Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

5078 - Διηγήσεις π. Χαραλάμπου Διονυσιάτη (Προηγουμένου Ι. Μ. Διονυσίου)

Κάναμε πολλές ώρες προσευχή, τότε όταν ήμασταν κοντά εις τον Γέροντα Ιωσήφ, και τα πρώτα χρόνια κατόπιν, μετά την κοίμηση του Γέροντος, και πολύ χάριν μας έδιδε ο Κύριος, δι' ευχών του Γέροντος.
Έκανα 6 -8 ή και 10 ώρες ενίοτε προσευχή όρθιος. Μερικές φορές μου έρχονταν πολύ κούραση, και αισθανόμουνα άσχημα. Άλλοτε έρχονταν αμέλεια κ.λ.π. Τότε έλεγα εις τον εαυτόν μου: «Άρρωστος δεν είσαι έφαγες και ήπιες νερό. Λοιπόν εδώ θα αγωνιστείς. Θα πεθάνεις εδώ προσευχόμενος. Δεν υποχωρούσα. Και μετ' λίγη ώραν, έρχονταν τέτοια ειρήνη και μακαριότης, που επί 4 ώρες, νόμιζα ότι δεν πατούσα στην γη νόμιζα, ότι 4-5 ώρες ήσαν 10 λεπτά. Την εποχή εκείνη, είχα πολλές καταστάσεις ο Θεός μου είχε δώσει πολύ χάριν».
Ειρήνη με ειρήνη έχει διαφορά. Υπάρχει τεράστια διαφορά, από την ειρήνη που δίδει ό Θεός. Έτσι κάποτε προσευχόμενος, πλησίον του παραθύρου του κελιού μου, αισθάνθηκα ένα πράγμα, που δεν μπορεί να το έκφραση κανείς.

5077 - Στη Ρόδο, από την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου, τα Τίμια Δώρα που είχαν προσφέρει στον Χριστό οι τρεις μάγοι!

Στη Ρόδο αναμένονται τον προσεχή Δεκέμβριο τα Tίμια Δώρα που προσφέρθηκαν κατά τη γέννηση του Ιησού Χριστού και φυλάσσονται στην ιερά Μονή του Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος.
Το αίτημα για την μεταφορά των Τιμίων Δώρων στη Ρόδο υπέβαλε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους πιστούς να κάνουν το προσκύνημα τους, λίγες ημέρες πριν από τη μεγάλη γιορτή της γέννησης του Θεανθρώπου.
Στην έλευση των Τιμίων Δώρων αναφέρθηκε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Ρόδου κ. Γιάννης Χαλκιάς.

5076 - Ο Οσιομάρτυρας Διονύσιος



Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 31 Ιουλίου
Ο Οσιομάρτυρας Διονύσιος, μοναχός της Μονής Βατοπαιδίου, απεστάλη το 1822 στην Κρήτη, ως συνοδός της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου εξαιτίας μιας επιδημίας που μάστιζε το νησί. Επειδή τότε εκδηλώθηκε και στην Κρήτη η επανάσταση, οι Τούρκοι τον συνέλαβαν ως όμηρο και τον πίεζαν να ασπαστεί τον Ισλαμισμό.
Επειδή αρνήθηκε, οι Τούρκοι τον βασάνισαν τρυπώντας με πυρακτωμένη σούβλα τα μηνίγγια του. Παραμένοντας σταθερός και ανυποχώρητος στην πίστη οδηγήθηκε την Καθαρά Δευτέρα του 1822 στην αγχόνη. Ως τέλειος μάρτυρας και ομολογητής κατετάγη με Συνοδική Πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο αγιολόγιο της Εκκλησίας. Ως ημέρα της μνήμης του ορίστηκε η 31η Ιουλίου.

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

5075 - Ληνοί, παραβούτες, κρασοβόλια στο Άγιο Όρος



Το κρασί ήταν ανέκαθεν θείο δώρο για την αγιορείτικη κοινότητα. Στον Άθω η οργάνωση σε αμπέλια πατητήρια, βαγεναριά (τους χώρους αποθήκευσης κρασιού) ελάχιστα έχει αλλάξει μέσα σε χίλια χρόνια. Καθώς οι αμπελώνες απαιτούν εξειδικευμένη εργασία ο ηγούμενος κάθε μονής αναθέτει την φροντίδα τους σε συγκεκριμένο άτομο, τον αμπελικό. Αυτό είναι το διακόνημά του. Όπως έλεγε ο παπα-Σίμων ο Σιμωνοπετρίτης: «το διακόνημα τακτοποιεί τον μοναχό με τους ανθρώπους αλλά και με τον Θεό».
Στις δουλειές που χρειάζονται πολλά χέρια όπως ο  τρύγος, ο ηγούμενος κηρύσσει παγκοινιά ή παγγενιά, και όλοι οι μοναχοί σπεύδουν να βοηθήσουν.

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

5074 - Φωτογραφίες από τον εορτασμό της Παναγίας της Τριχερούσας στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου Αγίου Όρους



Στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου εορτάσθηκε στις 12/ 25 Ιουλίου η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Τριχερούσας. Μετά από πρόσκληση του Ηγουμένου της Μονής Αρχιμ. Μεθοδίου και την Ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου, την Μονή επισκέφθηκε ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Στοβίων και Τοποτηρητής Στρώμνιτσας κ. Δαβίδ ο οποίος προεξήρχε των λατρευτικών εκδηλώσεων. Συλλητούργησαν ο Ηγούμενος Αρχιμ. Μεθόδιος και πολλοί ιερείς από το Άγιο Όρος και την Σερβία. Έψαλλαν οι χορωδίες των Δανιηλαίων από τα Κατουνάκια και μοναχοί από το Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί του Αγίου Νικολάου (Μπουραζέρι).

5073 - Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου (1975) - ταινία 22΄ . Hilandar na Atosu


5072 - Όσιος Παύλος Ξηροποταμηνός (10ος αι.)






Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 28 Ιουλίου

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

5071 - Ο Άγιος Παντελεήμων και ο συνεχής αγών για την ίαση των ψυχικών αρρωστημάτων (†Προηγουμένου Γεωργίου Γρηγοριάτη)

Εἰς τό Ἀπολυτικιο τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος τοῦ ὁποίου σήμερα ἐπιτελοῦμε τήν μνήμην, παρακαλοῦμε τόν Ἅγιον νά πρεσβεύῃ στόν Κύριο, διά τήν ἄφεσιν τῶν ἁμαρτιῶν μας. Θά περίμενε κανείς ὅτι, ἀπό ἕνα τόσο μεγάλο ἰατρό, ὅπως εἶναι ὁ Ἅγιος Παντελεήμων, νά ζητούσαμε τήν ἰατρεία τῶν σωματικῶν ἀσθενειῶν, ἀλλά ἡ Ἐκκλησία ζητάει τήν ἴασι τῶν ψυχικῶν ἀσθενειῶν, τῶν παθῶν, οἱ ὁποῖες πολλές φορές εἶναι ἡ αἰτία τῶν σωματικῶν ἀσθενειῶν, ἀλλά καί οἱ ὁποῖες εἶναι καί οἱ χειρότερες, διότι οἱ μέν σωματικές ἀσθένειες μπορεῖ νά κάνουν καί καλό στόν ἄνθρωπο, ψυχικό καλό, νά τόν ὁδηγήσουν σέ μετάνοια, ἀλλά οἱ ἀσθένεις τῆς ψυχῆς τά πάθη δηλαδή, αὐτά ὁδηγοῦν στόν αἰώνιο θάνατο.

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

5070 - Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως στην Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους για την εορτή του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη

Δελτίο τύπου
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, κατόπιν προσκλήσεως του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας αρχιμανδρίτου Προδρόμου, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή και χοροστάτησε σε όλες τις ιερές ακολουθίες που έλαβαν χώρα προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου κτίτορος της Μονής και ιδρυτού του κοινοβιακού μοναχισμού εν τω Αγίω Ορει.
Ο Σεβασμιώτατος ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από την αδελφότητα της Μονής κατά τη διάρκεια της κτητορικής τράπεζας σκιαγράφησε με γλαφυρότητα την προσωπικότητα του ιερού ανδρός, Αγίου Αθανασίου και αναφέρθηκε εκτενώς στο πλούσιο έργο του και στη θαυμαστή αγία πολιτεία του, η οποία αποτελεί καύχημα όλης της Ορθοδοξίας.

5069 - Ο π. Γεώργιος Καψάνης ως Θεολόγος


Ο π. Γεώργιος Καψάνης ως Θεολόγος.
Η Θεολογική του Μαρτυρία στη σύγχρονη εκκλησιαστική Ζωή
Εισήγησις Ιερομονάχου Λουκά Γρηγοριάτου
σε Κληρικολαϊκή Σύναξι της Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων

(13/7/2014)
Θά χρειασθοῦν πολλά χρόνια γιά νά ἀποτιμηθῇ ἐπαρκῶς τό ἔργο τοῦ μακαριστοῦ Γέροντος, π. Γεωργίου Καψάνη. Χρονικό διάστημα σαρἀντα ἡμε­ρῶν ἀπό τήν κοίμη­σί του προσφέρεται μόνο ὡς εὐκαιρία εὐλαβικῆς ἀναφορᾶς στόν ἄνθρωπο πού ἐσφράγισε τήν ἐποχή μας μέ τήν προσωπικότητα, τό πολύπλευρο ἔργο καί συγκεκριμένα τήν θεολογική του μαρτυρία στήν σύγχρονη ἐκκλησιαστική ζωή.
Στόν Γέροντα Γεώργιο ἀποδώθη­καν τελευταῖα ἐξαιρετικῶς τιμητικοί χα­ρα­κτηρισμοί. Λίγους μῆνες πρίν ἀπό τήν κοίμησί του, μέ ἀφορμή τήν πα­ραί­τησί του ἀπό τήν ἡγουμενία γιά λόγους ὑγείας, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης τόν ἐχαρακτήρισε «πιστόν καί σώφρονα τηρητήν τῆς παραδόσεως... καί τοῦ ἀγωνιστικοῦ φρο­νή­μα­τος τοῦ Ἁγίου Ὄρους», διακρινόμενον «διά τήν ἰδιαι­τέ­ραν εὐαισθησίαν του περί τήν ἀλήθειαν τῆς Ὀρθοδόξου ἡμῶν πίστεως». Ἡ Ἱερά Κοινότης τοῦ Ἁγίου Ὄρους μέ τήν ἰδίαν ἀφορμήν τόν ὠνόμασε «κανόνα γρηγορούσης ἐκκλησιαστικῆς συνειδήσεως καί πνευματικῆς εὐασθησίας διά τήν βίωσιν ἐν ἀκεραιότητι τῆς Ὀρθοδόξου Πίστεως».

5068 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 26η Ιουλίου







Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

5065 - Πανήγυρις των Αγίων Διονυσίου και Μητροφάνους στην Μικρή Αγία Άννα (53 φωτογραφίες)



Κατά το διήμερο 21 και 22 Ιουλίου (8 και 9 με το παλ. ημερολόγιο) πανηγυρίστηκε στην Μικρά Αγία Άννα στο Άγιο Όρος η μνήμη των αγίων Διονυσίου του Ρήτορος και Μητροφάνους του Πνευματικού, που είναι οι προστάτες της περιοχής.
Η αγρυπνία τελέστηκε στον ομώνυμο ιερό ναό στο σπήλαιο των αγίων Πατέρων προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ενώ στη θεία Λειτουργία έλαβε μέρος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος.

5064 - Η ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου στο Άγιο Όρος και συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου (1990)


5063 - Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου

Την θείαν Εικόνα σου, εκ Παλαιστίνης ημίν, 
ο Σάββας ο ένθεος, ην Τριχερούσαν Αγνή, 
καλούμεν μετήνεγκεν, ήνπερ Χιλανδαρίου, 
η Μονή κεκτημένη, ύμνον σοι Θεοτόκε, 
αναμέλπει βοώσα. 
Χαίρε Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου.





Αγρυπνία για την αυριανή εορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου της Τριχερούσας, 12/25 Ιουλίου, απόψε στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου.



Σχετικά:

5062 - Ο γραμματέας της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» του Κονγκό, μιλά για τον τρόπο που βιώνεται η Ορθοδοξία από έναν Αφρικανό νέο σήμερα


Ο θεολόγος κ. Γρηγόριος Mukenge, γραμματέας της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» του Κονγκό, μιλά αποκλειστικά στην «Πεμπτουσία», για τον τρόπο που βιώνεται η Ορθοδοξία από έναν Αφρικανό νέο σήμερα.
Σχετικά:


Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

5061 - Οι γενιές που θρέφουν αγίους


ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, 
ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ
ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
Μα εκείνο που ομόρφαινε τα βράδια τα νησιά μας ήταν οί λεγόμενες βεγγέρες. Οι νύχτες στο σκοτεινό χωρίο το χειμώνα ήταν ατέλειωτες και οι λάμπες με το 5 νούμερο γυαλί λίγο φέγγανε στο εσωτερικό του σπιτιού. Κι αυτές ήταν πάντα χαμηλωμένες, να μην κάψουν πολύ πετρέλαιο. Οικονομία παντού. Στο νερό, στα ξύλα, στο φαγητό, στα ρούχα. Πιο παλιά μήτε λάμπες δεν υπήρχαν. Ό βενετσιάνικος λύχνος έφεγγε στη μάννα να εργοχειρήση. Εκεί, μπροστά στη βενετσιάνικη λουσέρνα, όπως την έλεγαν, συναγμένοι παππούδες, γονείς και παιδιά, διάβαζαν τα συναξάρια των Αγίων, αφηγούνταν θαύματα, θαλασσινές περιπέτειες, τυραγνίες του γένους μας, πειρατικές επιδρομές στο νησί μας, όπως τίς άκουσαν από τους παλιούς.

5060 - Γέροντας Εφραίμ: Το Άγιον Όρος παράγει Αγίους

Άγιον Όρος | Αιμίλιος Πολυγένης
Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Τετάρτη 23 Ιουλίου στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου η Σύναξις των Αγίων Βατοπαιδινών Πατέρων.
Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, ο οποίος χοροστάτησε και της ιεράς αγρυπνίας.
Επίσης συλλειτούργησαν ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Καρακάλλου Αρχιμ. Φιλόθεος και πλειάδα Αγιορειτών Ιερομονάχων.

5059 - Στη ζωή υπάρχει πάντοτε κάτι το «απροσδόκητο» (Γέροντας Σωφρόνιος Αγιοπαντελεημονίτης, του Έσσεξ)

 [...].Νομίζω ότι αυτό σου δόθηκε όχι με μικρό τίμημα. Χάρις όμως σε αυτό διασαφηνίστηκαν σ’ εμένα πολλά, όχι μόνο για τη δική μας προσωπική περίπτωση, αλλά και γενικά διανοίχτηκε σε μένα το παράλογο των ανθρώπινων διαπροσωπικών σχέσεων. Εξαιτίας της ελευθερίας του ανθρώπου, η αντίδραση κάθε προσώπου στο ένα ή στο άλλο φαινόμενο είναι απρόβλεπτη.
Στη ζωή υπάρχει πάντοτε κάτι το «απροσδόκητο», το μη προβλεπόμενο, που δεν υπόκειται σε κανέναν υπολογισμό. Ακόμη και οι καλύτερες από κάθε πλευρά διαθέσεις μπορούν, όπως έδειξε η πείρα, να οδηγήσουν κάποτε σε παρεξηγήσεις, και μάλιστα σοβαρές. Τώρα που γεράσαμε και είναι τελείως θεμιτό να απαιτούν από μας κάποια «σύνεση», ας αντιπαρέλθουμε μερικά πράγματα, μερικά γεγονότα, ας ανεβούμε υψηλοτέρα, για να πρυτανεύσει η αγάπη όχι μόνο στην αιωνιότητα, αλλά και μέσα στον χρόνο.

5058 - Απολυτίκιο Βατοπαιδινών Αγίων






Οι Βατοπαιδινοί Άγιοι είναι πέραν των 66 και διακρίθηκαν για τους ασκητικούς αγώνες και την κατά Θεόν πολιτεία τους. H Μονή Βατοπαιδίου τιμά εξαιρέτως τη μνήμη τους με ιερά αγρυπνία κατά την 10/23 Ιουλίου κατ΄ έτος.
Ακολουθεί απόσπασμα από την ακολουθία του Όρθρου με το «Θεός Κύριος» και το Απολυτίκιο των Αγίων.

5057 - Φωτογραφίες από την Αγρυπνία για την Σύναξη των Αγίων Βατοπαιδινών Πατέρων



Άγιον Όρος | Αιμίλιος Πολυγένης
Με αγιορειτική μεγαλοπρέπεια τελείται αυτή την ώρα στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, ιερά αγρυπνία επί τη εορτή της Συνάξεως των Αγίων Βατοπαιδινών Πατέρων.
Στην ιερά αγρυπνία χοροστατεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από πλειάδα Ιερομόναχων της Αθωνικής Πολιτείας.

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

5056 - Οι Βατοπαιδινοί γιορτάζουν τους Αγίους τους

Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου. 
Τιμάται η Σύναξη πάντων των Βατοπαιδινών Αγίων (10/23 Ιουλίου).

5055 - Ψηλαφώντας την Σκήτη του Αγίου Ανδρέα

(κείμενο για το αντίστοιχο λεύκωμα χαρακτικών του Μάρκου Καμπάνη,1999)
Η ενασχόληση με τη χαρακτική, μοιάζει προαποφασισμένη για το ζωγράφο Μάρκο Καμπάνη, όχι τόσο εξαιτίας των γνώσεων που απέκτησε κατά τη διάρκεια των σπουδών του, αλλά κυρίως από την εποχή που αναμετρήθηκε με το μυστικό τόπο του Αγίου Όρους και μυήθηκε στον κόσμο της Αγιορείτικης χαλκογραφίας, από τη στιγμή που του αποκαλύφθηκε η ατμόσφαιρα του Αγιορείτικου εργαστηρίου, του «σταμπαδούρικου των ταπεινών «χάρτινων εικόνων» των Αγίων και των πανοραμικών τοπίων της καρδιάς του. 

5054 - Ιερομόναχος Μηνάς Βατοπεδινός (1892-1981)

Ο κατά κόσμον Θεοφάνης του Δημητρίου γεννήθηκε στην Κιουτάχεια της Μ. Ασίας το 1892. Το 1903 προσήλθε προς μονασμό στο Βατοπεδινό Κελλί των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο οποίο μόνασαν και οι κατά σάρκα αδελφοί του, μοναχοί Γαβριήλ και Χαράλαμπος. Εκάρη μοναχός το 1909 και μετονομάσθηκε Μηνάς. Το 1916 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1924 πρεσβύτερος και κατεστάθη Πνευματικός.
Διετέλεσε για δεκαετίες Πνευματικός της μονής Βατοπεδίου. Έχαιρε μεγάλης εκτιμήσεως από τους πατέρες, γιατί ήταν πολύ διακριτικός Πνευματικός. Στο τέλος της ζωής του γηροκομήθηκε από τους Βατοπεδινούς πατέρες. Ανεπαύθη εν Κυρίω το έτος 1981.

5053 - Οι πληγές του ταραγμένου 20ου αιώνα για το αγιορείτικο κρασί



Φωτ.: Άρης Φωτιάδης
Τον ενθουσιασμό των αγιορειτών για την απελευθέρωση από τους Τούρκους το 1912, μετά από 488 χρόνια Οθωμανικής εξουσίας, διαδέχθηκε η αμηχανία. Οι μονές, αλλά και τα μετόχια τους εκτός Όρους, λειτούργησαν όλους αυτούς τους αιώνες σαν θεματοφύλακες της ελληνικής κληρονομιάς. Ο ρόλος αυτός χάνεται και αυξάνονται η φόβοι για την αυτονομία του Άθω.


Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

5052 - Στην Ιερά Νέα Σκήτη του Αγίου Παύλου Αγιάσανε Μητροπολίτες και Επίσκοποι

Η ιερά Νέα Σκήτη του Αγίου Παύλου, καθώς μου διηγήθηκαν οι κάτοικοι αυτής, Μοναχοί ευλαβείς και άγιοι Πατέρες, κατά καιρούς έχει κρύψει στους κόλπους της, στις ασκητικές Καλύβες και τα ησυχαστήρια της, πολλούς Μητροπολίτες, επισκόπους και αρχιεπισκόπους, οι οποίοι, εκτός από τον αναφερόμενο στον Α' τόμο του «Γεροντικού» μας, επίσκοπο Ευβοίας Θεοφάνη (βλέπε σελ. 31), είναι και οι:
1) Ο Μητροπολίτης Λακεδαίμονος Θεοφάνης, ο οποίος ασκητικά και με κάθε είδος αρετής κεκοσμημένος, έζησε στην ασκητική Καλύβα «Ζωοδόχος Πηγή» με πολλή αυταπάρνηση και ταπείνωση σαν απλός Μοναχός, στην υπακοή και στη θερμή και αδιάλειπτη προσευχή.

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

5051 - Μοναχός Μωυσής (Κουτλουμουσιανοσκητιώτης)



Τον γέροντα Μωυσή γνώρισα το 1991 και συνεργάσθηκα μαζί του, ιδίως κατά την περίοδο που διακόνησε ως αρχιγραμματέας της Ι.Κ. Άνθρωπος με εγκύκλια παιδεία, πολυγραφότατος, εύγλωττος αγορητής. Είχα την ευλογία να τον φιλοξενήσω επ’ ολίγον στο σπίτι μου στο Βόλο, αλλά και να φιλοξενηθώ επί πολύ στο κελλί του, την καλύβη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου της Σκήτης του Κουτλουμουσίου.
Θα μείνει, όμως, ανεξάλειπτη στη μνήμη μου η συνάντησή μας στις Καρυές, έξω από το Πρωτάτο, λίγες μέρες πριν αναχωρήσει στις Η.Π.Α. για τη μεταμόσχευση. Ήθελα να του δώσω κουράγιο, αλλά συνέβη το αντίθετο … Με είδε χλομό, προβληματισμένο, συγκινημένο, ανήσυχο. Αδυνατούσα να αρθρώσω, έστω, λίγες λέξεις. Τότε, αγέρωχος όπως πάντα, μου είπε με ύφος χαρωπό, γεμάτο αισιοδοξία: «Γιατί στενοχωριέσαι; Τα έχει αναλάβει όλα ο καλός μας Θεός! Η θα με γυρίσει πίσω στο Όρος η θα με κρατήσει μαζί Του. Ας γίνει το θέλημά Του». Συγκλονίσθηκα, γιατί ήμασταν τότε και οι δύο νέοι και δεν περίμενα τέτοια συμφιλίωση με τον θάνατο!

5050 - Η Ιερά Σκήτη του Προφήτη Ηλία στο Άγιο Όρος (φωτογραφίες)


κλικ στη φωτογραφία για μεγέθυνση


5049 - Ο Άγιος Προφήτης Ηλίας († Αρχιμ. Γεωργίου Καψάνη)



Ο ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
(μιλία το ειμνήστου γιορείτου γουμένου π. Γεωργίου Καψάνη)
ποχή πού ζησε γιος Προφήτης λίας γύρω στό 800 π.Χ. χει πολλά τά κοινά καί μέ τήν σημερινή ποχή πού ζομε μες. ταν καί τότε, εναι καί σήμερα μία ποχή ποστασίας πό τήν πίστι τν Πατέρων. Καί ποστασία γίνεται συνήθως διά λόγους συμβιβασμο, γιατί θέλουν νά συμβιβασθομε μέ τή ζωή τς μαρτίας θέλουν νά συμβιβασθομε μέ τούς κρατοντες κάθε ποχς θέλουν νά συμβιβασθομε μέ τήν κάστοτε πολιτική ξουσία.
τσι γινόταν καί τότε. σραήλ, ο βασιλες, ο ρχοντες εχαν συμβιβασθ, θελαν νἄ 'χουν τήν συμμαχία εδωλολατρικν λαν, γιατί δέν πίστευαν τι μέ τήν δύναμη το Θεο μποροσαν νά ντιμετωπίσουν τούς εδωλολατρικούς λαούς. Καί γι' ατό φηναν τήν πίστη τους στόν ληθινό Θεό καί δεχόντουσαν τά εδωλα, τούς ψευδες θεούς καί λάτρευαν τά εδωλα καί διέδιδαν καί στόν λαό ατήν τήν εδωλολατρεία.

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

5048 - Παναγία, η μάνα των Αγιορειτών



Ήταν ένα γεροντάκι που μόλις άκουγε τ’ όνομα της Παναγίας έκλαιγε σαν μικρό παιδί.
Ήταν ένας Καυσοκαλυβίτης που όποτε γύριζε πλευρό τη νύχτα έψελνε το «Άξιον εστί». 
Ήταν ένας Γρηγοριάτης ηγούμενος πού ΄χε «φάει» την εικόνα Της από τους πολλούς ασπασμούς. 
Ήταν ένας Νεοσκητιώτης που παρακαλούσε όποιον έβλεπε να μιλήσει, να γράψει, να εκδώσει, ότι υπήρχε για την Παναγία.
Ήταν ένας μακαρίτης Ιβηρίτης που έπασχε από αγάπη προς την Πορταΐτισσα. 
Ένας Φιλοθεΐτης έλεγε: «Έχομεν βεβαίας τας ελπίδας εις την Γλυκοφιλούσαν»

Παναγία· η μάνα των Αγιορειτών.

Η Παναγία. Πάνω απ’ όλες τις αγίες. Μητέρα Θεού και ανθρώπων. Η καλύτερη παραμυθία. Η πιο σίγουρη πρέσβειρα των πιστών. Η πιο ταπεινή, η πιο καλή, η πιο σεμνή, η πιο υπάκουη, η πιο υπομονετική, η σιωπηλή, η γενναία, η πρώτη, η βασίλισσα, η Κυρία, η Έφορος, η Οικονόμισσα, η φωτοφόρος νεφέλη και μανναδόχος στάμνα.

5047 - «Άγιον Όρος. Ένα εικαστικό Καλειδοσκόπιο»



Αγιορειτική Εστία
Κτίριο Νεδέλκου
Εγνατία 109
Θεσσαλονίκη
Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2014
Μια πρωτότυπη όσο και ενδιαφέρουσα αναδρομική Έκθεση με κεντρικό θέμα της το Άγιο Όρος παρουσιάζεται από την Παρασκευή 18 Ιουλίου στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας (Εγνατία όδος - αριθμ. 109) στην Θεσσαλονίκη.

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

5046 - Βίντεο από την αναχώρηση της Ι. Εικόνας ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ για την Αθήνα το 1987


ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ .ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1987

5045 - Σήμερον εμού, αύριο ετέρου...



«Να βγω λίγο στο μπαλκόνι, να δω τον ουρανό, τ΄άστρα, τις πλαγιές που φωτίζονται απ΄ το μισό φεγγάρι κι ύστερα να αποσυρθώ στο κελλί μου, το μικρό. Με συγκίνηση πάντα εισέρχομαι σε αυτό, σαν να είναι ξένο σα να με φιλοξενεί μόνο γι΄ απόψε και το ευχαριστώ.
Σήμερον εμού, αύριο ετέρου, ουδέποτε ουδενός».
Από το βιβλίο «Αθωνικό Απόδειπνο», Μοναχού Μωϋσέως Αγιορείτου (1952-2014).

5044 - Η Αγιορειτική Φωτοθήκη και η συμβολή της στην καταγραφή της ιστορίας της αγιορειτικής φωτογραφίας

Η αγιορειτική φωτογραφία
Στη χερσόνησο του Άθω σώζεται κληρονομιά έντεκα αιώνων: μνημεία αρχιτεκτονικής, έργα ζωγραφικής, πλουσιότατες βιβλιοθήκες χειρογράφων και εντύπων, δεκάδες χιλιάδες εγγράφων, μοναδικά κειμήλια και έργα μικροτεχνίας. Στη λαμπρή αυτή παρακαταθήκη συγκαταλέγεται και το κεφάλαιο της φωτογραφικής τέχνης στο Άγιον Όρος. 
Η εμφάνιση της φωτογραφίας στον Άθω τοποθετείται στις αρχές της δεκαετίας του 1850, με τις πρώτες φωτογραφήσεις που έκανε στο Άγιον Όρος η αποστολή του ρώσου Πέτρου Σεβαστιάνοφ. Ακολούθησε σημαντικός αριθμός ξένων φωτογραφικών αποστολών και περιηγητών φωτογράφων που επισκέφθηκαν τον Άθω, και σύντομα άρχισαν να λειτουργούν τα πρώτα φωτογραφικά εργαστήρια σε μονές και σκήτες. Περί το τέλος του 19ου αιώνα, όλο και περισσότεροι μοναχοί και λαϊκοί άρχισαν να ασχολούνται με τη φωτογραφία, δημιουργώντας πολυάριθμα φωτογραφικά εργαστήρια στον Άθω και κυρίως στις Καρυές.

5043 - Γέροντας Παΐσιος: Ο σκοπός του διαβάσματος να είναι η εφαρμογή στον ίδιο μας τον εαυτό

Ο σκοπός του διαβάσματος να είναι η εφαρμογή στον ίδιο τον εαυτό μας, και όχι να αποστηθίζουμε, αλλά να εσωστηθίζουμε. Όχι να εξασκήσουμε την γλώσσα, αλλά να μπορέσουμε να δεχθούμε την πύρινη γλώσσα και να ζητήσουμε τα μυστήρια του Θεού. Με το να μαθαίνει κανείς πολλά, για να αποκτήσει γνώσεις και να κάνει τον δάσκαλο στους άλλους, και ο ίδιος να μη τα εφαρμόζει, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να φουσκώνει το κεφάλι του με αέρα, και το πολύ – πολύ να ανέβει στη Σελήνη με μηχανές. Ο σκοπός του χριστιανού είναι να ανέβει στον Θεό δίχως μηχανές.

ΠΗΓΗ : Π. Μ. ΣΩΤΗΡΧΟΣ, ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ, εκδ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, 2009, σ. 34.

5042 - Χριστού εραστής – Αθανάσιος ο εν Άθω



Ἐκδήλωση τιµῆς καὶ σεβασµοῦ πρὸς τὸν ὀρθόδοξο Μοναχισµὸ καὶ τὸν ἅγιο Ἀθανάσιο τὸν Ἀθωνίτη ἀποτελεῖ αὐτὴ ἡ ὑµνολογικὴ καὶ ψαλτικὴ κατάθεση. Τὸν ἅγιο Ἀθανάσιο, τὸ πρῶτο ἄνθος τοῦ Ἄθωνος –ὄχι τὸν πρῶτο χρονολογικὰ Ἁγιορείτη ἀσκητή–, ποὺ τὸν τιµοῦν οἱ Ἁγιορεῖτες µοναχοὶ περισσότερο καὶ πάνω ἀπὸ ὅλους τοὺς Ἀθωνίτες ὁσίους, τοποθετώντας τον δίπλα στὸν Μέγα Ἀντώνιο.
Ὁ ἅγιος Ἀθανάσιος ὁ Ἀθωνίτης γεννιέται στὴν Τραπεζούντα τοῦ Πόντου γύρω στὸ 930 µ.Χ. ἀπὸ γονεῖς πλουσίους καὶ εὐσεβεστάτους. Ἀπὸ νήπιο µένει πεντάρφανος, ἐνῶ ἀκόµη καὶ στὰ παιχνίδια του προφητεύεται τὸ πνευµατικὸ µέλλον του: «ἤγουν, ἐσυνάγοντο εἰς ἕνα σπήλαιον καὶ τὸν ἐψήφιζαν ἡγούµενον καὶ τοῦ ὑπετάσσοντο». Βρίσκεται στὴν Κωνσταντινούπολη ὑπὸ τὴν προστασία ἀντιπροσώπου τοῦ βασιλιᾶ, ὅπου ἡ γνώση καὶ ἡ σοφία του ἀναπτύσσονται µαζὶ µὲ τὴν ἐνάρετη ζωὴ καὶ τὴν ἀσκητικὴ σκληραγωγία τοῦ σώµατός του.

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

5041 - Ηγούμενος Εφραίμ: «Ο Γέροντας Γεώργιος πονούσε για την Εκκλησία»



Του Αιμίλιου Πολυγένη
Για την προσωπικότητα του μακαριστού Προηγουμένου της Ι.Μ. Γρηγορίου Γέροντα Γεώργιο Καψάνη, μίλησε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ κατά τη διάρκεια του τεσσαρακονθημέρου μνημοσύνου.
«Ο μακαριστός Γέροντας Γεώργιος ήταν άνθρωπος αφιερωμένος εξ΄ ολοκλήρου στον Θεό. Ήταν άνθρωπος που παρόλο που πέρασε από τα ακαδημαϊκά έδρανα, εν τούτοις επότισε την εμπειρική θεολογία», ανέφερε μεταξύ άλλλων ο Γέροντας Εφραίμ.

5040 - Μακάρι να γίνω μάρτυρας του ορθοδόξου πνεύματος που γνώρισα εδώ στο Άγιο Όρος



Η τελευταία συνέντευξη του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου
«Δεν μπορούμε να κάνουμε θρησκευτικά κράτη ... η θρησκεία δεν είναι φανατισμός ... ο Θεός δεν είναι Βασιλεύς Επίγειος»: είπε προφητικά, ανάμεσα σε άλλα πολύ σημαντικά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος στην τελευταία του συνέντευξη που παραχώρησε στην Πεμπτουσία, όταν είχε επισκεφθεί το Άγιον Όρος και πριν από τον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία και την απαγωγή του.

5039 - Τα Κατουνάκια. Περιγράφει ο Γέροντας Γαβριήλ Διονυσιάτης



Άνωθεν των «Καρουλίων» και εις απόστασιν 3/4 της ώρας από της θαλάσσης, εκτείνεται έτερος ερημητικός συνοικισμός, τα «Κατουνάκια» ή μάλλον «Καντουνάκια», διότι ευρίσκονται εις την ακρώρειαν (καντούνι) της μεσημβρινής πλευράς του Άθω.
Τριάκοντα περίπου οικίσκοι, μετά πεντηκοντάδος οικητόρων κατεσπαρμένοι εις το πρανές από του «Καρμηλίου» και μέχρι Μικράς Αγίας Άννης και «Καρουλίων» στερούνται και αυτοί πάσης επιγείου παρηγορίας, και αυτό το ύδωρ ουρανόθεν απεκδεχόμενοι.

5038 - Αγρυπνεί απόψε το Άγιο Όρος για τον κοινό Πατέρα και πανηγυρίζει η Μεγίστη Λαύρα για τον κτίτορά της Όσιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη



Αρχίζει απόψε, με Αγρυπνία, ο πανηγυρικός εορτασμός της Μνήμης του κοινού Πατέρα των Αγιορειτών και θεμελιωτή του Κοινοβιακού Μοναχισμού στον Άθω, του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτη. (5/18 Ιουλίου)
Επίκεντρο του εορτασμού η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.

Σχετικά:

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

5037 - Δικαίωση Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου!



Γράφτηκε από την Romfea.gr
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με τις υπ’ αρ. 12953 και 12954/2014 αποφάσεις του απέρριψε τις αγωγές του Δημοσίου κατά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, τρίτων αγοραστών και Τραπεζών, με τις οποίες το Δημόσιο ζητούσε την επιστροφή των ακινήτων που είχαν ανταλλαγεί έναντι παραλιμνίων εκτάσεων της Λίμνης Βιστωνίδας.
Το Πολυμελές Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης με εκτενές και εμπεριστατωμένο σκεπτικό έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα ακυρότητας των ανταλλαγών.
Επίσης να αναφερθεί ότι απερρίφθη και το αίτημα του Δημοσίου κατά της Μονής για ηθική βλάβη.