Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

4544 - The Problem of Religiosity in Orthodoxy, by Hieromonk Makarios of Marouda on Mount Athos


Christ speaks very clearly: seek the Kingdom of God and the heavenly Father will give you whatever you need in this life. He speaks to His small flock who believe in God and feel Him to be their Father, because not all of us believe and the Father cares for all of us without Him minding those who do not have Him in their lives. His Providence embraces all people, all creation. The Evangelist tells us elsewhere that not one hair falls from our heads without Him knowing.

4543 - Όσιος Βλάσιος ο εξ Αμορίου (†909/912)



Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 31 Μαρτίου


Διαβάστε τον βίο του:

4542 - Η ομιλία του Γέροντα Μακάριου στην Αλεξανδρούπολη





Χθες, Κυριακή 30 Μαρτίου 2014, το απόγευμα, τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως ο Ε' Κατανυκτικός Εσπερινός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Πριν το τέλος του Εσπερινού μίλησε ο Αγιορείτης Ιερομόναχος π. Μακάριος, Γέροντας του Ιερού Χιλιανδαρινού Κελλιού Γέννησης της Θεοτόκου (Μαρουδά), με θέμα: «…ζητείτε την βασιλείαν του Θεού, και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν»
Ακολουθεί η ομιλία του Γέροντα:

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

4541 - Η Ελληνική νεολαία, του Μοναχού Μωυσή Αγιορείτη



Η ελληνική νεολαία σήμερα μπορεί να έχει διάφορα τρωτά. Να φοβάται τον πολύ μόχθο, να αδιαφορεί για ουσιαστικά θέματα, να απορρίπτει δίχως έρευνα σοβαρά νοήματα, να παρασύρεται εύκολα από επιπόλαιες ιδέες. Από την άλλη όμως διατηρεί μεγάλη δίψα για την αλήθεια, μια αναζήτηση για τη γνησιότητα, έχει καλές ευαισθησίες, έναν ωραίο αυθορμητισμό, ευφυία, αυταπάρνηση και ανθρωπιά.
Έχει μια επιφύλαξη για την εκκλησία, που τη συνδυάζει με λάθη εκπροσώπων της. Τον πατριωτισμό σαν να τον φοβάται ύστερα από τα αντιρατσιστικά κηρύγματα κάποιων μοντέρνων απάτριδων. Ειρωνεύεται τους πολιτικούς που έδωσαν αρκετά επιχειρήματα αναξιότητας και φαυλότητας, αλλά δυστυχώς και την πολιτική. Δεν την εμπνέει το ιερό παρελθόν και τη φοβίζει αρκετά το μέλλον. Σε πολλά είναι δικαιολογημένη η στάση των παιδιών μας, αφού γνώρισαν την υποκρισία των μεγάλων που δεν τηρούσαν αυτά που φώναζαν.

4540 - Ο πατήρ Φιλήμων Σταυρονικητιανός ομιλεί για τον Άγιο Ιωάννη τον Σιναΐτη





Ομιλία του πατρός Φιλήμονα από την Ιερά Μονή Σταυρονικήτα, στον Ιερό Ναό Αγίου Φωτίου του Μεγάλου στη Θεσσαλονίκη στις 29 Μαρτίου 2009.

Δείτε το video:

4539 - Λόγος εις την Δ’ Κυριακή των Νηστειών (Αγ. Νικόλαος Βελιμίροβιτς)



Από την αρχή τής δημιουργίας τού κόσμου και του χρόνου, όλοι οι λαοί τής γης πιστεύουν πως ο πνευματικός κόσμος υπάρχει και πως τα αό­ρατα πνεύματα είναι αληθινά. Πολλοί άνθρωποι όμως έχουν πλανηθεί σ’ αυτό το σημείο. Υποστηρίζουν πως τα πονηρά πνεύματα έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τα αγαθά. Με την πάροδο του χρόνου μάλιστα προχώρη­σαν στη θεοποίηση των πονηρών πνευμάτων, τους έφτια­ξαν ναούς, πρόσφεραν θυσίες και προσευχές και πρόστρεχαν σ’ αυτά για όλα τα θέματα. Όσο περνούσε ο και­ρός πολλοί ήταν εκείνοι που εγκατέλειψαν τελείως την πίστη στα αγαθά πνεύματα και κράτησαν την πίστη τους μόνο στα πονηρά, ή στους κακούς «θεούς», όπως τους αποκαλούσαν. Έτσι αυτός ο κόσμος άρχισε να μοιάζει μ’ ένα στίβο, όπου άνθρωποι και πονηρά πνεύματα ανταγωνίζονταν μεταξύ τους. Τα πονηρά πνεύματα βασά­νιζαν όλο και περισσότερο τους ανθρώπους και τους τύ­φλωναν, με αποκλειστικό στόχο να σβήσουν από το νου τους κάθε ιδέα για τον καλό Θεό και για τη μεγάλη και θεόσδοτη δύναμη των αγαθών πνευμάτων.

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

4538 - Αν έρθει η χάρη του Θεού, όλοι και όλα αλλάζουν (Άγιος Πορφύριος)



Αν έρθει η χάρη του Θεού, όλοι και όλα αλλάζουν, έλα όμως που για να έρθει, χρειάζεται πρώτα να ταπεινωθούμε! Μπορεί κάποιος να μιλάει για τις αμαρτίες του και να είναι υπερήφανος κι άλλος να μιλάει για τις αρετές του και να είναι ταπεινός. Να είμαστε ταπεινοί, αλλά να μην ταπεινολογούμε. Η ταπεινολογία είναι παγίδα του διαβόλου, που φέρνει την απελπισία και την αδράνεια, ενώ η αληθινή ταπείνωση φέρνει την ελπίδα και την εργασία των εντολών του Χριστού.
Ο κενόδοξος την ψυχή του την αποξενώνει απ την αιώνια ζωή. Τελικά ο εγωισμός είναι σκέτη κουταμάρα! Η κενοδοξία μας κάνει κούφιους. Όταν κάνομε κάτι για να επιδειχθούμε, καταντούμε άδειοι ψυχικά. Ο,τι κάνομε, μα το κάνομε για να ευχαριστήσομε τον Θεό, ανιδιοτελώς, χωρίς κενοδοξία, χωρίς υπηρηφάνεια, χωρίς εγωισμό, χωρίς, χωρίς…

4537 - Ψωμί Αγιορείτικο




Αν υπάρχει η δυνατότητα και ψήσουμε αυτό το ψωμί σε ξυλόφουρνο, όποιος το δοκιμάσει, δεν υπάρχει περίπτωση να το ξεχάσει ποτέ. 
Είναι η συνταγή που χρησιμοποιούν οι Αγιορείτες μοναχοί, για να παρασκευάζουν τον άρτον τον επιούσιον.

4536 - Νηστεύοντες αδελφοί σωματικώς, νηστεύσωμεν και πνευματικώς (Ομιλία του π. Λουκά Φιλοθεΐτου στην Αμφιλοχία)



Η ομιλία από τον οσιολογιώτατο μοναχό της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους  π. Λουκά, με θέμα: «Νηστεύοντες αδελφοί σωματικώς, νηστεύσωμεν και πνευματικώς», έγινε την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014 (Κυριακή Β’ Νηστειών) στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας.

Ο αγιορείτης μοναχός π. Λουκάς μέσα από την θεολογική του παιδεία, τον πλούτο των γνώσεών του και την επικοινωνία του με τους νέους, μετέφερε σκέψεις και εμπειρίες από το Περιβόλι της Παναγιάς.

4535 - Ο πύργος του Προσφόριου στην Ουρανούπολη


Στα προπύλαια του Αγίου Όρους, προσκυνητές και επισκέπτες της Ουρανούπολης θαυμάζουν το επιβλητικό κτίσμα που δεσπόζει στο χώρο, τον περίφημο πύργο του Προσφόριου. Πρόκειται για ένα μνημείο μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής με πολυκύμαντη ιστορία που έπαιξε ρόλο μέχρι πρόσφατα σε γεγονότα και καταστάσεις της περιοχής.
Στον πύργο κατοίκησαν πρόσφυγες κυρίως από την Προποντίδα μετά το 1922 αλλά και το αγγλικής-αυστραλιανής καταγωγής ζεύγος Lock το 1928, το οποίο παρείχε βοήθεια στους πρόσφυγες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα τους σεισμοπαθείς του 1932, ενώ παράλληλα προέβη σε επισκευές του κτίσματος.

