Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014

5061 - Οι γενιές που θρέφουν αγίους


ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, 
ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ
ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
Μα εκείνο που ομόρφαινε τα βράδια τα νησιά μας ήταν οί λεγόμενες βεγγέρες. Οι νύχτες στο σκοτεινό χωρίο το χειμώνα ήταν ατέλειωτες και οι λάμπες με το 5 νούμερο γυαλί λίγο φέγγανε στο εσωτερικό του σπιτιού. Κι αυτές ήταν πάντα χαμηλωμένες, να μην κάψουν πολύ πετρέλαιο. Οικονομία παντού. Στο νερό, στα ξύλα, στο φαγητό, στα ρούχα. Πιο παλιά μήτε λάμπες δεν υπήρχαν. Ό βενετσιάνικος λύχνος έφεγγε στη μάννα να εργοχειρήση. Εκεί, μπροστά στη βενετσιάνικη λουσέρνα, όπως την έλεγαν, συναγμένοι παππούδες, γονείς και παιδιά, διάβαζαν τα συναξάρια των Αγίων, αφηγούνταν θαύματα, θαλασσινές περιπέτειες, τυραγνίες του γένους μας, πειρατικές επιδρομές στο νησί μας, όπως τίς άκουσαν από τους παλιούς.

5060 - Γέροντας Εφραίμ: Το Άγιον Όρος παράγει Αγίους

Άγιον Όρος | Αιμίλιος Πολυγένης
Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Τετάρτη 23 Ιουλίου στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου η Σύναξις των Αγίων Βατοπαιδινών Πατέρων.
Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, ο οποίος χοροστάτησε και της ιεράς αγρυπνίας.
Επίσης συλλειτούργησαν ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Καρακάλλου Αρχιμ. Φιλόθεος και πλειάδα Αγιορειτών Ιερομονάχων.

5059 - Στη ζωή υπάρχει πάντοτε κάτι το «απροσδόκητο» (Γέροντας Σωφρόνιος Αγιοπαντελεημονίτης, του Έσσεξ)

 [...].Νομίζω ότι αυτό σου δόθηκε όχι με μικρό τίμημα. Χάρις όμως σε αυτό διασαφηνίστηκαν σ’ εμένα πολλά, όχι μόνο για τη δική μας προσωπική περίπτωση, αλλά και γενικά διανοίχτηκε σε μένα το παράλογο των ανθρώπινων διαπροσωπικών σχέσεων. Εξαιτίας της ελευθερίας του ανθρώπου, η αντίδραση κάθε προσώπου στο ένα ή στο άλλο φαινόμενο είναι απρόβλεπτη.
Στη ζωή υπάρχει πάντοτε κάτι το «απροσδόκητο», το μη προβλεπόμενο, που δεν υπόκειται σε κανέναν υπολογισμό. Ακόμη και οι καλύτερες από κάθε πλευρά διαθέσεις μπορούν, όπως έδειξε η πείρα, να οδηγήσουν κάποτε σε παρεξηγήσεις, και μάλιστα σοβαρές. Τώρα που γεράσαμε και είναι τελείως θεμιτό να απαιτούν από μας κάποια «σύνεση», ας αντιπαρέλθουμε μερικά πράγματα, μερικά γεγονότα, ας ανεβούμε υψηλοτέρα, για να πρυτανεύσει η αγάπη όχι μόνο στην αιωνιότητα, αλλά και μέσα στον χρόνο.

5058 - Απολυτίκιο Βατοπαιδινών Αγίων


Οι Βατοπαιδινοί Άγιοι είναι πέραν των 66 και διακρίθηκαν για τους ασκητικούς αγώνες και την κατά Θεόν πολιτεία τους. H Μονή Βατοπαιδίου τιμά εξαιρέτως τη μνήμη τους με ιερά αγρυπνία κατά την 10/23 Ιουλίου κατ΄ έτος.
Ακολουθεί απόσπασμα από την ακολουθία του Όρθρου με το «Θεός Κύριος» και το Απολυτίκιο των Αγίων.

5057 - Φωτογραφίες από την Αγρυπνία για την Σύναξη των Αγίων Βατοπαιδινών ΠατέρωνΆγιον Όρος | Αιμίλιος Πολυγένης
Με αγιορειτική μεγαλοπρέπεια τελείται αυτή την ώρα στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, ιερά αγρυπνία επί τη εορτή της Συνάξεως των Αγίων Βατοπαιδινών Πατέρων.
Στην ιερά αγρυπνία χοροστατεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από πλειάδα Ιερομόναχων της Αθωνικής Πολιτείας.