Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

4694 - H τελευταία παρακαταθήκη του οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου



του θεολόγου-φιλολόγου Κωνσταντίνου Νούση, στο Amen.gr
Στο τεύχος Απριλίου του γνωστού περιοδικού «Πειραϊκή Εκκλησία» δημοσιεύθηκε η τελευταία παρακαταθήκη του γέροντα λίγες μέρες προ της κοιμήσεώς του, την οποία μας παραδίδει ο μαθητής του μοναχός Ακάκιος ο Καυσοκαλυβίτης και η οποία, κατά τη γνώμη μας, συνοψίζει άριστα και ανακεφαλαιώνει τη σύνολη θεολογική και εκκλησιολογική διδασκαλία του νεοφανούς Αγίου της Εκκλησίας:
«Εγώ, ο ταπεινός δούλος του Κυρίου μας ήμουν στον κόσμο και προσπαθούσα ό,τι μπορούσα να κάνω στον κόσμο, αλλά είδα τον κόσμο τι ήταν.
Εγώ, ο ταπεινός δούλος του Κυρίου και Θεού μας, Ορθόδοξος, της Τρισυποστάτου Θεότητος πιστός δούλος και από μικρό παιδί στο Άγιον Όρος, για να σώσω την ψυχή μου και να ευχηθώ για όλο τον κόσμο, ο Θεός να τον φωτίσει, να ευνοήσει και όλοι να τραβήξουμε προς τον Θεό να ενωθούμε, διότι μόνο στον Θεό θα μπορέσουμε να σωθούμε.

4693 - Ο «άπιστος» Θωμάς και ο όσιος Πορφύριος



Του Θεολόγου - Φιλoλόγου Κώστα Νούση
Κυριακή του Θωμά. Ο μεγάλος αυτός Απόστολος υφίσταται χρόνια τώρα την αδικία της ευαγγελικής «ρετσινιάς της απιστίας» χάρη στη λαϊκή παράφραση των λόγων που του απηύθυνε ο Κύριος οχτώ μέρες μετά την Ανάστασή του: «καὶ μὴ γίνου ἄπιστος, ἀλλὰ πιστός» (Ιω. 20:27). Φαίνεται πως ο εκφραζόμενος δια της δημώδους θυμοσοφίας νόμος «καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα» δεν αφήνει ανέπαφους ούτε τους φορείς της αγιότητος!

4692 - Εκ του Όρους ανάνηψις...



.......Επιστροφή από το ετήσιο προσκύνημα στην Αθωνική Πολιτεία. 
Με σταγόνες από γρήγορον νουν, σώφρονα λογισμόν, καρδίαν νήφουσαν...  
Με σημεία ανανήψεως ψυχικής και πνευματικής...  
Ιδού κάποιες αιτίες:

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

4691 - Πάσχα 2014 στη Νέα Σκήτη και την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου (φωτογραφίες)



Ο φωτογράφος Μιχάλης Κυπριανού κάνει Πάσχα στο Άγιο Όρος, στη Νέα Σκήτη και μοιράζεται μαζί μας μια αλησμόνητη εμπειρία.

Παρασκευή πρωί φύγαμε από Πάφο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και απ’ εκεί για Ουρανούπολη όπου και θα διανυκτερεύαμε για τη λειτουργία του Επιταφίου.
.......Σάββατο θα φεύγαμε με πλοιάριο από τη Δάφνη, το κύριο και μεγαλύτερο Λιμάνι του Αγίου Όρους, αλλά η τρικυμία και μια ξαφνική βροχή μας καθυστέρησε λιγάκι. Τελικά, μετά από 2-3 ώρες επιβιβαστήκαμε στο πλοίο και ταξιδέψαμε ως τον αρσανά της Νέας Σκήτης, όπου και θα διαμέναμε για τις επόμενες 3 μέρες για να κάνουμε Πάσχα στο Άγιο Όρος.

4690 - Ασκητικά καταλύματα του αθωνικού μοναχισμού



Του Φαίδωνα Χαντζηαντωνίου, Αρχιτέκτονα Αναστηλωτή

Στην πραγματικότητα οι αρχαίες μορφές της μοναστικής ζωής εμφανίστηκαν στο Όρος πολύ νωρίτερα από τη Μεγίστη Λαύρα, το πρώτο αθωνικό κοινόβιο, που ιδρύθηκε το 963. Θωρώντας τρεις εμβληματικές μορφές του πρώιμου αθωνικού αναχωρητισμού, τον Όσιο Πέτρο τον Αθωνίτη, τον Άγιο Ευθύμιο τον Νέο και τον Ιωάννη Κολοβό, συνειδητοποιούμε ότι κατά τη διάρκεια του 9ου αιώνα μια ριζική αλλαγή έλαβε χώρα στη συμπεριφορά των αθωνιτών ασκητών.

4689 - Ο Άγιος Βασίλειος του Όστρογκ (†1671)





 
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 29 Απριλίου


Διαβάστε τον βίο του:

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

4688 - Ο Γέροντας Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός, μαγειρεύει για το φιλόπτωχο του Ι. Ναού Αναλήψεως του Κυρίου Θεσσαλονίκης (video)

4687 - Φωτογραφίες από την υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Γερόντισσας στη Ν. Πεντέλη



Την Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας υποδέχθηκαν οι πιστοί στην Δημοτική Κοινότητα Ν. Πεντέλης.
Το Σάββατο 26 Απριλίου 2014 το απόγευμα το Ιερατείο του Ιερού Ναού Αγ. Παρασκευής, ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης, μέλη της Διοίκησης  και πλήθος πιστών, υποδέχθηκαν αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους στην  κεντρική πλατεία της Ν. Πεντέλης.  Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής της Αστυνομίας με πομπή την μετέφεραν στον Ι. Ναό της Αγ. Παρασκευής  για τον πανηγυρικό  εσπερινό.
Η εικόνα θα παραμείνει στον Ιερό Ναό  για προσκύνημα μέχρι το Σάββατο 3 Μαΐου 2014.

4686 - Η σημασία των Μυστηρίων της Εκκλησίας για την τελείωση του ανθρώπου



Του Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινού
Η προσπάθεια του κάθε χριστιανού πρέπει να είναι η σωστή κατανόηση του σωτήριου έργου του Χριστού και η κατά το δυνατόν πρακτική συμμόρφωση, ώστε να πετύχει το στόχο της σωτηρίας, που η σάρκωση του Θεού Λόγου έφερε στην ανθρώπινη φύση. Μέσα στα πλαίσια αυτά, θα αναφερθούμε στα Ιερά Μυστήρια που αποτελούν τους καθολικούς παράγοντες όπου συντελούν στην πραγμάτωση του στόχου αυτού.

4685 - Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης: Στενοχώρια μπορεί να έχεις, αλλά απελπισία όχι.



Εκεί που απελπίζεσαι ο Θεός σε... βοηθά!
Δυσκολίες, πειρασμοί και απελπισία...
Να ξέρεις, παιδί μου, ότι ο πονηρός όταν δεν μπορεί να μας νικήσει εσωτερικά, τότε μας κάνει αυτές τις εξωτερικές επιθέσεις με διάφορα συμβάντα, που επιτρέπει ο Θεός, για να μας φοβίσει.
Δεν υπάρχει απελπισία μέσα στην Εκκλησία, ότι και να έχεις κάνει, ότι και να έχεις υποστεί.
Δεν υπάρχει απελπισία. Στενοχώρια μπορεί να έχεις, αλλά απελπισία όχι.
Ο Θεός, μέσα από την εξομολόγηση σε βοηθά και ξεπερνάς αυτά τα οποία μπορεί να σε οδηγήσουν στα έσχατα όρια της απελπισίας.
Έχει ο Θεός. Εκεί που απελπίζεσαι, σου στέλνει κάτι που δεν το περιμένεις... αρκεί να Τον πιστεύεις και να Τον αγαπάς.

