε ένας ευλαβής χριστιανός από την Κρήτη νάρθει στο Άγιο Όρος, για να προσκυνήσει τον ιερό αυτόν τόπο με τους Αγίους του, και να δει τον πρώτο του ξάδερφο, το Γέροντα Ευθύμιο, που έμενε στη τελευταία ησυχαστική Καλύβα πού είναι χωρίς εκκλησία στο κατώτερο μέρος της Μικρής Αγιάννας. Περισσότερα

6524 - Το Άγιον Όρος Άθω (1957)

Μουστάκας Χρυσόστομος αρχιμ.,
Το Άγιον Όρος Άθω. Αθήνα 1957

Βιβλίο σε ψηφιακή μορφή
Πηγή: Αγιορειτική βιβλιοθήκη
Χρυσοστόμου Μουστάκα, αρχιμανδρίτου, 
Το Άγιον Όρος Άθω, «Αστήρ»- Αλ. κ΄ Ε. Παπαδημητρίου, Αθήνα 1957.
 Εκτός από έξι εικόνες του Κόντογλου, 
όλα τα άλλα σχέδια στο βιβλίο, είναι του Κοψίδη. 
Στις σ. 57 και 63 υπάρχουν σχέδια δύο σύγχρονων μοναχών, 
για τους οποίους ωστόσο δεν γίνεται λόγος στο βιβλίο. 





















6523 - Ιερομόναχος Διονύσιος Μικραγιαννανίτης 1930 – 26 Μαΐου 1998

6522 - Διαδίκτυο και πνευματική ζωή - Γέρων Ελισαίος Σιμωνοπετρίτης








       Ο Γέρων Ελισαίος αναδεικνύει την νήψη και την εγκράτεια της ορθόδοξης ασκητικής παράδοσης ως τις βασικές αρχές για μία υγιή πνευματικά χρήση του διαδικτύου.

6521 - Ιερομόναχος Αλέξανδρος Βελανιδιώτης (1914 – 26 Μαΐου 1966)

Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου
Ο κατά κόσμον Παναγιώτης Ιωάννου Θεοφιλόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Αρφαρά της Καλαμάτας το 1914, απ’ όπου ήταν και άλλοι Αγιορείτες πατέρες, από ευσεβείς και πολύτεκνους γονείς. Για ένα διάστημα εργάσθηκε ως αρτοποιός. Αν και απόφοιτος μόνο του Δημοτικού Σχολείου με τη συνεχή μελέτη κατόρθωσε ν’ αποκτήσει πολλές γνώσεις και να συνομιλεί άνετα και με τους μορφωμένους.
Νέος ήλθε να μονάσει στο Άγιον Όρος. Εκάρη εδώ μοναχός και ασκήθηκε για έτη.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

6520 - Περί των αγίων λειψάνων



Την Τρίτη 26 Μαΐου, θα ακούσετε ομιλία του Γέροντα Εφραίμ, Δικαίου της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα (Σεράι), περί των αγίων λειψάνων. Στις 13:00, στην εκπομπή «Θεανθρώπινη Σοφία», από το http://www.pemptousia.gr/wp-content/themes/pem_gr_new/web_radio_play.php.

6519 - Οι βυζαντινοί πύργοι των αγιορειτικών μετοχίων στη Χαλκιδική



Ο Λέκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του ΑΠΘ Πασχάλης Ανδρούδης μιλάει στο Θ' Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας με τίτλο εισήγησης: «Οι Βυζαντινοί πύργοι των αγιορειτικών μετοχίων στη Χαλκιδική».

6518 - Συμμετοχή Χιλιανδαρινών μοναχών σε Συνέδριο για τα χίλια χρόνια παρουσίας των Ρώσων στο Άγιο Όρος



Aντιπροσωπεία της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου με επικεφαλής τον Ηγούμενο Αρχιμ. Μεθόδιο, έλαβε μέρος στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Άγιο Όρος και σλαβικός κόσμος», που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο της Ουκρανίας από τις 21 με 23 Μαΐου 2015. Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στην χιλιόχρονη παρουσία των Ρώσων στο Άγιο Όρος.
Ο Γέροντας Μεθόδιος απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη του Συνεδρίου, ενώ ο Ιερομόναχος Δοσίθεος Χιλιανδαρινός στο κύριο μέρος του Συνεδρίου μίλησε για το Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί του Αγίου Ιωάννη του Χρισοστόμου.

