Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014

4357 - Νέος Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, ο Ιερομόναχος Χριστόφορος

Άξιος!

Ο νέος ηγούμενος  της Ιεράς Μονής Γρηγορίου του Αγίου Ορους, π. Χριστοφόρος, κατά κόσμον Σταύρος Μιχαήλ του Πηγασίου και της Έλλης, μετέπειτα Ελισάβετ μοναχής, γεννήθηκε το 1957 στον Καραβά της Κύπρου και είναι πτυχιούχος του Χημικού Τμήματος του Α.Π.Θ. 
.......Το 1981 ήλθε στο Άγιον Όρος στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου όπου έθεσε εαυτόν υπό την πνευματική καθοδήγηση του τότε ηγουμένου της μονής γέροντος Γεωργίου. Χειροτονήθηκε διάκονος στις 29-10-1991 και πρεσβύτερος στις 14-6-1993.


4356 - Οι αυτοκράτορες της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους


Οι αυτοκράτορες της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους.
Τοιχογραφία του 1774 στον υαλόφρακτο νάρθηκα του Καθολικού.

Σε πρόσφατη επίσκεψη της λειψανοθήκης στην Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους φωτογραφίσαμε και την παραπάνω εντυπωσιακή τοιχογραφία στην είσοδο του Καθολικού Ναού και συγκεκριμένα στον πρώτο υαλόφρακτο νάρθηκα.
Η τοιχογραφία απεικονίζει τους βυζαντινούς αυτοκράτορες που είναι και κτήτορες της Ιεράς Μονής. Εικονίζονται εννέα μορφές, έξη άνδρες, δύο γυναίκες και ένα παιδί (αγόρι).
Στο κέντρο με φωτοστέφανο αγίου o Μέγας Κωνσταντίνος. Δεξιά ο Ρωμανός, ο Αλέξιος και ο Ανδρόνικος Παλαιολόγος.
Αριστερά ο Ιωάννης, ο Μιχαήλ, η Ειρήνη και η Θεοδώρα. Οι μορφές ταυτοποιούνται με επιγραφές, εκτός του παιδιού για το οποίο δεν υπάρχει αντίστοιχη επιγραφή. Μεγάλη επιγραφή διατρέχει το πάνω μέρος της τοιχογραφίας: ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΤΙΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ …Οι μορφές των βυζαντινών αυτοκρατόρων είναι πλούσια ενδεδυμένες, φορούν στέμματα και κρατούν σκήπτρα, ενώ ένας από αυτούς, ο ΙΩΑΝΝΗΣ, φορά στρατιωτική στολή.

4355 - Ηχογραφήσεις αγιορείτικης ψαλτικής

Ακούστε εδώ: