Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

5955 - Ηχογράφηση του μακαριστού γέροντα Στέφανου των Δανιηλαίων



Η Πεμπτουσία εις ένδειξη σεβασμού και μνήμης στον μακαριστό γέροντα Στέφανο των Δανιηλαίων ο οποίος μόλις χθες ανεπαύθη εν Κυρίω αναρτά ηχογράφηση του. 
Ο μακαριστός γέροντας διακόνησε το ιερό αναλόγιο με ζήλο και αυταπάρνηση και κατάνυξε ψυχές με το ψαλτικό του χάρισμα. Την ψαλτική παρέλαβε από παλαιούς αγιορείτες πατέρες και συνέχισε το διακόνημα της αδελφότητας του, συμμετέχοντας σε αγρυπνίες και … Περισσότερα

5954 - Στέφανος μοναχός Δανιηλαίος (1943-2015)


Στέφανος μοναχός Δανιηλαίος (1943-2015),
ως δόκιμος μοναχός
(Φωτογραφία: Σπύρος Λουλακάκης, Κατουνάκια 1955)
Περισσότερες φωτογραφίες: http://athosprosopography.blogspot.gr


 Μεταξύ των αδελφών τούτων [των Δανιηλαίων] συγκαταλέγεται και εν παιδίον 12 ετών [ενν. τον Στέφανο], και η μορφή του παιδίου τούτου ως η εικών του ΑΝΑΠΕΣΟΝΤΟΣ.
(Αρχιμ. Χρυσόστομος Μουστάκας, 1954)
Δημοσιεύεται στο βιβλίο:
Αρχιμ. Χρυσόστομος Μουστάκας, Το Άγιον Όρος Άθω, «Αστήρ», Αθήνα 1957)

5953 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες τον Φεβρουάριο



1 Φεβρουαρίου

3 Φεβρουαρίου

4 Φεβρουαρίου

8 Φεβρουαρίου

5952 - «Εις μνημόσυνον αιώνιον…» Γέροντας Στέφανος των Δανιηλαίων († 30 Ιανουαρίου 2015)



Από την πανήγυρη της Σύναξης των Βατοπαιδινών Αγίων που έγινε στη Μονή Βατοπαιδίου στις 23 Ιουλίου 2010 δημοσιεύουμε το Κοινωνικό «Εις μνημόσυνον αιώνιον…» του πρωτοψάλτου Νικολάου Σμυρναίου (19ος αι.) σε ήχο α΄, που ψάλλουν ο Γέρων Στέφανος των Δανιηλαίων († 30 Ιανουαρίου 2015) και ο Γέρων Ιωσήφ της Βίγλας

ηχητικό εδώ




5951 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 31η Ιανουαρίου

673 - Όσιος Αρσένιος ο εν Πάρω (†1877)

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

5950 - Κοιμήθηκε ο Γέροντας Στέφανος της Συνοδείας των Δανιηλαίων



Έγινε προ ολίγου γνωστή η αγγελία της κοιμήσεως του γέροντος Στεφάνου της αδελφότητος των Δανιηλαίων στα Κατουνάκια του Αγ. Όρους.
.......Ο μακαριστός γέρων καταγόταν από το Παλαιοχώρι της περιοχής του Παγγαίου. Σε νεαρή ηλικία, το 1947, αναχώρησε για τον ασκητικό βίο στην Αθωνική Πολιτεία μαζί με τον κατά σάρκα αδελφό του Γρηγόριο και τους συντοπίτες του Δανιήλ και Ακάκιο, εντασσόμενοι στο Ι. Κελλίον των Δανιηλαίων μοναχών. Εκεί ακολούθησε τα διακονήματα της αγιογραφίας και της βυζαντινής μουσικής τέχνης, που καλλιεργούσε η Συνοδεία, στα οποία μάλιστα διακρίθηκε. Υπενθυμίζεται ότι ειδικά η άσκηση στη βυζαντινή μελωδία θεμελιώθηκε από τον ξακουστό γέροντα του Κελλίου Δανιήλ, ο οποίος ήταν ακόλουθος της μελωδικής Σμυρναΐικης Σχολής. Ο μακαριστός πατήρ ήταν γνωστός για το πράο και νηφάλιο του χαρακτήρα του.

5949 - Για ποιά παιδεία αγωνίστηκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός-Φιλοθεΐτης;




Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων - Συγγραφέας
"Για ποιά ΠΑΙΔΕΙΑ αγωνίστηκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός;"
300 χρόνια απο την γέννησή του το 1714.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
-Α/Βάθμια Εκπαίδευση Πιερίας.
-Β/βάθμια Εκπαίδευση Πιερίας.
    
    Η εμπεριστατωμένη ομιλία του χαρισματικού ομιλητή κ. Κωνσταντίνου Χολέβα για τις διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού καθήλωσε τους φίλους τόυ Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης. Τη Δευτέρα 15/12/2014 οι φίλοι της Σχολής Γονέων- Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Χολέβα, πολιτικού επιστήμονα, με θέμα «Για ποια ΠΑΙΔΕΙΑ αγωνίστηκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός;»

5948 - Ιερομόναχος Ισαάκ Σταυρονικητιανός, ο Λιβανέζος Αγιορείτης Πνευματικός

       Γράφει ο Μοναχός Μωυσής ο Αγιορείτης, για τον παπα Ισαάκ τον Λιβανέζο:

5947 - Η ελληνική και η κατά Χριστόν μόρφωσις, κατά τους τρεις Ιεράρχας. Ομιλία Προηγουμένου Γεωργίου Γρηγοριάτη (†2014) στους μαθητές της Αθωνιάδας

Εορτάζουμε σήμερα την μνήμη των τριών μεγάλων Ιεραρχών και οικουμενικών διδασκάλων της Εκκλησίας, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Των τριών μεγίστων φωστήρων της Τρισηλίου Θεότητος.
Οι άμβωνες της Κωνσταντινουπόλεως, της Αντιοχείας, της Καισαρείας της Καππαδοκίας, της Ναζιανζού έγιναν αιώνιοι άμβωνες της Εκκλησίας, από τους οποίους οι τρεις Ιεράρχαι κηρύττουν την Ορθόδοξο Θεολογία και πίστι μας και μας υποδεικνύουν την γνησία Χριστιανική ζωή.
Γι’ αυτό και σε κάθε ακολουθία και Θεία Λειτουργία τους μνημονεύουμε. Ο μακαρισμός και έπαινός τους στην Εκκλησία του Θεού είναι πολύς, αδιάκοπος και αιώνιος.
Τιμώνται ιδιαίτερα ο καθένας την ημέρα της μνήμης του και όλοι μαζί σήμερα, ώστε οι Χριστιανοί να τους θεωρούν ισαξίους και ισοτίμους.

5946 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Χατζή - Θεόδωρος





Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 30 Ιανουαρίου


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

5945 - Ο Γέροντας μου Ισαάκ ο Λιβανέζος (συνέντευξη Αρχιμ. Αρσένιου Κατερέλου)



Ισαάκ ιερομόναχος Καψαλιώτης
(1937-1998)
Περισσότερες φωτογραφίες:
Συνέντευξις που ἐδόθη στόν πρωτοσύγγελο π. Ἰωήλ Κωνστάνταρο στόν ραδιοφωνικό σταθμό τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς & Κονίτσης τήν 16 – 07 – 2014
Π. ΙΩΗΛ - ΕΡΩΤΗΣΙΣ ΠΡΩΤΗ: Φίλοι ἀκροατές, χαίρετε ἐν Κυρίῳ πάντοτε.
Σήμερα ἔχομε πολύ μεγάλη χαρά, διότι ὁ πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης Ἀρσένιος Κατερέλος, ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Νικολάου Δίβρης Φθιώτιδος, εὑρίσκεται ἀνάμεσά μας στό Ράδιο-Δρυϊνούπολις.
Ἡ χαρά μας μάλιστα διπλασιάζεται, καθότι εὐχαρίστως ἐδέχθη νά μᾶς ὁμιλήση γιά τόν μακαριστό Γέροντά του Ἰσαάκ τόν Ἁγιορείτη, τόν Λιβανέζο.
Π. Ἀρσένιε, σᾶς εὐχαριστοῦμε ἐκ μέσης καρδίας, καί ἐκ μέρους τῶν ἀκροατῶν φυσικά, καί μέ δέος καί συγκίνησι ἀναμένομε νά ἀκούσωμε ὅ,τι ἐκ τοῦ περισσεύματος τῆς ἀγαπώσης καρδίας σας ἐπιτρέπεται νά μᾶς πῆτε περί τοῦ πνευματικοῦ σας πατρός δεδομένου ὅτι ἀρκετοί κάτοικοι τῆς Μητροπόλεώς μας εἶχαν τήν εὐλογία νά συνομιλήσουν, νά λάβουν τήν εὐχή του καί νά ἐξομολογηθοῦν, τόσον εἰς τό Ἱερόν Κελλίον τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοῦ εἰς τήν Καψάλα τοῦ Ἁγίου Ὄρους, ὅσον καί ἐδῶ εἰς τήν Ἱεράν Μονήν Μολυβδοσκεπάστου, πού, ὅπως ἐνθυμούμεθα, ὅταν ὁ Γέροντάς σας ἐρχόταν κάποιες φορές, ἐσεῖς ὁ ἴδιος τόν συνωδεύατε καί τόν διακονούσατε.
Τώρα, γιά ἐμέ, π. Ἀρσένιε, εἶναι καιρός τοῦ σιγᾶν.   
Καί εὐθύς ἀμέσως θά σᾶς θέσωμε τήν πρώτη ἐρώτησι.
Μπορεῖτε νά μᾶς πῆτε γιατί ὁ σεβαστός σας Γέροντας ἔλαβε τό προσωνύμιο ''Λιβανέζος''; Δέν ἦταν ἑλληνικῆς καταγωγῆς; Διότι καί ἐγώ πού τόν εἶχα γνωρίσει ὡς φοιτητής, εἶχα παρατηρήσει ὅτι ὡμιλοῦσε τέλεια τά Ἑλληνικά ὡς πρός τήν προφορά καί ὁ λόγος του ἦτο ἀπολύτως συγκροτημένος καί ἅλατι ἠρτημένος.

5944 - Φωτογραφίες από την πανήγυρη του Αγίου Σάββα, κτίτορα της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου. Савиндан, ктиторска слава у Хиландару (14/27.1.2015)




5943 - Κυπριανός ιερομόναχος Σταυροβουνιώτης

Κυπριανός ιερομόναχος Σταυροβουνιώτης (1878-1955)



Ακολουθεί ο βίος του:

5942 - Προηγούμενος Βασίλειος Ιβηρίτης: «Τα Ελληνικά Γράμματα οδηγούν στην αιωνιότητα»

Συνέντευξη στον Θεόδωρο Καλμούκο
Ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Γοντικάκης, Προηγούμενος της Μονής Ιβήρων του Αγίου Ορους, είναι από τις πλέον λόγιες και οσιακές μορφές του σημερινού Μοναχισμού.
Βαθύνους της αντιληπτικής της Θεολογίας και της Πνευματικότητας. Βρίσκεται αυτές τις μέρες πλησίον μας προσκεκλημένος της Μονής Χρυσοβαλάντου και με την ευκαιρία τού ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος να μιλήσει για τα Ελληνικά Γράμματα το βράδυ της Παρασκευής στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος στου Μανχάταν.
Μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» για πολλά και σοβαρά με άνεση και με τον δικό του τρόπο εκφοράς και διατύπωσης λόγων και νοημάτων, καθιστώντας τούτη τη συνέντευξη κυριολεκτικά «αλλιώτικη», με εκπλήξεις και ανατροπές, επειδή ο π. Βασίλειος ομιλεί μία «αλλιώτικη» γλώσσα. Ακολουθούν τα περισσότερα από αυτά που είπαμε:

5941 - Η Παναγία οικονόμησε … Όρος 2014 (Μέρος 11 - τελευταίο)

Γοργοϋπήκοος Κυρά ελπίδα ξανασπέρνει
Απελπισιά και εμπόδια από εμπρός τους παίρνει
Τάμα που εκπληρώθηκε από το παληκάρι
Προσκύνημα ευλαβικό στο Άγιο  Δοχειάρι
Θαύματα και παράδοξα  ακούμε και απορούμε!
Του Αγίου Εφραίμ οι γιατριές την έκπληξη  σκορπούνε…
Έχει προστάτη το  παιδί και πόσο του είναι ευγνώμων
Μια αναπνοή ο Άθωνας απ τ’  όρος των Αμώμων!
Σελίδα η πρώτη ξεκινά, η θύμηση σιμώνει
με το μελάνι σμίγεται,   τα μάτια πως θολώνει!

...Συμπολίτες των Αγίων και Οικείοι Θεού! Απομακρύνθηκε ήσυχα όπως μας συνάντησε. Μας άφησε με μια προτροπή, που σε αυτό το ταξίδι σαν να ακούγεται συνέχεια… 

5940 - Οσιομάρτυρας Γεδεών ο Αθωνίτης (1873-1930)



Το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος Νικηφόροβιτς Μάλισεφ. Ήταν αγρότης από την περιφέρεια Γιαροσλάβ, από το χωριό Γκριγκόριεβσκυ. Γεννήθηκε το 1873. Ήταν μετρίου αναστήματος, με ξανθά μαλλιά και γκρίζα μάτια. Ήρθε στη μονή του Αγίου Παντελεήμονα στις 12 Σεπτεμβρίου 1898, έλαβε τη ρασοευχή στις 26 Μαρτίου 1903 και το μικρό σχήμα στις 22 Ιουνίου 1907.
Διακόνησε στο μετόχι της Οδησσού και στο ραφείο της μονής. Το 1904-5 επιστρατέφτηκε στον Ρωσοϊαπωνικό Πόλεμο. Επιστρέφοντας στη μονή διακόνησε πάλι στο ραφείο. Ήταν ὀνοματολάτρης. Τον έστειλαν στη Ρωσία με το πλοίο «Χερσών» στις 3 Ιουλίου 1913. Μέχρι το 1924 έμεινε στην Αμπχαζία στη μονή του Νέου Άθω και, μετά το κλείσιμό της, στην κοιλάδα Πσχοῦ. Τον συνέλαβαν τα όργανα των μυστικών υπηρεσιών στις 24 Απριλίου 1930. Φυλακίστηκε και η διαταγή για την εκτέλεσή του υπογράφηκε στις 8 Οκτωβρίου 1930. Εκτελέστηκε στις 26 Οκτωβρίου 1930 στην πόλη Νοβοροσίσκ.

(Πηγή: Monahologii Russkogo Svyato-Panteleimonova monastyria na Afone, Svyataya Gora Afon 2013, № 3432)

5939 - Ένα απλό περιστατικό, που φανερώνει για μια ακόμα φορά τη διάκριση του Οσίου Παϊσίου



Του  Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
Σε μια μου επίσκεψη στο Κελλίον της Παναγούδας, έτυχε να βρίσκεται εκεί και άλλος προσκυνητής ο οποίος ρώτησε τον Άγιο Γέροντα, αν πρέπει όταν διαβάζουν το βράδυ με τη σύζυγό του το Απόδειπνο, να διαβάζουν και τους Χαιρετισμούς της Παναγίας. 
Έχω το λογισμό ότι για να ρωτήσει ο προσκυνητής αυτή την ερώτηση, σημαίνει ότι τον απασχολούσε και πιθανώς να αντιλήφθηκε κάποια δυσκολία από μέρους της συζύγου του.
Ο Όσιος Παΐσιος χωρίς άλλες επεξηγήσεις ή περιστροφές του είπε «Το Απόδειπνο θα το διαβάζετε μαζί με τη σύζυγό σου και τους Χαιρετισμούς της Παναγίας θα τους διαβάζεις μόνος σου».  Χωρίς άλλη ερώτηση ο προσκυνητής αντιλήφθηκε το νόημα των λόγων του Οσίου Γέροντος.

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

5938 - Η αγιορείτικη ψαλτική ως βίωμα και προσευχή



Ο γέροντας του Κελλίου Αγίων Αναργύρων Νέας Σκήτης Δαμασκηνός μιλάει για τον χαρακτήρα και το ήθος της ψαλτικής στο Άγιον Όρος και για τις αναμνήσεις του από τον μακαριστό γέροντα Δοσίθεο Κατουνακιώτη τον αόματο, ο οποίος έψελνε και έκλαιγε.

5937 - Ο άνθρωπος που βγάζει από τη ζωή του τον Θεό






Ο άνθρωπος, που βγάζει από τη ζωή του το Θεό, εύκολα καταντάει να ψάχνει για παρηγοριά και ικανοποίηση σε κάποια υποκατάστατα της αληθινής πίστης. Πελαγωμένοι σήμερα οι άνθρωποι στα αδιέξοδα και στα προβλήματά τους, εύκολα παγιδεύονται στις σκοτεινές παγίδες του πονηρού, του εχθρού της σωτηρίας μας. Και αντί να βρουν λύτρωση, πέφτουν σε χειρότερο μπλέξιμο και σε μεγαλύτερη ταλαιπωρία. 
Γέροντας Γαβριήλ Διονυσιάτης

5936 - Ό Άγιος Παΐσιος για την σχέση ανθρώπου και ζώων

.......








.......Όταν ένας άνθρωπος επανέρχεται στην κατάσταση προ της πτώσεως, τα ζώα τον πλησιάζουν ξανά χωρίς φόβο.

5935 - Στο Άγιο Όρος με τον φακό του Ilia Da

Όμορφες φωτογραφίες από πρόσφατο προσκύνημα στο Άγιο Όρος δημοσιεύει στη σελίδα του ο φίλος Ilias Da  (https://www.facebook.com/ilias.da

5934 - Ιεραπόστολος Κοσμάς Γρηγοριάτης (1/4/1942 – 27/1/1989)

Στις 1 Απριλίου 1942 στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, στο χωριό Θεοδόσια του Κιλκίς γεννιέται ο πρωτότοκος υιός του κ. Δηµήτρη και της κ. Δέσποινας Ασλανίδη, ο Ιωάννης. Λόγω της πολιτικής αστάθειας των χρόνων εκείνων, η οικογένεια Άσλανίδη φεύγει από το χωριό και εγκαθίσταται μόνιμα το 1947 στον συνοικισμό Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης. Ένα χρόνο μετά ο Ιωάννης άρχισε να πηγαίνει σχολείο. Το 1954 τελειώνει το Δημοτικό Σχολείο και στρέφεται προς τις τέχνες για να βοηθήσει τη δοκιμασμένη απ’ τη φτώχεια πολύτεκνη οικογένειά του.                       

5933 - Οσιομάρτυρας Ιωνάς ο Αθωνίτης


Οσιομάρτυρας Ιωνάς ο Αθωνίτης

Πηγή φωτογραφίας:
http://athosprosopography.blogspot.gr

Διαβάστε τον βίο του:

5932 - Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο Άγιο Όρος. Φωτογραφίες από επισκέψεις του



Συμπληρώνονται σήμερα, 28 Ιανουαρίου 2015, επτά χρόνια από την κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από επισκέψεις του Αρχιεπισκόπου στο Άγιο Όρος.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

5931 - Ο όσιος Μάξιμος ο Καυσοκαλύβης και ο Ησυχασμός



Παταπίου μοναχοῦ  Καυσοκαλυβίτου
Ἄν καί ὁ Ἡσυχασμός, ὡς εὐρύτερο πνευματικό κίνημα πού συνιστᾶ τήν πεμπτουσία τῆς ὀρθόδοξης παράδοσης, ἔχει τήν ἀρχή του στή μοναχική πρακτική τοῦ 4ου αἰ., ἐνηλικιώθηκε καί κυριάρχησε στή ζωή τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας τόν 14ο αἰ. Δέν θά ἦταν ἴσως ὑπερβολή ἐάν θεωρούσαμε τόν 14ο αἰ. ὡς τόν αἰώνα τοῦ Ἡσυχασμοῦ. Τήν περίοδο αὐτή, ἡ ἡσυχαστική κίνηση βγῆκε ἀπό τήν ἔρημο καί ἔγινε ἡ κυρίαρχη τάση τόσο τῆς ἐκκλησιαστικῆς καί κοινωνικῆς ζωῆς τοῦ βυζαντινοῦ κράτους ὅσο καί τῆς κοινωνικῆς καί πολιτιστικῆς ζωῆς τῶν ὀρθοδόξων λαῶν, τουλάχιστον αὐτῶν πού γειτόνευαν μέ τήν βυζαντινή ἐπικράτεια. Ἀκόμη καί ἡ ἐκκλησιαστική ζωγραφική τέχνη  δέχθηκε τήν εὐεργετική ἐπίδραση τοῦ Ἡσυχασμοῦ.
Τό παράδοξο πάντως εἶναι ὅτι ἡ πνευματική αὐτή ἄνθηση σημειώθηκε μέσα σέ μιά ταραγμένη πολιτικά γιά τόν βυζαντινό κόσμο ἐποχή, ὅπως στάθηκε τό μεγαλύτερο μέρος τοῦ 14ου αἰ.

5930 - Η Παναγία οικονόμησε … Όρος 2014 (Μέρος 10)



Κλείνει τα μάτια ο Μοναχός και σιγανά μιλάει
Του στέλνει  λόγια ο Κύριος, το στόμα του  οδηγάει!
Η αγκαλιά Του είν ανοιχτή,  ουράνιος Αρραβώνας!
Μα αν δεν υπάρξουν δάκρυα θα έρθει  ο Κανόνας!
Μαύρα φοράει η Παναγιά πενθεί την αμαρτία!
Σώζει τον κόσμο απ την οργή,  έχει τα δευτερεία!
Πορταϊτίσσης Άγιο Φως το έλεος σκορπίζει
Και στη Βαβέλ του Αμαλήκ   δίκαιος μόνο  ελπίζει…

Στο αρχονταρίκι του πρώτου ορόφου που κοιτά  στο καθολικό αναζητήσαμε ανάπαυση και λόγον αγαθό το τελευταίο μας βράδυ στο Όρος. Συναντήσαμε τον Μοναχό Γ. που διαρκώς ανιχνεύει την σπίθα στα μάτια και στην ψυχή κάθε επισκέπτη–προσκυνητή στην Μονή Κουτλουμουσίου.

5929 - Μικρό απάνθισμα λόγων και διδαχών του Αγιορείτη Οσίου Μαξίμου του Γραικού



Εισαγωγικά
Ένα από τα κορυφαία πρόσωπα του Αγιορείτικου Μοναχισμού και συνάμα ιεραπόστολος μπορεί να θεωρηθεί ο Όσιος Μάξιμος ο Γραικός.
Δεύτερος φωτιστής των Ρώσων, μεταφραστής και συγγραφέας, εκδότης ιερών κειμένων, αναμορφωτής σε όλα τα επίπεδα.
Ίσως γι αυτό ενόχλησε και την τσαρική εξουσία και πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του σιδηροδέσμιος.
Μικρό σημείωμα για τα έργα του Αγίου Μαξίμου
Σύμφωνα με τον ιστορικό ερευνητή, συγγραφέα κα ειδικό μελετητή του βίου και του έργου του Αγίου Μαξίμου του Γραικού Κωνσταντίνο Τσιλιγιάννη, τα έργα του Αγίου Μαξίμου διαιρούνται σε ρωσόγλωσσα πεζά κείμενα κα σε ελληνόφωνα ποιητικά κείμενα. 
Τα μεν πεζά του έργα, άνω των 300, είναι:

5928 - Τυπικαριό: Το κελλί του Αγίου Σάββα του Χιλιανδαρινού στις Καρυές

Στο κέντρο της πρωτεύουσας του Αγίου Όρους βρίσκεται ένα από τα ιστορικότερα Κελλιά των Καρυών, το Τυπικαριό του Αγίου Σάββα. Το ίδρυσε ο Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός μετά την επιστροφή του από τους Αγίους Τόπους και το αφιέρωσε στον Άγιο Σάββα τον ηγιασμένο. Είναι κατάγραπτο και έχει δικό του Τυπικό από το 1199.
Το Τυπικό καθορίζει τις προϋποθέσεις για την μοναστική άσκηση και τις σχέσεις ησυχαστηρίου και κυρίαρχης Μονής και φέρει την υπογραφή: Ὁ πάντων ἔσχατος Σάββας ὁ ἁμαρτωλός. Είναι γραμμένο σε περγαμηνή που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου.
Είναι επίσης γραμμένο σε υπέρθυρη επιγραφή.

5927 - Όσιος Αριστοκλής ο Αθωνίτης (1848-1918)

Ο βίος του Οσίου:
Περισσότερες φωτογραφίες:

5926 - Σήμερα τα ονομαστήρια του 100χρονου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος, Αρχιμανδρίτη Ιερεμία

Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας
κατά κόσμο Άλιόχην Ιάκωβος του Φιλίππου
γεννηθείς την 9/22 Οκτωβρίου 1915 στο Ροστόβ της Ρωσίας

Τιμά ο Γέροντας έναν Μάρτυρα από τούς εν Σινά και Ραϊσθώ αναιρεθέντες (Μνήμη 14/27 Ιανουαρίου)
Εις Πολλά τα Έτη σας Γέροντα



Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

5925 - Για τον Γέροντα άγιο Παΐσιο



Νίκος Ορφανίδης
Καθώς πανηγυρίζει και ανθοφορεί η πλάση εις το μέσον του Χειμώνος μ την αγιοκατάταξη του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου, επιστρέφουμε στα αγιασμένα χώματα της Καππαδοκίας, στα Φάρασα του αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου επιστρέφουμε ξανά, που τον υποδέχθηκε προ πολλού εις την χορείαν των αγίων, αυτόν τον ταπεινό Γέροντα της ασκήσεως και της απέραντης αγάπης και υπομονής. Πανηγυρίζει το Άγιον Όρος, όπως κι η Θεσσαλονίκη, η μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή, όπου τα λείψανα του αγίου Αρσενίου και ο τάφος του αγίου Γέροντος Παϊσίου. Υποκλινόμεθα ταπεινά και τους ασπαζόμαστε και τους προσκυνούμε, ζητώντας τη χάρη και τη μεσιτεία τους και τις πρεσβείες τους, όλοι ημείς οι καταπονημένοι του κόσμου τούτου, οι ασθενούντες και οι οδοιπορούντες εις τα σκότη.

5924 - Η υποδοχή της Θεοτόκου εις το Άγιον Όρος υπό των ειδωλολατρών

Ι. Παναγιώτου, Η Πλατυτέρα των Ουρανών
Συλλογή Αγιορειτικής Χαρτοθήκης, e-E/AX1978

Άγνωστος εκδοτικός οίκος και χρονολογία.
Επεξήγηση: Ενθύμιον Αγίου Όρους / Η υποδοχή της Θεοτόκου εις Άγιον Όρος υπό των ειδωλολατρών.


5923 - Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου για τον κτίτορά της



Τιμά αύριο η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου τη Μνήμη του κτίτορά της, του Αγίου Σάββα του Α΄ (14/27 Ιανουαρίου).
Ο Άγιος Σάββας υπήρξε ο πρώτος Σέρβος Αρχιεπίσκοπος και ο θεμελιωτής της Αυτοκέφαλης Σερβικής Εκκλησίας.
Απόψε θα τελεσθεί πανηγυρική Αγρυπνία.

Σχετικά:

5922 - Φωτογραφίες και βίντεο από τα εγκαίνια Ναού για τον Όσιο Παΐσιο στη Λεμεσό



Με εκκλησιαστική λαμπρότητα  τελέσθηκαν τα εγκαίνια του πρώτου αφιερωμένου ναού στον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη. Ο νεόδμητος και περικαλλής ναός βρίσκεται στην περιοχή Εκάλης (έναντι του Τσιρείου Σταδίου) στη Λεμεσό και τιμάται στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη και στον Όσιο Παΐσιο.
.......Η ιερά ακολουθία των εγκαινίων άρχισε στις 6 το απόγευμα με την υποδοχή των μαρτυρικών ιερών Λειψάνων (Αγίων Ηρακλειδίου Επισκόπου Ταμασού, Κοσμά του Αγιορείτου και Γεωργίου Νεομάρτυρος του Κυπρίου) τα οποία τοποθετήθηκαν στις τρείς Αγίες Τράπεζες του ναού αφιερωμένες επ’ονόματι των Αγίων Αρσενίου του Καππαδόκου, Παϊσίου του Αγιορείτου και των Αγίων Μαρτύρων Βαραχησίου και Ιωνά, δεδομένου ότι επ’ ονόματι των Αγίων Βαραχησίου και Ιωνά ετιμάτο η εκκλησία του χωριού των Αγίων Αρσενίου και Παισΐου στα Φάρασα της Καππαδοκίας.

5921 - Άγιον Όρος - Προσκύνημα στη Βατοπαιδινή Σκήτη του Αποστόλου Ανδρέα (Σαράι)




Η Σκήτη του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους τις Καρυές.
Από το 1842 εμόνασαν Ρώσοι μοναχοί μέχρι το 1972 οπότε και εκοιμήθη ο τελευταίος μοναχός Σαμψών.
Το 1992, μετά είκοσι χρόνια εγκαταλείψεως και βαθμιαίας ερήμωσης, εγκατεστάθη καινούρια, ελληνόφωνη συνοδεία, και το 2001 προσετέθησαν αρκετοὶ νέοι μοναχοί, με Δικαίον τον Προηγούμενον Εφραίμ. Περισσότερα

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

5920 - Το χρονολόγιο του Αγίου Όρους


5919 - Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης: Κάποιοι έπαιξαν με τον χαρακτήρα του Έλληνα



* Ποιά ηθική υπάρχει πλέον; Το κακό έχει χτυπήσει την οικογένεια, την Παιδεία. Έχει χτυπήσει σε κάθε υγιές κύτταρο της κοινωνίας και σήμερα ζούμε τα αποτελέσματα αυτού του πολέμου. Τρέχουν οι άνθρωποι χωρίς να νοιάζονται για τον διπλανό τους. Η κοινωνία που ξέραμε δεν υπάρχει πια. Σήμερα κυριαρχεί ο ατομικισμός...
* Γιατί; Επειδή κάποιοι έπαιξαν με τον χαρακτήρα του Έλληνα και διάβρωσαν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν. Είναι αδιανόητο! Ο ατομικισμός ζει και βασιλεύει, ενώ η απάτη έγινε "χάρισμα". Μεγάλωσαν γενιές που διδάχτηκαν πως να αρπάξουν. Και αυτό σε ένα καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας... Μάλιστα, όσα πιο πολλά "αρπάζεις" τόσο περισσότερο απομακρύνεσαι από την τιμωρία. Αυτό το βλέπει ο Θεός. Σήμερα επιτρέπει να δεχτούμε μερικές σφαλιάρες, ελπίζοντας πως θα συνέλθουμε, όπως συμβαίνει και στους μεθυσμένους...
* Να πεις και σε άλλους να προσέχουν. Μην αφήνετε την λογική σας να παραδίνεται σε όσα σας λένε. Πού είναι μωρέ η λεβεντιά εκείνων που δεν επέτρεπαν σε κανέναν να τους μειώσει; Πού είναι εκείνα τα λεβεντόπαιδα που έδωσαν το αίμα τους για όλους εμάς; Αυτή η γη ποτίστηκε με αίμα. Είναι μεγάλο κρίμα να την κυβερνάνε ξένοι και ανάξιοι... Να προσέχετε...

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

5918 - Στα μέσα της δεκαετίας του 70 ο Herman Hissink φωτογραφίζει το Άγιο Όρος


Πορτρέτο του Herman Hissink
σε ηλικία 90 ετών (2005)

Ο Herman Hissink (1915-2011) ήταν δάσκαλος σε Χριστιανικό Γυμνάσιο στη Χάγη της Ολλανδίας. Από τα νεανικά του χρόνια λάτρευε τα ταξίδια και μιλούσε γι αυτά με ενθουσιασμό στους μαθητές του. Το 1956 ήλθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με 4 από τους μαθητές του. Από το 1969 μέχρι το 1976 επισκέφθηκε τουλάχιστον 7 φορές το Άγιο Όρος, συνοδευόμενος πάντοτε από μαθητές.
Ο Herman Voogd, διαχειριστής του Athos Agion Oros, συνάντησε τους Gerard Koolschijn και Wim Oudshoorn, δύο από τους μαθητές που ακολούθησαν τον δάσκαλό τους στα μέσα της δεκαετίας του 70 στο Άγιο Όρος. Από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε στο blog του δανείστηκα μερικές και τις μοιράζομαι μαζί σας.  

5917 - Σιμωνοπετρίτης ξυλογλύπτης (βίντεο)



5916 - Γεράσιμος μοναχός Μενάγιας 1881-1957



Γεννήθηκε τὸ 1881 στὴν Κέρκυρα ἀπὸ πλούσια οἰκογένεια –τὸ ὄνομά του Σπυρίδων Μενάγιας. Στὸ Γυμνάσιο ἦταν μαθητὴς τοῦ νεοέλληνα λογοτέχνη Ἀλέξανδρου Μωραϊτίδη. Ἐσπούδασε ἐπὶ ἕξι χρόνια στὴν Ζυρίχη χημεία· ἐκεῖ παρεσύρθη ἀπὸ τὴν θεωρία τοῦ ὑλισμοῦ καὶ τὸν ἀντίθετο πνευματισμό, διὰ τοῦ ὁποίου ἐγνώρισε τὴν ὕπαρξη τοῦ διαβόλου καὶ τὸν συνετάραξε τόσο ποὺ ἔγινε αἰτία τῆς ἐπιστροφῆς του στὴν ἑλληνορθόδοξη πίστη. Τὸ 1905 ἐγκαταλείπει τὴν Ζυρίχη καὶ κατατάσσεται ἀπὸ πατριωτισμὸ στὸ πλευρὸ τοῦ μακεδονομάχου Παύλου Μελᾶ. Ἐπέστρεψε στὴν Ζυρίχη καὶ τελείωσε ἀριστοῦχος τὸ Πανεπιστήμιο. Ἐργάστηκε πρῶτον στὴν Αἴγυπτο καὶ κατόπιν στὴν Ἀθήνα στὸ Ὑπουργεῖο Ἐπισιτισμοῦ. Τὸ 1917, περίοδος πολέμου, ἡ ἔλλειψις τῶν καυσίμων τὸν ἔκανε νὰ ἐφεύρῃ συνθετικὸ πετρέλαιο ἀπὸ ἄλλες ὕλες. Σὲ κάποιο πείραμα ἀπὸ ἔκρηξη ἔπαθε σοβαρὰ ἐγκαύματα. Τὰ κηρύγματα τοῦ πατρὸς Διονυσίου Φαραζούλη στὴν Ἀθήνα τὸν ἐντυπωσιάζουν, πλησιάζει στὴν ἐκκλησία καὶ δὲν ἀργεῖ νὰ κάνῃ τὸ πρῶτο ταξίδι στὸν φάρο τῆς Ὀρθοδοξίας, τὸ Ἅγιον Ὄρος, τὸ 1920.