4534 - Φωτογραφίες από την πανήγυρη του Οσίου Ιωακείμ του Παπουλάκη στο Βατοπαίδι


Ο Μητροπολίτης Λευκάδος κ. Θεόφιλος, αποδεχόμενος την πρόσκληση του πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Εφραίμ, βρέθηκε στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου, προκειμένου να προεξάρχει των ακολουθιών προς τιμήν του Οσίου Ιωακείμ του «Παπουλάκη». Τον Σεβασμιώτατο συνόδευαν ο π. Παναγιώτης Ζαβιτάνος διευθυντής του Γηροκομείου μας, ο π. Αθανάσιος Κοσμάς υπεύθυνος του λογιστηρίου της Ι. Μητροπόλεώς μας , ο διακ. Χριστοφόρος Αραβανής υπεύθυνος του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου και ο εκκλησιαστικός υπάλληλος της Ι. Μητροπόλεως κ. Γεώργιος Φατούρος. Ο Σεβασμιώτατος, τιμώντας τον Όσιο, ο οποίος καταγόταν από την Ιθάκη και εμόνασε στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου, συμμετείχε στην ετήσια πανήγυρη της Μονής, δεχόμενος την αβραμιαία φιλοξενία του π. Εφραίμ και της συνοδείας του.

4533 - Άγιος Πορφύριος: Κανείς δεν μπορεί να φθάσει στον Θεό, αν δεν περάσει απ’ τους ανθρώπους


Είμαστε ευτυχισμένοι, όταν αγαπήσουμε όλους τους ανθρώπους μυστικά. Θα νιώθουμε τότε ότι όλοι μας αγαπούν. Κανείς δεν μπορεί να φθάσει στον Θεό, αν δεν περάσει απ’ τους ανθρώπους... Ν’ αγαπάμε, να θυσιαζόμαστε για όλους ανιδιοτελώς, χωρίς να ζητάμε ανταπόδοση. Τότε ισορροπεί ο άνθρωπος. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μυστήριο της Εκκλησίας μας. Να γίνομε όλοι ένα εν Θεώ.
Η αγάπη στον αδελφό μας προετοιμάζει ν’ αγαπήσομε περισσότερο τον Χριστό. Ας σκορπίζομε σε όλους την αγάπη μας ανιδιοτελώς, αδιαφορώντας για τη στάση τους. Όταν έλθει μέσα μας η χάρις του Θεού, δεν θα ενδιαφερόμαστε αν μας αγαπάνε ή όχι, αν μας μιλάνε με καλοσύνη. Θα νιώθουμε την ανάγκη εμείς να τους αγαπάμε όλους. Είναι εγωισμός να θέλομε οι άλλοι να μας μιλάνε με καλοσύνη.
Όταν αγαπάμε χωρίς να επιδιώκομε να μας αγαπάνε, θα μαζεύονται όλοι κοντά μας σαν τις μέλισσες.

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

4532 - Εκουσίως αγρυπνών


Του Βασίλη Χαραλάμπους
Συνηθρισμένοι τ’ απόβραδο
στον μικρό ναΐσκο για την αγρυπνία
στο Κουτλουμουσιάνο Κελλίον των Αγίων Αποστόλων
όπου άλλοτε το βυζαντινομονάστηρο τ’ Αλυπίου
κι ο παλαιός ασκητή ολόρθος
ν’ ακουμπά μονάχα στ’ «ακουμπιστήρι»
αντιπαλεύοντας με τον νυσταγμό
που συνηθά στο νύχτωμα να καραδοκεί.