4684 - Αχ! παιδάκι μου…ο άνθρωπος τελείως κακός δεν είναι ποτέ… (Γέρων Ιωσήφ Ησυχαστής)



Μη λυπήσαι παιδί μου μήτε να ενθυμήσαι το παρελθόν διότι εκείνα απέρασαν. Άνθρωποι είμεθα και τέκνα παραβάσεως.
Δι’ αυτό συγκατάβασιν θα κάμει ο Κύριος και εν μετανοία, όλα τα συγχωρεί. Ναι παιδί μου… Διότι ενόσω ζούμε αυτή η ζωή δεν έχει ανάπαυσιν. Ζυμωμένη με τα βάσανα είναι… ανάμικτα όλα…
Αυτά που μας φαίνονται άσχημα, αυτά παιδί μου αφήνουν κέρδος στην ψυχήν μας…
Η έρημος παιδί μου έχει άλλους πειρασμούς….και ο κόσμος άλλους …
Ας σκεπάζει ο ένας τα σφάλματα του άλλου.
Ω! μάταιε κόσμε! ψεύτικε ντουνιά, κανένα καλόν δεν έχεις επάνω σου.
Μέσα στις θλίψεις παιδί μου θα βρεις τον γλυκύτατον Ιησούν…
Ο προορισμός του ανθρώπου, αφού γεννηθεί είναι να βρει τον Θεόν.
Δεν μπορεί να Τον βρει όμως, εάν πρώτον δεν τον βρει ο Θεός…

4683 - Σκληρή, αληθινή περιπέτεια Αγιορείτη Μοναχού



Διαστάσεις: 14Χ19
Χρονολογία Έκδοσης: Δεκέμβριος 2013
Σελίδες:160
Εξώφυλλο: Μαλακό
Εκδότης: Εκδόσεις Πανέκτυπον
Τιμή: €11.00

O συγγραφέας Μάρκος Παππάς, νυν μοναχός Θεογόνιος Αγιορείτης, πρώην χρήστης ναρκωτικών και κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού, περιγράφει με τη σκληρή διάλεκτο της «στενής», αλλά και με τον λυρισμό που τον χαρακτηρίζει, το πέρασμά του μέσα από τους σκοτεινούς, δαιδαλώδεις διαδρόμους της φυλακής.

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

4682 - Γέροντας Παΐσιος: Δεν κατηγορώ τον ηλίθιο που βγαίνει να πει κάτι ανόητο






Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος έλεγε:
«Δεν κατηγορώ τον ηλίθιο που βγαίνει να πει κάτι ανόητο!
Κατηγορώ τους ευσεβείς βλαμμένους που θα πιστέψουν εις αυτόν και θα ασπαστούν τις ιδέες του και θα τις μεταβιβάσουν!»

4681 - Σκέψεις για την Κυριακή του Θωμά, του Μοναχού Πατάπιου Καυσοκαλυβίτη



«άν μή δω ν τας χερσίν ατο τόν τύπον τν λων καί βάλω τόν δάκτυλον μου ες τόν τύπον τν λων, καί βάλω τήν χείρα μου ες τήν πλευράν ατο, ο μή πιστεύσω».
Μέ αὐτά τά λόγια, πού φαινομενικά ἐκφράζουν μία δυσπιστία, ὑποδέχθηκε ὁ ἀπόστολος Θωμᾶς, τήν χαρμόσυνη ἀγγελία τῶν ἄλλων μαθητῶν, ὅτι ὁ διδάσκαλός του, Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός, ἀναστήθηκε. Λίγο μετά ὅμως, τό θεῖο φῶς πού ἐξέπεμπε ὁ ἀναστημένος Χριστός, τόν κατηύγασε, διαλύοντας τίς ἀμφιβολίες του καί γεμίζοντάς τον συναισθήματα ἀφοσιώσεως καί εἰλικρινοῦς ὁμολογίας πίστεως, ἀναφώνησε: «Ὁ Κύριός μου καί ὁ Θεός μου». Ἡ γλυκειά φωνή τοῦ ἀναστημένου Χριστοῦ τόν ἀνώρθωσε καί τόν στήριξε στήν πίστη. Τά νέφη διαλύθηκαν καί τό πνεῦμα τοῦ Θωμᾶ φωτίστηκε τόσο ὥστε νά κάνει τήν πρώτη μεγάλη, ὑπέροχη ὁμολογία στήν ἱστορία τῆς ἀνθρωπότητας.

