Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014

4476 - Οι Εσφιγμενίτες γιόρτασαν τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά, που χρημάτισε Ηγούμενος της Μονής τους (φωτογραφίες)Στήν ἐφετινή Πανήγυρη τοῦ ἁγίου Γρηγορίου, Ἀρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης τοῦ Παλαμᾶ τοῦ καί Καθηγουμένου Χρηματίσαντος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς ἡμῶν ἐχοροστάτησε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας καί Ἀποκορώνου κ. κ. Δαμασκηνός.


Δείτε φωτογραφίες από την πανήγυρη:

4475 - Προσπάθεια Αγιαννανιτών Μοναχών να πουλήσουν τα εργόχειρά τους στην ελεύθερη Ελλάδα το 1840Με το παρακάτω έγγραφο οι μοναχοί της σκήτης της Αγίας Άννας ζητούν άδεια να πουλήσουν τα εργόχειρά τους στο ελληνικό κράτος 1840
κλικ για μεγέθυνση
Επειδή ως είναι πασίγνωστον το Άγιον τούτο Όρος του Άθωνος αποτελεί μέρος του οθωμανικού κράτους και ως εκ τούτου και ημείς οι εν αυτώ μονάζοντες υποκείμεθα εις απόδοσιν φόρων χαρατζίων και άλλων πολλών τοπικών βαρυτάτων φορολογιών κ επιδή και ημείς οι εν τη Σκήτη της Αγίας Άννης μονάζοντες ζώμεν με τα εργόχειρα μας και προσποριζόμεθα τα προς το ζην αναγκαία μας εν ιδρώτι του προσώπου ημών απαντώντες κ τους ειρημένους καταθλιπτικούς φόρους μας κ επιδή τα εργόχειρά μας εστέλοντο εις πολλά μέρη του τουρκικού κράτους κ επωλούνται αλλα εις τας παρούσας εποχάς καταντώσιν όχι τόσο χρήσιμα και αναγκαία εις εκείνα τα μέρη. Τούτου ένεκα εκρίθη εύλογον παρ' ημών κ κοινή γνώμη αποστέλωμεν τον συνάδελφον και συγκοινοβιάτην μας εν ιερομονάχοις κύριον Ιωάσαφ με όσα έκαστος ημών του ενεχείρησεν εργόχειρα δια να τα πωλήσει στον ελληνικόν κράτος κ εξοικονομηθώσιν εκ τούτων τα αναγκαία της ζωής μας απαντώντες και τους φόρους μας διο παρακαλούμεν τας σεβαστάς ταύτης αρχάς του βασιλείου της Ελλάδος όπως ευαρεστηθέντες αφήκωσιν ελεύθερα φόρου τα οποία προς τον ρηθέντα συναδελφόν μας εδώκαμεν εργόχειρά μας κ θέλει πρεσβεύομεν τον ύψιστον Θεόν υπέρ της μακροβιότητος της Α.Μ. κ ακλονήτου στερεώσεως εις τον θρόνον της Ελλάδος.

4474 - Ο Γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης μιλά για τον μεγάλο ασκητή στο φρικαλέο Καρούλι


Γερόντιος μοναχός Κατουνακιώτης, Δανιηλαίος 
(1891-1973)
(Φωτογραφία: Παύλος Μυλωνάς)

Γέρων Δανιήλ Κατουνακιώτης: Εχω διαβάσει στο Λαυσαϊκόν του Παλλαδίου τα εξής περί του αββά Ωρ: «Ούτος εν τη ερήμω διάγων, ήσθιεν μεν βοτάνας και ρίζας γλυκείας, έπινεν δε και ύδωρ ότε ηύρισκεν, εν ευχαίς και ύμνοις διατελών πάντα τον χρόνον». Νομίζω αποδίδουν άριστα τα της ασκητικοτάτης βιοτής του πατρός Φιλαρέτου.
Ηταν εν από τα εύοσμα άνθη που φυτρώνουν στα βράχια των Καρουλίων! Φίλος της αρετής όντως. Πάντα κυκλοφορούσε ξυπόλυτος.
Μια μέρα ο Γέροντάς μας, ο π. Γερόντιος, θέλοντας να τον δοκιμάσει αν είναι από τον Θεόν η τόση αγάπη και απλότητά του ή από εγωισμό, του είπε:
«Πάτερ Φιλάρετε...»
«Ευλογείτε, Γέροντα».
«Είσαι υποκριτής! Μας δείχνεις ότι περπατάς ξυπόλυτος και με κουρελιασμένα ράσα, για να κάνεις τον ταπεινό!
«Γέροντα», απήντησεν εκείνος κατεβάζοντας ταπεινά το κεφάλι, «είμαι υποκριτής! Ομως τι να κάνω για να... θεραπευθώ;»
«Να βάλεις παπούτσια και να σουλουπωθείς».
«Να ’ναι ευλογημένο, Γέροντα· αυτό θα κάνω».
Εβαλε βαθιά μετάνοια κι έφυγε. Πήγε αμέσως και βρήκε κάτι παμπάλαια παπούτσια και τα είχε κάτω από τη μασχάλη του και, όταν ήλθε στην πόρτα του ησυχαστηρίου μας, τα έβαλε και μπήκε! Αυτό έγινε με πόνο πολύ, διότι, τόσα χρόνια ξυπόλυτος, τα πέλματα είχαν πρησθεί και δεν χωρούσαν σε παπούτσι για πολλήν ώραν. Ομως η υπακοή, βλέπετε, και η ταπεινοφροσύνη κάνουν θαύματα! Η αρετή φαίνεται όταν σε ελέγχει ο αδελφός κι εσύ ταπεινώνεσαι αδιαμαρτύρητα. Ο διάβολος καίγεται με τέτοια συμπεριφορά...

4473 - Τα Μυστικά της Προσευχής, από τον Γέροντα Μωυσή τον Αγιορείτη


Ομιλία του π. Μωυσή Αγιορείτου που πραγματοποιήθηκε στον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής στην Κατερίνη την Κυριακή Β' νηστειών κατά τη διάρκεια του κατανυκτικού Εσπερινού. Το θέμα της ομιλίας ήταν: Τα Μυστικά της Προσευχής. Την ομιλία διοργάνωσε η Ι.Μ Κίτρους Κατερίνης & πλαταμώνος.

4472 - Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 14 Νοεμβρίου
και
Δεύτερη Κυριακή
της Μεγάλης Τεσσαρακοστής212 - Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς