Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

4980 - Μνημόσυνο για τα πέντε χρόνια από την κοίμηση του Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινού († 1η Ιουλίου 2009)Τελέστηκε το απόγευμα στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου μνημόσυνο για την αναπαύση της ψυχής του μακαριστού γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, ο οποίος κοιμήθηκε την 1η Ιουλίου 2009. Αύριο στις 6 το πρωί θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία στο τέλος της οποίας θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του μακαριστού Γέροντα.
.......Των εκδηλώσεων προεξάρχει ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος, ο οποίος για τρίτη συνεχή χρονιά εορτάζει τα ονομαστήριά του στο Άγιο Όρος. Συμπροσεύχονται μαζί του ο Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος –πνευματικός εγγονός του Γέροντα Ιωσήφ-, ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Καρακάλλου Αρχιμ. Φιλόθεος, ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Σίμωνος Πέτρας Αρχιμ. Ελισσαίος, ο Πρωτοσύγγελος της Ι. Μητρόπολης Λεμεσού Αρχιμ. Ισαάκ –και αυτός πνευματικός εγγονός του Γέροντα Ιωσήφ-, ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, Αγιορείτες Μοναχοί και πλήθος προσκυνητών.

4979 - Η εικονογραφία μουσικών οργάνων στο Άγιον ΌροςΣε εικονογραφικές μεταβυζαντινές παραστάσεις στο Άγιον Όρος συναντούμε την ζωγραφική απεικόνιση μουσικών οργάνων. Ενδεικτικά αναφέρουμε την παράσταση της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου και θα αναφέρουμε και άλλες σε επόμενες αναρτήσεις μας. Πρόκειται για παράσταση κρουστού οργάνoυ, πιθανόν περσικής προέλευσης. Οι ανακαράδες εμφανίζονται στην βυζαντινή εικονογραφία από τον 12ο αιώνα κ.ε., σε ζεύγος λεβητοειδών μεμβρανόφωνων τυμπάνων ιδίου μεγέθους με ημισφαιρικό, η ανοιχτή πλευρά του οποίου καλύπτεται με μεβράνη που προσαρμόζεται συνήθως με σκοινιά. Κρούονται με δύο λεπτά πλήκτρα που ονομάζονται «ξυλίφια».

4978 - Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Μνήμη Πάντων των Οσίων και Θεοφόρων Αγιαννανιτών ΠατέρωνΚατόπιν προσκλήσεως του Ηγουμένου της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Προδρόμου και σχετικής άδειας και ευλογίας της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης μετέβει το χρονικό διάστημα 28-29 του μηνός Ιουνίου ε.έ., εις το Αγιώνυμο Όρος και πιο συγκεκριμένα εις την παλαιότερη και μεγαλύτερη Σκήτη του Αγίου Όρους, αυτής της Αγίας Άννης όπου και προέστει της Ιεράς Πανηγύρεως Πάντων των Οσίων και Θεοφόρων Αγιαννανιτών Πατέρων.