4680 - Όχι παιδί μου. Πώς το πήρατε έτσι; (Συζήτηση με τον Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό)



Ερ: Γιατί το δρόμο της θυσίας δεν τον κάνουμε μόνοι μας, ενώ ο Χριστός τον έκανε μόνος του;
Γέροντας: Εκείνος τον έκανε μόνος του, επειδή ήταν ο ίδιος ο Θεός, ο σεσαρκωμένος Λόγος του Θεού. Αυτός που βλέπαμε εμείς, ήταν ο άνθρωπος Ιησούς. Αλλά ο άνθρωπος Ιησούς είχε μέσα και τον Λόγο, και τον Θεό Ιησού. Όντας μαζί Θεός και άνθρωπος, είχε ενδημούσα τη θεία Χάρη. Συμπαρίστατο, συνεβάδιζε η θεία Χάρη μαζί του. Αυτός, ο οποίος είναι η αυτοζωΐα, είναι δικός μας, είναι η κεφαλή του σώματός μας. Γιατί αυτόν τον φοράμε. «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε». Τον «ενεδύθημεν» με το βάπτισμα και τον φοράμε μέσα μας με την μετοχή των μυστηρίων κάθε μέρα. Είναι «σύναιμος και σύσσωμος» μαζί μας. Δεν είναι κάπου μακρυά και να τον επικαλεσθούμε για να ξεκινήσει να έρθει. Είναι ήδη μέσα μας.

4679 - Χριστός Ανέστη, από τον Γέροντα Γρηγόριο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου (video)

.

4678 - Σαν τον Θωμά



του Μοναχού Μωυσή, Αγιορείτη
Την περασμένη Κυριακή εορτάσαμε την ένδοξη του Κυρίου Ανάσταση. Ο απόηχος της μεγάλης εορτής παραμένει.
Το λαμπρό φως της μας λούζει. Ο αναστημένος Χριστός επισκέπτεται τον δύσπιστο Θωμά κι εμάς. Συγκαταβαίνει στην αδυναμία μας. Καταδέχεται να μας επισκεφθεί για να μας διώξει λογισμούς απιστίας, αμφιβολίας και φόβου.
Τα μεσάνυχτα του Πάσχα γεννήθηκε η χαροποιός ελπίδα, η αφοβία του θανάτου, ο θάνατος του θανάτου, ο θάνατος της απελπισίας. Υποχωρεί το φοβερό και κουραστικό σκοτάδι. Έρχεται δυνατό φως, που φωτίζει τα πάντα. Τίποτε δεν μπορεί να κρυφτεί. Όλα τώρα γίνονται φανερά. Ο κόσμος παύει να είναι άκοσμος. Με την Ανάσταση του Χριστού έπνευσε άλλος άνεμος, μεταμορφωτικός, ήλθε η αναγέννηση του ανθρώπου, η αρχή μιας νέας ζωής, ένας άλλος τρόπος βιοτής. Μεταστοιχειώθηκε η φύση μας.