6517 - Ιερομόναχος Γαβριήλ Αγιορείτης (1818 – 25 Μαΐου 1911)

Γεννήθηκε στο χωριό Άγιος Γεώργιος Νηλείας του Πηλίου το 1818, ο κατά κόσμον Γεώργιος Γαμβρέλης. Ο πατέρας του Ιωάννης μετέβη στο Άγιον Όρος κι εκάρη μοναχός με τ’ όνομα Ιωάσαφ, στο παρά τις Καρυές Ιβηρίτικο Κελλί της Αγίας Άννης. Η αδελφή του Γέροντος Ιωάσαφ Ασήμω είχε έναν υιό, ο οποίος ακολούθησε τον θείο του, εκάρη μοναχός και ονομάσθηκε Ακάκιος. Τον πατέρα του μιμήθηκε στη μοναχική αφιέρωση και ο υιός του Γεώργιος, ο οποίος στην κουρά του κλήθηκε Γαβριήλ.
Το 1869, υστέρα από εύρεση ενός θησαυρού στο κτήμα τους, ανακαίνισαν το Κελλί τους. Το 1864 αναχώρησαν και οι τρεις για την ιδιαίτερη πατρίδα τους κι εγκαταστάθηκαν στο παρακείμενο μοναστήρι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, το οποίο ανακαίνισαν, εξωράϊσαν και καλλώπισαν. Ο Γέροντας Γαβριήλ φρόντισε για τις εκκλησίες του χωριού του και για την καλή λειτουργία του σχολείου, το οποίο συντηρούσε με τακτικές και πλούσιες δωρεές έως της κοιμήσεώς του.

6516 - Πράξις Αναγραφής εις το Αγιολόγιον Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου

Βαρθολομαίος
ελέω Θεού Αρχιεπίσκοπος
Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης
και Οικουμενικός Πατριάρχης
Αριθμ. Πρωτ. 13
Πατριαρχική και Συνοδική Πράξις
Αναγραφής εις το Αγιολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας
του  Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου

«Και έσται ο ανήρ, ον αν εκλέξηται Κύριος, ούτος άγιος»
(Αριθμ. ις’ 7)

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

6515 - Χειροτονία νέου Ιερέα στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους

Του Ηλία Προύφα
Με κάθε επίσημη μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε το περασμένο διήμερο η Ανάληψη του Κυρίου και τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους.
Παρουσία του Ουκρανού Αρχιεπισκόπου Μογιλέβ-Ποντόλσκ Αγαπητού, που ανήκει στο Πατριαρχείο της Ρωσίας και ο οποίος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή καθώς και πλήθους προσκυνητών, οι Δοχειαρίτες πατέρες με πρωτεργάτη τον ακούραστο Καθηγούμενο Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο, τίμησαν και φέτος την Ανάληψη του Κυρίου και τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, ενώ μέσα από τις τάξεις τους προσέφεραν έναν ακόμη άξιο δόκιμο, τον Πατέρα Ευδόκιμο ως ιερέα στο Ιερό Θυσιαστήριο.

6514 - «Χρονικά Δυτικής Μακεδονίας» 4σέλιδο αφιέρωμα στον Γέροντα Ιερόθεο τον Καρεώτη


6513 - Η Α’ Οικουμενική Σύνοδος σε φορητές εικόνες του Αγίου Όρους

Τρεις φορές το χρόνο η Εκκλησία εορτάζει μνήμες Πατέ­ρων· την έκτη τώρα Κυριακή μετά το Πάσχα, μια Κυριακή μέσα στο μήνα Ιούλιο και μια Κυριακή μέσα στο μήνα Οκτώ­βριο. Αυτό δείχνει πόσο η Εκκλησία τιμά τους αγίους Πατέ­ρες, αφού και ονομάζεται χαρακτηριστικά Εκκλησία Πατέ­ρων, το ίδιο όπως ονομάζεται Εκκλησία Μαρτύρων. Οι Πα­τέρες της ’Εκκλησίας είναι κληρικοί όλων των βαθμών, Επί­σκοποι, Πρεσβύτεροι, Διάκονοι, ακόμα δε και απλοί μοναχοί· όχι απλώς σοφοί και, καθώς λέμε σήμερα, μορφωμένοι και διανοούμενοι, αλλά άνθρωποι πνευματικής πείρας και αγιωσύνης. Σήμερα στον καθένα, που μπορεί να λέγει και να γρά­φει πέντε λόγια, που ασχολείται με τα γράμματα και τις τέ­χνες, εύκολα χαρίζομε τον τίτλο του πνευματικού ανθρώπου. Όμως πνευματικότητα είναι πείρα αγιωσύνης, κι αυτό είν’ ένα από τα γνωρίσματα των Πατέρων της Εκκλησίας. Οι Πα­τέρες της Εκκλησίας είναι άνθρωποι με ορθόδοξο φρόνημα, με αγιότητα βίου και με πνευματική πείρα.
Αλλά, όταν λέμε πως η Εκκλησία είναι Εκκλησία Πατέ­ρων, εννοούμε πως η ορθόδοξη πίστη μας είναι διδαχή και παράδοση των αγίων Αποστόλων, που φτάνει σε μας με εγγύηση και κύρος διαμέσου της ερμηνείας των αγίων Πατέρων. 

6512 - Η Α’ Οικουμενική Σύνοδος σε τοιχογραφίες του Αγίου Όρους

Κυριακή 24 Μαΐου 2015
Εορτάζουν οἱ Ἅγιοι 318 Πατέρες τῆς Α’ Οἰκουμενικῆς Συνόδου

Ἡ ἕκτη κατὰ σειρὰ Κυριακὴ μετὰ τὸ Ἅγιο Πάσχα εἶναι ἀφιερωμένη ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία μας στὴν μνήμη τῶν 318 Ἁγίων Πατέρων, οἱ ὁποῖοι ἔλαβαν μέρος στὴν Α’ Οἰκουμενικὴ Σύνοδο ποὺ συνῆλθε στὴν Νίκαια τῆς Βιθυνίας τὸ 325 μ.Χ. Ἡ σύνοδος συνῆλθε κατὰ πρόσκληση τοῦ Μέγα Κωνσταντίνου κατὰ τὸ εἰκοστὸ ἔτος τῆς βασιλείας του καὶ εἶχε διάρκεια 3,5 χρόνια. Διακριθεῖσες μορφὲς τῆς συνόδου ἦταν ὁ Ἀλέξανδρος ὁ Κωνσταντινουπόλεως, ὁ Ἀλέξανδρος ὁ Ἀλεξανδρείας, ὁ Μέγας Ἀθανάσιος, ὁ Εὐστάθιος ὁ Ἀντιοχείας, ὁ Μακάριος ὁ Ἱεροσολύμων, ὁ Παφνούτιος, ὁ Σπυρίδων, ὁ Νικόλαος, κ.ἄ. 

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

6511 - Σαν σήμερα, πριν 140 χρόνια, κοιμήθηκε ο τελευταίος Έλληνας Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος, ο από Δράμας Γεράσιμος

.......Σαν σήμερα, 23/10-5-1875, κοιμήθηκε ο τελευταίος Έλληνας Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος, ο από Δράμας Γεράσιμος

...Μετά την αποχώρηση των τούρκων η Μονή (του Αγίου Παντελεήμονος) αρχίζει να ανασυγκροτείται. Ηγούμενος ψηφίζεται ο από Δράμας Γεράσιμος, τον οποίο υπέδειξε στο αξίωμα ο προηγούμενος Σάββας. Ο Γεράσιμος «άνδρας σεμνός το ήθος και πράος και αρετή κεκοσμημένος», είναι ο πιο γνωστός ηγούμενος της Μονής. Επί ηγουμενίας του έγιναν στη Μονή μεγάλες ανακατατάξεις, λόγω της εμφάνισης του ρωσικού στοιχείου, ύστερα από αιώνα απουσίας. Οι πρώτοι Ρώσοι που καταφθάνουν εδώ το 1835 είναι, οι επιφανέστεροι: ο πρίγκιπας Σιρίνσκι-Σιγκμάτωφ και ο γιός ενός πλούσιου εμπόρου, ο Ιωάννης Σολομένκωφ. Αργότερα χειροτονούνται ιερομόναχοι, ο πρώτος Ανίκητος και ο δεύτερος Ιερώνυμος. Οι ραγδαίες αφίξεις στη Μονή Ρώσων μοναχών είναι αποφασιστικής σημασίας για την κατάσταση που θα επακολουθήσει. Περισσότερα

6510 - Σπυρίδωνος Μικραγιαννανίτου θυοέσσα μνημοσύνη!

Ζηλεύω τον ουρανό....
Γιατί πλουτίζει συνέχεια.....
Πλουτίζει με ψυχές αγιασμένες, από τη θεία Χάρη φωτισμένες, από την αέναη προσευχή κεκαθαρμένες, από την αγάπη μεταμορφωμένες, απ' το καμίνι του πόνου σαν χρυσός δοκιμασμένες....
Και μεις εδώ, μέσα στους ασπάλαθους της κοιλάδας τούτης του κλαυθμώνος βαδίζοντας, φτωχαίνουμε.... απορφανιζόμαστε.... σαν τον Ιησού προ του τάφου του εξαημέρου φίλου Του δακρύζουμε, στον Ιησού τον Αναστάντα εκ νεκρών ελπίζουμε.... την μνήμη αρχαίων ημερών αγίων συναναστροφών νοσταλγούμε.... την οσιακή μορφή του Γέροντα Σπυρίδωνα Μικραγιαννανίτη, όσο οι μέρες του πρόσκαιρου αποχωρισμού μας πληθαίνουν εντονώτερα αναπολούμε... Περισσότερα

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

6509 - Πανηγυρίζει η γενέτειρα του Βατοπαιδινού Αγίου Ιωακείμ Παπουλάκη

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εφέτος η Ιθάκη θα εορτάσει την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ΙΩΑΚΕΙΜ  ΤΟΥ ΙΘΑΚΗΣΙΟΥ του «Παπουλάκη».
 Οι ακουλοιθίες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
Σ Α Β Β Α Τ Ο  23  Μ Α Ϊ Ο Υ  2 0 1 5
 7:30 π.μ.  Όρθρος και Θ. Λειτουργία εις τον Ι. Κοιμητηριακό Ναό Αγ. Βαρβάρας Σταυρού Ιθάκης.
6:00 μ.μ.  Ι.Παράκλησις του Αγίου Ιωακείμ εις τον Ι. Κοιμητηριακό Ναό Αγίας Βαρβάρας Σταυρού Ιθάκης και εν συνεχεία λιτάνευσις των ιερών λειψάνων και της ιεράς εικόνος του Αγίου προς τον Ι. Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σταυρού Ιθάκης.

6508 - Το δαιμόνιο της ταπεινολογίας


Δαιμόνιο είναι επίσης και η ταπεινολογία. Το λένε και αίσθημα κατωτερότητος. Η αληθινή ταπείνωση δεν μιλάει, δεν λέει ταπεινολογίες, δηλαδή, «είμαι αμαρτωλός, ανάξιος, ελάχιστος πάντων…». Φοβάται ο ταπεινός μήπως με τις ταπεινολογίες πέσει στην κενοδοξία. Η χάρις του Θεού δεν πλησιάζει εδώ.
Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης 

6507 - Ομάδα Αξιωματικών της «Ομάδας Ζ» στο Άγιον Όρος

Με τις Ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ομάδα τριάντα (30) Αξιωματικών της «Ομάδας Ζ» της Ελληνικής Αστυνομίας θα επισκεφθεί τις Ιερές Μονές Ξενοφώντος, Ξηροποτάμου, Βατοπαιδίου και Ιβήρων του Αγίου Όρους από 25 έως και 28 Μαΐου 2015.
Της ομάδας των Αξιωματικών θα ηγηθεί, σύμφωνα με την επιθυμία του Διοικητού της Διευθύνσεως της Άμεσης Δράσης Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας Ταξιάρχου κ. Βασιλείου Τζίγκου και μετά από σχετική έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματεύς του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. 
Κατά την παραμονή της Ομάδος των Αξιωματικών στο Άγιον Όρος προβλέπεται συνάντηση με τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους στις Καρυές (Τρίτη 26 Μαΐου 2015), καθώς και άλλες εκκλησιαστικές και λοιπές συναντήσεις. http://www.romfea.gr

6506 - Αγιορειτικά μετόχια στη Σιθωνία Χαλκιδικής

Ο Αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους Δρ Νίκος Μερτζιμέκης μιλάει στο Θ' Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας με τίτλο εισήγησης: «Αγιορειτικά μετόχια στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Εισαγωγικά για μια τυπολογία των οικοδομικών συγκροτημάτων τον 19ο αι.».