Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

5988 - Συνάντηση με τον Γέροντα Εφραίμ Φιλοθεΐτη και τον π. Παΐσιο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής του Αγίου Αντωνίου ΑριζόναςΘεωρούμε ευλογία από τον Θεό που μας αξίωσε, για ακόμη μια φορά, να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με την μεγάλη αυτή ασκητική και πνευματική φυσιογνωμία, τον π. Εφραίμ της Μονής του Αγίου Αντωνίου στην έρημο της Αριζόνας. Συναντήσαμε, ο υποφαινόμενος, ο υιός μου Λαέρτης, και ο αδελφός μου Διονύσης, το Γέροντα την 16 Φεβρουαρίου, 2014. Η συνάντησή μας διήρκησε δύο σχεδόν ώρες, που ήταν για μας μια αποκάλυψη. ‘Ηταν γεμάτος χαρά που μας είδε. Στο πρόσωπό του αποτυπωνόνταν η χάρη του Θεού, η γαλήνη, η ηρεμία η πνευματική του πείρα και η αγιοσύνη του. Τα γλυκύτατα λόγια που εξερχόταν από το στόμα του είχαν μια οσμή Χάριτος, ένα άρωμα πνευματική ζωής ενός πεπειραμένου αγίου Πατέρα της ορθοδοξίας.

5987 - Oμιλία για το Άγιο Όρος στη Νεανική Σύναξη Ι. Ν. Αγίου Νεκταρίου Βούλας


5986 - Της ουρανωσάσης την γην«ΤΗΣ ΟΥΡΑΝΩΣΑΣΗΣ ΤΗΝ ΓΗΝ»
Του Βασίλη Χαραλάμπους

Κάτω στον αρσανά
το γυρογιάλι στην Σκήτη της Αγίας Άννας
ολογάλανο πρωτοσκάλι φαντάζει
ίσαμε κει που συνοριάζει ο Άθωνας
με τ’ ουρανού τ’ ολογάλανο
στ’ Άγιο τούτο Περιβόλι
της Παναμώμου Μητρός
«της ουρανωσάσης την γήν».
*«την γην ουρανώσασα» (Από τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά .  
Ομιλία 37 -  Εις την Κοίμησιν)
Από την ποιητική συλλογή «Άθωνος δίκηρον»

5985 - Φωτογραφίες του Κυριακού και του Κοιμητηριακού ναού της Λακκοσκήτης (Αγιοπαυλίτικη Ιερά Σκήτη Αγίου Δημητρίου)
…Το 1898 αρχίζει η ανέγερση του νέου Κυριακού, τιμώμενο στον Άγιο μεγαλομάρτυρα Δημήτριο, για τις λειτουργικές ανάγκες των 80 Ρουμάνων μοναχών που ασκούνται στις 25 καλύβες της Σκήτης. Μέχρι το 1904 προστέθηκε η λητή και το κωδωνοστάσιο. Tο 1849 οικοδομήθηκε ο ναός του Kοιμητηρίου, στη μνήμη της Aγίας Σκέπης από τον Mολδαβό μοναχό Iάκωβο. Το συγκρότημα του Κυριακού περιλαμβάνει τους χώρους αρχονταρικίου, τράπεζας και άλλα βοηθητικά κτίρια…

5984 - Ιερά Μονή Εσφιγμένου. Γιατί ονομάζεται έτσι;Η αρχαιότερη μνεία της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου ανάγεται στο έτος 1001, στο εγκλητικό γράμμα Παύλου Ξηροποταμίτη, όπου περιέχεται και η υπογραφή του ηγουμένου της Μονής Θεοκτίστου. Του Θεοκτίστου η υπογραφή συναντάται και σε κατοπινά έγγραφα: «Θεόκτιστος μοναχός μονής Εσφαγμένου». Μόνιμα η Μονή αναφέρεται ως «Εσφαγμένου», σε έγγραφα του 1001, 1015, 1024, 1030, 1034. Ως Εσφιγμένου αναφέρεται για πρώτη φορά το 1045, στο Β΄ Τυπικό. Και φαίνεται πως το 1045 είναι το έτος κατά το οποίο η Μονή εγκαινιάζει το νέο παραλλαγμένο όνομα.