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

4677 - Επιστολή Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού


Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν στο πρόσωπό μου:
Πριν από ένα και πλέον μήνα αποδέχθηκα την πρόταση του φιλοαγιορείτη και επί οκταετία διευθυντή του Κέντρου Υγείας του Αγίου Όρους κ. Γιάννη Βαλάση για τη συμμετοχή μου σε φιλανθρωπική εκδήλωση ενός συλλόγου του οποίου είναι μέλος. Η συμμετοχή μου αυτή και η τιμητική διάκριση που τη συνόδευσε, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένταξη ή ενεργό συνεργασία, στο συγκεκριμένο σύλλογο. 
Ομολογώ ότι βρέθηκα παγιδευμένος από υπερβολικό ζήλο για φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. 
Όπως γνωρίζετε η επί 40 και πλέον χρόνια αφιέρωσή μου και διακονία έχει αποκλειστική και μόνη σχέση με την Πίστη μου στο Χριστό, την αφοσίωσή μου στην Παναγία μας και την Αγία και Ορθόδοξη Εκκλησία μας και τα θεσπίσματα των Αγίων και Σεβαστών Πατέρων.
Ζητώ συγνώμη από όλους όσους, άθελά μου στεναχώρησα και τους παρακαλώ να εύχονται για την σωτηρία της ψυχής μου.
Χριστός Ανέστη
Μοναχός Επιφάνιος Μυλοποταμινός.

4676 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος για τον Απόστολο Θωμά και το θαύμα της απελευθέρωσης το 1830



Απόψε στο Άγιο Όρος γίνεται Αγρυπνία για τον Απόστολο Θωμά και το θαύμα της απελευθερώσεως του Όρους το 1830 από τον τουρκικό ζυγό, θαύμα που αποδίδεται στην Παναγία.
Μετά την αποτυχία της Επανάστασης στη Χαλκιδική και την υποταγή του Αγίου Όρους (1821), ο τουρκικός στρατός παραμένει εις το Όρος και οι Αγιορείτες υποχρεούνται να συντηρούν αυτόν και να υπομένουν τις βιαιοπραγίες του. Στα εννέα χρόνια, που ακολούθησαν, οι μοναχοί υπέστησαν τα πάνδεινα, πληρώνοντας τη συμμετοχή τους στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.
Την Κυριακή του Θωμά, 13 Απριλίου 1830, το τουρκικό ασκέρι αποχώρησε από το Άγιο Όρος και τα γεγονός αυτό γιορτάζεται μέχρι σήμερα στην Αθωνική Πολιτεία με αγρυπνίες και ευχαριστίες στην Προστάτιδα του Όρους Παναγία.

4675 - Φωτογραφίες από το Πάσχα στο Δοχειάρι. H Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου








Τις φωτογραφίες δημοσίευσε στη σελίδα του στο facebook ο Ουκρανός προσκυνητής Oleksandr Plyska

4674 - Με τη ματιά του φωτογράφου του Αγίου Όρους



ΤΟΥ ΤΙΜΟΥ ΦΑΚΑΛΗ
Ουκρανοί διαδηλωτές κατακλύζουν από το πρωί κάθε μέρα την κεντρική πλατεία του Ντονέτσκ και το απόγευμα σχηματίζουν ουρές για να δουν από κοντά την έκθεση με εικόνες από τον Άθω με τους υπεύθυνους να μην προλαβαίνουν να καθαρίζουν τα κάδρα των φωτογραφιών από τα κραγιόν των επισκεπτριών. Οχτώ χιλιάδες πιστοί έχουν δει μέχρι σήμερα την έκθεση του βραβευμένου φωτογράφου από τον Πατριάρχη Ρωσίας Αλέξιο αλλά και το μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Βλαδίμηρο Κώστα Ασσήμη, που φιλοξενείται τον τελευταίο μήνα εκεί. Τριάντα χρόνια τώρα ο πολιτικός πρόσφυγας από την Τασκένδη, ο οποίος ζει στη Θεσσαλονίκη από το 1982, έχει επισκεφτεί αμέτρητες φορές το Περιβόλι της Παναγίας, περιδιαβαίνοντας στα ενδότερα των αγιορείτικων μοναστηριών, προβάλλοντας με τη μηχανή του τα μυστικά της μοναστικής ζωής. 

