Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014

5509 - Εξόδιος ακολουθία του Γέροντος των Παχωμαίων Ακακίου Ιερομονάχου
Ακάκιος μοναχός Παχωμαίος (1921-2014)
(Φωτογραφία: Δημήτρης Χαρισιάδης, Μάϊος 1947) 

http://athosprosopography.blogspot.grΧθες Παρασκευή  31.10.2014 έγινε η κηδεία του μακαριστού γέροντος Ακακίου ιερομονάχου και πνευματικού του Αγίου Όρους. 
       Τον π. Ακάκιο τον γνωρίσαμε σαν ένα γέροντα με πολύ απλότητα και καλοσύνη που με πολύ ζήλο λειτουργούσε καθημερινώς ως γέροντας στο γρηγοριάτικο Κελλίο των Παχωμαίων (γνωστών αγιογράφων), στις Καρυές του Αγίου Όρους . 
       Μας περιέγραφε  πολλά περιστατικά από τα οποία θα αναφέρουμε ένα προς δόξαν Θεού. Μας έλεγε λοιπόν ότι από αυτούς που εξομολογούσε εάν σε κάποια οικογένεια περίμεναν παιδί και σκεπτόταν να κάνουν έκτρωση, επειδή αδυνατούσαν να το μεγαλώσουν, τους πρότεινε να το κρατήσουν δίνοντάς των μηναία διατροφή έως ότου μεγαλώσει το παιδάκι! 
      Πολλές ψυχές θα περιμένουν τις προσευχές σου Γέροντα από κει ψηλά δίπλα στον Θρόνου Του Θεού που είσαι πλέον, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη την βοήθεια σου στους δύσκολους καιρούς που ζούμε τώρα.

5508 - Ρωσικό ανέκδοτο από τον Γέροντα Σωφρόνιο τον ΑγιορείτηΟ σύγχρονος άγιος και ιδρυτής της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ Αγγλίας Αρχιμανδριτης Σωφρόνιος Σαχάρωφ, ρωσικής καταγωγής είπε σε ένα κληρικο πνευματικό του παιδί καθώς κοίταζαν ένα ναό που είχε αρχίσει να κτίζεται στους χώρους της Μονής:
«Είναι δύσκολο να κτίζεις ναό σήμερα. Θα ξεσηκωθούν όλα τα δαιμόνια» και συνέχισε με ένα ανέκδοτο που είχε ακούσει στη Ρωσία. «Κάποιος πήγε στην κόλαση αλλά όμως ήθελε να υπάρχει εκεί ναός για να προσεύχεται. Παρά την αμαρτωλότητά του αγαπούσε τον Θεό και ήθελε να προσεύχεται. Άρχισε να μετρά τον χώρο για να κάνει θεμέλια. Ένας διάβολος τον ρώτησε τι κάνει; Εκείνος απάντησε: «Θέλω να κτίσω ιερό ναό για να προσεύχομαι». Ανησύχησε ο διάβολος γιατί δεν ήταν δυνατόν να κτιστεί ναός στην κόλαση και προσπάθησε να τον εμποδίσει. Δεν το κατόρθωσε και φώναξε και άλλους δαίμονες.

5507 - Αγιασμό στη Μονή Αγίου Παύλου τέλεσε ο Πατριάρχης Αντιοχείας ΙωάννηςΆγιο Όρος, του Κώστα Τζιβανίδη
 Αγιασμό στην μονή Αγίου Παύλου, όπου εκάρη μοναχός, τέλεσε το πρωί του Σαββάτου ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης Ι’. Παρουσία του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη, Μητροπολίτη Μιλήτου Απόστολου, του Καθηγουμένου της Μονής Αγίου Αρχιμανδρίτη Παρθένιου, των μοναχών της αδελφότητας και πλήθους προσκυνητών ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αντιόχειας έθεσε και τον θεμέλιο λίθο στο νέο σκευοφυλάκιο της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής, όπου θα αποθησαυριστούν τα πολύτιμα σκεύη και κειμήλιά της. Απόψε θα τελεστεί αγρυπνία και στη συνέχεια Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πατριάρχη Αντιοχείας, στη μνήμη του Αγίου Γερασίμου, με βάση το παλιό ημερολόγιο που ακολουθούν οι Μονές του Αγίου Όρους.
Δείτε φωτογραφίες εδώ: http://www.amen.gr/article19610


5506 - Αγρυπνία απόψε στην Ι. Μονή Αγίου Παύλου, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Αντιοχείας


φωτ. 1978(;) από το βιβλίο «Πρόσωπα και Δρώμενα στον Άθωνα»
Στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου απόψε θα τελεστεί αγρυπνία και στη συνέχεια Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πατριάρχη Αντιοχείας, στη μνήμη του Αγίου Γερασίμου (20 Οκτωβρίου /2 Νοεμβρίου), με βάση το παλιό ημερολόγιο που ακολουθούν οι Μονές του Αγίου Όρους.

5505 - Το Άγιο Όρος με τη ματιά του φωτογράφου Βασίλη Πρωτόπαπα
5504 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 1η Νοεμβρίου