4531 - Οι Χαιρετισμοί στην Παναγία, με νεοελληνική μετάφραση


Ὁ Ἀκάθιστος Ὕμνος, οἱ τόσο δημοφιλεῖς «Χαιρετισμοὶ» στὴν Παναγία, εἶναι ἕνα ἀπὸ τὰ πιὸ σημαντικὰ ὑμνογραφικὰ κείμενα τῆς βυζαντινῆς περιόδου, συνδεδεμένος ὄχι μόνο μὲ τὴν ἐκκλησιαστικὴ (λατρευτικὴ) ζωή, ἀλλὰ καὶ μὲ τὴν ἐθνικὴ πορεία τοῦ Ἑλληνισμοῦ, ὁ ὁποῖος ἀναγνώρισε στὸ πρόσωπο τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου τὴν «Ὑπέρμαχο στρατηγό», τὴ σκέπη καὶ τὴν προστασία του.
Ἡ Ἀκολουθία τοῦ Ἀκαθίστου Ὕμνου, ὅπως ἔχει διαμορφωθεῖ σήμερα, συμψάλλεται μὲ τὸ Μικρὸ Ἀπόδειπνο τμηματικὰ τὴν Παρασκευὴ τὸ ἑσπέρας τῶν πρώτων τεσσάρων ἑβδομάδων τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, καὶ ὁλόκληρη τὴν Παρασκευὴ τῆς πέμπτης ἑβδομάδος τῶν Νηστειῶν.

4530 - Μοναδικό ιστορικό μουσείο λειτουργεί στο ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος



Ένα μοναδικό μουσείο άνοιξε τις πύλες του πρόσφατα στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος με την ευκαιρία του εορτασμού της χιλιετούς παρουσίας των Ρώσων στο Άγιο Όρος, που θα πραγματοποιηθεί με μεγαλειώδεις εκδηλώσεις το 2016.
.......Στο μουσείο υπάρχει μια πλούσια συλλογή εκθεμάτων: αρχαία χειρόγραφα, σπάνια βιβλία, άμφια, εκκλησιαστικά σκεύη, εικόνες, πίνακες, αγάλματα, μηχανήματα, εργαλεία, είδη οικιακής χρήσης, φωτογραφίες και πολλά άλλα. Όλα αυτά είναι συνδεδεμένο με την ιστορία και την κληρονομιά του Αγίου Όρους. Παρουσιάζονται εδώ ως εκθέματα από την Αρχαιότητα: Ελληνο-Περσικών Πολέμων, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που βρέθηκαν στο Άγιον Όρος, από την εποχή των αρχαίων ελληνικών πόλεων-κρατών, καθώς και εκθέματα από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και την Τουρκοκρατία.

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

4527 - Φωτογραφία του ανεμόμυλου σιτηρών στον αρσανά της Ι. Μονής Ζωγράφου


αριστερό κλικ για μεγέθυνση


 
Σχετικό:

4526 - Παλεύω με τον Θεό, ερίζω μαζί Του, σχεδόν γίνομαι βλάσφημος...



...βρίσκομαι σε διαρκή πάλη για την εσωτερική μου ελευθερία, σε συνεχή αναζήτηση λύσεως πολλών αντιφάσεων και αποριών.
Η πάλη αυτή παίρνει κατά καιρούς μέσα μου τον χαρακτήρα πάλης με τον ίδιο τον Θεό, παρόλη την συνείδηση τής άκρας μηδαμινότητας μου.
Κάποτε προσεύχομαι με ήρεμο θρήνο, συχνά όμως ως παράφρων παλεύω, επιμένω, απαιτώ, ερίζω, σχεδόν γίνομαι βλάσφημος.
Παρόλο τον θεομάχο χαρακτήρα της ζωής μου, αγαπώ τον Θεό ως τα έσχατα της υπάρξεως μου και αφήνω σε Αυτόν την τελευταία κρίση, γιατί Αυτός διαθέτει απεριόριστες δυνατότητες πέρα από τα όρια αυτού του κόσμου.
Η αγάπη για τον κόσμο, για τον άνθρωπο με ωθεί σε πάλη με τον Θεό.

4525 - π. Αρτέμιος Γρηγοριάτης: Η καθολική αγάπη



 

Η καθολική αγάπη

Ομιλεί ο π. Αρτέμιος Γρηγοριάτης.
Η ομιλία έγινε στον Κατανυχτικό Εσπερινό στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Νεαπόλεως στις 21-3-2010

4524 - Ομιλία του Αγιορείτη Γέροντα Μακάριου στην Αλεξανδρούπολη





Την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 το απόγευμα θα τελεσθεί στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως ο Ε' Κατανυκτικός Εσπερινός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Πριν το τέλος του Εσπερινού θα μιλήσει ο Αγιορείτης Ιερομόναχος π. Μακάριος, από το Χιλιανδαρινό Κελλί Γέννησης της Θεοτόκου (Μαρουδά), με θέμα: «…ζητείτε την βασιλείαν του Θεού, και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν.»