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

4673 - Όσιος Βασίλειος ο Ησυχαστής (†1767)



Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 25 Απριλίου
Γεννήθηκε στη Ρουμανία το 1692. Ασκήθηκε θεοφιλώς στο Άγιον Όρος και στη Βλαχία. Υπήρξε διδάσκαλος του οσίου Παϊσίου Βελιτσκόφσκυ, ο οποίος έγραφε γι αυτόν: «Πλήρης ζήλου Θεού, έζησε παλαιότερα αρκετό διάστημα στη Ρωσία, στα βουνά του Μοσένκ και σ’ άλλες ερήμους με μεγάλους εραστές της μοναχικής ζωής. Στη συνέχεια, μαζί με τον μαθητή του, ιερομόναχο Μιχαήλ, ήρθε να μείνει στη θεόσωστη γη της Βλαχίας. Ο θεάρεστος αυτός άνθρωπος ήταν πολύ σοφός και ξεπερνούσε κατά πολύ όλους τους πατέρες της εποχής του στην κατανόηση των θείων γραφών και των διδαχών των θεοφόρων πατέρων, στις πνευματικές εμπειρίες και στη τέλεια γνώση και ερμηνεία των κανόνων της αγίας Ανατολικής Εκκλησίας. Η φήμη του ως διδασκάλου και θεοφόρου καθοδηγητή στο δρόμο της σωτηρίας απλώθηκε παντού».

4672 - Φωτογραφίες από τον Εσπερινό της Αγάπης στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας



Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους ο Εσπερινός της Αγάπης την Κυριακή του Πάσχα το απόγευμα.
Σε μια αναστάσιμη ατμόσφαιρα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος  Ροδοστόλου κ. Χρυσόστομος, πλαισιωμένος από τους Ιερείς της Μονής, ενδύθηκε πλήρη αρχιερατική στολή στο καθολικό της Μονής και στη συνέχεια εν πομπή εξήλθε στον εξωνάρθικα, δια την τέλεση του Εσπερινού της Αγάπης, κατά τον οποίον αναγνώσθηκε το αναστάσιμο Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες.

4671 - Από την Ιερά Μονή Εσφιγμένου στην σπηλιά του Οσίου Αντωνίου του Σπηλαιώτη



Το αξιόλογο ερασιτεχνικό video που ακολουθεί μας μεταφέρει από την Ιερά Μονή Εσφιγμένου στην σπηλιά του Οσίου Αντωνίου του Σπηλαιώτη η οποία βρίσκεται στο όρος Σαμάρεια, πολύ κοντά στη Μονή. Αφού ξεναγηθούμε πρώτα στο κοιμητήριο, του οποίου ο ναός  (αρχές 18ου αιώνα) είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ακολουθούμε το γραφικό μονοπάτι που μας οδηγεί στον χώρο όπου μόνασε ο Ρώσος αναχωρητής. Εδώ το 1845, άρχισε να χτίζεται το παρεκκλήσι στη μνήμη του Οσίου Αντωνίου Pečerskij. Το εικονοστάσι του παρεκκλησίου κατασκευάστηκε στη Ρωσία το 1849 και ήταν δώρο του αρχιμανδρίτη Ιουβεναλίου από την Πετρούπολη. Το 1850, συμπληρώθηκε και εγκαινιάστηκε το παρεκκλήσι. Στη συνέχεια βλέπουμε το εσωτερικό της σπηλιάς όπου ασκήτεψε ο Όσιος Αντώνιος που θεωρείται ο πρώτος Ρώσος Αγιορείτης μοναχός και σηματοδοτεί την αρχή της χιλιόχρονης παρουσίας των Ρώσων στον Άθω. Η χιλιετηρίδα αυτή θα εορτασθεί πανηγυρικά το 2016.