Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014

4258 - Αγιορείτες Μοναχοί καταγόμενοι από την ΙερισσόΑπό το βιβλίο του Γ.Μαρίνου «Κολιτσού, Κελλίον Άγιοι Ανάργυροι»

4257 - Ιερά Μονή Ιβήρων, τότε και σήμεραΟμοιότητες και διαφορές

4256 - Η τέχνη της αγιογραφίας στην Αθωνιάδα ΣχολήΤο 1953 επανιδρύεται η Αθωνιάδα, η οποία στεγάζεται πλέον σε μία εξωτερική πτέρυγα συναπτόμενη στην νοτιοανατολική γωνία του περιβόλου της Βατοπεδινής Σκήτης του Αγίου Ανδρέου (το επιλεγόμενο “Σεράι”). Η Σχολή, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία “Αθωνιάς Εκκλησιαστική Ακαδημία”,  είναι ένα εξατάξιο σχολείο που ακολουθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, αλλά με επιπλέον διδασκαλία μαθημάτων βυζαντινής μουσικής και αγιογραφίας.
Ο θεσμός του σχολάρχη δεν υπάρχει σήμερα και διδάσκουν 14 καθηγητές, εκ των οποίων τρεις είναι ιερομόναχοι. Ο αριθμός των μαθητών κυμαίνεται μεταξύ σαράντα και πενήντα και κάθε ένας από αυτούς βρίσκεται υπό την κηδεμονία μιας από τις είκοσι μονές του Αγίου Όρους. Οι πόροι για την λειτουργία της Αθωνιάδας προέρχονται από επιχορηγήσεις του Υπουργείου Παιδείας και της Ιεράς Κοινότητος.
Από το 1930 ως σήμερα (με μία διακοπή λόγω των πολέμων, 1940-1953) η Αθωνιδα διάγει αναδιοργανωμένη την τρίτη περίοδο της ζωής της, στεγαζόμενη σε μία πολυώροφη εξωτερική πτέρυγα που συνάπτεται στην νοτιοανατολική γωνία του περιβόλου της Βατοπαιδινής Σκήτης του Αγίου Ανδρέα, στις βόρειες παρυφές των Καρυών. Η εκπαίδευση που προσφέρεται στους πενήντα περίπου μαθητές ακολουθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, ενισχυμένο όμως με επιπλέον ώρες θεολογικών μαθημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η αγιογραφία και η ψαλτική.

4255 - Ο Πατριάρχης Μόσχας μετέφερε τα Τίμια Δώρα στο Βολγκογκράντ (φωτογραφίες)Έφθασαν πριν από λίγη ώρα στην πόλη Βολγκογκράντ τα Τίμια Δώρα συνοδευόμενα από τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο και την Αγιοπαυλίτικη σντιπροσωπεία με επικεφαλής των Ηγούμενο Αρχ. Παρθένιο.

4254 - Νύχτα αγρύπνιας, κέλυφος σιωπής…Ραφαήλ Αναγνώστου για την romfea.gr
 “Θα πάω στης Παναγιάς τη Χάρι,  της Παραμυθίας, της παρηγορήτρας που θα πει, την αγρυπνία, τη γιορτή, το πρόσωπό της το γλυκό να προσκυνήσω στο Μέγα Μοναστήρι, με τις εικόνες τις θαυματουργές” είπε στον γέροντά του και ξεκίνησε.
Απόγευμα ήταν, απομεσήμερο, στα μισοσκότεινα παράθυρα, τρεμόπαιζε το φως άλλης μιας μέρας που ξεψύχαγε, σκιρτάει η καρδιά με την ευχή για την δική του και του κόσμου σωτηρία. Χριστέ και Λόγε του Θεού ελέησόν με τον μικρό και τον ασήμαντο.
Kέλυφος, του είχε πει, ξεκάθαρα θυμόταν,  το καλυβάκι του Σταυρού στην καταιγίδα. Κέλυφος η νύχτα του ονείρου, μήτρα προαιώνια η σιωπή που τόσο δυνατά φωνάζει κι όμως φωνή αύρας λεπτής σαν γίνει, τότε τον Ύψιστο ζητάει.
Κρύο, ομίχλη, χιονάκι φρέσκο και φλόγα στην ψυχή, ο όλος άνθρωπος παλεύει με τον εαυτό του, το μαύρο κομπολόγι το μάλλινο και τ’ άλλο το φτιαγμένο απ’ τα δάκρυα της Παναγιάς, με το σταυρό στο στήθος του για πάντα έχοντας τρόπαιο ανίκητο.
Η του Βατοπαιδίου η Μονή χανόταν μέσα στη σιωπή και που και που ήχος του τάλαντου και άρωμα περίφημο του κάριου που έκαιγε λιβανωτός στα αιώνια γατζία.

4253 - Πανηγυρίζει σήμερα το Βατοπαίδι4252 - Άγιος Ιγνάτιος Μαριουπόλεως (†1786)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 3 Φεβρουαρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου