Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

5658 - Σταυροί στο Άγιο Όρος (φωτογραφίες)



5657 - Αγρυπνούν απόψε οι Καρεώτες μοναχοί επί τη ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Οσιομάρτυρος Κοσμά του Πρώτου



Σήμερα, Κυριακή 30/17 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 21.00, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους Καρυές, θα τελεσθεί πανηγυρική αγρυπνία επί τη ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Οσιομάρτυρος Κοσμά του Πρώτου.

Η ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του αγίου Πρώτου Κοσμά έγινε την 18 Νοεμβρίου 1981 επί Πρωτεπιστάτου Προηγουμένου Ματθαίου Βατοπαιδινού.
Στο Πρακτικό των Συνάξεων της Ιεράς Κοινότητος του Άγιου Όρους της 28 Νοεμβρίου 1981 σημειώνεται:

5656 - Η Αλεξανδρούπολη υποδέχθηκε Ιερό Λείψανο του Αγίου Ανδρέα που φυλάσσεται σε Αγιορείτικο Κελλί



Του Γιάννη Ναλμπάντη
Το απόγευμα του Σάββατου 29 Νοεμβρίου 2014, παραμονή της εορτής του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, τελέσθηκε η επίσημη υποδοχή του Τιμίου Λειψάνου του στον ομώνυμο Ιερό Ναό των Νέων Εργατικών της Αλεξανδρούπολης.
Το Ιερό Λείψανο συνόδευαν μέλη της μοναστικής αδελφότητος της Ιερά Μονής Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους, καθώς φυλάσσεται στο Ιερό Κελλίο του Αποστόλου Ανδρέου της Ιεράς Μονής.

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

5655 - Αδελφότητες Κελλιωτών (φωτογραφίες)


5654 - Η Ιερά Μονή Φιλοθέου Αγίου Όρους για τις ισλαμικές σπουδές στη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης





Χαιρετισμός (κείμενο) το Καθηγουμένου ρχιμανδρίτου Νικοδήμου τς ερς Μονς Φιλοθέου γίου ρους στήν ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΗΜΕΡΙΔΑ τς 26ης Νοεμβρίου 2014 "νάντια στήν δρυση Κατεύθυνσης σλαμικν Σπουδν στήν Θεολογική Σχολή το Α.Π.Θ."

5653 - Η Ιερά Μονή Καρακάλλου Αγίου Όρους για τις ισλαμικές σπουδές στη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης





Χαιρετισμός (κείμενο) τς ερς Μονς Καρακάλλου γίου ρους στήν ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΗΜΕΡΙΔΑ τς 26ης Νοεμβρίου 2014 "νάντια στήν δρυση Κατεύθυνσης σλαμικν Σπουδν στήν Θεολογική Σχολή το Α.Π.Θ." ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

5652 - Η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους για τις ισλαμικές σπουδές στη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης





Χαιρετισμός (κείμενο) το Καθηγουμένου ρχιμανδρίτου Χριστοδούλου τς ερς Μονς Κουτλουμουσίου γίου ρους στήν ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΗΜΕΡΙΔΑ τς 26ης Νοεμβρίου 2014 "νάντια στήν δρυση Κατεύθυνσης σλαμικν Σπουδν στήν Θεολογική Σχολή το Α.Π.Θ." ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

5651 - Ιερά Σκήτη Αγίας Άννης (φωτογραφίες)










5650 - Ιερομόναχος Αρσένιος Μπόκα [Αγιορείτης] (1910–29 Νοεμβρίου 1989)










Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

5649 - Η Παναγία οικονόμησε … Όρος 2014 (Μέρος 7)



Από την πόρτα την βαριά του Μοναχού Ανδρέα
Μπαίνουμε εκεί που μοιάζουνε όλα Αβραμιαία!
Τα λείψανά του καθαρά, Παράδεισο φωτίζουν
Κι οι Μοναχοί  τη λάμψη του να κερδηθεί  πασχίζουν!
Οικείοι Θεού να γίνετε Αγίων συμπολίτες!
Ευχή μας δίνουν Γέροντες, οι αγαθοί Λευίτες …
Σκύβουν ετούτοι οι ταπεινοί και σου φιλούν το χέρι
Αξέχαστο παντοτινά κείνο το μεσημέρι!

Εσπερινός της Αγίας Ευφροσύνης στην Λαύρα. Κουρασμένοι μα χαρούμενοι αληθινά για όσα αξιωθήκαμε και σήμερα την δεύτερή μας μέρα να βιώσουμε. Πλέον αν με ρωτήσουν πόσες φορές έχω έρθει στο Όρος, ξέρω τι θα απαντήσω: Αμέτρητες! Όχι με ένα νούμερο! Μα με την αλήθεια την μέσα μας! Τροπικό και ουχί ποσοτικό το ζήτημα!

5648 - Στο λιοτρίβι της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου (video)


5647 - Χαιρετισμός του Αγιορείτη Ιερομονάχου Μακαρίου Μαρουδά σε εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος για την Γυναίκα

5646 - «Το Σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία – Η Περίπτωση της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου»



ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ 
ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ»

Ο Σύλλογος Φίλων της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, διοργανώνει το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 6μμ, στο Αμφιθέατρο του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης, εσπερίδα με θέμα:
«Το Σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία – Η Περίπτωση της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου»
Στην διάρκεια της εσπερίδας έγκριτοι θεολόγοι και εκπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους, θα αναλύσουν σε βάθος το χρονίζον θέμα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρος.
Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

5645 - «Αθωνικά Τετράδια»: Το νέο επιστημονικό περιοδικό για το Άγιον Όρος



Την έλλειψη ενός αυστηρά επιστημονικού περιοδικού αφιερωμένου αποκλειστικά στην ιστορική, φιλολογική και αρχαιολογική έρευνα του Αγίου Όρους έρχεται να καλύψει η έκδοση του περιοδικού Αθωνικά Τετράδια, του οποίου το πρώτο τεύχος μόλις κυκλοφόρησε από τις “Εκδόσεις Μυγδονία”.
Στο ιδρυτικό κείμενό της η Συντακτική Επιτροπή, που αποτελείται από τους Νικόλαο Μπονόβα, Μιλτιάδη Πολυβίου, Γεώργιο Φουστέρη και Φαίδωνα Χατζηαντωνίου, σημειώνει: “έχουμε την ελπίδα ότι όσοι θητεύουν στον ίδιο ερευνητικό χώρο θα δουν θετικά την πρωτοβουλία μας και θα αντιμετωπίσουν τα Αθωνικά Τετράδια σαν μια κοινή υπόθεση όλων μας, έτσι ώστε, με την βοήθειά τους, να μπορέσουμε να τα καταστήσουμε τον ελλείποντα πόλο συσπείρωσης και επικοινωνίας της αγιορείτικης επιστημονικής κοινότητας”.
Στο πρώτο τεύχος του περιοδικού περιλαμβάνονται κείμενα γύρω από την Ιστορία, την Αρχιτεκτονική, τις Εικαστικές Τέχνες και την Μουσική του Αγίου Όρους. Όπως σε κάθε τεύχος των Αθωνικών Τετραδίων, έτσι και στο πρώτο τεύχος περιλαμβάνεται η αναδημοσίευση, σχολιασμένη, ενός δυσεύρετου κειμένου για το Άγιον Όρος, καθώς επίσης και η βιβλιοκρισία πρόσφατων εκδόσεων με αγιορείτικη θεματική.
  Οι συνεργασίες του πρώτου τεύχους έχουν ως ακολούθως:

5644 - Ιεροδιάκονος π. Διονύσιος Φιρφιρής

Διονύσιος ιεροδιάκονος Φιρφιρής (1912-1990)
Ο Ιεροδιάκονος π. Διονύσιος Φιρφιρής (κατά κόσμον Δημήτριος Κούκος), αυθεντικός ερμηνευτής της Βυζαντινής Μουσικής, γεννήθηκε στο χωριό Μεγάλη Παναγία της Χαλκιδικής το 1912. Σε ηλικία οκτώ μόλις ετών, το 1920, έρχεται στο Άγιον Όρος, στις Καρυές, οπού εμόναζε ο θείος του Χαράλαμπος, στο κελλί του Προφήτου Ηλιού, που ανήκει στη Μονή Κουτλουμουσίου. Εκεί, κοντά στον γέροντα Χαράλαμπο μαθαίνει γράμματα, σπουδάζει την ιερά μουσική, αναπτύσσει το χάρισμα της ωραίας φωνής του και αναδεικνύεται ένας λαμπρός συνεχιστής του ύφους, του ήθους και της ερμηνευτικής παραδόσεως των παλαιοτέρων ονομαστών μουσικών του Αγίου Όρους, όπως ο Συνέσιος Σταυρονικητιανός, του οποίου ο π. Διονύσιος Φιρφιρής υπήρξε μαθητής. Στο Πρωτάτο των Καρυών άρχισε να ψάλλει από το 1930.
Στην ερμηνεία του π. Διονυσίου διακρίνουμε τη σαφή και αναμφισβήτητη γνώση της ενέργειας των σημαδιών, αλλά και την ανάγλυφη διατύπωση των μουσικών φράσεων, ένα συνδυασμό βαθύτατης έμπνευσης και ολοκληρωμένης τεχνικής. Είναι μια ερμηνεία ποτισμένη από τη μοναχική χαρμολύπη, στηριγμένη στην ακλόνητη πίστη. Η μεγάλη τέχνη του π. Διονυσίου έχει καταγραφεί και στη σειρά των ηχογραφήσεων (που έχουν εκδοθεί σε κασέτες) της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας (κυρίως η προφορική παράδοση μα και η ψαλλόμενη μέχρι σήμερα γραπτή) αλλά και στο μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα του Μ.Κ. Χατζηγιακουμή, όπου έχει ερμηνεύσει το Δοξαστάριο του Ιακώβου Πρωτοψάλτη της ΜτΧΕ (†1800), και άλλα παλαιά εκτενή μαθήματα.

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

5643 - Συνέδριο για τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό ως Αγιορείτη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 300 ετών από τη γέννηση του φωτισμένου διδάχου της ορθοδόξου πίστεως και ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (1714-1779), η Θεολογική Σχολή του Αρι­στο­τελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και υπό την αιγίδα του Πανα­γιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, διοργανώνει Θεο­λογικό Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: Ο Α­γιορείτης Φωτιστής του Γένους», στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2014, στο Αμφιθέατρο της «Διακονίας» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

5642 - Συμμετοχή του Αγίου Όρους στην έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco» στο Βυζαντινό Μουσείο


Έκθεση-αφιέρωμα στον Ελ Γκρέκο, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του, εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στις 3 Δεκεμβρίου. Τη έκθεση θα πλαισιώσουν έργα μοναδικά, τα οποία για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο ελληνικό και διεθνές κοινό.

5641 - Στο καράβι για το Άγιο Όρος

Χωρίς λόγια…
Πηγή φωτογραφίας: Προσκυνητής π.Γεώργιος

5640 - Τα αγιορειτικά μετόχια ως συντελεστές ιδρύσεως νέων χωριών στην Χαλκιδική χερσόνησο

Μετόχι Μονής Αγίου Παντελεήμονος,
Καλλιθέα Χαλκιδικής (1960).

Από τα σημερινά χωριά της Χαλκιδικής χερσονήσου, τα εννέα (9) προέρχονται από την μακροχρόνια μετάλλαξη των παροίκων – καλλιεργητών αγιορειτικών μετοχίων, σε ελεύθερους ιδιοκτήτες των μετοχιακών εκτάσεων. Παραθέτω κατάλογο των χωριών αυτής της κατηγορίας, με τα διαδοχικὰ ονόματά τους και το όνομα της πρώην ιδιοκτητρίας Μονής, στον οποίον δεν συμπεριλαμβάνονται τα χωριὰ που προϋπήρχαν και μετέπεσαν στην κατηγορία των μετοχίων.
Νεακίτου – Νικήτη (Μονὴ Ξενοφώντος)
Άγιος Νικόλαος (Μονὴ Ξενοφώντος)

5639 - Ανανίας αρχιμανδρίτης Βατοπαιδινός (1806-1876)

Ανανίας αρχιμανδρίτης Βατοπαιδινός (1806-1876)
(Φωτογραφία: Μαργαρίτης και Κωνσταντίνου, Αθήνα,
Αρχείο Μονής Βατοπαιδίου)



Ο Ανανίας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1806.
Προτού ενταχθεί στη βατοπαιδινή αδελφότητα, το 1833, είχε σπουδάσει στη Ζωσιμαία Σχολή και είχε χειροτονηθεί διάκονος.
Ως αρχιμανδρίτης διετέλεσε, από τα τέλη της δεκαετίας του 1840 και έως το 1872, ηγούμενος της Μονής Γκόλια, επίτροπος των μετοχίων της Μονής Βατοπαιδίου στη Μολδαβία (και μετά στη Βεσσαραβία) και πληρεξούσιος του Αγίου Όρους για τις υποθέσεις των αθωνικών περιουσιών στη Ρουμανία.
Πέθανε στη Μονή Βατοπαιδίου το 1876.
Ο Ανανίας βοήθησε την παιδεία του Γένους με τη μεγάλη του δωρεά (12.000 φλουριά) προς το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1859, το οποίο τον ανεκήρυξε Μέγα Ευεργέτη. Συνέβαλε στην ανέγερση της Μεγάλης του Γένους Σχολής, το 1875, προσφέροντας 6.000 λίρες. Η συλλογή των βιβλίων του, το αρχείο του και προσωπικά του αντικείμενα φυλάσσονται στη Μονή Βατοπαιδίου.
(Βατοπαιδινή Προσωπογραφία,
Ημερολόγιο Μονής Βατοπαιδίου 2014)

5638 - Όσιος Θεοδόσιος Τυρνόβου (†1362/3)







Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 27 Νοεμβρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου:

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

5637 - Αγιοπαυλίτες μεταφέρουν στην Αλεξανδρούπολη το Τίμιο Λείψανο του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου





Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014, παραμονή της εορτής του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, στις 6.00’ το απόγευμα θα τελεσθεί η επίσημη υποδοχή του Τιμίου Λειψάνου του στον ομώνυμο Ιερό Ναό των Νέων Εργατικών της πόλεώς μας. Το Ιερό Λείψανο συνοδεύουν μέλη της μοναστικής αδελφότητος της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους, καθώς φυλάσσεται στο Ιερό Κελλίο του Αποστόλου Ανδρέου της Ιεράς Μονής.
Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

5636 - Μοναχός Ρωμανός Βατοπαιδινός

Ρωμανός μοναχός Βατοπαιδινός, ο ψάλτης (1889-1971)
(φωτογραφία: Γρηγόριος Θ. Στάθης, Ιούλιος 1969)


Άριστος ψάλτης ο εκ Γοματίου μοναχός Ρωμανός Βατοπαιδινός, κατά κόσμον Αγαθάγγελος Δημ. Μανίκας, ο οποίος «εθεράπευε το πατρώον αγιορειτικό μουσικό ύφος» και έβγαλε πλήθος μαθητών.


5635 - Αγρυπνία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου


Ο τάφος του Οσιομάρτυρα Κοσμά του Πρώτου
στο Παρεκκλήσι που βρίσκεται στο Νάρθηκα
του Ιερού Ναού του Πρωτάτου (φωτ. keliotis)









Την Κυριακή 30/17 Νοεμβρίου 2014 στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους Καρυές, θα τελεσθεί πανηγυρική αγρυπνία επί τη ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Οσιομάρτυρος Κοσμά του Πρώτου.
Η Ιερά Επιστασία εξέδωσε την Εγκύκλιο που ακολουθεί:

5634 - Ρητά και επιγραφές στο Άγιο Όρος




5633 - Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ και το Κελλιωτικό Ζήτημα στο Άγιο Όρος




Μέλη της Ελληνικής κελλιωτικής αδελφότητας του Αγίου Όρους
(Φωτογραφία: Στέφανος ιερομόναχος, 1913)






Πατριαρχικόν σιγίλλιον περί κελλιωτικού ζητήματος
εκδοθέν επί της πατριαρχίας
του παναγιωτάτου οικουμενικού πατριάρχου
Κυρίου Κυρίου Ιωακείμ Γ΄ του από Θεσσαλονίκης.
Εν Αθήναις: Βασιλικόν Τυπογραφείον Νικολάου Χιώτη, 1913.


5632 - Σαν σήμερα, 26/13 Νοεμβρίου 1912, κοιμήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ ο Μεγαλοπρεπής



Σχετικές αναρτήσεις στις ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ:
2382 - Στον Μυλοπόταμο ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την εκατονταετία από την κοίμηση του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Ιωακείμ Γ΄ του Μεγαλο-πρεπούς (φωτο - video)

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

5631 - Ο Εσπερινός του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου



Ὁ Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος σήμερα τὸ ἐσπέρας ἐχοροστάτησε κατὰ τὸν Ἐσπερινὸ τῆς Ἀγρυπνίας ποὺ τελεῖται εἰς τὴν Ἱερὰν Μεγίστην Μονὴν Βατοπαιδίου επὶ τῇ μνήμῃ τοῦ ἐν Ἁγίοις Πατρὸς ἡμῶν Ἰωάννου, Ἀρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, τοῦ Χρυσοστόμου, συγχοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λούμπλιν κ. Ἄβελ, ἐκ τῆς Ἐκκλησίας τῆς Πολωνίας.
Τοὺς ψαλτικοὺς χοροὺς πλαισίωσαν ὁ π. Ἀντύπας ἐκ τοῦ Κελλίου τῆς Ἁγίας Ἄννης καὶ Βατοπαιδινοὶ πατέρες. 

5630 - Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας στις Καρυές και στην Ιερά Μονή Ιβήρων





Ἡ Α. Π.  ὁ Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος   εὐρισκόμενος ἐν Ἁγίῳ Ὄρει, ὡς προσκεκλημένος τῆς Ἱερᾶς Μεγίστης Μονῆς Βατοπαιδίου διὰ τὴν ἀγρυπνίαν ἐπὶ τῇ μνήμῃ τοῦ ἐν Ἁγίοις Πατρὸς ἡμῶν Ἰωάννου, Ἀρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, τοῦ Χρυσοστόμου, σήμερα 25ην Νοεμβρίου ἐ.ἔ. ἐτέλεσε τὴν Θείαν Λειτουργίαν εἰς τὸ Καθολικὸν τῆς Μονῆς.
Μετὰ τὸ πέρας τῆς θείας Λειτουργίας μετέβη εἰς Καρυὲς καὶ ἐπεσκέφθη τὴν Ἱερὰν Κοινότητα ὅπου καὶ ἐγένετο δεκτὸς ὑπὸ τοῦ Πρωτεπιστάτου Γέροντος Συμεῶνος Διονυσιάτου. Ἀκολούθως προσεκύνησε εἰς τὸν ναὸν τοῦ Πρωτάτου τὴν ἐφέστιον εἰκόναν τῆς Παναγίας «Ἄξιὸν Ἐστιν».

5629 - Γέροντας Γεώργιος Καψάνης «Περί εμπειρίας Θεού»






Ο μακαριστός Γέροντας Γεώργιος Καψάνης μιλάει «Περί της εμπειρίας του Θεού», την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου στις 13:00, στην εκπομπή «Θεανθρώπινη Σοφία».

5628 - Μοναχός Ιωαννίκιος Ραβδούχος, ο παλιός αντάρτης



[…] Φθάνοντας στη Μονή Κουτλουμουσίου, ο πρόεδρος και η συνοδεία του στάθηκαν για λίγη ώρα στην πρώτη μονή της αγιορείτικης περιοδείας τους. Η ξενάγηση δυστυχώς ήταν σύντομη, γιατί ο επόμενος σταθμός, λίγα μόλις μέτρα έξω από τον περίβολο της Μονής, το Κελί του Ραβδούχου με τις παλαιότερες αγιογραφίες του Αγίου Όρους, εκείνες των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου του 11ου αιώνα, μας περίμενε. Όρθιος στην πόρτα και με ένα διακριτικό χτύπημα της καμπάνας υποδέχθηκε τον Φάουστο Μπερτινότι ο Γέροντας Ιωαννίκιος, πρώην κομμουνιστής αντάρτης.
Η συνάντηση ήταν συγκινητική: Οι δύο άνδρες αγκαλιάστηκαν, φιλήθηκαν, κοιτάχθηκαν στα μάτια, σαν να ήταν παλιοί συναγωνιστές και σύντροφοι. Ο Γέροντας τον οδήγησε στο κελί, τον ξενάγησε στην εκκλησία, τον έβαλε να καθίσει στην κεφαλή του τραπεζιού, παραχωρώντας δηλαδή τη θέση του, του έφερε και καμπανάκι «για να αισθάνεται σαν το σπίτι του, στο έδρανο του προεδρείου της Βουλής». Και είπαν πολλά, με τη συνοδεία -όχι τη βοήθεια- αρκετού τσίπουρου, φτιαγμένου από τα χέρια του Γέροντα.[…]
Γιάννης Χρυσάφης
Δημοσιεύτηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 13-05-07
Ολόκληρη η δημοσίευση: http://agioritikesmnimes.blogspot.gr/2014/02/4338.html

Δείτε φωτογραφίες του Γέροντα Ιωαννίκιου:

5627 - Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης: Τον εγωιστή άνθρωπο ο εγωισμός τον ρεζιλεύει και τον θεατρίζει



Σήμερα θα μιλήσουμε για την μεγάλη πνευματική ασθένεια που λέγεται εγωισμός.
Ο εγωισμός είναι ένα παράλογο πάθος που μαστίζει κυριολεκτικά όλο το ανθρώπινο γένος· όλοι οι άνθρωποι πάσχουμε από αυτή τη μεγάλη ασθένεια. Τον εγωιστή άνθρωπο ο εγωισμός τον ρεζιλεύει και τον θεατρίζει. Αυτόν τον εγωισμό καλούμεθα από το Θεό να αγωνιστούμε, να τον καταπολεμήσουμε, για να απαλλαγούμε απ’ αυτόν.
Ο παλαιός άνθρωπος είναι η εμπαθής κατάσταση της ψυχής και στην κυριολεξία είναι εγωισμός.
Όλα τα πάθη, όλα τα αμαρτήματα, όλες οι πτώσεις, έχουν την αρχή τους, την αφετηρία τους στον εγωισμό. Μεγάλο κακό. Δεν αφήνει τον άνθρωπο ήσυχο· τον τυραννά νύχτα -μέρα. Όλοι γενικά οι άνθρωποι πάσχουν από αυτό το κακό, και περισσότερο από όλους εγώ ο αμαρτωλός.
Στον πρώτο καιρό που ήμουνα κοντά στον άγιο Γέροντά μου, όταν πρωτοπήγα κοντά του εκεί σ’ εκείνον τον απαράκλητο τόπο της ερήμου, εκεί κοντά σ’ αυτόν τον άνθρωπο, γνώρισα και είδα στην πράξη τον εγωισμό μου.
Όταν ήμουν στον κόσμο, οι άνθρωποι της Εκκλησίας με νόμιζαν ότι ήμουν ένα αγιασμένο παιδί. Εγώ αντιδρούσα σ’ αυτούς τους χαρακτηρισμούς, πλην όμως σιγά-σιγά οι έπαινοι μου κάνανε κακό. Και το κακό, αυτό το είδα στη πράξη, όταν έβαλα την κατά Θεόν αρχή να θεραπευθώ ψυχικά από όλα μου τα πάθη.

5626 - Άγνωστο πορτρέτο του μοναχού Κωνσταντίνου του Καρεώτη, του διά Χριστόν σαλού

Η Αγιορειτική Προσωπογραφία δημοσιεύει (http://athosprosopography.blogspot.gr/2014/11/blog-post_25.html) για πρώτη φορά φωτογραφία του άγνωστου πορτρέτου του μοναχού Κωνσταντίνου του Καρεώτη, του διά Χριστόν σαλού, για τον οποίο έγραψε ο Γέρων Παΐσιος (http://agioritikesmnimes.blogspot.gr/2012/03/990.html).
Εδώ ο Κωνσταντίνος φωτογραφίζεται, υποχρεωτικά, για την έκδοση δελτίου ταυτότητας με σκούφο και ράσο δανικά και καθαρά. Αλλά αχτένιστος όμως!
Η φωτογραφία είναι του Χρήστου Ζέγκου (1961)

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

5625 - Ρήματα Ζωής: Πως μπορεί να φτάσει κάποιος σε μέτρο αγιότητος;







Άνθρωπος ο οποίος επαινεί τον πλησίον του και κατακρίνει τον εαυτό του, φθάνει σε μέτρα αγιότητος.

Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης

5624 - Τέλος στα μυθεύματα περί κατάργησης του άβατου του Αγίου Όρους




Ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας περί Αβάτου του Αγίου Όρους
Ο Μοναχός Βλάσιος Αγιορείτης δηλώνει στον τοπικό τύπο της Μεσσηνίας, και ειδικότερα στις εφημερίδες «Θάρρος» και «Φωνή» της 22ας Νοεμβρίου 2014, ότι «δεν υπεγράφη στο  Busan κατάργηση του Αβάτου του Αγίου Όρους» και ομολογεί ότι το άρθρο του τον περασμένο Αύγουστο «έλαβε σάρκα και οστά βάσει εσφαλμένων εντύπων-κειμένων, που έπεσαν στα χέρια μου, αγνώστου προελεύσεως».

5623 - Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος στο Βατοπαίδι





Α. Π.  Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος   π τς Δευτέρας 24ης Νοεμβρίου, τ σεπτ δεί το Παναγιωτάτου Οκουμενικο Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, πραγματοποιε προσκυνηματικν πίσκεψιν ες τ γιον ρος, κατόπιν εγενος προσκλήσεως το Καθηγουμένου τς ερς Μεγίστης Μονς Βατοπαιδίου ρχιμ. φραίμ, π’ εκαιρί τς γρυπνίας π τ μνήμ το ν γίοις Πατρς μν ωάννου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, το Χρυσοστόμου.