Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

4792 - Αγαθές αναμνήσεις από την πανήγυρη του Αγίου Γερασίμου του ΠαλλαδάΜε κάθε βυζαντινή μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε η πανήγυρη του Αγίου Γερασίμου του Παλλαδά, Πατριάρχη Αλεξανδρείας (1630-1714), στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου. Της πανηγύρεως προεξήρχε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄. Την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, πνευματικό πατέρα και κυριάρχη του Αγίου Όρους,  εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος. Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ήταν ο Επίσκοπος Πέλλης κ. Φιλούμενος. Την Εκκλησία της Κύπρου εκπροσώπησε ο Επίσκοπος Λήδρας και Καθηγούμενος της Μονής Μαχαιρά κ. Επιφάνιος. Στη συνοδεία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας ήταν ο Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Αλέξιος, ο Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος. Στην πανήγυρη συμπροσευχήθηκε ο πολιός και σεβαστός Επίσκοπος Ροδοστόλου κ. Χρυσόστομος Λαυριώτης.

4791 - Οι πρώτοι ερευνητές του Αγίου Όρους


.......Ο δρ. αρχαιολόγος Ιωακείμ Παπάγγελος μιλάει για τους πρώτους ερευνητές στο Άγιον Όρος και τις εκδόσεις των αρχείων των Ιερών Μονών.

4790 - Πατήρ Σπυρίδων Μικραγιαννανίτης: «Η συμβολή του Λυκούργου Αγγελόπουλου στις Βυζαντινές Μουσικές Σπουδές και στη Μουσικολογία γενικότερα»


ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 23 Απριλίου 2013. Διεθνής επιστημονική ημερίδα με θέμα:
Η συμβολή του Λυκούργου Αγγελόπουλου ΄Αρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως στις Βυζαντινές Μουσικές Σπουδές και στη Μουσικολογία γενικότερα.