Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015

5918 - Στα μέσα της δεκαετίας του 70 ο Herman Hissink φωτογραφίζει το Άγιο Όρος


Πορτρέτο του Herman Hissink
σε ηλικία 90 ετών (2005)

Ο Herman Hissink (1915-2011) ήταν δάσκαλος σε Χριστιανικό Γυμνάσιο στη Χάγη της Ολλανδίας. Από τα νεανικά του χρόνια λάτρευε τα ταξίδια και μιλούσε γι αυτά με ενθουσιασμό στους μαθητές του. Το 1956 ήλθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με 4 από τους μαθητές του. Από το 1969 μέχρι το 1976 επισκέφθηκε τουλάχιστον 7 φορές το Άγιο Όρος, συνοδευόμενος πάντοτε από μαθητές.
Ο Herman Voogd, διαχειριστής του Athos Agion Oros, συνάντησε τους Gerard Koolschijn και Wim Oudshoorn, δύο από τους μαθητές που ακολούθησαν τον δάσκαλό τους στα μέσα της δεκαετίας του 70 στο Άγιο Όρος. Από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε στο blog του δανείστηκα μερικές και τις μοιράζομαι μαζί σας.  

5917 - Σιμωνοπετρίτης ξυλογλύπτης (βίντεο)5916 - Γεράσιμος μοναχός Μενάγιας 1881-1957Γεννήθηκε τὸ 1881 στὴν Κέρκυρα ἀπὸ πλούσια οἰκογένεια –τὸ ὄνομά του Σπυρίδων Μενάγιας. Στὸ Γυμνάσιο ἦταν μαθητὴς τοῦ νεοέλληνα λογοτέχνη Ἀλέξανδρου Μωραϊτίδη. Ἐσπούδασε ἐπὶ ἕξι χρόνια στὴν Ζυρίχη χημεία· ἐκεῖ παρεσύρθη ἀπὸ τὴν θεωρία τοῦ ὑλισμοῦ καὶ τὸν ἀντίθετο πνευματισμό, διὰ τοῦ ὁποίου ἐγνώρισε τὴν ὕπαρξη τοῦ διαβόλου καὶ τὸν συνετάραξε τόσο ποὺ ἔγινε αἰτία τῆς ἐπιστροφῆς του στὴν ἑλληνορθόδοξη πίστη. Τὸ 1905 ἐγκαταλείπει τὴν Ζυρίχη καὶ κατατάσσεται ἀπὸ πατριωτισμὸ στὸ πλευρὸ τοῦ μακεδονομάχου Παύλου Μελᾶ. Ἐπέστρεψε στὴν Ζυρίχη καὶ τελείωσε ἀριστοῦχος τὸ Πανεπιστήμιο. Ἐργάστηκε πρῶτον στὴν Αἴγυπτο καὶ κατόπιν στὴν Ἀθήνα στὸ Ὑπουργεῖο Ἐπισιτισμοῦ. Τὸ 1917, περίοδος πολέμου, ἡ ἔλλειψις τῶν καυσίμων τὸν ἔκανε νὰ ἐφεύρῃ συνθετικὸ πετρέλαιο ἀπὸ ἄλλες ὕλες. Σὲ κάποιο πείραμα ἀπὸ ἔκρηξη ἔπαθε σοβαρὰ ἐγκαύματα. Τὰ κηρύγματα τοῦ πατρὸς Διονυσίου Φαραζούλη στὴν Ἀθήνα τὸν ἐντυπωσιάζουν, πλησιάζει στὴν ἐκκλησία καὶ δὲν ἀργεῖ νὰ κάνῃ τὸ πρῶτο ταξίδι στὸν φάρο τῆς Ὀρθοδοξίας, τὸ Ἅγιον Ὄρος, τὸ 1920.

5915 - Ο Άγιος Παΐσιος και οι σύγχρονοι «Παΐσιοι»

Έχουν γραφτεί πολλά για τον Άγιο γέροντα Παΐσιο. Άνθρωποι που τον γνώρισαν και που δεν τον γνώρισαν έγραψαν για τους λόγους του και την βιωτή του.
«Ο γέροντας μου είπε εκείνο ή το άλλο». Αμέτρητοι οι λόγοι, τα αποφθέγματα του Αγίου.
Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία με τις απόψεις του Αγίου για τα διάφορα θέματα που συζητούσε με τους προσκυνητές που τον επισκεπτόντουσαν.
Εγώ δεν είχαν την ευλογία να τον γνωρίσω. Και έτσι δεν μπορώ να ξέρω με την προσωπική μου κοινωνία μαζί του τίποτα απ’ αυτόν. Ότι γνωρίζω, το γνωρίζω από αυτά που έχω διαβάσει και ακούσει.
Ένα έχω καταλάβει. Ότι ο Άγιος Παΐσιος ήταν ένας άνθρωπος της άσκησης. Ένας άνθρωπος ο οποίος κάθε ημέρα και ώρα βίαζε να τον εαυτό του. Είχε χαρίσματα τα οποία, όπως είπε ο Άγιος Πορφύριος, τα απέκτησε με πολύ κόπο, επιμονή και υπομονή, ελκύοντας την Χάρη του Παρακλήτου με την ταπείνωση και απλότητά του.

5914 - Όσιος Φιλόθεος ο κτίτορας (10ος αι.)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 24 Ιανουαρίου