4523 - Η κρήνη του βασιλιά Aleksandar Obrenovic Α΄ στο Χιλιανδάρι





Στον περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου υπάρχει μια κρήνη με Σταυρό και επιγραφή σε ανάμνηση της προσκυνηματικής επίσκεψης του Σέρβου βασιλιά Aleksandar Obrenovic Α, τον Μάρτιο του 1896.

4522 - Ιερομόναχος Αντύπας: Μαθητεία στην αγιορείτικη ψαλτική τέχνη






Ο Ιερομόναχος Αντύπας Πρωτοψάλτης, Γέροντας του κελιού Αγίας Άννης Καρεών, κάνει λόγο για τα πρώτα του βήματα στην ψαλτική και την μαθητεία του σε καταξιωμένους Πρωτοψάλτες.

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

4521 - Προσευχή, Αγιορειτών Μοναχών, στην Παναγία



Ευχαριστώ σε Δέσποινα, αγαπημένη Κόρη
που μ΄ έκανες εις την καρδιά, από παππού, εγγόνι.

Στην όψη σου γονάτισε κάθε μου αμαρτία
και άφησα στο Όρος σου, κάθε παλιά αιτία.

Από το χέρι μ’ έπιασες να σ΄ έχω αντιστήλι
και στου γουμένου μ΄ έβαλες το άγιο πετραχήλι.

Με φώτισες Παντάνασσα και λάλησαν τα χείλη
και η χαρά πλημμύρισε τα δυο πικρά μου χείλη.


4520 - Ο Ευαγγελισμός, μυστήριον κραυγής εν σιωπή (Αρχιμ. π. Βασίλειος Γοντικάκης Ιβηρίτης)





Ομιλία του αρχιμανδρίτη π. Βασιλείου Γοντικάκη (προηγούμενος Ι.Μ. Ιβήρων Αγίου Όρους) που έλαβε χώρα στη Δράμα το 2009 με θέμα "Ο Ευαγγελισμός, μυστήριον κραυγής εν σιωπή". 

Ακούστε την ομιλία πατώντας εδώ  (Διάρκεια: 26 λεπτά, Μέγεθος: 23,6mb).

(Πηγή: "Αντίφωνο")

4519 - На Афоне почтили память русского старца Тихона (Голенкова)



23 марта, в Неделю Крестопоклонную, на Святой Горе Афон в келии Честного и Животворящего Креста Господня, что принадлежит Ставроникитскому монастырю, почтили память русского святогорского старца иеросхимонаха Тихона (Голенкова, 1884–1968) – афонского подвижника и духовника, бывшего наставником старца Паисия Святогорца (Езнепидиса, 1924-1994).
.......В ныне заброшенной Ставроникитской келии Святого Креста впервые за долгое время была отслужена Божественная литургия с поклонением Честному и Животворящему Кресту Господню. Богослужение совершил афонский иеромонах Макарий.

4518 - Μοναχού Ιακώβου Νεασκητιώτου: Περί των θαυματουργών Εικόνων της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος



 







4517 - Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την ομιλία του Γέροντος Μαξίμου Ιβηρίτη στη Νέα Ηρακλείτσα



του π.Θωμά Ανδρέου, από το blog Ιερατικοί Στοχασμοί
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης Νέας Ηρακλείτσης, το απόγευμα της Κυριακής 23 Μαρτίου για παρακολουθήσει την ομιλία του Οσιολογιωτάτου π. Μαξίμου Ιβηρίτου, με θέμα : ''Χαρτοφύλαξ Νικηφόρος Ιβηρίτης ,ο εξ Ηρακλείτσης Ανατολικής Θράκης. Μία μεγάλη εκκλησιαστική και εθνική μορφή της Επανάστασης του 1821''.
Τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομο, εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως  Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Μπένος,

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

4516 - Ομιλία για τον Άγιο Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης



ROMFEA.GR | Εκδήλωση με θέμα: "Ο όσιος Πορφύριος, ένας άγιος, μια πρόταση ζωής" με ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Γεώργιο Κρουσταλλάκη, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Μαρτίου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, παρουσία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.
Ο ομιλητής με τον βιωματικό του λόγο προσέφρε παρηγοριά και δύναμη στις ψυχές όλων των παρισταμένων και τους ενέπνευσε με την σκιαγράφηση της προσωπικότητος του οσίου την αγάπη για τον Χριστό, την χαρά, την ελευθερία και την ελπίδα, που είναι τα κύρια χαρακτηριστικά ενός χριστιανού, και τα οποία ετόνιζε συνεχώς ο όσιος Πορφύριος.

4515 - Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄. Η επιχειρηθείσα αλλοίωση της ιστορίας



ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΗΖΗ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ
ΚΑΘ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

1. Ο Σταυρός του Χριστού
Τον Σταυρό του Κυρίου προβάλλει σήμερα η Εκκλησία εις προσκύνησιν για να μας ενισχύσει στην πορεία προς το Πάσχα. Από την εξουθένωση και την καταισχύνη του Σταυρού επήγασε το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως. Συντρίβονται τα ανθρώπινα κριτήρια, οι ανθρώπινες εκτιμήσεις και αξιολογήσεις με το Σταυρό του Χριστού. ό,τι φαίνεται σκάνδαλο, μωρία και ανοησία και καταφρόνια αποδεικνύεται δύναμη, σοφία, αγιασμός και δόξα.

4514 - Οι δύο εξορίες του Εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου Ε΄ στο Άγιο Όρος



Ο Εθνοϊερομάρτυς Γρηγόριος Ε΄ διετέλεσε τρεις φορές Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και εξορίσθη δύο φορές στο Άγιο Όρος, όπου παρέμεινε συνολικά περί τα 17 έτη.

* Ἡ πρώτη πατριαρχεία (9. 5. 1797 – 19. 12. 1798)
καί ἡ πρώτη ἐξορία  (Δεκέμβριος 1798 – Σεπτέμβριος 1806).
* Ἡ δεύτερη πατριαρχεία (24. 9. 1806 – 8. 7. 1808)
καί ἡ δεύτερη ἐξορία (Σεπτέμβριος 1808 - Ἰανουάριος 1919).
* Ἡ τρίτη πατριαρχεία (Δεκέμβριος 1818 - Ἀπρίλιος 1821)

Ἡ πρώτη ἐξορία
Γρηγόριος πέβαλε τυπικά τήν παραίτησή του τήν 19η Δεκεμβρίου 1798 καί πομακρύνθηκε στή Χαλκηδόνα. κε παράμεινε λίγο, διότι τόπος τς ξορίας του μετατράπηκε καί ρίστηκε Μονή Εκοσιφοίνισσας, στήν παρχία τς Δράμας, π’ που μως διατάχθηκε νά μεταβε στό γιο ρος.

4513 - Ο Προηγούμενος της Ι.Μ. Ιβήρων, Γέροντας Βασίλειος, στην Ι.Μ. Αρκαλοχωρίου



Την Παρασκευή 21 Μαρτίου, η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου υποδέχθηκε με αισθήματα χαράς και συγκίνησης το Γέροντα Βασίλειο, Προηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους.
Κλήρος και λαός είχαν την ιδιαίτερη ευλογία να τον δουν από κοντά, να ακούσουν και να ωφεληθούν από τα βιώματα και την πλούσια πνευματική εμπειρία του π. Βασιλείου.
Ο Γέρων Βασίλειος Ιβηρίτης συνδέεται με τη Μητρόπολή μας. Κατάγεται από το Κεφαλοβρύσι της Επαρχίας Βιάννου, υπήρξε μαθητής του ιστορικού Γυμνασίου της Άνω Βιάννου και διετέλεσε ως λαϊκός καθηγητής στο Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου, κατά το σχολικό έτος 1961-1962.
Στο διάστημα της παραμονής του στην Ιερά Μητρόπολή μας τέλεσε την Παρασκευή 21 Μαρτίου, στον Ιερό Ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου Άνω Βιάννου, την ακολουθία της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο και ομίλησε επικαίρως.